Η Corsair έχει μια πολύ δυνατή παρουσία στο χώρο των τροφοδοτικών για υπολογιστές (και όχι μόνο) και αυτή την περίοδο η μόνη εταιρία που στέκεται απέναντι της είναι η EVGA, η οποία στηρίζεται όμως σε μία μόνο εταιρία κατασκευής (την Super Flower), τη στιγμή που η Corsair συνεργάζεται με μια πληθώρα από εταιρίες (CWT, Flextronics, Great Wall, Seasonic).
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Η σειρά RMx αποτελεί μια πιο οικονομική εκδοχή της RMi με την ψηφιακή διεπαφή (digital interface) να απουσιάζει και τον FDB (Fluid Dynamic Bearing) ανεμιστήρα να έχει αντικατασταθεί από έναν με Rifle-Bearing. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που δεν τους ενδιαφέρει ένα ακόμη, αρκετά πολύπλοκο, λογισμικό ελέγχου εγκατεστημένο στο σύστημα τους ενώ αντίθετα οι περισσότεροι θέλουν μια χαμηλότερη τιμή. Γι' αυτό το λόγο η σειρά RMx, από τη στιγμή που εμφανίστηκε στην αγορά έχει σημειώσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό πωλήσεων.
Χαρακτηριστικά
Τα κύρια χαρακτηριστικά του RM550x παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Tα μέλη της σειράς RMx , με χωρητικότητες από 550W ως 1kW, έχουν πιστοποίηση 80 PLUS Gold και όλα τα καλώδια τους είναι αποσπώμενα (fully modular). Επιπλέον εξοπλίζονται με όλες τις διαθέσιμες προστασίες και την ψύξη τους αναλαμβάνει ένας ανεμιστήρας με Rifle-bearing, ο οποίος σε χαμηλά και μεσαία φορτία απενεργοποιείται. Τέλος, προσφάτως η Corsair αύξησε την εγγύηση των AXi, HXi, RMi και RMx προϊόντων της από 7 χρόνια σε 10, οπότε και η EVGA δεν αποτελεί την μόνη εταιρία πλέον με 10ετή εγγύηση στις υψηλές σειρές τροφοδοτικών.
Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του RM550x.
Για ένα 550W τροφοδοτικό ο αριθμός των καλωδιώσεων και βυσμάτων τροφοδοσίας (connectors) είναι παραπάνω από επαρκής. Το ίδιο ισχύει και για το μήκος των καλωδιώσεων. Το μοναδικό πρόβλημα εδώ είναι η πολύ μικρή απόσταση μεταξύ των 4-pin Molex. Τα εξαρτήματα που τροφοδοτούνται από αυτά τα connectors είναι συνήθως αρκετά πιο μακρυά εγκατεστημένα, το ένα από το άλλο, οπότε με μόνο 10 cm απόσταση ίσως υπάρξουν προβλήματα κατά την εγκατάσταση του τροφοδοτικού.
Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες επιμέρους rails του RM550x.
H +12V έξοδος του τροφοδοτικού μπορεί να αποδώσει μέχρι και 46A, οπότε και το RM550x θα τροφοδοτήσει με άνεση ένα δυνατό gaming σύστημα.
Συσκευασία, συνοδευτικά και εξωτερικό μέρος
Το κουτί έχει μαζεμένες διαστάσεις και στο μπροστινό μέρος του θα βρείτε μια φωτογραφία του προϊόντος μαζί με τον κωδικό μοντέλου. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες, σχετικές με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τροφοδοτικού.
Η προστασία στο εσωτερικού του κουτιού είναι επαρκής, αν και δε χρησιμοποιείται αφρώδες υλικό στο πάνω μέρος αλλά μια πιο οικολογική συσκευασία. Το τροφοδοτικό βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο, υφασμάτινο πουγκί.
Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν το εγχειρίδιο χρήσης, ένα μικρό εγχειρίδιο με οδηγίες σχετικά με την εγγύηση του προϊόντος, ένα σετ από βίδες, ένα αυτοκόλλητο για το κουτί, μερικά δεματικά, και τις απαραίτητες καλωδιώσεις. Θα βρείτε επίσης και μια μικρή τσάντα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση των καλωδιώσεων που δε θα χρησιμοποιηθούν.
Κάτω από το φακό
Το RM550x φέρει τη χαρακτηριστική γρίλλια ανεμιστήρα, που διαθέτουν όλα τα high-end τροφοδοτικά της Corsair. Πέραν αυτού η εμφάνιση του είναι αρκετά απλοϊκή (όχι ότι αυτό μας πειράζει βέβαια).
Ο κωδικός μοντέλου αναγράφεται στις πλευρές του τροφοδοτικού ενώ η ταμπέλα με τα χαρακτηριστικά βρίσκεται στο κάτω μέρος του.
Η πλακέτα με τις modular υποδοχές. Ο μικρός αριθμός καλωδίων δεν απαιτεί πολλές υποδοχές, όπως βλέπετε.
Μια ματιά στα ενδότερα
Δεν θα επιμείνουμε πολύ σε αυτό το κομμάτι μιας και πολλοί από εσάς δεν θα είστε σε θέση να μας ακολουθήσετε. Τα πιο σημαντικά στοιχεία του παραπάνω πίνακα είναι οι Ιαπωνικής κατασκευής πυκνωτές και ο αρκετά υψηλής ποιότητας ανεμιστήρας, δύο σημαντικά στοιχεία για ένα αξιόπιστο τροφοδοτικό με μεγάλη διάρκεια ζωής.
Μετρήσεις Load Regulation, Efficiency και Θορύβου
Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS2072A (hacked to Rigol DS2302A), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ειδικά διαμορφωμένου ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Επίσης στη διάθεση μας έχουμε και ένα Class 1 Bruel & kjaer 2250-L G4 Sound Analyzer, το οποίο και έχουμε εξοπλίσει με ένα type 4189 μικρόφωνο που καλύπτει ένα εύρος από 16.6 ως 140 dBA.
Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του RM550x (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Τα φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχούν σε 10-110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU, με βήματα των 10%. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails τη στιγμή που στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 0.1 A. Στη συνέχεια θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.
Οι διακυμάνσεις των γραμμών είναι μικρές και η αποδοτικότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πάντως που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι οι χαμηλές ταχύτητες του ανεμιστήρα, ακόμη και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι το RM550x θα παραμείνει ήσυχο σε κάθε περίπτωση.
Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του RM550x σε πολύ μικρά φορτία. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.
Σε χαμηλά φορτία η αποδοτικότητα παραμένει υψηλή και ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος, οπότε και ο θόρυβος είναι μηδενικός.
Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).
Με πολύ κάτω από 0.5W σε κατάσταση αναμονής, το τροφοδοτικό καλύπτει εύκολα τις απαιτήσεις της οδηγίας ErP Lot6 2013.
Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.
H 5VSB έξοδος διαθέτει υψηλή αποδοτικότητα, όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα.
Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του RM550x σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 10-110% (tests#1-11) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η διακύμανση όλων των rails (σε ποσοστό %), στα επόμενα έξι γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-10 και τέλος στα τελευταίο δύο ο εκλυόμενος θόρυβος του ανεμιστήρα με την ταχύτητα των στροφών του, σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU.
Δοκιμές Transient Response & Hold-up Time
Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.
Advanced Transient Response Charts with 20% Load
Advanced Transient Response Charts with 50% Load
Πολύ καλή απόδοση και σε αυτές τις δύσκολες δοκιμές, με ιδιαίτερα μικρές διακυμάνσεις σε όλες τις εξόδους, ειδικά σε αυτή των 3.3V.
Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).
Και σε αυτές τις δοκιμές το τροφοδοτικό τα πήγε αρκετά καλά, σε γενικές γραμμές.
Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.
Ο χρόνος hold-up είναι υψηλότερος από 17ms και το σήμα Power_OK πέφτει προτού οι έξοδοι (rails) του τροφοδοτικού βγουν εκτός ορίου.
Μετρήσεις Ripple
Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του RM550x. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.
Οι διακυμάνσεις (ripple) των γραμμών είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Τόσο χαμηλό ripple δύσκολα βρίσκει κανείς ακόμη και σε πολύ πιο ακριβά τροφοδοτικά.
Επίλογος
Η καινούρια σειρά της Corsair, η RMx, ανεβάζει τον πήχη σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα για τον ανταγωνισμό (βλέπε EVGA). Η CWT, ο κατασκευαστής των HXi, RMi και RMx, κάτω από τη στενή επίβλεψη της Corsair έκανε μια πραγματικά αξιόλογη δουλειά η οποία αντιμετωπίζει με ευκολία τη σειρά Leadex της Super Flower, στην οποία βασίζονται τα περισσότερα τροφοδοτικά της EVGA.
To RM550x που δοκιμάσαμε σήμερα προσφέρει υψηλές επιδόσεις και την ίδια στιγμή είναι ένα από τα πιο αθόρυβα τροφοδοτικά που έχουμε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Επιπλέον χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας εξαρτήματα και η δεκαετής εγγύηση που προσφέρει η Corsair δείχνει ξεκάθαρα την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μοντέλου, ειδάλλως ούτε που θα το σκεφτόντουσαν να προβούν σε αύξηση της εγγύησης από τα εφτά χρόνια στα δέκα. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα από τα κορυφαία τροφοδοτικά με 550W χωρητικότητα και τα μοναδικά πράγματα που δε μας άρεσαν σε αυτό είναι μη δυνατότητα απεμπλοκής του Zero-RPM mode, της απενεργοποίησης δηλαδή του ανεμιστήρα σε χαμηλά φορτία, καθώς και η μικρή απόσταση μεταξύ των 4-pin Molex υποδοχών.
Μπορεί να κοστίζει αρκετά ακριβά αλλά οι επιδόσεις καθώς και η ποιότητα κατασκευής του το αξίζουν. Επιπλέον είναι και η δεκαετής εγγύηση καθώς και η άψογη υποστήριξη της Corsair, που δικαιολογούν εν μέρη την τιμή του.
To RM550x της Corsair κοστίζει γύρω στα 100€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες
- Αποδοτικότητα
- Αθόρυβη λειτουργία
- Υψηλή ποιότητα κατασκευής
- Επιδόσεις
- 10ετής εγγύηση
Μειονεκτήματα
- Αρκετά υψηλή τιμή
- Δεν υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης της semi-passive λειτουργίας του ανεμιστήρα
- Μικρή απόσταση ανάμεσα στις περιφερειακές υποδοχές (κυρίως της 4-pin Molex)
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης