Τα NAS (Network Attached Storage) είναι μια μάλλον παρεξηγημένη κατηγορία συστημάτων, που σε αρκετούς χρήστες είτε ακούγεται “πολύ τεχνική” είτε και… αδιάφορη, με τα οφέλη επίσης της παρουσίας ενός τέτοιου συστήματος στο οικιακό δίκτυο να αμφισβητούνται. Κάτι τέτοιο όμως δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα αφού οι συσκευές NAS έρχονται να αποτελέσουν μία πολύ χρήσιμη και ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση για τις αυξημένες και καθημερινές ανάγκες αποθήκευσης των δεδομένων που δημιουργούν οι millennials (π.χ φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα).
Βεβαίως, υπάρχουν πολλές cloud υπηρεσίες όπως είναι οι OneDrive, ο Google Drive και Dropbox που μπορούν αναλαμβάνουν, είτε σε επιχειρησιακά, είτε σε οικιακά περιβάλλοντα, την ασφαλή αποθήκευση δεδομένων που θα είναι και άμεσα προσβάσιμα, ωστόσο έχουν ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι περιορίζονται από την ταχύτητα της ευρυζωνικής σύνδεσης, αφού στα περισσότερα οικιακά δίκτυα, το ανέβασμα των αρχείων αποτελεί μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία (ταχύτητα 1Mbps για τους περισσότερους χρήστες).
Επίσης, οι ίδιες οι υπηρεσίες, περιορίζουν σημαντικά τον όγκο των δεδομένων που μπορούν να αποθηκεύσουν, ειδικά στην περίπτωση της δωρεάν συνδρομής, ενώ όταν προσφέρουν μπόλικη χωρητικότητα (1ΤΒ σε κάποιες περιπτώσεις) το αντίτιμο είναι ιδιαίτερα υψηλό, όχι μόνο για τον απλό χρήστη αλλά και για μερικές μικρές εταιρείες. Οπότε θα λέγαμε πως ένα σύστημα NAS, αποτελεί μία αρκετά καλή λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης δεδομένων και της άμεσης προσβασιμότητας σε αυτά (και της αναπαραγωγής τους, αν πρόκειται για βίντεο για παράδειγμα), ακόμα και από απόσταση αν χρειαστεί (remotely), χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο ή κάποιον φορητό υπολογιστή.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα σύστημα Network Attached Storage της Thecus, που απευθύνεται σε απλούς χρήστες ή ακόμα και σε μικρά γραφεία, και αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, για την αποθήκευση δεδομένων καθώς και για την άμεση πρόσβαση σε αυτά και την αναπαραγωγή τους.
Thecus N2810PRO: Ενισχυμένο και καλύτερο από ποτέ
Η Thecus αποτελεί είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίχτες στην αγορά NAS και καταφέρνει να προσφέρει οικονομικά συστήματα που διακρίνονται τόσο για τις υψηλές τους επιδόσεις και την εύκολη διαχείρισή τους όσο και για τον καλό λόγο απόδοσης προς τιμή που προσφέρουν. Το N2810PRO είναι ένα από αυτά τα μοντέλα, και αποτελεί μια ενισχυμένη έκδοση του N2810 που είχαμε δει πριν από μερικούς μήνες και το οποίο μας είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. H Thecus κάνει λόγο για τον απόλυτο multimedia NAS server με υποστήριξη αναπαραγωγής video ανάλυσης 4K.
Η παραπάνω πολύ σημαντική δυνατότητα οφείλεται τόσο στα ισχυρότερα χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν (π.χ τετραπύρηνος Intel Celeron και 4GB RAM) όσο και στο επανασχεδιασμένο και βελτιωμένο σχεδόν από κάθε άποψη λειτουργικό σύστημα ThecusOS 7.0. Πέρα από το λειτουργικό σύστημα, το Thecus N2810PRO υποστηρίζει αδιάκοπη προσβασιμότητα χάρη στη τεχνολογία Thecus System Failover και προσφέρει δυνατότητες ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης με VPN (Virtual Private Network) καθώς και υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων με δύο θύρες LAN για Link Aggregation. Στο λογισμικό του επίσης περιλαμβάνεται προστασία από ιούς (Intel Security) καθώς και δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των clients χρησιμοποιώντας λογισμικό της Acronis.
Συσκευασία
Εντός της συσκευασίας δεν παρατηρούμε κάποια έκπληξη και έτσι, εκτός από το ίδιο το σύστημα, που είναι άψογα προστατευμένο για ασφαλή και απροβλημάτιστη μεταφορά, η Thecus έχει συμπεριλάβει ένα χάρτινο κουτί. Στο εσωτερικό του χάρτινου κουτιού βρίσκεται ένα μικρό εγχειρίδιο εγκατάστασης, η κάρτα εγγύησης, δύο καλώδια δικτύου, τέσσερα κλειδιά που απαγορεύουν τη φυσική πρόσβαση στους σκληρούς δίσκους, ένα μικρό μετασχηματιστή τροφοδοσίας και δύο φακελάκια με βίδες που χρησιμεύουν για την ασφάλιση των σκληρών δίσκων στις συρταρωτές υποδοχές (trays) που επιτρέπουν το hot swapping/ hot sparring.
Μέσα στο κουτί επίσης βρίσκεται και ένας δίσκος οπτικής τεχνολογίας (DVD-ROM), με την εφαρμογή Acronis True Image & Universal (με τη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των σκληρών δίσκων), η οποία ωστόσο δε νομίζουμε να χρησιμοποιηθεί από πολλούς χρήστες.
Εξωτερικά χαρακτηριστικά
To Thecus N2810PRO από εξωτερικής άποψης δεν μοιάζει να διαφέρει από τον προκάτοχό του, και απευθυνόμενο σε απλούς χρήστες ή σε μικρά γραφεία με περιορισμένες ανάγκες, μπορεί να δεχθεί δύο σκληρούς δίσκους. Η διαδικασία εισαγωγής ενός δίσκου πραγματοποιείται εύκολα και χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κατσαβιδιού με μια πολύ εύκολη διαδικασία χωρίς κατσαβίδι, ενώ στο εμπρόσθιο μέρος βρίσκουμε μία από τις τρεις συνολικά USB 3.0 υποδοχές.
Δε λείπουν βεβαίως οι φωτεινές ενδείξεις καλής λειτουργίας –τόσο για το ίδιο το NAS όσο και την υγεία των σκληρών δίσκων καθώς και δύο πλήκτρα, τα Power και Copy. Στο πίσω μέρος του συστήματος, υπάρχουν δύο υποδοχές RJ45 (Gigabit Ethernet), μία HDMI 1.4b, μία DisplayPort και μία SPDIF καθώς και δύο υποδοχές USB 3.0. Τις δυνατότητες Gigabit Ethernet αναλαμβάνουν δύο ελεγκτές της Intel, τύπου. Ένα ακόμη chip που εντοπίζεται στο mainboard της κατασκευής είναι ο ALC262 sound codec της Realtek. Όπως αναφέραμε, η εγκατάσταση των σκληρών δίσκων είναι μία αρκετά εύκολη διαδικασία, οι οποίοι τοποθετούνται κάθετα και συρταρωτά χρησιμοποιώντας πλαστικά trays που μπορούν να κλειδωθούν, προκειμένου η πρόσβαση να επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο (ή στους κατόχους) των τεσσάρων κλειδιών που περιλαμβάνονται στη συσκευασία.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα αφορά κατά πρώτο λόγο στη παρουσία του Thecus N2810 Pro σε εταιρικά περιβάλλοντα. Όσον αφορά στα υλικά κατασκευής, έχουμε να κάνουμε με πλαστικό και μέταλλο με το φινίρισμα να είναι ικανοποιητικής ποιότητας και τις διαστάσεις του Thecus N2810 Pro να είναι 146 x 102 x 213 χιλιοστά και το βάρος του να είναι -χωρίς τους δίσκους- να είναι περίπου 2 κιλά.
Προδιαγραφές
Όπως είναι αναμενόμενο, το νέο N2810 Pro διαθέτει καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από τον προκάτοχό του αρχής γενομένης από τον επεξεργαστή Intel Celeron N3160, που είναι τετραπύρηνος και χρονίζεται στο 1,6GHz (με Turbo Boost ή αλλιώς burst mode στα 2,24GHz). Η μνήμη τύπου SO-DMM DDR3 έρχεται διπλασιασμένη (4GB) και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 8GB. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ανταλλαγή του υπάρχοντος αρθρώματος με ένα άλλο των 8GB αφού υπάρχει μόνο μία υποδοχή SO-DIMM.
Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι θα πρέπει να… “κατσαβιδιάζετε” για ώρα, αποσυναρμολογώντας σχεδόν ολόκληρο το NAS για να φτάσετε στην υποδοχή του Thecus N2810PRO. Οι διαθέσιμες επιλογές εγκατάστασης δίσκων, αφορά είτε σε δύο σκληρούς δίσκους, των 3,5” ή των 2,5” που να υποστηρίζουν το πρωτόκολλο SATA II/SATA III.
Να σημειώσουμε πως για λόγους ασφαλείας υπάρχει αισθητήρας θερμοκρασίας του επεξεργαστή καθώς και ανεμιστήρας, οι στροφές του οποίου ρυθμίζονται με βάση την θερμοκρασία του επεξεργαστή.
Εγκατάσταση, δυνατότητες και σενάρια χρήσης
Αφού εγκαταστήσετε τους δίσκους και ενεργοποιήσετε το N2810 Pro, καλείστε να προχωρήσετε στην αρχικοποίηση του συστήματος, που θα πραγματοποιήσετε μέσω ενός web interface και πιο συγκεκριμένα μέσω του νέου και βελτιωμένο ThecusOS 7.0. Αρχικά, το μόνο που απαιτείται να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση 192.168.1.100 στο σχετικό πεδίο διευθύνσεων του αγαπημένου σας browser και στη συνέχεια να πληκτρολογήσετε στα πεδία εισαγωγής ονόματος/ κωδικού, τα admin/ admin που βεβαίως για λόγους ασφαλείας οφείλετε να αλλάξετε στη συνέχεια μέσω του μενού διαχείρισης (administrator menu).
Εύκολα βγάζει κάποιος το συμπέρασμα ότι ο έξυπνος οδηγός εγκατάστασης της Thecus (Thecus Setup Wizard) δημιουργήθηκε για να διευκολύνει όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με συστήματα της εταιρείας ή γενικότερα με NAS. Τα πάντα πραγματοποιούνται εύκολα και απλά, και όλες οι διαθέσιμες επιλογές είναι θα λέγαμε κατανοητές, αρκεί να γνωρίζετε βεβαίως Αγγλικά (επιπλέον υποστηρίζονται Κινέζικα, Γαλλικά, Ιαπωνικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Ρωσικά).
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, παρέχονται πληροφορίες για την κατάσταση των σκληρών δίσκων και την ομαλή τους λειτουργία, με όμορφα και κατανοητά διαγράμματα (φυσικά υποστηρίζεται το πρότυπο SMART, με SMART info και SMART Test ενώ υποστηρίζεται και Bad Block Scanning) ενώ δεν απουσιάζουν πληροφορίες και για τους πόρους του επεξεργαστή ή τη χρήση της μνήμης, τη θερμοκρασία ή τις στροφές του ανεμιστήρα και βεβαίως το network utilization κ.ά. Η αδυναμία πάντως διαμόρφωσης ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου που έχει συνδεθεί μέσω USB 3.0 παραμένει ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η υποστήριξη των τεχνολογιών Hot-swap και Hot Spare, μέσω των οποίων μπορούμε να αντικαταστήσουμε μία μονάδα δίσκου “εν θερμώ” (όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση) ή να προλάβουμε την κατάρρευση της (όσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση).
Ο Πίνακας Ελέγχου –όπως και σε άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις όπως στην περίπτωση της Synology- ή αλλιώς Control Center αποτελεί το κέντρο των ενεργειών, και θα το χρησιμοποιείτε συχνά, είτε για τον έλεγχο και την διαχείριση του συστήματος, είτε για την ρύθμιση των δικαιωμάτων των χρηστών, είτε για την διαμόρφωση των σκληρών δίσκων και του RAID ή για το mounting κάποιου ISO είτε επίσης και για την χρήση ορισμένων υπηρεσιών όπως της υπηρεσίας VPN ή SSH κ.ά.
Από τον πίνακα ελέγχου λοιπόν θα πραγματοποιήσετε όλες τις ρυθμίσεις δικτύου (π.χ μπορείτε να συνδυάσετε τις δύο LAN υποδοχές για να αυξήσετε την ασφάλεια και την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων), να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη DDNS κ.ά. Από τον πίνακα ελέγχου μπορείτε να ορίσετε δικαιώματα χρήσης και να δημιουργήσετε shared folders και φυσικά μέσω του RAID manager μπορείτε να ορίσετε τον τύπο RAID που επιθυμείτε. Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι η επιλογή του συστήματος αρχείων μέσω του RAID manager. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα ΕΧΤ3, EXT4, Btrfs και XFS.
Για όσους δε γνωρίζουν, με το σύστημα αρχείων Btrfs, διατηρείται σε ασφαλές μέρος η αρχική έκδοση κάθε αρχείου, ώστε να είναι εύκολη υπόθεση η επαναφορά του, ακόμα και αν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές σε αυτό ή έχει διαγραφεί. Οι υποστηριζόμενοι τύποι RAID είναι οι 0 (stripping χωρίς parity), 1 (mirroring χωρίς parity) και JBOD (Just a Bunch of Disks) με δυνατότητα επέκτασης (RAID Expansion), δυνατότητα auto-rebuild καθώς και δυνατότητα κρυπτογράφησης AES256bit.
Ανάμεσα στις πολλές δυνατότητες του συστήματος είναι η δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, και η Thecus προσφέρει πολλές επιλογές. Τα σενάρια χρήσης όχι μόνο του N2810 Pro αλλά και όλων των NAS είναι αρκετά όπως για παράδειγμα η δυνατότητα ρύθμισης της λειτουργίας του ως ένας FTP Server, Web Server ή Apache. Η αναπαραγωγή ταινιών μέσω του Kodi Media Player ήταν αψεγάδιαστη, και είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον ισχυρισμό της κατασκευάστριας για αναπαραγωγή αρχείων ακόμα και ανάλυσης 4K, αν και παράλληλα, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, με το hardware του N2810PRO της Thecus να είναι φανερό πως “ζορίζεται”.
Φυσικά, υπάρχει και File Center, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε και να δουλέψετε με όλων των ειδών τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στο N2810PRO. Υποστηρίζεται επίσης λειτουργία Recycle Bin (για να διπλο-τσεκάρετε τις διαγραφές αρχείων), ISO mounting, λειτουργία Local Display, Disk Wipe αλλά και Disk Cloning. Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις μας άφησε και η αθόρυβη σχετικά λειτουργία του (σε αυτό παίζει ρόλο και πόσο… θορυβώδεις είναι και οι σκληροί δίσκοι που θα εγκαταστήσετε) με τον ανεμιστήρα των 70mm κατασκευής της Delta, να λειτουργεί ήρεμα και χωρίς “εξάρσεις”.
App Center
Όπως συμβαίνει και με άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις στην αγορά, η Thecus παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη να κατεβάσει και να εγκαταστήσει διάφορα apps που είναι συμβατά με το σύστημα, με στόχο την επέκταση των δυνατοτήτων του και της χρηστικότητάς του. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν διαθέσιμα εκατοντάδες third-party apps.
Το κατέβασμα των εφαρμογών –για διάφορα σενάρια χρήσης- πραγματοποιείται μέσω του App Center, και ανάμεσα στις διαθέσιμες εφαρμογές ξεχωρίσαμε τον Kodi, ενδεχομένως τον καλύτερο και δημοφιλέστερο αυτή την εποχή media player, τον VLC player καθώς και το Plex, που επιτρέπει να στήσουμε το δικό μας Netflix, έχοντας πρόσβαση στις ταινίες και στις φωτογραφίες μας από παντού. Μερικά σπουδαία apps επίσης είναι τα SyncThing (συγχρονισμός αρχείων), Dropbox, Apache, CrushFTP, Google Drive κ.ά.
Στα πλεονεκτήματα του συνολικού “πακέτου” περιλαμβάνονται και οι mobile εφαρμογές που προσφέρονται δωρεάν όπως είναι η Thecus Connect (για Android) που προσφέρει up-to-date πληροφορίες για την κατάσταση του NAS ή η T-OnTheGo που προσφέρει δυνατότητες downloading και uploading δεδομένων καθώς και multimedia streaming. Όσον αφορά τα uploading, downloading και multimedia streaming, μπορούν να πραγματοποιηθούν και μέσω σύνδεσης P2P μέσω του Orbweb.me.
Σύστημα μέτρησης και απόδοση
Στο Thecus N2810PRO εγκαταστάθηκαν δύο σκληροί δίσκοι SATA III, 7200rpm, 16MB της Seagate, και πιο συγκεκριμένα το μοντέλο ST500DM005 ενώ το σύστημα μας είχε ως βάση το motherboard GA-Z97X-UD3H της Gigabyte σε συνδυασμό με τον Intel Pentium G3258 και 8GB RAM DDR3-1333 ενώ το λειτουργικό σύστημα ήταν τα Windows 7 SP1 64-bit.
Το NAS της Thecus όπως μπορείτε να διαπιστώσετε (χρησιμοποιήσαμε το Intel NAS Performance Toolkit για να αξιολογήσουμε τις επιδόσεις του σε RAID 0, σε RAID 1 ή σε USB 3.0 κ.ά) είχε αρκετά υψηλή, για την κατηγορία, απόδοση και σε όλα σχεδόν τα σενάρια χρήσης.
Συμπέρασμα
Αν γυρεύεται ένα σύστημα NAS που να είναι αποδοτικό και παράλληλα αξιόπιστο και με αρκετές δυνατότητες, το N2810PRO της Thecus είναι μία λύση που αξίζει να λάβετε υπόψη σας. Ειδικά αν το χρειάζεστε και για την αναπαραγωγή multimedia –ακόμα και απομακρυσμένα- η υποστήριξη 4K playback είναι ένα σημαντικό προσόν. Χάρη στην υποστήριξη Link Aggregation Control Protocol, οι δύο θύρες Gigabit Ethernet μπορούν να σας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχισμένους όσον αφορά στη διαμεταγωγή δεδομένων επίσης.
Οι δύο υποδοχές Gigabit Ethernet, οι έξοδοι εικόνας (DisplayPort, HDMI) σε συνδυασμό με τον τετραπύρηνο επεξεργαστή και τα 4GB RAM καθιστούν το N2810PRO ένα αρκετά ελκυστικό σύνολο, που είναι απλό στη χρήση και στην διαχείριση. Βεβαίως, παρά την υποστήριξη του συστήματος αρχείων Btrfs, το λειτουργικό σύστημα (ή και τα apps που προσφέρονται μέσω του App Center) απέχει σημαντικά από την σταθερότητα, την ομαλή λειτουργία, τις δυνατότητες και την εμφάνιση από το λειτουργικό σύστημα της Synology για παράδειγμα και επομένως θα τολμήσουμε να πούμε πως η Thecus, χρειάζεται να εργαστεί σκληρά για να φτάσει το επίπεδο της προαναφερθείσας εταιρείας. Παρόλα αυτά, το σύστημα της είναι αρκετά ποιοτικό, με δυνατό hardware και αρκετά καλή απόδοση, και επομένως στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα σας ικανοποιήσει.
Η τιμή πάντως, που βρίσκεται λίγο πάνω από τα €480, μπορεί να αντιπροσωπεύει εν μέρει το πολύ καλό hardware και την υψηλή ποιότητα κατασκευής του, ωστόσο είναι μάλλον υψηλή για όσα προσφέρει, ειδικά από την στιγμή που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για home ή small office εφαρμογές ασφαλείας λόγω έλλειψης surveillance app.
Μας άρεσε
- Υποδοχές (USB 3.0, HDMI κ.ά)
- Ποιότητα κατασκευής
- Υποστήριξη Hot-swap/ Hot Spare
- Υποστήριξη Kodi και Plex
- Υποστήριξη Btrfs
Δεν μας άρεσε
- Περιβάλλον χρήσης που “θέλει δουλειά”
- Αριθμός διαθέσιμων apps
- Τιμή