Σήμερα, υπάρχουν ένα σωρό επώνυμα smartphones στην αγορά, και ανάμεσα τους, δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες- smartphones με λειτουργικό σύστημα Android που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη ή απαίτηση.
Μερικά από αυτά όμως είναι ακατανόητα ακριβά. Υπερβολικά ακριβά, ειδικά από την στιγμή που διαθέτουν “ημερομηνία λήξης”, και στην περίπτωση των κινητών με Android, την “συντομότερη” ημερομηνία λήξης με βάση την υποστήριξη (π.χ 18μηνη για την Google σε σχέση με την 36μηνη της Microsoft). Φυσικά και υπάρχουν τομείς που βάζουν ο καθένας το λιθαράκι του στην τρομακτική διαφορά τιμής, μεταξύ του ακριβότερου κινητού με Android και του οικονομικότερου, όπως είναι το είδος του SoC (system-on-chip), η ποιότητα των υλικών κατασκευής, η ποιότητα συναρμολόγησης, η επένδυση στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, η υποστήριξη, το service κ.ά. Πρέπει να είναι δεκάδες οι τομείς.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάτι παραδείγματα σαν το uleFone Be Pro που σε βάζουν σε σκέψεις. Αυτό το κινητό κοστίζει λιγότερο από €150 και έχει σχεδόν όλα όσα θα ήθελε ένας σύγχρονος χρήστης από ένα κινητό με Android.
Μπορεί να μην είναι η ποιοτικότερη κατασκευή που έχουμε συναντήσει, μπορεί να μην διαθέτει τόσο ισχυρό hardware που να το βάζει στην πρώτη σελίδα της κατάταξης στα δημοφιλέστερα benchmarks, αλλά προσφέρει γενικώς μία καλή εμπειρία χρήσης ενώ διαθέτει και αρκετά καλούδια που κάποτε από άλλους κατασκευαστές θεωρούνταν “καινοτομίες” στις ναυαρχίδες τους.
Σχεδίαση – Αισθητική
Με τέτοια τιμή, δεν είχαμε ιδιαίτερες απαιτήσεις ωστόσο αυτό που λάβαμε είναι μία καλή σχετικά κατασκευή με σχεδιασμό που ενδεχομένως σε κάποιους να θυμίσει κατασκευές της Oppo ή της θυγατρικής One+, ειδικά με τα αψιδωτά τελειώματα στο πάνω και κάτω μέρος του κινητού. Το uleFone Be Pro είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από πλαστικό.
Περιμετρικά υπάρχει ψευδομεταλλικό φινίρισμα –σαν αυτό που χρησιμοποίησε η Samsung στις ναυαρχίδες της Galaxy S4 και S5- και το οποίο δίνει μία αίσθησης πολυτέλειας ενώ το κάλυμμα στο πίσω μέρος είναι κατασκευασμένο από πλαστικό με ματ φινίρισμα που δεν γεμίζει με δαχτυλιές και έχει σχετικά ωραία αίσθηση.
Το κινητό δείχνει “generic” και δεν έχει τίποτα που να το κάνει να ξεχωρίζει. Δείχνει και συνάμα δίνει στο κράτημα την αίσθηση μίας ουδέτερης, σχεδόν αποστειρωμένης κατασκευής χωρίς χαρακτήρα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν έχει και λόγο ύπαρξης.
Χαρακτηριστικά
Στα αριστερά της συσκευής παρατηρούμε δύο πλήκτρα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου ενώ στην δεξιά πλευρά της συσκευής υπάρχει το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης. Στην κάτω πλευρά υπάρχει ένας πόρος για το μοναδικό μικρόφωνο της συσκευής, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει η υποδοχή 3,5 χιλιοστών για τα ακουστικά καθώς και η θύρα microUSB2.0. Η θέση της θύρας microUSB2.0 στο πάνω μέρος δεν είναι ιδανική και ενδεχομένως να προβληματίσει κάποιους χρήστες, ωστόσο δεν είναι κάτι σπουδαίο και συνηθίζεται εύκολα. Στην πρόσοψη κυριαρχεί η οθόνη των 5,5 ιντσών, τύπου LCD IPS που υποστηρίζει ανάλυση 720p.
Στο πάνω μέρος της πρόσοψης υπάρχει μία κάμερα για βιντεοσυζητήσεις ή selfies, ορισμένοι αισθητήρες (εγγύτητας, φωτεινότητας κ.λπ) καθώς και το ακουστικό παρέα με ένα LED ειδοποιήσεων που μπορεί να ρυθμιστεί. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης υπάρχουν τρία πλήκτρα αφής (capacitive) που είναι τοποθετημένα εκτός οθόνης τα οποία δυστυχώς δεν είναι φωτιζόμενα. Δεξιά υπάρχει το πλήκτρο επιστροφής (back) χωρίς δευτερεύουσα λειτουργία.
Στο κέντρο, υπάρχει το πλήκτρο για την κεντρική οθόνη που έχει και δευτερεύουσα λειτουργία. Έτσι, εφόσον πατηθεί παρατεταμένα ο χρήστης έχει πρόσβαση στα στιγμιότυπα των ανοιχτών εφαρμογών καθώς και σε ένα εικονίδιο για τον καθαρισμό της μνήμης. Αριστερά, η συσκευή έχει ένα πλήκτρο “μενού” με την βοήθεια του οποίου ο χρήστης μπορεί να αλλάζει ταπετσαρίες στην κεντρική οθόνη ή στην οθόνη κλειδώματος ενώ μπορεί να εφαρμόζει widgets.
Στο πίσω μέρος υπάρχει η κύρια κάμερα –που εξέχει ελαφρώς- και ακριβώς από κάτω το μοναδικό LED flash. Λίγο πιο κάτω και προς το κέντρο της κατασκευής υπάρχει το λογότυπο της uleFone και χαμηλά κάτω υπάρχει μία σειρά από οπές κάτω από τις οποίες βρίσκεται το ηχείο της συσκευής.
Το κάλυμμα στο πίσω μέρος αφαιρείται σχετικά εύκολα, χάρη σε μία εγκοπή που υπάρχει στο κάτω μέρος της αριστερής πλευράς όπως κοιτάμε το κινητό από την πίσω πλευρά. Εφόσον ξεκουμπώσει, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε τρεις υποδοχές. Η πρώτη υποδοχή δέχεται κάρτα τύπου miniSIM, η μεσαία υποδοχή κάρτα microSIM (όπως θα αντιληφθήκατε πρόκειται για ένα Dual SIM κινητό) ενώ η τρίτη υποδοχή δέχεται κάρτα microSD για την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου. Η μπαταρία αφαιρείται, και έχει χωρητικότητα 2600mAh. Να σημειώσουμε ότι η συσκευή υποστηρίζει 4G LTE δίκτυα (με την μία κάρτα SIM).
Κάτω από την μπαταρία, παρατηρήσαμε ότι η πλαστική επένδυση δεν ήταν ακριβώς σωστά τοποθετημένη (σαν να ήταν μεγαλύτερου μεγέθους και να στριμώχθηκε) και έκανε κάποια “νερά”, κάτι που ενδεχομένως να λέει ορισμένα πράγματα για την συναρμολόγηση και τον ποιοτικό έλεγχο, ωστόσο είναι κάτι που δεν φαίνεται εξωτερικά. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 156,5 x 77,8 x 10,2 χιλιοστά και το βάρος της περίπου 166 γραμμάρια. Είναι κάπως μεγάλο το μέγεθος του κινητού για το μέγεθος της οθόνης ενώ επιπλέον είναι παχύ και βαρύ, αλλά μετά από λίγες μέρες χρήσης συνηθίζεται.
Hardware
Η συσκευή βασίζεται σε SoC (system-on-chip) της MediaTek και ποιο συγκεκριμένα στο 64-bit τετραπύρηνο MT6732 (ARM Cortex-A53 στα 1,5GHz), το οποίο συνδυάζεται με 2GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου (με δυνατότητα επέκτασης έως και 64GB χρησιμοποιώντας κάρτα μνήμης microSD). Το υποσύστημα γραφικών είναι το ARM Mali-760 (695MHz).
Ο ελεύθερος αποθηκευτικός χώρος είναι περίπου 12,1GB-12,2GB, κάτι που οφείλεται στην επιλογή της εταιρείας να χρησιμοποιήσει μία σχεδόν “stock” έκδοση του Android 4.4.4 KitKat με σχεδόν ανύπαρκτο “bloatware”.
Κατά τα άλλα, η συσκευή διαθέτει WiFi 802.11b/g/n, WiFi hotspot, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS, Glonass), USB OTG και FM radio. Υποστηρίζει επίσης HotKnot.
Η οθόνη της συσκευής διαθέτει διαγώνιο 5,5 ιντσών OGS IPS LCD και υποστηρίζει ανάλυση 720 x 1280 pixels (περίπου 267ppi). Πρόκειται για μία αρκετά καλή οθόνη, που προστατεύεται από κάποιο είδος ανθεκτικού γυαλιού (όχι Gorilla Glass, ίσως Dragontrail), από το οποίο φαίνεται πως απουσιάζει η ελαιοφοβική επίστρωση, και έτσι μαζεύει αρκετές δαχτυλιές.
Η απόδοση της οθόνης είναι αρκετά καλή, που με χειροκίνητες ρυθμίσεις –το λογισμικό προσφέρει πολλές περισσότερες δυνατότητες από όσες περιμέναμε- ο χρήστης μπορεί να την φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις απαιτήσεις του επεμβαίνοντας στους τομείς της αντίθεσης και της χρωματικής απόδοσης. Οι γωνίες θέασης είναι πολύ καλές ενώ και η φωτεινότητα είναι καλή, ωστόσο θα μπορούσε να είναι και υψηλότερη για να διευκολύνεται η χρήση του κινητού σε εξωτερικά περιβάλλοντα με ήλιο.
Η οθόνη γενικώς θα αφήσει ικανοποιημένους τους χρήστες που θα αποκτήσουν το κινητό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας το ποσό των χρημάτων που θα επενδύσουν.
Επιδόσεις
Οι επιδόσεις του κινητού είναι καλές στα χαρτιά, με την έννοια ότι ακόμα και στα benchmarks δεν απογοητεύουν. Μην έχετε πάντως ιδιαίτερες προσδοκίες. Εκεί ωστόσο που το κινητό τα πηγαίνει πολύ καλά είναι στην καθημερινή εμπειρία χρήσης. Τα πάντα γίνονται σβέλτα, από την εναλλαγή στα διάφορα μενού του λειτουργικού συστήματος, έως στο άνοιγμα των εφαρμογών ή στην πλοήγηση στο Internet. Ακόμα και στο gaming, το κινητό δείχνει να τα πηγαίνει αρκετά καλά, χωρίς ιδιαίτερα κοψίματα ή framedrops ακόμα και σε παιχνίδια σαν το Asphalt 8.
Η αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p (π.χ mkv) επίσης είναι άριστη. Όσο αφορά στον ήχο, το ενσωματωμένο ηχείο αποδίδει αρκετά καλά στον τομέα της έντασης, ωστόσο τόσο η έλλειψη μπάσου, όσο και η έλλειψη λεπτομέρειας έχουν ως συνέπεια η γενική απόδοση να χαρακτηρίζεται μέτρια. Η αυτονομία της μπαταρίας επαρκεί για μία μέρα χρήσης περίπου και ίσως και λίγο παραπάνω, εφόσον ενεργοποιήσετε την αυτόματη φωτεινότητα και την έξυπνη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας σε κατάσταση αναμονής.
Κάμερα
Το κινητό εξοπλίζεται στην πρόσοψη με μία κάμερα 8,0 Megapixels (7,9MP για την ακρίβεια) με την βοήθεια της οποίας μπορείτε να έχετε ικανοποιητική εμπειρία στις βιντεοσυζητήσεις καθώς και όταν τραβάτε selfies. Δυστυχώς η διαφημιζόμενη ανάλυση δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αφού απουσιάζει η επιθυμητή λεπτομέρεια, υπάρχουν θέματα overprocessing ενώ υπάρχουν και σοβαρά μερικές φορές ζητήματα με την ισορροπία λευκού.
Η κάμερα των 13 Megapixels στο πίσω μέρος μας άφησε περισσότερο ικανοποιημένους, αν και πάλι η διαφημιζόμενη ανάλυση με βάση τα αποτελέσματα που πήραμε δεν δικαιολογείται σε καμία απολύτως περίπτωση δυστυχώς. Οι παρατηρήσεις μας δικαιώθηκαν, αφού μετά από λίγο ψάξιμο βρήκαμε ότι έχουμε να κάνουμε με κλασική περίπτωση… λανθασμένου marketing, αφού ο αισθητήρας είναι στην πραγματικότητα 8,0 Megapixels, κατασκευασμένος από την OmniVision.
Τα αποτελέσματα είναι φωτεινά, ωστόσο παρατηρήσαμε σημαντικά προβλήματα overprocessing, ζητήματα με την χρωματική απόδοση ενώ και η λεπτομέρεια, παρόλο που κάποιους θα τους ικανοποιήσει, απέχει από το επιθυμητό. Δυστυχώς, τα προβλήματα με την ισορροπία λευκού που συναντήσαμε και στην εμπρόσθια κάμερα συνεχίζουν να υφίστανται και στην κύρια κάμερα, αν και σε λιγότερο έντονο βαθμό. Είναι απολύτως απαραίτητο να επέμβετε χειροκίνητα για να βελτιώσετε την κατάσταση (π.χ σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιήστε την ρύθμιση για λάμπα φθορισμού). Προσφέρεται λειτουργία HDR αλλά είναι ιδιαίτερα επιθετική και δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την τεχνολογία σταθεροποίησης εικόνας –δεν λειτουργεί σε συνδυασμό με το HDR- η οποία ειδικά κατά την λήψη video (σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται EIS, electronic image stabilization) δεν φαίνεται να κάνει και πολύ καλά την δουλειά της. Στην διάθεση του χρήστη υπάρχει και τεχνολογία μείωσης θορύβου (noise reduction). Από άποψη ρυθμίσεων, ο χρήστης μπορεί να τραβήξει video σε ανάλυση 1080p (Fine), σε High (720p), Medium και Low. Το φλας τέλος λειτουργεί ικανοποιητικά, και βοηθάει σημαντικά σε περιπτώσεις που ο φωτισμός δεν είναι αρκετά υψηλός.
Λογισμικό
Το λειτουργικό σύστημα είναι το Android 4.4.4 KitKat της Google. Η uleFone έχει υποσχεθεί ότι η συσκευή θα αναβαθμιστεί στο προσεχές διάστημα σε Android 5.0 Lolipop οπότε οι χρήστες που θα το αποκτήσουν μπορούν να αισθάνονται αισιόδοξοι ότι θα λάβουν σύντομα στο κινητό τους την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας. Ελπίζουμε μόνο να μην μείνει μόνο στην υπόσχεση η εταιρεία, και να μην είναι άλλο ένα κόλπο του marketing. Όσο αφορά στην έκδοση Android 4.4.4 KitKat που “φοράει” η συσκευή, πρόκειται σχεδόν για “stock” έκδοση, χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις ή bloatware.
Πέρα από λίγες εφαρμογές –FlasLight, File Manager, ToDo, SIM Toolkit- οι περισσότερες παρεμβάσεις της ulefone εντοπίζονται στις ρυθμίσεις και είναι θα λέγαμε ιδιαίτερα χρήσιμες και στοχευμένες. Ας πάρουμε με την σειρά ωστόσο τα σημαντικότερα από τα χαρακτηριστικά του uleFone Be Pro. Καταρχήν υπάρχει το Flash Alert. Με αυτό το χαρακτηριστικό, όταν ο χρήστης του κινητού λάβει κάποιο μήνυμα, το flash αναβοσβήνει μία φορά.
Αν έχει εισερχόμενη κλήση, τότε αναβοσβήνει συνεχώς. Στην συνέχεια έχουμε την τεχνολογία HotKnot, με την βοήθεια της οποίας επιτρέπεται η ανταλλαγή περιεχομένου όταν η οθόνη της συσκευής αγγίξει κάποια άλλη συμβατή συσκευή. Πιο κάτω στον κατάλογο των ρυθμίσεων υπάρχει το Data Usage, χάρη στο οποίο ο χρήστης μπορεί να γνωρίζει την ποσότητα των δεδομένων που έχει χρησιμοποιήσει, είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω WiFi.
Υπάρχουν επίσης διάφορες προ-ρυθμίσεις για τον ήχο, συγκεκριμένα προφίλ (π.χ όταν βρίσκεται έξω σε περιβάλλον με αρκετούς ήχους) καθώς και βελτιστοποιήσεις (π.χ BesSurround) που μπορεί να επιλέξει.
Στις ρυθμίσεις για την οθόνη, που είναι πολλές (Als_ps calibration, G-Sensor calibration, Cast screen, Font Size, Sleep, Auto-Rotate, Brightness, Lock Screen Notifications) υπάρχει μία κατηγορία με την ονομασία MiraVision, με την βοήθεια της οποίας ο χρήστης μπορεί να βελτιστοποιήσει την λειτουργία της οθόνης. Μπορεί να επιλέξει για την χρωματική απόδοση ανάμεσα σε τρία προφίλ, Standard, Vivid και User Mode ενώ υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης δυναμικής αντίθεσης (Dynamic Contrast) που μας άρεσε αρκετά.
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει το “User Mode”, έχει την δυνατότητα να επέμβει χειροκίνητα στην αντίθεση, στον κορεσμό των χρωμάτων, στην φωτεινότητα, στην οξύτητα (sharpness) και στην θερμοκρασία χρώματος. Όσο αφορά στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, υπάρχει το “Standby intelligent power saving” και τίποτα περισσότερο.
Θυμάστε που η Samsung είχε εισάγει στο Galaxy S4 κάποιες “air gestures” που όταν ο χρήστης περνούσε το χέρι του μπροστά από το κινητό, μπορούσε να εναλλάσσεται ανάμεσα στις φωτογραφίες στην γκαλερί; Το uleFone Be Pro υποστηρίζει το ίδιο ακριβώς (Gesture Sensing) ενώ επιπλέον επιτρέπει και την εναλλαγή ανάμεσα στα τραγούδια που ακούτε.
Στην ασφάλεια (Security) επίσης η εταιρεία έχει ενεργοποιήσει ορισμένα χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως τα Verify Apps (ειδοποιεί πριν εγκατασταθεί κακόβουλη εφαρμογή), Auto-Start Management (Εκκίνηση ή απαγόρευση εκκίνησης εφαρμογής κατά την εκκίνηση του κινητού), App Permissions και Mobile Anti-Theft.
Επίσης υποστηρίζονται διάφορες χειρονομίες οθόνης (Screen Gestures), με την βοήθεια των οποίων μπορείτε να εκκινείτε εφαρμογές από την οθόνη κλειδώματος. Όσον αφορά στο LED ειδοποιήσεων που βρίσκεται στην πρόσοψη, μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αλλάζει χρώμα ανάλογα την ειδοποίηση . Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή τρίτου για να κάνετε το ίδιο πράγμα, και ενδεχομένως με περισσότερες επιλογές και δυνατότητες.
Συμπεράσματα
Πρόκειται για μία πολύ καλή λύση, για όσους θέλουν επαρκή ισχύ και μεγάλη οθόνη χωρίς να επενδύσουν πολλά χρήματα. Με λιγότερα από €150, το uleFone Be Pro βάζει τα γυαλιά σε ακριβότερες επώνυμες λύσεις, και οι περισσότεροι που θα το αποκτήσετε, εφόσον είστε υποψιασμένοι, κατά πάσα πιθανότητα θα το ευχαριστηθείτε. Δεν διεκδικεί δάφνες στον τομέα της ποιότητας κατασκευής-η επαφή του back cover δεν είναι καλή και μερικές φορές τρίζει για παράδειγμα- της εμφάνισης ή των επιδόσεων. Είναι όμως μία αξιοπρεπής λύση αρκεί αν αφήσετε το… όνομα στην άκρη.
Μπορεί να μην διαθέτει Gorilla Glass, ωστόσο το γυαλί στην πρόσοψη –το δοκιμάσαμε- αντέχει στις γρατσουνιές. Επίσης οι δύο κάμερες μπορεί να μην στέκονται στο ύψος τους, και οι αναλύσεις που διαφημίζονται να είναι “υπερβολικές” στην πράξη, ωστόσο θα σας επιτρέψουν να κάνετε μια χαρά την δουλειά σας εφόσον ψάξετε λίγο τις ρυθμίσεις και δεν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Η λειτουργία του κατά τα άλλα είναι σβέλτη, τόσο στο λειτουργικό σύστημα, όσο και στην πλοήγηση στο Internet, στην αναπαραγωγή video ή στο gaming ενώ επιπλέον χάρη στην πληθώρα ρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα της οθόνης, δεν θα αργήσετε να το φέρετε στα μέτρα σας. Είναι ένα κινητό των €150, πράγματι, αλλά πιστεύουμε ότι τα αξίζει τα χρήματα του και με το παραπάνω αν σκεφτούμε πως λειτουργεί ο ανταγωνισμός και τι είδους πράγματα προσφέρει στο αντίστοιχο κόστος.
Μας άρεσε
- Απόδοση οθόνης
- Πρόσθετα χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις
- Εξαιρετική τιμή
Δε μας άρεσε
- Εμπρόσθια κάμερα
- Οπίσθια κάμερα
- Απόδοση ηχείου
Σύνταξη: Γιώργος Ιωσηφίδης