To Χ99 chipset (LGA 2011-3 socket) της Intel βρίσκεται στην αγορά για αρκετούς μήνες τώρα, μιας και παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2014 και αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εταιρίας όπως και της αγοράς. Υποστηρίζει επεξεργαστές Haswell-E και μνήμη DDR4, οπότε η μετάβαση σε μια μητρική X99 κοστίζει αρκετά παραπάνω με αποτέλεσμα να είναι αρκετοί οι χρήστες που προτιμούν τις λύσεις με Z97 (LGA 1150 socket), όπου έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τις μνήμες DDR3 που ήδη διαθέτουν και να μην επενδύσουν στις ακόμη ακριβές DDR4. Άλλωστε η ταχύτητα της RAM δεν αποτελεί σημαντικό λόγο αναβάθμισης, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο εύρος χρήσεων συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των παιχνιδιών.
Ευχαριστούμε θερμά την MSI για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Συνοπτικά το X99 υποστηρίζει μέχρι 40 λωρίδες κυκλοφορίας δεδομένων (lanes) για τις θύρες PCIe, τέσσερα κανάλια για DDR4 μνήμες, δέκα SATA ΙΙΙ (6 Gbps) και έξι USB 3.0 θύρες ενώ τέλος παρέχει και υποστήριξη Thunderbolt μέσω του επεξεργαστή. Περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη για PCIe λύσεις αποθήκευσης δεδομένων (SATA Express και Μ.2).
Μια μεγάλη καινοτομία στους Haswell-E επεξεργαστές είναι ότι εκτός από τον ελεγκτή μνήμης (memory controller) διαθέτουν πλέον ενσωματωμένο και το κύκλωμα ρύθμισης της τάσης τροφοδοσίας τους (Voltage Regulation), οπότε η μητρική απαλλάσσεται από αυτό το ρόλο οπότε το μόνο που έχουν να κάνουν οι κατασκευαστές είναι να παρέχουν την τάση είσοδου στον επεξεργαστή και αυτός αναλαμβάνει να τη φέρει στα μέτρα του. Εδώ να σημειώσουμε ότι αν σκοπεύετε να υπερχρονίσετε υψηλά τον Haswell-E επεξεργαστή σας καλό είναι να διαθέτετε μια μητρική με δύο EPS υποδοχές και ένα δυνατό τροφοδοτικό με δύο επίσης EPS connectors. Βλέπετε οι παραπάνω επεξεργαστές απαιτούν αρκετά περισσότερα από 20 Α σε καταστάσεις υψηλού υπερχρονισμού όπου η κατανάλωση τους αυξάνει δραματικά.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά της MSI X99s Gaming 9 AC παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Η μητρική είναι πανάκριβη αλλά όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω πίνακα, είναι εξοπλισμένη με ότι θα χρειαστεί ακόμη και ο πιο απαιτητικός gamer. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η κάρτα δικτύου που πραγματικά αποδίδει πάρα πολύ καλά και κυρίως προσφέρει τα χαμηλά latencies που τόσο απαιτούν οι gamers (αρκεί βέβαια να έχει αντίστοιχα χαμηλό latency και η σύνδεση με το διαδίκτυο αν και οι συγκεκριμένες κάρτες πιο πολύ είναι για lan gaming).
Επίσης η Gaming 9 AC εξοπλίζεται με δυνατό υποσύστημα ήχου καθώς και με ένα τεράστιο πλήθος από SATA III και USB 3.0 θύρες. Δυστυχώς όμως δεν υποστηρίζεται το USB 3.1 πρότυπο μιας και αυτό παρουσιάστηκε πολύ πρόσφατα. Η MSI πάντως διαθέτει στην γκάμα της μητρική με USB 3.1 αν αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό για εσάς. Τέλος, το πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό για τους δυνατούς gamers είναι η ύπαρξη πέντε PCIe 16x οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν ισάριθμες κάρτες γραφικών, αν αντέχει η τσέπη σας φυσικά.
Πριν κλείσουμε με τα χαρακτηριστικά της Gaming 9 AC, να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει πολύ μεγάλες διαστάσεις (E-ATX), οπότε καλό είναι πριν την αγοράσετε να ελέγξετε πρώτα αν την υποστηρίζει το κουτί (case) σας. Σε αντίθετη περίπτωση με μια σέγα ή ένα πριονάκι για τους πιο μερακλήδες όλα γίνονται...
Το κουτί της μητρικής διαθέτει όμορφα γραφικά με το σχέδιο του δράκου να κλέβει τις εντυπώσεις.
Στο πίσω μέρους του κουτιού θα βρείτε τα πιο ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά της μητρικής τα οποία συμπεριλαμβάνουν την υποστήριξη τεσσάρων καρτών γραφικών, συμβατότητα με μνήμη DDR4 με μέχρι 3333 MHz ταχύτητα, M.2 SSD slot με x4 εύρος ζώνης (bandwidth), το WiFi module που είναι συμβατό με το πρότυπο 802.11ac, την Killer κάρτα δικτύου και τέλος το audio boost 2 σύστημα ήχου.
Στο εσωτερικό της συσκευασίας η μητρική είναι πολύ καλά προστατευμένη, με τα παρελκόμενα να βρίσκονται σε ένα δεύτερο κουτί. Η προίκα της Gaming 9 AC είναι ιδιαίτερα πλούσια και εκτός από πληθώρα καλωδιώσεων περιλαμβάνει δύο κεραίες για την ασύρματη κάρτα δικτύου καθώς και δύο SLI γέφυρες.
Η κάρτα 7260NGW της Intel εκτός από το πολύ γρήγορο 802.11ac πρότυπο υποστηρίζει επίσης και το πρότυπο επικοινωνίας bluetooth. Οι μέγιστες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που υποστηρίζει η παραπάνω κάρτα είναι 867 Mbps για το 802.11ac και 25 Mbps για το bluetooth.
Για τις I/O θύρες της μητρικής η MSI προμηθεύει τη συγκεκριμένη μητρική με μια ασπίδα προστασίας κατά του θορύβου EMI. Από πλευράς μας το βρίσκουμε λίγο υπερβολικό αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χρειαστεί.
Ένα μεγάλο πλήθος από εγχειρίδια συντροφεύει το εν λόγω προϊόν μαζί με ένα door hanger, για να μη σας ενοχλούν όταν παίζετε τα αγαπημένα game σας.
Κάτω από το φακό
Η σχεδίαση της μητρικής είναι εντυπωσιακή και σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη των απανταχού case modders χάρη στον ωραίο συνδυασμό του μαύρου-κόκκινου.
Γύρω από το socket υπάρχει αρκετός χώρος ελεύθερος για την τοποθέτηση μιας μεγάλης ψύκτρας, η οποία είναι απαραίτητη για τους 2011-3 επεξεργαστές ειδικά αν αποφασίσετε να υπερχρονίσετε τον επεξεργαστή σας. Οι 75 βαθμοί Κελσίου έρχονται πολύ γρήγορα με αυξημένα ρολόγια και σε πλήρες φορτίο, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τι ψύξη θα χρησιμοποιήσετε. Αν επιλέξετε την στοκ της Intel πάντως, το περιθώριο υπερχρονισμού θα είναι πολύ μικρό και θα πάει στράφι μια τόσο καλή μητρική.
Υπάρχουν οχτώ θέσεις μνήμης για την εγκατάσταση DDR4 μνημών. Η αρίθμηση των καναλιών ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, οπότε λογικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα κάτω αν διαθέτετε τέσσερα μόνο RAM modules.
Η ψύκτρα του chipset είναι εντυπωσιακή και λόγω όγκου πρέπει να κάνει και αρκετά καλή δουλειά. Δίπλα ακριβώς από την παραπάνω ψύκτρα (στο δεξί της μέρος) υπάρχουν τα δύο bios chips για την ασφαλή αναβάθμιση του bios της μητρικής (αν κάτι πάει στραβά αναλαμβάνει το δεύτερο bios chip να σώσει την κατάσταση).
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τα πέντε PCIe x16 slots καθώς και το streaming engine της MSI που υπόσχεται αυξημένες δυνατότητες live streaming για τους gamers που θέλουν να μεταδίδουν ζωντανά τα gaming session τους. Τέλος, στο κάτω μέρος βλέπουμε το υποσύστημα ήχου το οποίο προστατεύεται από ένα μεταλλικό περίβλημα για την προστασία από EMI θόρυβο που μπορεί να επηρεάσει την ηχητική απόδοση.
Όπως κάθε σύγχρονη μητρική που σέβεται τον εαυτό της έτσι και αυτή διαθέτει ένα M.2 slot για την τοποθέτηση αντίστοιχου SSD, που μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες (μέχρι και 32 Gb/s) σε σχέση με τους κλασσικούς SATA SSDs μιας και εκμεταλλεύεται το πρότυπο PCIe που δε φέρει τους περιορισμούς ταχύτητας του SATA III.
Όλες σχεδόν οι I/O θύρες της μητρικής απεικονίζονται παραπάνω. Μόνο η ασύρματη κάρτα δικτύου λείπει μαζί με τις εξόδους για τις κεραίες που χρησιμοποιεί. Οι τέρμα αριστερά USB θύρες είναι για τη σύνδεση gaming ποντικιών και άλλων περιφερειακών μιας και προσφέρουν μειωμένο χρόνο απόκρισης λόγω των βελτιωμένων χαρακτηριστικών τους (σύμφωνα με την MSI διαθέτουν τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού από τους υπόλοιπους connectors για αυξημένη αντοχή και καλύτερη αγωγιμότητα).
Στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχουν ενδείξεις LED που μπορεί να βοηθήσουν στη διερεύνηση προβλημάτων κατά την εκκίνηση.
Δίπλα στην 24 pin για το αντίστοιχο καλώδιο του τροφοδοτικού υπάρχει ένας connector για τη μέτρηση διάφορων τάσεων. Φυσικά αυτές ενδιαφέρουν μόνο ψαγμένους overclockers και όχι τους απλούς χρήστες. Για να είναι ευκολότερη η διαδικασία της μέτρησης υπάρχει μια ειδική προέκταση. Τέλος, πάνω από τον τελευταίο connector υπάρχουν τρία κουμπιά για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του συστήματος, την επανεκκίνηση και τον αυτόματο υπερχρονισμό. Μιας και αρκετές φορές οι χρήστες που ασκούν συστηματικά το άθλημα του υπερχρονισμού δε χρησιμοποιούν καν κουτί, οι εταιρίες που ασχολούνται με το χώρο αποφάσισαν να συμπεριλάβουν κουμπιά όπως τα παραπάνω κατευθείαν πάνω στις μητρικές.
Μιας και οι 2011-3 επεξεργαστές θέλουν πολύ ρεύμα (140 W TDP έχουν άλλωστε), δεν αρκεί μόνο μια EPS υποδοχή αλλά υπάρχει και μια 4 pin ΑΤΧ12V. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχετε τροφοδοτικό με τουλάχιστον δύο EPS connectors, κάτι που συνήθως μόνο τα καλά >750 W τροφοδοτικά διαθέτουν.
Μερικές λεπτομέρειες από το πίσω μέρος της μητρική, όπου η ποιότητα είναι κορυφαία επίσης. Αυτό δε μας προκαλεί έκπληξη πάντως μια και η συγκεκριμένη μητρική είναι ένα από τα κορυφαία μοντέλα της MSI.
IR Images
Με τη βοήθεια μιας Flir IR κάμερας (E4 modded σε Ε8) πήραμε μερικές άκρως ενδιαφέρουσες θερμικές εικόνες, κατά τη διάρκεια ενός 2D benchmark (superPI).
Όπως βλέπετε οι ψύκτρες της μητρικής κάνουν πολύ καλή δουλειά, το ίδιο και η Noctua που ψύχει τον επεξεργαστή.
To Seasonic PSU (Snow Silent 1050 W, 80 Plus Platinum) δεν καταλαβαίνει τίποτα σε τόσο χαμηλά φορτία. Από τα 800 - 850 W και πάνω αρχίζει να αισθάνεται λίγο πίεση το συγκεκριμένο τροφοδοτικό.
Επίλογος
Το συγκεκριμένο hands-on είχε ως στόχο να σας παρουσιάσει μια από τις καλύτερες μητρικές κάρτες για Intel Haswell-E επεξεργαστές, την X99s Gaming 9 AC. Η τελευταία θα αποτελέσει το κύριο κομμάτι του καινούριου συστήματος μετρήσεων, το οποίο θα αναλάβει τις μετρήσεις μνημών DDR4 καθώς και καρτών γραφικών, οπότε θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε πολλές μετρήσεις από τη συγκεκριμένη μητρική στο μέλλον. Τα άλλα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν στο ίδιο σύστημα φαίνονται στην πιο κάτω φωτογραφία. Μόνο για την ψύκτρα έχουμε μια αμφιβολία μιας και δεν προσφέρει την απαραίτητη συμβατότητα με όλα τα κιτ μνημών, οπότε και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε επίσης και μια Noctua NH-U12S που είναι απολύτως συμβατή, λόγω διαστάσεων, ακόμη και με μνήμες με πολύ ψηλές ψύκτρες (heatspreaders).
Με την Gaming 9 AC ο i7-5820Κ έφτασε άνετα τα 4 GHz χωρίς να πειράξουμε τίποτα απολύτως, πέραν του πολλαπλασιαστή. Μέσω του OC Genie, που αποτελεί το εργαλείο αυτόματου υπερχρονισμού της MSI, ο επεξεργαστής ανέβηκε στα 3.8 GHz. Μιας και επιθυμούμε τη μέγιστη σταθερότητα, αφού αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση σωστών μετρήσεων, δεν πρόκειται να κυνηγήσουμε τον υπέρτατο υπερχρονισμό στο συγκεκριμένο μηχάνημα.
Η X99s Gaming 9 AC αποτελεί τη βάση για ένα πολύ δυνατό σύστημα και αν έχετε σκοπό να διαθέσετε τα αρκετά χρήματα που ζητάει καλό θα είναι να έχετε και τις γνώσεις που απαιτούνται για να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο. Μαζί με ένα καλό επεξεργαστή και τις ανάλογες μνήμες θα σας κρατήσει συντροφιά για πάρα πολύ καιρό, μιας και η επεξεργαστική ισχύς των Haswell-E είναι πολύ μεγάλη οπότε και θα αντέξει για αρκετές ακόμη γενιές καρτών γραφικών. Αυτό που μας έκανε επίσης πολύ μεγάλη εντύπωση στη συγκεκριμένη μητρική είναι η κορυφαία κάρτα δικτύου, η οποία πέτυχε ταχύτητες που δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι στιγμής. Δυστυχώς, συνήθως, ότι πληρώσεις παίρνεις και αυτό ακριβώς ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Αν θέλετε να έχετε μια από τις καλύτερες X99 μητρικές αγορές της αγοράς τότε θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στο τσέπη. Για όλους τους υπόλοιπους που δεν είναι έτοιμοι ακόμη για το X99 υπάρχει το πολύ αξιόλογο Z97 chipset που δεν απαιτεί τις ακριβές μνήμες DDR4 αλλά κρατάει συμβατότητα με την παλιότερη και πιο προσιτή DDR3.
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης