Τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια της MWC, της μεγαλύτερης έκθεσης γύρω από την κινητή τηλεφωνία, η Xiaomi παρουσίασε το νέο της smartphone, το Mi5 το οποίο και αποτελεί μια από τις κορυφαίες συσκευές της εταιρείας για τη φετινή χρονιά. Περιμέναμε ότι στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα γινόταν αναφορά στην πολυπόθητη επέκταση της κινεζικής εταιρείας εκτός Ασίας, όμως άνθρακες ο θησαυρός, με την Xiaomi να μην ανακοινώνει κάτι σχετικό. Όπως βέβαια γνωρίζουν καλά οι Insomniacs, το να αγοράσει κάποιος ένα κινητό της Xiaomi στη χώρα μας δεν είναι δύσκολο με την όλη -ανεπίσημη- διαδικασία να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων που εδρεύουν στην Κίνα.
Έτσι φτάνουμε στις μέρες μας όπου και το Mi5 είναι ήδη στην αγορά και έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα από τα δυνατά χαρτιά της Xiaomi σε μια άκρως απαιτητική κατηγορία, εξελίσσοντας συνεχώς το επιχειρηματικό μοντέλο που την έκανε τόσο επιτυχημένη εντός Κίνας, το πολύ καλό hardware σε συνδυασμό με την εξαιρετική τιμή.
Η αλήθεια είναι ότι η Xiaomi δε βιάστηκε να παρουσιάσει το διάδοχο του Mi4, το οποίο είχε κάνει την εμφάνιση του στην αγορά τον Ιούλιο του 2014. Σε μια βιομηχανία όπου ακόμα και ο ετήσιος κύκλος αναβαθμίσεων ενός μοντέλου πολλές φορές δεν ακολουθείται, με τις εταιρείες να επιλέγουν την κυκλοφορία νέων εκδόσεων ακόμα και στους 10-11 μήνες, η Xiaomi σίγουρα δε βιάστηκε να παρουσιάσει το νέο μέλος στη δημοφιλή σειρά Mi.
Η φετινή χρονιά δε θα είναι πάντως στρωμένη με ροδοπέταλα όχι μόνο για τη Xiaomi αλλά για όλες τις εταιρείες του χώρου μετά τις πρώτες ενδείξεις για σταθεροποίηση των πωλήσεων smartphone, κάτι που θα γίνεται μετά από ένα μεγάλο διάστημα εκρηκτικής αύξησης των πωλήσεων.
Εμφάνιση
Με την πρώτη ματιά, το Mi5 κλέβει τα βλέμματα αφού απέχει παρασάγγας από το χαρακτηρισμό «κινεζιά» που η αλήθεια είναι ότι συνοδεύει δικαιολογημένα πολλές από τις προτάσεις κινέζων κατασκευαστών που μπορεί να έχουν με το μέρος τους την τιμή αλλά έχουν τσακωθεί με την ποιότητα και την εμφάνιση.
Με ικανοποιητικές διαστάσεις για μια συσκευή που ενσωματώνει οθόνη 5.15 ιντσών, το Mi5 διαθέτει μεταλλικό πλαίσιο, το οποίο δένει πολύ όμορφα με το γυαλί που υπάρχει όχι μόνο στην εμπρόσθια αλλά και την πίσω πλευρά του κινητού. Στην πίσω όμως πλευρά, τα πράγματα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον αφού οι δύο κάθετες πλευρές είναι κυρτές, συμβάλλοντας στην εντυπωσιακή εμφάνιση.
Μη βιαστείτε όμως να κατηγορήσετε την Xiaomi για αντιγραφή της Samsung και του Galaxy S7. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία μας έχει δώσει κατά το παρελθόν αρκετούς λόγους να το κάνουμε αν και τότε στο στόχαστρο της ήταν η Apple. Πολλά όμως έχουν αλλάξει και μάλιστα στην περίπτωση αυτή μπορούμε να ισχυριστούμε το αντίθετο, ότι δηλαδή η Xiaomi δίνει ιδέες σε άλλους πολύ πιο εδραιωμένους κατασκευαστές. Το σχεδιασμό των κυρτών πλευρών στο πίσω μέρος, η Xiaomi τον είχε χρησιμοποιήσει πρώτη τον Ιανουάριο του 2015 στο Mi Note όμως στο Mi5 η κυρτότητα είναι πλήρης κάνοντας θεωρητικά πιο εύκολο στο κράτημα, κάτι που δεν μπορέσαμε όμως να επιβεβαιώσουμε.
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το βάρος της συσκευής το οποίο δε ξεπερνά τα 127 γραμμάρια, κάνοντας το κράτημα της συσκευής εξαιρετικά εύκολο, ενώ και το πάχος κυμαίνεται σε μικρά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 7,3 χιλιοστά. Σίγουρα πάντως θέλει προσοχή κατά το κράτημα αφού όπως διαπιστώσαμε, η συσκευή μπορεί να γλιστρήσει πολύ εύκολα από το χέρι σας, ενώ στα μειονεκτήματα προσθέτουμε και τις δαχτυλιές που μένουν στην επιφάνεια του, αναγκάζοντας τον κάτοχο της συσκευής να το καθαρίζει τακτικά.
Στο κάτω μέρος της συσκευής συναντάμε τη θύρα φόρτισης και σύνδεσης με υπολογιστή, όπου δεν είναι η συνήθης microUSB αλλά η πιο σύγχρονη USB Type-C που ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερα smartphones. Εκτός από τη μεγαλύτερη ταχύτητα που προσφέρει κατά τη μεταφορά αρχείων, η συγκεκριμένη θύρα λύνει και το αιώνιο πρόβλημα με τα usb καλώδια με τη λάθος πλευρά σύνδεσης, αφού απ’ όποια πλευρά και να το εισάγουμε στη θύρα, η σύνδεση θα γίνει κανονικά.
Δίπλα ακριβώς υπάρχει το μονοφωνικό ηχείο που χαρίζει ικανοποιητικό ήχο ενώ στο πάνω μέρος της συσκευής, υπάρχει η θύρα των ακουστικών και προς τη μέση εντοπίζουμε υπέρυθρη θύρα που με τη συνοδευτική εφαρμογή, μετατρέπει το Xi5 σε τηλεχειριστήριο για την τηλεόραση μας και άλλες οικιακές συσκευές.
Τεχνικά
Η βάση των τεχνικών χαρακτηριστικών του Mi 5 είναι το τελευταίο chipset της Qualcomm, το Snapdragon 820, κάτι που η Xiaomi έδωσε ιδιαίτερη έμφαση κατά την παρουσίαση της συσκευής. Ο λόγος δεν είναι μόνο οι κορυφαίες επιδόσεις που χαρίζει ανάμεσα σε όλα τα smartphones, αλλά κυρίως η επιλογή του ίδιου SoC από άλλους κορυφαίους κατασκευαστές όπως τη Samsung, την LG και τη Sony που επέλεξαν την ίδια λύση προκειμένου να δώσουν την απαραίτητη ισχύ στα δικά τους κορυφαία μοντέλα. Επιπλέον κάνει πιο αισθητή τη μεγάλη διαφορά τιμής που τη χωρίζει από αυτά τα μοντέλα, κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο αγοράς για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Πάντως υπάρχει διαφορά σε ότι αφορά την έκδοση του Snapdragon 820 που βρίσκουμε στις διάφορες εκδόσεις του μοντέλου. Συγκεκριμένα το μοντέλο των 32GB που δοκιμάσαμε, είναι χρονισμένο στο 1.8GHz ενώ το μοντέλο των 64GB έχει υψηλότερο χρονισμό, στα 2.15GHz.
Στις πολύ καλές επιδόσεις του Mi5, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η μνήμη των 3GB ενώ όπως ισχύει στα περισσότερα μοντέλα της εταιρείας, υποστηρίζει την εγκατάσταση δύο sim καρτών όπως επίσης και τη δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα τετάρτης γενιάς συμπεριλαμβανομένου των 4G+.
Μαζί με το Snapdragon 820 έρχονται και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες όπως αυτή της τρίτης γενιάς του Quick Charge που επιτρέπει θεωρητικά τη φόρτιση του 80-90% της μπαταρίας με μόλις 1 ώρα φόρτιση. Στις δικές μας δοκιμές πάντως δεν πήραμε τους συγκεκριμένους χρόνους, με μια πλήρη φόρτιση να ολοκληρώνεται λίγο κάτω από τις 2 ώρες.
Η οθόνη στο εμπρόσθιο μέρος έχει διαστάσεις 5,15 ιντσών, με την ανάλυση να είναι Full HD και όχι 2K όπως ισχύει σε άλλα κορυφαία μοντέλα. Αυτό πάντως δε παίζει κανένα όμως ρόλο στην ευκρίνεια της οθόνης, ιδιαίτερα όταν ο αριθμός των εικονοστοιχείων είναι μεγάλος (428PPI). Σε ότι αφορά τα χρώματα, αυτά είναι ζωντανά, με το μαύρο χρώμα όμως να μην εντυπωσιάζει. Η φωτεινότητα είναι ικανοποιητική ενώ όπως διαπιστώσαμε, η εμφάνιση του περιεχομένου της οθόνης κάτω από έντονη ηλιοφάνεια δε μας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα.
Κάτω ακριβώς από την οθόνη, βρίσκεται το κεντρικό κουπί (home) το οποίο κρύβει και μια έκπληξη αφού για πρώτη φορά σε μοντέλο της σειράς, η Xiaomi ενσωματώνει αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος. Βοηθώντας στην ασφαλή πρόσβαση στα μενού της συσκευής, το όλο σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων δουλεύει πολύ καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε, με τη διαδικασία της ρύθμισης να είναι πολύ σύντομη. Η αναγνώριση όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, γίνεται σε χρόνο ρεκόρ αν και θα θέλαμε να μη χρειάζεται να ανοίγουμε την οθόνη πριν την όλη διαδικασία. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι με ιδρωμένα δάκτυλα όπου και η αναγνώριση δε δούλεψε ικανοποιητικά, αναγκάζοντας μας να εισάγουμε τον τετραψήφιο αριθμό pin.
Για τον αποθηκευτικό χώρο υπάρχει μια αρνητική έκπληξη, όχι με το αρχικό διαθέσιμο χώρο αλλά με την έλλειψη θύρας microSD. Συνήθως στα dual sim μοντέλα έχουμε μάθει ότι η μία sim θύρα μπορεί να αντικατασταθεί με μία κάρτα μνήμης όμως στο Mi5 δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μια απόφαση που σίγουρα δεν θα τη δουν με καλό μάτι πολλοί θαυμαστές της εταιρείας.
Πάντως τα 32GB αποθηκευτικού χώρου με τα οποία έρχεται η συσκευή -τα 25GB ελεύθερα-, θα καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες του κοινού ενώ για όλους τους υπολοίπους, υπάρχει το μοντέλο των 64GB με το επιπλέον όφελος του πιο γρήγορου επεξεργαστή όπως αναφέραμε προηγουμένως.
Στο Xiaomi Mi5 μπορούμε να δούμε ακόμα και δέκτη NFC που σιγά σιγά μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε και στη χώρα μας, με τις τράπεζες να κυκλοφορούν προϊόντα που μετατρέπουν το κινητό τηλέφωνο σε ψηφιακό πορτοφόλι. Τέλος δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ασύρματης φόρτισης, με τη Xiaomi να μη θέλει να ασχοληθεί ακόμα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε κάποια από τις συσκευές της.
Κάμερα
Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε όμορφες και ποιοτικές συσκευές, με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά με κάμερες πολύ κάτω των προσδοκιών. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη από τη στιγμή που η κάμερα αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά μέρη ενός smartphone, με τις εταιρείες να συμβιβάζονται σε «ανεκτές» λύσεις προκειμένου να διατηρήσουν το συνολικό κόστος χαμηλό.
Ευτυχώς το Mi5 δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, με την κύρια κάμερα του στο πίσω μέρος να είναι πολύ καλή αν και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν φτάνει στο κορυφαίο επίπεδο του Galaxy S7, του Xperia X και του G5. Όπως μπορείτε να δείτε και στα δείγματα, η λήψη φωτογραφιών, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Με ανάλυση 16MP και διάφραγμα F/2.0 η κάμερα του Mi5 δεν προεξέχει από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής, προστατεύεται από γυαλί ζαφείρι, ενώ συνοδεύεται από διπλό LED Flash. Ένα από τα δυνατά χαρτιά της είναι η υποστήριξη οπτικού σταθεροποιητή και μάλιστα τεσσάρων κατευθύνσεων για ακόμα καλύτερες λήψεις χωρίς κουνήματα. Πίσω από την κατασκευή του αισθητήρα βρίσκεται ο συνήθης ύποπτος, η Sony, με το Mi5 να είναι από τα πρώτα smartphones που ενσωματώνουν το νέο αισθητήρα IMX298 της εταιρείας.
Συνοδευόμενη από μία πολύ καλή εφαρμογή, με όμορφα μενού και πλήκτρα ελέγχου, η κάμερα του Mi5 δίνει πολύ καλά αποτελέσματα με φυσικά χρώματα χωρίς υπερβολές. Με αρκετή λεπτομέρεια, οι λήψεις στην ανάλυση των 16MP γίνονται με αναλογία διαστάσεων 16:9, με ανίχνευση προσώπου κατά την οποία αναλαμβάνει να μαντέψει το φύλο και την ηλικία σας. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει πάντα ευστοχία ενώ κατά την πρόβλεψη ηλικίας σας φτιάχνει τη ψυχολογία πολλές φορές μαντεύοντας μικρότερη ηλικία.
Με απλό swype προς τα δεξιά, μπορούμε να κάνουμε λήψη με κάποιο φίλτρο, το αποτέλεσμα της οποίας μπορούμε να το δούμε σε πραγματικό χρόνο. Με swype προς τα αριστέρα, έχουμε μπροστά μας όλες τις διαθέσιμες επιλογές όπως πανόραμα, tilt-shif, fish eye, αντίστροφη μέτρηση αλλά και πλήκτρο που ενεργοποιεί τις χειροκίνητες ρυθμίσεις αν ξέρετε τι κάνετε.
Περνώντας στην εγγραφή βίντεο, υποστηρίζεται ακόμα και η 4K ανάλυση με 30 καρέ το δευτερόλεπτο, ότι πρέπει δηλαδή για αναπαραγωγή μέσα από τις τηλεοράσεις τελευταίας γενιάς. Όπως είπαμε, η υποστήριξη οπτικού σταθεροποιητή είναι ένα σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό και σίγουρα βοηθάει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα αν και περιμέναμε καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα το οποίο διαθέτει αρκετό θόρυβο ακόμα και σε λήψη που πραγματοποιήθηκε κάτω από έντονη ηλιοφάνεια. Ακόμα, περιμέναμε τον ήχο πολύ καλύτερο αφού δεν είναι καθόλου καθαρός, χαλώντας σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.
Οπτικός σταθεροποιητής υπάρχει και στην εμπρόσθια κάμερα των 4MP για ακόμη καλύτερες selfies χωρίς κουνήματα, κάτι που είναι σύνηθες φαινόμενο για όσους έχουν δοκιμάσει παρόμοιες λήψεις.
Χρήση
Έχουμε εκφράσει πολλές φορές τη συμπάθεια μας στο γραφικό περιβάλλον της Xiaomi, το MIUI το οποίο ξεχωρίζει για τα όμορφα εικονίδια, τα γρήγορα animations και κυρίως την τυπογραφία που κάνει τα πάντα να φαίνονται «καθαρά». Με Android 6.0 Marshmallow, η Xiaomi έχει εγκαταστήσει στην επιφάνεια του την έκδοση 7.2.4.0 του MIUI ενώ προς το Φθινόπωρο θα πρέπει να περιμένουμε την κυκλοφορία της όγδοης έκδοσης η οποία είναι αυτό το διάστημα σε περίοδο δοκιμών.
Όλες οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που κατεβάζετε από το Play Store εγκαθίστανται στις κεντρικές οθόνες αφού δεν υπάρχει app drawer. Ανάμεσα στις δυνατότητες που προσφέρει το MIUI είναι η εγγραφή των τηλεφωνικών σας κλήσεων με το πάτημα ενός κουμπιού αλλά και κάποιες ξεχωριστές εφαρμογές τις οποίες συναντήσαμε κάτω από το φάκελο Tools. Ευτυχώς η συσκευή δεν περιλάμβανε άχρηστο λογισμικό (bloatware) ενώ με τη δημιουργία Mi Account, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε επιπλέον λειτουργίες. Μία από αυτές είναι το κατέβασμα Themes που αλλάζουν εντελώς την εμφάνιση των μενού, με διαφορετικά χρώματα και background, πολλά από τα οποία είναι δωρεάν.
Το Xiaomi Mi5 έφτασε με πλήρη υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, με τις περισσότερες μεταφράσεις να είναι σε υψηλό επίπεδο. Συναντήσαμε πάντως αρκετά κενά, με ρυθμίσεις ή μενού να μην έχουν μεταφραστεί ακόμη κάτι που ενδεχομένως θα διορθώσει η εταιρεία σε μελλοντική έκδοση.
Όσο οργανωμένο και να είναι το μενού των ρυθμίσεων πάντως, η έλλειψη αναζήτησης κάνει δύσκολη την εύρεση της επιλογής που ψάχνετε, κάτι που σίγουρα θα έκανε τη ζωή μας ευκολότερη. Επιπλέον αν και το Play Store ήταν προεγκατεστημένο, αυτό δεν ίσχυε για άλλες δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Gmail, το YouTube και τα Google Maps, κάτι που έπρεπε να το αναλάβουμε εμείς, μία διαδικασία εξαιρετικά εύκολη.
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, η Xiaomi δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους των συσκευών της να αναβαθμίζουν συνεχώς το MIUI, κυκλοφορώντας συνεχώς νέες δοκιμαστικές εκδόσεις πριν την τελική επίσημη. Βέβαια η κινεζική εταιρεία μας έχει δυσκολέψει λίγο με τα τελευταία της μοντέλα τα οποία έρχονται με κλειδωμένο bootloader και τα οποία προϋποθέτουν από τον κάτοχο τους ότι θα ζητήσει τον κωδικό ξεκλειδώματος, μια διαδικασία όμως που δεν είναι άμεση και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία εβδομάδα.
Περιττό να πούμε ότι η όλη εμπειρία χρήσης ήταν απροβλημάτιστη, με τα πάντα να γίνονται πολύ γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου και των απαιτητικών παιχνιδιών, κάτι που οφείλεται κυρίως στο Snapdragon 820 και την ενσωματωμένη Adreno 530 GPU που διαθέτει.
Η Xiaomi έχει ανακοινώσει ήδη ότι η επόμενη έκδοση του Android με κωδική ονομασία N, θα κυκλοφορήσει και στο Mi5, μία ακόμη απόδειξη για την συνεχή υποστήριξη των συσκευών της είτε από την ίδια είτε από κατά τόπους κοινότητες χρηστών.
Συμπεράσματα
Το Xiaomi Mi5 είναι από τα λίγα smartphones που δεν αφήνουν πολλούς ενδοιασμούς σχετικά με το αν είναι κατάλληλα για αγορά ή όχι. Προμηθευτήκαμε τη συσκευή με κόστος περίπου €350 από το εξωτερικό κάτι που σημαίνει ότι με βάση και τα παραπάνω τεχνικά χαρακτηριστικά, το Mi5 διαθέτει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από πολλές ναυαρχίδες της αγοράς, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο το δείκτη κόστους/επιδόσεων από τα περισσότερα smartphones που έχουμε δοκιμάσει.
Όμως σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα αφού όταν μιλάμε για αγορά συσκευής από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι το καθεστώς γύρω από την εγγύηση δεν είναι ξεκάθαρο. Σε περίπτωση προβλήματος ο κάτοχος της συσκευής θα χρειαστεί να προχωρήσει με δικά του έξοδα στην αποστολή της συσκευής στο εξωτερικό, με την όλη διαδικασία να είναι χρονοβόρα, κάτι που δεν είναι το καλύτερο όταν μιλάμε για smartphone.
Κατά τα άλλα το Mi5 είναι ακόμα μία αξιόλογη πρόταση από το οπλοστάσιο της Xiaomi, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει σε μια πολύ απαιτητική αγορά.
Μας άρεσαν
- Τιμή
- Εμφάνιση
- Ποιότητα κατασκευής
- Επιδόσεις
- MIUI
Δε μας άρεσε
- Έλλειψη microSD θύρας
- Εγγραφή βίντεο
- Κενά στην ελληνική μετάφραση