Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή του κουτιού που θα στεγάσουμε το υλικό μας αποτελεί η όσο το δυνατόν καλύτερη δυνατή απομόνωση θορύβου, καθώς και η εξάλειψη των τυχόν κραδασμών που μπορεί να προέρχονται από τα μηχανικά εξαρτήματα που αποτελούν τον υπολογιστή μας. Η βαρύτητα που δίνεται στο συγκεκριμένο κριτήριο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει να είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας, ειδικά όταν φτιάχνουμε ένα σύστημα που προορίζεται για περιβάλλον όπου η απουσία θορύβων είναι ζητούμενο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την απομόνωση κραδασμών και θορύβων αλλά πολλές φορές απαιτούν θυσίες σε άλλους τομείς που είναι σημαντικοί για ένα κουτί ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση των προϊόντων της δοκιμής
Η πασίγνωστη Cooler Master στο χώρο της ψύξης υπολογιστών δίνοντας μέγιστη προτεραιότητα στην ησυχία δημιούργησε τη σειρά κουτιών Silencio (καταλανικά: σιωπή). Το Silencio 352 που έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάζουμε σήμερα ανήκει σε αυτή τη σειρά και προορίζεται για microATX συστήματα ποικίλων δυνατοτήτων και για χρήση σε οποιοδήποτε χώρο όπου η ησυχία είναι ζητούμενο.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Silencio 352
Να σημειώσουμε ότι το μαύρο matte ή midnight black όπως το αναφέρει η Cooler Master είναι το μόνο χρώμα στο οποίο μπορούμε να βρούμε το Silencio 352 στην αγορά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα μοντέλα της σειράς Silencio.
Συσκευασία και παρελκόμενα
Το Silencio 352 έρχεται σε μια απλή κούτα από χαρτόνι ανάλογη σε διαστάσεις με το micro-ATX κουτί που περιέχει. Αν και αισθητικά δεν είναι κάτι το τρομερό περιμετρικά παρέχονται πληροφορίες και διαγράμματα που μας δίνουν μια πολύ πλήρη εικόνα για το προϊόν που περιέχει.
Στο πίσω μέρος της μπορούμε να βρούμε ένα διάγραμμα του κουτιού όπου φαίνονται τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ στη δεξιά πλευρά του μπορούμε να βρούμε τον πίνακα με τις τεχνικές προδιαγραφές του.
Αφού με ένα χαρτοκόπτη κόψουμε την ταινία από το πάνω μέρος, ανοίγουμε την συσκευασία για να ρίξουμε μια ματιά στα περιεχόμενα της.
Το προϊόν έρχεται μέσα σε νάιλον σακούλα που το προφυλάσσει από υγρασία, σκόνη και γρατσουνιές ενώ συγκρατείται προς όλες τις κατευθύνσεις με στήριξη από φελιζόλ. Η προστασία του προϊόντος, αν και συνηθισμένη, είναι επαρκώς αποτελεσματική.
Στα συνοδευτικά περιέχονται βίδες και ελαστικές βάσεις στήριξης των εξαρτημάτων που θα φιλοξενηθούν στο κουτί, το BIOS buzzer, ένα καπάκι για τον επάνω αεραγωγό καθώς και λίγα δερματικά.
Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει το εγχειρίδιο εγκατάστασης, το οποίο έχει επεξηγήσεις και στα ελληνικά.
Εξωτερικό
Αφού αφαιρέσαμε τα φελιζόλ και τη νάιλον σακούλα είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το κουτί της σημερινής δοκιμής ξεκινώντας από το εξωτερικό του.
Το Silencio 352 ως προς το σχεδιασμό, παρόλο που απουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείου εντυπωσιασμού, κερδίζει τις εντυπώσεις με την κομψότητα και τη σοβαρή αισθητική του. Διατίθεται μόνο σε μαύρο χρώμα (Midnight black) χωρίς να συναντάμε πάνω του άλλες αποχρώσεις, πέρα από τα τα δυο λογότυπα της Cooler Master. Η ποιότητα βαφής της γύρω λαμαρίνας και της πλαστικής πρόσοψης εμπρός φαίνεται να είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
Στο μπροστινό μέρος τα κουμπιά ενεργοποίησης και επανεκκίνησης είναι αρκετά διακριτικά, ενώ αριστερά δίπλα τους υπάρχουν τα LED ένδειξης λειτουργίας και χρήσης των αποθηκευτικών μέσων. Κάτω από αυτά υπάρχουν δύο θύρες USB 3.0, ακόμα μια USB 2.0, όπως και ενσωματωμένος αναγνώστης καρτών μνήμης SD. Τέλος υπάρχουν δύο υποδοχές ήχου 3,5 χιλιοστών για ακουστικά και μικρόφωνο. Όσον αφορά τις υπάρχουσες διεπαφές εισόδου-εξόδου μπορούμε να πούμε ότι είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι.
H Cooler Master έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει ανοιγόμενη πόρτα εμπρός για να κρύψει αυτά που πιθανόν έχουμε εγκαταστήσει στα 3,5" και 5,25" φατνία όπως και το φίλτρο αέρα. Παρατηρώντας λίγο καλύτερα, εσωτερικά στην πόρτα εμπρός αντικρίζουμε για πρώτη φορά το αφρώδες ηχομονωτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιεί η Cooler Master σε πολλές επιφάνειες του Silencio 352 για την απομόνωση του εσωτερικού θορύβου.
Στην μπροστινή εισαγωγή αέρα υπάρχει αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης μεγάλης επιφάνειας, το οποίο αφαιρείται πολύ εύκολα για καθαρισμό. Ο ψυχρός αέρας εισέρχεται από τις δύο πλαϊνές γρίλιες και στη συνέχεια μέσα από το φίλτρο έτσι ώστε το πλήθος των αιωρουμένων σωματιδίων να μείνει έξω από το κουτί.
Η πλαστική πρόσοψη είναι κουμπωμένη και αν την τραβήξουμε με λίγη δύναμη αφαιρείται εύκολα. Πίσω από αυτή βλέπουμε την τεράστια εισαγωγή. Μέσα από τις οπές της διακρίνεται προεγκατεστημένος ένας ανεμιστήρας 120 χιλιοστών ενώ φαίνεται να υπάρχει θέση για να τοποθετήσουμε και δεύτερο προαιρετικά.
Με την πρόσοψη αφαιρεμένη μας δίνεται η δυνατότητα να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην πλακέτα της μπροστινής διεπαφής. Το μοναδικό ολοκληρωμένο που εντοπίζουμε στην συγκεκριμένη πλακέτα είναι ένας ελεγκτής GL834 της Genesys Logic που ευθύνεται για την λειτουργία του αναγνώστη καρτών μνήμης. Η ποιότητα των κολλήσεων φαίνεται αρκετά μέτρια ενώ σε μερικά σημεία φαίνεται να έχει ξεφύγει λίγο παραπάνω καθαριστική πάστα.
Στην οροφή του κουτιού υπάρχει ακόμα μια θέση για ανεμιστήρα 120 χιλιοστών. Για αυτή τη θέση φυσικά δεν παρέχεται φίλτρο καθώς η ορθολογική χρήση ενός ανεμιστήρα εδώ θα ήταν το να εξάγει τον θερμό αέρα, που έχοντας χαμηλότερη πυκνότητα, συσσωρεύεται στον πάνω χώρο του κουτιού. Εάν αποφασίσουμε να μην τοποθετήσουμε ανεμιστήρα παρέχεται καπάκι με μαγνήτες για να σφραγίσει αυτή την εξαγωγή.
Στο κάτω μέρος του Silencio 352 βλέπουμε ότι τα πόδια του κουτιού περιέχουν στο κέντρο τους λάστιχο. Αυτή η επιλογή υλικού πέρα από το ότι βοηθάει τον υπολογιστή μας να είναι σταθερός εξυπηρετεί και για την απόσβεση των κραδασμών. Εδώ επίσης υπάρχει εισαγωγή αέρα με αφαιρούμενο φίλτρο για την παροχή ψυχρού αέρα προς το τροφοδοτικό, το οποίο θα τοποθετηθεί στην άλλη πλευρά. Το φίλτρο μπορεί να αφαιρεθεί για καθαρισμό χωρίς να σηκώσουμε το κουτί, αν το τραβήξουμε από το αυτάκι που προεξέχει, αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί να μετακινήσουμε το κουτί ώστε να ελευθερώσουμε χώρο προς τα πίσω για να βγάλουμε το φίλτρο με άνεση.
Στο πίσω μέρος του κουτιού, δίπλα από το άνοιγμα για τη διεπαφή εισόδου-εξόδου της μητρικής, εντοπίζουμε την εξαγωγή θερμού αέρα του κουτιού στην οποία όπως μπορούμε να διακρίνουμε είναι προεγκατεστημένος ήδη ένας ανεμιστήρας των 120 χιλιοστών. Χαμηλότερα υπάρχουν τέσσερα διάτρητα slots για κάρτες επέκτασης ή κάρτες γραφικών. Τέλος, στο κάτω μέρος φαίνεται το άνοιγμα όπου θα τοποθετηθεί το τροφοδοτικό.
Οι δύο πλαϊνές λαμαρίνες συγκρατούνται με χειρόβιδες τις οποίες αφαιρούμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό.
Εσωτερικό
Αφαιρώντας την αριστερή πλαϊνή λαμαρίνα θα δούμε ότι αυτή εσωτερικά έχει επένδυση με ηχομονωτικό αφρώδες υλικό. Ίδια εσωτερική επένδυση υπάρχει και στο δεξί πλαϊνό. Αυτή φυσικά εξυπηρετεί στην αποσιώπηση των παραγόμενων θορύβων από το εγκατεστημένο υλικό άλλα είναι πιθανό να δρα αρνητικά στην αποβολή θερμότητας μέσω της επιφάνειας των πλαϊνών. Για τα πλαϊνά να σημειώσουμε ότι στρεβλώνονται πολύ εύκολα με μικρή σχετικά δύναμη οπότε θέλει προσοχή προς αποφυγή ατυχημάτων. Το μάθαμε με το δύσκολο τρόπο όπως και επίσης μάθαμε ότι είναι αρκετά δύσκολο να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.
Εσωτερικά, όπως και στο εξωτερικό, κυριαρχεί το μαύρο χρώμα. Όσον αφορά την αξιοποίηση του χώρου δε φαίνεται ότι θα συναντήσουμε ιδιαίτερη δυσκολία κατά του στήσιμο του συστήματος της δοκιμής.
Συνολικά έχουμε τρία φατνία 3,5 ιντσών και τέσσερα των 2,5 ιντσών για συσκευές αποθήκευσης, χωρίς να υπάρχουν ευκολίες για tool free εγκατάσταση.
Το cage στο κάτω μέρος είναι αφαιρούμενο και μπορεί να φιλοξενήσει δύο δίσκους 3,5 ιντσών και έναν ακόμα των 2,5 ιντσών στο πάνω μέρος του. Συγκρατείται με έξι βίδες.
Επίσης αφαιρούμενο είναι το cage κάτω απο τη θέση για οπτική συσκευή 5,25 ιντσών το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμα μια συσκευή αποθήκευσης 3,5 ιντσών καθώς και μια των 2,5 ιντσών στο κάτω μέρος του. Το συγκεκριμένο cage αφαιρείται εύκολα συρταρωτά. Οι τελευταίες θέσεις συσκευών αποθήκευσης εντοπίζονται στην πίσω λαμαρίνα όπου με χρήση των συνοδευτικών ελαστικών βάσεων μπορούν να τοποθετηθούν δύο σκληροί δίσκοι ή SSD των 2,5 ιντσών
Παραπάνω βλέπουμε το κουτί αφού έχουν αφαιρεθεί όλα τα cages. Σε περίπτωση που δεν εγκαταστήσουμε κάποιο σκληρό δίσκο 3,5 ιντσών και περιοριστούμε σε μέχρι δύο δίσκους ή SSD 2,5 ιντσών δεν υπάρχει λόγος να ξανατοποθετηθούν.
Στον εμπρόσθιο αεραγωγό έχουμε έναν προεγκατεστημένο ανεμιστήρα 120 χιλιοστών ενώ υπάρχει θέση για να εγκαταστήσουμε και δεύτερο. Για τον οπίσθιο αεραγωγό η Cooler Master μας έχει εγκαταστήσει ακόμα ένα ανεμιστήρα ίδιου τύπου με τον μπροστινό.
Οι εγκατεστημένοι ανεμιστήρες πωλούνται σαν XtraFlo (A12025-12CB-3EN-F1) από την Cooler Master ενώ ο κωδικός μοντέλου από τον αρχικό κατασκευαστή φαίνεται να είναι ο DF1202512SELN. Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκαμε ότι ο συγκεκριμένος τύπος ανεμιστήρα στα 12V γυρίζει με 1500 στροφές το λεπτό στις οποίες μπορεί να αποδώσει μέχρι και 50,4 CFM αέρα με παραγόμενο θόρυβο της τάξης των 25,6 dBA. Ο κάθε ανεμιστήρας μπορεί να συνδεθεί με ακροδέκτη 3-pin με τη μητρική ή απευθείας με molex του τροφοδοτικού με χρήση του παρεχόμενου μετατροπέα.
Στην οροφή μπορούμε να παρατηρήσουμε, από την εσωτερική πλευρά αυτή τη φορά, τη γρίλια εξαερισμού. Από εσωτερική άποψη επίσης μπορούμε να επανεξετάσουμε την εισαγωγή ψυχρού αέρα για το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν ελαστικές βάσεις για την απόσβεση κραδασμών από το τροφοδοτικό.
Παραπάνω φαίνονται τα καλώδια για τη σύνδεση της εμπρός διεπαφής. Το μήκος τους είναι αρκετό ενώ ως προς τους ακροδέκτες δεν συναντήσαμε κάποια έκπληξη.
Στις παραπάνω εικόνες μπορούμε να δούμε από τη δεξιά πλευρά το εσωτερικό του Silencio 352. Όπως βλέπουμε υπάρχουν οπές για τη δρομολόγηση των καλωδίων όπως και άνοιγμα που επιτρέπει την προσθήκη aftermarket ψύξης στον επεξεργαστή, χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της μητρικής. Περισσότερα όμως σχετικά με την εγκατάσταση της ψύκτρας και τη δρομολόγηση των καλωδίων θα βρούμε στην επόμενη ενότητα που ακολουθεί.
Εγκατάσταση συστήματος
Για την τοποθέτηση των αποστατών της μητρικής στο σακουλάκι με τα παρελκόμενα θα βρούμε ένα προσαρμογέα (stand off socket) για το σταυροκατσάβιδο μας, τον όποιο βρήκαμε πολύ βολικό. Αφού τοποθετήθηκαν οι αποστάτες, βιδώσαμε πάνω τους τη μητρική στην οποία είναι εγκατεστημένο το σύστημα για τις μετρήσεις μας. H τερατώδης Mugen 4 της Scythe που έχουμε εγκαταστήσει βλέπουμε ότι χωράει χωρίς πρόβλημα στο micro-ATX κουτί της δοκιμής.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να αφαιρέσουμε την ψύκτρα, το πίσω άνοιγμα είναι αρκετά μεγάλο για να το κάνουμε εύκολα, χωρίς την αφαίρεση της μητρικής.
Το τροφοδοτικό μπήκε εύκολα στη θέση του. Επιλέξαμε να βάλουμε την εισαγωγή του από την κάτω πλευρά ώστε να τροφοδοτείται με αέρα που δε θερμαίνεται πρώτα περνώντας μέσα από το κουτί.
Στο φατνίο 5,25 ιντσών τοποθετήσαμε έναν οδηγό DVD. Στις δύο ακριβώς από κάτω θέσεις 3,5 και 2,5 ιντσών αντίστοιχα τοποθετήσαμε ένα μηχανικό σκληρό δίσκο χωρητικότητας 1 GB και ενα Samsung 830 SSD. Αν εξαιρέσουμε ότι έπρεπε να βιδώσουμε δέκα βίδες, αφού δεν υπάρχει tool free υποδομή, δεν συναντήσαμε κάποιο άλλο πρόβλημα. Τα δύο cages δεν χρειάστηκαν αφού ακόμα και χωρίς αυτά υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις για τοποθέτηση ακόμα δύο συσκευών 2,5 ιντσών.
Το περιθώριο που έχουμε πίσω από τη βάση της μητρικής είναι μόλις έξι χιλιοστά, πράγμα που σημαίνει ότι η δρομολόγηση των καλωδίων από εκεί είναι από δύσκολη έως ακατόρθωτη. Στην περίπτωση δε, που αποφασίσουμε να στριμώξουμε τις καλωδιώσεις εφαρμόζοντας δύναμη στο δεξί πλαϊνό, είναι πολύ εύκολο να του κάνουμε ζημιά καθώς, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, λυγίζει πολύ εύκολα.
Αναγκαστικά οι καλωδιώσεις πέρασαν από μπροστά χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.
Αφού τέλος τοποθετήσαμε και την κάρτα γραφικών, χωρίς να συναντήσουμε κάποιο πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τη διαδικασία των μετρήσεων.
Σύστημα δοκιμής και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τις ανάγκες της δοκιμής στο κουτί εγκαταστήσαμε το υλικό που φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:
Μετέπειτα κάναμε μέτρηση θερμοκρασιών επεξεργαστή και κάρτας γραφικών σε κατάσταση ηρεμίας καθώς και σε κατάσταση φόρτου. Για την κατάσταση φόρτου χρησιμοποιήθηκαν τα προγράμματα OCCTPT 4.4.1 καθώς και FurMark 1.14.1.4 με τα οποία για 15 λεπτά ζορίσαμε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών αντίστοιχα, οπότε και λάβαμε μετρήσεις. Το διάστημα αυτό οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες τροφοδοτούταν με τάση 12V. Η θερμοκρασία του δωματίου κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ήταν στους 25 βαθμούς Κελσίου.
Οι μετρήσεις ακουστικής πίεσης έγιναν με το όργανο τοποθετημένο σε τρίποδο, σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Πρώτα έγινε μέτρηση του παραγόμενου θορύβου μόνο από τους παρεχόμενους ανεμιστήρες αφού αυτοί τροφοδοτήθηκαν με τάσεις 12, 7 και 5 Volt. Τέλος, έγινε μέτρηση του συνολικού παραγόμενου θορύβου από το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας καθώς και σε κατάσταση πλήρους φόρτου επεξεργαστή με τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες να λειτουργούν σε τάση 12 Volt.
Στην επόμενη ενότητα ακολουθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Μετρήσεις θερμοκρασίας και θορύβου
Η θερμοκρασία του επεξεργαστή δεν προβλημάτισε καθώς δεν ξεπέρασε τους 60 βαθμούς. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλα αποτελέσματα για συγκρίσεις καθώς αυτή είναι η πρώτη μας μέτρηση με το συγκεκριμένο συνδυασμό ψύκτρας και επεξεργαστή.
Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών καθώς η θερμοκρασία της GTX 660 ξεπέρασε τους 85 βαθμούς
Παραδόξως, οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες ήταν αρκετά θορυβώδεις στη μέγιστη τάση λειτουργίας τους. Για στάνταρ ανεμιστήρα ενός κουτιού υπολογιστή που φέρει το όνομα Silencio σίγουρα περιμέναμε κάτι πιο ήσυχο. Αν και ο θόρυβος από τους παρεχόμενους ανεμιστήρες δεν έφτασε στο σημείο να γίνεται ενοχλητικός, ήταν αρκετά έντονος ώστε να υπερκαλύπτει τον παραγόμενο θόρυβο από το υπόλοιπο υλικό μας. Φυσικά έχουμε πάντα τη δυνατότητα να δουλέψουμε τους ανεμιστήρες σε χαμηλότερες στροφές αγοράζοντας κάποιον ελεγκτή ανεμιστήρων ή απλά αξιοποιώντας τις δυνατότητες PWM της μητρικής μας.
Τα ηχομονωτικά υλικά και τα λοιπά μέτρα ηχομόνωσης του Silencio 352 παρόλα αυτά έκαναν αισθητή διαφορά, τουλάχιστον σε σχέση με άλλα κουτιά. Δυστυχώς, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή βάση για συγκρίσεις με αυτό το υλικό, είναι δύσκολο να φανεί αυτό από τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Επίλογος - Συμπεράσματα και βαθμολογία
Η γενική εικόνα που αποκομίσαμε από το Silencio 352 είναι αρκετά θετική. Από άποψη αισθητικής αποπνέει σοβαρότητα και πολυτέλεια ενώ το μαύρο που κυριαρχεί σε όλα τα σημεία του ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτά τα δύο στοιχεία. Η ποιότητα κατασκευής και βαφής βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδα με μελανό όμως σημείο τα πλαϊνά, τα οποία αποδείχθηκαν πιο ευλύγιστα από όσο θα έπρεπε. Ως προς τις επιλογές συνδεσιμότητας η μπροστινή διεπαφή ήταν αρκετά πλήρης με τον ενσωματωμένο αναγνώστη καρτών να αποτελεί το κεράσακι στην τούρτα. Φυσικά για αυτό το κουτί δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις δυνατότητες ηχομόνωσης και απόσβεσης κραδασμών, όπου η Cooler Master φαίνεται να έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά. Εντύπωση κάνει ότι αυτά έχουν επιτευχθεί χωρίς μεγάλες θυσίες στην αποβολή θερμότητας. Σε αυτό συνέβαλε η συνολική υποδομή εξαερισμού που είναι άνω του μετρίου με φίλτρα να υπάρχουν σε όλες τις εισαγωγές αέρα. Μόνη ένσταση εδώ η επιλογή των παρεχόμενων ανεμιστήρων που είναι σχετικά θορυβώδεις και γενικότερα οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες δε συμβαδίζουν με την υπόλοιπη φιλοσοφία του κουτιού.
Από άποψη εργονομίας, αν εξαιρέσουμε την απουσία tool free μηχανισμών, η εικόνα είναι πολύ καλή. Έχει γίνει πολύ καλή αξιοποίηση του εσωτερικού χώρου και υπάρχει πολύ μεγάλη ευελιξία και φάσμα επιλογών για εγκατάσταση συσκευών και συστημάτων ψύξης. Αυτό όμως σε ένα βαθμό θα μπορούσε να αποδοθεί και στις διαστάσεις του κουτιού οι οποίες κυμαίνονται σε επίπεδα μεγαλύτερης κατηγορίας. Η εγκατάσταση του υλικού έγινε χωρίς να συναντήσουμε κάποιο πρόβλημα. Απροβλημάτιστη δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και η δρομολόγηση των καλωδίων όπου οι βοηθητικές προβλέψεις που προσφέρει το Silencio 352 βρέθηκαν ανεπαρκής και το αποτέλεσμα δε μας άφησε ευχαριστημένους.
Το πρόβλημα κατά κύριο λόγο εντοπίζεται στο πολύ μικρό περιθώριο που υπάρχει πίσω από τη βάση της μητρικής για δρομολόγηση καλωδίων.
To Silencio 352 της Cooler Master θα το βρείτε στην ελληνική αγορά σε τιμές από 57,84 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Η τιμή του θεωρούμε είναι αρκετά λογική για αυτά που προσφέρει. Τα κυρία σημεία στα οποία εστιάσαμε είναι τα εξής:
Πλεονεκτήματα
- Προσιτή τιμή
- Καλή αισθητική
- Ποιότητα κατασκευής και βαφής
- Καλή ροή αέρα
- Φίλτρα σκόνης σε όλες τις εισαγωγές
- Ενσωματωμένος αναγνώστης καρτών μνήμης
- Δύο θύρες USB 3.0 και μία USB 2.0 εμπρός
- Πλήθος και ευελιξία φατνίων συσκευών αποθήκευσης
Μειονεκτήματα
- Οι πλαϊνές λαμαρίνες στραβώνουν πολύ εύκολα
- Δεν υποστηρίζεται tool free εγκατάσταση συσκευών αποθήκευσης
- Μικρό περιθώριο πίσω για δρομολόγηση καλωδίων
- Θορυβώδεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες
Σύνταξη: Γιάννης Καραγιάννης
Επιμέλεια κειμένου: crmaris, Ζαννής Σκουλάξινος