H Raijintek είναι μια νέα σχετικά εταιρεία στο χώρο των υπολογιστών, η οποία όμως έχει κάνει μια αρκετά δυνατή αρχή ενώ είχε και μια ιδιαίτερα αξιόλογη παρουσία στην Computex 2014, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Η εταιρεία μας έστειλε μάλιστα προσφάτως ένα νέο κουτί το οποίο πριν από λίγο καιρό έκανε την εμφάνιση του και επίσημα στην αγορά, οπότε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο κατασκευαστικά όσο και (δευτερευόντως) λόγω του ονόματος που φέρει. Πρόκειται για το mid-tower Raijintek Agos, την ονομασία του οποίου η εταιρεία την εμπνεύστηκε από την Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία.
To εν λόγω κουτί λοιπόν έλκει την ονομασία του από το Άργος, την πασίγνωστη πόλη της Πελοποννήσου, αλλά και τον αρχαίο Έλληνα βασιλέα της περιοχής Άργο. Παρόλο που μας έκανε αυτή την τιμή η συγκεκριμένη εταιρεία, υπέπεσε όμως σε ένα μικρό ορθογραφικό λάθος και έτσι η λατινική ονομασία του νέου κουτιού γράφτηκε ως "Agos" και όχι "Argos" που θα ήταν το σωστό.
Το Agos που θα δοκιμάσουμε σήμερα είναι ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο με πληθώρα ευκολιών και δυνατοτήτων αλλά και προτεινόμενη τιμή από την εταιρεία στα 49.90 ευρώ, η οποία ομολογουμένως είναι το λιγότερο δελεαστική. Μέσα από τις επόμενες σελίδες θα δούμε κατά πόσο τα καταφέρνει και που ενδεχομένως δυσκολεύεται και όπως πάντα θα ξεκινήσουμε με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του.
Τεχνικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Raijintek Agos παρουσιάζονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα.
Αν και η τιμή του, ακόμη και στην αρκετά ακριβή ελληνική αγορά, φθάνει στα 55€ (συμπ.ΦΠΑ) βλέπουμε πως το Agos είναι εφοδιασμένο με αρκετά καλούδια, τα οποία για να είμαστε ειλικρινείς είναι περισσότερα από αυτά που θα περιμέναμε. Πληθώρα θέσεων για συσκευές 3.5 και 5.25 ιντσών, αποσπώμενο cage σκληρών δίσκων, υποστήριξη μεγάλων καρτών γραφικών και δύο προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες είναι τα βασικότερα σημεία, τα οποία ξεχωρίσαμε με μια πρώτη ματιά. Ωστόσο η εταιρεία έχει επιλέξει όπως βλέπουμε να μην τοποθετήσει κάποια εξωτερική θέση 3.5 ιντσών και αυτό είναι κάτι που μάλλον δε θα φανεί και τόσο βολικό σε όσους χρησιμοποιούν κάποιον ελεγκτή ανεμιστήρων, card reader ή κάποια παρόμοια συσκευή.
Το Agos έρχεται σε μια συσκευασία από σκληρό χαρτόνι στο εξωτερικό της οποίας υπάρχουν εικόνες του κουτιού, αλλά και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.
Μια μικρή λεπτομέρεια. Η ονομασία του κουτιού είναι γραμμένη με μικρότερα γράμματα και στα ελληνικά (και με το σωστό τρόπο, χωρίς τυπογραφικά λάθη).
Μέσα στη συσκευασία βρίσκεται καλά προστατευμένο το Agos, στερεωμένο ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια από φελιζόλ.
Τα παρελκόμενα του Agos: ένα μαγνητικό φίλτρο σκόνης, ένα μικρό ηχείο για την μητρική, βίδες, δεματικά, και ένα ελαφρώς ταλαιπωρημένο manual. Είναι κάπως παράξενο που παρά το γεγονός ότι η Raijintek επέλεξε μια ονομασία εμπνευσμένη από την Ελλάδα και την μυθολογία, από το manual απουσιάζει η ελληνική γλώσσα.
Φωτογραφίες-Εξωτερικό
Με ανυπομονησία αντίστοιχη με αυτή ενός μικρού παιδιού που ξετυλίγει το καινούργιο του παιχνίδι, βγάλαμε με προσεκτικές κινήσεις το Agos από τα προστατευτικά φελιζόλ και το νάυλον μέσα στο οποίο βρισκόταν και το βάλαμε να ποζάρει στο φωτογραφικό μας φακό.
Ξεκινάμε με δύο γενικές φωτογραφίες από την μπροστινή όψη του κουτιού.
Μια κοντινότερη ματιά στην πρόσοψη του Agos. Βλέπουμε τις θέσεις για τις συσκευές 5.25", τα πλήκτρα ενεργοποίησης και reset, τις δύο θύρες USB, καθώς και τα audio jacks. Παράλληλα διακρίνουμε και το λογότυπο της εταιρεία το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο χαμηλά, στο μέσο της προσόψεως.
Λεπτομέρεια από τα καλύμματα των φατνίων 5.25''. Η αφαίρεση και η επανατοποθέτησή τους γίνεται πανεύκολα πιέζοντας ελαφρώς τα σημεία που φαίνονται στην παραπάνω φωτογραφία.
Η οροφή (από την εξωτερική πλευρά) του Agos. Εδώ ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει 2 ανεμιστήρες 120 ή 140 χιλιοστών ή ένα διπλό ψυγείο καθώς και το παρεχόμενο φίλτρο (το οποίο μάλιστα μπορεί να τοποθετηθεί και από την εσωτερική πλευρά για να είναι ακόμη πιο διακριτική η παρουσία του).
Δύο φωτογραφίες από την αριστερή και δεξιά πλευρά του κουτιού μας. Όπως βλέπετε, αριστερά υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ανεμιστήρων για την ψύξη της μητρικής και των καρτών επέκτασης, ενώ δεξιά η λαμαρίνα δεν έχει έχει υποστεί κάποια επέμβαση (δεν υπάρχει και κάποιος λόγος άλλωστε).
H πίσω όψη του Agos. Όπως βλέπουμε, το τροφοδοτικό τοποθετείται στο κάτω μέρος του κουτιού. Παρατηρούμε ακόμη δύο οπές για πέρασμα σωλήνων υδρόψυξης ενώ υπάρχει και μια ιδιαίτερα χρήσιμη χειρολαβή (η οποία μάλιστα ανοίγει και κλείνει) για να μπορούμε να βγάζουμε ή να τοποθετούμε στη θέση της την πλαϊνή λαμαρίνα με μεγαλύτερη ευκολία.
Συνεχίζουμε με τη συνήθως αθέατη πλευρά του εκάστοτε κουτιού, που δεν είναι άλλη από την εξωτερική κάτω πλευρά του. Εδώ η εταιρεία έχει τοποθετήσει κομμάτια από λάστιχο σε κάθε ποδαράκι (για απόσβεση κραδασμών, αποφυγή φθορών στην επιφάνεια τοποθέτησης και αποφυγής ολίσθησης, καθώς και ένα ακόμη φίλτρο σκόνης. Ακόμη βλέπουμε, όπως αναφέραμε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά, πως υπάρχει και εδώ η δυνατότητα τοποθέτησης ανεμιστήρα (από την εσωτερική πλευρά).
Μια προσεκτική ματιά στο φίλτρο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του κουτιού μας αποκαλύπτει οτι αυτό δεν είναι μαγνητικό αλλά μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα με ένα απλό τράβηγμα, ενώ και η τοποθέτησή του γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Φωτογραφίες-Εσωτερικό
H αλήθεια είναι ότι κάπου εδώ είχαμε ήδη αρχίσει να ανησυχούμε μήπως δεν διαβάσαμε σωστά, και γράψαμε λάθος την τιμή στην ενότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο, πριν καθίσουμε στον υπολογιστή για να αναζητήσουμε την επιβεβαίωση (ή διάψευση) των όσων σας μεταφέραμε παραπάνω, αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά και στο εσωτερικό του Agos.
Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουμε μόλις βγάλουμε την αριστερή πλαϊνή λαμαρίνα. Όλο το εσωτερικό είναι βαμμένο σε μαύρο χρώμα, γεγονός το οποίο συμβάλει στην ήδη θετική εικόνα που έχουμε αρχίσει να σχηματίζουμε σχετικά με την αισθητική (και όχι μόνο) του εν λόγω κουτιού.
Μια πιο κοντινή ματιά στα σημεία όπου κουμπώνουν οι συσκευές 5.25 ιντσών. Αρκεί ένα απλό γύρισμα στην πλαστική λαβή για να ασφαλίσουμε ή να απασφαλίσουμε και να αφαιρέσουμε την εκάστοτε συσκευή. Η Raijintek μας διευκολύνει μάλιστα ακόμη περισσότερο, καθώς όπως βλέπετε, έχει τοποθετήσει και ενδείξεις "Lock" και "Unlock".
Ακριβώς από κάτω βρίσκονται τα cages στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε σκληρούς δίσκους ή SSDs. Το ένα από τα δύο είναι αποσπώμενο και για να το βγάλουμε αρκεί να αφαιρέσουμε τις δύο χειρόβιδες που το συγκρατούν. Έτσι αργότερα θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε και μια αρκετά μεγάλη κάρτα γραφικών, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν εφικτό να χωρέσει.
Το Agos έχοντας αφαιρέσει από αυτό το αποσπώμενο HDD cage. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερες από μια κάρτες γραφικών, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Ο λόγος είναι φυσικά πως το κάτω cage δεν βγαίνει και έτσι εάν η δεύτερη κάρτα έχει και αυτή μήκος μεγαλύτερο από 29 εκατοστά δε θα μπορέσετε να την εγκαταστήσετε.
Ο ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα που βρίσκεται μπροστά από το cage που μόλις αφαιρέσαμε. Στην αριστερή φωτογραφία βλέπουμε και μια εικόνα του πώς δείχνει το Agos, κοιτώντας προς τα πάνω, από μέσα.
Στην εξωτερική πλευρά των φατνίων που τοποθετούνται οι δίσκοι υπάρχει χαραγμένο ανάγλυφα το όνομα της εταιρείας.
Πάνω από τη θέση του τροφοδοτικού, υπάρχουν oι δύο οπές για την όδευση σωλήνων υδρόψυξης καθώς και τα συνολικά επτά expansion slots, τα λαμάκια το οποίων διαθέτουν χειρόβιδες για την εύκολη αφαίρεση και επανατοποθέτησή τους. Αυτό είναι ένα ακόμη σημείο στο οποίο η Raijintek κερδίζει τις θετικές μας εντυπώσεις, καθώς σε πολλά άλλα κουτιά, ακόμη και ακριβότερα, εκτός του ότι δεν υπάρχουν χειρόβιδες σε αυτό το σημείο, έχει τύχει να δούμε λαμάκια τα οποία πρέπει να σπάσουν για να αφαιρεθούν και δεν μπορούν να τοποθετηθούν ξανά.
Από την άλλη πλευρά, την οποία δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής, υπάρχουν λαστιχένια grommets για την ευκολότερη όδευση των καλωδίων στα σημεία που επιθυμούμε.
H πίσω όψη του cage όπου τοποθετούνται οι συσκευές 5.25 ιντσών. Όπως βλέπουμε, εδώ δεν υπάρχουν μηχανισμοί ασφάλισης των συσκευών. Αυτό μας αρέσει ιδιαίτερα καθώς σε ενδεχόμενη εγκατάσταση οπτικής συσκευής αρκεί να ασχοληθούμε μόνο με τη μια πλευρά του κουτιού.
Κλείνουμε με μια γενική άποψη του εσωτερικού της δεξιάς πλευράς του Raijintek Agos. Πίσω από το χώρο όπου τοποθετείται η μητρική παρατηρούμε ένα αρκετά μεγάλο άνοιγμα, το οποίο υπάρχει για να μας διευκολύνει στην εγκατάσταση ή απεγκατάσταση κάποιας ψύκτρας.
Έτσι, αφού είδαμε τι γίνεται στο εσωτερικό του Agos, είναι πια καιρός να μαζέψουμε το hardware μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εγκατάστασής του.
Εγκατάσταση συστήματος και υδρόψυξης
Ώρα να γεμίσουμε με hardware το εσωτερικό του Agos και να δούμε πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η όλη διαδικασία.
Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από τα "εύκολα", δηλαδή την τοποθέτηση του SSD στο σχετικό φατνίο, κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση τεσσάρων βιδών.
Σειρά παίρνει το πίσω Ι/Ο panel της μητρικής, η τοποθέτησή του οποίου είναι (όπως και σε κάθε κουτί βέβαια) ζήτημα δευτερολέπτων.
Μιας και η ώρα της μητρικής έχει σχεδόν φτάσει, ρίχνουμε μια ματιά στην λαμαρίνα όπου θα την τοποθετήσουμε. Εκεί βρίσκουμε προεγκατεστημένους τους απαραίτητους αποστάτες, οπότε χωρίς να χάνουμε χρόνο παίρνουμε κατσαβίδι και μητρική και πάμε στην επόμενη φάση.
Η εγκατάσταση της μητρικής είναι μια εξίσου εύκολη διαδικασία τελικά. Σε αυτό όμως βοηθάει σημαντικά και το ιδιαίτερα ευρύχωρο εσωτερικό του κουτιού που μας παρέχει αρκετά μεγάλη ελευθερία και ευελιξία στις κινήσεις μας.
Το τροφοδοτικό, όπως είδαμε και νωρίτερα τοποθετείται στο κάτω μέρος του κουτιού. Θα πρέπει μόνο να είμαστε προσεκτικοί, στην περίπτωση που έχουμε κάποιο τροφοδοτικό μεγάλων διαστάσεων και θέλουμε να βάλουμε και ανεμιστήρα στον πάτο του κουτιού. Όπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία, η απόσταση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και έτσι ανάλογα τις συνθήκες ο ανεμιστήρας ίσως να μην χωρέσει.
Πίσω από τη μητρική υπάρχει ένα μεγάλο κενό, στη λαμαρίνα, χάρη στο οποίο μπορούμε να εγκαταστήσουμε ή να απεγκαταστήσουμε ψύκτρες με ευκολία, χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της μητρικής από το κουτί.
Συνεχίζοντας, εγκαθιστούμε τον επεξεργαστή, τις μνήμες και την κάρτα γραφικών (όπως βλέπετε αφαιρέσαμε και το αποσπώμενο cage σκληρών δίσκων για να χωρέσει), και το σύστημά μας είναι πια έτοιμο για την πρώτη του εκκίνηση.
Έτσι λοιπόν, μετά από μια διαδικασία η οποία απαίτησε σχετικά λίγο χρόνο και ήταν ιδιαίτερα εύκολη, είμαστε σε θέση να "βάλουμε μπροστά" και να πάρουμε ορισμένες απαραίτητες μετρήσεις για να αξιολογήσουμε και υπό πραγματικές συνθήκες το προϊόν της δοκιμής. Πριν όμως περάσουμε στα αποτελέσματα των μετρήσεων θα δούμε συνοπτικά το hardware που εγκαταστήσαμε πριν από λίγο και φυσικά θα εξηγήσουμε τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε.
Στη διάθεσή μας είχαμε και μια all-in-one υδρόψυξη, Eisberg 240L Prestige της Coolermaster την οποία και είχαμε σκοπό να εγκαταστήσουμε στο Agos καθώς όπως αναφέρεται στις προδιαγραφές του παρέχεται η σχετική υποστήριξη. Ωστόσο κάτι που δεν διευκρινίζεται στα επίσημα χαρακτηριστικά από την εταιρεία, είναι πως η εγκατάσταση ενός διπλού ψυγείου υδρόψυξης (το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στην οροφή του κουτιού) εξαρτάται άμεσα από την εκάστοτε εγκατεστημένη μητρική. Έτσι βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν είδαμε πως το δικό μας μοντέλο, δεν κατάφερε να χωρέσει μέσα στο Raijintek Agos.
Συνεπώς σήμερα, δεν θα δούμε εγκατάσταση υδρόψυξης αλλά ούτε και τις σχετικές μετρήσεις.
Σύστημα μετρήσεων και μεθοδολογία
Το hardware που, όπως είδαμε παραπάνω, τοποθετήσαμε στο Raijintek Agos ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε Idle και full load, αλλά και του σκληρού δίσκου και του SSD. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές, μια με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και μια ακόμη φορά με τον επεξεργαστή στα 4.0GHz.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το sound meter μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ προσπαθήσαμε να μετρήσουμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους. Αποφασίσαμε από εδώ και πέρα να μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού, ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που πρόκειται να περάσουν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε, φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν στην επόμενη ενότητα.
Μετρήσεις θερμοκρασιών και θορύβου
Όπως βλέπουμε στα παραπάνω γραφήματα το Raijintek Agos δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλα κουτιά στα οποία έχουμε δοκιμάσει το ίδιο hardware με της σημερινής μας δοκιμής, αν και είναι σαφές πως δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Σύντομα όμως η βάση μας θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο και έτσι θα μπορέσουμε να εξάγουμε καλύτερα συμπεράσματα.
Σε ότι αφορά τη μέτρηση του θορύβου, θα πρέπει αρχικά να σημειώσουμε πως πριν ενεργοποιήσουμε τους ανεμιστήρες του κουτιού λάβαμε μια μέτρηση στο χώρο των δοκιμών όπου το sound meter έδωσε ένδειξη 32,8 dBA. Στη συνεχεία, και με το όργανο τοποθετημένο σε τρίποδο, σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί, η ένδειξη (με τους ανεμιστήρες στο 100% των στροφών τους) δεν παρουσίασε καμία ουσιαστική μεταβολή, κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα όπως είναι φυσικό.
Επίλογος συμπεράσματα
Έχοντας περάσει αρκετό καιρό συμβίωσης με το Raijintek Agos, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τις ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις που μας άφησε. Η εταιρεία φαίνεται πως έχει δώσει έμφαση σε ουσιαστικές λεπτομέρειες οι οποίες εκτός από το ότι κάνουν την εγκατάσταση του συστήματος μια εξαιρετικά γρήγορη και ευχάριστη διαδικασία, φαίνεται πως συμβάλλουν και στην ομαλή λειτουργία του διατηρώντας τις θερμοκρασίες σε πολύ καλά επίπεδα, με απώτερο σκοπό της να προσφέρει στους χρήστες ένα ποιοτικό προϊόν, με πολλές δυνατότητες και κυρίως σε μια εξαιρετικά προσιτή τιμή.
Εφοδιασμένο με tool-free θέσεις για τις συσκευές 3.5 και 5.25 ιντσών, χειρόβιδες φίλτρα, αποσπώμενο cage σκληρών δίσκων, grommets για την όδευση των καλωδίων, φίλτρα για τη σκόνη και κόστος 55€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) το εν λόγω προϊόν μπορεί να είναι φτηνό, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση "φτηνιάρικο" και σίγουρα διαθέτει ένα από τους καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) λόγους απόδοσης/τιμής στην κατηγορία του.
Οφείλουμε βέβαια εδώ να διευκρινίσουμε πως παρά τα πολλά του πλεονεκτήματα (τα οποία, αντικειμενικά, είναι πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματά του) δεν πρόκειται για το "τέλειο" κουτί καθώς έχει ορισμένα "κουσούρια" τα οποία δεν μας άρεσαν, όπως για παράδειγμα τον περιορισμό στην εγκατάσταση διπλών ψυγείων στην οροφή του. Αν και για εμένα προσωπικά, είναι μια θυσία που θα μπορούσα χωρίς κανένα πρόβλημα να κάνω, δεδομένων φυσικά όλων των υπολοίπων χαρακτηριστικών που προσφέρονται, θα ήταν σαφώς προτιμότερο να υπήρχε και η σχετικά διευκρίνηση είτε στο manual είτε ακόμη καλύτερα στο site της εταιρείας.
Ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν, και πάμε να δούμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Raijintek Agos:
Πλεονεκτήματα:
- Όμορφος σχεδιασμός και πολύ καλή ποιότητα κατασκευής
- Εξαιρετικός λόγος απόδοσης/τιμής
- Επαρκής χώρος στο πίσω μέρος για τη διευθέτηση των καλωδίων
- Δυνατότητα άνετης τοποθέτησης οποιασδήποτε κάρτας γραφικών
- Tool-free θέσεις για συσκευές 3.5 και 5.25 ιντσών
- Φίλτρα για τη σκόνη σε πολλά σημεία
- Αθόρυβοι ανεμιστήρες
Μειονεκτήματα:
- Περιορισμοί (οι οποίοι δεν αναφέρονται κάπου) στην εγκατάσταση διπλού ψυγείου στην οροφή του κουτιού
- Απουσία εξωτερικών θέσεων 3.5 ιντσών
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου:crmaris