Στην ευρεία πλειοψηφία του κοινού η Cooler Master έχει καθιερωθεί και έχει γίνει ευρέως γνωστή από τα ποιοτικά full & mid tower κουτιά της, καθώς στην πολυετή διαδρομή της στο χώρο αυτό έχει να επιδείξει πληθώρα εξαιρετικά επιτυχημένων μοντέλων. Παράλληλα όμως, στη γκάμα της εταιρείας υπάρχουν ακόμη και πολλά αξιόλογα κουτιά μικρότερων διαστάσεων, τα οποία προορίζονται να φιλοξενήσουν κατά κύριο λόγο κάποιο HTPC (Home Theater PC).
Ένα λοιπόν από αυτά τα μικρά, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κουτιά, θα δούμε σήμερα μέσα από τις ενότητες του παρόντος review. Πρόκειται για το Cooler Master Elite 120 Advanced, ένα mini-ITX κουτί το οποίο παρά τις μικρές του διαστάσεις φαίνεται πως είναι αρκετά ευρύχωρο (τόσο ώστε να χωράει ακόμη και κάποιες από τις μεγαλύτερες κάρτες γραφικών που έχουν κυκλοφορήσει) και ταυτόχρονα προσφέρει σύμφωνα με την εταιρεία ποιοτική κατασκευή σε προσιτό κόστος.
Πάμε λοιπόν να δούμε πώς τα πάει το Elite 120 Advanced, η λευκή εκδοχή του οποίου είναι αυτή που έφτασε στο εργαστήριό μας, ξεκινώντας όπως συνηθίζουμε με μια σύντομη παρουσίαση των τεχνικών του χαρακτηριστικών.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:
Όπως βλέπουμε, το Elite 120 Advanced, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ατσάλι ενώ στο εσωτερικό του μπορούν να τοποθετηθούν μητρικές βασισμένες στο mini-ITX form factor. Παράλληλα υποστηρίζονται τροφοδοτικά ΑΤΧ και έτσι ο υποψήφιος κάτοχος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από μια ευρεία γκάμα οπότε και δε θα χρειαστεί να περιοριστεί σε SFX μοντέλα, τα οποία είναι αρκετά ακριβότερα και με μικρότερη ποικιλία μοντέλων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι ακόμη το γεγονός πως παρά τις αρκετά μικρές του διαστάσεις το εν λόγω κουτί υποστηρίζει πολύ μεγάλες κάρτες γραφικών (κάτι που θα ελέγξουμε και εμείς), γεγονός που δείχνει πως η εταιρεία έχει κάνει καλή δουλειά στον τομέα της διαχείρισης του διαθέσιμου χώρου. Τέλος, η τιμή του Elite 120 Advanced στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 49.50 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ενώ σε αυτή, όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, δε συμπεριλαμβάνεται κάποιο τροφοδοτικό.
Ας δούμε και μερικές φωτογραφίες από τη συσκευασία στην οποία έρχεται το κουτί της σημερινής μας δοκιμής:
Το Elite 120 Advanced έρχεται σε ένα χάρτινο κουτί, όχι πολύ μεγάλων διαστάσεων, στην εξωτερική πλευρά του οποίου (για την ακρίβεια σε μια από τις πλευρές του), αναφέρονται και ορισμένα από τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του.
Μέσα στη συσκευασία του κουτιού δεν περιλαμβάνονται πολλά πράγματα. Το πρώτο που βλέπουμε είναι το εγχειρίδιο οδηγιών, ενώ υπάρχει και ένα σακουλάκι με δεματικά, βίδες, αποστάτες αλλά και πλαστικά στηρίγματα για κάποια συσκευή 5.25 ιντσών.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Πάμε λοιπόν να δούμε πώς είναι ως προς την εξωτερική του εμφάνιση το κουτί της σημερινής μας δοκιμής.
Ξεκινάμε με δύο φωτογραφίες από την πρόσοψη του CM Elite 120 Advance, όπου διακρίνουμε τις θύρες USB, τα πλήκτρα ενεργοποίησης και επαναφοράς του συστήματος, καθώς και τα βύσματα ήχου.
Μια πιο κοντινή ματιά στην αριστερή και δεξιά πλευρά της πρόσοψης του Elite 120 Advanced.
Περιστρέφοντας ελαφρώς το κουτί, παρατηρούμε πως διαθέτει γρίλιες εξαερισμού πέρα από την οροφή του και στο πίσω μέρος των πλευρών του, κάτι που θεωρούμε θετικό αφού σε τόσο περιορισμένο χώρο η αύξηση των θερμοκρασιών είναι πολύ εύκολη.
Οι πλευρές του κουτιού από μια άλλη οπτική γωνία.
Συνεχίζουμε με μερικές φωτογραφίες από την πίσω πλευρά, όπου βλέπουμε το χώρο στον οποίο λίγο αργότερα θα τοποθετηθεί το τροφοδοτικό αλλά και το πίσω panel της μητρικής. Στη δεξιά πλευρά διακρίνουμε τα δύο expansion slots αλλά και μια οπή για την όδευση σωλήνων υδρόψυξης.
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι πως στα σημεία που βιδώνεται η λαμαρίνα-κάλυμμα (που όπως θα δούμε παρακάτω είναι ενιαία) η εταιρεία έχει τοποθετήσει χειρόβιδες. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως απο το εργοστάσιο είναι σφιγμένες αρκετά ώστε τουλάχιστον ο γράφων να μην μπορεί να τις ξεβιδώσει με το χέρι. Στα PCIe slots που υπάρχουν δεξιά, έχουν χρησιμοποιηθεί κανονικές βίδες.
Κλείνουμε την ενότητα αυτή, με μερικά καρέ από την αθέατη (κάτω) πλευρά του κουτιού, η οποία έχει μαύρο χρώμα όπως ακριβώς και η πίσω πλευρά που είδαμε παραπάνω. Όπως βλέπουμε η εταιρεία έχει τοποθετήσει πλαστικά ποδαράκια για την καλύτερη στήριξη του κουτιού, τα οποία όμως δε διαθέτουν αντιολισθητική επένδυση.
Φωτογραφίες -Εξωτερικό
Mετά τη σύντομη, αλλά ελπίζουμε περιεκτική, περιήγησή μας στις εξωτερικές λεπτομέρειες του Elite 120 Advanced, μπορούμε πια να να δούμε τι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Για να αποκτήσουμε όμως πρόσβαση σε αυτό πρέπει πρώτα να ξεβιδώσουμε και να αφαιρέσουμε την ενιαία λαμαρίνα που καλύπτει το κουτί μας. Για να γίνει αυτό αρκεί να ξεβιδώσουμε τις τρεις χειρόβιδες που υπάρχουν στο πίσω μέρος, τις οποίες και είδαμε στην παραπάνω ενότητα.
Έχοντας μόλις ξεβιδώσει τις τρεις βίδες και αφαιρέσει τη λαμαρίνα που συγκρατούσαν.
Μια πρώτη εικόνα από την πρόσοψη του κουτιού. Όπως βλέπουμε το εσωτερικό δε συνάδει χρωματικά με το εξωτερικό, καθώς είναι σε μαύρο χρώμα. Η επιλογή της εταιρείας δεν είναι κακή αν και προσωπικά θα προτιμούσα και το εσωτερικό του να είναι και αυτό άσπρο.
Περιστρέφοντας λίγο το κουτί αριστερά και δεξιά διακρίνουμε μεταξύ άλλων και ένα μικρό ανεμιστήρα, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος στο πίσω μέρος της δεξιάς πλευράς.
Κοιτώντας το κουτί από το πλάι, διακρίνουμε τη θέση στην οποία τοποθετείται το τροφοδοτικό, οι σκληροί δίσκοι (ή οι SSDs) αλλά και η οπτική συσκευή των 5.25 ιντσών.
Και μια πιο κοντινή ματιά στον ανεμιστήρα της πίσω πλευράς.
Μια πιο προσεκτική ματιά στο χώρο που τοποθετείται η οπτική συσκευή αλλά και στο cage που αργότερα θα τοποθετήσουμε έναν SSD.
H οπτική συσκευή ασφαλίζει εύκολα στη θέση της χάρη στο διακόπτη που βλέπετε στις παραπάνω φωτογραφίες. Για επιπλέον διευκόλυνση η εταιρεία έχει τοποθετήσει και ένδειξη Lock/Unlock ώστε να ξέρουμε πότε η συσκευή είναι ασφαλισμένη και πότε όχι.
Μια ματιά και στην πίσω όψη όπου είναι και πάλι φανερή η θέση του τροφοδοτικού, αλλά και η υποστήριξη καρτών γραφικών οι οποίες διαθέτουν dual slot σύστημα ψύξης.
Για την τοποθέτηση κάποιας οπτικής συσκευής, είναι απαραίτητη η αφαίρεση της πλαστικής πρόσοψης, κάτι που είναι πολύ εύκολο και γίνεται κυριολεκτικά με μια κίνηση. Στις παραπάνω φωτογραφίες βλέπουμε το Elite 120 Advanced χωρίς την πρόσοψή του, γεγονός που μας αποκαλύπτει και τον ανεμιστήρα εισαγωγής αέρα που βρίσκεται πίσω από αυτή. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως ο ανεμιστήρας αυτός μπορεί να βγεί από αυτή τη θέση και να τοποθετηθεί μπροστά από το cage των σκληρών δίσκων. Εμείς ωστόσο δε θα προβούμε σε καμία αλλαγή καθώς σκοπός μας είναι να δοκιμάσουμε το κουτί έτσι όπως έρχεται από το εργοστάσιο.
Αφού αφαιρέσαμε την πρόσοψη, δε θα μπορούσαμε να μη ρίξουμε μια ματιά στην εσωτερική διαμόρφωση των μπουτόν και των θυρών που υπάρχουν σε αυτό το σημείο.
Έχουμε λοιπόν πια σχηματίσει μια αρκετά καλή εικόνα για το συμβαίνει στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό του κουτιού μας. Έτσι, μπορούμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να πάμε στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την εγκατάσταση του συστήματος, με το οποίο θα δοκιμάσουμε το CM Elite 120 Advanced
Εγκατάσταση συστήματος
Ώρα να γεμίσουμε με το κατάλληλο υλικό (hardware) το εσωτερικό του Elite 120 Advanced και φυσικά να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από την όλη διαδικασία.
Πρώτο μας μέλημα ήταν να εγκαταστήσουμε τους αποστάτες που υπάρχουν στο σακουλάκι με τα παρελκόμενα, στις σχετικές θέσεις που βρίσκονται στον πάτο του κουτιού.
Στη συνέχεια σειρά παίρνει το λαμάκι του πίσω I/O panel της μητρικής, η τοποθέτηση του οποίου ήταν φυσικά πολύ εύκολη και σύντομη.
Η τοποθέτηση της μητρικής αποδείχθηκε μια σχετικά εύκολη διαδικασία και παρά τον, ομολογουμένως αρκετά, περιορισμένο χώρο δε συναντήσαμε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στο να τη βιδώσουμε πάνω στους αποστάτες.
Aκολουθεί η εγκατάσταση του επεξεργαστή και των μνημών που είναι εξίσου εύκολη.
Εύκολη υπόθεση ήταν και η εγκατάσταση της εργοστασιακής ψύκτρας του επεξεργαστή (όπως σε κάθε μητρική άλλωστε). Στη διάθεσή μας είχαμε και ένα σύστημα all-in-one υδρόψυξης CM Eisberg 240, αλλά δυστυχώς στο συγκεκριμένο κουτί δε γινόταν να χωρέσει με κανένα τρόπο λόγω του διπλού ψυγείου.
Πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση της κάρτας γραφικών και του τροφοδοτικού τοποθετήσαμε στην ειδικά διαμορφωμένη θέση έναν SSD.
Παρά τις μικρές σχετικά διαστάσεις του, το Elite 120 Advanced υποστηρίζει ΑΤΧ τροφοδοτικά, η εγκατάσταση των οποίων δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο χειρισμό. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε εδώ πως τα καλώδια τροφοδοσίας της μητρικής είναι σημαντικό να συνδεθούν πριν βιδώσετε το τροφοδοτικό, καθώς εάν τα αφήσετε για μετά δε θα έχετε καθόλου χώρο για να δουλέψετε.
Κλείνουμε με την τοποθέτηση μιας από τις μεγαλύτερες κάρτες γραφικών, της Radeon 5970, με την οποία το κουτί δείχνει ένα από τα πιο δυνατά του σημεία, το οποίο δεν είναι άλλο από την πολύ καλή διαχείριση του χώρου που έχει γίνει στο εσωτερικό του. Έτσι, η 5970 όχι μόνο χώρεσε, αλλά ακόμη και αν ήταν μακρύτερη θα μπορούσε να τοποθετηθεί κανονικά. Το μόνο πρόβλημα, τουλάχιστον με τη συγκεκριμένη, είναι πως λόγω της θέσης των βυσμάτων τροφοδοσίας δυσκολευτήκαμε αρκετά να συνδέσουμε τα σχετικά καλώδια. Αυτό τελικά έγινε αφαιρώντας το κλιπ που συγκρατεί την οπτική συσκευή καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Το hardware, το οποίο είδαμε και παραπάνω, που τοποθετήσαμε στο CM Elite 120 Advanced ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και των SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνάν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα δύο διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε στα 3.2 GHz και 4.0 GHz.
Παρά την παρουσία δύο ανεμιστήρων στο κουτί της σημερινής μας δοκιμής, οι θερμοκρασίες με το σύστημα σε πλήρες φορτίο ανέβηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα τόσο στην εργοστασιακή συχνότητα του επεξεργαστή, όσο και όταν τον υπερχρονίσαμε στα 4.0 GHz. Όπως φαίνεται, η πιο βασική αιτία πίσω από αυτό το γεγονός είναι το ότι παρά την συνεχή λειτουργία των ανεμιστήρων, πίσω από αυτούς δε βρίσκεται κάποιο άνοιγμα εισαγωγής φρέσκου αέρα. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας να εγκλωβίζεται μέσα στο κουτί.
Για την ακρίβεια αυτό συμβαίνει κυρίως με τον ανεμιστήρα της πρόσοψης, καθώς ο μικρότερος ανεμιστήρας που βρίσκεται στο κουτί είναι μεν τοποθετημένος μπροστά από τις γρίλιες, αλλά τα διάφορα καλώδια που αναγκαστικά περνάν από μπροστά του μειώνουν σημαντικά την όποια ροή είναι σε θέση να παράγει.
Ωστόσο, με δεδομένο πως ο κύριος στόχος της εταιρείας με το συγκεκριμένο κουτί είναι τα HTPC συστήματα στα οποία κυρίως πραγματοποιείται αναπαραγωγή πολυμέσων, θεωρούμε πως οι θερμοκρασίες δεν θα προβληματίσουν ιδιαίτερα τους μελλοντικούς του κατόχους.
Στο κομμάτι του θορύβου ωστόσο, η εικόνα που σχηματίσαμε ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς ακόμη και το μέγιστο των στροφών τους οι δύο προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες δε ξεπέρασαν σε θόρυβο τα 32 dBA (σχεδόν δηλαδή όσο θόρυβο είχε από μόνος του ο χώρος των μετρήσεων).
Επίλογος - Συμπεράσματα
Kάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση φτάνει στο τέλος της και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως από τα χέρια μας σήμερα πέρασε ένα ποιοτικό προϊόν το οποίο παρά τις όποιες αδυναμίες του, καταφέρνει τελικά να κερδίσει τις θετικές εντυπώσεις αυτού που το χρησιμοποιεί.
Mε την τιμή του να ξεκινά από τα 49.5 ευρώ στην ελληνική αγορά, το Cooler Master Elite 120 Advanced αποτελεί σίγουρα μια τίμια επιλογή για όποιον θέλει να στήσει ένα δυνατό HTPC, καθώς διαθέτει αρκετά καλή κατανομή στους χώρους του, υποστηρίζοντας παράλληλα ΑΤΧ τροφοδοτικά, αλλά και κάρτες γραφικών μεγάλου μήκους. Πράγματα δηλαδή που πολλές φορές απουσιάζουν παντελώς από άλλα κουτιά αυτής της κατηγορίας. Ακόμη είναι σημαντικό το γεγονός πως παρά την χαμηλή τιμή του, το συγκεκριμένο μοντέλο διαθέτει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ενώ και η ποιότητα βαφής είναι εξίσου καλή και δεν εντοπίσαμε "ξεφλουδίσματα" στα σημεία επαφής με τις βίδες. Τέλος, στα θετικά δε θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε και την ύπαρξη θύρας USB 3.0 στο μπροστινό μέρος.
Πάμε λοιπόν να δούμε επιγραμματικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κουτιού της σημερινής μας δοκιμής:
Πλεονεκτήματα:
- Όμορφη εμφάνιση και καλή ποιότητα κατασκευής/βαφής
- Υποστήριξη ΑΤΧ τροφοδοτικών και μεγάλων καρτών γραφικών
- Δυνατότητα εγκατάστασης οπτικής συσκευής 5.25 ιντσών
- Καλή διαρρύθμιση του χώρου στο εσωτερικό του κουτιού.
- Θύρα USB 3.0 στην πρόσοψη
- Αθόρυβοι ανεμιστήρες
- Χαμηλή τιμή
Μειονεκτήματα:
- Υψηλές θερμοκρασίες με το σύστημα σε πλήρες φορτίο ως αποτέλεσμα της ελλιπούς εισαγωγής αέρα
- Δυσκολία στην τοποθέτηση των βυσμάτων τροφοδοσίας στην κάρτα γραφικών
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris