To Mate S της Huawei τοποθετείται ανάμεσα στα Huawei P8 και Mate 8 (το τελευταίο παρουσιάστηκε μόλις στα τέλη Νοεμβρίου) ωστόσο απέχει από το P8Max, που θεωρείται αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της κατηγορίας “phablet” με τις 6,8 ίντσες της οθόνης του. Όχι ότι το Mate S είναι μικρό σε μέγεθος, είναι όμως ένα από τα πιο βολικά –αν όχι το βολικότερο- smartphone με οθόνη 5,5 ιντσών που έχουμε πιάσει στα χέρια μας, και αυτή η άνεση, έρχεται σε συνδυασμό με μία πολύ καλή και ποιοτική κατασκευή. Επιπλέον είναι και πλούσια σε χαρακτηριστικά.
Αν έχει ελλείψεις ή μειονεκτήματα; Φυσικά. Είναι όμως και μία περίπτωση από τις λίγες που μία εταιρεία έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα σωστά και χάνει μόλις στο νήμα την γλυκιά γεύση της σαμπάνιας. Κυρίως από λεπτομέρειες, που όμως έχουν το απαραίτητο βάρος για να ξεχωρίζουν τους νικητές.
Το Mate S μετά την παρουσίαση του Mate 8 δεν αποτελεί την κορυφαία πρόταση της Huawei στην αγορά, ωστόσο είναι ένα εντυπωσιακό και πλήρες, σχεδόν από κάθε άποψη smartphone, και συνδυάζει δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά, υψηλής ποιότητας υλικά κατασκευής και αρκετές πρωτότυπες και χρήσιμες ιδέες από την μεριά του λογισμικού.
Μία από αυτές τις ιδέες είναι η τεχνολογία Force Touch, που μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με την τεχνολογία 3D Touch της Apple, και είναι η πρώτη που παρουσιάζεται σε κινητό από το στρατόπεδο του Android. Δυστυχώς, η τεχνολογία Force Touch είναι διαθέσιμη μόνο σε επιλεγμένες αγορές και μόνο στην έκδοση της συσκευής με αποθηκευτικό χώρο 128GB, οπότε και δεν είχαμε την δυνατότητα να την δοκιμάσουμε για να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από πρώτο χέρι, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη αξιολόγηση.
Πέρα από την τεχνολογία Force Touch όμως, το Huawei Mate S προσφέρει υποστήριξη για διάφορες Motion Gestures που κάνουν λίγο πιο ενδιαφέρουσα την αλληλεπίδραση με το κινητό, ωστόσο δεν είναι εγγυημένο ότι οι περισσότεροι από εσάς που θα αποκτήσετε την συσκευή θα τις κάνετε μέρος της καθημερινότητας σας. Μερικές Χειρονομίες Κίνησης είναι οι Flip (γυρίζετε ανάποδα το κινητό για σίγαση), Pick Up (σηκώνετε το κινητό για να μειωθεί η ένταση του ήχου κλήσης), Raise to ear (σηκώνετε το κινητό στο ύψος του αυτιού σας για να πραγματοποιήσετε κλήσεις, να απαντήσετε σε κλήσεις), Shake (Ανακινείτε το κινητό για να αλλάξετε ταπετσαρία) και Tilt (γέρνετε το κινητό για να μετακινήσετε εικονίδια και widgets) καθώς και τις… απίθανες Knuckle Gestures (που μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσετε γιατί είναι όντως… απίθανες και δεν βολεύουν) που με τις αρθρώσεις των δαχτύλων σας μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα στιγμιότυπο της οθόνης ή συγκεκριμένου τμήματος της οθόνης, να σχηματίσετε ένα γράμμα στην οθόνη για να ενεργοποιήσετε μία συγκεκριμένη εφαρμογή κ.ά.
Αισθητική
To Mate S από άποψη αισθητικής και σχεδιασμού βαδίζει στα χνάρια του Mate 7. Το Mate 7 ήταν ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, που δείχνει πως ακόμα και αν κάποιος κατασκευαστής κάνει όλα τα πράγματα σωστά, αρκεί έστω και ένα χαρακτηριστικό για να επηρρεάσει την εμπορική πορεία του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν η μεγάλη οθόνη των 6,0 ιντσών.
Στην Ασιατική αγορά, οι χρήστες μπορούν να χαίρονται μία συσκευή σαν το μεγαλοπρεπές Huawei P8Max και τις 6,8 ίντσες του, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά σπάνια τέτοιες συσκευές γνωρίζουν εμπορική επιτυχία. Με το Mate S πάντως, ο χρήστης μπορεί να απολαμβάνει μία συσκευή με μεγάλη σχετικά οθόνη και με ιδιαίτερα βολικό form factor, που μάλιστα είναι τόσο φροντισμένος που κάνει ορισμένες συσκευές με παρόμοια ή μικρότερη οθόνη να μοιάζουν... μεγάλες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βολικό, λαμβάνοντας το μέγεθος της οθόνης, smartphone με διαστάσεις 149,8 x 75,3 x 7,2 χιλιοστά και με βάρος 156 γραμμαρίων. Πρέπει να είναι από τα μικρότερα σε μέγεθος smartphones με αυτή την διαγώνιο οθόνης.
Επιπλέον το Mate S, τουλάχιστον κατά την δική μας άποψη, αντιπροσωπεύει και ένα από τα πιο ωραία σε design και αισθητική σύνολα της χρονιάς. Βεβαίως δεν είναι και το πιο πρωτότυπο, αφού το βιομηχανικό σχέδιο δανείζεται στοιχεία από συσκευές της HTC, όπως για παράδειγμα από το One M9 (με τις διακριτικές γραμμές και το “αψιδωτό” πίσω μέρος που ευνοεί το καλό grip) ωστόσο κατά κάποιο τρόπο το Huawei Mate S έχει κάνει δικά του αυτά τα στοιχεία και επομένως δείχνει ξεχωριστό.
Η πρόσοψη με τα μικρά περιθώρια πάνω και κάτω από την οθόνη καθώς και το γυαλί προστασίας Gorilla Glass 4 (τύπου 2.5D) που καμπυλώνει στις άκρες δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι έχουν εκμηδενιστεί τα περιθώρια αριστερά και δεξιά από την οθόνη, για ένα τύπου edge-to-edge οπτικό αποτέλεσμα, συνθέτουν ένα από τα πιο όμορφα σύνολα του 2015, και μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι για όλα όσα η εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει την νέα χρονιά.
Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η εξ ολοκλήρου αλουμινένια κατασκευή, που δεν θα απογοητεύσει εκείνους που γυρεύουν την “premium” και ακριβή αίσθηση από ένα κινητό. Η συσκευή κυκλοφορεί σε Mystic Champagne, Titanium Grey, Luxurious Gold και Rose Gold. Εμείς δοκιμάσαμε τις δύο πρώτες αποχρώσεις με την Titanium Grey να είναι και αυτή που μας άρεσε περισσότερο, επειδή το μαύρο χρώμα κρύβει περισσότερα κάνοντας την συσκευή να μοιάζει περισσότερο ομοιόμορφη και συμπαγής αλλά και μυστηριώδης, ενώ και η σκουρόχρωμη πλάτη έδειχνε πιο ενδιαφέρουσα.
Χαρακτηριστικά
Χάρη στα περιορισμένα περιθώρια, η πρόσοψη μοιάζει να είναι σκέτη… μία οθόνη. Πράγματι, σύμφωνα με την Huawei πάνω από το 73% της επιφάνειας της πρόσοψης καλύπτεται από τα εικονοστοιχεία της οθόνης, που μάλιστα είναι και το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό της συσκευής, αφού προσφέρει όμορφα και έντονα χρώματα, επειδή είναι τεχνολογίας AMOLED. Η οθόνη, που όπως αναφέραμε προστατεύεται από Gorilla Glass 4 που σχηματίζει καμπύλες εκεί που δένει με το αλουμινένιο πλαίσιο, έχει διαγώνιο 5,5 ιντσών και υποστηρίζει ανάλυση 1080 x 1920 pixels.
Πάνω από την οθόνη, εντοπίζονται διάφοροι αισθητήρες καθώς και η κάμερα των 8,0 Megapixels που συνοδεύεται από LED flash και είναι ιδανική για selfies, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Στο κάτω μέρος, στην πρόσοψη, εντοπίζεται το διακριτικό λογότυπο της Κινέζικης εταιρείας.
Στην δεξιά πλευρά της συσκευής συναντούμε μία τυπική διάταξη από πλήκτρα, με το μεγαλύτερο να αναλαμβάνει την αυξομείωση της έντασης του ήχου και το μικρότερο, που μάλιστα διακρίνεται από διαφορετικό και σκαλιστό φινίρισμα (για να ξεχωρίζει στο ψηλάφισμα) αναλαμβάνει την λειτουργία της απενεργοποίησης/ ενεργοποίησης της συσκευής. Στην αριστερή πλευρά της συσκευής, το μόνο χαρακτηριστικό που υπάρχει είναι μία διπλή συρταρωτή υποδοχή για την κάρτα SIM και την κάρτα microSD.
Στην πάνω πλευρά της συσκευής εντοπίζεται ένα μικρόφωνο καθώς και η κλασική υποδοχή 3.5mm για τα ακουστικά ενώ στην κάτω πλευρά, και ανάμεσα σε δύο σειρές γρίλιες υπάρχει η υποδοχή microUSB2.0. Να τονίσουμε, ότι η σχεδίαση είναι τέτοια για λόγους αρμονίας, όσον αφορά στο οπτικό αποτέλεσμα και πως το Huawei Mate S δεν εξοπλίζεται με δύο ηχεία, παρά με ένα.
Παρά την υποστήριξη Dolby Mobile και άλλες βελτιώσεις, δεν ενθουσιαστήκαμε με τις επιδόσεις της συσκευής στον τομέα του ήχου, ενώ τα πράγματα δεν έδειξαν να βελτιώνονται ακόμα και με την χρήση ακουστικών. Όχι ότι θα απογοητευτείτε από το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο περιμέναμε περισσότερα πράγματα με βάση τις προδιαγραφές της συσκευής, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ένταση. Παρόλα αυτά, κάτω από τις γρίλιες και στις δύο πλευρές, αριστερά και δεξιά από την microUSB2.0 υποδοχή εντοπίζονται δύο μικρόφωνα.
Το πίσω μέρος, που σχηματίζει καμπύλη για να κάθεται καλύτερα στο χέρι –πράγματι, προσφέρει πολύ ωραία αίσθηση- έχει το λογότυπο της Huawei, την κύρια κάμερα που βασίζεται σε αισθητήρα 13 Megapixels και συνοδεύεται από dual-tone LED flash καθώς και τον αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων που αποδείχτηκε ταχύτατος και αποτελεσματικός.
Όσον αφορά στο εσωτερικό, το Huawei Mate S της Huawei βασίζεται στο system-on-chip Kirin 935 της θυγατρικής της HiSilicon, το οποίο ενσωματώνει δύο τετραπύρηνα 64-bit αρθρώματα που ακολουθούν την αρχιτεκτονική big.LITTLE της ARM με ένα quad-core Cortex-A53 άρθρωμα πυρήνων με συχνότητα λειτουργίας 2,2GHz και ένα χαμηλότερης κατανάλωσης quad-core άρθρωμα επίσης Cortex-A53 με συχνότητα λειτουργίας 1,5GHz και τον επεξεργαστή γραφικών Mali-T628MP4.
Επίσης υπάρχει modem τύπου 4G LTE Cat 6. Το SoC (system-on-chip) συνοδεύεται από 3GB RAM και ανάλογα την έκδοση της συσκευής, ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να προσφέρει χωρητικότητα 32, 64 ή 128GB. Μάλιστα, ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να επεκταθεί έως και κατά 128GB με την χρήση κάρτα μνήμης microSD. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι στην έκδοση Dual SIM της συσκευής, και στην περίπτωση που θέλετε να εγκαταστήσετε κάρτα microSD και να επεκτείνετε τον αποθηκευτικό χώρο, η κάρτα microSD θα τοποθετηθεί στην υποδοχή για την δεύτερη κάρτα SIM. Αν θέλετε οπωσδήποτε λοιπόν Dual SIM δυνατότητες, τότε είναι προτιμότερο να επενδύσετε τα παραπάνω χρήματα που απαιτούνται για να αποκτήσετε την συσκευή με 64GB ή με 128GB αποθηκευτικού χώρου για να μην αντιμετωπίσετε ζητήματα με τον αποθηκευτικό χώρο όσο περνάει ο καιρός.
Το Huawei Mate S διαθέτει επίσης WiFi 802.11a/b/g/n, WiFi hotspot, Bluetooth 4.0, GPS και FM radio ωστόσο απουσιάζει κάποια τεχνολογία ασύρματης φόρτισης ή και ταχείας φόρτισης. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 2700mAh, και είναι σχεδόν όμοια με εκείνη που διαθέτει το αρκετά μικρότερου μεγέθους και κομψότερο Huawei P8. Είναι ακατανόητα μικρή για μία τόσο μεγάλη σε μέγεθος συσκευή και στην περίπτωση μας αποδείχτηκε ότι επαρκεί για μία μέρα χρήσης.
Αν πάντως εκμεταλλευτείτε τις πλούσιες δυνατότητες διαχείρισης ενέργειας που προσφέρονται με το λογισμικό Emotion UI, όπως την “Κανονική” ή καλύτερα την “Έξυπνη” τότε θα έχετε λίγες ώρες ακόμη στην διάθεση σας. Προσφέρεται πάντως και μία ακόμη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Η ακραία λειτουργία Ultra, διατηρεί σε λειτουργία μόνο τα απολύτως βασικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες ωστόσο είναι μία ιδιαίτερα χρήσιμη προσθήκη για ώρα ανάγκης.
Οθόνη
Μας άρεσε αρκετά η οθόνη του Mate S, η οποία είναι τεχνολογίας AMOLED με διαγώνιο 5,5 ιντσών και με ανάλυση 1080 x 1920 pixels (401ppi). Επίσης προστατεύεται από curved-Gorilla Glass 4 (2.5D) που προσφέρει ωραία αίσθηση ενώ διαθέτει και ελαιοφοβική επίστρωση.
Η οθόνη προσφέρει πολύ καλές γωνίες θέασης, εκπληκτική αντίθεση και ιδιαίτερα ζωντανά χρώματα –μάλλον υπερκορεσμένα, κυρίως το κόκκινο- αν και έπασχε ελαφρώς στον τομέα του λευκού. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό πάντως -και την θερμοκρασία χρώματος- μπορείτε να κάνετε διορθώσεις. Δεν μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι από την μέγιστη φωτεινότητα, ωστόσο με την Αυτόματη φωτεινότητα ενεργοποιημένη, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα θέματα με την χρήση της συσκευής υπό το έντονο φως το ήλιου. Έχουμε την εντύπωση, ότι η οθόνη στο Mate S είναι από τις καλύτερες που έχει χρησιμοποιήσει η εταιρεία σε συσκευή της, και πιστεύουμε πως το γνωρίζει, οπότε και περιμένουμε να αυξηθεί στην γκάμα της ο αριθμός των συσκευών που θα διαθέτουν οθόνη τεχνολογίας AMOLED, παρόλο που στο Huawei Mate 8 χρησιμοποίησε πάλι οθόνη LCD IPS.
Κάμερα
Η κάμερα των 8,0 Megapixels στην πρόσοψη, και που μάλιστα συνοδεύεται από flash είναι ιδανική αν θέλετε υψηλής ποιότητας selfies, και σε όλες τις συνθήκες. Χάρη στο ευρυγώνιο σύστημα φακών, μπορείτε να χωρέσετε την παρέα ή την οικογένεια σας, και το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει με την λεπτομέρεια ενώ θα διαπιστώσετε ότι τα επιπεδα θορύβου έχουν περιοριστεί σημαντικά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ιδιαίτερα πλούσιο λογισμικό για να εφαρμόσετε διάφορα εφέ ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την λειτουργία ομορφιάς, για ένα πιο εντυπωσιακό, αν και τεχνητό, αποτέλεσμα.
Η κύρια κάμερα των 13 Megapixels, που συνοδεύεται από dual-tone LED flash και διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας και σύστημα φακών που προστατεύεται από κρύσταλλο ζαφείρι είχε ανάμικτη απόδοση, με την έννοια ότι μπορεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων να μείναμε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα στις φωτογραφίες, αλλά δεν μας ικανοποίησε στην περίπτωση της λήψης video. Τa αρχεία video χαρακτηρίζονται από έλλειψη λεπτομέρειας ενώ και η σταθεροποίηση εικόνας δεν ήταν τόσο αποτελεσματική. Δυστυχώς δεν υποστηρίζεται λήψη video 4K παρά μόνο 1080p. Μία high-end συσκευή αυτού του διαμετρήματος θα έπρεπε να μπορεί όχι μόνο να τραβάει αλλά και να αναπαραγάγει video ανάλυσης 4Κ, από την στιγμή που το κάνει ο ανταγωνισμός, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο παραδόξως δεν συμβαίνει με το Mate S. Μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες ανάλυσης έως και 4160 x 3120 pixels με αναλογία 4:3 ή 4160 x 2336 pixels με αναλογία 16:9.
Όσον αφορά στη λήψη video, μπορεί να μην προσφέρει και τα καλύτερα δείγματα ανάλυσης 1080p που έχουμε δει[/quotep]
Ένα από τα χαρακτηριστικά της συσκευής που κάνουν εντύπωση, είναι το λογισμικό για την κάμερα. Είναι τόσο πλούσιο σε ρυθμιστικά και δυνατότητες, που αγγίζει τα όρια του... παραλογισμού, με την έννοια ότι όχι μόνο υπάρχουν εύκολα στην χρήση modes που διευκολύνουν τον χρήστη να τραβήξει σωστά μία φωτογραφία σχεσόν σε όλες τις συνθήκες (σε αυτό βοηθάει και η υποστήριξη HDR+) διαθέτει ακόμα και επαγγελματικού επιπέδου ρυθμιστικά –το ονομάζει professional mode- για όσους θέλουν ακόμα περισσότερο έλεγχο πάνω στο αποτέλεσμα, με δυνατότητες ρύθμισης της ταχύτητας του κλείστρου, της έκθεσης, του ISO, της ισορροπίας λευκού και άλλων.
Επίσης προσφέρονται διάφορες λειτουργίες που έχουν στόχο να βοηθήσουν τον χρήστη να τραβήξει μία εντυπωσιακή φωτογραφία χωρίς κόπο, όπως είναι οι Ίχνη από φώτα αυτοκινήτων, Γκράφιτι φωτός, Ρέον νερό και Έναστρος ουρανός. Με την χρήση της λειτουργίας HDR+ θα μπορέσετε επίσης να φωτίσετε σκοτεινά σημεία και να αναδείξετε λεπτομέρειες και να πετύχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά σε συνθήκες low light ενώ προσφέρονται και άλλες έτοιμες λειτουργίες όπως η Βέλτιστη νυχτερινή λήψη, η καλύτερη φωτογραφία, η απόλυτη εστίαση, το ηχητικό σημείωμα, το πανόραμα, η τέλεια selfie κ.ά. Γενικώς, η συσκευή προσφέρει αρκετά καλής ποιότητας φωτογραφίες ακόμα και σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού ενώ όσον αφορά στη λήψη video, μπορεί να μην προσφέρει και τα καλύτερα δείγματα ανάλυσης 1080p που έχουμε δει, ωστόσο η απόδοση είναι ικανοποιητική.
Λογισμικό
Το Huawei Mate S βασίζεται στο Android 5.1.1 Lollipop και στο βελτιωμένο περιβάλλον χρήσης της Κινέζικης εταιρείας με την ονομασιά Emotion UI 3.1 ή EMUI 3.1, το οποίο συναντούμε για δεύτερη φορά (αν θυμάστε το είχαμε συναντήσει και στην περίπτωση του Huawei P8).
Η οθόνη κλειδώματος που έχει κάτι από... iOS (ομοιότητες υπάρχουν αρκετές, με κυριότερη την απουσία app drawer), με ένα σύρσιμο από κάτω προς τα πάνω χαμηλά εμφανίζεται ένα μικρό πάνελ με σύντομες ρυθμίσεις (π.χ για την μουσική) και συντομεύσεις για βασικά χαρακτηριστικά και εφαρμογές (π.χ φακός).
Η περιοχή του κέντρου ρυθμίσεων/ ειδοποιήσεων είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές, με δύο καρτέλες, μία που σχετίζεται με τις διάφορες ειδοποιήσεις και μία που περιέχει συντομεύσεις για βασικά χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις. Όσον αφορά στην παραμετροποίηση του κέντρου ειδοποιήσεων/ ρυθμίσεων, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποιες από τις εφαρμογές που έχει εγκατεστημένες στο κινητό του θα έχουν το δικαίωμα να “στέλνουν” ειδοποιήσεις ενώ μπορεί να επέμβει και στις συντομεύσεις και να επιλέξει εκείνες που θέλει να διακρίνονται στην καρτέλα τους.
Όπως είναι γνωστό, από το Emotion UI απουσιάζει το γνωστό συρτάρι εφαρμογών του Android και επομένως όλες οι εφαρμογές που κατεβαίνουν από το Google Play, εγκαθίστανται απευθείας στην κεντρική οθόνη, ενώ μπορούν να οργανωθούν σε φακέλους.
Το Overview, ενεργοποιείται είτε με pinch στην αρχική οθόνη, είτε με παρατεταμένο πάτημα. Από εκεί, ο χρήστης μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει “οθόνες” που λέμε, να αλλάξει ταπετσαρία, να επέμβει στον τρόπο εναλλαγής των “οθονών” επιλέγοντας το transition της προτίμησης του, να προσθέσει widgets ενώ μπορεί αποκτάει πρόσβαση και σε άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στην αρχική οθόνη, όπως να επιλέξει για παράδειγμα ένα περισσότερο αραιό ή πυκνό πλέγμα για τις εφαρμογές (π.χ η διάταξη μπορεί να είναι 4x5, 5x4 ή 5x5). Όσον αφορά στην εμφάνιση, η Huawei προσφέρει πολύ μεγάλη ποικιλία θεμάτων (με διαφορετικό design, ταπετσαρίες, εικονίδια κ.ά) που ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του.
Στην εισαγωγή του άρθρου, αναφερθήκαμε στις “χειρονομίες” κίνησης που προσφέρονται ή στο χαρακτηριστικό Knuckle 2.0, αλλά πέρα από αυτά, το λογισμικό προσφέρει και λειτουργία “Do not disturb” καθώς και αναγνώριση ομιλίας. Έτσι, μπορείτε για παράδειγμα να φωνάξετε στο κινητό με ένα σύνθημα για να “ξυπνήσει” ώστε να το εντοπίσετε στον χώρο που βρίσκεστε.
Το λογισμικό επίσης προσφέρει δυνατότητα επιλογής στυλ αρχικής οθόνης, με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην κανονική που προσφέρει το Emotion UI και σε μία απλούστερη εκδοχή, που είναι ιδανική για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία ή για όσους επιθυμούν ένα απλούστερο περιβάλλον χρήσης, που δείχνει απλώς τις βασικές λειτουργίες. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι ιδανική στην περίπτωση “Drive Mode”, όταν βεβαίως το κινητό βρίσκεται στην βάση του στο ταμπλό του αυτοκινήτου.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αλλαγής της μορφής της μπάρας με τα εικονικά πλήκτρα (έως και τέσσερα). Η βασική επιλογή περιλαμβάνει τα τρία κλασικά πλήκτρα (για την αρχική οθόνη στο κέντρο, η επιστροφή στα αριστερά και η διαχείριση των εργασιών και των εφαρμογών στα δεξιά). Προσφέρεται επίσης και One-hand UI mode, ώστε να διευκολύνεται ο χειρισμός με το ένα χέρι, αφού το Mate S, όσο κομψό και να είναι, δεν παύει να είναι μία αρκετά μεγάλη σε μέγεθος συσκευή για μερικά χέρια (το One-Hand UI εφόσον ενεργοποιηθει, για να λειτουργήσει δεν απαιτεί παρά ένα οριζόντιο σύρσιμο πάνω στην μπάρα πλοήγησης).
Το Emotion UI προσφέρει επίσης δυνατότητες διαχείρισης της κίνησης δεδομένων καθώς και των ειδοποιήσεων και των εφαρμογών δικτύου. Επομένως, ο χρήστης του μπορεί να καθορίσει ποιες από τις εφαρμογές που έχει εγκατεστημένες στο κινητό του έχουν δικαίωμα να “μιλούν” προς τα έξω (στο Internet) αλλά και με ποιο τρόπο θα το κάνουν, αν θα χρησιμοποιήσουν δηλαδή το WiFi ή τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ή και τα δύο.
Ένα ακόμη έξυπνο χαρακτηριστικό, είναι το LINK+, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία βελτιώνει την εμπειρία επικοινωνίας και διακρίνεται σε δύο τομείς, τους Wi-Fi+ όπου το κινητό επιλέγει έξυπνα το WiFi ή τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και Signal+ χάρη στο οποίο, η λήψη σήματος να γίνεται από όλες τις κατευθύνσεις με στόχο την βελτίωση της σταθερότητας του σήματος. Το λογισμικό επίσης διαθέτει ειδική εφαρμογή για τον καθαρισμό του αποθηκευτικού χώρου από άχρηστα αρχεία ή την επιτάχυνση του τηλεφώνου ενώ δεν απουσιάζουν και διάφορα άλλα εργαλεία που έχει σχεδιάσει η εταιρεία για την διευκόλυνση του χρήστη που είναι τακτοποιημένα σε φακέλους (Καθρέφτης, Αριθμομηχανή, Καιρός, Συσκευή Εγγραφής, Μεγεθ. Φακός, HiCare, Πρόγραμμα ενημέρωσης, Ραδιόφωνο FM, Μαγική ετικέτα, Λήψεις κ.ά). Από το λογισμικό επίσης, δεν απουσιάζουν όλες οι γνωστές εφαρμογές της Google (Gmail, Χάρτες, Hangouts, Google, Chrome και YouTube, Μουσική Play, Παιχνίδια Play, Βιβλία Play, Περίπτερο Play και Google Drive).
Συμπέρασμα
Η απόδοση του Huawei Mate S κρίνεται πολύ καλή, με άριστη συμπεριφορά στο λειτουργικό σύστημα και στην πλοήγηση στο Internet και με ικανοποιητική απόδοση στο gaming και στην αναπαραγωγή video ανάλυσης έως και 1080p. Ο επεξεργαστής γραφικών δεν είναι από τους ισχυρότερους πάντως στην αγορά ενώ το γεγονός ότι το Mate S δεν μπορεί να τραβήξει video ή ακόμα και να αναπαραγάγει video ανάλυσης 4K, την ώρα που σχεδόν όλες οι υπόλοιπες ναυαρχίδες το κάνουν, θα απογοητεύσει κάποιους, που ενδεχομένως θα του γυρίσουν την πλάτη.
Η οθόνη μας άρεσε πολύ ενώ βρήκαμε τον fingerprint reader γρήγορο και αποτελεσματικό. Η μπαταρία πάντως θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και να προσφέρει καλύτερη αυτονομία, ώστε ο χρήστης να μην έχει άγχος αν θα βγάλει την μέρα η συσκευή του. Κάτι τέτοιο συνέβη σπάνια σε εμάς, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν και περισσότερο “heavy users” από εμάς. Συνολικά το Huawei Mate S είναι μία πολύ καλή συσκευή, όμορφη, στιβαρή και ποιοτική, με πλούσιο λογισμικό και πολλές δυνατότητες, που αμφιβάλλουμε ωστόσο ότι θα χρησιμοποιηθούν όλες από τους χρήστες. Αν και η Κινέζικη εταιρεία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, η απλότητα είναι κάτι που πρέπει να μπεί στο λεξιλόγιο της, κυρίως σε ότι αφορά το λογισμικό της.
Πριν ολοκληρώσουμε, θα θέλαμε να αναφερθούμε λίγο στην ωραία συσκευασία του Mate S. Στο κουτί, πέρα από τον φορτιστή και το απαραίτητο καλώδιο ή τα εγχειρίδια χρήσης, θα βρείτε ένα ζευγάρι όμορφα και ποιοτικά σχετικά ακουστικά, προστασία για την οθόνη αλλά και μία θήκη με “window”. Συνολικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πλούσιο πακέτο, που αξίζει να δείτε από κοντά, όμως και η τιμή του είναι αρκετά “τσιμπημένη” (€649) για όσα προσφέρει.
Μας άρεσε
- Οθόνη
- Ποιότητα και υλικά κατασκευής
- Αποτελεσματικός fingerprint reader
- Εμπρόσθια κάμερα με flash
- Δυνατότητες παραμετροποίησης
- Λογισμικό κάμερας
Δεν μας άρεσε
- Απουσία δυνατότητας αναπαραγωγής/ λήψης video 4K
- Απόδοση gaming
- Χωρητικότητα μπαταρίας
- Ήχος
- Τιμή