Στο τελευταίο συγκριτικό με μνήμες τύπου flash που πραγματοποιήσαμε απουσίαζαν δυστυχώς οι προτάσεις της Corsair, οι οποίες ομολογουμένως είναι πολύ διαδεδομένες όσον αφορά τα USB flash drives. Μετά από αρκετό καιρό αναμονής καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα προϊόν της καινούριας σειράς Flash Voyager GTX, η οποία αποτελείται προς το παρόν από μόνο δύο μέλη με χωρητικότητες 128 και 256 GB. Όπως καταλαβαίνετε από τις χωρητικότητες που προαναφέραμε, η εν λόγω σειρά δεν απευθύνεται στο μέσο χρήστη αλλά σε αυτόν που θέλει ένα μεγάλης χωρητικότητας και ιδιαίτερο γρήγορο USB stick και δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει ένα υψηλό ποσό για να το αποκτήσει.
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Το εντυπωσιακό με τα δύο προϊόντα της σειράς Flash Voyager GTX είναι ότι υποστηρίζουν τις λειτουργίες SMART και trim και στην ουσία, όπως αναφέρει και η ίδια η Corsair, είναι SSD δίσκοι μεταμφιεσμένοι σε USB sticks. Πράγματι, αν λάβουμε υπόψη ότι φέρουν κανονικό SSD ελεγκτή (controller) και γρήγορες μνήμες NAND, ο παραπάνω χαρακτηρισμός δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Το μόνο που μένει τώρα είναι να διαπιστώσουμε το πόσο γρήγορο είναι το Flash Voyager GTX με τα 128 GB χωρητικότητα που μας διέθεσε η Corsair για τις ανάγκες της σημερινής δοκιμής. Φυσικά θα το αντιπαραβάλουμε και απέναντι στα υπόλοιπα USB sticks που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής, για να δούμε πόσο καλά στέκεται απέναντι στον ανταγωνισμό.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Flash Voyager GTX της δοκιμής παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.
Όπως μπορείτε να δείτε από τον παραπάνω πίνακα, το USB stick της σημερινής δοκιμής υποστηρίζει ταχύτητες που κανονικά συναντούμε μόνο σε SSD δίσκους. Αμφιβάλουμε βέβαια αν θα μπορέσουμε να δούμε τις αναγραφόμενες ταχύτητες σε πραγματικές συνθήκες, κυρίως λόγω των περιορισμών που θέτει η USB 3.0 διασύνδεση ειδικά σε διαδοχικές (sequential) αναγνώσεις και εγγραφές, αλλά όπως και να έχει μεγαλύτερη σημασία έχουν οι τυχαίες αναγνώσεις/εγγραφές όπου τόσο υψηλές ταχύτητες δυσκολεύονται ακόμη και οι SSDs να πετύχουν (στις real-life δοκιμές που πραγματοποιούμε). Το συγκεκριμένο USB drive υποστηρίζει τις λειτουργίες SMART και trim με την τελευταία να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση υψηλών επιδόσεων, στην πάροδο του χρόνου.
Τέλος, περιμέναμε μια μεγαλύτερη εγγύηση μιας, και σε αντίστοιχα προϊόντα άλλες εταιρίες προσφέρουν εγγύηση εφόρου ζωής, ενώ η τιμή πώλησης του Voyager GTX είναι σε ιδιαίτερα τσουχτερά επίπεδα.
Η συσκευασία του Voyager GTX είναι ιδιαίτερα απλή και περιμέναμε κάτι καλύτερο σε ένα flash drive του οποίου η τιμή ξεπερνά τα 100 ευρώ. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα γράφημα που δείχνει τις ταχύτητες που μέτρησαν οι δοκιμαστές της Corsair στα ATTO και CDM μετροπρογράμματα.
Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή και το αλουμινένιο σασί βοηθά πολύ στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργίας. Από πλευράς διαστάσεων σίγουρα δεν είναι μικρό αλλά από την άλλη, με τόσο μεγάλη χωρητικότητα χρειάζεται μεγαλύτερη πλακέτα από τα υπόλοιπα USB drives. Το ύψος του πάντως είναι χαμηλό και το μόνο που ίσως ενοχλήσει είναι το αυξημένο πλάτος, ειδικά αν η USB θύρα στην οποία θα το κουμπώσετε συνορεύει με κάποια που είναι ήδη κατειλημμένη.
Corsair SSD Toolbox
Όπως κάθε μεγάλη εταιρία που παίρνει σοβαρά τις συσκευές αποθήκευσης έτσι και η Corsair ανέπτυξε τη δική της εφαρμογή, για τα SSD προϊόντα της. Μιας και το συγκεκριμένο flash drive ενσωματώνει έναν κανονικό SSD controller (Phison PS3109-S9), η συγκεκριμένη εφαρμογή το υποστηρίζει κανονικά προσφέροντας τη δυνατότητα manual trim καθώς και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων της SMART λειτουργίας.
Εδώ να σημειώσουμε ότι στα Windows 8 η λειτουργία trim του Corsair SSD Toolbox δε λειτουργεί. Αν θέλετε να δώσετε την εντολή trim χειροκίνητα μπορείτε να το κάνετε από τα HDD/SSD εργαλεία του λειτουργικού και η σχετική λειτουργία ονομάζεται "optimization".
Τα Windows 8 εκτελούν αυτόματα την εντολή trim στα αποθηκευτικά υποσυστήματα που την υποστηρίζουν ανά τακτά διαστήματα και επίσης μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας προγραμματισμό για το πότε θα εκτελείται η σχετική εντολή.
Μέσω του SSD Toolbox μπορείτε να κάνετε update στο λειτουργικό του flash drive και επίσης η Corsair έχει ενσωματώσει λειτουργίες secure wipe και cloning. Μπορείτε επίσης να καθορίσετε το πόσο χώρο θέλετε να διαθέσετε για τη λειτουργία over-provisioning που βελτιώνει τις επιδόσεις και αυξάνει τη διάρκεια ζωής του drive.
Σύστημα Δοκιμής & Μεθοδολογία
Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη USB 3.0 αλλά και SATA 3, μιας και από τον SSD θα τρέξουμε όλα τα τεστ, έτσι ώστε να αποδώσει τα μέγιστα το USB flash drive της δοκιμής μας. Επιπλέον υπερχρονίσαμε τον επεξεργαστή του συστήματος για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Τέλος, η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.
Ευχαριστούμε θερμά την ASRock για την ευγενική παραχώρηση της μητρικής της δοκιμής
Ας αναλύσουμε τώρα επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα συνθετικά μετρό-προγράμματα (synthetic benchmarks) δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση αναπτύξαμε μια εφαρμογή η οποία συμπεριλαμβάνει μεταφορές διαφόρων τύπων αρχείων, που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες. Σε όλα τα τεστ μετράμε την ταχύτητα σε MB/s. Έτσι ένας απλός αναγνώστης μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει κατά πόσο πιο γρήγορο είναι το Χ προϊόν από το Y.
Δύο χαρακτηριστικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε θα βρείτε παρακάτω.
Όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για την ίδια σουίτα δοκιμών που χρησιμοποιεί ο γράφων για τη μέτρηση NAS (Network-Attached Storage) συσκευών.
O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας.
Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε και μερικά screenshots από το ΑΤΤΟ και το Crystal Disk Mark. Εδώ να σημειώσουμε όμως ότι δε θα λάβουμε υπόψη στην τελική αξιολόγηση της απόδοσης των προϊόντων τα αποτελέσματα των ATTO και CDM, παρά θα βασιστούμε αποκλειστικά και μόνο στα αποτελέσματα της δικής μας σουίτας δοκιμών που στηρίζεται σε πραγματικά σενάρια χρήσης.
Windows 7 vs Windows 8.1 Performance
Πολλοί από εσάς δε θα το έχετε ξανακούσει αλλά το UASP ή USB Attached SCSI Protocol μετρά κάποια χρόνια ζωής και προσφέρει ακόμη υψηλότερες επιδόσεις στις native (δηλαδή σε αυτές που ελέγχονται κατευθείαν από το chipset και όχι από κάποιον τρίτο ελεγκτή) θύρες USB 3.0. H θεωρητική ταχύτητα της συγκεκριμένης διεπαφής αγγίζει τα 625 ΜΒ/s αλλά στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ χαμηλότερη και μετά βίας ξεπερνά το ήμισυ της παραπάνω τιμής. Εδώ επεμβαίνει το UASP για να αυξήσει τις ταχύτητες διαμεταγωγής των USB 3.0 θυρών, μιας και επιτρέπει την εκτέλεση παράλληλων διεργασιών μεταφοράς δεδομένων μέσω πολλαπλών σχετικών εντολών.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μόνο τα Windows 8 υποστηρίζουν το UASP ενώ όλα τα παλιότερα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των Windows 7, απαιτούν τους κατάλληλους οδηγούς για την εκμετάλλευση του UAS πρωτοκόλλου. Μέχρι στιγμής μόνο η Asus έχει μπει στον κόπο να αναπτύξει τους σχετικούς οδηγούς για τα Windows 7 και αυτό για ορισμένες μητρικές κάρτες της. Οπότε αν θέλετε να πάρετε τα μέγιστα από τις υπέρ-γρήγορες USB 3.0 συσκευές σας τότε είτε θα πρέπει να αγοράσετε μια Asus μητρική που να διαθέτει τους σχετικούς οδηγούς για τα Win 7 ή απλά θα πάτε στα Win 8. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών ανακαλύψαμε πάντως και μια εναλλακτική λύση, την οποία και θα αναφέρουμε παρακάτω.
Αφού εγκαταστήσαμε τα Windows 8.1 στο σύστημα των δοκιμών, τελειώσαμε με όλες τις μετρήσεις και "ξαναφορτώσαμε" το Windows 7 image, προσέξαμε ότι υπάρχει μια εφαρμογή της Asrock που ονομάζεται USB XFast. Τρέξαμε ξανά όλες τις μετρήσεις στα Windows 7 χωρίς UASP οδηγούς, αφού η Asrock δε διαθέτει κάποιον και μετά ενεργοποιήσαμε το XFast. Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι επιδόσεις του Voyager GTX απογειώθηκαν και έγιναν εφάμιλλες με αυτές των Windows 8.1. Το μόνο αρνητικό είναι ότι αφού δεν υπάρχει κάποιος οδηγός θα πρέπει να αφήσετε το XFast να τρέχει διαρκώς στο παρασκήνιο και όσο αυτό είναι ενεργό δεν μπορείτε να κάνετε χειροκίνητο trim στο flash drive, μέσω του SSD ToolBox.
Εμείς πάντως καταφέραμε και πήραμε τις μετρήσεις που θέλαμε και σε περιβάλλον Windows 7, χάρης στο XFast και συμβουλεύουμε όσους από εσάς διαθέτουν Asrock μητρική με Ζ77-Ζ97 chipset και ένα πολύ γρήγορο flash drive να το ενεργοποιήσουν, αν φυσικά δε χρησιμοποιούν ήδη τα Windows 8. Στα τελευταία (έκδοση 8.1 με όλα τα updates εγκατεστημένα) το XFast δε λειτουργούσε σωστά πάντως και για να είμαστε πιο ακριβείς κόλλαγε το σύστημα. Προφανώς δεν το υποστήριζε σωστά η μητρική της δοκιμής μας, μιας και η εν λόγω εφαρμογή διαφημίζεται από την Asrock ως συμβατή και με τα πιο φρέσκα Windows. Από τη στιγμή που δε χρειάζεται πάντως η συγκεκριμένη εφαρμογή στα οχτάρια για αύξηση των επιδόσεων, δεν υπάρχει λόγος να την εγκαταστήσετε και να αρχίσετε τις δοκιμές. Εμείς ήμασταν απλά περίεργοι να δούμε αν ο συνδυασμός Windows 8.1 και XFast θα πρόσφερε κάτι καλύτερο σε επιδόσεις.
ATTO Results Windows 7
Το ATTO δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένα ταβάνι στις επιδόσεις στα περίπου 270 MB/s για τις εγγραφές και στα 362 MB/s για τις αναγνώσεις.
ATTO Results Windows 7 XFast
Με το XFast εν λειτουργία και ρυθμισμένο στο turbo mode το Voyager έδειξε τα δόντια του επιτυγχάνοντας κοντά στα 360 MB/s ταχύτητα εγγραφής και περίπου 450 MB/s ταχύτητα ανάγνωσης.
CDM Test Results Windows 7
CDM Test Results Windows 7 XFast
Το XFast δίνει μεγάλη διαφορά και στις επιδόσεις που κατέγραψε το CDM.
CDM Test Comparison Result Graphs
Real Life Test Results
Relative Performance, Performance/Price & Price/GB
Η διαφορά με τη λειτουργία XFast ενεργοποιημένη, η οποία προσφέρει παραπλήσιες επιδόσεις με τη χρήση του οδηγού UASP των Windows 8.1, είναι μεγάλη και αγγίζει το 12%. Ένα τόσο γρήγορο flash drive φτάνει στα όρια ακόμη και την USB 3.0 διεπαφή οπότε θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε τρίτα προγράμματα ή να χρησιμοποιείτε Windows 8.1, για να αποδώσει τα μέγιστα το Voyager GTX. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για το USB 4.0 μιας και στο άμεσο μέλλον πολλοί κατασκευαστές θα κυκλοφορήσουν ανάλογες προτάσεις με ίσως ακόμη υψηλότερες επιδόσεις, οπότε και οι τιμές θα πέσουν σε κανονικά επίπεδα.
Όπως και να έχει πάντως το Voyager GTX διέλυσε τον ανταγωνισμό τόσο σε απλή λειτουργία όσο και στο turbo mode (XFast ενεργοποιημένο στην Asrock μητρική μας). Τα λεγόμενα της Corsair για SSD δίσκο σε σασί USB flash drive επιβεβαιώνονται από ότι φαίνεται.
Παρόλο τις ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις, η αντίστοιχα υψηλή τιμή περιορίζει αρκετά το λόγο επιδόσεων προς τιμή.
Η τσουχτερή τιμή δε βοηθά για άλλη μια φορά τα πράγματα. Από την άλλη όμως, το Voyager GTX δεν είναι ένα απλό flash drive μιας και απευθύνεται κυρίως στους ενθουσιώδεις χρήστες που ψάχνουν το απόλυτο. Οι συγκεκριμένοι δε θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με την τιμή του μιας και ξέρουν ότι οι υψηλές ταχύτητες, σε συνδυασμό ειδικά με μαζεμένες διαστάσεις, κοστίζουν αρκετά.
Συμπεράσματα
Το Corsair Flash Voyager GTX είναι χωρίς αμφιβολία το γρηγορότερο, συνολικά, USB drive που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής, αν και χρειάζεται περιβάλλον Windows 8 ή εφαρμογές που υπερχρονίζουν τις USB 3.0 θύρες, αν διαθέτετε παλιότερο λειτουργικό σύστημα, για να αποδώσει τα μέγιστα. Σε αυτό βέβαια δε φταίει το ίδιο το προϊόν αλλά οι περιορισμοί που θέτει ακόμα και η διεπαφή USB 3.0 που μέχρι τώρα θεωρούνταν ταχύτατη. Αν δε σας βολεύουν και τόσο πολύ οι λύσεις τύπου cloud, που ομολογουμένως δεν είναι και τόσο ασφαλείς όσον αφορά πιθανές υποκλοπές, για τη μεταφορά δεδομένων τότε μεγάλα και γρήγορα USB flash drives σαν αυτό της σημερινής δοκιμής είναι ιδανικά για να καλύψουν τις ανάγκες σας. Επιπρόσθετα το συγκεκριμένο διαθέτει πολύ δυνατή υποστήριξη τόσο από πλευράς εγγύησης, αν και θα μπορούσαν να δώσουν παραπάνω από πέντε χρόνια εγγύηση, όσο και από πλευράς λογισμικού (βλέπε Corsair SSD ToolBox). Το μόνο πρόβλημα είναι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που απαιτεί για την αγορά του, το οποίο φαντάζει τεράστιο για την αγορά ενός σχετικού προϊόντος παρόλο που το συγκεκριμένο ξεφεύγει αρκετά από τα υπόλοιπα απλά USB flash drives. Πιστεύω πάντως ότι μια τιμή πιο κοντά στα 100 ευρώ ή ακόμη και κάτω από αυτό το ψυχολογικό όριο θα βοηθούσε σημαντικά στο να επικρατήσει σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, αλλά προφανώς η Corsair είχε αντίθετη άποψη.
Τα ατού του Voyager GTX 128 GB αποτελούν οι πολύ καλές επιδόσεις, ο άπλετος αποθηκευτικός χώρος που προσφέρει, οι μαζεμένες σχετικά διαστάσεις σε σχέση με τη χωρητικότητα του και η πολύ καλή κατασκευή, με το αλουμινένιο σασί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή ψύξη του. Αν επιθυμείτε επιδόσεις τύπου SSD από ένα flash drive και δεν έχετε πρόβλημα στο να πληρώσετε ένα υψηλό τίμημα για να καλύψετε τις ανάγκες σας, τότε το Voyager GTX αυτή τη στιγμή αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτάσεις. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη δυνατή υποστήριξη που προσφέρει η Corsair τότε το πακέτο γίνεται ακόμη πιο ολοκληρωμένο.
Το Flash Voyager GTX USB 3.0 128 GB της Corsair κοστίζει 113€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Υψηλές επιδόσεις ειδικά στην ανάγνωση δεδομένων
- Δυνατότητα Trim και λειτουργία SMART
- Διακριτική εμφάνιση και ποιοτική κατασκευή
- Σχετικά μικρό μέγεθος δεδομένης της χωρητικότητας του
- Από τα λιγοστά flash drives που ενσωματώνουν SSD controller
- Συμβατότητα με το Corsair SSD Toolbox που προσφέρει πολλές χρήσιμες λειτουργίες
- Υπάρχει και έκδοση με 256 GΒ
Μειονεκτήματα
- Τσουχτερή τιμή
- Σε μερικά real-life test περίμενα ακόμη υψηλότερες ταχύτητες εγγραφών
- Το σχετικά μεγάλο πλάτος ίσως εμποδίσει τη σύνδεση USB συσκευών σε διπλανές θύρες
Παρατηρήσεις
- Για να αποδώσει τα μέγιστα απαιτεί Windows 8.1 ή τους ανάλογους οδηγούς/προγράμματα για παλιότερες εκδόσεις Windows
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης