Έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια από τότε που δοκίμασα το πρώτο NUC, το NUC DC3217IYE. Περιτριγυρισμένος από τέρατα και συνηθισμένος στα ογκώδη και περήφανα desktops, εκείνη την εποχή το NUC έμοιαζε στα μάτια μου, με αρκετή δόση υπερβολής, σαν ένα πακέτο τσιγάρα. Βλέπετε, εκείνη την εποχή δεν είχαν κυκλοφορήσει υπολογιστές σε… stick.
Σήμερα, εντελώς… ξεδιάντροπα έχουμε υπολογιστές ακόμα και σε sticks, όπως είναι για παράδειγμα το Intel Compute Stick ή το Intel NUC Kit NUC6i7KYK οπότε και η σειρά NUC έπαψε με τον καιρό να εντυπωσιάζει, τουλάχιστον από άποψη διαστάσεων. Είχαν κυκλοφορήσει στο μεσοδιάστημα και άλλα Mini PC παρόμοιων διαστάσεων και δυνατοτήτων, οπότε κατά κάποιο τρόπο ξεθώριασε ο ενθουσιασμός.
Παρόλα αυτά, το NUC συνεχίζει στο πέρασμα του χρόνου να διατηρεί την γοητεία του, για διάφορους λόγους. Ίσως επειδή διαθέτει αυτό το “ελκυστικό” λογότυπο, ίσως επειδή το motherboard είναι μικρότερο σε διαστάσεις και από Mini-ITX και συνεχίζει να αποτελεί ένα μικρό κόσμημα (10,16 x 10,16 εκατοστά), είτε επειδή είναι όμορφο, κομψό και ποιοτικό στην κατασκευή ή πολύ απλά, επειδή απλώς το βάζεις στο ρεύμα, το συνδέεις στην οθόνη, του καρφώνεις και ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι και δουλεύει. Απλώς, το βάζεις πάνω στο γραφείο και δουλεύει, και καλά μάλιστα.
Είναι εντυπωσιακό από άποψη αποδοτικότητας αν το καλοσκεφτείς. Με αυτό το VESA-compatible μικρό σε διαστάσεις κουτάκι, να επεξεργαστείς μέχρι και video και φωτογραφίες, να παίξεις παιχνίδια (μόνο casually και αν έχεις λίγες απαιτήσεις) και να κάνεις όλες τις δουλειές γραφείου με σχετική άνεση θα έλεγα. Το σερφάρισμα επίσης στο Internet είναι εξαιρετικά ομαλό και στρωτό.
Οι δυνατότητες και η επεκτασιμότητα και συνδεσιμότητα σε σχέση με το παρελθόν έχουν βεβαίως αναβαθμιστεί, ωστόσο παρόλο που τώρα είναι διαθέσιμη περισσότερη ισχύς και ταχύτητα και περισσότερη χωρητικότητα, η φιλοσοφία παραμένει παρόμοια.
Αγοράζεις το barebone, αγοράζεις ξεχωριστά RAM και ένα ή δύο SSDs, ξεβιδώνεις τέσσερις βίδες με ένα συνηθισμένο σταυροκατσάβιδο (Philips), ανοίγεις το καπάκι, τοποθετείς το ή τα αρθρώματα SODIMM και το ή τα SSDs (στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει υποδοχή SATA για σκληρό δίσκο ή SSD 2,5 ιντσών καθώς και υποδοχή για M.2 SSD) και είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στην εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος.
Αν και τα πάντα μοιάζουν να έχουν βελτιωθεί (το φινίρισμα είναι εξαιρετικό και η ποιότητα κατασκευής πολύ καλή), η Intel χρόνια τώρα, φαίνεται πως κάνει τα στραβά μάτια και δεν αλλάζει το ευαίσθητο σε χτυπήματα και γρατσουνιές πλαστικό καπάκι με το γυαλιστερό φινίρισμα τύπου μαύρης λάκας πιάνου.
Μετά από λίγες μέρες χρήσης, και εφόσον μεταφέρετε συχνά το PC, όπως έκανα εγώ από το γραφείο στο καθιστικό (για σύνδεση με την τηλεόραση) η μαύρη γυαλιστερή επιφάνεια, όσο και να την προσέξετε μετά από λίγο καιρό θα μοιάζει σαν να την έχει… περιποιηθεί κάποιος με γυαλόχαρτο. Είναι λίγο ατυχής η επιλογή της Intel κατά την άποψη μου (ακόμα και αν σκουπίσεις την σκόνη με ένα μαλακό πανί, πάλι θα προξενήσεις μικρές γρατσουνιές άθελα σου, οι οποίες θα διακρίνονται όταν πέφτει πάνω του το φως υπό γωνία) και αν είσαι λίγο… ευαίσθητος με τέτοια πράγματα, δεν θα ήταν κακή ιδέα να προμηθευόσουν ένα δεύτερο καπάκι για κάθε ενδεχόμενο (έχω την εντύπωση ότι πωλούνται ξεχωριστά και σε διάφορα χρώματα και σχέδια).
Κατά τα άλλα, η κατασκευή είναι άψογη, και ποιοτικά και από άποψη αισθητικής. Θα μπορούσε να είναι και λεπτότερο κατά την άποψη μου, επειδή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο ακόμα και έτσι, αυτό το μεταλλικό ως επί το πλείστον κουτάκι είναι εντυπωσιακό για να το έχεις στο γραφείο σου ή δίπλα στην τηλεόραση. Μπορείς βεβαίως να το κρύψεις (είναι VESA-compatible και επομένως μπορείς να το “βιδώσεις” στην πλάτη της συμβατής οθόνης ή τηλεόρασης σου για να μην φαίνεται) αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα χώρου στο γραφείο, ωστόσο προσωπικά ήθελα να το… βλέπω δίπλα στην οθόνη.
Χαρακτηριστικά και συνδεσιμότητα
Το Intel NUC Kit NUC6i3SYH βασίζεται σε ένα ιδιαίτερα μικρού μεγέθους mainboard με διαστάσεις 10,16 x 10,16 εκατοστά και στον διπύρηνο και με HyperThreading 6ης γενιάς επεξεργαστή Skylake-U με την επίσημη ονομασία Intel Core i3-6100U. Ο επεξεργαστής βρίσκεται σε συσκευασία Socket 1168 BGA και κατασκευάζεται στα 14nm ενώ επιδεικνύει συχνότητα λειτουργίας 2,3GHz και ενσωματώνει μεταξύ άλλων και το υποσύστημα γραφικών Intel HD Graphics 520.
Στο mainboard εντοπίζεται η κάρτα Intel Wireless-AC 8260 M.2 (διαθέτει ασύρματες κεραίες και είναι soldered-down στο mainboard), η οποία προσφέρει WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.1 και Wireless Display 6.0.
Επίσης υπάρχει Intel Gigabit Ethernet υποδοχή (10/100/1000, RJ-45) αλλά και έξι υποδοχές USB συνολικά (δύο USB 2.0 μέσω header, δύο USB 3.0 στο back panel και δύο USB 3.0 στο front panel με την μία από αυτές να είναι charging capable. Επίσης στο front panel υπάρχει infrared sensor.
Headers υπάρχουν επίσης και για NFC και AUX_PWR ενώ προσφέρεται ήχος έως και 7.1 καναλιών surround μέσω HDMI και Mini DisplayPort αν και υπάρχει και υποδοχή 3.3 χιλιοστών για headphones/ microphone στο front panel. Στα πλάγια του Intel NUC Kit NUC6i3SYH υπάρχει επίσης SDXC slot με υποστήριξη UHS-I. Κοντά βρίσκεται και η υποδοχή SATA3 (για 2,5 ιντσών σκληρούς δίσκους ή solid state drives με πάχος έως 9,5 χιλιοστών) ενώ παρέχεται και υποστήριξη για M.2 SSD card (22x42 ή 22x80).
Η Intel στην χώρα μας, πριν αποστείλει το σχετικό δείγμα για την δοκιμή, είχε φροντίσει να εγκαταστήσει ένα άρθρωμα μνήμης σε μία από τις δύο υποδοχές SO-DIMM που προσφέρονται (Kingston 4GB DDR4-2133) καθώς και ένα SSD 2,5” επίσης της εταιρείας (Intel SSDSA2CW300G3).
Αυτό σημαίνει ότι οι μετρήσεις επιδόσεων που πραγματοποιήθηκαν, αντικατοπτρίζουν την απόδοση του συστήματος με το συγκεκριμένο hardware και επομένως θα διαφέρουν από τις επιδόσεις του υπολογιστή με άλλα υποσυστήματα (όπως π.χ με RAM μεγέθους 16GB ή 32GB ή με M.2 SSD card υψηλών επιδόσεων).
Να αναφέρω επίσης, ότι η μη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων Dual Channel από τον ελεγκτή μνήμης, εξαιτίας της ύπαρξης ενός μοναδικού memory module στο δείγμα, είχε επιπτώσεις στην συνολική απόδοση.
Αν και δεν ήρθα σε επαφή με τον επεξεργαστή και το ενεργό σύστημα ψύξης (μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ενδεχομένως μπορεί να έκανα ζημιά στο δείγμα της Intel αν επιχειρούσα να προσεγγίσω το motherboard από την άλλη μεριά), το Intel NUC Kit NUC6i3SYH αποδείχτηκε αθόρυβο, σε βαθμό μάλιστα να αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να καταλάβω ότι λειτουργεί χωρίς να αγγίξω την συσκευή και χωρίς την ενδεικτική λυχνία στο front panel.
Το wall-mount τροφοδοτικό 19V, 65W δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδες, και μπορείτε να το κρύψετε πίσω από την οθόνη ή κάτω από το γραφείο σας. Στην συσκευασία υπάρχουν διάφοροι επίσης AC plug adapters, ένα VESA mount bracket μαζί με βίδες και το εγχειρίδιο χρήσης μαζί με κάποιες οδηγίες ασφαλείας.
Το δείγμα που απέστειλε η Intel, όπως ανέφερα, ήταν πλήρως λειτουργικό, με την έννοια ότι είχε εγκατεστημένο ένα άρθρωμα μνήμης καθώς και SSD 2.5”. Επίσης είχε εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Windows 10 Pro.
Επεκτασιμότητα
Όπως είναι κατανοητό, ο επεξεργαστής –και επομένως και το υποσύστημα γραφικών που ενσωματώνει, η iGPU δηλαδή- δεν μπορούν να αναβαθμιστούν.
Η κεντρική μνήμη του συστήματος παρόλα αυτά ή τα μέσα της περιφερειακής μνήμης μπορούν να αναβαθμιστούν, και μάλιστα με αρκετά οφέλη από άποψη απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης πολύ μεγαλύτερης ποσότητας μνήμης (έως και 2 x 16GB DDR4-2133MHz 1,2V) αλλά και ενός ή δύο μεγαλύτερων σε χωρητικότητα και ταχύτερων solid state drives, που αναμφισβήτητα θα μπορούσαν να προσφέρουν μία ακόμα ταχύτερη και περισσότερο παραγωγική εμπειρία χρήσης.
Να αναφέρω σε αυτό το σημείο, ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ασυμβατότητα του Intel NUC Kit με διάφορα αρθρώματα μνήμης, οπότε πριν αγοράσετε μνήμη, καλό θα ήταν να ελέγξετε την συμβατότητα (http://www.intel.com/content/www/us/en/support/boards-and-kits/intel-nuc-kits/000016245.html και http://www.cmtlabs.com/2012/memCertPartSearchResultsAll.asp?bNav=True&sManuf=Intel&outside=False&sMN=NUC6i3SYK%2FNUC6i3SYH&oSubmit=Search ).
Επιδόσεις και εμπειρία χρήσης
Η γενικότερη εμπειρία χρήσης, με τα Windows 10 στην πλέον σύγχρονη έκδοση, ήταν πολύ καλή θα έλεγα, και στις εφαρμογές γραφείου και Internet, και στην αναπαραγωγή video υψηλής ανάλυσης (1440p για παράδειγμα). Ο υποψιασμένος χρήστης, γνωρίζει ότι με την επιλογή του συγκεκριμένου υπολογιστή, που υπολείπεται διακριτής κάρτας γραφικών, το gaming με σύγχρονα τρισδιάστατα παιχνίδια είναι… μακρινό όνειρο, ωστόσο το casual gaming με παιχνίδια χαμηλών απαιτήσεων ή παλαιότερα παιχνίδια δεν είναι και απαγορευτικό (π.χ μπορείτε να παίξετε το Dirt3 στα 1080p με χαμηλή ποιότητα γραφικών με μέσο όρο περίπου 25-28fps αν και κάποιες φορές παρατήρησα drops στα 22-23fps) , οπότε σε περίπτωση που θελήσει να σκοτώσει την ώρα του ή να διασκεδάσει, το Intel NUC αποδεικνύεται κατά κάποιο τρόπο επαρκές.
Πάντως, το gaming λογικά πρέπει να ήταν το τελευταίο πράγμα που απασχολούσε την Intel όταν κατασκεύαζε το συγκεκριμένο Mini PC. Αυτό είναι ένα οικονομικό, μικρό και κομψό PC ιδανικό για home entertainment (ως HTPC), για πλοήγηση στο Internet, για εφαρμογές γραφείου και παραγωγικότητας ή ακόμα και για εμπορική χρήση (σε καταστήματα κ.λπ).
Αν το αγόραζα, για αυτές τις δουλειές θα το αγόραζα, και το τελευταίο πράγμα που θα είχα στο μυαλό μου θα ήταν το gaming. Βεβαίως, το συγκεκριμένο μοντέλο (Intel NUC Kit NUC6i3SYH) είναι και από τα πιο οικονομικά. Προσωπικά, αν εξέταζα την αγορά ενός τέτοιου συστήματος, και ο οικονομικός παράγοντας έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο (πράγμα απίθανο σήμερα), μάλλον θα πήγαινα προς την μεριά των μοντέλων με Core i5 και Core i7 με τα γραφικά Iris.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Intel NUC Kit NUC6i3SYH είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό μηχανάκι και τα πήγε περίφημα με όλες τις εργασίες που κάνω καθημερινά (επεξεργασία φωτογραφιών στο Photoshop, πλοήγηση στο Internet και content management, επεξεργασία εγγράφων στο Word, επεξεργασία φύλλων Excel κ.ά) ενώ επιπλέον είναι αθόρυβο, κάτι πολύ σημαντικό σε φάσεις της ημέρας με το άγχος εξαιτίας των απάνθρωπων (φυσικά) απαιτήσεων του Hal9000. Για το είδος της συσκευής λοιπόν, αλλά και το είδος των εργασιών δεν υπάρχουν παράπονα. Αν και το δοκίμασα σε οθόνη 1080p, η iGPU τύπου Intel HD Graphics 520 μπορεί άνετα να τα βγάλει με μία οθόνη ανάλυσης 4K ή με Dual Monitor setups.
Το power management επίσης λειτουργούσε εξαιρετικά και περισσότερο ομαλά από ένα desktop PC που χρησιμοποιώ καθημερινά. Το μικρό PC της Intel “έπεφτε” για ύπνο και “ξυπνούσε” ομαλότατα, γρήγορα και διακριτικά και χωρίς περίεργους θορύβους (όπως π.χ από την διακριτή κάρτα γραφικών που έχω σε ένα desktop που χρησιμοποιώ).
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την επίδοση του Intel NUC Kit NUC6i3SYH στο PC Benchmark που κατεβάσαμε από το Windows Store.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις επιδόσεις του Intel NUC Kit NUC6i3SYH στο δημοφιλές benchmark 3D Mark, στα Ice Storm, Sky Diver, Fire Strike και Fire Strike Extreme (default settings, η οθόνη που χρησιμοποιήσαμε υποστηρίζει ανάλυση Full HD, 1080 x 1920 pixels).
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις επιδόσεις του Intel NUC Kit NUC6i3SYH στην γνωστή και δημοφιλής σουίτα benchmarking, PC Mark στα Home Accelerated και Work Accelerated.
Συμπεράσματα
Εφόσον υπάρχει πρόβλημα χώρου στο γραφείο στην δουλειά ή στο σπίτι και εφόσον ψάχνετε έναν μικρό και σχετικά οικονομικό desktop υπολογιστή για εφαρμογές γραφείου που θα κρύψετε πίσω από την οθόνη σας ή πίσω από την τηλεόραση (είναι VESA compatible) και που μπορεί να αναλάβει και χρέη HTPC, το Intel NUC είναι μία πρόταση που αξίζει να λάβετε υπόψη σας.
Αν επίσης θέλετε να αποκτήσετε έναν υπολογιστή, που αφού τον εξοπλίσετε με μνήμη και κάποιο SSD/ HDD, θα δουλέψει αβίαστα και χωρίς να… ιδρώσετε (χωρίς να σας απασχολεί η εγκατάσταση πολλών διαφορετικών υποσυστημάτων, οι ανεμιστήρες ή το cable management κ.ά) τότε ένα Intel NUC Kit αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή που μπορεί να αντικαταστήσει το desktop PC σας. Το μηχάνημα, δουλεύει “με την μία” και κάνει αυτό που υπόσχεται: είναι σούπερ αποδοτικό, οικονομικό, αθόρυβο και μπορεί να τα βγάλει πέρα με εφαρμογές γραφείου και Internet για να είστε παραγωγικοί. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει ένα αρκετά καλό HTPC που θα τοποθετήσετε κοντά στην τηλεόραση.
Προσπάθησα να βρω κάποιους ουσιαστικούς λόγους για να μην προτείνω το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά τηρουμένων των αναλογιών αποδείχτηκε κάτι αρκετά δύσκολο (όπως ανέφερα, δεν προορίζεται για gaming ή για VR και δεν κατασκευάστηκε για κάτι τέτοιο). Οι ιδιαίτερα περιορισμένες ή ανύπαρκτες δυνατότητες αναβάθμισης είναι ένας λόγος, ωστόσο το συγκεκριμένο προϊόν έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με ένα laptop παρά με ένα desktop PC και έτσι είναι μάλλον άδικο να κριθεί αυστηρά σε αυτόν τον τομέα.
Δεν περιλαμβάνει πάντως λειτουργικό σύστημα (κάτι που ενδεχομένως να είναι αρνητικό για τους περισσότερους) και έτσι θα πρέπει να το εγκαταστήσετε εσείς, αφού αγοράσετε κάποια retail έκδοση (μπορείτε βεβαίως να προχωρήσετε στην εγκατάσταση της έκδοσης των Windows που διέθετε ο παλιός σας υπολογιστής, και αν είναι Windows 7 ή νεότερη αμφιβάλλω ότι θα συναντήσετε το παραμικρό ζήτημα). Βεβαίως υπάρχει πάντα η επιλογή του Linux, ωστόσο αν θέλετε Windows, μπορείτε να προχωρήσετε και με το Windows 10 Insider Program.
Μου άρεσε το Intel NUC Kit NUC6i3SYH και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον επιθυμεί ένα οικονομικό, απλό αλλά και ισχυρό, υψηλής ποιότητας κατασκευής Mini-PC για να αντικαταστήσει τον παλιό μαγνήτη σκόνης που έχει στο πάτωμα δίπλα από το γραφείου του. Στα €300-€350 είναι μία αρκετά καλή επιλογή, αρκεί οι απαιτήσεις να είναι και ανάλογες.
Μας άρεσε
• Μικρό μέγεθος
• Υψηλής ποιότητας αλουμινένια κατασκευή
• Συνδεσιμότητα/ Δικτύωση
• Αθόρυβο
• Χαμηλής κατανάλωσης
• VESA-compatible
Δεν μας άρεσε
• “Αναβαθμισιμότητα”
• Καπάκι με γυαλιστερό φινίρισμα μαύρης λάκας που γρατσουνίζεται εύκολα