Η πρώτη φορά που συναντήσαμε το Nokia Lumia 830 ήταν στην έκθεση IFA τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε είχαμε σχηματίσει μία πολύ καλή πρώτη εικόνα για την συσκευή ωστόσο τώρα και μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για μία πραγματικά αξιόλογη κατασκευή που αξίζει να συμπεριλάβετε στις επιλογές σας αν σκέφτεστε την αγορά ενός νέου κινητού.
Θα ξεκινήσουμε κάπως ανορθόδοξα να περιγράφουμε την εμπειρία μας μαζί του, αρχίζοντας από το τελικό συμπέρασμα: το Nokia Lumia 830 είναι μία πολύ καλή αγορά και ο υποψιασμένος χρήστης που θα το αποκτήσει θα το χαρεί πραγματικά. Ας δικαιολογήσουμε λοιπόν την άποψη μας, ξεκινώντας από την εμφάνιση και την ποιότητα κατασκευής.
Εμφάνιση – Ποιότητα κατασκευής
Οι σχεδιαστές της Microsoft έλαβαν υπόψη τους τους τομείς που χαρακτηρίζουν και εμφανισιακά τα Nokia Lumia 1020 και Lumia 930 και τα συνδύασαν για να κάνουν μια τολμηρή δήλωση. Ήθελαν κατά πρώτο λόγο να τονίσουν, ότι το κινητό παρά το “μεσαίο” του κόστος (€399) διαθέτει μία πολύ καλή κάμερα τεχνολογίας PureView, δηλαδή παρόμοιας τεχνολογίας με την καλύτερη κάμερα που έχει ενσωματωθεί σε κινητό, και που δεν είναι άλλη από αυτή που φιλοξενείται στο σασί του Nokia Lumia 1020.
Επίσης, ήθελαν να κάνουν κατανοητό –αν και αυτό φαίνεται και από την ονομασία- ότι το Nokia Lumia 830 βρίσκεται μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από το κορυφαίο smartphone της εταιρείας, το Nokia Lumia 930 και για αυτό του χάρισαν το αλουμινένιο πλαίσιο με το υπέροχο φινίρισμα και παρόμοιας, ωραίας αίσθησης πλαστικό στην “πλάτη”. Επίσης του χάρισαν τους νεανικούς και τολμηρούς χρωματισμούς του Lumia 930. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν σε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα από άποψη αισθητικής, και το Nokia Lumia 830 είναι ένα όμορφο, αν και τολμηρό σύνολο.
Η στρογγυλή μαύρη επιφάνεια στο πίσω μέρος που θυμίζει τον σχεδιασμό στο Lumia 1020 μπορεί να μην αρέσει σε όλους, το καθιστά ωστόσο ξεχωριστό, και όπως είπαμε αποτελεί μία “δήλωση” για την κάμερα. Ήθελαν να κάνουν "προφανή" την ύπαρξη της.
Το πλαστικό στο αφαιρούμενο καπάκι είναι απαλής αίσθησης αλλά είναι ευαίσθητο στις κακουχίες, και ενδεχομένως με την χρήση να σχηματιστεί “ένα θόλωμα” ή γρατσουνιές στα σημεία που το κινητό έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες. Παρόλα αυτά, εξέχει ελαφρώς από την μαύρη επιφάνεια που βρίσκεται γύρω από τον φακό της κάμερας και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει κάτι κακό εκεί. Το καπάκι πάντως αλλάζει. Το μεταλλικό πλαίσιο επίσης χρειάζεται προσοχή, αφού παρόλο που είναι ανθεκτικό και προστατεύει καλά το κινητό, δίνοντας μάλιστα και την απαραίτητη αίσθηση πολυτέλειας, είναι επιρρεπές σε γρατσουνιές και βαθουλώματα από χτυπήματα και απροσεξίες. Προτείνεται η χρήση κάποιας θήκης, αλλά όποια και να επιλέξετε δεν θα σας αφήσει να απολαύσετε και να χαρείτε το κινητό.
Μία ακόμη ωραία λεπτομέρεια, αφορά στο Gorilla Glass 3 της Corning, που προστατεύει την οθόνη και το οποίο στις άκρες σχηματίζει καμπύλες για να δώσει την αίσθηση της “συνέχειας” και της “ροής”. Τα τρία πλήκτρα επίσης στην δεξιά πλευρά ακολουθούν το γνωστό μοτίβο –πάνω ο volume rocker, στην μέση το πλήκτρο power on/off και χαμηλά το πλήκτρο για την ενεργοποίηση και το κλείστρο της κάμερας- είναι μεταλλικά και έχουν σχεδόν άριστη αίσθηση με πολύ ωραία επιστροφή.
Χαρακτηριστικά
Στην πρόσοψη, πέρα από τους διάφορους αισθητήρες έχουμε την δευτερεύουσα κάμερα για τις βιντεοκλήσεις που βασίζεται σε αισθητήρα 0.9 Megapixels (720p video). Παραδίπλα υπάρχει το ακουστικό της συσκευής ενώ στο κάτω μέρος, έχουμε τρία πλήκτρα αφής –capacitive- που βρίσκονται εκτός οθόνης, και έτσι δεν καταλαμβάνουν χώρο από το περιβάλλον εργασίας, ότι και να κάνετε, σε όποια εφαρμογή και να βρίσκεστε. Πιο χαμηλά υπάρχει ένας πόρος μικροφώνου. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα πράγματα βρίσκεται η όμορφη και πολύ καλής απόδοσης οθόνη, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.
Στην πάνω πλευρά του αλουμινένιου πλαισίου εντοπίζεται η υποδοχή 3,5 χιλιοστών για τα ακουστικά/ hands-free και η θύρα microUSB 2.0 για την φόρτιση της συσκευής και τον συγχρονισμό της με υπολογιστή. Στο κάτω μέρος δεν υπάρχει κάτι που αξίζει να αναφέρουμε πέρα από τις δύο πλαστικές “σφήνες”.
Στο πίσω μέρος, έχουμε την κύρια κάμερα η οποία κάνει χρήση της τεχνολογίας PureView. Δίπλα της υπάρχει ένα LED flash καθώς και ένας πόρος μικροφώνου. Έχει αρκετά μικρόφωνα το Lumia 830, και μάλιστα μπορεί να καταγράψει τόσο στερεοφωνικό ήχο όσο και Dolby Digital Plus 5.1, χαρακτηριστικό που σπάνια συναντούμε ακόμα και σε πολύ ακριβότερα κινητά.
Στο κάτω μέρος υπάρχει μία σειρά από οπές κάτω από τις οποίες βρίσκεται το ικανοποιητικής απόδοσης ηχείο (δεν βρίσκεται κατά μήκος όλης της σειράς από οπές, που εξυπηρετούν ως επί το πλείστον την αισθητική ισορροπία του πίσω μέρους, αλλά μόνο στα δεξιά). Κάτω χαμηλά στο κέντρο υπάρχει μία εγκοπή ώστε η αφαίρεση του καλύμματος στο πίσω μέρος να είναι ευκολότερη.
Μόλις αφαιρεθεί το κάλυμμα, ο χρήστης έχει πρόσβαση στις δύο υποδοχές για τις κάρτες microSD και nanoSIM, ωστόσο για να τοποθετήσει την δεύτερη, θα πρέπει να αφαιρέσει πρώτα την μπαταρία.
Το Lumia 830 είναι ένα από τα λεπτότερα smartphones που έχει κυκλοφορήσει η Nokia και οι διαστάσεις του είναι 139.4 x 70.7 x 8.5 χιλιοστά. Το βάρος του είναι 150 γραμμάρια.
Hardware
Το Nokia Lumia 830 βασίζεται στο “μεσαίο” SoC της Qualcomm, Snapdragon 400, το οποίο ενσωματώνει μεταξύ άλλων τέσσερις πυρήνες γενικής χρήσης Cortex-A7 με συχνότητα λειτουργίας 1.2GHz καθώς και το υποσύστημα γραφικών Adreno 305. Υποστηρίζονται φυσικά 4G LTE δίκτυα καθώς και οι τεχνολογίες WiFi 802.11a/b/g/n, dual-band, WiFi hotspot, NFC και DLNA, Bluetooth 4.0, GPS (με υποστήριξη A-GPS, Glonass, Beidu) και FM radio ενώ δεν απουσιάζει η υποστήριξη ασύρματης φόρτισης. Επίσης υποστηρίζεται η τεχνολογία Dolby Digital Plus από το υποσύστημα ήχου ενώ επιπλέον καταγράφει στερεοφωνικό ήχο κατά τη λήψη video.
Το system-on-chip της Qualcomm συνοδεύεται από 1GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου που επεκτείνεται με την χρήση κάρτας μνήμης microSD έως και κατά 128GB. Έχετε υπόψη σας, ότι σε μία γρήγορη κάρτας microSDHC (π.χ Class 10) μπορείτε να μεταφέρετε εφαρμογές και παιχνίδια για περισσότερη άνεση.
Η μπαταρία του Nokia Lumia 830 έχει χωρητικότητα 2200mAh και προσφέρει σχετικά καλή αυτονομία στο κινητό. Στα πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης που μπορεί να είναι πιο αργή, αλλά είναι ασύγκριτα πιο βολική.
Οθόνη
Η οθόνη του Nokia Lumia 830 έχει διαγώνιο 5 ιντσών –όμοια διαγώνιο έχει και του Nokia Lumia 930- και είναι τεχνολογίας IPS LCD ClearBlack. Υποστηρίζει ανάλυση 720 x 1280 pixels και αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εικονοστοιχείων ανά ίντσα είναι 294ppi. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι πολύ παρατηρητικοί θα μπορούν να ξεχωρίσουν τα pixels, αλλά μόνο εφόσον φέρουν το κινητό πολύ κοντά στα μάτια τους, κάτι που δεν θα κάνουν υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Η εταιρεία προτίμησε να ενσωματώσει στο Nokia Lumia 930 αλλά και στο οικονομικότερο μοντέλο Nokia Lumia 730 οθόνες τεχνολογίας AMOLED, η τεχνολογία των οποίων με τα κορεσμένα χρώματα κατά γενική ομολογία ταιριάζει πολύ με το επίπεδο περιβάλλον των Windows Phone. Παρόλα αυτά στο Nokia Lumia 830 προτίμησε μία οθόνη τεχνολογίας LCD IPS, η οποία έχει καλή απόδοση σχεδόν σε όλους τους τομείς. Προσφέρει καλή φωτεινότητα, έντονα χρώματα –που μπορούν να καταλήξουν να είναι και υπερκορεσμένα αν ο χρήστης επέμβει χρησιμοποιώντας το λογισμικό- καλό λευκό χρώμα καθώς και αξιοπρεπές μαύρο.
Γενικά έχουμε να κάνουμε με μία καλή οθόνη, που παρά την HD ανάλυση συμβάλει τα μέγιστα στην εμπειρία χρήσης, είτε πλοηγήστε στο λειτουργικό σύστημα και στις εφαρμογές, είτε στο Internet, είτε παίζεται παιχνίδια ή παρακολουθείτε ταινίες. Βεβαίως θα θέλαμε καλύτερα μαύρα, και κατ’ επέκταση καλύτερη αντίθεση αλλά οι περισσότεροι θα μείνετε ικανοποιημένοι από την απόδοση της. Χάρη και στην καλή φωτεινότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σε εξωτερικό περιβάλλον με ηλιοφάνεια.
Αν ο χρήστης θέλει να επέμβει στην απόδοση της οθόνης, η Microsoft του προσφέρει την σχετική δυνατότητα μέσω του λογισμικού. Έτσι, μπορεί να επιλέξει το προφίλ της φωτεινότητας που επιθυμεί –ουσιαστικά επεμβαίνει στην διαβάθμιση- για κάθε ένα από βασικά επίπεδα φωτεινότητας (υψηλό, μέτριο και χαμηλό) ενώ μπορεί να επέμβει και στην χρωματική απόδοση της. Υπάρχουν τρεις προ-επιλογές (Τυπικό, Ζωντανό και Ψυχρό) αλλά και η χειροκίνητη ρύθμιση (Για προχωρημένους) με τη βοήθεια της οποίας μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία χρώματος, την απόχρωση ή τον κορεσμό χρώματος.
Κάμερα
Στην πρόσοψη το Nokia Lumia 830 διαθέτει μία κάμερα με αισθητήρα 0.9 Megapixels για selfies και βιντεο-συζητήσεις που προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να τραβήξει video ανάλυσης 720p. Η απόδοση της είναι ικανοποιητική όταν υπάρχει αρκετό φως ωστόσο γενικώς, θα λέγαμε ότι η απόδοση της είναι τυπική για τον αισθητήρα.
Στο πίσω μέρος είναι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Lumia 830, αφού εκεί εδρεύει η κάμερα PureView με τον αισθητήρα (1/3.4”) των 10 Megapixels, το σύστημα φακών Zeiss και τον οπτικό σταθεροποιητή εικόνας που λειτουργεί θαυμάσια.
Η απόδοση της είναι πολύ καλή σχεδόν σε όλες τις συνθήκες και τα αποτελέσματα που παράγει έχουν πολύ ωραία και πιστά χρώματα –πιο κορεσμένα με ένα κάπως πιο "ζεστό φίλτρο". Δεν παρατηρήσαμε παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις προβλήματα με την ισορροπία λευκού ή ζητήματα υπερέκθεσης ενώ ο θόρυβος ήταν λίγος και δεν ήταν ενοχλητικός. Προσφέρει αρκετά καλή λεπτομέρεια πάντως αν και διαπιστώσαμε ένα μικρό ζήτημα over-processing κυρίως σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό με τα αρχεία πάντως να είναι αρκετά φωτεινά τουλάχιστον σε σχέση με κάποια του ανταγωνισμού και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την ποιότητα video (αν και μείναμε λιγότερο ικανοποιημένοι). Προσφέρει επαρκή λεπτομέρεια και ζωντανά χρώματα καθώς και ομαλή κίνηση. Παρατηρήσαμε πάντως ένα μικρό ζήτημα με την ισορροπία λευκού, μία κάπως προς το κίτρινο απόχρωση, που όμως δεν ενοχλεί. Ο ήχος αποτελεί πλεονέκτημα για την συσκευή αφού μπορεί και καταγράφει Dolby Digital surround.
Επιδόσεις
Αν και το Qualcomm Snapdragon 400 SoC σε συνδυασμό με το 1GB RAM στην πλατφόρμα Android δεν... εντυπωσιάζει, στην πλατφόρμα Windows Phone είναι "σαν να απολαμβάνεις τις επιδόσεις ενός ανώτερου SoC". Δεν παρατηρούνται δηλαδή περίεργα κολλήματα, σπασίματα ή καθυστερήσεις και όλα “τρέχουν” ομαλά και αξιοπρεπώς. Ακόμα και αν κάποιες φορές μία εφαρμογή αργούσε ένα δευτερόλεπτο παραπάνω σε σχέση με το Lumia 930, δεν "μας χάλασε".
Η πλοήγηση στο Internet ήταν αρκετά ομαλή ενώ εξαιρετική ήταν η αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p ενώ και στο gaming δεν παρατηρήσαμε υστέρηση ή framedrop ακόμα και σε απαιτητικά παιχνίδια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τα γραφικά δεν ήταν τόσο υψηλού επιπέδου όσο αυτά που συναντούμε σε συσκευές με δυνατότερο hardware (π.χ γίνονται εκπτώσεις στις σκιάσεις, στις αντανακλάσεις και στον φωτισμό σε ορισμένες περιπτώσεις ώστε το παιχνίδι να είναι “playable” και να τρέχει με ικανοποιητικό framerate).
Περιμέναμε πάντως από την Microsoft να είναι πιο γενναιόδωρη (στην προσπάθεια της να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς) και θα θέλαμε το Lumia 830 να ενσωματώνει ένα ισχυρότερο SoC, ώστε να ξεχωρίζει φανερά σε επιδόσεις από το Lumia 630 για παράδειγμα και επιπλέον να δώσει ένα άλλο αέρα στο κινητό της απέναντι στον ανταγωνισμό.
Μπορεί κάποια πράγματα να μην διακρίνονται εύκολα και να περνούν απαρατήρητα, αλλά η απόδοση του κινητού στα benchmarks μάλλον απογοητεύει σε σχέση με ανταγωνιστικά προϊόντα με παρόμοιο κόστος και αυτό ενδεχομένως να φανεί, αργά ή γρήγορα, και στην πράξη.
Η αυτονομία κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και το κινητό βγάζει την ημέρα με μέση χρήση (μένει και ένα 15%-25% στο τέλος). Αν είστε περισσότερο ενεργοί χρήστες τότε ορισμένοι αργά το βράδυ θα χρειαστεί να το βάλετε στη βάση ασύρματης φόρτισης ή στην πρίζα (θέλει περίπου τρεις ώρες για να φορτίσει πλήρως).
Ο ήχος από το ακουστικό είναι πολύ καθαρός, ενώ και ο συνομιλητής σας θα σας ακούει πολύ καλά. Από το ηχείο στο πίσω μέρος δεν μείναμε το ίδιο ευχαριστημένοι πάντως. Προσφέρει ικανοποιητική ένταση και παραμορφώνει ελαφρώς μόνο "στο τέρμα", αλλά μην περιμένετε και απόδοση... BoomSound όταν βλέπετε κινηματογραφικές ταινίες ή ακούτε μουσική. Γενικά πάντως, ο ήχος είναι ικανοποιητικός.
Λογισμικό
Στα Windows Phone 8.1 Update 1 και στο λογισμικό Lumia Denim, βασίζεται το Nokia Lumia 830 και επομένως οι χρήστες που θα το αποκτήσουν μπορούν από τώρα να απολαμβάνουν την πιο σύγχρονη συνολικά έκδοση του λειτουργικού συστήματος και του λογισμικού της Microsoft.
Οι βελτιώσεις είναι πολλές σε σχέση με το παρελθόν αν και όχι συνταρακτικές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Windows Phone store υπάρχουν περισσότερες από 320.000 εφαρμογές και οι περισσότερες από τις κορυφαίες εφαρμογές που υπάρχουν στις άλλες δύο πλατφόρμες υπάρχουν πια και στο Windows Phone store, με εξαίρεση βεβαίως τις εφαρμογές της Google που επιδεικτικά αγνοεί την πλατφόρμα της Microsoft και τους χρήστες που θέλουν να απολαμβάνουν τα καλύτερα και από τις δύο εταιρείες.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που αφορούν στην λειτουργικότητα έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα δημιουργίας φακέλων στην home screen (συνοδεύονται από ωραίο εφέ) και το Action Center (παρόμοιας λογικής με αυτό που παρατηρούμε στο Android) που προσφέρει συντομεύσεις για διάφορες ενέργειες/ λειτουργίες σε συνδυασμό με ένα “γρήγορο πλήκτρο” για τις Ρυθμίσεις (Γενικές ρυθμίσεις) καθώς και χώρο αφιερωμένο στις διάφορες ειδοποιήσεις.
Οι ειδοποιήσεις πάντως διακρίνονται και στην οθόνη κλειδώματος –εφόσον ενεργοποιηθεί το χαρακτηριστικό και γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και επιλογές των εφαρμογών που ο χρήστης θέλει να λαμβάνει ειδοποιήσεις αφού παρέχεται η δυνατότητα παραμετροποίησης- αλλά και από τα ζωντανά πλακίδια (Live Tiles) που είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του λειτουργικού συστήματος της Microsoft και το χαρακτηριστικό που το καθιστά μοναδικό στο είδος του. Στη διάθεση του χρήστη επίσης –μόνο εφόσον η γλώσσα του κινητού είναι “English (United States)” και οριστούν ως περιοχή (Region) οι Ηνωμένες Πολιτείες [united States, English (United States)]- είναι και η ψηφιακή βοηθός Cortana.
Η Cortana μπορεί οργανώσει την μέρα σας σημειώνοντας τα ραντεβού σας στο ημερολόγιο, ενώ μπορεί να σας υπενθυμίζει διάφορα πράγματα που θα τις πείτε. Χάρη στο σημειωματάριο –έχετε τον πλήρη έλεγχο του σημειωματάριου και τα προσωπικά σας δεδομένα μένουν στο κινητό- η αλληλεπίδραση με την Cortana είναι περισσότερο προσωπική, αφού μπορεί να γνωρίζει τις συνήθειες και τον στενό κύκλο σας (τις επαφές τις έχει ορίσει ο ίδιος ο χρήστης) έτσι ώστε για παράδειγμα τις ώρες ησυχίας να μην σας ενοχλεί με υπενθυμίσεις, κλήσεις ή μηνύματα, εκτός και αν προέρχονται από τον στενό σας κύκλο. Ο χρήστης μπορεί να ρωτάει διάφορα πράγματα την Cortana, τα οποία αναζητεί στο Internet με τη βοήθεια της μηχανής Bing ενώ μπορεί να κάνει και κουβέντα μαζί της.
Το κινητό έρχεται με αρκετές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, που στην πλειονότητα τους όμως είναι πολύ χρήσιμες, όπως είναι οι HERE Maps και HERE Drive+, με την τελευταία να αποτελεί μία ιδιαίτερα χρήσιμη και αξιόπιστη λύση πλοήγησης που υποστηρίζει φωνητικές εντολές στα Ελληνικά και που δεν απαιτεί σύνδεση στο Internet ενώ επιπλέον είναι δωρεάν. Ακόμη, υπάρχει το Microsoft Office χωρίς κανένα περιορισμό για την δημιουργία ή την επεξεργασία αρχείων Word, Excel και Powerpoint.
Υπάρχει η εφαρμογή backup στο cloud OneDrive που βοηθάει και στον συγχρονισμό των εγγράφων, φωτογραφιών και video του χρήστη με τον υπολογιστή του, το OneNote για σημειώσεις και τον συγχρονισμό τους (μέσω OneDrive) ενώ και το ημερολόγιο (Calendar) είναι βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον στο κινητό βρίσκονται εγκατεστημένες διάφορες εφαρμογές της Microsoft (News, Travel, Food & Drinks κ.ά), διάφορες εφαρμογές που προορίζονται αποκλειστικά για τις συσκευές Lumia (Lumia Storyteller, Lumia Creative Studio για επεξεργασία φωτογραφιών κ.ά) καθώς και ξυπνητήρι, calculator κ.ά. Ανάμεσα στις εφαρμογές επίσης υπάρχει και ο νέος File Manager. Γενικώς, το λογισμικό “out-of-the-box” είναι αρκετά πλούσιο και οι περισσότεροι χρήστες θα το βρουν ιδιαίτερα χρήσιμο.
Όσο αφορά στην εμφάνιση, η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στην “home screen”, αφού ο χρήστης μπορεί να εφαρμόσει ταπετσαρία.
Αυτό σημαίνει ότι πέρα από το Background –που μπορεί να είναι σκούρο ή λευκό- και το χρώμα στα Tiles (Accent Color ή Χρώμα Έμφασης) ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ταπετσαρία (χρησιμοποιώντας κάποια εικόνα ή φωτογραφία) τόσο για την home screen όσο και για την οθόνη κλειδώματος. Επίσης μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των Live Tiles που θα εμφανίζονται στην home screen, και αν θέλει πολλά ή λιγότερα πλακίδια.
Συμπέρασμα
Το Nokia Lumia 830 είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα καλύτερα smartphones που βασίζονται στην πλατφόρμα των Windows Phone. Όμορφο, ξεχωριστό και νεανικό, με πολύ καλής ποιότητας οθόνη και εξαιρετική –για τα κυβικά της- κάμερα PureView με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, αποτελεί πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να επενδύσουν στην ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρουν τα Windows Phone της Microsoft αλλά δεν έχουν τα χρήματα να επενδύσουν στο κορυφαίο Nokia Lumia 930 ή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το μέγεθος του Nokia Lumia 1520.
Τα χρήματα που ζητάει για την απόκτηση του δεν είναι λίγα –ούτε και πάρα πολλά όμως- και αν είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε με ορισμένες ατέλειες που συνεχίζουν να υπάρχουν στο λειτουργικό σύστημα Windows Phone -η Microsoft έχει υποσχεθεί ότι θα τα διευθετήσει στο κοντινό μέλλον με την επερχόμενη έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος της- τότε αποτελεί μία καλή πρόταση για όσους θέλουν ένα ισορροπημένο σύνολο. Αν θα αναβαθμιστεί σε Windows Mobile 10; (αν ονομαστεί έτσι η νέα έκδοση των Windows Phone). Οι 36 μήνες υποστήριξης είναι βασικό πλεονέκτημα της πλατφόρμας της Microsoft σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Υπάρχουν πολύ καλές προτάσεις από την πλευρά του Android βεβαίως με παρόμοιο ή και χαμηλότερο κόστος, και σίγουρα η πορεία του Lumia 830 στην αγορά δεν θα είναι εύκολη αφού ο ανταγωνισμός έχει μεγάλα δόντια. Κάποιες από αυτές τις συσκευές Android είναι το ίδιο ισχυρές ή και αρκετά ισχυρότερες αλλά ευτυχώς για το Lumia 830 -με ελάχιστες εξαιρέσεις- μπροστά του οι περισσότερες από αυτές δείχνουν όμοιες, βαρετές και συντηρητικές.
Η καλή κάμερα αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Lumia 830 σε σχέση με τον ανταγωνισμό (ειδικά σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό κατατροπώνει κυριολεκτικά ναυαρχίδες με Android) καθώς και το ξεχωριστό παρουσιαστικό του, αλλά δεν γίνεται να αγνοήσουμε ότι υπάρχουν ενδεχομένως “overall” και καλύτερες λύσεις από το στρατόπεδο του Android.
Δύσκολα πάντως βρίσκεις επώνυμο smartphone με Android που να έχει ξεχωριστή εμφάνιση και να μην μοιάζει με σαπούνι ή αντιγραφή, που να εμπιστεύεσαι και που να έχει μέταλλο σε αυτή τη τιμή, που να μπορεί να καταγράψει ήχο Dolby Digital Plus 5.1, που να υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση ή να διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή στην κάμερα και σίγουρα δεν υπάρχει κάποιο με εξασφαλισμένο μέλλον και πορεία όσο αφορά στις αναβαθμίσεις λογισμικού όπως το Lumia 830 (είπαμε, 36 μήνες είναι αυτοί).
Παρόλα αυτά, η Microsoft και τα Windows Phone είναι αλήθεια ότι απέχουν από το να θεωρηθούν αυτό τον καιρό απειλή για την Google και το Android, ωστόσο με τέτοιες συσκευές όπως τα Nokia Lumia 930, Lumia 830, Lumia 730/735 και το Lumia 535 το μέλλον είναι ελπιδοφόρο.
Μας άρεσε
- Ποιότητα κατασκευής
- Μεταλλικό πλαίσιο με όμορφο φινίρισμα
- Αρκετά καλή LCD IPS οθόνη
- Πολύ καλή κάμερα PureView με οπτικό σταθεροποιητή
- Υποδοχή microSD
- Καταγράφει ήχο Dolby Digital Plus 5.1
- Υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση
Δεν μας άρεσε
- Τυπική απόδοση εμπρόσθιας κάμερας
- Θα θέλαμε λίγο χαμηλότερο κόστος
Σύνταξη: Γιώργος Ιωσηφίδης
Editor: George Iosifidis