Νωρίτερα του αναμενομένου, η Huawei κυκλοφορεί το P10, το νέο smartphone της πιο lifestyle σειράς θα λέγαμε της κινεζικής εταιρείας που απευθύνεται στη μάζα και όχι σε πιο …geek χρήστες όπως θα μας επιτρέψετε να πούμε για τη σειρά Mate.
Άλλωστε για πολλούς, το P συμβολίζει τη λέξη Premium και για άλλους τη λέξη Photography. Σε κάθε περίπτωση όμως, και ειδικά από το περσινό μοντέλο, η Huawei έκανε άλματα ανόδου σε όλους τους τομείς, παίζοντας δυνατά πλέον ανάμεσα στα κορυφαία μοντέλα που βλέπουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι το P10 καλείται να συνεχίσει την πολύ καλή πορεία που συνάντησε ο προκάτοχός του στην αγορά, και να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της Huawei στην αγορά τα τελευταία χρόνια όπου έχει σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις των κατασκευαστών, απολύτως δικαιολογημένα θα λέγαμε.
Εμφάνιση
Ακολουθώντας τη λογική του διαφορετικού σχεδιασμού κάθε χρόνο, το P10 έρχεται ως λογική συνέχεια του περσινού μοντέλου που ήδη μας είχε κάνει εντύπωση με τη μεταλλική κατασκευή, τις επιδόσεις και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Όπως είχαμε αναφέρει και κατά την πρώτη μας επαφή με τη συσκευή πριν μερικές εβδομάδες στην έκθεση MWC, είναι δεδομένο ότι ειδικά η μαύρη έκδοση, φέρνει αρκετά κοινά στοιχεία με το iPhone 7 και κυρίως τις πλαστικές λωρίδες και τις καμπύλες γωνίες. Αυτό όμως αδικεί γενικά την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η Huawei αφού πετυχαίνει τον κύριο στόχο, να κάνει το P10 πιο μοντέρνο και λιγότερο «σοβαρό» από το P9.
Οι διαστάσεις της συσκευής βοηθάνε σ’ αυτό αφού είναι εξαιρετικά άνετο στο κράτημα με το ένα χέρι (πάχος 6,98 χιλιοστά, βάρος 145γρ.) και με την οθόνη μάλιστα να έχει μικρύνει ελάχιστα από τις 5,2 στις 5.1 ίντσες. Η συσκευή που είχαμε για δοκιμή διέθετε μαύρο χρώμα, με τη Huawei να μας ενημερώνει ότι στο χρώμα αυτό, η πίσω επιφάνεια έχει ματ επίστρωση ενώ στα υπόλοιπα υπάρχει μια διαφορετική αίσθηση κατά την αφή. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις, το να αφήσουμε δαχτυλιές στο πίσω μέρος είναι εξαιρετικά δύσκολο, κάτι που αποτελεί κοινή συνθήκη σε πολλές άλλες ναυαρχίδες που ενσωματώνουν γυαλί στο πίσω μέρος.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία του P10 είναι το μονοφωνικό ηχείο, η θύρα USB Type-C αλλά και η θύρα ακουστικών που θα πρέπει να την αναφέρουμε στις παρουσιάσεις μας μιας και το μέλλον της δεν προμηνύεται λαμπρό. Ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην κατασκευή του P10 είναι η απουσία αδιαβροχοποίησης, κάτι που πλέον το περιμένουμε από κάθε ναυαρχίδα και με την εταιρεία να το κρατάει για το P10 Plus.
Είναι ώρα η Huawei να επενδύσει και σ’ αυτό το χαρακτηριστικό αφού όπως έχουμε δει και από πολλές έρευνες, η αδιαβροχοποίηση βρίσκεται κοντά στην κορυφή των χαρακτηριστικών που περιμένει ένας υποψήφιος αγοραστής από το ακριβό του smartphone.
Οθόνη
Λίγα λόγια και για την οθόνη η οποία δεν φέρνει σημαντικές αλλαγές από το περσινό μοντέλο πέρα της ελάχιστα μεγαλύτερης φωτεινότητας. Στηριζόμενη στην τεχνολογία IPS, το P10 διαθέτει όπως αναφέραμε οθόνη 5,1 ιντσών (2.5d) και με την ανάλυση να παραμένει Full HD με 443 εικονοστοιχεία (pixel). Τα χρώματα είναι εξαιρετικά, ενώ αν για κάποιο λόγο κάποιος τα κρίνει υπερβολικά, η Huawei δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της θερμοκρασίας τους προκειμένου να τα φέρει πιο κοντά στα γούστα του κατόχου της συσκευής.
Με 500 nits, η φωτεινότητα της οθόνης βοηθά στην ανάγνωσή του περιεχομένου της όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο και κάτω από έντονο ήλιο, μια συνηθισμένη κατάσταση για όσους ζουν σ’ αυτή τη χώρα.
Εντύπωση μας έκαναν τα ελάχιστα περιθώρια αριστερά και δεξιά της οθόνης που δείχνει να καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της εμπρόσθιας όψης. Η προστασία της οθόνης στο P10 είναι πολύ καλύτερη από αυτή που υπήρχε στο P9, που παρεμπιπτόντως η εταιρεία κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό. Έτσι η οθόνη του P10 προστατεύεται από Gorilla Glass 5 το οποίο είναι κατά 80% πιο ανθεκτικό σε γρατζουνιές αλλά και σε πτώσεις από ύψος περίπου 1 μέτρου. Από Gorilla Glass 5 είναι κατασκευασμένη στο πίσω μέρος και η προστασία του συστήματος φακών (όλη η επιφάνεια μαύρου χρώματος), μια ευπρόσδεκτη προσθήκη.
Δαχτυλικό αποτύπωμα
Κάτω από την οθόνη βρίσκεται ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος που δεν είναι κλασσικό κουμπί αλλά επιφάνεια αφής που μάλιστα βρίσκεται πίσω από γυαλί. Αν και τα τελευταία χρόνια, υπάρχει θα λέγαμε ένα «κίνημα» τέτοιοι αισθητήρες να βρίσκονται στο πίσω μέρος, εντούτοις η Huawei κάνει την αντίστροφη κίνηση αφού στο P9 ο αισθητήρας βρισκόταν στο πίσω μέρος και κάτω από την κάμερα.
Η εταιρεία πάντως έχει δικαιολογία αφού με την έλευση του αισθητήρα στο εμπρόσθιο μέρος, δεν έχουμε πλέον τα κλασσικά τρία πλήκτρα ελέγχου, του multitasking, του home και της επιστροφής στην προηγούμενη οθόνη. Και οι τρεις λειτουργίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από αυτό το κουμπί παράλληλα με την ασφαλή πρόσβαση στο μενού. Για την επιστροφή στο κεντρικό μενού, ο χρήστης χρειάζεται απλά να αφήσει το δάκτυλό του για λίγη περισσότερη ώρα πάνω στο κουμπί, ενώ ένα στιγμιαίο πάτημα εκτελεί την ενέργεια της επιστροφής στην προηγούμενη οθόνη. Για το multitasking, αρκεί μόνο ένα swipe αριστερά ή δεξιά για να μεταφερθούμε σε άλλες ανοιχτές εφαρμογές.
Υπολογίστε ότι χρειάζεται σίγουρα ένα χρονικό διάστημα να συνηθίσετε τη χρήση του πλήκτρου για τις λειτουργίες αυτές, κάτι που διαπιστώσαμε και κατά τη δοκιμή. Αν όμως δεν έχετε υπομονή, μπορείτε πάντα να ενεργοποιήσετε τα software keys προκειμένου να εμφανιστούν ως μέρος της πλατφόρμας πάνω στην οθόνη.
Εντυπωσιακός είναι ο αισθητήρας αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων προκειμένου να επιτελέσει την κύρια λειτουργία του, αυτή του να μας δώσει ασφαλή πρόσβαση στη συσκευή. Αποτελώντας τη νέα γενιά του αισθητήρα που ενσωματώνει η Huawei στα μοντέλα της, η διαφορά στην ταχύτητα αναγνώρισης είναι φανερή από την πρώτη στιγμή αφού δουλεύει ακαριαία σε σχέση με όλα τα άλλα smartphones που έχουν περάσει από τα χέρια μας. Το ποσοστό ευστοχίας είναι αρκετά υψηλό χωρίς να λείπουν οι αστοχίες αν και σπάνια. Βεβαίως, δεν είναι και ο κομψότερος αισθητήρας που έχουμε δει σε συσκευή του είδους.
Τεχνικά και αυτονομία
Στο εσωτερικό, η Huawei έχει στηριχτεί σε μια δοκιμασμένη λύση την οποία αναπτύσσει η ίδια, το Kirin 960 SoC που βλέπουμε και στο Mate 9 με 18% καλύτερες επιδόσεις και 15% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Το chipset αυτό έρχεται με οκταπύρηνο επεξεργαστή, 4GB μνήμη και 64GB αποθηκευτικού χώρου, ένα καλοδεχούμενο νούμερο που πολύ θα θέλαμε να το υιοθετήσουν και άλλες εταιρείες για τα αρχικά τους μοντέλα. Βέβαια αν 64GB δεν είναι αρκετά, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD με επιπλέον 256GB λύνοντας μια για πάντα το πρόβλημα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, το P10 κυκλοφορεί σε single sim έκδοση στην Ελλάδα και όχι Dual Sim όπως σε άλλες κυρίως ασιατικές αγορές.
Οι επιδόσεις είναι αρκετά καλές κάτι που το πιστοποιούν κλασσικά και τα καλύτερα μετρο-προγράμματα ενώ γίνεται βελτίωση εκεί που έπρεπε, στις επιδόσεις γραφικών που αποτελούσε ίσως την αχίλλειο πτέρνα του περσινού μοντέλου αλλά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Για την αυτονομία της συσκευής, υπεύθυνη είναι μια μπαταρία των 3200mAh και η οποία υπόσχεται άνετη χρήση για μιάμιση ημέρα. Οι δικές μας δοκιμές, επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό, μόνο στην περίπτωση που περιορίσετε τη χρήση δεδομένων αλλά και του GPS, όπου και αποτελούν τα… pacman της αυτονομίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η μία ημέρα αυτονομίας, είναι τις περισσότερες φορές μια ασφαλέστερη πρόβλεψη. Η γρήγορη φόρτιση είναι εξίσου σημαντική σε ένα smartphone, και εδώ η Huawei δείχνει την ίδια ικανότητα, περιλαμβάνοντας στη συσκευασία γρήγορο φορτιστή, που σε 30 λεπτά μπορεί να φορτίσει το 50% της μπαταρίας ενώ για μια πλήρη φόρτιση, υπολογίστε περίπου 80-90 λεπτά, χρόνος αρκούντως ικανοποιητικός.
Η Huawei πέρσι στο P9 Plus, αποτέλεσε τον πρώτο Android κατασκευαστή που ενσωμάτωσε τεχνολογία παρόμοια με αυτή του Force Touch του iPhone. Αν και περιμέναμε η εταιρεία να επεκτείνει τη λειτουργία αυτή ενσωματώνοντας την στο P10, εντούτοις όπως φαίνεται η περσινή του παρουσία στο Plus μοντέλο αποτέλεσε απλά ένα πείραμα της εταιρείας. Ίσως θα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη υποστήριξη του πρώτα από τη Google και το Android ώστε μετά να ακολουθήσουν και οι κατασκευαστές smartphone.
Κάμερα με τις ευλογίες της Leica
Αν και η Huawei έκανε φιλότιμες προσπάθειες να ενσωματώνει καλές κάμερες στα κινητά της, εντούτοις υπήρχε σημαντική απόσταση μεταξύ των προτάσεων των κορυφαίων προτάσεων της εταιρείας έναντι του ανταγωνισμού. Η απόσταση αυτή μίκρυνε επικίνδυνα πέρσι με το P9 όταν η εταιρεία ενσωμάτωσε για πρώτη φορά σε smartphone της σειράς, διπλό σύστημα φακών, το οποίο έφερε την ονομασία της γνωστής στο χώρο της φωτογραφίας, Leica.
Στο P10 οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να συνεργάζονται αρμονικά, παρουσιάζοντας τη δεύτερη γενιά του κεντρικού συστήματος φωτογραφιών που κι’ αυτή τη φορά αποτελείται από δύο αισθητήρες. Δίπλα συναντάμε αισθητήρα laser για καλύτερη και πιο γρήγορη αυτόματη εστίασης, αλλά και Flash με διπλό LED.
Περνώντας στους αισθητήρες, ο πρώτος παραμένει στα 12MP και δουλειά του είναι να κάνει λήψη έγχρωμων φωτογραφιών. Μονοχρωματικός παραμένει ο δεύτερος, ο οποίος όμως αναβαθμίζεται σημαντικά αφού η ανάλυσή του ανεβαίνει από τα 12 στα 20MP. Όπως είχαμε δει και πέρσι, κατά τη λήψη, γίνεται χρήση και των δύο αισθητήρων, με τον πρώτο να φέρνει στην ουσία το χρώμα, ενώ ο δεύτερος να συλλέγει πρόσθετα δεδομένα που αφορούν την αντίθεση, την λεπτομέρεια, το βάθος πεδίου κ.α.
Δυστυχώς το διάφραγμα παραμένει στα f/2.2 και είναι ο κύριος υπεύθυνος θα λέγαμε που οι βραδινές λήψεις δεν είναι τόσο καθαρές και εστιασμένες όσο θα θέλαμε, ειδικά έναντι του ανταγωνισμού. Το πρόβλημα αυτό απλά δεν υπάρχει στο Plus μοντέλο, το οποίο έρχεται με διάφραγμα f/1.8, και με εμάς να αναρωτιόμαστε γιατί έπρεπε η εταιρεία να κάνει αυτό το διαχωρισμό.
Οι υπόλοιπες περιπτώσεις, χαρίζουν μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες που έχουμε δει από κάμερα σε smartphone. Ειδικά κάτω από καλό φωτισμό, η λεπτομέρεια και η πιστότητα των χρωμάτων είναι εξαιρετική, με μεγάλη αντίθεση και ελάχιστο θόρυβο. Μάλιστα αν θέλετε να πάτε το όλο πράγμα ένα βήμα παρακάτω, η Huawei είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που δίνουν τόση σημασία στο λογισμικό που συνοδεύει τις κάμερες της. Πραγματικά, οι επιλογές είναι πάρα πολλές που αναρωτιόμαστε από που να ξεκινήσουμε. Από την Ρro λειτουργία που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης χειρωνακτικά της ταχύτητας του κλείστρου, της έκθεσης, της ισορροπίας λευκού και του ISO, ή από τις διάφορα αυτόματα σετ λειτουργικών για συγκεκριμένες λήψεις; Ένα από αυτά βελτιστοποιεί τις φωτογραφίες φαγητών και γλυκών που συνήθως καταλήγουν στο Instagram ενώ άλλα προορίζονται για λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, σε αργή κίνηση, timelapse κ.α.
Θα εστιάσουμε κυρίως στο Portrait mode όπου με ένα κλικ, η κάμερα εστιάζει στο πρόσωπο, δίνοντας καλύτερο φωτισμό, διορθώνοντας τυχόν ατέλειες, και θολώνοντας το πίσω μέρος για τη δημιουργία του γνωστού bokeh εφέ. Μάλιστα η χρήση του μονοχρωματικού αισθητήρα για λήψη ασπρόμαυρων φωτογραφιών, αυτή τη φορά δεν αποκλείει τη χρήση του bokeh, κάνοντας αυτές τις λήψεις ακόμα πιο καλλιτεχνικές και όμορφες.
Στον τομέα του βίντεο, έπρεπε να φτάσουμε στο 2017 προκειμένου η Huawei να μας κάνει τη χάρη και να υποστηρίξει εγγραφή στην 4K ανάλυση και μάλιστα με H.265 codec προκειμένου να καταλαμβάνει μικρότερο αποθηκευτικό χώρο έως και 50%. Το ίδιο ισχύει και για μια ακόμη πολύ σημαντική προσθήκη, αυτή του οπτικού σταθεροποιητή που επιτέλους είναι γεγονός και αναλαμβάνει να μη ξαναδούμε κουνημένες λήψεις.
Συνήθως η αναφορά στην εμπρόσθια κάμερα ενός smartphone, ακόμα και μιας ναυαρχίδας, περιορίζεται στην αναφορά των MegaPixel. Στο P10 τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι αφού η Huawei έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή και μάλιστα συνεργάζεται με τη Leica και σ’ αυτή την περίπτωση. Με ανάλυση 8MP η εμπρόσθια κάμερα φέρνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το P9, κάτι που βοηθά σημαντικά η υποστήριξη διαφράγματος f/1.9. Κερασάκι στην τούρτα θα λέγαμε ότι είναι η υποστήριξη της λειτουργίας πορτραίτου και εδώ, δίνοντας την ευκαιρία για μερικές εντυπωσιακές selfies, αλλά και η αυτόματη ενεργοποίηση ευρυγώνιας λήψης όταν το λογισμικό εντοπίζει περισσότερα πρόσωπα απ’ ότι χωράει το κάδρο.
Android 7.0 Nougat και EMUI 5.1
Καμία έκπληξη δε προκαλεί η παρουσία του Nougat 7.0, μιας από τις τελευταίες εκδόσεις της mobile πλατφόρμας της Google, όχι όμως της τελευταίας. Αν και δεν δηλώνω fan του γραφικού περιβάλλοντος της εταιρείας, δε μπορώ να παραβλέψω τις σημαντικές βελτιώσεις στις οποίες έχει προβεί η εταιρεία, αρχής γενομένης με την αφαίρεση του άσχημου περιθωρίου σε κάθε εικονίδιο εφαρμογής που πλέον είναι η προκαθορισμένη ρύθμιση.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι αυτή των διπλών εφαρμογών όπου μας δίνεται η δυνατότητα διπλής εγκατάστασης συγκεκριμένων social media εφαρμογών στο κινητό. Είναι προφανές ότι η λειτουργία αυτή προορίζεται για όσους διατηρούν περισσότερους από έναν λογαριασμό σε υπηρεσίες όπως το Facebook και το Twitter, θέλοντας να έχουν άμεση πρόσβαση σ’ αυτούς. Το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι «κρυμμένο», κάτι που σημαίνει ότι δεν απευθύνεται σε όσους θέλουν να κρύψουν το γεγονός αυτό από τα μάτια τρίτων. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει η λειτουργία του Private Space, ένας μέρος που μπορείτε να αποθηκεύσετε μηνύματα, έγγραφα και άλλου είδους περιεχομένου, στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση ακόμα και με διαφορετικό δακτυλικό αποτύπωμα.
Η απόκριση στα μενού και σε όλες τις διεργασίες είναι άμεση, με τη Huawei να υπόσχεται ότι το ίδιο θα ισχύει ακόμα και μετά από 18 μήνες εξαιτίας των τεχνολογιών Ultra Memory και Ultra Response. Και οι δύο τεχνολογίες βοηθάνε στο να διατηρείται η χρήση του P10 «φρέσκια» αφού μια διεργασία αναλαμβάνει τη γρήγορη ελευθέρωση μνήμης όταν αυτή δεσμεύεται από εφαρμογές που δε χρησιμοποιούνται. Την ίδια στιγμή, το P10 με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου μαθαίνει τις συνήθειες σας με βάση τις αγαπημένες σας εφαρμογές και ποια ώρα της ημέρας χρησιμοποιείτε την καθεμιά, κατανέμοντας τους πόρους όπου χρειάζεται.
Κατά τη δοκιμή μας, δε μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τη συγκεκριμένη δυνατότητα αφού αυτή δεν έχει ενσωματωθεί στο κινητό, με τη Huawei να μας ενημερώνει ότι αυτό θα γίνει σε λίγες εβδομάδες με την επόμενη αναβάθμιση λογισμικού. Σε ότι αφορά όμως το Ultra Response, επιβεβαιώσαμε το σχεδόν ακαριαίο άνοιγμα των εφαρμογών, με τη διαφορά να είναι ορατή από την πρώτη στιγμή.
Άλλα χαρακτηριστικά που ξεχωρίσαμε είναι το Highlights, μια εφαρμογή που επιτρέπει τη δημιουργία βίντεο με βάση τις φωτογραφίες μας, και με τη χρήση ωραίων template και εντυπωσιακών animation για ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Για την εφαρμογή αυτή μάλιστα, η Huawei συνεργάστηκε με την GoPro.
Τέλος, υπάρχουν πάντα τα Knuckles, διάφορες κινήσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με το δάκτυλό μας για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών. Η αλήθεια είναι όμως ότι η εν λόγω λειτουργία πάντα (μου) ήταν αδιάφορη, και στο P10 αυτό δεν αλλάζει.
Συμπέρασμα
Με λίγα λόγια, το P10 διορθώνει τα κακώς κείμενα του P9 και αποτελεί μια πραγματική αναβάθμιση με σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς όμως σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει κάτι που να κάνει το P10 να ξεχωρίζει παρά τις προσπάθειες της Huawei ειδικά με την κάμερα.
Στον τομέα της εγγύησης, βλέπουμε ξανά την παρουσία του εικονιδίου Hi Care που κρύβει σημαντικά οφέλη για τον κάτοχο της συσκευής. Αυτός μόλις ανοίξει την εφαρμογή και ολοκληρώσει μια γρήγορη εγγραφή, επεκτείνει αυτόματα την εγγύηση της συσκευής από τα 2 στα 3 χρόνια ενώ ισχύει και μία δωρεάν αντικατάσταση οθόνης σε περίπτωση που αυτή σπάσει στους 3 πρώτους μήνες ζωής της συσκευής, ακόμα και από δική σας υπαιτιότητα.
Το κόστος του P10 έχει οριστεί στα €649, κάτι που φαινομενικά το φέρνει σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων ναυαρχίδων. Είναι όμως το κόστος αντιπροσωπευτικό για όσα προσφέρει; Κατά την άποψη μας, το κόστος είναι κάπως τσιμπημένο, και αν δεν είχε κάποιες συγκεκριμένες ελλείψεις, σαν αυτές που αναφέρουμε, η συσκευή θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση, αποτελώντας ένα πολύ πιο δυνατό σύνολο.
Μας άρεσε
- Ποιότητα κατασκευής
- Κάμερα
- Hi Care εγγύηση
- Επιδόσεις
Δε μας άρεσε
- Το EMUI είναι άγευστο
- Δεν είναι αδιάβροχο
- Μπαταρία δεν εντυπωσιάζει
- Τιμή
- 1