Μετά από αρκετό καιρό στην αγορά, έφτασε η ώρα της απόσυρσης για τη σειρά Vector 150 της OCZ, με την καινούρια να φέρει την όχι και τόσο πρωτότυπη ονομασία Vector 180. Ήδη θα έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε τι διαφορές χωρίζουν τις δύο παραπάνω σειρές, εκτός από από το κατά τριάντα μονάδες μεγαλύτερο κωδικό μοντέλου. Για αρχή οι καινούριοι Vectors χρησιμοποιούν διαφορετικές μνήμες NAND σε σχέση με τους παλιούς και επίσης στην 180 σειρά προστέθηκε και ένα καινούριο μοντέλο με 960 GB χωρητικότητα.
Επιπρόσθετα οι Vector 180 εξοπλίζονται με μερική προστασία έναντι απώλειας δεδομένων σε περιπτώσεις διακοπής της τροφοδοσίας του SSD (η OCZ ονομάζει το εν λόγω χαρακτηριστικό Power Failure Management Plus). Με λίγα λόγια όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στη μνήμη cache του SSD και πάλι θα χαθούν σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, αλλά αυτό δε θα επηρεάσει τα υπάρχων δεδομένα που βρίσκονται στις κύριες μνήμες αποθήκευσης του δίσκου, μιας και ο κατάλογος διευθυνσιοδότησης της NAND θα παραμείνει ανέπαφος. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση μικρών πυκνωτών που παίζουν στην ουσία το ρόλο μπαταρίας και δίνουν αρκετό χρόνο στο δίσκο ώστε να σώσει κάποια δεδομένα πριν διακοπεί η λειτουργία του, σε περίπτωση ξαφνικής προβλήματος στην τροφοδοσία του.
Ευχαριστούμε θερμά την OCZ για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Οι καινούριοι Vector 180 έρχονται σε τέσσερις χωρητικότητες: 120 GB, 240 GB, 480 GB και 960 GB. Εμείς θα δοκιμάσουμε το δεύτερο μοντέλο της σειράς, το οποίο και πιστεύουμε ότι είναι αυτό που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγο χωρητικότητας αλλά και της τιμής του που το κάνει προσιτό σε μεγάλη μερίδα χρηστών.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Vector 180 (240 GB) παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Όπως όλοι οι Vector μέχρι τώρα, έτσι και η καινούρια σειρά παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στις εγγραφές, με την OCZ να κάνει λόγο για μέχρι και 50 GB εγγραφών τη μέρα για πέντε χρόνια. Ως κύριος ελεγκτής είναι ο πολυφορεμένος Barefoot 3 Μ00, ο οποίος δεν υποστηρίζει καταστάσεις λειτουργίας χαμηλής κατανάλωσης, αλλά παρόλα αυτά προσφέρει καλές επιδόσεις και ακόμη και σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί ανταγωνιστικός απέναντι στις προτάσεις του ανταγωνισμού.
Οι ταχύτητες που μπορεί να επιτύχει σε ιδανικές καταστάσεις ο καινούριος Vector 180 αγγίζουν τα 550 MB/s και 530 MB/s σε ανάγνωση και εγγραφή αντίστοιχα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι μνήμες που έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη φορά η OCZ δεν είναι τόσο γρήγορες όσο αυτές των προηγούμενων Vector 150, προφανώς για να ρίξει το κόστος παραγωγής και να προσφέρει τους 180 σε καλύτερες τιμές. Πιστεύουμε πάντως ότι η διαφορά στις επιδόσεις θα είναι ανεπαίσθητη, αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε αφού έχουμε όλα τα αποτελέσματα των δοκιμών στα χέρια μας.
Η OCZ μας προμήθευσε και ένα πίνακα που συγκρίνει το κορυφαία μοντέλο της σειράς Vector 180 με τα αντίστοιχα μοντέλα του ανταγωνισμού. Στα χαρτιά τα πηγαίνει πολύ καλά με το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του να είναι η τιμή ανά GB χωρητικότητας.
Η συσκευασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή του Vector 150, μόνο ο αριθμός σειράς αλλάζει. Θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι πιο πρωτότυπο σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον.
Στο πίσω μέρος της συσκευασίας υπάρχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά ολόκληρης της σειράς Vector 180, πλην του μικρότερου δίσκου με τα 120 GB χωρητικότητα.
Ο αντάπτορας για την τοποθέτηση του SSD σε φατνία 3.5 ιντσών.
O Vector 180 κάτω από το φακό. Στο πίσω μέρος υπάρχει η συνήθης ετικέτα με τα στοιχεία του δίσκου.
Στα ενδότερα του Vector 180
Μόνο τέσσερις βίδες χρειάζεται να αφαιρέσετε για να εισέλθετε στον εσωτερικό κόσμο του SSD (και να χάσετε την εγγύηση). Για να βγει εντελώς η πλακέτα του πρέπει να αφαιρεθούν άλλες τέσσερις βίδες.
Ο Barefoot ελεγκτής ψύχεται από το ίδιο το σασί του δίσκου, γιαυτό και πάνω του βρίσκεται ένα θερμό-αγώγιμο pad. Στη δεξιά φωτογραφία βλέπετε μια κοντινή φωτογραφία μιας εκ των δύο μνημών DDR που χρησιμοποιούνται από τoν ελεγκτή. Οι παραπάνω μνήμες προέρχονται από την Micron (D9PSH, 2GBit, DDR3-1600 CL11) με την συνολική χωρητικότητα τους να φθάνει τα 512 MB.
O συγκεκριμένος Vector 180 εξοπλίζεται με δεκαέξι Α19 nm Toshiba Toggle Mode NAND flash chips (μνήμες). Πάνω στις μνήμες αναγράφεται ο κωδικός TH58TEG7DDKBA4C, είναι δηλαδή ακριβώς οι ίδιες μνήμες που χρησιμοποιούν οι AMD R7 και ο OCZ ARC 100. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι Vertex 460 και Vector 150 χρησιμοποιούν 16x TH58TEG7DDJBA4C, οι οποίες είναι πιο γρήγορες από τις μνήμες του Vector 180. Η χωρητικότητα της κάθε μίας από τις παραπάνω NAND μνήμες είναι 16 GB οπότε όλες μαζί φθάνουν τα 256 GB. Μιας και η OCZ αναφέρει 240 GB για το συγκεκριμένο δίσκο, προφανώς τα 16 GB είναι για over-provisioning.
Όποτε δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην τροφοδοσία του SSD, τότε πυκνωτές αναλαμβάνουν να σώσουν την κατάσταση δίνοντας αρκετό χρόνο έτσι ώστε να σωθούν στην κύρια μνήμη του δίσκου κάποιες κρίσιμες, για το σύστημα, πληροφορίες. Έτσι δεν υπάρχει φόβος να απολεσθούν δεδομένα λόγο μη σωστής διευθυνσιοδότησης στο δίσκο. Επιπρόσθετα το λογισμικό σώζει ανά τακτά διαστήματα τον πίνακα διευθυνσιοδότησης στη flash μνήμη και ελέγχει συνεχώς για τυχόν προβλήματα τροφοδοσίας.
Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας πυκνωτής μόνο για την αποθήκευση ενέργειας, τουλάχιστον στο μοντέλο Vector 180 που είχαμε στη διάθεση μας. Υπάρχουν πάντως κενές θέσεις πάνω στην πλακέτα και για την τοποθέτηση επιπλέον πυκνωτών, αλλά προφανώς η OCZ αποφάσισε ότι ένας μόνο αρκεί.
SSD Guru
Μαζί με τους νέους Vector η OCZ κυκλοφόρησε και ένα νέο πρόγραμμα διαχείρισης για τους SSD της, το οποίο φέρει την ονομασία SSD Guru. Το τελευταίο είναι συμβατό με όλους τους SSD που χρησιμοποιούν τον Barefoot 3 ελεγκτή καθώς και με το RevoDrive 350.
Οι επιμέρους λειτουργίες που υποστηρίζει το SSD Guru φαίνονται στο παρακάτω γράφημα, στο οποίο θα βρείτε επίσης και μια σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα διαχείρισης (OCZ Toolbox).
Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία
Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.
Ευχαριστούμε θερμά την ASRock για την ευγενική παραχώρηση της μητρικής της δοκιμής
Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus. Η συγκεκριμένη εφαρμογή συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.
Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. H μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπό δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου. Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.
O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας
Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα τρέξουμε τα PCMark05/7/8/Vantage, CrystalDiskMark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune.
Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Steady Performance τεστ το δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, μόνο και μόνο και επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.
Synthetic Benchmarks
Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite
Steady State Performance
Ο ελεγκτής Barefoot έχει αποδείξει επανειλημμένα την αξία του σε αυτό το συγκεκριμένο τεστ και στην περίπτωση του Vector 180 για ακόμη μια φορά δείχνει τα δόντια του στον ανταγωνισμό.
Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει καλύτερα την απόδοση των δίσκων κατά τα τελευταία 60 λεπτά του steady performance test.
Συγκεντρωτικά Γραφήματα
Οι συνολικές επιδόσεις του Vector 180 είναι σχεδόν ίδιες με αυτές του AMD Radeon R7, κάτι που δε μας προξενεί εντύπωση μιας και χρησιμοποιούν τον ίδιο ελεγκτή και μνήμες. Μόνο το πιο φρέσκο λογισμικό του Vector της δοκιμής ίσως έδωσε αυτό το αμελητέο προβάδισμα του 0.1%. Σε σχέση πάντως με τον ανταγωνισμό τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά μιας και όλοι σχεδόν οι σύγχρονοι δίσκοι ξεπερνούν με άνεση τον Vector 180. Όσο και να θέλει η OCZ να τονίσει τα προτερήματα ασφάλειας δεδομένων καθώς και τις υψηλές επιδόσεις στο Steady State τεστ, ο Barefoot αρχίζει και δείχνει τα χρονάκια του.
Εδώ, σύμφωνα πάντα με την επίσημη τιμή που μας έδωσε η OCZ, ο Vector 180 δε δείχνει να τα πηγαίνει και τόσο καλά. Βέβαια πάντα οι τελικές τιμές των καταστημάτων είναι χαμηλότερες από τις επίσημες που δίνουν οι εταιρίες, οπότε και θα περιμένουμε να δούμε σε τι τιμές θα έρθουν οι Vector 180 για να βγάλουμε ένα πιο ασφαλή συμπέρασμα.
Συμπεράσματα
Η σειρά Vector 180 αποτελεί τη δεύτερη κορυφαία της OCZ μετά τις κατά πολύ ακριβότερες λύσεις PCIe drives. Απευθύνεται σε ενθουσιώδεις χρήστες που επιθυμούν συνδυασμό υψηλών επιδόσεων και ασφάλειας δεδομένων. Αυτό που με δυσαρέστησε ήταν η επιλογή λιγότερο αποδοτικών μνημών σε σχέση με τους Vector 150 και επιπρόσθετα πιστεύω ότι έφτασε η ώρα πια για την παρουσίαση ενός καινούριου ελεγκτή από την OCZ, ο οποίος θα πρέπει ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και να προσφέρει φυσικά ακόμη υψηλότερες επιδόσεις.
Σε γενικές γραμμές, παρόλο που υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως αυτά που προσφέρουν ασφάλεια στα δεδομένα του δίσκου σε περίπτωση προβλημάτων τροφοδότησης του, βλέπω την καινούρια σειρά Vector 180 ως ένα απλά ξαναζεσταμένο φαγητό που μόνο λόγο ύπαρξης έχει στο να τονίσει ότι η OCZ παραμένει ακόμη στο χώρο και συνεχίζει να παρουσιάζει προϊόντα. Θα ήθελα όμως να έβλεπα κάτι πιο πρωτοποριακό που να μπορεί να ανταγωνιστεί για παράδειγμα σε καινοτομία αλλά και επιδόσεις τις 3D μνήμες της Samsung και όχι έναν ακόμη συνδυασμό του Barefoot ελεγκτή με μνήμες Α19 MLC της Toshiba και ένα βελτιστοποιημένο λογισμικό που εκμεταλλεύεται πυκνωτές διατήρησης ενέργειας, για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
H συνιστώμενη τιμή λιανικής του Vector 180 με 240 GB χωρητικότητα σύμφωνα με την OCZ είναι 169€ και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Αυξημένος όγκος εγγραφών
- Καλές επιδόσεις στον τομέα των εγγραφών
- Εξαιρετική απόδοση στο Steady State Performance Test
- Χαρακτηριστικά ασφάλειας των δεδομένων σε προβλήματα τροφοδότησης
- Χωρητικότητες που φθάνουν τα 960 GB
- 7 mm πάχος
- Συνοδευτικό λογισμικό (Acronis) και προσαρμογέας για φατνία 3.5 ιντσών
- Πενταετή εγγύηση
Μειονεκτήματα
- Ο Barefoot δεν υποστηρίζει καταστάσεις χαμηλής κατανάλωσης
- Χαμηλότερης ποιότητας μνήμες σε σχέση με τους Vector 150
- Χαμηλότερες επιδόσεις από το σύνολο του σύγχρονου ανταγωνισμού
- Δεν έχει να προσφέρει κάτι το καινοτόμο στην κατηγορία
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο Vector 180 (240 GB) είναι:
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης