Είναι γεγονός πως εδώ και καιρό, έχουν περάσει από τον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr πολλά και διαφορετικά κουτιά υπολογιστών τα οποία κάλυπταν ένα πολύ μεγάλο εύρος τόσο στο χρηματικό τομέα όσο και στον τομέα των τεχνικών χαρακτηριστικών. Σήμερα, ένα ακόμη κουτί είναι εδώ, αυτή τη φορά από τη Silverstone, το οποίο αν μη τι άλλο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να τραβάει αμέσως πάνω του την προσοχή.
Ευχαριστούμε θερμά την SilverStone για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Πρόκειται για το Silverstone Raven RV05B-W, το οποίο αν και εξωτερικά μοιάζει με ένα "συνηθισμένο" κουτί το οποίο έχει απλά επιθετική και μοντέρνα εμφάνιση, στο εσωτερικό του κρύβει πολλές, μάλλον απροσδόκητες εκπλήξεις.Σε μαύρο χρώμα και εφοδιασμένο με πλαϊνό παράθυρο το εν λόγω κουτί σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση ακόμη και high-end συστήματα προσφέροντας παράλληλα χώρο αλλά και ικανοποιητική ψύξη.
Για να μην σας κουράζουμε όμως με τα εισαγωγικά πάμε ευθύς αμέσως να δούμε όλες τις λεπτομέρειες μέσα από τις ενότητες που ακολουθούν ξεκινώντας όπως πάντα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κουτιού της σημερινής μας δοκιμής:
To Raven RV05B-W έρχεται σε μια αρκετά μεγάλη συσκευασία, η οποία στο εξωτερικό της έχει μια φωτογραφία (με μερικά εφέ από πίσω) του κουτιού και παράλληλα παρουσιάζει εν συντομία κάποια από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του κουτιού που κρύβεται στο εσωτερικό του.
Έχοντας μόλις ανοίξει τη συσκευασία.
Όπως βλέπουμε το κουτί έρχεται προφυλαγμένο ανάμεσα σε δύο κομμάτια φελιζόλ και μέσα σε μια υφασμάτινη θήκη μαύρου χρώματος ώστε να μην υπάρξουν τυχόν φθορές κατά τη μεταφορά του.
Tα παρελκόμενα του κουτιού που μας έστειλε η Silverstone αποτελούνται από ένα εγχειρίδιο οδηγιών, ένα φίλτρο σκόνης για ανεμιστήρα και ένα σακουλάκι με βίδες και δεματικά για τα καλώδια του συστήματος.
Κάπου εδώ λοιπόν, κλείνει η ενότητα αυτή και περνάμε ευθύς αμέσως να δούμε τι ακριβώς κρύβεται κάτω από το μαύρο κάλυμμα που υπήρχε μέσα στη συσκευασία του κουτιού.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Πάμε σιγά σιγά να βγάλουμε το κουτί από τα περιτυλίγματα του για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα των λεπτομερειών της εξωτερικής του όψης.
Το Raven RV05B-W είναι βαμμένο εξ'ολοκλήρου σε μαύρο χρώμα, ενώ στην πρόσοψή του υπάρχει χαραγμένο ανάγλυφα το όνομα της σειράς, "Raven".
Στην πάνω όψη της εξωτερικής πλευράς υπάρχει μια σχεδιαστική λεπτομέρεια αρκετά ασυνήθιστη σε σύγκριση με τα κουτιά που έχουν περάσει από τα χέρια μας έως τώρα. Η προσθήκη αυτή μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση (αφού δεν είχαμε προηγουμένως, λόγω του πολύ περιορισμένου χρόνου, κάνει κάποια έρευνα για το συγκεκριμένο κουτί), όμως παρακάτω θα δούμε αναλυτικά σε τι ακριβώς χρησιμεύει.
Παραμένοντας στην πάνω πλευρά, διακρίνουμε τα δύο πλήκτρα, ενεργοποίησης και reset, καθώς και τις υποδοχές ήχου όπως και τις δύο θύρες USB 3.0 οι οποίες καλύπτονται από ένα λαστιχένιο κάλυμμα το οποίο φέρει το λογότυπο της Silverstone.
Προχωρώντας στην αριστερή πλευρά, αποκαλύπτονται δύο ακόμη ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Η πρώτη είναι το πλαϊνό παράθυρο και η δεύτερη πως το κουτί όπως είναι σχεδιασμένο έχει μια μικρή αλλά ταυτόχρονα αισθητή κλίση προς τα εμπρός.
Ίδια εικόνα έχουμε και από τη δεξιά πλευρά, αν και εδώ όπως είναι φυσικό απουσιάζει το πλαϊνό παράθυρο και στη θέση του υπάρχει μια μονοκόμματη μαύρη λαμαρίνα. Αξίζει να παρατηρήσουμε ακόμη πως στην πίσω άκρη κάθε πλευράς υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας, κάτι που μπορείτε να δείτε στη δεύτερη φωτογραφία.
Βλέποντας την πίσω όψη του Raven RV05B-W το ενδιαφέρον μας σχετικά με τον τρόπο που το έχει σχεδιάσει η Silverstone αυξάνεται. Όπως βλέπουμε δεν υπάρχει το κλασσικό κενό (πάνω ή κάτω) για την τοποθέτηση του τροφοδοτικού, ούτε οι συνηθισμένες θέσεις για τις θύρες της μητρικής, παρά μόνο μία θέση για εγκατάσταση ανεμιστήρα. Ωστόσο κάποιες μικρές λεπτομέρειες που διακρίνονται κάτω από τη "σχάρα" που βρίσκεται στην κορυφή του κουτιού αρχίζουν να μας προϊδεάζουν για το τι περίπου πρόκειται να συναντήσουμε στη συνέχεια.
Μια μικρή παρένθεση πριν συνεχίσουμε, για να δούμε πώς ακριβώς είναι διαμορφωμένες περιμετρικά οι πλευρές του κουτιού στο κάτω μέρος τους. Σχεδιασμός αρκετά "επιθετικός" που συνάδει με το γενικότερο σχεδιαστικό μοτίβο που ακολουθεί το Raven.
Στο αμέσως προηγούμενο σετ φωτογραφιών, σκόπιμα αποφύγαμε να συμπεριλάβουμε μια φωτογραφία από την κάτω πλευρά της μπροστινής όψης. Αυτό έγινε, γιατί εκεί κρύβεται μια ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια η οποία δεν είναι άλλη από το αποσπώμενο (συρταρωτό) φίλτρο σκόνης στο οποίο θέλαμε να κάνουμε ξεχωριστή αναφορά.
Η αφαίρεση και η επανατοποθέτηση του εν λόγω φίλτρου είναι μια εξαιρετικά εύκολη υπόθεση. Έτσι μπορούμε πολύ εύκολα να δούμε λεπτομερώς τη διαμόρφωσή του. Παράλληλα παρατηρούμε ότι όπως και σε διάφορα άλλα σημεία του κουτιού, έτσι και εδώ υπάρχει πάνω στο φίλτρο το λογότυπο της σειράς στην οποία εντάσσεται το συγκεκριμένο κουτί.
Μια καλύτερη απεικόνιση του χώρου στον οποίο τοποθετείται το φίλτρο που είδαμε παραπάνω. Όπως βλέπουμε το φίλτρο μόνο τυχαία δεν έχει τοποθετηθεί εκεί καθώς από την εσωτερική πλευρά υπάρχουν οι δύο ανεμιστήρες εισαγωγής αέρα, 180 χιλιοστών.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με δύο φωτογραφίες από τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται το κουτί της σημερινής μας παρουσίασης, στις οποίες όπως βλέπετε έχει μπει λαστιχένια επένδυση για αποφυγή ολίσθησης αλλά και φθορών στην επιφάνεια στήριξης.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Έχοντας πάρει μια πρώτη εικόνα από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξωτερική όψη του Raven RV05B-W είναι πια καιρός να περάσουμε στις λεπτομέρειες από το εσωτερικό του το οποίο είναι σαφώς πολύ πιο ενδιαφέρον αλλά και διαφορετικό από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής.
Όπως έχουμε ήδη πολλές πει, το σημερινό κουτί είναι διαφορετικό σε πολλά πράγματα από την πλειοψηφία των κουτιών που υπάρχουν στην αγορά και διαφέρει ακόμη και στον τρόπο με το οποίο θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του. Έτσι, δεν υπάρχουν οι κλασσικές βίδες που συγκρατούν τις πλαϊνές λαμαρίνες στην πίσω πλευρά και το πρώτο βήμα για να περάσουμε στο εσωτερικό είναι να αφαιρέσουμε αρχικά το πάνω τμήμα του κουτιού. Η αφαίρεσή του πλαστικού που βλέπετε όπως και η επανατοποθέτησή του είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς αυτό είναι κουμπωτό και δεν θα υπάρχουν βίδες. Όπως βλέπουμε οι θύρες της μητρικής βρίσκονται στη κορυφή του κουτιού, δηλαδή όλο το σύστημα τοποθετείται στροφή 90 μοιρών απ'ότι σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.
Οι πλευρικές λαμαρίνες αφαιρούνται πιέζοντας απλά τον μηχανισμό που βλέπετε στις παραπάνω φωτογραφίες και ανασηκώνοντας το πλαϊνό.
Το αριστερό πλαϊνό έχοντας μόλις βγει από το κουτί, με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω.
Mια γενικότερη άποψη της αριστερής πλευράς από την οποία έχουμε αφαιρέσει το πλαϊνό κάλυμμα.
Κάτω αριστερά διακρίνουμε ένα πλαστικό εξάρτημα το οποίο όπως θα δούμε παρακάτω προορίζεται για τη φιλοξενία έως και δύο σκληρών δίσκων 3.5 ιντσών.
Το εν λόγω cage είναι αφαιρούμενο και συγκρατείται στη θέση του από μερικές βίδες οι οποίες μπορούν πολύ εύκολα να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.
Στον πάτο του κουτιού, διακρίνουμε και πάλι τους δύο ανεμιστήρες εισαγωγής αέρα ενώ πλέον φαίνονται και τα καλώδια του κουτιού τα οποία αργότερα θα συνδέσουμε πάνω στη μητρική.
Όπως είδαμε και παραπάνω, το κουτί της σημερινής μας δοκιμής δεν υποστηρίζει δυστυχώς κάποια οπτική συσκευή 5.25 ιντσών παρά μόνο ένα slim slot-loading drive. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε τη θέση στην οποία μπορεί αυτό να εγκατασταθεί σε περίπτωση που το επιθυμεί ο χρήστης. Ο περιορισμός αυτός θα μπορούσε σίγουρα να θεωρηθεί σημαντικός για πολλούς από εμάς και πιστεύουμε πως είναι ένα σημείο πάνω στο οποίο θα πρέπει να δουλέψει η εταιρεία σε κάποια πιθανή μελλοντική έκδοση του κουτιού.
Οι βίδες που συγκρατούν στη θέση τους τα αποσπώμενα λαμάκια των θυρων PCI καλύπτονται από ένα μεταλλικό "πλέγμα". Αυτό συγκρατείται στη θέση του από δύο άλλες βίδες κάτι που εκ των πραγμάτων δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό. Θα προτιμούσαμε κάποιο μηχανισμό από πλαστικό που να ανοίγει-κλείνει με το χέρι ή έστω να υπάρχουν δύο χειρόβιδες για μεγαλύτερη ευκολία.
Από την άλλη πλευρά, η λαμαρίνα αφαιρείται με τον ίδιο ακριβώς tool-free μηχανισμό που είδαμε και παραπάνω.
Το Raven, "γυμνό" και από τη δεξιά πλευρά όπου για μία ακόμη φορά συναντούμε το λογότυπο της εταιρείας.
Όπως ίσως παρατηρήσατε παραπάνω, λόγω και του αρκετά ιδιόρρυθμου σχεδιασμού του κουτιού, στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν άλλες θέσει για hardware πλην του cage για τους σκληρούς δίσκους που είδαμε. Έτσι τόσο το slim slot-loading drive, όσο και οι SSD τοποθετούνται στην πίσω πλευρά του κουτιού στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις που έχει φτιάξει η εταιρεία αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.
Οι θύρες PCI από την πίσω πλευρά. Όπως βλέπουμε τα λαμάκια μπορούν να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν ξανά στη θέση τους.
Πριν περάσουμε στην εγκατάσταση του συστήματος δοκιμών στο εσωτερικό του Raven RV05B-W, κλείνουμε με δύο φωτογραφίες του "γυμνού" κουτιού από την μπροστά και πίσω όψη του.
Εγκατάσταση συστήματος
Πάμε λοιπόν να γεμίσουμε το Raven RV05B-W με hardware. Το ενδιαφέρον μας είναι έντονο και εστιάζεται κυρίως στο πόσο εύκολη είναι η εγκατάσταση σε ένα κουτί σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, καθώς δεν έχει περάσει ξανά κάποια παρόμοια υλοποίηση από τα χέρια μας.
Ξεκινώντας όπως πάντα από τα εύκολα, τοποθετούμε πρώτα από όλα στην πάνω πλευρά του κουτιού το λαμάκι για τις θύρες εισόδου και εξόδου της μητρικής.
To Raven RV05B-W έρχεται με προεγκατεστημένους τους αποστάτες της μητρικής. Έτσι εξοικονομούμε λίγο χρόνο και προχωράμε απευθείας στην τοποθέτηση της μητρικής στις προκαθορισμένες θέσεις.
Η τοποθέτηση και στερέωση της μητρικής είναι μια αρκετά εύκολη υπόθεση και παρά τον διαφορετικό σχεδιασμό σε σχέση με τα "παραδοσιακά" κουτιά δεν θα μας δημιουργήσει καμία απολύτως δυσκολία.
Συνεχίζουμε με την εγκατάσταση του τροφοδοτικού, η οποία απαιτεί περισσότερη προσοχή, ειδικά εφόσον έχουμε ήδη εγκαταστήσει τη μητρική μας. Αυτό συμβαίνει γιατί πρακτικά το τροφοδοτικό δεν στηρίζεται πουθενά αλλού εκτός από το χέρι μας όσο το βιδώνουμε και έτσι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να φύγει και να προκληθεί κάποια ζημιά.
Σειρά παίρνει η εγκατάσταση της κάρτας γραφικών. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως αν η κάρτα σας είναι πολύ μεγάλη, όπως η δική μας (Radeon 5970), τότε ίσως θα πρέπει να αφαιρέσετε τον ένα από τους δύο ανεμιστήρες που βρίσκονται κάτω είτε μόνιμα είτε προσωρινά. Παράλληλα, όπως θα δείτε αριστερά, έχει τοποθετηθεί και ένας σκληρός δίσκος ενώ υπάρχει χώρος να τοποθετηθεί και ακόμη ένας. Εντύπωση προκαλεί εδώ το γεγονός ότι ο δίσκος δεν θα λειτουργήσει σε εντελώς κάθετη θέση κάτι που θα μπορούσε να εγείρει απορίες σχετικά με το αν μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να προκληθούν φθορές στους δίσκους. Σε σχετική επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία πάντως, η Silverstone μας διευκρίνισε πως δεν τίθεται ούτε ζήτημα φθορών ούτε αύξησης της θερμοκρασίας στους εγκατεστημένους δίσκους.
Μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά του κουτιού, όπου εκεί θα τοποθετήσουμε τον SSD του συστήματος στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις.
Πλέον το σύστημά μας είναι έτοιμο για το πρώτο boot και ρίχνοντας ξανά μια ματιά από στο άνοιγμα της αριστερής πλευράς διαπιστώνουμε πως οι δυνατότητες διαχείρισης των καλωδίων που παρέχει το κουτί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ένα mοdular τροφοδοτικό ωστόσο σίγουρα θα διευκολύνει τον κάτοχο και ταυτόχρονα θα διευκολύνει και τη ροή αέρα μέσα στο κουτί.
Kάπου εδώ πλέον κλείνει και πάλι το Raven RV05B-W μιας και είμαστε πλέον έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες μετρήσεις. Πριν όμως σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματά τους θα ρίξουμε μια σύντομη ματά στη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε.
Σύστημα δοκιμών & μεθοδολογία μετρήσεων
To hardware που όπως είδαμε και παραπάνω, εγκαταστήσαμε στο Silverstone Raven RV-05B-W ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και τον SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνάν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε. Η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο έγιναν οι δοκιμές ήταν περίπου στους 27 βαθμούς Κελσίου.
Τα αποτελέσματα που καταγράψαμε στα παραπάνω διαγράμματα δεν θα μπορούσαν παρά να χαρακτηριστούν ιδιαιτέρως θετικά. Στο γεγονός αυτό συμβάλλει αποτελεσματικά τόσο ο ασυνήθιστος, αλλά τελικά αποδοτικός, σχεδιασμός του συστήματος όσο και η εισροή ψυχρού αέρα από τους μεγάλους ανεμιστήρες στο κάτω μέρος του κουτιού. Δεδομένου ότι ο ζεστός αέρας τείνει να βρίσκεται ψηλότερα από τον ψυχρό αφού είναι ελαφρύτερος από αυτόν, η ροή και η ανανέωση του αέρα σε ένα κουτί με τη συγκεκριμένη δομή μοιάζει να είναι ιδανική.
Επιπλέον, πολύ θετικό είναι το γεγονός πως παρόλο που η εταιρεία κατάφερε να σχεδιάσει το κουτί έτσι ώστε να πετυχαίνει πολύ καλή απόδοση στον τομέα των θερμοκρασιών, κατάφερε ταυτόχρονα να το διατηρήσει και αθόρυβο. Με την ένδειξη του ντεσιμπελόμετρου να ξεπερνά μετά βίας τα 33.7 db(A) ο υποψήφιος κάτοχος του Raven RV05B-W θα μπορέσει να "κοιμηθεί ήσυχος" ειδικά αν και το σύστημα που θα εγκαταστήσει σε αυτό είναι εξίσου αθόρυβο. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ βέβαια πως οι αρκετά μεγάλες οπές που βρίσκονται στο πάνω μέρος, αν και λειτουργούν εξαιρετικά ως προς την αποβολή του θερμού αέρα όταν το σύστημα είναι σε λειτουργία, επιτρέπουν ταυτόχρονα και την ελεύθερη είσοδο μεγάλων ποσοτήτων σκόνης όταν ο υπολογιστής δεν λειτουργεί.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ λοιπόν φτάνει στο τέλος της και η σημερινή μας παρουσίαση και το Raven RV05B-W κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει στο γράφοντα ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις σε γενικές γραμμές αλλά παράλληλα έχοντας και ορισμένα σημεία τα οποία σαφώς θα προτιμούσαμε διαφορετικά. Το εν λόγω κουτί είναι σίγουρα μια πολύ ποιοτική πρόταση σε σχετικά λογική τιμή και σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο από όσους ψάχνουν το που θα φιλοξενηθεί το σύστημά τους, αφού παρά τα όποια μειονεκτήματά του προσφέρει διαθέτει και πολλά πλεονεκτήματα.
Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του Silverstone Raven RV05B-W που μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά στην τιμή των 113,65 €, όπως τα εντοπίσαμε μέσα από τη δοκιμή που πραγματοποιήσαμε:
Πλεονεκτήματα:
- Πολύ βολικός σχεδιασμός του εσωτερικού
- Δύο προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες 180mm
- Πολύ καλή ροή αέρα (λόγω κατασκευής και ανεμιστήρων) και αντίστοιχα πολύ καλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό
- Ύπαρξη αποσπώμενου φίλτρου αέρα στη βάση του κουτιού
- Αθόρυβη λειτουργία ανεμιστήρων
- Πρωτότυπος σχεδιασμός και επιθετική εμφάνιση
Μειονεκτήματα:
- Αδυναμία εγκατάστασης οπτικής συσκευής 5.25 ιντσών και δυνατότητα εγκατάστασης μόνο ενός slim slot-loading drive
- Απουσία φίλτρου σκόνης από την οροφή
- Δυνατότητα εγκατάστασης μόνο δύο σκληρών δίσκων
- Μέτριες δυνατότητες διαχείρισης καλωδίων
- Ελαφρώς τσιμπημένη τιμή
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Silverstone Raven RV05B-W είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris