Αν και δε περιμέναμε ότι θα το δούμε στη χώρα μας, εντούτοις η Samsung φέρνει στην ελληνική αγορά το Galaxy Note Edge έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.
Για όσους θυμούνται, το Galaxy Note Edge παρουσιάστηκε μαζί με το Galaxy Note 4 τον περασμένο Σεπτέμβριο στην έκθεση IFA 2014 και έκλεψε τις εντυπώσεις ως μια εναλλακτική πρόταση της Samsung, με τη μία πλευρά της οθόνης να είναι κυρτή, εμφανίζοντας ξεχωριστό περιεχόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη οθόνη.
Και στην επίσημη παρουσίαση αλλά και τις επόμενες ημέρες που μάθαμε για τα σχέδια κυκλοφορίας του Galaxy Note Edge, έγινε σαφές ότι η Samsung δεν ήθελε, ή μάλλον, δε μπορούσε να υποσχεθεί την ευρεία διάθεση της συσκευής, εξαιτίας της κατασκευαστικής της ιδιαιτερότητας, η οποία δεν ενδεικνύεται από ότι φαίνεται για μαζική παραγωγή. Εντούτοις, αν και με αρκετά ακριβή τιμή, το Galaxy Note Edge άφησε γενικώς καλές εντυπώσεις στον Ειδικό Τύπο, και δε χάσαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε και εμείς μόλις έπεσε στα χέρια μας.
Εμφάνιση
Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, το Samsung Galaxy Note Edge αποτελεί μια διαφορετική πρόταση του Galaxy Note 4, κάτι που σημαίνει ότι μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία και στην εμφάνιση αλλά και στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την εμφάνιση, δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά, τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην ποιότητα κατασκευής ή στην συναρμολόγηση, εκτός φυσικά από την εντυπωσιακή κυρτή δεξιά πλευρά, στην οποία θα αναφερθούμε σε ξεχωριστή ενότητα της παρουσίασης.
Το Gorilla Glass 3 στην εμπρόσθια όψη προστατεύει την οθόνη των 5,6 ιντσών ενώ στο πίσω μέρος βρίσκουμε την οικεία πλαστική επιφάνεια, που συνεχίζει να μας δίνει την εικόνα και την αίσθηση του δέρματος, αν και χωρίς ραφές αυτή τη φορά. Περιμετρικά, παρατηρούμε ότι έχει γίνει χρήση αλουμινίου με βάση την νέα πολιτική της Samsung, η οποία αφήνει πίσω στο παρελθόν την εκτεταμένη χρήση πλαστικού, και έτσι κλείνουμε την αναφορά μας στα υλικά κατασκευής που έχουν χρησιμοποιηθεί στο Galaxy Note Edge, που όπως βλέπουμε έχει λίγο απ’ όλα.
Το πάχος βρίσκεται στα 8.3 χιλιοστά και είναι θα λέγαμε ικανοποιητικό, και με το βάρος των 174 γραμμαρίων, αποτελεί ένα συνδυασμό που όπως και στο Galaxy Note 4, μπορεί να μην κάνει τα πράγματα τόσο δύσκολα κατά το κράτημα, απαιτεί όμως κάποιο εύλογο διάστημα χρόνου για να τον συνηθίσετε. Οι υπόλοιπες διαστάσεις της συσκευής (151,3 x 82,4 χιλιοστά) είναι σχεδόν ίδιες με αυτές του Galaxy Note 4 ενώ το γεγονός ότι μόνο η δεξιά πλευρά της οθόνης είναι κυρτή, ενδεχομένως να προβληματίσει τους αριστερόχειρες κατά τον χειρισμό.
Τεχνικά
Η σειρά Galaxy Note μας έχει συνηθίσει σε κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και το συγκεκριμένο μοντέλο δεν αποτελεί εξαίρεση. Αρχής γενομένης από την οθόνη των 5,7 ιντσών, αυτή δε θα μπορούσε να μη στηρίζεται στην αγαπημένη τεχνολογία της Samsung, την Super AMOLED που χαρίζει πανέμορφα έντονα χρώματα, ειδικά όταν συνδυάζεται με την Quad HD ανάλυση.
Στο Galaxy Note Edge τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στον τομέα αυτό σε σχέση με το Galaxy Note 4 αφού η οθόνη είναι 5,6 ιντσών χωρίς να υπολογίζεται όμως το κυρτό τμήμα της. Επιπλέον η ανάλυση είναι μεγαλύτερη και συγκεκριμένα 1660 x 2560 pixels, κάτι που αντιστοιχεί σε 524ppi έναντι των 515ppi, δύο επιδόσεις σίγουρα καταπληκτικές που εγγυώνται την εξάλειψη του φαινόμενου του "πιξελιάσματος".
Αν δε σας αρέσει η εμφάνιση των χρωμάτων, η Samsung δίνει την δυνατότητα μέσα από τις ρυθμίσεις, να επιλέξετε ελαφρώς διαφορετικό χρωματικό κορεσμό, ώστε να ταιριάζουν με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και το γούστο σας. Χωρίς αμφιβολία, και η οθόνη του Galaxy Note Edge έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αντίστοιχες οθόνες άλλων μοντέλων που έχει παρουσιάσει τελευταία η εταιρεία και οι οποίες βρίσκονται αναμφίβολα ανάμεσα στις κορυφαίες της αγοράς.
Τον Οκτώβριο όταν και πρωτοκυκλοφόρησε το Galaxy Note Edge μαζί με το Galaxy Note 4, ο Snapdragon 805 ήταν το καλύτερο SoC της Qualcomm, το οποίο ξεπεράστηκε μόλις πρόσφατα με τις κυκλοφορίες ναυαρχίδων που ενσωματώνουν το οκταπύρηνο Snapdragon 810. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, ο Snapdragon 805 διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή, 3 GB RAM και 32 GB αποθηκευτικού χώρου ο οποίος μπορεί να επεκταθεί μέσω microSD κάρτας. Φυσικά το "configuration" αυτό θα καλύψει όλες τις ανάγκες σας ακόμα και στα πιο απαιτητικά παιχνίδια, αλλά και σε λειτουργίες που υποστηρίζονται όπως η φόρτωση δύο εφαρμογών σε μια οθόνη.
Εκτός από την υποστήριξη όλων των τελευταίων ασύρματων προτύπων όπως Wi-Fi Direct, Wi-FI a/b/g/n/ac, dual band, Bluetooth 4.1 και NFC, βρίσκουμε ακόμα GPS αλλά και διάφορους αισθητήρες. Υποστηρίζει επίσης το νέο πρότυπο 4G+ το οποίο χαρίζει κορυφαίες ταχύτητες σύνδεσης, το οποίο μάλιστα μπορέσαμε να δοκιμάσουμε μέσα από την υλοποίηση της Cosmote, με τις παρακάτω εικόνες μετρήσεων να μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, και να μας οδηγούν σε νέες μετρήσεις προκειμένου να τις επιβεβαιώσουμε. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να δούμε παρόμοιες ταχύτητες και από τη σύνδεση του σπιτιού μας.
Για την αυτονομία της σειράς Galaxy Note έχουμε σχηματίσει μια πολύ καλή άποψη αν και οι τελευταίες γενιές υπολείπονται των προηγουμένων. Με μπαταρία 3.000mAh, το Galaxy Note Edge βρίσκεται στο μέσο όριο αυτονομίας η οποία φτάνει την μία ημέρα με έντονη χρήση, κάτι που πιστεύουμε ότι θα κάνει και η πλειοψηφία των κατόχων της. Μας άρεσε η δυνατότητα γρήγορης φόρτισης μέσω του ειδικού φορτιστή που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, με μια πλήρης φόρτιση (0-100%) να ολοκληρώνεται κατά τις δοκιμές μας σε 1 ώρα και 20 λεπτά.
Κάμερες
Άλλο ένα τεχνικό χαρακτηριστικό που συμβαδίζει με αυτό του Galaxy Note 4 είναι οι δύο κάμερες που διαθέτει η συσκευή, αυτή των 16 Megapixels στο πίσω μέρος με υποστήριξη οπτικής σταθεροποίησης εικόνας, καθώς και μια δεύτερη στο εμπρόσθιο τμήμα της συσκευές που βασίζεται σε αισθητήρα ανάλυσης 3,7 Megapixels.
Μια κάμερα 16MP σε κινητό της Samsung με διάφραγμα f/1.9 σίγουρα δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη, και όπως περιμέναμε, τα αποτελέσματα λήψεων στα οποία προχωρήσαμε, ήταν άκρως εντυπωσιακά. Χωρίς αμφιβολία, η συγκεκριμένη κάμερα είναι μία από τις καλύτερες που μπορούμε να βρούμε σε smartphone, με ελάχιστο θόρυβο κατά τη λήψη φωτογραφιών (κάτω από ηλιοφάνεια) αν και οι βράδυνες λήψεις έχουν τα θέματα τους, με τον θόρυβο να είναι πιο έντονος ανάλογα με την περίπτωση.
Ο οπτικός σταθεροποιητής βοηθά σημαντικά σε πολύ καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς κουνήματα και χωρίς να μας ζαλίζει κατά την αναπαραγωγή σε μεγάλη οθόνη. Η εστίαση γίνεται σε γρήγορο χρόνο ενώ παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής βίντεο στην 4K ανάλυση.
Τα χρώματα των φωτογραφιών όπως μπορείτε να δείτε και από τα δείγματα, είναι πολύ όμορφα και πολύ κοντά στην πραγματικότητα ενώ η εγγραφή βίντεο διακρίνεται για τη γρήγορη εστίαση και τα όμορφα, φυσικά επίσης χρώματα.
Κυρτή Πλευρά
Ας αναφερθούμε πρώτα στον "ελέφαντα" που χαρακτηρίζει αυτή την παρουσίαση, την οθόνη και την κυρτή της πλευρά συγκεκριμένα, η οποία σίγουρα δημιουργεί αίσθηση με την παρουσία της. Το κυρτό αυτό κομμάτι είναι αρκετά μεγάλο, δίνοντας τη δυνατότητα να εμφανίσει αρκετό περιεχόμενο.
Τι περιεχόμενο μπορεί να είναι αυτό; Αρχικά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως μια δεύτερη βάση εφαρμογών, μεταφέροντας εκεί 7 εικονίδια που αντιστοιχούν σε εφαρμογές (χωρίς περιορισμό) που θέλουμε να κάνουμε άμεση εκκίνηση χωρίς να ψάχνουμε τη home screen.
Πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι με τη συσκευή κλειστή, μπορούμε να ρυθμίσουμε την εμφάνιση της ώρας, της ημερομηνίας και το πότε θα χτυπήσει το ξυπνητήρι, πληροφορίες οι οποίες εμφανίζονται αποκλειστικά και μόνο στο κυρτό κομμάτι. Με τη συσκευή τοποθετημένη δίπλα μας, σε ένα κομοδίνο, είναι εύκολο να δούμε την ώρα, χωρίς να χρειαστεί να πιάσουμε καν στα χέρια μας το κινητό τηλέφωνο, κάτι που δε κρύβουμε ότι μας βόλεψε αρκετά.
Στη συνέχεια και μέσα από τις ρυθμίσεις, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε μίνι εφαρμογές οι οποίες έχουν την εμφάνιση λωρίδας και οι οποίες εμφανίζουν διαφορετικό περιεχόμενο στη συγκεκριμένη πλευρά. Για παράδειγμα μπορούμε να δούμε τα trends στο Twitter, τις τελευταίες ειδοποιήσεις, τίτλους ειδήσεων στα αγγλικά από το Yahoo News κ.α. Η Samsung προσθέτει ακόμα χρονόμετρο, δυνατότητα ηχογράφηση φωνής, ακόμα και χάρακα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να μεταβούμε ανάμεσα στις ανοιχτές εφαρμογές για την κυρτή πλευρά, κάνοντας τη χαρακτηριστική φυσική κίνηση που μας έρχεται μόλις ακουμπήσουμε την οθόνη, με την ταχύτητα να είναι πολύ γρήγορη.
Ένας δεύτερος τομέας διαφοροποίησης της κυρτής οθόνης είναι με συγκεκριμένες εφαρμογές όπου η Samsung μεταφέρει σε αυτό ακριβώς το σημείο τα διάφορα πλήκτρα ελέγχου της φωτογραφικής μηχανής αλλά και του video player, προκειμένου να μη χρειαστεί να βάλετε τα χέρια σας πάνω στην οθόνη και "χάσετε" οτιδήποτε σημαντικό.
Με Android 4.4.2 KitKat, το Galaxy Note Edge δεν έχει ακόμα αναβαθμιστεί στην τελευταία έκδοση του Android, το Lollipop, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Η εμπειρία κάθε Samsung smartphone περιλαμβάνει το γνωστό γραφικό περιβάλλον της εταιρείας, το TouchWiz UI το οποίο μας έχει συνηθίσει σε αρκετές ρυθμίσεις αλλά και ενημερώσεις που εκνευρίζουν με τη συνεχή του επανάληψη. Από το Galaxy Note Edge δεν απουσιάζουν αυτά τα φαινόμενα αν και έχει γίνει προσπάθεια μείωσης τους.
Περιμένουμε πάντως με την επερχόμενη έκδοση 5.0 Lollipop να δούμε μια παρόμοια εμπειρία με αυτή των Galaxy S6 όπου τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα στο συγκεκριμένο τομέα ενώ όσον αφορά αυτή τη ταχύτητα, δε παρατηρήσαμε σημαντικές καθυστερήσεις παρά μόνο σε τυχαίες στιγμές. Η απόκριση αν και δεν είναι στιγμιαία, εντούτοις βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα multiview η οποία μας επιτρέπει να έχουμε δύο εφαρμογές σε μια οθόνη, κάτι που βολεύει αρκετά με τη μεγάλη οθόνη του Galaxy Note Edge.
Τέλος υπάρχει και το stylus, το S-Pen, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας του Galaxy Note Edge αν και η αλήθεια είναι ότι για μια ακόμη φορά, στις δοκιμές μας το χρησιμοποιήσαμε ελάχιστα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν έχει το κοινό του, αφού οι δυνατότητες που προσφέρει η Samsung είναι κατά πολύ ανώτερες από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη υλοποίηση σε smartphone. Πυρήνας της όλης εμπειρίας είναι το κυκλικό μενού το οποίο εμφανίζεται μόλις πατήσουμε το κουμπί πάνω στο S-Pen και το οποίο μας δίνει πρόσβαση στα air gestures, καθένα από τα οποία πραγματοποιεί συγκεκριμένες κινήσεις. Για μια ακόμη φορά να επισημάνουμε ότι η απόκριση είναι σχεδόν άμεση, και δεν πρόκειται να συναντήσαμε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά το πάτημα ή την εγγραφή στην οθόνη χρησιμοποιώντας το S-Pen.
Η “έξυπνη επιλογή» μας βοηθά στο να σώσουμε πολύ γρήγορα σε ένα ειδικό σημειωματάριο σημειώσεις και εικόνες που εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής, όπου με το S-Pen μπορούμε να επιλέξουμε ακριβώς το κομμάτι που θέλουμε να κρατήσουμε. Παράλληλα με την “ενεργή σημείωση» μπορούμε να γράψουμε στην οθόνη του Note Edge κάποια διεύθυνση ή κάποιο όνομα, με τη συσκευή να αναλαμβάνει να αναγνωρίσει το γραφικό μας χαρακτήρα και να πραγματοποιήσει διάφορες ενέργειες. Μερικές από αυτές είναι η προσθήκη επαφής όπου αναγνωρίζεται το όνομα που έχουμε γράψει αλλά και ο τηλεφωνικός αριθμός, ενώ μπορούμε να γράψουμε μια οδό και με το πάτημα ενός κουμπιού να πραγματοποιηθεί μια αναζήτηση στα Google Maps.
Συμπεράσματα
Είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα smartphone μπορεί να φέρει κάτι πραγματικά νέο με την κατασκευή του πέρα από μια εντυπωσιακή παράθεση τεχνικών χαρακτηριστικών. To Galaxy Note Edge κάνει αυτό ακριβώς, με τη Samsung να πιστεύει ότι η κυρτή οθόνη, έχει κάποια σημαντικά οφέλη έναντι άλλων κινητών τηλεφώνων, ένας ισχυρισμός ο οποίος δεν μας έπεισε είναι η αλήθεια. Πάντως για την ώρα φαίνεται ότι η Samsung θα συνεχίσει να κυκλοφορεί μοντέλα ναυαρχίδες με οθόνες οι οποίες έχουν κυρτές πλευρές, με το Galaxy S6 edge να είναι η κυριότερη απόδειξη για τα πλάνα τις εταιρείας όπου εκεί βλέπουμε και τις δύο πλευρές να είναι κυρτές.
Πέρα από τη διαφορετικότητα της οθόνης, τα υπόλοιπα στοιχεία της συσκευής προέρχονται από το Galaxy Note 4, το ένα από τα δύο κορυφαία μοντέλα της Samsung που παρουσιάζει η εταιρεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όπως πάντα, η συγκεκριμένη σειρά απευθύνεται σε επαγγελματίες και σε όσους πραγματικά επιθυμούν τα κύρια πλεονεκτήματα αυτών των συσκευών, τη μεγάλη οθόνη και το stylus.
Η τιμή του Galaxy Note Edge είναι απαγορευτική για την πλειοψηφία των καταναλωτών, αφού αυτή έχει οριστεί επίσημα στα €899, κατατάσσοντας το ανάμεσα στα πιο ακριβά smartphones της αγοράς. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να προτείνουμε ένα smartphone με αυτή την τιμή, μια συνθήκη που όμως αλλάζει σε περίπτωση που το πετύχετε σε μια αρκετά καλύτερη τιμή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τιμή αυτή έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας και των προβλημάτων που πιθανόν υπάρχουν για μαζική παραγωγή. Όσο περνά όμως ο καιρός, το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει σταδιακά παρελθόν και να οδηγήσει σε καλύτερες τιμές αφού σε αντίθετη περίπτωση η Samsung δε θα πρέπει να περιμένει κάποια εμπορική επιτυχία.
Μας άρεσε
- Οθόνη
- Κυρτή Πλευρά
- Φωτογραφική κάμερα
- Εγγραφή βίντεο
Δε μας άρεσε
- Τιμή
- Αυτονομία
- Προβληματάκια με τις επιδόσεις