Η Google με το πρόγραμμα Android One έχει εξασφαλισμένη παρουσία στην οικονομική κατηγορία και στις αναπτυσσόμενες αγορές, οπότε η συνεργασία της με την LG για το “μεσαίο” τμήμα της αγοράς καθώς και η συνεργασία της με την Huawei για το “ακριβό” και high-end τμήμα της αγοράς δεν αποτελούν έκπληξη.
Αν το Nexus 6P, τον διάδοχο του Nexus 6 που κατασκεύασε σε συνεργασία με την Motorola πέρυσι, αντιπροσωπεύει ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η οικογένεια Nexus στην high-end κατηγορία, τότε το 5X αντιπροσωπεύει την πιο… γήινη πλευρά του νομίσματος, και ήρθε για να τονώσει τον μεγάλο ανταγωνισμό στην μεσαία κατηγορία.
Πρόκειται για μία συσκευή με αρκετά “μαζεμένες” διαστάσεις σε σχέση με το Nexus 6P, έχοντας οθόνη με διαγώνιο 5,2 ιντσών που για πολλούς αποτελεί την χρυσή τομή μεταξύ μεγέθους και ευχρηστίας και επομένως αναμένεται να διατηρήσει ή να αυξήσει τους χρήστες που κέρδισε το Nexus 5, και που δεν κατάφερε να προσελκύσει το περσινό Nexus 6 εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του.
Το Nexus 5X των Google και LG απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα μίας συσκευής Nexus, όπως είναι ο υψηλός σχετικά λόγος απόδοσης προς τιμή, η απαλλαγμένη από περιττές προσθήκες και εφαρμογές έκδοση του Android, οι ταχύτατες αναβαθμίσεις και οι υψηλές επιδόσεις, σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Αισθητική
Το μικρό Nexus έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με το μεγαλοπρεπές Nexus 6P αλλά έχει πολλές, και σημαντικές διαφορές, τόσο εμφανισιακά όσο και στο εσωτερικό του. Ξεκινώντας από το εξωτερικό, το νέο Nexus 5X διατηρεί την αίσθηση και τα υλικά κατασκευής του προκατόχου του, Nexus 5, αλλά όπως θα περιμένατε, έρχεται βελτιωμένο σχεδόν σε όλους τους τομείς, αν και παρατηρούνται ορισμένοι συμβιβασμοί σε σχέση με το παρελθόν που κάνουν εντύπωση και στους οποίους θα αναφερθούμε στην συνέχεια.
Παρόλο που δείχνει –τουλάχιστον σε εμάς- περισσότερο συντηρητικό και βαρετό σε σχέση με το Nexus 5, το υλικό κατασκευής (πλαστικό) έχει ωραία αίσθηση και βελουδένιο φινίρισμα, που μοιάζει πολύ με αυτό του Nexus 5 και προσφέρει σταθερό grip ενώ επιπλέον χαρίζει στην συσκευή χαμηλό βάρος (περίπου 136 γραμμάρια).
Η μεγαλύτερης διαγωνίου οθόνη καθώς και το ηχείο που έχει μετακομίσει στο κάτω μέρος της πρόσοψης έχουν ως αποτέλεσμα οι διαστάσεις του να παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με τον προκάτοχό του (142 x 72,6 x 7,9 χιλιοστά), ωστόσο το Nexus 5X είναι λεπτότερο, κατά σχεδόν 0,7 χιλιοστά, και έχει κομψότερο προφίλ, παρά τον δανεισμένο από συσκευές Lumia σχεδιασμό του πίσω μέρους, και συγκεκριμένο του σημείου με το σύστημα φακών της κάμερας.
Όπως μπορείτε πάντως να παρατηρήσετε, το νέο Nexus 5X δεν μοιάζει με καμία συσκευή που κατασκευάζει η LG (με εξαίρεση το Nexus 5 με το οποίο διατηρεί ορισμένες, όπως ήταν φυσιολογικό, ομοιότητες), κάτι φυσιολογικό αφού το γενικό πρόσταγμα για τον σχεδιασμό και την αισθητική, το έχει η Google.
Χαρακτηριστικά
Η πρόσοψη, μοιάζει μάλλον συνηθισμένοι και θυμίζει κατά κάποιο τρόπο πρόσφατες κατασκευές της Motorola, ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υποστηρίζεται στερεοφωνικός ήχος (στην γρίλια που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πρόσοψης της συσκευής βρίσκεται επίσης ένα LED ειδοποιήσεων).
Στη δεξιά πλευρά της συσκευής υπάρχει το πλήκτρο ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της συσκευής καθώς και το πλήκτρο για την αυξομείωση της έντασης του ήχου σε μία τυπική θα λέγαμε διάταξη. Στην αριστερή πλευρά, εντοπίζεται μία συρταρωτή υποδοχή για την μοναδική –τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή έκδοση της συσκευής- κάρτα nano SIM.
Στην πάνω πλευρά υπάρχει ένας πόρος μικροφώνου ενώ στην κάτω πλευρά, παρατηρούμε την υποδοχή για τα ακουστικά, ένα ακόμη πόρο μικροφώνου καθώς και την νέου τύπου υποδοχή USB Type-C, που αποτελεί σημαντικά διευκόλυνση, αφού δεν χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που θα τοποθετήσουμε το καλώδιο (δεν υπάρχει δηλαδή “σωστή πλευρά”).
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε πως υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση, αλλά δυστυχώς όχι και ασύρματη φόρτιση όπως ο προκάτοχος του, ο οποίος ήταν και από τις πρώτες συσκευές που υποστήριξαν την τεχνολογία. Η ταχεία φόρτιση, είναι ιδιαίτερα εξυπηρετική και στην συγκεκριμένη περίπτωση εξαιρετικά αποτελεσματική αφού η μπαταρία των 2700mAh γεμίζει πλήρως (στο 100%) σε σχεδόν 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου.
Ο φορτιστής που υπάρχει στην συσκευασία, διαθέτει υποδοχή USB Type-C και όπως συμβαίνει και με το Nexus 6P, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με αντίστοιχης τεχνολογίας καλώδιο. Για την σύνδεση με υπολογιστή που διαθέτει USB 2.0 ή USB 3.0 θύρες και δεν διαθέτει USB Type C υποδοχή, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε άλλο καλώδιο που δυστυχώς στην περίπτωση του Nexus 5X δεν συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία, και θα πρέπει να προμηθευτείτε ξεχωριστά, εκτός και αν έχετε στην κατοχή σας κάποιο laptop με USB Type-C ή το Chromebook Pixel.
Υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση, αλλά δυστυχώς όχι και ασύρματη φόρτιση [/quotep]
Βεβαίως, η Google μπορεί να θεωρεί ότι δεν θα κάνετε και πολλές ενσύρματες μεταφορές αρχείων, με τόσο υπηρεσίες αποθήκευσης που προσφέρει (Photos, Drive κ.λπ) αλλά αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο,τότε γιατί στην συσκευασία του Nexus 6P συμπεριλαμβάνεται καλώδιο USB Type C-to-A;
Στο πάνω μέρος της συσκευής, και δίπλα στην καλής σχετικά ποιότητας κάμερα των 5,0 Megapixels που υποστηρίζει λήψη video ανάλυσης 720p βρίσκεται το ακουστικό ενώ στο κάτω μέρος της πρόσοψης υπάρχει το ένα και μοναδικό ηχείο, ένα ακόμα σημείο διαφοροποίησης σε σχέση με το Nexus 6P που διαθέτει δύο ηχεία στην πρόσοψη.
Η μάλλον αδιάφορη και ουδέτερη, όπως και στην περίπτωση του Nexus 6P πρόσοψη, δίνει την θέση της σε μία περισσότερο ενδιαφέρουσα από άποψη design πίσω όψη, όπου διακρίνεται η χαρακτηριστική γραμματοσειρά του λογότυπου nexus και λίγο πιο χαμηλά το λογότυπο της LG. Ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων Nexus Imprint, έχει ακριβώς όμοια εμφάνιση με τον αισθητήρα που βρίσκουμε στο Nexus 6P ενώ ακριβώς από πάνω του, βρίσκουμε την κάμερα των 12,3 Megapixels που είναι όμοια (από άποψη προδιαγραφών) με αυτή του Nexus 6P καθώς και το dual-LED flash σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό laser autofocus.
Όπως είναι γνωστό, το Android Pay είναι μία αντίστοιχης φιλοσοφίας μέθοδος ανέπαφων πληρωμών με το Apple Pay που συνοδεύεται από το Touch ID, και επομένως ένα αποτελεσματικό, γρήγορο όσο και οικείο βιομετρικό σύστημα στις συσκευές Nexus ήταν απαραίτητο για να αυξηθεί όχι μόνο το αίσθημα αλλά και το επίπεδο ασφάλειας. To Nexus Imprint, όπως είναι και η ονομασία του αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων της Google, λειτουργεί θαυμάσια, γρήγορα και αποτελεσματικά ενώ συνοδεύεται από μία ιδιαίτερα απλή και γρήγορη διαδικασία ρύθμισης.
Η θέση του αισθητήρα, είναι λιγότερο, τουλάχιστον για εμάς, βολική σε σχέση με εκείνη που επέλεξαν οι Apple και Samsung για τις συσκευές τους (και που βρίσκεται στην πρόσοψη) ή ακόμα και σε σχέση με την επιλογή της Sony (ενσωμάτωσε τον αισθητήρα στο πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης που βρίσκεται στο πλάϊ της νέας σειράς Z5), ωστόσο συνηθίζεται μετά από ένα μικρό διάστημα χρήσης.To Nexus Imprint, όπως είναι και η ονομασία του αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων της Google, λειτουργεί θαυμάσια[/quotep]
Το νέο Nexus 5X των Google και LG βασίζεται στο Qualcomm Snapdragon 808 System-On-Chip, το οποίο μεταξύ άλλων αποτελείται από έναν εξαπύρηνο επεξεργαστή, ο οποίος με την σειρά του διαθέτει ένα dual-core άρθρωμα Cortex-A57 χρονισμένο στα 1,82GHz και ένα τετραπύρηνο άρθρωμα Cortex-A53 με συχνότητα λειτουργίας 1,44GHz, τον επεξεργαστή γραφικών Adreno 418, ένα άρθρωμα WiFi 802.11a/b/g/n/ac dual-band, μαζί με Bluetooth 4.2 καθώς και από 4G LTE Cat.6 modem (300Mbps).
Η συσκευή υποστηρίζει επίσης τις τεχνολογίες WiFi Direct, WiFi hotspot, DLNA, GPS και NFC ωστόσο δεν διαθέτει ραδιόφωνο και δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση. Η RAM έχει μέγεθος 2GB ενώ ο αποθηκευτικός χώρος, που δυστυχώς δεν επεκτείνεται, ανάλογα την έκδοση, μπορεί να έχει μέγεθος 16GB ή 32GB.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι η RAM είναι τύπου DDR3 (προτιμήθηκε μάλλον για λόγους κόστους) και όχι τύπου DDR4, που είναι ταχύτερη και εντοπίζεται στο Nexus 6P. Στα χέρια μας είχαμε την έκδοση με τον αποθηκευτικό χώρο των 16GB, και στην διάθεση μας είχαμε λίγα περισσότερα από 10GB για να φορτώσουμε φωτογραφίες, μουσική, video και τις εφαρμογές μας.
Οθόνη
Στην πρόσοψη του Nexus 5X ξεχωρίζει βεβαίως η οθόνη, η οποία σε σχέση με το παρελθόν έχει αυξηθεί τόσο σε διαγώνιο όσο και σε ανάλυση. Η νέα LCD IPS οθόνη του Nexus 5X επιδεικνύει διαγώνιο 5,2 ιντσών και υποστηρίζει ανάλυση Full HD (1080 x 1920 pixels) με τον αριθμό των εικονοστοιχείων ανά ίντσα να αγγίζει τα 423ppi. Η οθόνη προστατεύεται από Gorilla Glass 3 και όχι από Gorilla Glass 4 όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Nexus 6P αλλά τουλάχιστον διατηρεί την ελαιοφοβική και αντι-αντανακλαστική επίστρωση.
Χωρίς να διεκδικεί δάφνες στον τομέα της απόδοσης, η οθόνη του Nexus 5X παρουσιάζει όμορφα και ισορροπημένα χρώματα, ωραίο λευκό, υψηλή αντίθεση και καλή ομοιομορφία ενώ είναι και αρκετά φωτεινή, τόσο που δεν αντιμετωπίσαμε κανένα σοβαρό ζήτημα με την λειτουργία της συσκευής στο εξωτερικό περιβάλλον και υπό το φως του ήλιου, αν και χρειάστηκε να απενεργοποιήσουμε το χαρακτηριστικό Adaptive Brightness και να μεγιστοποιήσουμε την φωτεινότητα.
Αν διέθετε οθόνη τεχνολογίας OLED, ενδεχομένως η αυτονομία να ήταν καλύτερη ενώ και το χαρακτηριστικό Ambient Display, που δείχνει την ώρα, την ημερομηνία καθώς και κάθε είδους ειδοποίηση (μόλις φτάσει ή μόλις ο χρήστης σηκώσει το κινητό του) θα λειτουργούσε λογικά καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Να επισημάνουμε επίσης, ότι δεν υποστηρίζεται “double tap to wake ή sleep”, ένα ιδιαίτερα βολικό, τουλάχιστον για εμάς, χαρακτηριστικό.
Κάμερα
Μία διαφορά ανάμεσα στα δύο φετινά μοντέλα Nexus, είναι η εμπρόσθια κάμερα, που στην περίπτωση του Nexus 6P βασίζεται σε αισθητήρα 8,0 Megapixels, ενώ στην περίπτωση του Nexus 5X βασίζεται σε αισθητήρα 5.0 Megapixels της OmniVision και συνεπικουρείται από σύστημα φακών με διάφραγμα f/2.0. Η εμπρόσθια κάμερα, προσφέρει αρκετά καλές για την ανάλυση του αισθητήρα φωτογραφίες, με χαμηλά σχετικά επίπεδα θορύβου και αρκετή, για την ανάλυση του αισθητήρα λεπτομέρεια. Βεβαίως, σε συνθήκες με χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, όπως θα περιμένατε έχει χαμηλότερη απόδοση, με τον θόρυβο να κάνει έντονη την παρουσία του αλλά τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν αρκετά με την χρήση HDR.
Όπως αναφέραμε, η κύρια κάμερα στο Nexus 5X έχει παρόμοιες προδιαγραφές με εκείνη που διαθέτει το Nexus 6P, ωστόσο έχει και κάποιους περιορισμούς, που κατά μέρος οφείλονται και στην απόδοση του SoC (system-on-chip) όπως για παράδειγμα είναι η απουσία του burst mode. Ο αισθητήρας των 12,3 Megapixels της Sony (IMX377) που διαθέτει εικονοστοιχεία μεγέθους 1,55 μικρών σε συνδυασμό με το βελτιωμένο σύστημα φακών προσφέρει ωραίες, φωτεινές και πλούσιες σε λεπτομέρεια φωτογραφίες, και αποδίδει απροσδόκητα καλά (ειδικά με HDR+) σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού.
Αν και είναι σημαντική απώλεια ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας (ή ακόμα και ο ηλεκτρονικός σταθεροποιητής εικόνας, που ως χαρακτηριστικό βρίσκεται στο Nexus 6P), ευτυχώς υπάρχει η λειτουργία HDR+ που σώζει και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία την κατάσταση, και ειδικά σε συνθήκες με περιορισμένο φως στο περιβάλλον αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα (επηρρεάζει κάπως την ισορροπία λευκού, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι σημαντικό).
[compimg]
http://www.insomnia.gr/images/reviews/LG/nexus5x/nohdr.jpg|http://www.insomnia.gr/images/reviews/LG/nexus5x/hdr.jpg|920|690|Χωρίς HDR|Με HDR|Center[/compimg]
Στην περίπτωση της λήψης video, η απουσία της σταθεροποίησης εικόνας είναι φανερή σε σχέση με το Nexus 6P, και δεν θα μείνετε το ίδιο ικανοποιημένοι με τα αρχεία 1080p που θα λάβετε σε σχέση με εκείνα των φωτογραφιών. Η λεπτομέρεια βεβαίως είναι σημαντικά υψηλότερη και η ποιότητα ανεβαίνει κατακόρυφα αν επιλέξετε ανάλυση 4K, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα μείνετε σχεδόν πλήρως ικανοποιημένοι.
Προσφέρονται δυνατότητες λήψης video ανάλυσης 4K (30fps) και 1080p στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, καθώς και ανάλυσης 720p στα 120fps για να εφαρμόσετε εφέ αργής κίνησης με αρκετά καλά αποτελέσματα. Ένα ακόμη σημείο διαφοροποίησης σε σχέση με τον μεγάλο αδερφό του, είναι ότι από το Nexus 5X απουσιάζει το Smart Burst mode που εντοπίζουμε στο Nexus 6P (κρατάτε πατημένο το πλήκτρο για κλείστρο και το κινητό… πυροβολεί). Να αναφέρουμε επίσης, πως όπως και στο Nexus 6P, με διπλό πάτημα στο power button μπορείτε να ενεργοποιήσετε την κάμερα όταν το κινητό βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Εμπειρία χρήσης
Οι επιδόσεις του Nexus 5X, είναι κατώτερες βεβαίως σε σχέση με εκείνες του Nexus 6P, ωστόσο είναι αξιοπρεπέστατες και σε συνδυασμό με το νέο Android 6.0 Marshmallow δεν πρόκειται να διαπιστώσετε κάποια καθυστέρηση στο λειτουργικό σύστημα και δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο ζήτημα με την αναπαραγωγή video ακόμα και ανάλυσης 4K ή στο gaming. Όλα πηγαίνουν όπως θα έπρεπε, σβέλτα και με την απαραίτητη σταθερότητα.
Κάποιες φορές διαπιστώσαμε πάντως μικρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της κάμερας ή στo Chrome app (κατά την περιήγηση στις διάφορες ιστοσελίδες), τουλάχιστον σε σχέση με το Nexus 6P ωστόσο δεν ήταν κάτι σημαντικό. Δεν είμαστε σίγουροι, αν αυτές οι μικρές καθυστερήσεις στα animations ή κατά το browsing οφείλονται –σε σχέση με το Nexus 6P- στην μικρότερη ποσότητα RAM (η συσκευή εξοπλίζεται με 2GB RAM τύπου DDR3, και όχι με 3GB RAM DDR4 όπως το μεγάλο αδερφάκι του), στο SoC (ενδεχομένως το throttling του επεξεργαστή να είναι περισσότερο επιθετικό από όσο θα έπρεπε) ή στην ταχύτητα της μνήμης του αποθηκευτικού χώρου, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι η Google θα διευθετήσει τα όποια μικρά ζητήματα έχουν παρουσιαστεί σε επόμενη αναβάθμιση firmware.
Από άποψη αυτονομίας, η συσκευή χωρίς να εντυπωσιάζει αποδείχτηκε ικανοποιητική, και προσφέρει με μέση χρήση περίπου μία με μιάμιση μέρα αυτονομίας αν λάβετε από μόνοι σας κάποια μέτρα (όπως π.χ να ενεργοποιήσετε το Adaptive Brightness, να βελτιστοποιήσετε την κατανάλωση ανά εφαρμογή).
Η καλή σχετικά αυτονομία, που ήταν παρόμοια με αυτή του μεγάλου αδερφού του δεν οφείλεται μόνο στην χωρητικότητα της μπαταρίας που είναι ικανοποιητική (σίγουρα μεγαλύτερη και καλύτερου από εκείνη του προκατόχου του), αλλά και στο χαρακτηριστικό Adaptive Brightness που υποστηρίζει το κινητό και βεβαίως στις βελτιστοποιήσεις Doze και AppStandby που αναφέραμε και στην περίπτωση της αξιολόγησης του Nexus 6P. Σε σχέση επίσης με το Nexus 6P, το SoC (system-on-chip) στο Nexus 5X είναι αναμφισβήτητα λιγότερο ενεργοβόρο.
Tα νέα αυτά χαρακτηριστικά (Doze κ.λπ) βάζουν την συσκευή σε κατάσταση βαθύτερης ύπνωσης, ανανεώνοντας λιγότερο συχνά διάφορες διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα το κινητό να ξοδεύει ελάχιστη μπαταρία όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής ενώ επιπλέον το app battery drain ελαχιστοποιείται. Οπότε είναι σαν να λέμε με απλά λόγια ότι το κινητό καταφέρνει και διαχειρίζεται πολύ καλύτερα την ενέργεια, όταν δεν βρίσκεται στα χέρια σας.
Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό που βοηθάει επίσης στην μείωση της κατανάλωσης, είναι το Android Sensor Hub, ένας μικρός συνεπεξεργαστής, που αναλαμβάνει την διαχείριση των δεδομένων που προέρχονται από τους διάφορους αισθητήρες της συσκευής, απαλλάσσοντας από αυτό το έργο τον σημαντικά υψηλότερης κατανάλωσης κεντρικό επεξεργαστή.
Όσον αφορά στην απόδοση του μοναδικού ηχείου που υπάρχει στην πρόσοψη, η απόσταση που χωρίζει το Nexus 5X από το Nexus 6P είναι μεγάλη, με την πρόταση της LG να μην καταφέρνει να πλησιάσει ούτε σε ποιότητα αλλά ούτε και σε ένταση το Nexus 6P, που διακρίνεται μάλιστα στον συγκεκριμένο τομέα.
Λογισμικό
Δεν θα επεκταθούμε ιδιαίτερα στο Android 6.0 Marshmallow, αφού αναφερθήκαμε με περισσότερες λεπτομέρειες στην αξιολόγηση του Nexus 6P και δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα. Εξάλλου οι δύο συσκευές βασίζονται ακριβώς στην ίδια έκδοση λογισμικού και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά, με εξαίρεση ένα, δύο πραγματάκια στην εφαρμογή της κάμερας.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι διαθέτει παρόμοια εμφάνιση με την προηγούμενη έκδοση του Android, με εξαίρεση βεβαίως το συρτάρι των εφαρμογών, αλλά προσφέρει καλύτερη διαχείριση ενέργειας, με χαρακτηριστικά όπως τα Doze και AppStandby.
Ενσωματώνει ακόμα το χαρακτηριστικό Google Now on Tap το οποίο προσφέρει πρόσθετη λειτουργικότητα Google Now ακόμα και εντός των εφαρμογών, προσφέρει καλύτερο έλεγχο των δικαιωμάτων των εφαρμογών με ανανεωμένο, και περισσότερο λεπτομερή app permissions manager ενώ προσφέρει και δυνατότητα βελτιστοποίησης της κατανάλωσης ανά εφαρμογή. Το σημαντικό μειονέκτημα όμως της λειγουργίας Google Now on Tap είναι ότι δε λειτουργεί αν έχετε ορίσει στο κινητό σας ως γλώσσα συστήματος τα Ελληνικά, και για να το εκμεταλλευτείτε θα πρέπει να προτιμήσετε τα Αγγλικά.
Οπότε, μπορεί οι αλλαγές σε σχέση με το Android 5.o Lollipop μπορεί να μην είναι μεγάλες, είναι όμως ουσιαστικές και προς τον σωστό δρόμο για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εμπειρία χρήσης.
Συμπεράσματα
Μπορεί το Nexus 5X να ζητάει περισσότερα χρήματα από όσα ζητούσε ο προκάτοχός του, ωστόσο όπως θα περιμένατε είναι βελτιωμένο σε όλα σχεδόν τα σημεία. Βεβαίως, απουσιάζει η ασύρματη φόρτιση ωστόσο η ταχεία φόρτιση λειτουργεί σχεδόν εντυπωσιακά αντισταθμίζοντας κατά κάποιο τρόπο την απώλεια.
Είναι μια καλοφτιαγμένη επίσης συσκευή και με ωραίας αίσθησης υλικά, ωστόσο οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει, και το “mate polycarbonate” δεν θεωρείται πια από την πλειονότητα των χρηστών ως “premium” υλικό κατασκευής. Δυστυχώς, σε αυτό το επίπεδο τιμής έχει να αντιμετωπίσει πολλές άλλες συσκευές με δυνατά χαρακτηριστικά και δεν θα έχει τόσο εύκολη πορεία στην αγορά όπως ο προκάτοχός του, αν και “παίζει” σε διαφορετική κατηγορία πια. Παρόλα αυτά, είναι ένα Nexus, και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, αυτό από μόνο του αποτελεί εγγύηση για μία τουλάχιστον καλή -αν όχι απολύτως επιτυχημένη- πορεία στην αγορά.
Μας άρεσε
• Κύρια κάμερα με laser autofocus
• Αισθητήρας ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων
• Ταχεία φόρτιση
• Υποστήριξη 4K video
Δεν μας άρεσε
• Απουσία ασύρματης φόρτισης
• Απουσία οπτικού σταθεροποιητή εικόνας
• 2GB DDR3 RAM
• Απουσία υποδοχής microSD
• Στην συσκευασία δεν υπάρχει καλώδιο USB Type-C to USB
• Τιμή