Η εταιρία Gigabyte αποτελεί μια από τους πρωτοπόρους σε ότι αφορά το κομμάτι του υπερχρονισμού (πιο γνωστό ως overclocking) και έχει προσλάβει μια ομάδα από ειδικούς που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το πεδίο, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στην αξιολόγηση αλλά και ανάπτυξη μητρικών πλακετών (mainboards) που είναι όσο το δυνατόν πιο overclock-friendly.
Ευχαριστούμε θερμά τη Gigabyte για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Και στο παρελθόν η Gigabyte είχε παρουσιάσει μητρικές οι οποίες απευθύνονταν αποκλειστικά και μόνο σε επαγγελματίες overclockers.
Αυτή τη φορά όμως προσπάθησαν να διευρύνουν το κοινό με την X99-SOC Champion, η οποία μπορεί να ικανοποιήσει τόσο τις απαιτήσεις ενός overclocker όσο και να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του μέσου χρήστη αφού μπορεί κάλλιστα να εξοπλίσει ένα πιο απλό σύστημα, αν χρειαστεί φυσικά.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά της Gigabyte X99 SOC Force παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.
Το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω είναι ότι η Gigabyte X99 SOC διαθέτει μόνο τέσσερα RAM slots έναντι των οχτώ που έχουν οι περισσότερες X99 μητρικές. Aυτό έγινε διότι για το μέγιστο δυνατό υπερχρονισμό τα τέσσερα DIMMs είναι κατά πολύ προτιμότερα έναντι των οχτώ, oπότε δεδομένου αυτού του γεγονότος η Gigabyte αποφάσισε ότι τα έξτρα τέσσερα RAM slot απλά περισσεύουν και τα αφαίρεσε, εξοικονομώντας ταυτόχρονα και ένα μικρό ποσό από το κόστος παραγωγής.
Κατά τα άλλα η X99-SOC Champion είναι μια πλήρως εξοπλισμένη μητρική με τέσσερα PCIe slots επιτρέποντας την τοποθέτηση αντίστοιχου αριθμού καρτών γραφικών. Επιπλέον διαθέτει δέκα SATA θύρες, μία SATA express και ένα Μ.2 (4x) slot. Επιπλέον υπάρχουν έξι USB 3.0 θύρες, μία Thunderbolt, ένα ολοκληρωμένο (AMP-UP) για πολυκάναλο ήχο, μια Gigabit Ethernet πόρτα η οποία ελέγχεται από ένα Intel I218-V ελεγκτή και τρία PCIe 2.0 1x slots.
Ένα αυτοκίνητο Formula 1 απεικονίζεται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας της X99 SOC Champion. Τι άλλο θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τις ταχύτητες που ενδεχομένως θα είναι σε θέση αναπτύξει ένας Haswell-E πάνω σε αυτή την μητρική.
Στο πίσω μέρος της συσκευασίας βρίσκουμε αρκετές πληροφορίες για την μητρική μαζί με ένα σχεδιάγραμμα που περιγράφει όλα τα επιμέρους υποσυστήματα της.
Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν αρκετά SLI και CrossFire bridges, μιας και η συγκεκριμένη μητρική δεν προορίζεται για single-VGA καταστάσεις. Επίσης θα βρείτε δύο καλώδια SATA, το απαραίτητο backplate, δύο εγχειρίδια και έναν οπτικό δίσκο με λογισμικό.
Κάτω από το φακό
Η X99-SOC Champion δεν είναι φορτωμένη με έξτρα, όπως για παράδειγμα η MSI X99S Gaming 9 AC που είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε πρόσφατη παρουσίαση. Αυτό έγινε με πρωτεύον σκοπό να διατηρηθεί το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα, μιας και οι overclockers δεν χρειάζονται διπλές κάρτες δικτύου η ασύρματη δικτύωση και επίσης για να επιτευχθεί η μέγιστη σταθερότητα σε υπερχρονισμένες καταστάσεις, μιας και όσο λιγότερα υποσυστήματα τόσο περιορίζεται η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά. Επίσης, όπως βλέπετε από την παραπάνω φωτογραφία υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα PCIe slots, έτσι ώστε να χωρέσουν ταυτόχρονα και με σχετική άνεση κάρτες γραφικών με διπλά coolers, σε κάθε ένα από αυτά.
Η X99-SOC Champion δε διαθέτει ένα κανονικό 2011-3 socket, δηλαδή αν κάποιος έχει την υπομονή και καθίσει και μετρήσει τα pins στο τέλος ο απολογισμός δε θα είναι 2011 αλλά 2083. Αυτό έγινε για να προσπεραστούν κάποιες δικλείδες ασφαλείας της Intel και για να έχει ο χρήστης τη δυνατότητα κάποιων ρυθμίσεων, στις οποίες κανονικά δε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση. Μέσω ενός dip switch ενεργοποιούνται τα επιπλέον pins του socket, τις έξτρα δυνατότητες όμως που αυτά παρέχουν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως μόνο οι επαγγελματίες overclockers που χρησιμοποιούν ειδικές λύσεις ψύξης του επεξεργαστή. Εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχει και ένα σημείο τριβής με την Asus μιας και αυτή χρησιμοποιεί επίσης το socket 2083, οπότε ίσως υπάρξει κάποια δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο αυτών εταιριών για τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης του.
Τέσσερις, σχετικά μικρές, ψύκτρες δροσίζουν ευαίσθητα σημεία της μητρικής και όλες ενώνονται μεταξύ τους μέσω θερμό-αγωγών. Η συνολική τους επιφάνεια δεν είναι μεγάλη, αλλά το γεγονός ότι λειτουργούν ως σύνολο πιστεύουμε ότι βοηθά σημαντικά στην επίτευξη χαμηλών θερμοκρασιών. Στο πάνω μέρος της μητρικής διακρίνεται καθαρά η ένωση των επιμέρους ψυκτρών καθώς και οι δύο υποδοχές EPS και ATX12V για την τροφοδοσία της μητρικής. Η ύπαρξη αυτών των δύο υποδοχών σημαίνει ότι θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα δυνατό τροφοδοτικό, μιας και τα μικρά ή μεσαίας χωρητικότητας συνήθως διαθέτουν ένα μόνο EPS connector.
Ο χώρος γύρω από το socket είναι αρκετά καθαρός για τη χρήση εξωτικών συστημάτων ψύξης και επιπλέον σε κοντινή απόσταση από αυτό υπάρχουν όχι ένα ή δύο, αλλά τέσσερα fan headers για να συνδέσετε έναν μεγάλο αριθμό από ανεμιστήρες, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί. Βλέπετε όταν χρησιμοποιείτε cascade συστήματα ή υγρό άζωτο για την ψύξη του επεξεργαστή ή των καρτών γραφικών, χρειάζεται να έχετε μερικούς ανεμιστήρες να "χτυπάνε" τη μητρική για να αποφευχθούν φαινόμενα υγροποίησης λόγο της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασιών. Από την άλλη βέβαια, κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς και τα 4-pin molex του τροφοδοτικού, τα οποία είναι ιδανικά για ανεμιστήρες πολλών στροφών που "τραβάνε" μεγάλο αριθμό Ampreres.
Σε αυτή την περιοχή της μητρικής βρίσκουμε τα κουμπιά power on/off και reset, μιας και μια μητρική για σοβαρό overclocking δε θα βρίσκεται εγκατεστημένη μέσα σε κουτί, καθώς και σημεία από όπου ο χρήστης μπορεί να πάρει μετρήσεις τάσεων, χρησιμοποιώντας ένα πολύμετρο. Εδώ βρίσκουμε επίσης και μια οθόνη δύο ψηφίων που βοηθά στον εντοπισμό προβλημάτων. Τέλος, οι διακόπτες που φαίνονται στην παραπάνω φωτογραφία είναι για την επιλογή του BIOS και την ενεργοποίηση των Dual BIOS, LN2 και LGA2083 modes.
Στο κάτω μέρος της μητρικής βρίσκουμε τις συνδέσεις ήχου και αρκετά headers (Thunderbolt, Gigabyte OC panel, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, front panel και COM).
Οι SATA θύρες της μητρικής. Οι δεξιά έχουν τη δυνατότητα RAID ενώ οι τέσσερις από τα αριστερά όχι, αφού τις οδηγεί άλλος ελεγκτής. Ο μικρός connector στο μέσον μαζί με τους δύο δίπλα του (από τα αριστερά) αποτελούν το μοναδικό SATA Express connector της μητρικής. Επιπρόσθετα υπάρχει και ένα M.2 slot για την τοποθέτηση ιδιαίτερα μικρών και πολύ γρήγορων SSD, οι οποίοι έχουν στη διάθεση τους ένα PCI Express bus που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 GB/s. Δεν μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα έναν M.2 και έναν SATA Express SSD μιας και μοιράζονται τον ίδιο δίαυλο επικοινωνίας.
Οι I/O θύρες περιλαμβάνουν τις κλασσικές PS/2 για τη σύνδεση πληκτρολογίου και ποντικιού. Θα σας παραξενεύει γιατί η Gigabyte αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτές τις αρχαίες πια θύρες, αλλά ο λόγος βρίσκεται στο ότι τα περιφερειακά που συνδέονται σε αυτές δεν απαιτούν τη χρήση οδηγών και για το απόλυτο overclock τα πάντα μετράνε, χώρια που οι θύρες USB μπορούν να απασχολήσουν κάποιους πόρους του επεξεργαστή, ειδικά αν οι αντίστοιχοι οδηγοί τους (drivers) δεν είναι καλό-γραμμένοι.
Το audio κομμάτι της μητρικής κάρτας αναλαμβάνει το Amp-Up της Gigabyte το οποίο στην ουσία είναι ένα Realtek ALC115 που πλαισιώνεται από έναν ενισχυτή.
Το πίσω μέρος της μητρικής εκτός από το backplate του 2011-3 socket υπάρχει και μια ψύκτρα ακριβώς κάτω από τα VRMs του επεξεργαστή, έτσι ώστε να βοηθάει στην ψύξη τους.
Για τελευταίο αφήσαμε ένα γενικό σχεδιάγραμμα της μητρικής, το οποίο θα σας κατατοπίσει πλήρως για τα επιμέρους υποσυστήματα της.
Key Features
H SOC Champion φτιάχτηκε από overclockers για overclockers, οπότε και διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Παρακάτω θα δούμε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά.
Support for high frequency DDR4 RAM
Η SOC είναι από τις λίγες μητρικές που υποστηρίζει μνήμες DDR4 με ταχύτητες ως 3400 MHz, κάτι που θα επιτρέψει στους απανταχού overclockers να σπάσουν εύκολα ρεκόρ επιδόσεων και να ανέβουν πιο ψηλά στη λίστα του HWbot.
Digital Power Design
Στο πιο πάνω βίντεο ο τεχνικός διευθυντής της Gigabyte στην κατηγορία των mainboards, Colin Brix, αναλύει το ψηφιακό σύστημα παραγωγής τάσεων της SOC Champion. Στη συγκεκριμένη μητρική η ανόρθωση της τάσης που απαιτεί ο επεξεργαστής δε γίνεται με τη βοήθεια αναλογικών ελεγκτών, αλλά με τη χρήση ψηφιακών οι οποίοι εξασφαλίζουν τη μέγιστη αποδοτικότητα (efficiency), κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή των mosfets που αναλαμβάνουν την μετατροπή των +12V στην τάση που απαιτεί ο επεξεργαστής. Οι ψηφιακοί ελεγκτές παρέχονται από την εταιρία International Rectifier, η οποία διαθέτει τεράστια εμπειρία σε αυτό το χώρο.
Single Package Design
Στα high-side mosfets η πηγή τους (source) συνδέεται με το φορτίο ενώ στα low-side mosfets η πηγή τους συνδέεται με τη γη (earth). Τα high-side fets βρίσκονται πριν το υποσύστημα που καταναλώνει την ισχύ (φορτίο) ενώ τα low-side βρίσκονται μετά το φορτίο. Τα παραπάνω ισχύουν για NPN mosfets γιατί για τα PNP, που είναι λιγότερο διαδεδομένα, ισχύει το αντίθετο. Για την οδήγηση των παραπάνω fets απαιτούνται και ειδικά ολοκληρωμένα τα οποία ονομάζονται οδηγοί και εν ολίγοις λένε στα fets πότε θα ανοιγοκλείσουν το κύκλωμα. Όλα τα παραπάνω στην Χ99 SOC βρίσκονται σε ένα πακέτο, για την κάλυψη λιγότερου χώρου αλλά και για την αύξηση της αποδοτικότητας μιας και όσο μικρότερες είναι οι αποστάσεις που έχει να διανύσει ένα ηλεκτρικό φορτίο τόσο λιγότερες οι απώλειες ενέργειας.
Gold Plated Sockets
Ο χρυσός είναι πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και επιπλέον δε διαβρώνεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε σε όλες τις μητρικές υπάρχει ένα ποσοστό αυτού του ακριβού μετάλλου στις επαφές τους. Στη συγκεκριμένη μητρική το ποσοστό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του συνηθισμένου, κατά τα λεγόμενα της Gigabyte.
4x PCIe Slots
H X99 SOC Champion μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τέσσερις high-end VGAs, μιας και εκτός από τον αρκετό χώρο πάνω στην μητρική για να χωρέσουν όλες αυτές οι κάρτες διαθέτει και το απαραίτητο εύρος ζώνης για να υποστηρίξει τη λειτουργία τους, με τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις.
OC Βuttons
H SOC εξοπλίζεται με μερικούς διακόπτες (switches) που προσφέρουν λειτουργίες σημαντικές για τους έμπειρους overclockers. Πέραν των παραπάνω διακοπτών διαθέτει και σημεία στα οποία μπορεί να πάρει μετρήσεις κάποιος για κύριες τάσεις που τροφοδοτούν επιμέρους εξαρτήματα. Οι ψαγμένοι overclockers χρησιμοποιούν 1-2 πολύμετρα συνήθως για να επιτηρούν τις τάσεις της μητρικής ώστε να τις ρυθμίζουν καταλλήλως, για να επιτύχουν τη μέγιστη απόδοση και σταθερότητα.
Easytune
Όπως κάθε εταιρία που παίρνει σοβαρά το overclocking έτσι και η Gigabyte ανέπτυξε τη δική της εφαρμογή, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει πλήθος παραμέτρων της μητρικής και των επιμέρους υποσυστημάτων. Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται Easytune και τρέχει σε περιβάλλον Windows. Οι επιλογές που προσφέρει είναι πάρα πολλές και θα βοηθήσουν στην επίτευξη υψηλών ρολογιών χωρίς να ανάγκη της χρήσης των επιλογών του BIOS, κάτι που βολεύει πάρα πολύ μιας και αποφεύγονται οι πολλαπλές επανεκκινήσεις του συστήματος.
Επίλογος
Η X99 SOC Champion δεν απευθύνεται στο μέσο ή ακόμη και στον λίγο πιο έμπειρο χρήστη που ασχολείται περιστασιακά με το overclocking. Το κοινό της αποτελούν κυρίως οι φανατικοί οπαδοί του συγκεκριμένου αθλήματος, οι οποίοι καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες καθημερινά για να καταρρίψουν τα ρεκόρ του HWbot οπότε και χρειάζονται κάτι δοκιμασμένο και αξιόλογο, που θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή τους και πιο προσοδοφόρο το κυνήγι των επιδόσεων. Η Gigabyte, μέσα από την εμπειρία που της έχει δώσει η ομάδα έμπειρων και πετυχημένων overclockers που έχει προσλάβει, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ένας δικός μας ο γνωστός με το nickname Sofos1990, κατάφερε να περάσει στην παραγωγή μια μητρική που απευθύνεται σε ένα μικρό κοινό, το οποίο όμως θα την εκτιμήσει δεόντως για τις πλούσιες δυνατότητες της. Δυστυχώς στην Ελλάδα η τιμή της συγκεκριμένης μητρικής είναι σε δυσθεώρητα ύψη, τη στιγμή που στο εξωτερικό η τιμή της έχει κρατηθεί σε αρκετά λογικά επίπεδα. Αυτό θα περιορίσει κατά πολύ τους Έλληνες χρήστες που θα θελήσουν να την προμηθευτούν, ειδικά με τις παρούσες, ιδιαίτερα άσχημα, οικονομικές συνθήκες.
Παρόλο που η Χ99 Champion SOC απευθύνεται κυρίως σε φτασμένους overclockers, ακόμη και ένας ενθουσιώδης χρήστης μπορεί να την αγοράσει και να τη χρησιμοποιήσει ακόμη και στο κύριο σύστημα του, αφού διαθέτει όλα τα απαραίτητα υποσυστήματα για να εξοπλίσει το καθημερινό PC σας συμπεριλαμβανόμενης και μιας αξιόλογης πρότασης για την παραγωγή πολυκάναλου ήχου. Βέβαια με τη χρήση απλών μεθόδων ψύξης (αέρας και entry/mid-level AIO λύσεις υδρόψυξης) δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί κάποιος τις πλούσιες δυνατότητες που προσφέρει η SOC, οπότε και τα παραπάνω λεφτά που θα επενδύσει σε αυτή πιστεύω ότι τελικά δε θα πιάσουν τόπο. Τώρα αν κάποιος θέλει να δει από κοντά το υλικό (hardware) με τα οποίο γίνονται αρκετά παγκόσμια ρεκόρ υπερχρονισμού και επιδόσεων, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης