Τον τελευταίο χρόνο έχουμε παρουσιάσει στο Insomnia αρκετά smartphones τα οποία προέρχονται κυρίως από επώνυμους κατασκευαστές, αλλά και κάποια τα οποία έρχονται απευθείας από την Κίνα, με τους τοπικούς κατασκευαστές να προτείνουν κάποιες πολύ συμφέρουσες προτάσεις.
Το τελευταίο διάστημα, μια συσκευή με την ονομασία UMI Zero, έχει συγκεντρώσει αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομα της αφού όπως συμβαίνει με κάθε αντίστοιχο smartphone, συνδυάζει κλασσικά την πολύ καλή τιμή, με πολύ καλές επιδόσεις και στην προκειμένη περίπτωση, και με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο δε βρήκαμε είναι η αλήθεια πολλά στοιχεία για την εταιρεία UMI η οποία το 2014 έκανε έντονη την παρουσία της στην Κίνα και μέσω διαδικτυακών καταστημάτων, διαθέτει δύο κυρίως smartphones, με το κορυφαίο εκ των δύο να είναι το Zero το οποίο και παρουσιάζουμε.
Μπορέσαμε να προμηθευτούμε το UMI Zero από το ηλεκτρονικό κατάστημα Geekbuying, με τιμή €190, κάτι που σίγουρα θα έχει κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον σας. Για να δούμε όμως αν όλα είναι ρόδινα ή αν κρύβονται εκπλήξεις που μπορεί να σας αποτρέψουν από την αγορά του.
Εμφάνιση
Στη συγκεκριμένη ενότητα θα πρέπει πρώτα να αναφέρουμε τη συσκευασία της συσκευής η οποία έχει γίνει προσπάθεια θα λέγαμε να θεωρηθεί πληθωρική. Ένα μεγάλο μαύρο κουτί κρύβει στο εσωτερικό του φυσικά το smartphone αλλά περιέχει και κάποιες εκπλήξεις τις οποίες δεν βλέπουμε σε πολύ πιο ακριβά smartphones όπως γνωρίζεται πιθανότατα.
Μόλις ανοίξετε το κουτί, αμέσως θα διακρίνετε όχι τη συσκευή αλλά μια θήκη η οποία έχει το σχήμα του γράμματος Z και είναι κατασκευασμένη από πλαστικό. Η συγκεκριμένη θήκη μπορεί να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του UMI Zero και όπως μπορείτε να κρίνετε και από τη βιντεοπαρουσίαση, δεν είναι και ότι το κομψότερο αφού παραπέμπει στο κινητό τηλέφωνο του …. Ζορό. Άλλωστε η συγκεκριμένη θήκη προστατεύει το πίσω μέρος και όχι το εμπρόσθιο αλλά δε νομίζουμε να βρει πρόθυμους κατόχους της συσκευής να την εγκαταστήσουν, δε παύει όμως να είναι μια πολύ καλή προσθήκη.
Τα «δωράκια» δε σταματάνε εδώ αφού υπάρχει ένα ειδικό αυτοκόλλητο το οποίο προορίζεται για την προστασία της οθόνης από γρατσουνιές η άλλες κακουχίες. Η εγκατάσταση του είναι εύκολη όμως όπως ισχύει τις περισσότερες φορές, δε θα πρέπει να περιμένετε θαύματα. Παρά τα δώρα, υπάρχει μια σημαντική απουσία, αυτή των ακουστικών αφού δεν περιλαμβάνεται κάποιο ζευγάρι στη συσκευασία του UMI Zero, κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.
Το Zero ξεχωρίζει αμέσως για την πολύ καλή του UMIbody κατασκευή, η οποία συνδυάζει το γυαλί με το μέταλλο. Το ανθεκτικό γυαλί μάρκας Gorilla Glass 3, έχει χρησιμοποιηθεί εκτός από την εμπρόσθια πλευρά και στην πίσω, ενώ το αλουμίνιο υπάρχει περιμετρικά της συσκευής, θυμίζοντας μας τη σειρά Xperia Z. Εξαιτίας του γυαλιού στο πίσω μέρος, η συσκευή είναι αρκετά εύκολο να σας γλιστρήσει από τα χέρια ενώ δε λείπει και το φαινόμενο των δακτυλικών αποτυπωμάτων στην επιφάνεια του οι οποίες καθαρίζονται εύκολα.
Ο σχεδιασμός του είναι πολύ καλός, όμως θα λέγαμε λίγο «σκοτεινός» χωρίς να υπάρχει ένα λίγο πιο ανοιχτό χρώμα να κάνει τη διαφορά κάτι που θα είχε σίγουρα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ακόμα και τα πλήκτρα ελέγχου κάτω ακριβώς από την οθόνη, τα κλασσικά menu-home-back πλήκτρα δε φωτίζονται ιδιαίτερα όταν ανάβουν κάτι που θα το θέλαμε είναι η αλήθεια. Ο unibody σχεδιασμός σημαίνει ότι δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μπαταρία όμως το πάχος και το βάρος της συσκευής είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ιδιαίτερα το πάχος το οποίο μετριέται μόλις στα 6.4 χιλιοστά, με την εταιρεία να μη χάνει ευκαιρία να το συγκρίνει όχι μόνο με το iPhone 6 αλλά και με άλλα κινεζικά μοντέλα. Το βάρος είναι στα 145 γραμμάρια και είναι ικανοποιητικό.
Ο συνδυασμός των δύο κάνουν εύκολο το κράτημα της συσκευής με το ένα χέρι αν και θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή αφού όπως είπαμε είναι πολύ εύκολο να σας γλιστρήσει. Στα πλάγια αριστερά υπάρχουν τα πλήκτρα αυξομείωσης ήχου και ενεργοποίησης/ενεργοποίησης της συσκευής ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει θεωρητικά η θύρα για την εισαγωγή της microSIM κάρτας σας, όμως η συγκεκριμένη θύρα κρύβει μια σημαντική έκπληξη.
Μόλις την ανοίξετε, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε και 2η sim κάρτα, μεγέθους microSIM, με την υποστήριξη 3G να ισχύει και για τις δύο θύρες. Κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά είναι η χρήση της μιας θέσης, ως εισόδου μιας microSD κάρτας κάτι που αυξάνει το διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο με επιπλέον 64GB. Η εγκατάσταση της microSD κάρτας είναι λίγο ζόρικη αφού θα πρέπει να βρείτε ακριβώς πως θα τοποθετηθεί, κάτι που βοηθά και το αυτοκόλλητο που βρίσκεται πάνω στη συσκευή και το οποίο όμως στη συνέχεια θα πρέπει να αφαιρέσετε.
Αντιμετωπίσαμε πάντως κάποια σοβαρά θέματα με τη συγκεκριμένη θύρα όπως το ότι μια sim κάρτα από την εταιρεία Wind δε αναγνωριζόταν σε μία από τις δύο θέσεις ενώ κυριότερο το ότι δεν ήταν πολύ εύκολο το κλείσιμο της θύρας. Παρατηρήσαμε μάλιστα κάποιες μικρές γρατσουνιές πάνω σε μία από τις sim κάρτες μόλις την αφαιρέσαμε και όπως έχουμε δει, υπάρχουν φαινόμενα καταστροφής της sim κάρτας με γρατσουνιές αν και στη δική μας περίπτωση αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Σε περίπτωση που εγκαταστήσετε δύο sim κάρτες, η UMI αναφέρει ότι υποστηρίζεται 3G σύνδεση και από τις δύο κάρτες, κάτι που δε μπορέσαμε όμως να επιβεβαιώσουμε
Specs
Περιμέναμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Umi Zero να είναι πολύ καλά για την τιμή του και δε διαψευστήκαμε. Αρχικά μένουμε στην οθόνη 5 ιντσών, τεχνολογίας Super AMOLED κάτι που αποτελεί έκπληξη αφού τέτοιες οθόνες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κυρίως από τη Samsung.
Με Full hd και 440 εικονοστοιχεία, έχουμε μπροστά μας μια πάρα πολύ καλή οθόνη η οποία όπως και οι περισσότερες που έχουμε δει οι οποίες βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία, διακρίνεται για τα έντονα χρώματα, υπερκορεσμένα για πολλούς, με ωραίο contrast και λεπτομέρεια. Αν κάτι δε μας άρεσε, αυτή είναι η φωτεινότητα της οθόνης σε εξωτερικό χώρο, με τον υπεύθυνο αισθητήρα να μη κάνει καλά τη δουλειά του και να χρειάζεται να επιλέξουμε τη μέγιστη φωτεινότητα για αυτές τις συνθήκες.
Οι Κινέζοι κατασκευαστές γνωρίζουμε πολύ καλά ότι επιλέγουν επεξεργαστή MediaTek για τις συσκευές τους, και έτσι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν αποτελεί εξαίρεση αφού ενσωματώνει ένα από τα καλύτερα chipset της εταιρείας, το MT6592T με οκταπύρηνο επεξεργαστή. Ο συγκεκριμένος διαθέτει οκτώ πυρήνες Cortex-A7 χρονισμένους στα 2 GHz και δίπλα του υπάρχει η Mali 450 GPU καθώς και 2 GB RAM. Ο αποθηκευτικός χώρος στο μοντέλο που δοκιμάσαμε έχει χωρητικότητα 16GB από τα οποία τα 13GB είναι ελεύθερα όμως μη ξεχνάτε ότι μπορούμε να τα αυξήσουμε με μια microSD θύρα.
Ακόμα το Zero διαθέτει μπαταρία 2780 mAh η οποία δε ξεφεύγει από το μέσο όρο των περισσοτέρων smartphone που έχουμε δοκιμάσει, «πιάνοντας» μια μέρα αυτονομίας με δεδομένου ότι δε θα το πολυζορίσετε. Το καλό σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η δυνατότητα γρήγορης φόρτισης που συνήθως προσφέρουν οι εταιρείες, με την UMI να συμμετέχει με το δικό της γρήγορο φορτιστή τον οποίο μπορούμε να βρούμε μέσα στη συσκευασία, Το φορτιστή το συνοδεύει και ένα usb καλώδιο το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί με οποιοδήποτε τρόπο καιi από τις δύο πλευρές.
Μας άρεσε ακόμη ο ραδιοφωνικός δέκτης, για τη χρήση του οποίου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο σετ ακουστικών, καθώς και ο δείκτης SAR που με βάση την εταιρεία είναι αρκετά χαμηλός, στα 0.5 W/Kg. Δε μας άρεσε η απουσία υποστήριξης δε δίκτυα 4ης γενιάς (LTE), κάτι που πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν αφορά ακόμα αρκετό κόσμο.
Η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος, διαθέτει ανάλυση 13MP και όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει, είναι κατασκευής Sony. Στην ουσία είναι ο αισθητήρας Exmor R IMX214, τον οποίο έχουμε δεν να χρησιμοποιούν πολλές κινεζικές εταιρείας όπως η OnePlus, Huawei, ZTE αλλά και η Google με το Nexus 6. Το διάφραγμα είναι στο F1.8 με καλύτερο εντοπισμό προσώπου και έλεγχο έκθεσης. Κάτω ακριβώς από τον αισθητήρα βρίσκεται ένα διπλό LED flash το οποίο προορίζεται για πολύ καλές νυχτερινές λήψεις. Όπως διαπιστώσαμε, το συγκεκριμένο flash δεν είναι αρκετά δυνατό και έτσι μπορεί να σας χαλάσει μερικές λήψεις.
Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι ικανοποιητική όπως μπορείτε να κρίνεται από τα παρακάτω δείγματα μας, αν και θα θέλαμε μεγαλύτερη προσπάθεια ακόμα και στο λογισμικό που συνοδεύει την κάμερα. Σε κάποια σημεία η UMI μας μπερδεύει θα λέγαμε αφού θεωρητικά παρέχει τη δυνατότητα λήψης στα 16 και 20MP αν επιλέξουμε αναλογία διαστάσεων 4:3, κάτι που γίνεται όμως με την τακτική του oversampling χωρίς να προσφέρει το αποτέλεσμα που θα περιμέναμε από μια άλλη κάμερα αντίστοιχης ανάλυσης.
Η δεύτερη κάμερα βρίσκεται στο κλασσικό της μέρος, άνω της οθόνης και η οποία διαθέτει ανάλυση 8MP κάτι που αποτελεί σπάνιο γεγονός. Η εγγραφή βίντεο γίνεται στη Full HD ανάλυση και όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω δείγμα, είναι και αυτό με τη σειρά του ικανοποιητικό, παρουσιάζοντας προβλήματα θολούρας στις απότομες εναλλαγές φωτός σε εξωτερικό χώρο. Επίσης η έλλειψη οπτικού σταθεροποιητή είναι εμφανής και γι'αυτό θα πρέπει να έχετε αρκετά σταθερό χέρι προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να μη σας ζαλίσει.
Χρήση
Η συμβίωση με το UMI Zero τις 2 εβδομάδες που το είχαμε στη διάθεση μας, ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, με πολλά θετικά αλλά και αρνητικά θέματα τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω και τα οποία θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όσοι σκέφτεστε την αγορά του.
Ξεκινάμε πρώτα αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια δοκιμής, η συσκευή έλαβε αναβάθμιση λογισμικού στην έκδοση 3.05, μια έκδοση η οποία φέρει σημαντικές βελτιώσεις σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε και εμείς στο αρχικό διάστημα της δοκιμής μας. Βασισμένο στο Android 4.4.2 KitKat, η εταιρεία δεν έχει κάνει σχεδόν καμία αλλαγή στο περιβάλλον της πλατφόρμας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί “Stock” όπως ακριβώς την είδαμε για παράδειγμα στο Nexus 5.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και σε μεγάλο βαθμό λύθηκαν με την έκδοση 3.05 είναι η απόκριση των μενού, η οποία όπως μπορείτε να δείτε και στη βιντεοπαρουσίαση γίνεται αρκετά γρήγορα αν και δε λείπουν οι μικροκαθυστερήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα και στο θέμα των ξαφνικών επανεκκινήσεων, ένα φαινόμενο το οποίο μας ξένισε αρκετά στην αρχή αλλά ευτυχώς με την τελευταία έκδοση το συναντήσαμε σπάνια, όμως δε παύει να υπάρχει.
Οι επιδόσεις του UMI Zero μπορεί στα χαρτιά να ακούγονται πολύ καλές εξαιτίας του οκταπύρηνου επεξεργαστή αλλά τις περιμέναμε καλύτερες, κάτι που για πολλούς μπορεί να ακουστεί υπερβολή με βάση πάντα την τιμή της συσκευής. Η αλήθεια είναι ότι δε συναντήσαμε κάποιο πρόβλημα με εφαρμογές και παιχνίδια που γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούν πλήρως τις δυνατότητες του επεξεργαστή, όπως τα Real Racing 3 και το Asphalt 8 –αν και όχι με απόλυτα ομαλή κίνηση-, όμως περιμέναμε με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του συγκεκριμένου επεξεργαστή, να βλέπαμε μεγαλύτερες επιδόσεις στα δύο μετροπρογράμματα που τρέξαμε. Παρατηρήσαμε επίσης ότι κατά την αναπαραγωγή ενός «δυνατού παιχνιδιού», η συσκευή στο πίσω μέρος και προς την κορυφή ζεσταίνεται χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα.
Το UMI Zero μπορεί να μη διαθέτει λαμπάκι για ειδοποιήσεις, όμως υπάρχει ένα σύστημα ειδοποιήσεων κατά το οποίο αναβοσβήνουν ταυτόχρονα τα τρία πλήκτρα αφής, κάτι που τελικά αποδεικνύεται εξίσου πρακτικό. Τα πλήκτρα αυτά αναβοσβήνουν κιόλας όταν η συσκευή φορτίζει, κάτι που θα θέλαμε να μη γίνεται.
Για να έχουμε πρόσβαση στο μενού των ανοιχτών εφαρμογών, θα πρέπει να πατήσουμε παρατεταμένα το home πλήκτρο ενώ οι επιπλέον προσθήκες που βλέπουμε στο περιβάλλον του Android περιορίζονται σε ένα file manager, στην εφαρμογή του ραδιοφώνου καθώς και στη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας όπου τα πάντα γίνονται ασπρόμαυρα. Ο Chrome browser δεν υπήρχε προεγκατεστημένος και έτσι χρειάστηκε να τον κατεβάσουμε από το Play Store ώστε να αντικαταστήσουμε άμεσα τον προκαθορισμένο browser.
Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το αν και πότε θα κυκλοφορήσει η αναβάθμιση σε Android 5.0 Lollipop, κάτι που δεν πιστεύουμε να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την UMI δεδομένου ότι δεν έχει προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην πλατφόρμα. Πάντως τρεις μήνες μετά την αρχική κυκλοφορία της νέας έκδοσης η UMI δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα κάτι που πρέπει να σημειωθεί.
Συμπέρασμα
Το UMI Zero μας εντυπωσίασε αφού διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία δε περιμέναμε να δούμε από κινητό τηλέφωνο με τιμή χαμηλότερη των €200. Η ποιότητα κατασκευής είναι ανάμεσα σ’ αυτά και η οποία συνοδεύεται από τα πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά που δίνουν μια υψηλή εμπειρία χρήστης φθάνει να χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση του λογισμικού.
Αυτό είναι και το κομμάτι που μπορούμε να πούμε μας δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες στο να το προτείνουμε αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με την αρχική έκδοση του λειτουργικού, δικαιολογούν το χαρακτηρισμό «κινεζιά» κάτι που όμως τελικά αποδεικνύεται άδικος ως χαρακτηρισμός, με την εταιρεία να δείχνει αρκετά ενεργή στην τεχνική υποστήριξη. Στα προβλήματα που πάντως δε λύνονται με κάποια firmware αναβάθμιση είναι αυτό με τη θύρα των microSIM/microSD καρτών και το φαινόμενο να σας γρατσουνιστεί η microSIM κάρτα και να απενεργοποιηθεί αν την μπαινοβγάζετε τακτικά.
Η UMI είναι μια άγνωστη εταιρεία στο μεγαλύτερο κοινό αλλά με το συγκεκριμένο κυρίως μοντέλο πιστεύουμε ότι είναι σε θέση να φτιάξει ένα καλό όνομα στην αγορά, κάτι που όμως θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια και προσοχή στις λεπτομέρειες.
Μας άρεσε
- Σχέση τιμής/απόδοσης
- Stock Android
- Κάμερα
Δε μας άρεσε
- Το πρόβλημα με το γρατσούνισμα των SIM
- Επανεκκινήσεις (αν και σπάνιες πλέον)
- Εγγραφή βίντεο με πρόβλημα στην εναλλαγή φωτισμού
- Έλλειψη υποστήριξης συνδέσεων LTE