Μια ακόμη ψύκτρα της Noctua φθάνει σήμερα στο εργαστήριο του Insomnia.gr η οποία είναι μάλλον η μικρότερη που έχουμε πιάσει ποτέ στα χέρια μας από την συγκεκριμένη εταιρεία. Πρόκειται για την NH-L9x65, μια ψύκτρα που προορίζεται για συστήματα mini-ITX υποσχόμενη παράλληλα πολύ καλές επιδόσεις και αθόρυβη λειτουργία, όπως άλλωστε όλα τα μοντέλα της Noctua.
H συγκεκριμένη ψύκτρα αποτελεί ουσιαστικά το διάδοχο της NH-L9i που βρισκόταν αρκετό καιρό στην αγορά και η οποία αν και παρείχε καλές επιδόσεις, εντούτοις οι χρήστες για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν αρχίσει να επιζητούν από την εταιρεία το κάτι παραπάνω σε αυτή την κατηγορία.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς είναι σε θέση να προσφέρει η νέα αυτή πρόταση της Noctua μέσα από τις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, ξεκινώντας όπως πάντα με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας της σημερινής μας δοκιμής
Η Noctua NH-L9x65 έρχεται σε μια κλασσική, για τα δεδομένα της εταιρείας, συσκευασία με αρκετά λιτή εξωτερική εμφάνιση. Όπως συνήθως, υπάρχει μια σύντομη αλλά και περιεκτική αναφορά στα σημαντικότερα τεχνικά της χαρακτηριστικά.
Ανοίγοντας τη συσκευασία της ψύκτρας, το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι το μικρό κουτάκι στο οποίο υπάρχουν τα παρελκόμενα της. Όπως πάντα έτσι και εδώ έρχονται με τη γνωστή επιμέλεια και τάξη που χαρακτηρίζει εδώ και πολύ καιρό την εταιρεία.
Ακριβώς από κάτω βρίσκεται τοποθετημένη προσεκτικά και μέσα σε μια συμπαγή μάζα από αρκετά σκληρό χαρτόνι η ψύκτρα μας η οποία με αυτό τον τρόπο διατρέχει ελάχιστο έως μηδενικό κίνδυνο φθοράς κατά τη μεταφορά της.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με τέσσερις φωτογραφίες από τα παρελκόμενα της ψύκτρας. Μεταξύ άλλων όπως βλέπουμε περιλαμβάνεται το σύστημα προσαρμογής στο socket, γνωστό ως SecuFirm2, διάφορα retention kits για Intel και AMD sockets αλλά και ένα σωληνάριο με θερμοαγώγιμη πάστα που είναι αρκετό για αρκετές χρήσεις.
Φωτογραφίες
Πάμε να δούμε τι ακριβώς υπάρχει μέσα στην κατά τα άλλα συνηθισμένη για τα δεδομένα της Noctua, συσκευασία της ψύκτρας.
Ξεκινάμε με δύο φωτογραφίες της ψύκτρας από μπροστά. Εδώ βλέπουμε τις απολήξεις των τεσσάρων heatpipes καθώς και το ανάγλυφα χαραγμένο λογότυπο της εταιρείας που υπάρχει στη μια από τις δύο πλευρές.
Γυρνώντας την ψύκτρα στο πλάι, βλέπουμε τις δύο βίδες του συστήματος SecuFirm 2 με τις οποίες και συγκρατείται πάνω στις βάσεις που τοποθετούνται γύρω από το socket. Ακόμη, εντοπίζουμε τα μεταλλικά ελάσματα τα οποία συγκρατούν τον ανεμιστήρα πάνω στα αλουμινένια fins της ψύκτρας.
Δύο διαφορετικές λήψεις όπου μπορούμε να διακρίνουμε τον ανεμιστήρα της ψύκτρας από πάνω αλλά και από το πλάι, βλέποντας πως είναι αρκετά λεπτός. Όπως συνήθως, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον ανεμιστήρα για να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε την ψύκτρα, κάτι που βέβαια είναι ιδιαίτερα εύκολο.
Η επινικελωμένη βάση χαλκού της ψύκτρας έχει υποστεί αρκετή λείανση από την εταιρεία και παρόλο που δεν αγγίζει την τελειότητα όπως σε άλλα ακριβότερα μοντέλα, με τη χρήση της παρεχόμενης θερμοαγώγιμης πάστας είναι βέβαιο πως δε θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα.
Δύο εικόνες από την NH-9Lx65 έχοντας αφαιρέσει τον ανεμιστήρα από πάνω της.
Και από μια άλλη οπτική γωνία.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με τρεις φωτογραφίες από τον ανεμιστήρα, ενώ τον έχουμε αφαιρέσει από την ψύκτρα.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη μέτρηση των επιδόσεων της Noctua NH-L9x65, εγκαταστήσαμε την ψύκτρα στο σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:
Οι μετρήσεις που λάβαμε, πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.2 GHz και στη συνέχεια στα 4.2 GHz. Για την καλύτερη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που λάβαμε από τις μετρήσεις, θα γίνει μια σύγκριση με τα αποτελέσματα άλλων μοντέλων που έχουν περάσει από τα χέρια μας κατά καιρούς.
Oι δοκιμές μας έγιναν εκτός κουτιού, με τη θερμοκρασία του χώρου στους περίπου 27 βαθμούς Κελσίου.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα δύο διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε, βασισμένοι φυσικά στη μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω:
Παρά το μικρό της μέγεθος αλλά και τον αρκετά μικρό της ανεμιστήρα, η ψύκτρα της σημερινής μας δοκιμής καταφέρνει να ανταγωνιστεί ευθέως τα λίγο μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρείας και να διατηρήσει τον επεξεργαστή μας σε ιδιαίτερα ικανοποιητικές θερμοκρασίες. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό γιατί με δεδομένο πως η ψύκτρα NH-L9x65 προορίζεται για mini συστήματα και προφανώς mini κουτιά τα οποία έχουν λιγοστή έως ανύπαρκτη ροή αέρα στο εσωτερικό τους. Αυτό το αναφέρουμε διότι ακόμη και αν λόγω των συνθηκών ανέβει η θερμοκρασία του επεξεργαστή, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο περιθώριο πριν αρχίσει να αποτελεί λόγο ανησυχίας για τον κάτοχο του συστήματος.
Στο κομμάτι του θορύβου, για μια ακόμη φορά η Noctua πέτυχε να αποσπάσει τις θετικές μας εντυπώσεις καθώς ο ανεμιστήρας της NH-L9x65 παρότι μικρός σε μέγεθος ήταν απόλυτα αθόρυβος καθ όλη τη διάρκεια των δοκιμών. Έτσι η Noctua κατάφερε να μας εντυπωσιάσει για μια ακόμη φορά στον τομέα αυτό και παράλληλα να απαλλάξει τους υποψήφιους αγοραστές από ένα πιθανό παράγοντα ενόχλησης. Μετρήσεις από τον παραγόμενο θόρυβο δεν καταφέραμε να λάβουμε καθώς το όργανο που διαθέτουμε έχει ελάχιστη ευαισθησία τα 30 db(A) ενώ ο ανεμιστήρας της ψύκτρας φαίνεται πως ήταν αρκετά παρακάτω.
[tiitle]Επίλογος - Συμπεράσματα [/title]
Κάπου εδώ φτάνει στο τέλος της και η σημερινή μας παρουσίαση και η Noctua NH-L9x65 συνεχίζει την καλή παράδοση των προϊόντων της Noctua κατεβαίνοντας από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει στο γράφοντα πολύ θετικές εντυπώσεις.
Με τη νέα NH-L9x65, η Noctua κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αποδοτικό προϊόν το οποίο όχι μόνο κοντράρει επάξια τα κάπως μεγαλύτερα μοντέλα με τα οποία έγινε η σύγκριση που είδαμε παραπάνω, αλλά παράλληλα έχει εξαιρετικά μικρές διαστάσεις και έναν απολύτως αθόρυβο ανεμιστήρα. Έτσι παρά την αρκετά τσιμπημένη της τιμή, που είναι και το μάλλον μόνιμο "πρόβλημα" με τις ψύκτρες της συγκεκριμένης εταιρείας, η ΝΗ-L9x65 αποτελεί σίγουρα μια από τις επιλογές που θα πρέπει να εξετάσει οποιοσδήποτε από εμάς σκοπεύει να στήσει κάποιο ΙΤΧ σύστημα. Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ξεκάθαρα πως κατά τη στιγμή τουλάχιστον που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είχαμε καταφέρει να εντοπίσουμε την ψύκτρα σε κάποιο από τα ελληνικά καταστήματα και έτσι η κρίνουμε το κόστος της με βάση την προτεινόμενη από την εταιρεία τιμή.
Κλείνουμε λοιπόν και συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, αυτά είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ψύκτρας που μας απασχόλησε στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής :
Πλεονεκτήματα:
- Εξαιρετικές επιδόσεις ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις διαστάσεις της
- Πλήρης συμβατότητα με όλα τα σύγχρονα sockets
- Απολύτως αθόρυβη λειτουργία του ανεμιστήρα
- Εγγύηση 6 ετών
- Εύκολη και ασφαλής εγκατάσταση μέσω του συστήματος SecuFirm 2
- Θερμοαγώγιμη πάστα που επαρκεί για αρκετές χρήσεις
Μεινεκτήματα:
- Aρκετά ψηλή τιμή
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όλα τα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η Noctua NH-L9x65 είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris