Κατά καιρούς στο Insomnia.gr έχουμε δει πολλές παρουσιάσεις ψυκτρών για όλα τα πορτοφόλια και τις ανάγκες, όμως μέχρι σήμερα κάτι έλειπε και αυτό δεν ήταν άλλο από την παρουσίαση κάποιας υδρόψυξης. Σήμερα όμως σκοπεύουμε να "σπάσουμε το ρόδι" καθώς πρόσφατα έφτασε στο εργαστήριό μας, μια νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση από την γνωστή εταιρεία Raijintek.
Πρόκειται για την νέα all-in-one υδρόψυξη της εταιρείας, η οποία φέρει την ονομασία "Triton" και υπόσχεται πολύ καλές επιδόσεις σε συνδυασμό με μια άκρως ελκυστική εμφάνιση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, πριν από όλα είναι το γεγονός πως η εταιρεία επιλέγει για μια ακόμη φορά να δώσει ένα όνομα που προέρχεται από την ελληνική μυθολογία σε κάποιο προϊόν της. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον Τρίτωνα, μια θεότητα της θάλασσας, που σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.
Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Έτσι, έχοντας κάνει και ένα σύντομο φρεσκάρισμα στις ιστορικές μας γνώσεις είμαστε έτοιμοι για να δούμε τι μας επιφυλάσσει αυτή τη φορά η Raijintek ξεκινώντας όπως πάντα την παρουσίασή μας με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της υδρόψυξης που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής.
Η Triton έρχεται μέσα σε μια αρκετά βολική συσκευασία με χειρολαβή για την εύκολη μεταφορά της. Εξωτερικά, υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες του προϊόντος αλλά και ένας πίνακας με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Έτσι ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να έχει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα του προϊόντος πριν το αγοράσει.
Από τα παρελκόμενα της Triton, ξεκινάμε με τα μεταλλικά εξαρτήματα που θα μας χρησιμεύσουν για να τη στερεώσουμε με ασφάλεια πάνω στη μητρική καθώς και με τις απαραίτητες βίδες για την προσαρμογή των ανεμιστήρων πάνω στο ψυγείο αλλά και της Triton στο εκάστοτε κουτί.
Η Raijintek μαζί με την υδρόψυξη, προσφέρει και τρία διαφορετικά χρώματα, για το υγρό που ρέει στο κύκλωμα ψύξης, έτσι ώστε να το φέρουμε ακριβώς στα γούστα μας αλλά και στα σχεδιαστικά μέτρα του υπόλοιπου συστήματος.
Μεταξύ των παραπάνω, βρίσκουμε και ένα μικρό ποτενσιόμετρο το οποίο όπως θα δούμε παρακάτω, αν και προφανώς είναι αυτονόητο, αποσκοπεί στη ρύθμιση των στροφών των ανεμιστήρων.
Κλείνουμε με το εγχειρίδιο οδηγιών, το οποίο είναι σε διάφορες γλώσσες αλλά δυστυχώς όχι την ελληνική, παρά την προέλευση του ονόματος.
Φωτογραφίες
Έχοντας πάρει μια εικόνα του bundle που έρχεται μαζί με την Triton μπορούμε πια να τη βγάλουμε και αυτή από τη συσκευασία και να την τοποθετήσουμε κάτω από το φωτογραφικό φακό μας.
Ξεκινάμε με δυο φωτογραφίες από το ψυγείο και τη διαμόρφωσή του η οποία σε γενικές γραμμές μοιάζει με αυτή των περισσότερων υλοποιήσεων που κυκλοφορούν στην αγορά. Ωστόσο είναι αισθητά ελαφρύτερο από ορισμένα άλλα που έχουν περάσει από τα χέρια μας, όπως για παράδειγμα το CM Eisberg 240.
Το σημείο στο οποίο οι σωλήνες του συστήματος συνδέονται με το ψυγείο. Εαν χρειαστεί, για λόγους συντήρησης για παράδειγμα, η αφαίρεσή τους είναι μια αρκετά εύκολη υπόθεση.
Προχωράμε και σειρά παίρνει το μπλοκ της Raijintek Triton. Στην επινικελωμένη βάση του, όπως βλέπουμε υπάρχει ένα αυτοκόλλητο το οποίο φυσικά θα πρέπει να αφαιρεθεί πριν από την εγκατάσταση. Μπορεί αυτή τη φορά να μην καταφέραμε να στερεώσουμε κάποιο νόμισμα στη βάση,όπως κάνουμε σε όλες τις άλλες ψύκτρες, όμως η λείανση που έχει το μπλοκ από το εργοστάσιο είναι εξαιρετική.
Λεπτομέρεια από το καλώδιο τροφοδοσίας της αντλίας.
Το μπλοκ είναι διάφανο από όλες τις πλευρές του, όπως ακριβώς και οι σωλήνες του κυκλώματος. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πάνω πλευρά του η οποία είναι μαύρη και πάνω σε αυτή υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας.
Μερικές ακόμη φωτογραφίες από το μπλοκ, το οποίο συγκρατείται πάνω στο socket του επεξεργαστή χάρη στις δύο βίδες που υπάρχουν κάτω δεξιά και αριστερά. Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε πως πέρα από το ότι μπορούμε να δούμε στο εσωτερικό του, υπάρχει μέσα στο tank και ένα γαλάζιο LED το οποίο ανάβει όταν λειτουργεί η αντλία. Με τον τρόπο αυτό έχουμε και ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό του κουτιού αλλά και μπορούμε να αντιληφθούμε άμεσα τυχόν βλάβη όταν και αν)αυτή παρουσιαστεί.
Οι δύο ανεμιστήρες, 120mm, που συνοδεύουν την υδρόψυξη της σημερινής μας δοκιμής.
Η τοποθέτηση των ανεμιστήρων στο ψυγείο είναι υπόθεση μερικών δευτερολέπτων. Πλέον η Triton είναι έτοιμη για να εγκατασταθεί στο σύστημα δοκιμών ώστε να πάρουμε τις απαραίτητες μετρήσεις.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη μέτρηση των επιδόσεων της Raijintek Triton, εγκαταστήσαμε την υδρόψυξη στο σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:
Οι μετρήσεις που λάβαμε, πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.2 GHz και στη συνέχεια στα 4.5 GHz με 1.35V vCore. Για την καλύτερη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που λάβαμε από τις μετρήσεις, θα γίνει σύγκριση με μια κάπως "γερασμένη" αλλά παντός καιρού Coolermaster Eisberg 240 η οποία μας προσφέρει με επιτυχία και χωρίς προβλήματα τις υπηρεσίες της εδώ και πολύ καιρό. Πολύ σύντομα η βάση μας εμπλουτισθεί και με άλλα μοντέλα και έτσι θα μπορούμε να έχουμε μια σαφώς καλύτερη εικόνα.
Oι δοκιμές μας έγιναν εκτός κουτιού, με τη θερμοκρασία του χώρου στους περίπου 27 βαθμούς Κελσίου.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε:
Οι μετρήσεις μιλούν από μόνες τους και παρόλο που στη σημερινή δοκιμή σπρώξαμε τον επεξεργαστή μας όσο πιο κοντά στα όριά του μπορούσαμε (4.5 GHz έναντι των 4.2 GHz που ανέβαινε στις δοκιμές των παραδοσιακών ψυκτρών) η Triton κατάφερε να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε επίπεδα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άνω του ικανοποιητικού. Αυτό το γεγονός είναι μάλιστα ακόμη πιο σημαντικό αν λάβουμε υπόψη τις αισθητές διαφορές από τις αντίστοιχες θερμοκρασίες που πέτυχε στο ίδιο διάστημα δοκιμών η Eisberg 240.
Στο κομμάτι του θορύβου ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση. Αν και το πιθανότερο είναι πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να αυξήσετε την ταχύτητα των ανεμιστήρων στο μέγιστό της (ή τουλάχιστον κοντά σε αυτό), καλό θα είναι αν το κάνετε τελικά να έχετε φροντίστε και για την αποτελεσματική ηχομόνωση του κουτιού σας.Το λέμε αυτό γιατί αν και υπό κανονικές συνθήκες η λειτουργία τους είναι τελείως αθόρυβη και διακριτική, όσο πλησιάζουμε προς τις μέγιστες στροφές (και ειδικά σε αυτές) ο θόρυβος αυξάνεται σημαντικά και φτάνει σε ενοχλητικά, τουλάχιστον για τον γράφοντα, επίπεδα. Συγκεκριμένα, με τη σχετική μέτρηση να πραγματοποιείται βράδυ, σε όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο περιβάλλον και με το όργανο σε απόσταση ενός μέτρου από το ψυγείο η ένδειξη που πήραμε ήταν 41.2 dB(A).
H εν λόγω τιμή είναι ίσως "ανησυχητική" για τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά πως στο μεγαλύτερο μέρος του εύρους στροφών τους οι ανεμιστήρες παραμένουν από αθόρυβοι έως και αρκετά διακριτικοί.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ η σημερινή μας παρουσίαση φτάνει στο τέλος της και η Raijintek Triton κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας καταφέρει να μας αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις.
Πρόκειται για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο προϊόν, το οποίο αναμφίβολα, αν και σίγουρα επιδέχεται μικρών βελτιώσεων, οπωσδήποτε θα ικανοποιήσει ακόμη τους πιο απαιτητικούς από εμάς. Έτσι παρά την ομολογουμένως αρκετά τσιμπημένη τιμή της, αποτελεί μια λύση η οποία σίγουρα δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Ας πάμε λοιπόν, υπενθυμίζοντας ότι η τιμή της Raijintek Triton κυμαίνεται στα 110 € με ΦΠΑ, να ανακεφαλαιώσουμε, συγκεντρώνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας:
Πλεονεκτήματα:
- Εξαιρετικές επιδόσεις
- Εύκολη εγκατάσταση
- Συμβατότητα με πολλά sockets
- Δυνατότητα ρύθμισης των ανεμιστήρων με το παρεχόμενο ποτενσιόμετρο
- Όμορφος σχεδιασμός
- Παροχή χρωμάτων για το υγρό του κυκλώματος
Μειονεκτήματα:
- Τσιμπημένη τιμή
- Θόρυβος ανεμιστήρων στο 100% των στροφών τους
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η Raijintek Triton είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris