Η μεσαία κατηγορία smartphone με κόστος κάτω από τα €300, είναι η κατηγορία που σε πολλές χώρες αποτελεί την πλειοψηφία των πωλήσεων, ανάμεσα τους και η χώρα μας. Έτσι κρίνεται απόλυτα λογική η κίνηση πολλών εταιρειών να παρουσιάζουν διάφορες προτάσεις που έχουν στόχο την κάλυψη των αναγκών των χρηστών, με το επίπεδο της κατηγορίας να ανεβαίνει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια
Η LG έχει ακολουθήσει μια συντηρητική πορεία σ' αυτή την κατηγορία έναντι του άλλου μεγάλου Κορεατικού κατασκευαστή, της Samsung, με λίγα μοντέλα, αν και είναι φανερό ότι η εταιρεία δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητα που ψάχνει, κρίνοντας από διάφορα rebrand στα οποία έχει προχωρήσει. Θυμόμαστε τα περασμένα χρόνια τα μοντέλα LG L Fino και L Bello αλλά και τη σειρά L που δεν συνάντησαν μπορούμε να πούμε ιδιαίτερη επιτυχία στις αγορές.
Για τη φετινή χρονιά, η LG κάνει μια νέα προσπάθεια, με τη σειρά K που διαθέτει ήδη 4 μοντέλα και με το K10 να είναι το κορυφαίο της σειράς, δίνοντας έμφαση στον όμορφο σχεδιασμό, την καλή ποιότητα κατασκευής και τα αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά, διατηρώντας παράλληλα την τιμή σε χαμηλά επίπεδα.
Το πρώτο από τα μοντέλα της σειράς K που κυκλοφορούν ήδη στη χώρα μας είναι το K10 το οποίο και βάζουμε στο μικροσκόπιο.
Σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του LG K10 είναι αρκετά ικανοποιητικός, ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι προσφέρει πρόσβαση στη μπαταρία. Συνήθως, οι συσκευές με αφαιρούμενο πίσω καπάκι τείνουν να διαθέτουν υψηλό πάχος. Εντούτοις, το LG K10 διαθέτει πάχος 8,8 χιλιοστών, γεγονός που του προσδίδει όμορφη εμφάνιση.
Η κατασκευή, αν και πλαστική όπως είναι αναμενόμενο σε αυτή την κατηγορία τιμής, είναι αρκετά καλή, γεγονός που δίνει ικανοποιητική αίσθηση στο χέρι κατά τον χειρισμό της συσκευής. Στο εμπρόσθιο μέρος εντοπίζουμε το ακουστικό για τις κλήσεις, τον proximity sensor, την εμπρόσθια κάμερα και το λογότυπο της LG. Το γυαλί που καλύπτει την οθόνη είναι 2,5D και βελτιώνει αρκετά τη συνολική εμφάνιση της συσκευής. Τα bezels της συσκευής, ειδικά τα πλαϊνά, δεν είναι πολύ μεγάλα και κινούνται σε λογικά πλαίσια.
Στο οπίσθιο μέρος της συσκευής εντοπίζουμε τη βασική κάμερα, η οποία προεξέχει ελάχιστα, το LED φλας, τα κουμπιά ρύθμισης της έντασης, και το power button. Η παρουσία των πλήκτρων στο πίσω μέρος συνηθίζεται εύκολα και επιπλέον, τα κινητά της LG διαθέτουν software λειτουργίες (οι οποίες αναλύονται παρακάτω) που καθιστούν πιο σπάνια τη χρήση του power button. Επιπλέον, στο πίσω μέρος υπάρχει διακριτικό λογότυπο της LG και το ηχείο της συσκευής, μια θέση η οποία δεν αποτελεί την ιδανικότερη, καθώς παρεμποδίζει την αναπαραγωγή ήχου όταν η συσκευή είναι τοποθετημένη σε επίπεδη επιφάνεια.
Η τοποθέτηση των πλήκτρων στο πίσω μέρος, αφήνει πλήρως ελεύθερες την αριστερή και τη δεξιά πλευρά της συσκευής. Επιπλέον, στο επάνω μέρος της συσκευής εντοπίζεται μόνο ένα μικρόφωνο. Στο κάτω μέρος της συσκευής υπάρχει θύρα microUSB για φόρτιση και συγχρονισμό, ένα μικρόφωνο και θύρα 3,5 χιλιοστών για σύνδεση ακουστικών.
Παρά το γεγονός ότι ενσωματώνει οθόνη 5,3 ιντσών, το LG K10 είναι αρκετά βολικό κατά τη χρήση και δεν δίνει την εντύπωση μιας υπερβολικά μεγάλης συσκευής. Επιπλέον, το βάρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς η συσκευή ζυγίζει μόλις 140 γραμμάρια.
Προδιαγραφές
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του LG K10 διαφοροποιούνται ως ένα βαθμό ανάλογα με τις εκδόσεις που κυκλοφορούν σε κάθε χώρα. Το μοντέλο που έχουμε στα χέρια μας ενσωματώνει το Snapdragon 410 SoC, το οποίο διαθέτει τέσσερις πυρήνες Cortex-A53, χρονισμένους στο 1,2 GHz και γραφικά Adreno 306. Διαθέτει 1,5 GB μνήμης RAM και χωρητικότητα 16 GB, με δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας microSD. Οι διαστάσεις της συσκεύης είναι 146 x 74,8 x 8,8 χιλιοστά. Διαθέτει WiFi (με λειτουργία WiFi hotspot), Bluetooth, GPS και δέκτη ραδιοφώνου. Υποστηρίζει δίκτυα 4G και η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 2.300 mAh.
Το LG K10 διαθέτει οθόνη IPS LCD 16 εκατομμυρίων χρωμάτων, 5,3 ιντσών, ανάλυσης 1280x720, με 277 εικονοστοιχεία ανά ίντσα. Πρόκειται για μια οθόνη με ικανοποιητική ευκρίνεια και χρώματα και καλή φωτεινότητα, που συνολικά προσφέρει ευχάριστη εμπειρία κατά την παρακολούθηση βίντεο. Οι γωνίες θέασης είναι καλές, ωστόσο μερικές φορές επηρεάζονται από τον βαθμό αντανάκλασης της οθόνης.
Η φωτεινότητα της οθόνης είναι ικανοποιητική, επομένως το LG K10 χρησιμοποιείται σχετικά άνετα και σε εξωτερικούς χώρους υπό το φως του ήλιου. Όσον αφορά την επιλογή αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας, παρατηρήσαμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερεί λίγο να προσαρμόσει τη φωτεινότητα της οθόνης. Δεν πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, απλώς, παραδείγματος χάρη, κατά τη μετάβαση από χώρο με χαμηλό φωτισμό σε χώρο με έντονο φωτισμό απαιτούνται μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω από το συνηθισμένο, για να προσαρμοστεί η φωτεινότητα της οθόνης στα απαιτούμενα επίπεδα.
Κάμερες
Η έκδοση του K10 που έχουμε στα χέρια μας ενσωματώνει κάμερα με αισθητήρα 13 MP, με f/2.2, LED φλας και λειτουργία autofocus. Μπορεί να τραβήξει βίντεο ανάλυσης 1080p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η εμπρόσθια κάμερα διαθέτει αισθητήρα 5 MP f/2.4 και μπορεί να τραβήξει βίντεο 1080p.
Όσον αφορά τις επιδόσεις, δεν αποκομίσαμε πολύ καλές εντυπώσεις. Φαίνεται ότι οι κάμερες είναι ο τομέας που επέλεξε η LG για να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος της συσκευής.
Σε συνθήκες καλού φωτισμού, οι φωτογραφίες της βασικής κάμερας είναι σχετικά καλές, ωστόσο υστερούν σε λεπτομέρεια και τα χρώματα δεν είναι όσο κορεσμένα θα θέλαμε. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η παρουσία θορύβου είναι αισθητή.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η συσκευή επεξεργάζεται υπερβολικά τις φωτογραφίες, πιθανότατα για να τις βελτιώσει, γεγονός που γίνεται αισθητό από το υπερβολικό sharpness που εντοπίζουμε στις φωτογραφίες, το οποίο φυσικά δεν προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η λήψη βίντεο δεν μας ικανοποίησε ιδιαίτερα, κυρίως λόγω της απουσίας οπτικού σταθεροποιητή εικόνας, που είχε ως αποτέλεσμα βίντεο τα οποία δεν ήταν καθόλου σταθερά. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, δεδομένης της τιμής της συσκευής, η απουσία οπτικού σταθεροποιητή εικόνας είναι δικαιολογημένη.
Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε με την εμπρόσθια κάμερα του K10 υστερούν επίσης σε χρώματα και λεπτομέρεια και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες φωτισμού, καθώς, σε συνθήκες που ο φωτισμός υστερεί έστω και λίγο, υπάρχει έντονη παρουσία θορύβου.
Λογισμικό
Το LG K10 έρχεται με προεγκατεστημένη την έκδοση 5.1.1 Lollipop του Android, πάνω από την οποία εντοπίζουμε το επίσημο skin της LG.
Σε γενικές γραμμές, αποκομίσαμε θετικές εντυπώσεις από το λογισμικό του K10. Αρχικά, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με bloatware, καθώς οι προεγκατεστημένες εφαρμογές περιορίζονται στα βασικά. Ακόμη, ορισμένες εφαρμογές όπως το Evernote, μπορούν να αφαιρεθούν με απλή απεγκατάσταση, σε περίπτωση που το επιθυμεί ο χρήστης.
Το skin της LG είναι όμορφο και καλοσχεδιασμένο, προσφέροντας ωραία εικονίδια για τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής. Το πληκτρολόγιο είναι αρκετά βολικό και προσφέρει καλή αίσθηση πληκτρολόγησης. Ένα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι ενσωματώνει τους αριθμούς στην πάνω πλευρά, χωρίς να χρειάζεται να πατήσουμε κάποια επιλογή για την εμφάνισή τους. Επομένως οι αριθμοί είναι διαθέσιμοι καθόλη τη διάρκεια της πληκτρολόγησης.
Στο κέντρο γνωστοποιήσεων του K10 εντοπίζεται μεγάλος αριθμός από διαθέσιμα toggles, που επιτρέπουν στον χρήστη τη γρήγορη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση σημαντικών λειτουργιών όπως του WiFi και των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις, η LG έχει προβεί σε κατηγοριοποίησή τους, γεγονός που βοηθά αρκετά τον χρήστη, εφόσον καθιστά ευκολότερη την εύρεση της επιθυμητής ρύθμισης. Επιπλέον, ιδιαίτερα χρήσιμη είναι και η δυνατότητα αναζήτησης εντός των ρυθμίσεων.
Από το skin της LG δεν λείπουν και οι ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες λειτουργίες. Παραδείγματος χάρη, στην εφαρμογή της κάμερας, όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί λήψη με την εμπρόσθια κάμερα, ο χρήστης μπορεί να σηκώσει το χέρι του σχηματίζοντας γροθιά, την οποία ανιχνεύει η κάμερα και ξεκινάει αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η λήψη φωτογραφιών, χωρίς να είναι απαραίτητο το πάτημα του αντίστοιχου πλήκτρου. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι αρκετά χρήσιμη για λήψη φωτογραφιών με αρκετά άτομα, που τοποθετούμε το κινητό σε απόσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο λήψης φωτογραφιών.
Όπως αναφέραμε ήδη, το power button του K10, όπως και τα volume buttons, εντοπίζονται στο πίσω μέρος της συσκευής. Ωστόσο, για όσους δεν μπορούν να συνηθίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη, η LG ενσωματώνει σχετικές λειτουργίες στις συσκευές της. Για την ακρίβεια, με διπλό tap σε οποιοδήποτε μέρος της οθόνης, η συσκευή κλειδώνει. Επιπλέον, με διπλό tap στην οθόνη όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη, ενεργοποιείται η οθόνη. Βέβαια, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το μοτίβο που έχει ορίσει για το Knock Code, προκειμένου να ξεκλειδώσει απευθείας τη συσκευή του.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνουμε ότι το Knock Code δεν λειτουργεί άριστα σε κάθε περίπτωση. Παραδείγματος χάρη, υπήρξαν αρκετές φορές που η συσκευή δεν ξεκλείδωνε με το μοτίβο που είχαμε ορίσει με την πρώτη προσπάθεια, πιθανότατα επειδή πραγματοποιούσαμε τις κινήσεις γρήγορα. Για να λειτουργήσει λοιπόν σωστά το Knock Code, απαιτείται συγκεκριμένη ταχύτητα κατά το πάτημα της οθόνης.
Ήχος και επιδόσεις
Η ποιότητα ήχου που προσφέρει το ηχείο του LG K10 είναι καλή σε γενικές γραμμές, ωστόσο η μέγιστη ένταση είναι χαμηλότερη από το επιθυμητό. Επιπλέον, κατά την αναπαραγωγή ήχου σε πλήρη ένταση παρατηρείται παραμόρφωση του ήχου, σε μικρό όμως βαθμό. Το σημαντικότερο μειονέκτημα του ηχείου είναι ότι βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής, γεγονός που αφενός μας αναγκάζει να τοποθετούμε το κινητό με την οθόνη προς τα κάτω σε επίπεδες επιφάνειες κατά την αναπαραγωγή ήχου και αφετέρου κατευθύνει τον ήχο στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που βρίσκεται ο χρήστης.
Κατά τη χρήση της συσκευής με ακουστικά, η ποιότητα του ήχου είναι ικανοποιητική, σε γενικές γραμμές, και οι διαφορετικές συχνότητες αναπαριστώνται καλά. Θα επιθυμούσαμε βέβαια να είναι λίγο υψηλότερη η μέγιστη ένταση της συσκευής.
Η συνολική εμπειρία χρήσης του K10 είναι εξαιρετική. Για την ακρίβεια, δεν αντιμετωπίσαμε κολλήματα και καθυστερήσεις κατά το άνοιγμα εφαρμογών, την περιήγηση στα μενού και την πλοήγηση στο ίντερνετ και φυσικά, δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα όπως app crashes ή κολλήματα που να απαιτούν επανεκκίνηση της συσκευής. Η εμπειρία χρήσης είναι πολύ καλή και συνοδεύεται από σχεδόν μηδενικό lag.
Η αναπαραγωγή βίντεο είναι επίσης άψογη, χωρίς καθόλου καθυστερήσεις ή framedrops τόσο σε βίντεο ανάλυσης 720p όσο και σε βίντεο ανάλυσης 1080p. Επιπλέον, απροβλημάτιστη είναι και η αναπαραγωγή βίντεο στο Youtube.
Παρά το γεγονός ότι το LG K10 διαθέτει μόλις 1,5 GB RAM, η διαχείρισή της φαίνεται να είναι πολύ καλή, καθώς, τις περισσότερες φορές, οι ανοιχτές εφαρμογές συνεχίζουν από εκεί που τις είχαμε αφήσει, χωρίς να χρειάζεται να φορτώσουν από την αρχή. Επίσης, η εναλλαγή μεταξύ των ανοιχτών εφαρμογών πραγματοποιείται απροβλημάτιστα και γρήγορα.
Η αυτονομία της μπαταρίας είναι γενικά ικανοποιητική, καθώς το K10 βγάζει άνετα μια ολόκληρη ημέρα, ακόμη και με απαιτητική χρήση. Με μέτρια χρήση, η μπαταρία του K10 διαρκεί για περισσότερο από μία ημέρα. Βέβαια, ο χρόνος φόρτισης είναι αρκετά υψηλός, καθώς για να εκτελέσει μια πλήρη φόρτιση (0-100%) απαιτούνται περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα απολύτως όσον αφορά τις θερμοκρασίες, κατά τη γενική χρήση του κινητού.
Gaming Επιδόσεις
Στον τομέα του gaming, οι επιδόσεις του LG K10 είναι αρκετά ικανοποιητικές. Προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, δοκιμάσαμε αρκετά παιχνίδια, απαιτητικά και μη.
Συγκεκριμένα, το K10 ανταποκρίνεται πολύ καλά σε παιχνίδια όπως τα Crossy Road, Dumb Ways to Die, Into the Dead, Badland, Pocket Mortys, Fallout Shelter και Plants vs. Zombies 2, εφόσον προσφέρει μια απόλυτα smooth εμπειρία, χωρίς μειωμένα καρέ και χωρίς κολλήματα ή crashes.
Αρκετά ικανοποιητική ήταν και η επίδοση του K10 με απαιτητικά παιχνίδια όπως το Asphalt 8, το οποίο παίζει αξιοπρεπώς, με ικανοποιητικά καρέ και χωρίς κολλήματα. Όσοι έχετε παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι σε κάποια ναυαρχίδα ενδέχεται να παρατηρήσετε μικρές διαφορές στα καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, πρόκειται για μικρές διαφορές που δεν γίνονται αντιληπτές από την πλειοψηφία των χρηστών.
Το μοναδικό παιχνίδι στο οποίο αποδίδει μέτρια το K10 είναι το Mortal Kombat X. Για την ακρίβεια, το K10 χρειάζεται περίπου ενάμιση λεπτό για να ανοίξει την εφαρμογή του Mortal Kombat X και επιπλέον, η συνολική εμπειρία είναι μέτρια, καθώς τα καρέ είναι μειωμένα, κάτι που γίνεται αισθητό. Δεν θα λέγαμε όμως ότι το παιχνίδι καθίσταται unplayable, απλώς ότι η συνολική εμπειρία απέχει από την αντίστοιχη σε πιο ακριβές συσκευές.
Όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, δεν παρατηρήσαμε κανένα πρόβλημα απολύτως, εφόσον το K10 σπάνια ανεβάζει θερμοκρασία και μόνο έπειτα από αρκετή ώρα παιχνιδιού. Ακόμη, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι τόσο μικρή, που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται καν αισθητή.
Συμπεράσματα
Επομένως, το LG K10 αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση, εφόσον προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις, τόσο κατά τη γενικότερη χρήση, όσο και κατά τη διάρκεια του gaming, διαθέτει όμορφο σχεδιασμό με δυνατότητα πρόσβασης στη μπαταρία και το εγκατεστημένο skin της LG είναι καλοσχεδιασμένο και προσφέρει χρήσιμες λειτουργίες, χωρίς να βαραίνει τη συσκευή.
Το K10 λοιπόν θα ικανοποιήσει την πλειοψηφία των μέσων χρηστών, που επιθυμούν να χρησιμοποιούν το smartphone τους για καθημερινές λειτουργίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως κολλήματα και καθυστερήσεις. Και όλα αυτά, προσφέρονται στην ανταγωνιστική τιμή των 190 ευρώ.
Όπως είναι αναμενόμενο βέβαια, το K10 υστερεί σε ορισμένους τομείς, όπως στις κάμερες, προκειμένου να μπορεί να διατηρηθεί η τιμή σε χαμηλά επίπεδα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, οι χρήστες που δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στον τομέα της φωτογραφίας, ενδέχεται να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις επιδόσεις του K10.
Μας άρεσε
• Συνολικές επιδόσεις
• Χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και κατά τη διάρκεια του gaming
• Σχεδιασμός
• Skin της LG
• Gaming επιδόσεις
• Δυνατότητα πρόσβασης στη μπαταρία
Δεν μας άρεσε
• Απαιτούμενος χρόνος για πλήρη φόρτισης της μπαταρίας
• Κάμερες
• Θέση ηχείου
• Αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας