Η εταιρία Kingston πρόσφατα συμπεριέλαβε στην γκάμα προϊόντων HyperX, που απευθύνονται σε ενθουσιώδεις χρήστες, μια καινούρια σειρά από μνήμες οι οποίες περηφανεύονται ότι είναι οι πιο γρήγορες SODIMM DDR3 της αγοράς. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος στο συγκεκριμένο form factor οι επιλογές "γρήγορων" μνημών ήταν περιορισμένες, μιας και οι μνήμες αυτού του τύπου προορίζονται κυρίως για συμβατικές χρήσεις σε laptops ή μητρικές που δεν έχουν μεγάλες ικανότητες υπερχρονισμού. Παρόλα αυτά όμως η Kingston είδε ένα κενό στη συγκεκριμένη αγορά και φρόντισε να το καλύψει με τη σειρά HyperX Impact, η οποία περιλαμβάνει μνήμες SODIMM με ταχύτητες που αγγίζουν μέχρι και τα 2400 MHz!
Ευχαριστούμε θερμά την Kingston για την παραχώρηση των προϊόντων της δοκιμής
Ένα άλλο πλεονέκτημα των συγκεκριμένων SODIMM είναι ότι είναι συμβατές με το πρότυπο Intel XMP το οποίο και προσφέρει ευκολότερο υπερχρονισμό και επίσης υποστηρίζουν τόσο 1.35 V τάση λειτουργίας, για τους mobile Haswell επεξεργαστές, όσο και αυτή των 1.5 V για τους υπόλοιπους επεξεργαστές. Στη σημερινή δοκιμή και με τη βοήθεια ενός Shuttle DS81 Slim-PC, εφοδιασμένο με το Intel H81 chipset, θα δοκιμάσουμε εκτενώς το 2x 8 GB DDR3 SODIMM HyperX Impact κιτ με κωδικό όνομα HX316LS9IBK2/16. Θα συγκρίνουμε τις παραπάνω μνήμες με ένα άλλο μικρότερο, σε χωρητικότητα, κιτ μνημών της ίδιας εταιρίας (Kingston KTH-X3CS/4G DDR3 1600MHz 2x 4 GB SO-DIMM) στον τομέα των επιδόσεων και της κατανάλωσης, για να δούμε πόσο παραπάνω επιβαρύνουν ενεργειακά τα επιπλέον 8 GB.
Σε σταθερούς υπολογιστές όπως αυτός της δοκιμής μας ίσως να μην ενδιαφέρει και τόσο πολύ αυτή η ενεργειακή επιβάρυνση, αλλά σε φορητούς υπολογιστές έχει μεγάλη σημασία μιας και επηρεάζει τη διάρκεια αυτονομίας της μπαταρίας. Ένα επαγγελματικών προδιαγραφών power analyzer της GW-Instek θα μας βοηθήσει ώστε να καταγράψουμε με ακρίβεια ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες διαφορές στην κατανάλωση.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των HyperX Impact μνημών της σημερινής δοκιμής παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.
Οι επιμέρους χρονισμοί είναι αρκετά σφιχτοί, δεδομένου ότι πρόκειται για SODIMMs χρονισμένα στα 1600 MHz. Επίσης, όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα το συγκεκριμένο προϊόν διαθέτει εφ' όρου ζωής εγγύηση, κάτι που συναντούμε συχνά σε κιτ μνημών και η τιμή είναι αρκετά αλμυρή.
Συσκευασία & Περιεχόμενα
Οι μνήμες έρχονται μέσα σε μια απλή, αλλά αρκετά σκληρή, πλαστική συσκευασία η οποία ευτυχώς ανοίγει αρκετά εύκολα. Η προστασία που παρέχει είναι καλή, δεδομένου ότι θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά κάποιος για να καταστρέψει τις συγκεκριμένες μνήμες.
Το ζευγάρι των SODIMMs μέσα στις θήκες της συσκευασίας.
Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν έναν οδηγό για την εγγύηση και την εγκατάσταση των μνημών, καθώς και ένα αυτοκόλλητο για το κουτί (case) σας.
Μια πιο Κοντινή Ματιά
Μια πιο κοντινή ματιά στις μνήμες. Αν προσέξετε λίγο καλύτερα τη δεύτερη από τις πάνω φωτογραφίες (tip: κάντε την κλικ για να μεγεθύνει), θα διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιούν τα Micron D9QBJ chips, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να "τρέξουν" σε αρκετά υψηλότερες συχνότητες από τα 1600 MHz. Βέβαια για πολύ υψηλές ταχύτητες (>2000 MHz) χρειάζονται και την ανάλογη τάση λειτουργίας (1.65 V), οπότε και δε θα είναι συμβατά με mobile Haswell CPUs που απαιτούν μόλις 1.35 V τάση λειτουργίας για τις μνήμες.
Σύμφωνα με την παραπάνω ετικέτα οι μνήμες έχουν συναρμολογηθεί στην Taiwan, όπου η παραγωγή μνημών και laptops αποτελεί το εθνικό σπορ.
Σύστημα Δοκιμής - Μετρήσεις 2D
Για τις ανάγκες των δοκιμών χρησιμοποιήσαμε το παρακάτω σύστημα.
Δυστυχώς δεν είχαμε στη διάθεση μας ένα σύστημα με μητρική που να επιτρέπει υπερχρονισμό, αλλά παρόλα αυτά το DS81 χρησιμοποιεί μια σύγχρονη και αρκετά γρήγορη πλατφόρμα. Για τις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε έναν "οικονομικό" επεξεργαστή (Pentium G3258), ο οποίος αποτελεί ίσως το πιο ενδιαφέρον Haswell μοντέλο στη μικρή κατηγορία, μιας και διαθέτει ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή οπότε και υπερχρονίζεται πολύ εύκολα ξεπερνώντας ακόμη και τα 4.5 GHz, σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη μητρική και ψύξη.
Οι πληροφορίες που δίνει το "γνωστό" CPU-Ζ για τον επεξεργαστή και τη μητρική κάρτα του συστήματος των δοκιμών μας.
Τα χαρακτηριστικά των μνημών που αντιπαραθέσαμε απέναντι στις HyperX Impact. Όπως βλέπετε υποστηρίζουν μέχρι 1600 MHz ταχύτητα αλλά με 1.5 V τάση λειτουργίας, οπότε και δεν είναι συμβατές με τους mobile Haswell επεξεργαστές που θέλουν μόλις 1.35 V.
Στα παραπάνω CPU-Ζ screenshots φαίνονται τα χαρακτηριστικά του HyperX Impact κιτ που είχαμε στη διάθεση μας. Η μητρική του Shuttle DS81 υποστηρίζει 1600 MHz ταχύτητες αλλά ο Pentium G3258 επεξεργαστής μόνο μέχρι 1333 MHz, αλλά τουλάχιστον σε αυτή τη συχνότητα οι μνήμες δουλεύουν με χαμηλότερα timings (8-8-8-23 αντί για 9-9-9-29 που έχουν στα 1600 MHz). Επίσης, σύμφωνα με τα Jedec προφίλ που διαβάζει το CPU-Ζ οι συγκεκριμένες Impact υποστηρίζουν μέχρι και 1776 MHz με 11-10-10-31 timings.
Μιας και θέλαμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το κιτ της δοκιμής, "διαβάσαμε" τις μνήμες και με το AIDA64 το οποίο μας αποκάλυψε ότι "σηκώνουν" μέχρι και 1866 MHz με 11-10-10-32 timings.
Μετρήσεις 2D
Στα PC Mark benchmarks το μεγάλο "κιτ" των 16 GB κερδίζει στα μισά τεστ και χάνει στα υπόλοιπα. Ας το θεωρήσουμε ισοπαλία λοιπόν.
Στο AIDA64 το 16άρι κιτ περνά ξεκάθαρα μπροστά.
Στο WinRAR benchmark και στο SuperPi η περισσότερη μνήμη όπως φαίνεται βοηθά στις επιδόσεις, ενώ αντίθετα στο wPrime χάνει οριακά.
Μετρήσεις 3D & Media Encoding
Στα περισσότερα τεστ κερδίζει εδώ το μεγάλο κιτ.
Κατανάλωση
Για τις παρακάτω μετρήσεις επιστρατεύσαμε ένα επαγγελματικών προδιαγραφών power analyzer της GW-Instek (GPM-8212), το οποίο προσφέρει την επιθυμητή ακρίβεια που θα μας επιτρέψει να καταγράψουμε ακόμη και τις μικρότερες διαφορές.
Όπως περιμέναμε, τα οχτώ παραπάνω GB μνήμης επηρεάζουν την κατανάλωση. Σε ένα σταθερό σύστημα δεν πρόκειται να το προσέξετε καν, αλλά σε ένα φορητό σύστημα σίγουρα θα έχει κάποια επίπτωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Για να το καταλάβετε καλύτερα ας δώσουμε ένα παράδειγμα όμως. Έστω ότι έχετε ένα φορητό υπολογιστή με μια μπαταρία των 12 V και με 10000 mAh χωρητικότητα. Αυτή η μπαταρία μπορεί να μας δώσει 120.000 milliwatt ώρες ή 120 Wh (δηλαδή 120 ώρες λειτουργίας αν το φορτίο είναι σταθερά μόνο ένα Watt). Τώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα υπολογίσαμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός φορητού στις ακόλουθες καταστάσεις λειτουργίας: standby, movie (1080p) και με πλήρες φορτίο (full load).
Όπως βλέπετε σε κατάσταση αναμονής η διαφορά είναι σημαντική, αλλά όσο ανεβαίνει το φορτίο η διαφορά μικραίνει, για να εξανεμιστεί σχεδόν σε κατάσταση πλήρες φορτίου. Εδώ πάντως να τονίσουμε ότι το κιτ των 2x 4 GB μνημών χρησιμοποιούσε 1.5 V τάση ενώ το 16αρι κιτ 1.35 V, οπότε με ένα άλλο 8αρι κιτ των 1.35 V οι διαφορές θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες.
Συμπεράσματα
H Kingston είναι πολύ γνωστή στον τομέα των μνημών και όχι άδικα μιας και διαθέτει μια πλούσια γκάμα σχετικών προϊόντων. Ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις όπου η συμβατότητα είναι περιορισμένη (βλέπε NAS ή notebooks με περίεργες μητρικές) είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε ένα κιτ μνημών της Kingston που να "ταιριάζει" γάντι. Μέχρι πρότινος επίσης, οι λέξεις SODIMMs και υπερχρονισμός (ή καλύτερα overclocking) δεν πήγαιναν μαζί, αλλά αυτό από ότι φαίνεται αλλάζει σιγά-σιγά και η Kingston με τις μνήμες της σειράς Impact κατέχει προς το παρόν
Λόγω του ότι δε διέθετα την κατάλληλη μητρική για να φέρω της Impact της σημερινής δοκιμής στα όρια τους, δεν μπορώ να εκφέρω μια εμπεριστατωμένη άποψη για τις δυνατότητες υπερχρονισμού τους, αλλά αυτό που μπορώ να αναφέρω με σιγουριά είναι ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών δε μου δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα, αντιθέτως λειτούργησαν υποδειγματικά κάτω από όλες τις συνθήκες, όσο και αν τις ζόρισα. Τα κύρια πλεονεκτήματα του HyperX Impact 2x 8GB κιτ, πέραν της μεγάλης χωρητικότητας που προσφέρει, είναι η πολύ χαμηλή τάση λειτουργίας, η οποία μειώνει αρκετά την κατανάλωση—κάτι που είναι καίριας σημασίας για φορητά συστήματα—και η δυνατότητα αυτόματου υπερχρονισμού ανάλογα με το BIOS και τις δυνατότητες της μητρικής κάρτας, στην οποία θα τοποθετηθούν οι μνήμες.
Οι Kingston Impact μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και το μόνο που έχω να τους προσάψω είναι η κάπως αλμυρή τιμή τους, αλλά από την άλλη "τρέχουν" στα 1600 MHz με CL9 timings, κάτι που σημαίνει ότι εξοπλίζονται με ικανά RAM chips τα οποία κοστίζουν. Αν θέλετε κάτι ποιοτικό στα 16 GB και έχετε τα χρήματα που απαιτούν, τότε δε βρίσκω κάποιο λόγο να μην τις προτιμήσετε. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εφ' όρου ζωής (lifetime) εγγύηση που παρέχει η Kingston. Όπως φαίνεται πάντως, θα πρέπει να προμηθευτώ μια "ικανή" μητρική που να παίρνει SODIMMs για να τις δοκιμάσω ξανά, απέναντι ίσως στις κορυφαίες της ίδιας σειράς.
Το Kingston HyperX Impact 2x 8GB SODIMM DDR3 κιτ μνημών της Kingston κοστίζει 166€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα που εντόπισα είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Μεγάλη χωρητικότητα
- Υποστήριξη Intel XMP (ευκολότερος υπερχρονισμός)
- 1600 MHz ταχύτητα με CL9 timings και δυνατότητα λειτουργίας μέχρι και τα 1866 MHz με CL11
- Συμβατότητα τόσο με 1.35 V τάση λειτουργίας (για Haswell CPUs) όσο και με 1.5 V
- Μειωμένη κατανάλωση ενέργειας μιας και έχουν χαμηλή τάση λειτουργίας
Μειονεκτήματα
- Αρκετά τσουχτερή τιμή
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το κιτ μνημών της σημερινής παρουσίασης είναι:
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης