Ένα ακόμη κουτί, σχετικά μικρών διαστάσεων, ανεβαίνει σήμερα στον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr προερχόμενο από τη Raijintek, η οποία μάλιστα για μια ακόμη φορά επιλέγει να τιμήσει την ελληνική μυθολογία αποδίδοντάς του την ονομασία Aeneas (δηλ. Αινείας). O Αινείας, γιος της θεάς Αφροδίτης, πολέμησε σύμφωνα με το μύθο στον Τρωικό πόλεμο, όντας στο πλευρό των Τρώων και ήταν ένας από τους γενναιότερους εξ'αυτών αλλά από τους τελευταίους που σταμάτησαν να αμύνονται απέναντι στους Έλληνες.
Και μπορεί η ιστορία του ονόματος πίσω από το εν λόγω κουτί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όμως και το ίδιο του κουτί παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Παρότι μικρών διαστάσεων, μπορεί σύμφωνα με την εταιρεία να φιλοξενήσει πολύ μεγάλες κάρτες γραφικών ή ακόμη και ένα διπλό ψυγείο υδρόψυξης ενώ η Raijintek τονίζει ακόμη τις δυνατότητες διαχείρισης καλωδίων αλλά και το ιδιαίτερα ευρύχωρο εσωτερικό.
Ας μην σας κουράζουμε όμως άλλο με τα εισαγωγικά και ας περάσουμε στην παρουσίασή μας, η οποία όπως πάντα θα ξεκινήσει με την παράθεση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμών προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκομενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Raijintek Aeneas:
Το Αeneas έρχεται μέσα σε μια συσκευασία από χοντρό χαρτόνι εξωτερικά της οποίας υπάρχουν οι προδιαγραφές του κουτιού αλλά και κάποιες σχηματικές απεικονίσεις του.
Ανοίγοντας τη συσκευασία βλέπουμε πως το κουτί βρίσκεται μέσα σε μια πλαστική σακούλα και περιβάλλεται από φελιζόλ ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα φθοράς ή ζημιάς κατά τη μεταφορά του.
Τα παρελκόμενα του Raijintek Aeneas αποτελούνται από ένα εγχειρίδιο οδηγιών και ένα σακουλάκι μέσα στο οποίο υπάρχουν βίδες, δεματικά καλωδίων και ένα ηχείο για τη μητρική που θα εγκατασταθεί αργότερα σε αυτό.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Πάμε λοιπόν να βγάλουμε τον Αινεία από τα περιτυλίγματα του για να τον φωτογραφίσουμε και να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το τι έχει δημιουργήσει αυτή τη φορά η Raijintek.
Ξεκινάμε με δύο γενικές φωτογραφίες από κουτί μας, το οποίο δείχνει αρκετά μεγάλο δεδομένου ότι προορίζεται για μικρές μητρικές.
H πρόσοψη του κουτιού μας έχει λιτό σχεδιασμό και το μόνο ιδιαίτερο στοιχείο της είναι η διχρωμία άσπρου μαύρου.
Τα πλήκτρα ενεργοποίησης και επαναφοράς του συστήματος όπως επίσης και οι θύρες ήχου και οι USB βρίσκονται στην πάνω πλευρά του κουτιού, την οποία για να λέμε την αλήθεια πολύ εύκολα θα μπορούσε να μπερδέψει κάποιος με την πρόσοψη.
Και μια πιο κοντινή ματιά.
Αν και όπως είπαμε λόγω του σχεδιασμού του, μπορούμε να μπερδέψουμε την πρόσοψη με την πάνω πλευρά, εντούτοις αν (υποθετικά) το στήσουμε έτσι, τότε θα έχουμε την παραπάνω εικόνα που σίγουρα θα μας βάλει σε υποψίες.
Μεταφερόμαστε στην αριστερή πλευρά του κουτιού μας, όπου βρίσκουμε ένα αρκετά μεγάλο παράθυρο το οποίο παρά την ασυνήθιστη σκουρότητά του μας δίνει μια αρκετά καλή οπτική δίοδο στο εσωτερικό του.
H δεξιά πλευρά δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, όπως είναι λογικό άλλωστε. Εδώ βρίσκουμε μόνο μια διάτρητη περιοχή κάτω δεξιά, η οποία αποτελεί όπως θα δούμε και αργότερα την θέση για τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού.
Προχωράμε στην πίσω πλευρά του κουτιού, η οποία έχει αρκετά ενδιαφέρουσα διαμόρφωση. Μεταξύ άλλων με μια γρήγορη ματιά βλέπουμε τους δύο από τους τέσσερις προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού. Οι άλλοι δύο είναι κρυμμένοι στην μπροστινή πλευρά και θα τους δούμε λίγο αργότερα.
Ορισμένες λεπτομέρειες από την πίσω πλευρά. Όπως βλέπουμε υπάρχουν οπές για όδευση σωλήνων υδρόψυξης και χειρόβιδες για την αφαίρεση των πλευρικών λαμαρίνων. Στο μέσο υπάρχουν ακόμη τρεις χειρόβιδες οι οποίες με μια πρώτη ματιά δεν έχουν προφανή λόγο ύπαρξης, όμως στην πορεία θα διαπιστώσουμε αφαιρώντας αυτές και μερικές ακόμη (που βρίσκονται στο εσωτερικό) έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε εντελώς το τμήμα πάνω στο οποία πρόκειται να εγκατασταθεί η μητρική.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με τρεις φωτογραφίες από την κάτω πλευρά του κουτιού, η οποία διαθέτει τέσσερις βάσεις με λαστιχένια επένδυση για την καλύτερη στήριξή του.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Έχοντας πάρει μια καλή εικόνα από το εξωτερικό μέρος του Raijintek Aeneas είμαστε πλέον σε θέση να πάμε να δούμε το εσωτερικό του το οποίο είναι σαφώς πολύ πιο ενδιαφέρον.
Ξεκινάμε με δύο γενικές φωτογραφίες από την αριστερή πλευρά του κουτιού από όπου έχουμε μόλις αφαιρέσει το πλαϊνό παράθυρο. Με την πρώτη ματιά βλέπουμε πόσο διαφορετικό είναι το συγκεκριμένο κουτί σε σχέση με την πλειοψηφία. Βασική διαφορά πως η μητρική δεν τοποθετείται παράλληλα με τις πλευρικές λαμαρίνες αλλά κάθετα σε αυτές, ενώ το εσωτερικό δείχνει εξαιρετικά ευρύχωρο και σωστά διαμορφωμένο.
Περνώντας στις λεπτομέρειες του εσωτερικού, ξεκινάμε με μια ματιά στους δύο προεγκατεστημένους ανεμιστήρες που βρίσκονται ουσιαστικά στο πίσω μέρος του κουτιού.
Οι tool-free θέσεις για τους SSD και τους σκληρούς δίσκους, σε λευκό χρώμα που αισθητικά ταιριάζει απόλυτα με τον υπόλοιπο σχεδιασμό του κουτιού μας.
Στο χώρο ακριβώς πάνω από εκεί που τοποθετούνται οι σκληροί δίσκοι βρίσκουμε προεγκατεστημένους αποστάτες για την εγκατάσταση της μητρικής μας, τα καλώδια που θα συνδεθούν σε αυτή αλλά και πολλές οπές για όδευση καλωδίων, όλες εφοδιασμένες με grommets. Υπάρχουν ακόμη κάποιες χειρόβιδες, οι οποίες αν αφαιρεθούν (μαζί με αυτές που υπάρχουν εξωτερικά στην πίσω πλευρά) θα αφαιρεθεί μαζί τους και όλο το compartment της μητρικής.
Κοιτάζοντας στο εσωτερικό του κουτιού από την άλλη πλευρά εντοπίζουμε ένα ακόμη από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες. Κάτω από αυτό βρίσκεται ακόμη ένας και κάπου εδώ αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε πώς θα τα πάει το κουτί λίγο αργότερα στις δοκιμές που αφορούν τον παραγόμενο θόρυβο.
Αφαιρώντας και την άλλη πλευρική λαμαρίνα, μεταφερόμαστε στην δεξιά πλευρά του κουτιού.
Και από μια άλλη οπτική γωνία.
Όπως είχαμε δει και παραπάνω η εν λόγω λαμαρίνα διαθέτει ένα διάτρητο τμήμα πίσω από το οποίο θα τοποθετηθεί ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού μας. Η εταιρεία έχει βάλει εδώ πολύ σωστά και ένα φίλτρο σκόνης έτσι ώστε να περιορίσει όσο γίνεται την είσοδό της στο εσωτερικό του τροφοδοτικού.
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το σημείο ακριβώς στο οποίο θα μπει το τροφοδοτικό μας. Δεν θα έρθει σε άμεση επαφή με τον πάτο κουτιού αλλά θα βασιστεί πάνω στα τέσσερα μικρά ποδαράκια που διακρίνονται.
Με την αφαίρεση της πρόσοψης το κουτί αρχίζει να αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον καθώς πίσω από αυτή βλέπουμε το πώς είναι τελικά τοποθετημένοι οι δύο ανεμιστήρες. Εκτός από αυτό βλέπουμε πως η εσωτερική πλευρά της πρόσοψης είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο που εμποδίζει την είσοδο σκόνης στο εσωτερικό του κουτιού ενώ μπροστά από τους ανεμιστήρες υπάρχει ακόμη ένα φίλτρο, το οποίο είναι βέβαια ιδιαίτερα λεπτό.
Μια πιο κοντινή ματιά στο φίλτρο που υπάρχει μπροστά από τους ανεμιστήρες της πρόσοψης.
Αφαιρώντας το λεπτό φιλμ που είδαμε παραπάνω, έχουμε πλέον μια καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την πρόσοψη.
Αποσπώμενο είναι και ένα μέρος της πάνω πλευράς του κουτιού και αφαιρώντας το ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμη ευχάριστη καθώς όπως βλέπουμε η Raijintek έχει μεριμνήσει ακόμη για υποστήριξη διπλού ψυγείου υδρόψυξης.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με δύο φωτογραφίες από το τμήμα που πριν λίγο αφαιρέσαμε από την πάνω πλευρά του κουτιού. Όπως βλέπουμε και αυτό είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο ώστε να εμποδίζει σε ένα βαθμό την είσοδο σκόνης στο εσωτερικό του κουτιού.
Εγκατάσταση συστήματος
Με το κουτί να έχει καταφέρει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας όλες τις ώρες που έχουμε ήδη αφιερώσει σε αυτό, κάνουμε ένα ακόμη βήμα και προχωράμε στην εγκατάσταση του συστήματος δοκιμών στο εσωτερικό.
Ξεκινάμε με την εγκατάσταση της μητρικής χωρίς να αφαιρέσουμε το μεταλλικό τμήμα πάνω στο οποίο στηρίζεται. Παρά τον φαινομενικά περιορισμένο χώρο το μόνο που χρειάζεται για να μην δυσκολευτούμε στο να τη βιδώσουμε είναι απλά ένα όχι πολύ ψηλό κατσαβίδι. Κατά τα άλλα η υπάρχουσα διαμόρφωση είναι απόλυτα βολική για τους χειρισμούς μας και η δυνατότητα αφαίρεσης ολόκληρου του τμήματος θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μας ακόμη και στις πιο απαιτητικές καταστάσεις.
Άνεση κινήσεων υπάρχει και από την κάτω πλευρά κάτι που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, ο χρήστης θα μπορέσει να τοποθετήσει ή να αφαιρέσει ψύκτρες με αρκετά μεγάλη ευκολία.
Σειρά παίρνει η εγκατάσταση του επεξεργαστή με την ψύκτρα του και έπειτα η εγκατάσταση των μνημών.
Πριν την εγκατάσταση της κάρτας γραφικών, που είναι η επόμενη κίνησή μας, πρέπει να πάμε για λίγο στο πίσω μέρος και να απελυθερώσουμε τα PCI brackets. Εδώ εντοπίζουμε το μοναδικό ίσως λάθος της Raijintek καθώς με αυτό το "καπάκι" που βλέπουμε στη δεύτερη φωτογραφία ουσιαστικά μας αναγκάζει ακόμη και για τον πιο απλό χειρισμό να ξεβιδώσουμε και να βιδώσουμε ξανά όλα τα λαμάκια.
Επειδή η κάρτα μας (Radeon HD 5970) είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσουμε να τη χωρέσουμε αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε το bay που βλέπετε παραπάνω, στο οποίο υπό άλλες συνθήκες κάποιος θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα card reader ή κάποια παρόμοια συσκευή.
Μετά από αυτή τη σχετικά σύντομη αλλά απαραίτητη προεργασία, προχωράμε με την εγκατάσταση της κάρτας γραφικώνη η οποία είναι και αυτή πολύ σύντομη και εύκολη παρά τον περιορισμένο χώρο.
Συνεχίζουμε με την εγκατάσταση του τροφοδοτικού η οποία αν και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική, θα μας δείξει ωστόσο πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει το κουτί μας σχετικά με τη διαχείριση των καλωδίων. Εδώ όπως θα δούμε και στη συνέχεια, η εταιρεία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά δίνοντας μεγάλη ευελιξία στο χρήστη αφενός χάρη στις πολλές οπές που έχει προδιαγράψει και αφενός χάρη στο γεγονός ότι έχει καταφέρει να διατηρήσει σε σημείο που δεν είναι εύκολα ορατό το μεγαλύτερο όγκο των καλωδίων.
Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση του σκληρού δίσκου και του SSD στα αντίστοιχα φατνία.
Μια ματιά στο ολοκληρωμένο πλέον σύστημά μας, από την πλευρά που λόγω του παραθύρου θα είναι ορατή στα μάτια του χρήστη. Για μια ακόμη φορά φαίνεται πόσο καλή δουλειά έχει γίνει από την εταιρεία στο κομμάτι του cable management.
Κλείνουμε με μερικές φωτογραφίες από την εικόνα που παρουσιάζει το Raijintek Aeneas, έτοιμο πια, λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν την πρώτη ενεργοποίηση του συστήματός που έχει εγκατασταθεί σε αυτό.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Το hardware, το οποίο είδαμε και παραπάνω, που τοποθετήσαμε στο Rajintek Aeneas ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και των SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνάν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα δύο διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τις θερμοκρασίες που καταγράψαμε με βάση τη μεθοδολογία που αναλύσαμε προηγουμένως:
Ιδιαίτερα καλές οι επιδόσεις του κουτιού της σημερινής μας δοκιμής στο κομμάτι των θερμοκρασιών κάτι οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες οι οποίοι φυσικά δεν είναι άλλοι από τους πολλούς και αποτελεσματικά τοποθετημένους ανεμιστήρες αλλά και το ευρύχωρο εσωτερικό που διευκολύνει τη ροή αέρα και την εξαγωγή του από την πίσω πλευρά. Ενώ όμως οι θερμοκρασίες έρχονται να προστεθούν στις ήδη εξαιρετικές εντυπώσεις που έχουμε σχηματίσει μέχρι στιγμής από το κουτί μας, θα πρέπει να αναφέρουμε ξεκάθαρα πως έρχονται με ένα (μικρό ή μεγάλο ανάλογα τη σημασία που δίνει ο καθένας κόστος).
Το κόστος αυτό δεν είναι άλλο από το θόρυβο που παράγουν οι τέσσερις συνολικά προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες, ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 46.8 db(A) όταν αυτοί λειτουργούν στο μέγιστο των στροφών τους. Θα πρέπει φυσικά εδώ να ξεκαθαρίσουμε πως υπό κανονικές συνθήκες οι ανεμιστήρες πιθανότητα δεν θα φτάσουν ποτέ στο 100% των στροφών τους και έτσι ο παραγόμενος από αυτούς θόρυβος θα είναι αρκετά χαμηλότερος. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη και την πιθανότητα η κάρτα γραφικών μας ή η ψύκτρα του επεξεργαστή να διαθέτουν κάποιον όχι και τόσο αθόρυβο ανεμιστήρα, τότε μπορούμε να πούμε πως η λειτουργία του συστήματος θα είναι εύκολα αντιληπτή ανεξαρτήτως συνθηκών.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ κλείνει και η σημερινή μας παρουσίαση και το Raijintek Aeneas κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει στον γράφοντα πραγματικά εξαιρετικές εντυπώσεις καθώς η δουλειά και ο χρόνος που έχει αφιερώσει η εταιρεία για την δημιουργία αυτού του κουτιού φαίνονται ξεκάθαρα στον χρήστη ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Με εξαιρετικά ποιοτική κατασκευή σε κάθε του πτυχή, αλλά και πολύ ευρύχωρο και πρακτικό εσωτερικό το Aeneas σίγουρα θα ικανοποιήσει με αυτά που προσφέρει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ενώ η πληθώρα ανεμιστήρων και φίλτρων σκόνης διασφαλίζουν καλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ένα κατά το δυνατόν καθαρό εσωτερικό.
Ας πάμε λοιπόν στο σημείο αυτό να δούμε επιγραμματικά ποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εντοπίσαμε στο κουτί της σημερινής μας παρουσίασης, η τιμή του οποίου όπως έχουμε ήδη αναφέρει ξεκινάει στην ελληνική αγορά από τα 89.3€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Πλεονεκτήματα:
- Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής
- Εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό
- Δυνατότητα εγκατάστασης μέχρι και διπλού ψυγείου υδρόψυξης
- Δυνατότητα αφαίρεσης όλου του τμήματος πάνω στο οποίο εγκαθίσταται η μητρική
- Εκπληκτικές δυνατότητες διαχείρισης καλωδίων
- Πολύ καλές θερμοκρασίες λόγω της εσωτερικής διαμόρφωσης και των πολλών ανεμιστήρων
- Φίλτρα σκόνης σε κάθε πιθανό σημείο εισόδου
- Προσιτή τιμή δεδομένων όλων αυτών που προσφέρει
Μειονεκτήματα:
- Αισθητά θορυβώδης λειτουργία όταν οι ανεμιστήρες λειτουργούν στο 100% των στροφών τους.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Raijintek Aeneas είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris