Η Alienware δημιουργήθηκε το 1996 από τους Nelson Gonzalez και Alex Aguila και το όνομα της προήλθε από την εμμονή των δημιουργών της με τη σειρά hit της τότε εποχής, X-files. Ο αρχικός σκοπός της εταιρίας ήταν η συναρμολόγηση υπολογιστών, τόσο σταθερών όσο και φορητών, με προορισμό τα παιχνίδια. Από το 2002 η Dell είχε εκφράσει την επιθυμία να εξαγοράσει την Alienware, κάτι που τελικά έκανε το 2006.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα η Alienware παραμένει ανεξάρτητη από τη μητρική εταιρία όσον αφορά τη σχεδίαση των προϊόντων της και το μάρκετινγκ. Τα πιο πρόσφατα και άκρως ενδιαφέροντα προϊόντα της εν λόγω εταιρίας είναι μια σειρά παιχνιδομηχανών που φιλοδοξούν να συναγωνιστούν αντιπάλους όπως το Playstation και το Xbox, καθώς και το Graphics Amplifier (σε ελεύθερη μετάφραση ενισχυτής γραφικών), το οποίο και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά στην παρούσα δοκιμή.
Εκτός από το πολύ πρόσφατο Alienware 18 στη συγκεκριμένη κατηγορία gaming φορητών η εν λόγω εταιρία έχει τρία ακόμη μοντέλα, με διαγώνιο οθόνης 13, 15 και 17 ίντσες. Στην παρούσα δοκιμή θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το μοντέλο με την 15αρα οθόνη, το οποίο αποτελεί και τη χρυσή τομή για έναν gaming φορητό με δυνατότητα εύκολης μεταφοράς από το χρήστη. Πολύ gaming φορητοί υπολογιστές είναι στην ουσία desktop replacement συστήματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα βαριά οπότε και η μεταφορά τους δεν ενδείκνυται για άτομα με ευαίσθητη μέση. Ο Alienware 15 δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία λόγο της μικρής οθόνης του, η οποία όμως έχει 4Κ ανάλυση ικανοποιώντας τους χρήστες που επιθυμούν μια τόσο υψηλή ανάλυση, ακόμη και σε μια 15αρα οθόνη.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Το Alienware 15 έρχεται σε μια πληθώρα διαμορφώσεων, αναλόγως με τα λεφτά που διαθέτετε και τις ανάγκες σας. Στη διάθεση μας είχαμε την κορυφαία έκδοση, με την Nvidia GTX980M κάρτα γραφικών και τον τετραπύρηνο i7-4710HQ επεξεργαστή, ο οποίος υποστηρίζει μέχρι και οχτώ threads παράλληλα μέσω της τεχνολογίας Hyper-Threading.
Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής διαθέτει και μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, την HD Graphics 4600, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα όταν το 3D φορτίο είναι αμελητέο. Με αυτό τον τρόπο χαμηλώνει πάρα πολύ η ενεργειακή κατανάλωση και επιτρέπει μια κατά πολύ μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας. Μέσω της τεχνολογίας Optimus της Nvidia, η GTX 980M επεμβαίνει όποτε χρειαστεί (π.χ. σε παιχνίδια).
Όσον αφορά τις κάρτες γραφικών μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις Nvidia GTX 965M, 970M, 980M ή αν είστε φανατικός της AMD μπορείτε να εξοπλίσετε τον υπολογιστή και με τη Radeon R9 M295X, η οποία όμως έχει κατώτερες επιδόσεις από την GTX 970M ενώ κοστίζει περίπου το ίδιο. Δεδομένης της αρκετά μεγάλης διαφοράς τιμής των εκδόσεων του Alienware 15 με την 970Μ και την 980Μ συνιστούμε την πρώτη, η οποία μπορεί να προσφέρει κατά 25-30% χαμηλότερες επιδόσεις από την 980Μ αλλά χαμηλώνει σημαντικά την τιμή κτίσης του φορητού (γύρω στα 300 ευρώ).
Συσκευασία και Παρελκόμενα
Η συσκευασία ήταν αρκετά ταλαιπωρημένη, μιας και το συγκεκριμένο προϊόν έχει περάσει από πολλά χέρια, οπότε και δεν είχε κάποιο νόημα να τη φωτογραφήσουμε. Στο εσωτερικό της πάντως υπάρχει αρκετό αφρώδες υλικό, το οποίο εξασφαλίζει την προστασία του πανάκριβου υπολογιστή ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Το εξωτερικό τροφοδοτικό της Dell, με κωδικό μοντέλου DA180PM111, μπορεί να αποδώσει μέχρι και 180 W, οπότε και θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του Alienware 15.
Μέσα στον παραπάνω φάκελο θα βρείτε ένα σύντομο οδηγό λειτουργίας, ο οποίος περιέχει αρκετές πληροφορίες.
Μια πρώτη γνωριμία με το Alienware 15
Με μια πρώτη ματιά το Alienware δείχνει πολύ στιβαρό και το βάρος του καθώς και οι διαστάσεις του δεν τρομάζουν, παρόλο που πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυνατό gaming laptop. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η μεσαίου μεγέθους οθόνη, η οποία επέδρασε θετικά στις συνολικές διαστάσεις του υπολογιστή. Στο μπροστινό μέρος διακρίνουμε δύο γρίλιες εξαερισμού ενώ στο πάνω μέρος υπάρχουν δύο γωνίες που φωτίζονται από LED καθώς και ένα μικρό σήμα της Alienware.
Στο πίσω μέρος του υπολογιστή, πέραν από δύο επιπλέον γρίλιες εξαερισμού υπάρχουν τρεις θύρες οι οποίες περιλαμβάνουν μία HDMI, μία mini DisplayPort καθώς και μια θύρα για τη σύνδεση του εξωτερικού ενισχυτή γραφικών (Εxternal Αmplifier), ο οποίος συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω ενός ειδικού καλωδίου που παρέχει ταχύτητα δεδομένων ίση με αυτή μιας θύρας PCIe 3.0 4x. Πιστεύουμε ότι σε μερικές περιπτώσεις η ταχύτητα διασύνδεσης του ενισχυτή γραφικών με τον υπολογιστή δε θα είναι αρκετή, ειδικά για κορυφαία μοντέλα καρτών γραφικών και απαιτητικά παιχνίδια.
Σε αυτή την πλευρά βρίσκουμε την υποδοχή τροφοδοσίας, δύο θύρες USB 3.0 και τις θύρες εισόδου και εξόδου ήχου. Δίπλα στην υποδοχή τροφοδοσίας υπάρχει και μια θύρα ασφαλείας η οποία δεν είναι τύπου Kensington, αλλά τύπου Noble.
Εδώ βρίσκουμε δύο επιπλέον θύρες USB 3.0, μια θύρα δικτύου (RJ45) και έναν αναγνώστη καρτών. Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει, παραδόξως το συγκεκριμένο laptop δε έχει οπτικό οδηγό παρόλο που διαθέτει αρκετά μεγάλο πάχος και όγκο γενικότερα για να φιλοξενήσει ένα οπτικό drive σχετικά άνετα. Από όσο φαίνεται θέλανε να εξοικονομήσουν αρκετό χώρο για να χρησιμοποιήσουν ένα δυνατό και συνάμα ήσυχο σύστημα ψύξης.
Το πληκτρολόγιο διαθέτει κανονικό μέγεθος αλλά λόγω της ειδικής του σχεδίασης ίσως σας πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να το συνηθίσετε. Τα πλήκτρα του φωτίζονται από LED και μπορείτε να ελέγξετε το φωτισμό μέσω του παρεχόμενου λογισμικού της Alienware. Τέλος, στο κάτω-αριστερά μέρος υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που ενημερώνει για την εγγύηση διάρκειας δύο χρονών και την άμεση αντικατάσταση του προϊόντος, σε περίπτωση προβλήματος/βλάβης.
Η επιφάνεια γύρω από το πληκτρολόγιο διαθέτει μια ειδικά διαμορφωμένη ελαστική επικάλυψη, η οποία βοηθά στην άνεση των καρπών σας κατά τη διάρκεια του gaming. Το μόνο πρόβλημα με τη συγκεκριμένη επιφάνεια είναι ότι τραβάει της δαχτυλιές σαν μαγνήτης, κάτι που οδηγεί μετά από κάποια περίοδο χρήσης σε ένα όχι και τόσο ωραίο θέαμα. Επίσης ή συγκεκριμένη επιφάνεια είναι αρκετά δύσκολή στον καθαρισμό.
Στις παραπάνω φωτογραφίες φαίνεται ο φωτισμός του υπολογιστή. Όπως βλέπετε ακόμη και το touchpad φωτίζεται και μιας και αναφερθήκαμε σε αυτό, να προσθέσουμε ότι είναι αρκετά εύχρηστο, κάτι στο οποίο βοηθά η μεγάλη επιφάνεια του.
Alienware Graphics Amplifier στο φακό
Το Alienware Amplifier είναι αρκετά μεγάλο και μας θύμισε τα εξωτερικά κουτιά υδρόψυξης που κυκλοφορούσαν πριν από αρκετά χρόνια. Η τιμή του στο εξωτερικό φτάνει τα 300 δολάρια (χωρίς κάποια κάρτα γραφικών στο εσωτερικό του) και παρόλο που δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως χαμηλή. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του συγκεκριμένου προϊόντος είναι ότι δεν είναι ένα πλήρες docking station μιας και πέρας από τις αυξημένες δυνατότητες 3D γραφικών που προσφέρει στο laptop και μερικές USB πόρτες, δεν προσφέρει τη δυνατότητα αύξησης του χώρου αποθήκευσης ή κάποιες επιπλέον θύρες ήχου.
Το αντίστοιχο προϊόν της MSI για παράδειγμα, πέραν της διασύνδεσης PCIe 16x έναντι της μόλις 4x του Alienware Amplifier, προσφέρει μια πληθώρα από έξτρα θύρες (δικτύου, USB 3.0, ήχου) και μπορεί να φιλοξενήσει έναν 3.5" δίσκο έτσι ώστε να αυξήσει τον αποθηκευτικό χώρο του υπολογιστή. Επιπλέον, η αντίστοιχη λύση της MSI διαθέτει και ενσωματωμένα ηχεία.
Δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο περιμένουμε από την Alienware να αναβαθμίσει/βελτιώσει σύντομα το Graphics Amplifier, ελπίζοντας σε διατήρηση της υπάρχουσας τιμής και γιατί όχι ακόμη και στη μείωση της.
Στο πίσω μέρος της συσκευής βρίσκονται όλες οι θύρες εισόδου/εξόδου καθώς και η υποδοχή τροφοδοσίας. Στην τελευταία από τις παραπάνω φωτογραφίες διακρίνεται και το κουμπί που επιτρέπει την πρόσβαση στο εσωτερικό του Amplifier.
Στα ενδότερα του Alienware 15
Αφαιρώντας το κεντρικό καπάκι στο κάτω μέρος του υπολογιστή, έχουμε πρόσβαση στις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, στις μνήμες και στην κάρτα ασύρματου δικτύου.
Υπάρχουν δύο DDR3 SODIMMs (HMT41GS6BFR8A και HMT451S6BFR8A) με το ένα να έχει 8 GB χωρητικότητα και το άλλο 4 GB. Οι μνήμες κατασκευάζονται από την Hynix και είναι χρονισμένες στα 1600 MHz.
Πέραν του ελεγκτή e2200 της εταιρίας Killer, που ελέγχει την πόρτα Ethernet του υπολογιστή, μια ασύρματη κάρτα με κωδικό 1525 της ίδιας εταιρίας αναλαμβάνει την ασύρματη δικτύωση. Η Killer 1525 πέραν των τυπικών 802.11 a/b/g/n υποστηρίζει και το πιο καινούριο και κατά πολύ γρηγορότερο 802.11ac πρότυπο καθώς και Bluetooth 4.1. Σύμφωνα με την εταιρία Killer, τα προϊόντα της προσφέρουν πολύ χαμηλότερο latency (καθυστέρηση) σε σχέση με τα αντίστοιχα του ανταγωνισμού, γιαυτό το λόγο και προτιμούνται από gamers που παίζουν δικτυακά παιχνίδια και απαιτούν χαμηλό latency στις συνδέσεις τους με τους εκάστοτε διαμοιραστές (servers).
Πέραν του Toshiba MQ01ABD100 σκληρού δίσκου με 1TB χωρητικότητα το Alienware εξοπλίζεται και με έναν M.2 SSD (LITEONIT L8T-256L9G-11) με 256 GB χωρητικότητα. Υπάρχουν δύο θέσεις M.2 οπότε αν θέλετε μπορείτε να εγκαταστήσετε και έναν δεύτερο SSD του συγκεκριμένου τύπου.
Στα ενδότερα του Alienware Graphics Amplifier
Το εσωτερικό του Alienware Graphics Amplifier είναι ιδιαίτερα λιτό και στο μπροστινό του μέρος υπάρχει ένας μικρός ανεμιστήρας (Delta, 92mm, 12V, 0.19A, 2400 RPM, DSB0912M), για να απομακρύνει το ζεστό αέρα από το εσωτερικό. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας προέρχεται από την Delta οπότε και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητα κατασκευής του.
Το τροφοδοτικό της Dell με κωδικό μοντέλου AC460AM-00 μπορεί να αποδώσει μέχρι και 385W, τα οποία είναι υπέρ αρκετά για μια Nvidia GTX 980. Το συγκεκριμένο τροφοδοτικό φέρει πιστοποίηση 80 PLUS Bronze.
Στην περίπτωση μας το Amplifier εξοπλιζόταν με μια GTX 980. Θα πρέπει να τονίσουμε πάντως ότι αν διαθέτετε ένα Alienware με την 980M, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για την αγορά του Amplifier, τουλάχιστον με τις υπάρχουσες κάρτες γραφικών.
Πρώτη επαφή και Λογισμικό Alienware
Οι βασικές λεπτομέρειες του συστήματος που είχαμε στη διάθεση μας.
Η Alienware προσφέρει μερικά προγράμματα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το AlienRespawn. το οποίο επιτρέπει τη διάσωση καθώς και την επαναφορά των δεδομένων σας.
Μέσω του AlienFX μπορείτε να επέμβετε στο φωτισμό LED του φορητού συμπεριλαμβανομένου και του φωτισμού του πληκτρολογίου, ενώ μέσω του AlienFusion έχετε πρόσβαση στις επιλογές διαχείρισης ενέργειας.
Το Alienware TactX σας επιτρέπει να προγραμματίσετε τις λειτουργίες των macro πλήκτρων (keys), ενώ το AlienAdrenaline αφορά τις επιλογές που σχετίζονται με το Graphics Amplifier.
Μεθοδολογία Δοκιμών
Για την αξιολόγηση του συγκεκριμένου φορητού υπολογιστή εκτός από αρκετά διαδεδομένα παιχνίδια τα οποία είναι απαραίτητα για τη μέτρηση των 3D επιδόσεων, χρησιμοποιήσαμε και πολλά συνθετικά μετροπρογράμματα (synthetic benchmarks) συμπεριλαμβανομένων των 3DMark 11/13, PCMark 7/8, CrystalDiskMark, AIDA64 και HD Tune για να μετρήσουμε τις επιδόσεις των υποσυστημάτων αποθήκευσης (storage) καθώς και τις 2D επιδόσεις που αφορούν κυρίως τον επεξεργαστή.
Για τη μέτρηση των 3D επιδόσεων σε κάθε παιχνίδι θέτουμε την ποιότητα των γραφικών στο μέγιστο δυνατό βαθμό και την επιλογή AA (Anti Aliasing) στο 4x. Επίσης, πραγματοποιούμε τις μετρήσεις μας αναγκαστικά στις αναλύσεις που υποστηρίζει η οθόνη του συγκεκριμένου φορητού υπολογιστή και πάντα δοκιμάζουμε και την ανάλυση 4K, παρόλο που αυτή θεωρείτε εξωτική ακόμη και για πολύ δυνατά desktop υπολογιστικά συστήματα.
Τα αποτελέσματα των 3D επιδόσεων όσον αφορά τα παιχνίδια θα δίνονται σε καρέ ανά δευτερόλεπτο ή frames per second (FPS). Όσον αφορά τώρα την επιρροή των FPS στο gameplay, η παρακάτω λίστα θα ξεδιαλύνει τα πράγματα.
- <30 FPS: Μειωμένο gameplay
- 30-40 FPS: Κοντά στα όρια
- 40-60 FPS: Ομαλή κίνηση και καλό gameplay
- >60 FPS: Άριστο gameplay
Storage Benchmarks
Ο Μ.2 SSD του Alienware 15 είναι κατά πολύ πιο γρήγορος από τον μηχανικό των 5400 RPM, κάτι λογικό μιας και ο δεύτερος παίζει στην ουσία το ρόλο αποθήκης δεδομένων. Πάντως ο μεσαίας χωρητικότητας SSD δεν μπορεί να χωρέσει ένα μεγάλο αριθμό απαιτητικών παιχνιδιών (δεδομένου ότι πολλά από αυτά ξεπερνούν τα 30 GB), οπότε αν επιθυμείτε να έχετε πολλά παιχνίδια στον υπολογιστή σας, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε μερικά από αυτά και στον αργό μηχανικό δίσκο. Στα παιχνίδια πάντως πάντως δεν υπάρχει κάποια πτώση απόδοσης στα frames με τη χρήση ενός μηχανικού δίσκου έναντι ενός SSD. Το μόνο πρόβλημα θα είναι η μεγαλύτερη διάρκεια φόρτωσης των επιπέδων (levels).
O Μ.2 έχει ικανοποιητικές επιδόσεις, οι οποίες όμως σε καμιά περίπτωση δε φτάνουν αυτές κορυφαίων M.2 υλοποιήσεων (π.χ. Samsung SM951).
Εδώ φαίνεται η τεράστια διαφορά μεταξύ ενός SSD και ενός μηχανικού δίσκου. Στην προκειμένη περίπτωση ο SSD έχει 250 φορές καλύτερο χρόνο απόκρισης από το μηχανικό δίσκο! Σε σχέση με άλλους SSD (όχι M.2) που έχουμε δοκιμάσει ο συγκεκριμένος παρουσιάζει έναν μέτριο χρόνο απόκρισης, δεδομένου ότι οι περισσότεροι πέτυχαν 0.5 ms.
CPU & RAM Benchmarks
Ο επεξεργαστής, i7-4710HQ, του Alienware είναι πανίσχυρος και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο (bottleneck) σε απαιτητικά παιχνίδια.
Στο παραπάνω γράφημα φαίνονται τα αποτελέσματα των επιδόσεων της μνήμης που λάβαμε με τη βοήθεια του AIDA64. Όπως βλέπετε τα 12 GB μνήμης του φορητού δε βάζουν φωτιά στην άσφαλτο με τις επιδόσεις τους. Στα παιχνίδια πάντως έχει παρατηρηθεί ότι η ταχύτητα της μνήμης RAM δεν παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
3D Benchmarks
Στις περισσότερες περιπτώσεις, πέραν αυτών των Company of Heroes 2 και GRID 2, η εξωτερική GTX 980 με τα 6 GB μνήμης επιτυγχάνει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις. Όσον αφορά τώρα τα παραπάνω δύο παιχνίδια ίσως κάποια ασυμβατότητα με το Amplifier να έπαιξε ρόλο, με την αργή διασύνδεση να είναι μια άλλη πιθανή αιτία. Σε γενικές γραμμές πάντως, σε 4Κ ανάλυση θα μπορέσετε να απολαύσετε μόνο ελαφριά παιχνίδια όπως το GRID2, στο συγκεκριμένο υπολογιστή. Αυτός είναι και ο λόγο που αρκετοί χρήστες πιστεύουν ότι τα 4Κ δεν έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης στα χαρακτηριστικά ενός gaming φορητού υπολογιστή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν το ίδιο ακόμη και για τους σταθερούς υπολογιστές που μπορούν να δεχτούν πολλαπλές κάρτες γραφικών.
Σε αυτή την ανάλυση όλα τα παιχνίδια πλην του Metro: Last Light (τουλάχιστον με όλες τις μετρήσεις στο μέγιστο) "τρέχουν" άνετα. Η GTX 980M είναι πανίσχυρη και δεν έχει πρόβλημα σε QXGA (Quad Extended Graphics Array, 2048 x 1536) ανάλυση.
Σε WUXGA ανάλυση όλα τα παιχνίδια έχουν αρκετά πάνω από 30 frames. Σε όλες τις περιπτώσεις, πλην του GRID2, κερδίζει άνετα και πάλι η GTX 980 του Graphics Amplifier.
Στο 3DMark 13 στα μισά τεστ υπερέχει η GTX 980M του φορητού ενώ στα υπόλοιπα περνά μπροστά η GTX 980.
Το γενικό συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω γραφήματα είναι ξεκάθαρο. Αν διαθέτετε την έκδοση του Alienware 15 με την GTX 980M, τότε δεν αξίζει να επενδύσετε σε ένα Graphics Amplifier, ακόμη και αν το εξοπλίσετε με μια πανίσχυρη GTX 980.
Απόδοση Οθόνης
Όλες τις δοκιμές τις πραγματοποιήσαμε με ένα i1 Pro Spectrophotometer (φασματοφωτόμετρο) της X-rite, καθώς και με ένα i1 Display Pro colorimeter της ίδιας εταιρίας. Το τελευταίο το χρησιμοποιήσαμε κυρίως για τη μέτρηση του μαύρου και τον ακριβή προσδιορισμό του Contrast ratio (αντίθεσης), μιας και το spectrophotometer δεν προσφέρει αξιόπιστες μετρήσεις σε τόσο χαμηλή φωτεινότητα. Αντιθέτως, το spectrophotometer είναι ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο εργαλείο για τη σωστή βαθμονόμηση (calibration) του χρωματικού προφίλ καθώς και για την επιβεβαίωση του ποσοστού επιτυχίας ενός calibration.
Μετρήσαμε έναν υψηλό λόγο αντίθεσης (909 : 1) ο οποίος είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός ειδικά για μια οθόνη φορητού υπολογιστή. Επιπρόσθετα καταφέραμε πολύ εύκολα να ρυθμίσουμε την IPS οθόνη του Alienware 15 και να επιτύχουμε το παραπάνω αποτέλεσμα, με πολύ μικρές διακυμάνσεις από τις βέλτιστες τιμές.
Σε γενικές γραμμές η οθόνη του Alienware προσφέρει μεγάλες γωνίες θέασης και πολύ καλή απεικόνιση χάρης στην τεχνολογία IPS που χρησιμοποιεί. Η 4K ανάλυση που υποστηρίζει θα θεωρηθεί από πολλούς υπερβολή ειδικά για καταστάσεις gaming, όμως από τη στιγμή που υποστηρίζονται και χαμηλότερες αναλύσεις δε θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.
Πάντως θα πρέπει να αναβαθμίσετε άμεσα στα Windows 10 (η αναβάθμιση είναι δωρεάν), μιας και στο καινούριο αυτό λειτουργικό οι υπέρ-υψηλές αναλύσεις υποστηρίζονται καλύτερα, οπότε και δε θα χρειαζόσαστε μεγεθυντικό φακό για να διακρίνετε τα γράμματα.
Κατανάλωση
Για τη μέτρηση της κατανάλωσης χρησιμοποιήσαμε ένα επαγγελματικών προδιαγραφών power meter, GPM-8212, της GW-Instek.
Η κατανάλωση του Alienware είναι αρκετά χαμηλή για έναν υπολογιστή με τόσο ισχυρά υποσυστήματα. Η μέγιστη κατανάλωση που μετρήσαμε, με το άκρως αξιόπιστο power meter μας, δεν ξεπέρασε τα 150 W, οπότε και κρίνουμε ότι το παρεχόμενα τροφοδοτικό των 180 W θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του συγκεκριμένου υπολογιστή. Η Dell διαθέτει πάντως ένα ακόμη πιο ισχυρό τροφοδοτικό (power brick) των 240 W, το οποίο είναι συμβατό με το συγκεκριμένο φορητό.
Θερμοκρασίες
Πέραν από τις ενδείξεις που παρέχουν οι αισθητήρες της μητρικής πλακέτας, του επεξεργαστή και τις κάρτας γραφικών, με τη βοήθεια μιας θερμικής κάμερας Flir E8 (320x240 θερμική ανάλυση ή 76.800 pixels) λάβαμε μερικές IR φωτογραφίες για να εξετάσουμε την απόδοση του συστήματος ψύξης σε βάθος.
Οι παραπάνω θερμικές φωτογραφίες πάρθηκαν με τον υπολογιστή σε κατάσταση ηρεμίας (idle). Η βάση της οθόνης όπως βλέπετε είναι αρκετά θερμή.
Με τον υπολογιστή σε πλήρες φορτίο το πάνω μέρος του πληκτρολογίου ζεσταίνεται αρκετά ενώ στο πίσω μέρος μετρήσαμε λίγο πάνω από 60°C, οπότε και δε σας συμβουλεύουμε να έχετε τον υπολογιστή στα πόδια σας όταν παίζετε παιχνίδια, εκτός και αν είναι βαρύς χειμώνας και βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
Η θερμοκρασίες που μετρήσαμε είναι ικανοποιητικές, δεδομένου ότι ο θόρυβος από το σύστημα ψύξης είναι σε χαμηλά ως κανονικά επίπεδα ακόμη και κάτω από αυξημένα φορτία. Σε κατάσταση ηρεμίας η θερμοκρασία του επεξεργαστή αγγίζει τους 50°C λόγω της εντελώς αθόρυβης λειτουργίας.
Θόρυβος Λειτουργίας
Μετρήσαμε το θόρυβο με τη βοήθεια ενός CEM-8852 Sound DB Meter το οποίο βρισκόταν 50 cm μακρυά από το σύστημα της δοκιμής. Ο περιβάλλον θόρυβος κατά τη διάρκεια των δοκιμών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός (<20 dBA) αλλά το συγκεκριμένο sound meter δεν μπορεί να μετρήσει κάτω από τα 30 dBA. Για πολύ ήσυχα προϊόντα έχουμε και ένα δεύτερο sound analyzer (Class 1 Bruel & Kjaer 2250-L G4), το οποίο μπορεί να "κατέβει" μέχρι και τα 16.7 dBA. Τέλος, η θερμοκρασία του χώρου κατά τη διάρκεια των μετρήσεων θορύβου ήταν 28°C.
Για τις δοκιμές υπό φορτίο εκτελέσαμε το μετροπρόγραμμα Unigine Heaven σε 4K ανάλυση, με όλες τις επιλογές ποιότητας στο μέγιστο δυνατό.
Ηχητική Απόδοση
Ο συνδυασμός της κάρτας ήχου της Creative με το πολύ καλό σετ ηχείων της Klipsch προσφέρει δυνατό ήχο καλής ποιότητας, που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλους φορητούς υπολογιστές. Η Alienware έκανε πολύ καλά και απέφυγε τις λύσεις τύπου Realtek που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κατασκευαστές, ακόμη και σε πανάκριβα gaming laptops.
Διάρκεια Μπαταρίας
Για να μετρήσουμε τη διάρκεια λειτουργίας που προσφέρει η μη αποσπώμενη μπαταρία χρησιμοποιήσαμε τα μετροπρογράμματα PCMark08 και Unigine Heaven. Στο battery test του PCMark08 η μπαταρία άντεξε για 2.5 ώρες ενώ στο δεύτερο τεστ όπου μπήκε στο παιχνίδι και η GTX 980M, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ήταν 1.5 ώρα. Σε γενικές γραμμές η μεγάλη μπαταρία (92 Wh) του Alienware 15 προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής οπότε ακόμη και χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο ρεύματος, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε αρκετή ώρα gaming.
Ο κατασκευαστής της μπαταρίας είναι η Toshiba και ο τύπος μοντέλου είναι PABAS0241231. Διαθέτει Li-Ion τύπου κυψέλες και η ακριβής χωρητικότητα της στα χαρτιά είναι 96480 mWh ενώ η πραγματική φτάνει τα 92909 mWh.
Συμπεράσματα
Προσωπικά δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής των gaming φορητών υπολογιστών, κυρίως λόγω των τεράστιων διαστάσεων αλλά και λόγω των ιδιαίτερα τσουχτερών τιμών τους. Στην περίπτωση του Alienware 15 πάντως μπορώ να πω ότι αναθεώρησα πολλές από τις απόψεις μου πάνω σε αυτό το θέμα μιας ο συγκεκριμένος φορητός έχει μαζεμένες διαστάσεις, δεδομένων πάντα των πολύ δυνατών υποσυστημάτων που ενσωματώνει. Σίγουρα κοστίζει πάρα πολλά χρήματα αλλά προσφέρει επίσης πάρα πολλά και έχει μερικά πλεονεκτήματα που πολύ δύσκολα θα συναντήσει κανείς σε ένα προϊόν αυτής της κατηγορίας.
Το πρώτο πράγμα που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ο χαμηλός θόρυβος λειτουργίας ακόμη και κατά την εκτέλεση 3D μετροπρογραμμάτων ή κατά τη διάρκεια του gaming. Το σύστημα ψύξης του Alienware 15, παρόλο που είναι αποτελεσματικό καταφέρνει την ίδια στιγμή και παράγει το λιγότερο δυνατό θόρυβο. Ομολογώ ότι δεν περίμενα να συναντήσω έναν τόσο ήσυχο gaming φορητό και αρχικά πίστευα ότι σε βαριά παιχνίδια θα έπρεπε είτε να φοράω ωτοασπίδες είτε να έχω τα ηχεία στο μέγιστο της έντασης τους, για να καλύπτω το θόρυβο των ανεμιστήρων.
Στον τομέα του ήχου το πολύ καλό σετ ηχείων της Klipsch, υποβοηθούμενο φυσικά και από την κάρτα ήχου της Creative, δείχνει το δρόμο στον ανταγωνισμό. Οι hardcore gamers, που είναι και το κυρίως αγοραστικό κοινό τέτοιων προϊόντων, σίγουρα θα εκτιμήσουν δεόντως την προσφορά της Alienware σε αυτό τον τομέα. Από την άλλη, μερικοί από εσάς ίσως ξινίσετε λίγο στην ιδέα ενός IPS μόνιτορ και θα προτιμούσατε ένα τεχνολογίας TN για gaming καταστάσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι τα IPS είναι κατά πολύ ανώτερα μιας και προσφέρουν πολύ καλύτερη απεικόνιση, πιο ζωντανά χρώματα και κατά πολύ μεγαλύτερες γωνίες θέασης. Έχουν βέβαια αρκετά μεγαλύτερο χρόνο απόκρισης αλλά προσωπικά δε διαπίστωσα κάτι ενοχλητικό κατά τη διάρκεια των δοκιμών και του gaming.
Τώρα μπορεί η 4K ανάλυση να φαίνεται υπερβολική για μια 15αεα οθόνη αλλά αν εγκαταστήσετε τα Windows 10 δε θα έχετε πρόβλημα, μιας και τα φρέσκα παράθυρα υποστηρίζουν πλήρως αυτή την ανάλυση και επιτρέπουν κατά πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση των γραμματοσειρών σε σχέση με τα Windows 8.1. Και μόνο γιαυτό το λόγο θα πρέπει να αναβαθμίσετε άμεσα στα 10, δεδομένου κιόλας ότι η αναβάθμιση είναι δωρεάν.
Το Alienware 15 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο προϊόν που σέβεται τα πολλά χρήματα που ζητά από τον μελλοντικό αγοραστή του, ειδικά στην έκδοση που είχα για τη σημερινή δοκιμή. Αν δε μπορείτε ή δε θέλετε να διαθέσετε ένα τόσο μεγάλο ποσό για ένα gaming laptop, τότε σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στην έκδοση με την GTX 970M που είναι σημαντικά φθηνότερη (αλλά και πάλι ξεπερνά κατά πολύ τα 2000€.
Όσον αφορά τώρα το Graphics Amplifier αυτό είναι εντελώς περιττό για έναν φορητό όπως αυτός της σημερινής δοκιμής που εξοπλίζεται με την GTX 980M. Αν τώρα διαθέτετε έναν Alienware με μια σχετικά μικρότερη κάρτα γραφικών τότε ίσως είναι καλύτερα να τον πουλήσετε και να προμηθευτείτε ένα πιο δυνατό μοντέλο, από το να επενδύσετε τα λεφτά που απαιτούν ο συνδυασμός του Graphics Amplifier και μια GTX 980. Σαν ιδέα σίγουρα αποτελεί κάτι το ενδιαφέρον το Amplifier, απλά πιστεύω ότι χρήζει αρκετών βελτιώσεων και επιπλέον νομίζω ότι δεν ταιριάζει με το όλο νόημα της φορητότητας.
Την μοναδική φορά που αναγκάστηκα να μεταφέρω το πακέτο φορητού και Amplifier μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα αρκετά άβολα, οπότε αν θέλετε ένα πραγματικά φορητό σύστημα τότε σας συμβουλεύω να αποφύγετε τέτοιες λύσεις.
To Alienware 15 κοστίζει 2850€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Μαζεμένες διαστάσεις και λογικό βάρος για την κατηγορία του
- Κορυφαίες επιδόσεις
- Οθόνη (touchscreen) IPS με μεγάλο λόγο αντίθεσης και καλή χρωματική απόδοση
- Κάρτα ήχου της Creative και ποιοτικά ηχεία της Klipsch
- Πλούσιος LED φωτισμός
- Χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες λειτουργίας
- Χαμηλός θόρυβος (δεδομένης της κατηγορίας)
- Μπαταρία με μεγάλη χωρητικότητα (92 Wh)
Μειονεκτήματα
- Ιδιαίτερα τσουχτερή τιμή
- Η μπαταρία δεν είναι προσβάσιμη (εύκολα τουλάχιστον)
- Δε διαθέτει οπτικό οδηγό
- Το πληκτρολόγιο απαιτεί κάποιο χρόνο προσαρμογής λόγω της σχεδίασης του
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης
- 1