Η Razer, ακολουθώντας τη σύγχρονη μόδα που επιτάσσει φωτιζόμενα περιφερειακά όχι μόνο με ένα χρώμα αλλά με πολλαπλά, κυκλοφόρησε τη σειρά Chroma η οποία αποτελείται από ένα σετ ακουστικών, ένα μηχανικό πληκτρολόγιο και ένα gaming ποντίκι. Χάρη στον ιδιαίτερα πρόθυμο τοπικό αντιπρόσωπο των προϊόντων της Razer προμηθευτήκαμε όλα τα παραπάνω για να σας τα παρουσιάσουμε. Εδώ να τονίσουμε ότι εκτιμάμε ιδιαίτερα εταιρίες που δεν έχουν ξεχάσει τη μικρή ελληνική αγορά, η οποία έχει σμικρύνει ακόμη περισσότερο λόγο της κρίσης.
Ευχαριστούμε θερμά την Razer για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Το Razer Chroma BlackWidow είναι στην ουσία ένα Razer BlackWidow Ultimate με RGB LED, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί και σε υψηλότερη τιμή πώλησης. Επειδή όμως η Corsair έχει κλείσει αποκλειστικότητα για ένα χρόνο με την Cherry για τους MX RGB διακόπτες της, όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει κάτι αντίστοιχο στα προϊόντα του πρέπει να απευθυνθεί σε άλλη εταιρία ή να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτό φυσικά δεν είναι και τόσο σημαντικό πρόβλημα για την Razer μιας και ούτε τα προηγούμενα BlackWidow πληκτρολόγια της χρησιμοποιούσαν Cherry διακόπτες.
Οι διακόπτες που φοράει το Chroma BlackWidow είναι στην ουσία οι πράσινοι της Razer με τον RGB LED φωτισμό ως έξτρα. Οι συγκεκριμένοι είναι αντίστοιχοι τους μπλε της Cherry με μόνη αλλά σημαντική διαφορά τη μικρότερη διαδρομή ενεργοποίησης. Οι γνήσιοι μπλε διακόπτες έχουν μεγαλύτερη διαδρομή ενεργοποίησης, κάτι που εκτός από αυξημένο θόρυβο λόγο του τερματισμού του πλήκτρου στο πλείστο των περιπτώσεων, τους κάνει επίσης μη ιδανικούς για παιχνίδια, ειδικά όταν πρέπει να πατηθεί το ίδιο πλήκτρο πολλές φορές και συνεχόμενα. Η Razer το αντιμετώπισε αυτό με τη χρήση των πράσινων διακοπτών οι οποίοι με τη μικρότερη απόσταση ενεργοποίησης επιτρέπουν ευκολότερη χρήση στα παιχνίδια και επιπλέον αποφεύγουν το συνεχές τερμάτισμα των διακοπτών, μειώνοντας έτσι το θόρυβο λειτουργίας. Στην πράξη βέβαια θα δούμε πως αποδίδουν αν και έχουμε ήδη μια καλή ιδέα μιας και είχαμε δοκιμάσει πριν από μερικούς μήνες το απλό Razer BlackWidow που φέρει τους ίδιους διακόπτες, πέραν του φωτισμού, με το Ultimate και το Chroma της σημερινής δοκιμής.
Όσον αφορά το DeathAdder Chroma τώρα, που είναι το ποντίκι που συνοδεύει το πληκτρολόγιο για τη δοκιμή, αυτό φέρει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με το περσινό μοντέλο πέραν των οπτικών εφέ. Η πιο σημαντική είναι ο βελτιωμένος αισθητήρας που έχει ανεβάσει τα DPI του στα 10.000, σε σχέση με τα 6.400 του προηγούμενου. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για τους περισσότερους χρήστες με ευαισθησία στα συγκεκριμένα περιφερειακά (ποντίκια).
Χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Περιεχόμενα
Τα χαρακτηριστικά του Razer Chroma BlackWidow παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
To Razer BlackWidow Chroma "φοράει" τους ίδιους ακριβούς πράσινους διακόπτες με το απλό Razer BlackWidow που είχαμε δοκιμάσει στο παρελθόν. Η μόνη διαφορά είναι ότι ακριβώς μπροστά από κάθε διακόπτη υπάρχει ένα μικρό LED φωτισμού το οποίο έχει τη δυνατότητα εναλλαγής 16.8 εκατομμυρίων χρωμάτων. Βλέπετε, σε αντίθεση με τους Cherry MX RGB διακόπτες, οι διακόπτες της Κailh, τους οποίους χρησιμοποιεί η Razer στα προϊόντα της, δε διαθέτουν ενσωματωμένο φωτισμό LED αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα αυτό θα αλλάξει στο μέλλον με μια καινούρια σειρά διακοπτών. Όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι ίδια με αυτά του απλού BlackWidow, εκτός από την τιμή βέβαια η οποία είναι αρκετά τσιμπημένη. Από ότι φαίνεται ο πολύχρωμος LED φωτισμός κοστίζει αρκετά.
Τα χαρακτηριστικά του Razer Chroma DeathAdder παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Το DeathAdder Chroma ποντίκι χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του αισθητήρα του προηγούμενου DeathAdder, οπότε και η μέγιστη ευαισθησία αυξήθηκε από τα 6.400 DPI στα 10.000 DPI. Αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση που το φέρνει κοντά στον ανταγωνισμό. Όπως όλα τα Chroma προϊόντα της Razer, έτσι και αυτό διαθέτει LED φωτισμό με τη δυνατότητα αναπαραγωγής 16,8 εκατομμυρίων χρωμάτων. Η τιμή είναι υψηλή κάτι αναμενόμενο για gaming ποντίκι. Στην ίδια περιοχή τιμών όμως κάποιος μπορεί να βρει πολλά αξιόλογα μοντέλα, οπότε το Chroma DeathAdder θα έχει μια αρκετά δύσκολη πορεία στην αγορά.
Το κουτί του πληκτρολογίου είναι αρκετά μεγάλο και στο μπροστινό μέρος τα πλήκτρα κατεύθυνσης είναι ακάλυπτα, δίνοντας στους μελλοντικούς αγοραστές τη δυνατότητα δοκιμής των διακοπτών του πληκτρολογίου.
Στο πίσω μέρος του κουτιού υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των πράσινων διακοπτών, οι οποίοι είναι αντίστοιχοι των μπλε της Cherry, καθώς και ένας πίνακας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους σε αντιπαράθεση με αυτά των μπλε (οι οποίοι αναφέρονται ως στάνταρ μηχανικοί διακόπτες).
Στο πάνω μέρος του κουτιού αναφέρονται τα ελάχιστα χαρακτηριστικά συστήματος για τη σωστή λειτουργία του πληκτρολογίου και υπάρχει επίσης και μια λίστα με όλα τα μέλη της οικογένειας BlackWidow.
Σε αυτή την πλευρά μια σειρά από εικονίδια αναπαριστά τα κύρια χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου.
Το πληκτρολόγιο προστατεύεται καλά μέσα στη συσκευασία. Σε ένα μικρό φάκελο με το λογότυπο της Razer μπροστά θα βρείτε κάποια εγχειρίδια σχετικά με το προϊόν.
Δύο εγχειρίδια μάρκετινγκ και ένας σύντομος οδηγός με σημαντικές πληροφορίες σχετικές με τη λειτουργία του πληκτρολογίου, συμπεριλαμβάνονται στα παρελκόμενα.
Κάτω από το φακό - Razer Chroma BlackWidow
Εμφανισιακά το Chroma δε διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα μέλη της σειράς. Δεδομένου ότι είναι το κορυφαίο BlackWidow και κοστίζει αρκετά ακριβά, θα θέλαμε να ξεχώριζε οπτικά σε μερικά σημεία. Το σχήμα του πάντως είναι πολύ κοντά σε αυτό του κλασσικού πληκτρολογίου και μόνο τα πέντε macro κουμπιά στην αριστερή πλευρά το διαχωρίζουν από ένα απλό πληκτρολόγιο. Το σήμα της Razer στο κάτω μέρος του φωτίζεται με LED και επιπλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης wrist rest (προστατευτικό για τους καρπούς) αλλά η επιφάνεια του πληκτρολογίου στην κάτω μεριά του είναι αρκετά μεγάλη οπότε ένα wrist rest θα το έκανε πάρα πολύ μεγάλο και άβολο, ακόμη και σε μεγάλα γραφεία με άπλετο χώρο.
Τα πλήκτρα έχουν ιδανική απόσταση μεταξύ τους αλλά θα θέλαμε τα macro keys να βρισκόνται πιο μακρυά από τα κύρια πλήκτρα, μιας και με τη λιγοστή απόσταση τους εύκολα μπορεί να τα μπερδέψει κανείς. Για παράδειγμα, εμείς πολλές φορές αντί του Control πατούσαμε το διπλανό macro key, πράγμα που μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα εκνευριστικό.
Σίγουρα δε διεκδικεί το βραβείο για το λεπτότερο πληκτρολόγιο αλλά τουλάχιστον τα ποδαράκια που υπάρχουν στο μπροστινό μέρος του, παρέχουν μια καλή κλίση η οποία βοηθά αρκετά στη χρήση του. Τα πλήκτρα δεν εξέχουν από το πλαστικό κάλυμμα, κάτι θα κάνει αρκετά δύσκολο το καθαρισμό της βάσης τους.
Μια θύρα USB, μία για ακουστικά και μία για μικρόφωνο υπάρχουν στη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου.
Το καλώδιο είναι ιδιαίτερα δύσκαμπτο και θα κάνει τη ζωή του μελλοντικού χρήστη μαρτύριο σε ορισμένες περιπτώσεις. Θα θέλαμε η Razer να είχε χρησιμοποιήσει άλλους τύπους καλωδίων που να είναι πιο ελαστικοί. Μετά το διαχωριστή φεύγουν τέσσερα καλώδια, δύο USB και δύο για τον ήχο.
Στην πίσω πλευρά του πληκτρολογίου βρίσκουμε ένα ταμπελάκι που περιγράφει τον τύπο του και την χώρα κατασκευής (Κίνα) καθώς και τα δύο ποδαράκια που προσδίδουν ιδανική κλίση για τοπογράφηση.
Κάτω από το φακό - Razer Chroma DeathAdder
Το DeathAdder έχει αρκετά μεγάλες διαστάσεις, οπότε θα είναι ιδανικό για χρήστες με μεγάλες παλάμες, ενώ για τους υπόλοιπους το σχήμα του θα κάνει τα πράγματα όσο το δυνατόν ευκολότερα. Η ποιότητα κατασκευής σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλή παρά την εκτεταμένη χρήση πλαστικού το οποίο όμως είναι καλής ποιότητας. Τέλος, το καλώδιο του είναι εύκαμπτο και δεν εμποδίζει σχεδόν καθόλου την κίνηση.
Στα πλαϊνά μέρη του ποντικού υπάρχουν αντιολισθητικές επιφάνειες για τον καλύτερο έλεγχο του, οι οποίες πραγματικά κάνουν καλή δουλειά. Επίσης τα πλαϊνά κουμπιά βρίσκονται σε ιδανικό σημείο, τουλάχιστον για την περίπτωση μας.
Το μπροστινό μέρος έχει τη μορφή "W" για να κατευθύνει τα δάχτυλα του χρήστη προς τα κύρια πλήκτρα. Εργονομικά είναι μια πολύ καλή σχεδίαση αν και απαιτεί κάποιο χρόνο προσαρμογής μιας και ανοίγει αρκετά τα δάχτυλα του χρήστη.
Στο κάτω μέρος εκτός από τον αισθητήρα υπάρχει ένα αυτοκόλλητο με το σειριακό αριθμό του προϊόντος και άλλες πληροφορίες.
Στο Εσωτερικό του Chroma BlackWidow
Το BlackWidow δε γλύτωσε από τα κατσαβίδια μας και το διαλύσαμε εντελώς για να εξετάσουμε λεπτομερώς τα εξαρτήματα του. Όπως βλέπετε τα πλήκτρα και οι διακόπτες είναι τοποθετημένοι πάνω σε μία άσπρη μεταλλική πλάκα.
Η εμφάνιση της πλακέτας στο πίσω μέρος είναι ικανοποιητική αλλά σε ένα τόσο ακριβό πληκτρολόγιο θα περιμέναμε μια πιο προσεγμένη κατασκευή μιας και το φινίρισμα της πλακέτας δεν είναι και ότι το καλύτερο.
Στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου εντοπίσαμε τέσσερα IS31FL3731 τα οποία οδηγούν τα LED των πλήκτρων. Το καθένα από τα παραπάνω ICs μπορεί να ελέγξει μέχρι και 144 LEDs.
Ο κεντρικός επεξεργαστής του πληκτρολογίου είναι ένας NXP LCP11U24F 32-bit ARM Cortex-M0 ο οποίος διαχειρίζεται επίσης και την επικοινωνία μέσω της USB θύρας.
Αυτή η κόλληση μπορεί να είναι στιβαρή αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ενθουσίασε. Θα προτιμούσαμε και αυτό το καλώδιο να ήταν μαζί με τα υπόλοιπα, στον αντίστοιχο connector.
Οι διακόπτες είναι οι γνωστοί πράσινοι της Razer, οι οποίοι προέρχονται από την Kailh και σύμφωνα με τον κατασκευαστή τους είναι μια βελτιωμένη εκδοχή των μπλε διακοπτών της Cherry (MX Blue). Πάνω από σχεδόν όλους τους διακόπτες του πληκτρολογίου υπάρχει ένα μικρό LED το οποίο και παρέχει τον RGB φωτισμό. Οπότε σε αντίθεση με τους Cherry MX RGB στους οποίους το LED είναι ενσωματωμένο στο διακόπτη εδώ πρόκειται για ένα συνδυασμό LED και διακόπτη. Αυτός σίγουρα είναι ένας τρόπος για να μπορεί κάποιος να προσφέρει RGB φωτισμό χωρίς να χρησιμοποιήσει τους αυθεντικούς Cherry MX RGB, οι οποίοι είναι πατενταρισμένοι.
Το Chroma BlackWidow χρησιμοποιεί σταθεροποιητές τύπου Costar (Costar Stabilizers) για τα μακρουλά πλήκτρα του.
Λογισμικό
Με το που συνδέσαμε πληκτρολόγιο και ποντίκι στο σύστημα δοκιμής. αυτά αναγνωρίστηκαν αυτόματα. Αν διαθέτετε σύνδεση στο διαδίκτυο θα σας ζητηθεί να εγκαταστήσετε το λογισμικό Synapse, κάτι που κάναμε όπως βλέπετε. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Synapse θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε ένα Razer ID, αν δεν έχετε ήδη. Το τελευταίο είναι αναγκαίο σύμφωνα με την εταιρία για τη δήλωση των προϊόντος καθώς και για την ενεργοποίηση της εγγύησης τους. Επιπλέον μέσω αυτού οι ρυθμίσεις σας αποθηκεύονται στο δίκτυο οπότε αν συνδέσετε τα περιφερειακά σας σε κάποιο άλλο PC με σύνδεση στο internet μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε τις προσωπικές ρυθμίσεις σας.
Μιας και είχαμε δύο προϊόντα της Razer συνδεδεμένα στο σύστημα μας, το Synapse εμφάνιζε τις αντίστοιχες επιλογές τόσο για το πληκτρολόγιο όσο και για το ποντίκι.
Μέσω του Synapse έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίσετε κάθε πλήκτρο ξεχωριστά και όχι μόνο τα macro keys, κάτι που δε συναντά κανείς εύκολα στον ανταγωνισμό. Επίσης μπορείτε να ενεργοποιήσετε το gaming-mode το οποίο απενεργοποιεί μερικά πλήκτρα και συνδυασμούς τους, που χρησιμοποιούνται από τα Windows.
Η διαδικασία καταγραφής μακροεντολών μέσω του Synapse είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία.
Ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για το πληκτρολόγιο στο λογισμικό Synapse είναι αυτές που έχουν να κάνουν με το φωτισμό του. Από εδώ μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα έτοιμα templates που υπάρχουν για κάθε είδος παιχνιδιού ή να επιλέξετε την ομάδα των κουμπιών που σας ενδιαφέρει και να αναθέσετε εσείς τα χρώματα, βάση του γούστου σας. Επίσης υπάρχουν και τα λεγόμενα "Effect Layers" τα οποία προσθέτουν κίνηση (ή μη) στο χρωματισμό φωτισμό των πλήκτρων. Τα παραπάνω εφέ περιλαμβάνουν τα εξής: breathing, reactive, ripple, spectrum cycling, static και wave. Ομολογουμένως η χρήση του μενού φωτισμού και αντίστοιχων εφέ είναι κατά πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το αντίστοιχο μενού της Corsair, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στο χρήστη όλες τις απαραίτητες επιλογές για να φτιάξει ένα φωτισμό που καλύπτει τις ανάγκες του ή τις προτιμήσεις του. Ίσως η Corsair θα έπρεπε να μελετήσει την πρόταση της Razer για να βελτιώσει την ιδιαίτερα δύσχρηστη εφαρμογή που συνοδεύει τα RGB πληκτρολόγια της.
Με το πάτημα του "FN" πλήκτρου ενεργοποιείτε τις δευτερεύουσες δυνατότητες των "F" πλήκτρων. To "gaming mode" ενεργοποιείται με το συνδυασμό FN + F10, με το αντίστοιχο LED να ανάβει στο πάνω δεξί μέρος του πληκτρολογίου.
Για να καταγράψετε μια μακροεντολή, χωρίς τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού ("on the fly") πατήστε τα FN + F9 και στη συνέχεια το συνδυασμό των πλήκτρων που επιθυμείτε να προγραμματίσετε. Το αντίστοιχο LED (κόκκινο "m") θα ανάψει πάνω δεξιά. Όταν τελειώσετε με την καταγραφή τις ακολουθίας ή συνδυασμού των πλήκτρων που επιθυμείτε, πατήστε είτε πάλι τον FN + F9 συνδυασμό ή το πλήκτρο ESC και στη συνέχεια το πλήκτρο στο οποίο θέλετε να αναθέσετε την μακροεντολή που μόλις καταγράψατε.
Μέσω του Razer Stats μπορείτε να δείτε στατιστικά στοιχεία χρήσης τόσο του πληκτρολογίου όσο και του ποντικιού (αν διαθέτετε Razer ποντίκι) τόσο σε γενικές γραμμές όσο και ανά παιχνίδι. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο θα αποκαλύψει το πόσο ζορίζετε τα ταλαίπωρα πλήκτρα σε κάθε παιχνίδι. Επιπρόσθετα υπάρχει και μια επιλογή που ονομάζεται Heatmaps, μέσω της οποίας μπορεί να δείτε τη συχνότητα πατήματος του κάθε πλήκτρου τόσο του πληκτρολογίου όσο και του ποντικιού και επιπρόσθετα υπάρχει και ένας χάρτης που αναπαριστά όλες τις κινήσεις του ποντικιού. Σε γενικές γραμμές ενδιαφέρον πρόγραμμα κυρίως για ενθουσιώδεις gamers που θέλουν να μελετήσουν τα στατιστικά χρήσης του εξοπλισμού τους.
Μπορείτε μέσω του Synapse να επιλέξετε το ποια λειτουργία θα εκτελεί το κάθε κουμπί του ποντικιού όπως επίσης και να επιλέξετε τα DPI του αισθητήρα καθώς και το ρυθμό ανανέωσης (polling rate). Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι μπορείτε να επιλέξετε τα DPI ξεχωριστά για τους X και Y άξονες αν θέλετε, κάτι που θα ικανοποιήσει τους πιο ψαγμένους gamer. Επιπρόσθετα από τη σελίδα Performance έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε και την επιτάχυνση του δείκτη του ποντικιού. Τέλος, μπορείτε να θέσετε ένα αριθμό (2-5) προεπιλεγμένων επιπέδων ευαισθησίας (DPI) για την αλλαγή τους κατευθείαν μέσω των αντίστοιχων κουμπιών του ποντικιού, που εσείς θα επιλέξετε από την καρτέλα Customize.
Από εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε το φωτισμό, ο οποίος περιορίζεται στη ροδέλα και στο σήμα της Razer. Και τα δύο πάντως σε σκοτεινό περιβάλλον δείχνουν όμορφα.
Το Synapse σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε την απόδοση του ποντικιού ανάλογα με το mouse pad που χρησιμοποιείτε. Μια αντίστοιχη λειτουργία είδαμε για πρώτη φορά στο Logitech G502 και μας προξένησε το ενδιαφέρον. Από εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε επίσης και το lift-off distance, απλά θα πρέπει να έχετε πρώτα καλιμπράρει το ποντίκι βάση του mouse pad.
Όπως σε κάθε καλό gaming ποντίκι έτσι και στο DeathAdder έχετε τη δυνατότητα σύνθεσης μακροεντολών και ανάθεσης αυτών στα πλήκτρα του.
Μετρήσεις Πληκτρολογίου
Προτού ξεκινήσουμε αυτή την ενότητα ας εξηγήσουμε πρώτα μερικούς από τους όρους που θα συναντήσετε πιο κάτω.
Ghosting: Αναφέρεται σε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί όταν επιλέξετε ορισμένους συνδυασμούς πλήκτρων, τριών ή περισσοτέρων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση ενός επιπλέον που δεν έχετε εσείς επιλέξει/πατήσει (αυτό είναι το πλήκτρο φάντασμα/ghost).
Key Rollover: Αναφέρεται στον αριθμό πλήκτρων των οποίων το ταυτόχρονα πάτημα μπορεί να αναγνωριστεί από το πληκτρολόγιο. Μερικά πληκτρολόγια υποστηρίζουν NKRO (n-key rollover), δηλαδή απεριόριστα ταυτόχρονα πατήματα πλήκτρων, ενώ άλλα MKRO (multi-key rollover) όπου ένας αριθμός μόνο, ταυτόχρονα πατημένων πλήκτρων, υποστηρίζεται.
Key Travel: Αναφέρεται στη διαδρομή που πρέπει να διανύσει το πλήκτρο είτε μέχρι την ενεργοποίηση του (actuation) είτε τη μέγιστη, μέχρι να τερματίσει δηλαδή (bottom).
Actuation Force: Είναι η δύναμη που απαιτείται για το πάτημα και την ενεργοποίηση ενός πλήκτρου. Μετράτε τόσο σε Newton (cN) όσο και σε γραμμάρια πίεσης(gr). Όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας θα παρατίθενται σε cN.
Ghosting / Key roll-over test #1
Για την πρώτη μας δοκιμή επισκεφτήκαμε την παρακάτω σελίδα, όπου υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο και μπορεί να δοκιμάσει την roll-over δυνατότητα του κάθε πληκτρολογίου.
H Razer υποστηρίζει ότι το BlackWidow Chroma διαθέτει 10-key roll-over αλλά στην πραγματικότητα το πληκτρολόγιο μπορεί να αναγνωρίσει το πάτημα μέχρι και 14 κουμπιών ταυτόχρονα. Αυτό είναι μια μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με το απλό BlackWidow που αναγνωρίζει μόνο μέχρι έξι κουμπιά ταυτόχρονα. Επίσης κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας δε διαπιστώσαμε την ύπαρξη πλήκτρων φαντασμάτων ακόμη και όταν πατούσαμε πάρα πολλά κουμπιά ταυτόχρονα, με το πληκτρολόγιο να μην μπορεί να τα αναγνωρίσει όλα.
Ghosting / Key roll-over test #2
Το Aqua's KeyTest γράφτηκε από έναν Κορεάτη και ο πρωτεύον σκοπός του είναι να ελέγχει αν όλα τα πλήκτρα λειτουργούν σωστά. Εκτός από αυτό όμως μπορεί να ελέγξει για ghosting, καθώς και για την υποστήριξη n/m-key rollover.
Όπως περιμέναμε, τα αποτελέσματα του Aqua επιβεβαίωσαν αυτά του παραπάνω προγράμματος της Microsoft. Ο μέγιστος αριθμός πλήκτρων των οποίων το πάτημα μπορεί να αναγνωριστεί ταυτόχρονα φθάνει τα 14.
Output Noise
Όλες οι μετρήσεις ήχου πραγματοποιήθηκαν με ένα CEM DT-8852 Sound Level Meter Datalogger, το οποίο είχε προηγουμένως ρυθμιστεί (calibrated) με έναν επαγγελματικών προδιαγραφών Bruel & kjaer Type 4231 calibrator. Ο περιβάλλον θόρυβος (ambient) στο εργαστήριο μας κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας ήταν κάτω από 20 dBA και όλες οι μετρήσεις θορύβου έγιναν με το sound meter να βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου από την πηγή θορύβου.
Ο θόρυβος των πράσινων διακοπτών είναι αρκετά υψηλός, μιας και παρά τη μειωμένη διαδρομή ενεργοποίησης πάλι χτυπάνε στη μεταλλική βάση σχετικά εύκολα, ειδικά αν πληκτρολογείτε βαριά.
Key Travel (Actuation & Bottom)
Η διαδρομές των πράσινων διακοπτών είναι μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες των μπλε της Cherry.
Actuation Force:
Για τη μέτρηση της πίεσης/δύναμης που πρέπει να ασκήσουμε στα πλήκτρα για την ενεργοποίηση τους χρησιμοποιήσαμε ένα δυναμόμετρο (force gauge) ακριβείας της εταιρίας Chatillon, πιο συγκεκριμένα το Ametek DFS-002.
Οι διακόπτες ξεκινούν με μόλις 30 cN δύναμης αλλά πολύ γρήγορα απαιτούν πάνω από 40 cN και στο σημείο ενεργοποίησης τους φθάνουν τα 58-60 cN, οπότε βρίσκονται αρκετά μακρυά από τα λεγόμενα της Razer που μιλάει για 50 cN και στην ουσία πλησιάζουν τα χαρακτηριστικά των μπλε διακοπτών της Razer.
Μετρήσεις Ποντικιού
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω στα αποτελέσματα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλες οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν πάνω σε ένα gaming pad καλής ποιότητας αλλά αγνώστων στοιχείων (μιας και ήταν rebadged από μια μεγάλη εταιρία εισαγωγής υπολογιστών στην Ευρώπη, την Caseking) και όχι στο αγαπημένο μας SteelSeries Experience I-2, του οποίου η γυάλινη επιφάνεια δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στο ποντίκι της σημερινής δοκιμής.
Jitter tests
Σε αυτές τις δοκιμές θα προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε τη σταθερότητα του αισθητήρα του Chroma DeathAdder σε διαφορετικές αναλύσεις και ρυθμούς ανίχνευσης. Δηλαδή με άλλα λόγια θα διαπιστώσουμε αν υπάρχει σπαστή κίνηση του pointer.
1600 - 10000 DPI | 500 - 1000 Hz
Σε γενικές γραμμές ο αισθητήρας του Chroma DeathAdder παρουσιάζει πολύ λίγο jitter (αστάθεια) ακόμη και σε υψηλές αναλύσεις (DPI). Παρόλο που όσο ανεβαίνουν τα DPI αυξάνεται και η ταχύτητα του δείκτη του ποντικιού, κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη ζωγραφική στο paint, όπως μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά δεδομένου κιόλας ότι δεν έχουμε το χέρι ζωγράφου.
MouseTester
Στο δεύτερο σκέλος των δοκιμών μας τρέξαμε ένα πρόγραμμα που έφτιαξε ένας χρήστης στο overclock.net, ένα φόρουμ με μεγάλη κατάρτιση στο θέμα των ποντικιών (για υπολογιστές και όχι των πραγματικών!)
1600 dpi
2400 dpi
4000 dpi
8000 dpi
10000 dpi
Τα σχεδιαγράμματα είναι αρκετά ομοιόμορφα ακόμη και σε μεγαλύτερες αναλύσεις αλλά σε μερικές περιπτώσεις οι κουκκίδες που αναπαριστούν τη συλλογή δεδομένων από τον αισθητήρα πέφτουν μακρυά από τις γραμμές. Σε γενικές γραμμές ο αισθητήρας του Chroma DeathAdder προσφέρει καλή απόδοση αλλά σίγουρα όχι κορυφαία, τουλάχιστον σε σχέση με ποντίκια όπως το G502 της Logitech που διαθέτει τον κορυφαίο ίσως αισθητήρα της αγοράς.
Lift Off Distance - LOD
Με το DeathAdder Chroma καλιμπραρισμένο για το mousepad μας το μέγιστο ύψος που ο αισθητήρας του συνεχίζει να δουλεύει, αφού το ποντίκι έχει ανυψωθεί από την επιφάνεια εργασίας, είναι μικρότερη ακόμη και από το πάχος ενός CD (1.2 mm). Αυτό με τη ρύθμιση του Lift-off range στα 3/10. Μια τόσο μικρή τιμή LOD αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους περισσότερους gamers.
Με τη ρύθμιση Lift-off range στο 10/10 η απόσταση ξεπερνά τα 1.2 mm. Εδώ να σημειώσουμε ότι για να λειτουργήσει σωστά η ρύθμιση Lift-off range, θα πρέπει πρώτα να προβείτε στο calibration για το mouse pad.
Χρήση - Καθημερινές εργασίες & Gaming καταστάσεις
Είχαμε το σετ Chroma πληκτρολόγιο και ποντίκι για πολύ μεγάλο διάστημα στο καθημερινό PC μας και τα δουλεύαμε για πάνω από οχτώ ώρες καθημερινώς. Αρχικά η προσαρμογή ήταν αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα στη χρήση του ποντικιού μιας και προερχόμασταν από το θεϊκό G502. Υπήρξαν στιγμές που θέλαμε διακαώς να αποσυνδέσουμε το ποντίκι και να συνδέσουμε το παλιό αλλά κρατηθήκαμε γιατί γνωρίζουμε πως όταν συνηθίσεις και δουλεύεις κάτι για καιρό, τότε όλα τα άλλα σου φαίνονται δύσχρηστα. Πράγματι μετά από 3-4 μέρες είχαμε εξοικειωθεί πλήρως πια με το DeathAdder και αν εξαιρέσουμε μερικά πράγματα μας βόλεψε αρκετά σε καθημερινή χρήση.
Όσον αφορά το ποντίκι θα θέλαμε η Razer να προσφέρει οπωσδήποτε ένα free spin mode για τη ροδέλα μιας και στο browsing μεγάλων κειμένων, σελίδων κτλ. είναι πολύ κουραστικό να πρέπει να γυρνάς τη ροδέλα πάνω-κάτω μέχρι να πας εκεί που θες. Το πλήθος κουμπιών που διαθέτει το ποντίκι είναι υπέρ-αρκετό για καθημερινή χρήση και η αίσθηση τόσο των πλαϊνών όσο και των κύριων είναι πολύ καλή. Επίσης το σχήμα του ποντικιού βοηθά αρκετά στον καλό έλεγχο του παρόλο που διαθέτει αρκετά μεγάλες διαστάσεις και πλατιά μπροστινή επιφάνεια. Εμείς το δοκιμάσαμε τόσο με palm grip (παλάμη) όσο και claw grip (δάχτυλα) και μπορούμε να πούμε ότι μας ικανοποίησε το σχήμα του και στις δυο περιπτώσεις. Απλά αν διαθέτετε μικρές παλάμες θα πρέπει αναγκαστικά να καταφύγετε σε claw grip οπότε ίσως και να χρειαστεί κάποιος χρόνος προσαρμογής. Από την ποιότητα του ποντικού μείναμε πολύ ικανοποιημένοι μιας και δεν ακούσαμε τον παραμικρό θόρυβο κατά τη χρήση του και ούτε παρατηρήσαμε προβλήματα λειτουργίας σε κουμπιά και τη ροδέλα. Αυτό που μας προβλημάτισε κάπως ήταν η ασυμβατότητα με το γυάλινο mouse pad μας, με το οποίο δεν είχαμε αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα μέχρι στιγμής στο μεγάλο πλήθος ποντικών που έχουν περάσει από τα χέρια μας. Ίσως είναι μια ιδιοτροπία του αισθητήρα του DeathAdder αλλά όπως και να έχει θα ειδοποιήσουμε τη Razer μήπως και μπορεί να κάνει κάτι περί αυτού, μέσω μιας αναβάθμισης λογισμικού.
Σε gaming καταστάσεις το DeathAdder Chroma τα πηγαίνει περίφημα μιας και διαθέτει πολύ καλή αίσθηση και προσφέρει αρκετά μεγάλη ακρίβεια κινήσεων. Επιπλέον η δυνατότητα ρύθμισης των επιπέδων DPI σε πραγματικό χρόνο θα βοηθήσει πάρα πολύ τους ψαγμένους gamers και το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση του lift-off distance. Θα πρέπει πάντως να καλιμπράρετε το ποντίκι στο mouse pad που χρησιμοποιείτε, για να του επιτρέψετε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του στο μέγιστο. Ο καινούριος αισθητήρας που χρησιμοποίησε η Razer κάνει το DeathAdder Chroma το ιδανικό όπλο για τον παίκτη FPS (First Person Shooter) παιχνιδιών, αν και πιστεύουμε ότι μερικά πλήκτρα ακόμη θα αύξαναν κατά πολύ τη λειτουργικότητα του.
Όσον αφορά το πληκτρολόγιο τώρα, το είχαμε αναφέρει ξανά στο review του απλού BlackWidow ότι οι πράσινοι διακόπτες δεν αποτελούν τους αγαπημένους μας όταν πρόκειται για παιχνίδια. Μπορεί να έχουν μειωμένη απόσταση ενεργοποίησης σε σχέση με τους μπλε αλλά και πάλι είναι πιο αργοί από τους καφέ ή τους πορτοκαλί του Razer και επιπλέον ο θόρυβος του κλικ-κλικ γίνεται εκνευριστικός μετά από ένα διάστημα (αν όχι για εσάς τουλάχιστον για τους γύρω σας). Μόνο σε παιχνίδια που δεν απαιτούν τη βαριά χρήση πληκτρολογίου θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο αλλά σε αυτά πιστεύουμε ότι ακόμη και ένα μη μηχανικό δε θα είχε πρόβλημα, μιας και η χρήση θα ήταν ούτως η άλλος περιορισμένη. Η μεγάλη προσαρμοστικότητα πάντως των χρωματικών προφίλ και η εύκολη επιλογή και δημιουργία αυτών μέσα από το Synapse βοηθούν πάρα πολύ, ειδικά σε σκοτεινά περιβάλλοντα τα οποία και βρίσκουν ιδανικά οι περισσότεροι gamers. Αν πάντως αποφασίσετε να αγοράσετε ένα BlackWidow πληκτρολόγιο για βαριά χρήση gaming καλύτερα να πάτε στους πορτοκαλί διακόπτες, οι οποίοι μπορεί να μην κάνουν το χαρακτηριστικό ήχο κατά την ενεργοποίηση τους αλλά απαιτούν μικρότερη δύναμη οπότε και ενδεικνύονται για καταστάσεις όπου απαιτείται γρήγορο πάτημα των πλήκτρων.
Τελικό Συμπέρασμα
Στη σημερινή δοκιμή σας παρουσιάσαμε δύο από τα κορυφαία προϊόντα της Razer, τo Chroma BlackWidow μηχανικό πληκτρολόγιο με πράσινους διακόπτες και το καινούριο Chroma Deathadder ποντίκι. Πρόκειται για δύο περιφερειακά που στοχεύουν κυρίως την gaming κοινότητα, αν και το πληκτρολόγιο το βρήκα πιο ιδανικό για ανάγκες βαριάς τυπογράφησης παρά για εκτεταμένο gaming. Η αυξημένη δύναμη που απαιτούν οι πράσινοι διακόπτες (η οποία στην πραγματικότητα είναι κοντά στα 60 cN και όχι στα 50 cN όπως αναφέρει οι Razer) θα κουράσει μετά από κάποια χρονική περίοδο, ειδικά αν το παιχνίδι απαιτεί το συχνό πάτημα πλήκτρων και επιπλέον ο clicky ήχος των πλήκτρων κατά την ενεργοποίηση τους θα σας κάνει να βάλετε το ηχοσύστημα του υπολογιστή σας σε δυνατή ένταση, για να μην σας εκνευρίσει. Σε άλλους βέβαια αρέσει ο συγκεκριμένος ήχος αλλά και πάλι μετά από κάποια ώρα ίσως γίνει κουραστικός. Το κύριο πλεονέκτημα του Chroma BlackWidow αποτελεί βασικά ο RGB φωτισμός με τα πραγματικά πολλά χρώματα και τη σχετικά εύκολη προσαρμογή του στα γούστα του μελλοντικού ιδιοκτήτη, μέσα από το λογισμικό Synapse.
Ας περάσω τώρα και στο DeathAdder ποντίκι. Αρχικά θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν το βολεύτηκα σχεδόν καθόλου μιας και είχα συνηθίσει το G502 της Logitech, αλλά μετά από το απαραίτητο διάστημα προσαρμογής το βολεύτηκα σε τέτοιο βαθμό που αποφάσισα να το κρατήσω και άλλο στο κύριο PC μου. Ο κύριος λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι οι κατά πολύ καλύτερες γλύστρες του DeathAdder και το μεγαλύτερο μέγεθος του που ταιριάζει πιο πολύ στο στυλ μου. Βέβαια ο αισθητήρας του, αν και πολύ καλός, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον κορυφαίο του G502 αλλά από την άλλη προσωπικά δεν πρόκειται να χρειαστώ πάνω από 10.000 DPI. Η δυνατότητα τώρα RGB φωτισμού στο DeathAdder σίγουρα το κάνει πιο όμορφο ειδικά σε σκοτεινά περιβάλλοντα αλλά προσωπικά δε θα διέθετα πάνω από πέντε ευρώ για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μιας και σε ένα ποντίκι ο LED φωτισμός δεν αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, σε αντίθεση με τα πληκτρολόγια. Τέλος, η ποιότητα κατασκευής του καινούριου ποντικιού της Razer είναι καλή και καθόλη τη διάρκεια της συμβίωσης μου με αυτό δεν παρατήρησα προβλήματα τόσο σε διακόπτες όσο και στη ροδέλα. Μιας και αναφέρθηκα στην τελευταία, θα παρακαλούσα τη Razer να προσφέρει σε μελλοντική του έκδοση ένα free-spin mode, το οποίο είναι απαραίτητο κατά τη γνώμη μου ειδικά σε καθημερινές εργασίες. Αυτό είναι το μόνο χαρακτηριστικό που πραγματικά μου έλειψε σε σχέση με άλλα ποντίκια που είχα δουλέψει μέχρι στιγμής.
To Chroma BlackWidow keyboard της Razer κοστίζει 160€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα που εντόπισα είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- RGB φωτισμός με αρκετά εύκολο έλεγχο μέσω του Synapse
- Ιδανικό για πολύωρες πληκτρολογήσεις
- Καλή αίσθηση των πράσινων διακοπτών με το κλικ να επιβεβαιώνει την ενεργοποίηση τους
- Θύρες USB, audio και mic
- Μαζεμένες διαστάσεις
- Αρκετά στιβαρή κατασκευή
- Λογισμικό Synapse 2.0 με πλούσιες δυνατότητες
- Υποστήριξη Gaming Mode
- Δυνατότητα προγραμματισμού του κάθε πλήκτρου
- Υποστηρίζει 14-key roll-over αντί 10-key roll-over που αναφέρουν τα χαρακτηριστικά του
- RGB φωτισμός στους διακόπτες
- Εύχρηστο λογισμικό που δεν απαιτεί διδακτορικό για να το αξιοποιήσεις (σε αντίθεση με το αντίστοιχο της Corsair)
- Αποθήκευση στο Cloud των ρυθμίσεων του Razer Synapse, κάτι που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να ρυθμίζετε ξανά το λογισμικό σε περίπτωση που εγκαταστήσετε το πληκτρολόγιο σε άλλο PC
- Εύκολη καταγραφή μακροεντολών χωρίς την ανάγκη του λογισμικού (on-the-fly)
- Δυνατότητα αποθήκευσης των προφίλ με μακροεντολές και συγχρονισμό αυτών όποτε χρειαστεί μέσω του λογισμικού της Razer
Μειονεκτήματα
- Τσουχτερή τιμή
- Το καλώδιο σύνδεσης είναι πολύ δύσκαμπτο
- Για gaming προσωπικά θα προτιμούσα Red, Brown ή Orange (Razer) διακόπτες
- Θόρυβος πλήκτρων
- Δε διαθέτει αποκλειστικά πλήκτρα για τον έλεγχο multimedia λειτουργιών
- Λιγοστά macro keys
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Chroma BlackWidow Keyboard είναι:
To Chroma DeathAdder mouse της Razer κοστίζει 66€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα που εντόπισα είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- 10.000 DPI αισθητήρας
- Σχήμα με καλή εργονομία, το οποίο βολεύει ένα μεγάλο εύρος χρήσεων (palm grip, claw grip)
- Καλές γλύστρες
- Αρκετά ποιοτική κατασκευή
- Εύκαμπτο καλώδιο που δεν εμποδίζει την κίνηση
- Αντιολισθητικές επιφάνειες στα πλαϊνά
- RGB LED φωτισμός που μπορεί να συγχρονιστεί με άλλα Razer Chroma προϊόντα
- Αρκετά καλό λογισμικό με αποθήκευση των ρυθμίσεων στο Cloud
Μειονεκτήματα
- Δεν υποστηρίζει βαρίδια για να το φέρουν οι ενθουσιώδεις παίκτες παιχνιδιών ακριβώς στα μέτρα τους
- Η αίσθηση του στο ειδικά κατεργασμένο γυάλινο mouse pad μου δεν ήταν αυτή που περίμενα
- Η ροδέλα του δε διαθέτει free-spin mode
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Chroma DeathAdder mouse είναι:
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης