Το νέο έτος είναι πλέον εδώ και μαζί με αυτό ένα ακόμη case review από το Insomnia.gr. Θέση πάνω στον πάγκο δοκιμών παίρνει και σήμερα ένα μοντέλο (από τα πολλά που μας έχει στείλει πρόσφατα) της Cooler Master, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Silencio.
Πρόκειται για το Silencio 452, ένα mid-tower κουτί το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία απευθύνεται σε όσους αναζητούν μια value λύση χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένοι να κάνουν μεγάλες θυσίες ως προς την ποιότητα. Το εν λόγω κουτί σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική ηχομόνωση, η οποία είναι ο κύριος γνώμονας της σειράς Silencio αλλά και ένα αρκετά ευέλικτο και ευρύχωρο εσωτερικό όπου θα ο κάτοχός του θα μπορέσει να εγκαταστήσει ακόμη και μερικές από τις μεγαλύτερες κάρτες γραφικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Όλα αυτά και πολλά ακόμη, θα τα δούμε στις ενότητες που ακολουθούν, ξεκινώντας όπως πάντα με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί παρακάτω μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του Cooler Master Silencio 452:
Όπως βλέπουμε από τον παραπάνω πίνακα, το Cooler Master Silencio 452 προσφέρει (όπως και όλα τα κουτιά της συγκεκριμένης σειράς) θύρες USB 2.0 & 3.0 αλλά και ενσωματωμένη συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης SD, προσθήκη που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Παράλληλα, στο εσωτερικό του μπορούν να εγκατασταθούν μητρικές microATX & ATX ενώ υποστηρίζονται μόνο δύο σκληροί δίσκοι/SSDs 2.5 ιντσών. Το εν λόγω κουτί έρχεται ακόμη με δύο προεγκατεστημένους ανεμιστήρες 120mm και παρά τις σχετικά μαζεμένες του διαστάσεις υποστηρίζει κάρτες γραφικών με μήκος έως και 38.6 εκατοστά.
Στην ελληνική αγορά το βρήκαμε στα καταστήματα με την τιμή του να ξεκινάει από τα 67.97 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το Silencio 452 έρχεται μέσα σε μια χάρτινη κούτα, όπως και πολλά από τα άλλα κουτιά της εταιρείας που έχουμε δει πρόσφατα. Μπορεί πάνω στη συσκευασία να μην υπάρχουν έγχρωμες φωτογραφίες του κουτιού, ωστόσο υπάρχουν κάποια σχηματικά διαγράμματα ενώ γίνεται και μια σύντομη αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά του.
Ανοίγοντας τη συσκευασία, εντοπίζουμε το SIlencio 452 τοποθετημένο όπως συνήθως μέσα σε φελιζόλ αλλά και μια πλαστική σακούλα για την αποφυγή οποιασδήποτε φθοράς.
Tα παρελκόμενα του κουτιού μας. Ένα αρκετά αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης, αποστάτες, βίδες καθώς και οι μηχανισμοί που ασφαλίζουν τους σκληρούς δίσκους και τις οπτικές συσκευές στις tool-free θέσεις που έχει δημιουργήσει η εταιρεία.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Βγάζοντας το κουτί μας από τη συσκευασία του, και πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του συστήματος για τις δοκιμές και τις μετρήσεις μας, θα δούμε ορισμένες φωτογραφίες από το Silencio 452 ώστε να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό.
Ξεκινάμε με δύο φωτογραφίες από την πρόσοψη του κουτιού, η οποία είναι ιδιαίτερα λιτή και πάνω της δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από το λογότυπο της εταιρείας, τα πλήκτρα ενεργοποίησης και επαναφοράς του συστήματος αλλά και ένα ενδεικτικό LED, το οποίο αφορά τη λειτουργία του συστήματος.
Ακριβώς πάνω από την πρόσοψη, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, η εταιρεία έχει τοποθετήσει τις τρεις θύρες USB, τις υποδοχές ήχου αλλά και τη συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης.
Όπως και στα άλλα μοντέλα της σειράς Silencio, έτσι και στο 452, η πρόσοψη λειτουργεί σαν πορτάκι. Στην εσωτερική του πλευρά υπάρχει ηχομονωτικό υλικό ενώ ακριβώς από πίσω βλέπουμε ένα φίλτρο αέρα το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να επανατοποθετηθεί πολύ εύκολα. Ακριβώς από πάνω υπάρχουν και δύο θέσεις για οπτικές συσκευές 5.25 ιντσών. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τόσο το πλαστικό της πρόσοψης, όσο και τα μεταλλικά τμήματα δείχνουν στιβαρά (χωρίς το βάρος του κουτιού να είναι πολύ μεγάλο) και αρκετά πολύ καλής ποιότητας.
Το φίλτρο το οποίο αναφέραμε μόλις παραπάνω.
Αφαιρώντας το φίλτρο που είδαμε, αποκαλύπτεται ο πρώτος προεγκατεστημένος ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα. Αυτός μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί και (υπό κάποιες προϋποθέσεις στις διαστάσεις) στη θέση του να εγκατασταθεί κάποιο ψυγείο υδρόψυξης.
Συνεχίζοντας στη δεξιά και την αριστερή πλευρά το μαύρο χρώμα "διαταράσσει" μόνο η ύπαρξη ανοιγμάτων εκατέρωθεν της πρόσοψης για την ροή αέρα στο εσωτερικό του Silencio 452.
Προχωράμε στην πίσω πλευρά όπου με την πρώτη ματιά διακρίνουμε αμυδρά τον δεύτερο προεγκατεστημένο ανεμιστήρα αλλά και δύο οπές με grommets για την όδευση σωλήνων υδρόψυξης. Το τροφοδοτικό τοποθετείται όπως και στα άλλα μοντέλα της σειράς, στον πάτο του κουτιού ενώ οι πλευρικές λαμαρίνες συγκρατούνται στις θέσεις τους με τέσσερις χειρόβιδες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον εδώ είναι το γεγονός πως η θέση στην οποία τοποθετείται ο πίσω ανεμιστήρας είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να δέχεται και μικρότερους ανεμιστήρες δηλαδή 80 ή 90mm.
Στην αθέατη πλευρά του κουτιού μας η εταιρεία έχει τοποθετήσει ένα φίλτρο σκόνης καθώς εκεί είναι η θέση στην οποία κατά πάσα πιθανότητα (πλην ελαχίστων ενδεχομένως εξαιρέσεων) θα βρεθεί ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού του εκάστοτε χρήστη.
Το φίλτρο αυτό μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα όμως λείπει η ιδιαίτερα πρακτική χειρολαβή που είχαμε συναντήσει στα προηγούμενα μοντέλα.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μια κοντινή ματιά στα δύο από τα τέσσερα ποδαράκια που υπάρχουν για τη στήριξη του Silencio 452. Αυτά είναι κατασκευασμένα από σκληρό πλαστικό και παραδόξως λείπει κάποια αντιολισθητική επένδυση.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Έχοντας πάρει μια καλή εικόνα της δουλειάς που έχει κάνει η εταιρεία στην εξωτερική όψη και τον εξοπλισμό του κουτιού, είναι πλέον ώρα να πιάσουμε το κατσαβίδι και να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο για να ρίξουμε μερικές ματιές και στο εσωτερικό του.
Για να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του Silencio 452 αφαιρούμε αρχικά τη μια από τις δύο πλευρικές λαμαρίνες. Στο εσωτερικό της υπάρχει αφρώδες ηχομονωτικό υλικό, παρόμοιο με αυτό της πρόσοψης, το οποίο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει αισθητά μικρότερο πάχος από αυτό των άλλων μοντέλων της σειράς.
Η περιήγησή μας στο εσωτερικό του κουτιού ξεκινάει με δύο φωτογραφίες. Όπως βλέπουμε το μαύρο χρώμα κυριαρχεί ομοιόμορφα και εδώ, γεγονός που δίνει ένα τουλάχιστον ικανοποιητικό, αισθητικά, αποτέλεσμα.
Ξεκινώντας από τα δεξιά, κάτω εντοπίζουμε το χώρο όπου λίγο αργότερα θα τοποθετηθεί το τροφοδοτικό μας και τη θέση που έχει δημιουργήσει η εταιρεία για τη ροή αέρα στο εσωτερικό του.Κάτω από αυτή, στην εξωτερική πλευρά βρίσκεται στο αφαιρούμενο φίλτρο αέρα που είδαμε παραπάνω.
Ακριβώς από πάνω βρίσκονται οι επτά θέσεις για τις κάρτες επέκτασης που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει ο κάτοχος του Silencio 452. Aξίζει να σημειώσουμε εδώ πως τα λαμάκια των θυρών είναι ουσιαστικά μιας χρήσεως και όχι με χειρόβιδες ( ή έστω κανονικές βίδες) όπως αυτά άλλων μοντέλων της σειράς, κάτι που σε περίπτωση αλλαγών στο σύστημα δεν είναι ό,τι ποιο βολικό.
Στο πάνω μέρος της δεξιάς πλευράς βρίσκεται ο δεύτερος προεγκατεστημένος ανεμιστήρας του κουτιού.
Προχωρώντας στο χώρο όπου σε λίγο θα εγκαταστήσουμε τη μητρική μας, εντοπίζουμε τον εξαιρετικά χρήσιμο πίνακα που είχαμε δει και στο Silencio 652S, ο οποίος μας δείχνει σε ποιες θέσεις θα πρέπει να τοποθετήσουμε αποστάτες ανάλογα με το αν θα εγκαταστήσουμε μητρική ATX ή micro-ATX.
Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο με τα άλλα μοντέλα της σειράς που έχουμε δει κατά καιρούς το Silencio 452 έρχεται με αρκετές εσωτερικές οπές (στις οποίες υπάρχουν και λαστιχένια grommets) για την όδευση και διαχείριση των καλωδίων του τροφοδοτικού.
Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, όλα τα αποθηκευτικά μέσα που υποστηρίζει το Silcencio 452 μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση εργαλείων χάρη στους μηχανισμούς που έχει δημιουργήσει η εταιρεία.
Μόνη εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελεί ο SSD ( ή κάποιος δίσκος 2.5 ιντσών) που εγκαθίσταται στο ειδικά διαμορφωμένο ραφάκι που βλέπετε. Εδώ χρειάζονται δύο βίδες για την αριστερή πλευρά του, στις οπές της δεξιάς μπαίνουν δύο "νυχάκια" όπως αυτό που μπορείτε να δείτε στη δεξιά φωτογραφία.
Στις προδιαγραφές του κουτιού αναφέρεται πως υποστηρίζονται κάρτες γραφικών με μεγάλο μήκος. Αυτό καθίσταται εφικτό με την αφαίρεση του μεταλλικού τμήματος που βλέπετε παραπάνω, το οποίο ουσιαστικά είναι η αριστερή πλευρά του ενός εκ των δύο HDD cages.
Kλείνουμε με μια φωτογραφία του Silencio 452 από την πίσω πλευρά του όπου όπως βλέπουμε υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο άνοιγμα ώστε ο χρήστης να μπορεί να εγκαταστήσει ή να απεγκαταστήσει ψύκτρες χωρίς να είναι απαραίτητη η αφαίρεση της μητρικής.
Εγκατάταση συστήματος
Με το κουτί ήδη έτοιμο σε μεγάλο βαθμό για να υποδεχθεί το hardware που θα χρησιμοποιήσουμε για τις δοκιμές μας δεν θα χάσουμε χρόνο, αλλά θα πιάσουμε ευθύς αμέσως το κατσαβίδι και θα συνεχίζουμε με την εγκατάσταση στο εσωτερικό του Silencio 452.
Όπως πάντα, ξεκινάμε με τα προπαρασκευαστικά και έτσι το πρώτο πράγμα που τοποθετούμε είναι το λαμάκι για το πίσω I/O panel της μητρικής.
Σειρά παίρνουν οι αποστάτες που βιδώνονται με τη βοήθεια του stand-off socket στα σημεία που έχει επισημάνει η Cooler Master.
Επόμενο βήμα, η εγκατάσταση του SSD η οποία είναι ιδιαίτερα απλή και γίνεται με τον τρόπο που περιγράψαμε λίγο πιο πριν.
Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση του τροφοδοτικού και το πέρασμα των καλωδίων στην πίσω πλευρά του κουτιού ώστε να μην έχουμε εμπόδια.
Παρά τον σχετικά περιορισμένο χώρο (ιδίως στις γωνίες) η εγκατάσταση της μητρικής και όλοι οι απαιραίτητοι χειρισμοί γίνονται με αρκετά μεγάλη ευκολία, χωρίς να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Αφού η μητρική βιδωθεί με ασφάλεια, τοποθετούμε πάνω της τον επεξεργαστή τον οποίο και βλέπουμε στη δεύτερη φωτογραφία.
Στη συνέχεια σειρά παίρνουν οι μνήμες αλλά και η εγκατάσταση του δίσκου, ο οποίος μπαίνει συρταρωτά στη θέση του και ασφαλίζει με τον παρεχόμενο tool-free μηχανισμό.
Μετά την εγκατάσταση και της ψύκτρας του επεξεργαστή μια ματιά στην πίσω πλευρά του κουτιού, μας φέρνει αντιμέτωπους με μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη. Το άνοιγμα που υπάρχει πίσω από τη μητρική μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, αλλά όσον αφορά τη μητρική μας τουλάχιστον (ASRock Z97 Extreme 4), καλύπτει τις δύο αριστερές οπές του socket. Έτσι οι κάτοχοι της συγκεκριμένης μητρικής θα πρέπει να γνωρίζουν πως στο εν λόγω κουτί δεν θα αποφύγουν τελικά την αφαίρεση της μητρικής σε περίπτωση αντικατάστασης κάποια ψύκτρας ή εγκατάστασης υδρόψυξης.
Η διαδικασία της εγκατάστασης ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση της κάρτας γραφικών αλλά και τη σύνδεση των διαφόρων καλωδίων στη μητρική και τις συσκευές μας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο χώρος για τα καλώδια στην πίσω πλευρά του κουτιού είναι μεν αρκετά βολικός αλλά αν το καλώδιο του 24pin βύσματος της μητρικής είναι αρκετά παχύ τότε δεν θα πρέπει να το περάσετε από εκεί γιατί η λαμαρίνα δεν θα μπορέσει να μπει στη θέση της.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
To hardware που όπως είδαμε και παραπάνω, εγκαταστήσαμε στο Cooler Master Silencio 452 ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και τον SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνάν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε στο CM Silencio 452 με τη θερμοκρασία του χώρου στους περίπου 27 βαθμούς.
Οι επιδόσεις του κουτιού της σημερινής μας δοκιμής, τουλάχιστον στο κομμάτι των θερμοκρασιών θα μπορούσαμε να πούμε πως κινήθηκαν σε τουλάχιστον ικανοποιητικά επίπεδα αφού ουσιαστικά ήταν σχεδόν ίδιες με αυτές που μετρήσαμε και σε άλλα μοντέλα της σειράς.
Μια σημαντική ωστόσο διαφοροποίηση από τα άλλα μοντέλα της σειράς παρατηρήσαμε στον θόρυβο που παράγεται από τους ανεμιστήρες του κουτιού, ο οποίος αν και δεν ήταν σε καμία περίπτωση ενοχλητικός έκανε ωστόσο αισθητή την παρουσία του. Έτσι με τη μέτρηση στο χώρο δοκιμών να δείχνει 32.1 dbA, το κουτί με τους δύο ανεμιστήρες του σε λειτουργία, ανέβασε την ένδειξη στα 35.1 dbA
Στο σημείο αυτό πάντως θα πρέπει να κάνουμε σαφές πως ο θόρυβος που φτάνει στα αυτιά που του χρήστη μπορεί να είναι αισθητός, όμως δεν θα αποτελέσει πηγή ενόχλησης σε καμία περίπτωση. Είναι ωστόσο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφορετικής ηχομόνωσης που έχει χρησιμοποιηθεί στο εν λόγω κουτί σε σχέση με τα ακριβότερα μοντέλα της σειράς, κάτι που ως ένα βαθμό τουλάχιστον θα μπορούσαμε να πούμε πως αντικατοπτρίζεται και από την τιμή του, η οποία βέβαια ίσως θα έπρεπε να είναι ελαφρώς χαμηλότερη.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση πλησιάζει στο τέλος της και είναι πια η στιγμή που το Silencio 452 κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών για να καταγράψουμε εν συντομία τις εντυπώσεις μας γύρω από αυτό. Σε γενικές γραμμές και με βασικό γνώμονα το εύρος τιμής στο οποίο κινείται το συγκεκριμένο κουτί θα μπορούσαμε να πούμε πως η Cooler Master πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να προσφέρει μια αρκετά προσιτή πρόταση στην οποία έχει καταφέρει να συνδυάσει και ορισμένα premium χαρακτηριστικά, κρατώντας παράλληλα σαφείς αποστάσεις από τα μεγαλύτερα μοντέλα της σειράς.
Πάμε λοιπόν να δούμε επιγραμματικά ποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εντοπίσαμε στο Cooler Master Silencio 452, η τιμή του οποίου θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 67.97 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Πλεονεκτήματα:
- Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής
- Ύπαρξη φίλτρων αέρα
- Υποστήριξη μεγάλων καρτών γραφικών
- Ενσωματωμένη συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης
- Αρκετές οπές για όδευση και διαχείριση καλωδίων
- Μαζεμένες διαστάσεις και εύκολα διαχειρίσιμο βάρος
Μειονεκτήματα:
- Υποδεέστερη ηχομόνωση σε σχέση με τα άλλα μοντέλα της σειράς
- Υποστήριξη μόνο δύο SSD/σκληρών δίσκων 2.5 ιντσών
- PCI λαμάκια που εφόσον βγουν δεν μπορούν να τοποθετηθούν ξανά
Σύνταξη : Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris