Ένα ακόμη review από το Insomnia.gr είναι εδώ και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε ένα προϊόν από μια σχετικά νέα και ίσως άγνωστη εταιρεία με την ονομασία Keep Out. H εν λόγω εταιρεία όσο παράδοξο ίσως και ακούγεται έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, η οποία περιλαμβάνει gaming πληκτρολόγια και ποντίκια, mousepads, ακουστικά καθώς ακόμη και τροφοδοτικά. Παράλληλα αποτελεί μέλος του ομίλου της APPROX, η οποία ιδρύθηκε το 2008 στην Ισπανία και ασχολείται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αξεσουάρ και περιφερειακών πολλά εκ των οποίων είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα και πατενταρισμένα από αυτή.
Η Keep Out δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα και πρόσφατα μας έστειλε για δοκιμές ένα από τα ποντίκια της το οποίο έχει την ονομασία Keep Out X5. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει αρκετά ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά και στην ελληνική αγορά μπορεί να βρεθεί με κόστος που ξεκινάει από 29.59 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Πάμε λοιπόν να δούμε πώς ακριβώς τα πάει το ποντίκι της Keep Out ξεκινώντας όπως πάντα με μια σύντομη παρουσίαση των τεχνικών του χαρακτηριστικών.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορούμε να δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ποντικιού της σημερινής μας παρουσίασης:
Το ποντίκι μας έρχεται σε μια συσκευασία μαύρου χρώματος με αρκετά λιτή εξωτερική εμφάνιση. Πάνω της υπάρχει μόνο το λογότυπο της εταιρείας με εξαίρεση την πίσω πλευρά. Εκεί θα βρούμε κάποια από τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του ποντικιού σε διάφορες γλώσσες μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Ωστόσο η μετάφραση στα ελληνικά που έχει γίνει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά έως πολύ ανακριβής.
H θήκη του Χ5 είναι τύπου βιβλίου. Το ποντίκι βρίσκεται στην δεξιά πλευρά, ενώ στην αριστερή κάτω από το σχεδιάγραμμα της συσκευής η εταιρεία έχει επισημάνει κάποιες από τις βασικότερες λειτουργίες του.
Τα παρελκόμενα του Χ5 αποτελούνται από ένα μικρό εγχειρίδιο οδηγιών, ένα cd με το συνοδευτικό λογισμικό και δύο αυτοκόλλητα με το λογότυπο της εταιρείας.
Πάμε λοιπόν, πριν περάσουμε στο κομμάτι των δοκιμών, να δούμε μερικές φωτογραφίες από το ποντίκι που μας έστειλε η εταιρεία.
Φωτογραφίες
Κάπου εδώ το Χ5 βγαίνει από τη συσκευασία του και παίρνει θέση για να το φωτογραφίσουμε.
Ξεκινάμε με δύο φωτογραφίες από τη μπροστινή πλευρά της συσκευής απ'όπου διακρίνουμε τα δύο βασικά πλήκτρα και τη ροδέλα. Στο πλήκτρο του αριστερού κλικ υπάρχει αρίθμηση από το 1 έως το 6 η οποία μας υποδεικνύει ουσιαστικά τον αριθμό των προγραμματιζόμενων πλήκτρων που διαθέτει το ποντίκι μας.
Ξεκινώντας από τη δεξιά πλευρά διακρίνουμε τη θέση στην οποία τοποθετείται ο αντίχειρας ενώ πάνω από αυτή, η λεπτή λωρίδα ανοιχτού χρώματος είναι μια από τις φωτιζόμενες περιοχές του ποντικιού.
Στην πίσω πλευρά του δεξιού πλήκτρου του Χ5 βρίσκεται τυπωμένη η ένδειξη "3200 dpi" η οποία βέβαια όπως καταλαβαίνουμε αναφέρεται στη μέγιστη ανάλυση στην οποία μπορεί να λειτουργήσει ο αισθητήρας του ποντικιού. Το συγκεκριμένο ποντίκι όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη ενότητα επιτρέπει on-the-fly εναλλαγή μεταξύ των διαφόρων επιλογών για τα dpi με τη χρήση του πλήκτρου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη ροδέλα.
Η ροδέλα του ποντικιού μας, όπως και τα βασικά πλήκτρα του (δεξί, αριστερό) αλλά και η γκρι επιφάνεια πίσω από αυτά διαθέτουν ένα διακριτικό rubber coating το οποίο προσφέρει άνεση στη χρήση αλλά και αρκετά αλή αίσθηση στο χέρι.
Στην πίσω πλευρά η εταιρεία έχει τοποθετήσει το λογότυπό της και την κωδική ονομασία του συγκεκριμένου μοντέλου.
Το Χ5 από δύο άλλες οπτικές γωνίες
Στην αριστερή πλευρά του Χ5 εντοπίζουμε δύο ακόμη προγραμματιζόμενα πλήκτρα καθώς επίσης και ακόμη μια φωτιζόμενη επιφάνεια (μπροστά).
Γυρνώντας το ποντίκι ανάποδα, πέρα από τον οπτικό αισθητήρα εντοπίζουμε (προς τα πίσω) και ένα μικρό καπάκι.
Το εν λόγω καπάκι μπορεί πολύ εύκολα να περιστραφεί σύμφωνα με τη σχετική ένδειξη που υπάρχει και έτσι αποκαλύπτονται τα παρεχόμενα (και αφαιρούμενα κατά το δοκούν) 9 βαρίδια του ποντικιού.
Τα εν λόγω βαρίδια βρίσκονται πάνω σε μια αφρώδη επιφάνεια η τοποθέτηση ή αφαίρεση της οποίας στη σχετική θέση είναι ιδιαίτερα εύκολη.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το Keep Out X5 διαθέτει ενσωματωμένο φωτισμό. Έτσι η παρούσα ενότητα θα κλείσει με ορισμένες φωτογραφίες του ποντικιού σε σκοτεινό περιβάλλοντα χώρο ώστε να πάρουμε μια εικόνα του πώς δουλεύει ο φωτισμός του.
Συνοδευτικό λογισμικό και δοκιμές ακριβείας
Όπως είδαμε, στα παρελκόμενα του ποντικιού υπάρχει μεταξύ άλλων και ένα cd με τη συνοδευτική εφαρμογή της εταιρείας, μέσα από την οποία μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε παραμετροποίηση στις ρυθμίσεις, με βάση τις συνθήκες στις οποίες θα λειτουργήσει. H εν λόγω εφαρμογή μπορεί να βρεθεί και στη ιστοσελίδα της εταιρείας.
Η εφαρμογή διαθέτει ένα αρκετά φουτουριστικό σχεδιασμό αλλά είναι στημένη με τέτοιο τρόπο ώστε όλες οι πιθανές επιλογές να είναι άμεσα και εύκολα διαθέσιμες στο χρήστη. Μέσα από το ιδιαίτερα απλό τη χρήση interface μπορούμε να κάνουμε γενικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα αυξομείωση της έντασης του φωτισμού, αλλά και ειδικότερες όπως ορισμό του επιθυμητού cpi, αλλαγή του polling rate αλλά και να ορίσουμε τις λειτουργίες των προγραμματιζόμενων πλήκτρων. Παράλληλα μπορούμε να δημιουργήσουμε έως και πέντε διαφορετικά προφίλ ανάλογα με τις δραστηριότητες στις οποίες πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το ποντίκι.
Στο πλαίσιο των δοκιμών του Keep Out X5, και πριν περάσουμε στις εντυπώσεις που μας άφησε από την καθημερινή χρήση, χρησιμοποιήσαμε δύο διαφορετικές εφαρμογές για να το αξιολογήσουμε.
Το πρώτο από τα προγράμματα που χρησιμοποιήσαμε ήταν το Mouse Rate Checker. Το εν λόγω πρόγραμμα μας προτρέπει να μετακινήσουμε το δείκτη του ποντικιού μέσα στο πλαίσιο που υπάρχει στο παράθυρό του και παρουσιάζει κατά μέσο όρο το ρυθμό ανίχνευσης του ποντικιού.
Ο μέσος ρυθμός (σε Hz) του X5 ήταν, σύμφωνα με το MRC, 962Hz.
Ακολούθησε το Enotus Mouse Test, με το οποίο αρχικά επαληθεύσαμε τις αναλύσεις του αισθητήρα στις τρεις διαθέσιμες επιλογές. Στη συνέχεια ελέγξαμε το polling rate, στα 125Ηz, 500Hz, & 1000Hz και καταγράψαμε τις ενδείξεις του προγράμματος. Η εν λόγω εφαρμογή είναι και αυτή πολύ απλή στη χρήση της και μπορείτε να πάρετε μια γεύση από αυτή μέσα από το screenshot που ακολουθεί.
Με το polling rate ρυθμισμένο στα 125Hz, η ίδια τιμή ακριβώς φάνηκε και από το Enotus Mouse Test. Στα 500Hz υπήρξε μια μικρή απόκλιση με την εφαρμογή να μας δείχνει 497Hz ενώ στα 1000Hz η απόκλιση ήταν κάπως μεγαλύτερη με την εφαρμογή να μας δείχνει 915Hz.
H ενότητα των δοκιμών μας θα κλείσει με ορισμένα jitter tests, στα οποία θα σχεδιάσουμε μερικά πολύ απλά μοτίβα στο Paint των Windows έτσι ώστε να διαπιστώσουμε τυχόν διακοπές κατά την κίνηση του δείκτη.Η δοκιμές αυτές έγιναν σε όλους τους συνδυασμούς cpi - polling rate, και τον εκάστοτε συνδυασμό μπορούμε να τον δούμε από τους αριθμούς που υπάρχουν σε κάθε εικόνα
Όπως ξεκάθαρα φαίνεται και από τα παραπάνω screenshots η κίνηση του δέκτη ήταν αρκετά ομαλή σε όλες τις περιπτώσεις με μοναδική ίσως εξαίρεση το συνδυασμό 3.200dpi και 125Hz polling rate. Κατά τα άλλα θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα πως δεν κάναμε κάποια αρνητική παρατήρηση, με το jitter του Χ5 κινήθηκε σε πολυ χαμηλά επίπεδα. Είναι βέβαια δεδομένο πως πολλές από τις ατέλειες των μοτίβων οφείλονται και στο χέρι του γράφοντος που δεν έδωσε ποτέ ιδιαίτερη έμφαση σε καλλιτεχνικές δημιουργίες με τη Ζωγραφική των Windows.
Εντυπώσεις από την καθημερινή χρήση
Μπορεί οι διάφορες δοκιμές να μας έδωσαν μέχρι στιγμής μια καλή εικόνα του Keep Out X5 αλλά δεν θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη άποψη χωρίς να το χρησιμοποιήσουμε και στις καθημερινές μας εργασίες για κάποιο χρονικό διάστημα.
Έτσι λοιπόν, παρόλο που το συγκεκριμένο ποντίκι δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση για χρήση από αριστερόχειρες, είναι ωστόσο ιδιαίτερα βολικό ακόμη και για πολύωρη καθημερινή χρήση τόσο σε εφαρμογές γραφείου όσο και σε παιχνίδια. Η κίνηση του δείκτη είναι σε κάθε ρύθμιση ομαλή και ακριβής ενώ η επιφάνεια πάνω στην οποία ακουμπά το χέρι του χρήστη είναι πολύ ξεκούραστη αν και με την πρώτη ματιά, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως μας είχε δώσει την αντίθετη εντύπωση. Τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα, αν και λίγα (ίσως τα απολύτως απαραίτητα ) δίνουν μια πολύ σημαντική χείρα βοηθείας και σε περιπτώσεις gaming όσο και σε περιπτώσεις χρήσης εφαρμογών. Αυτά σε συνδυασμό με τη ρυθμιζόμενη ανάλυση του αισθητήρα έδωσαν, τουλάχιστον στον γραφόντα, μια εξαιρετική εμπειρία κατά τη χρήση εφαρμογών που απαιτούν λεπτές κινήσεις όπως για παράδειγμα το Photoshop στο οποίο, η αλήθεια είναι πως περάσαμε πολλές ώρες. Παρόλα αυτά τα πλαϊνά πλήκτρα θεωρούμε πως είναι ελάχιστα πιο σκληρά από όσο θα έπρεπε, και παρολο που αυτό σίγουρα δεν δημιουργεί πρόβλημα, ενδέχεται κάποιες φορές να μπερδέψει το χρήστη.
Εξίσου θετική εμπειρία απόκομίσαμε και μέσα από αρκετές μέρες χρήσης στο Far Cry 4 όπου η διαφορά σε σχέση με το ξεπερασμένο Logitech MX610 που κατέχει και χρησιμοποιεί καθημερινά ο γράφων, ήταν κάτι περισσότερο από αισθητή. Ακόμη, όπως είναι ίσως αναμενόμενο, εξαιρετικά βολική θα φανεί σε κάποιον gamer (ειδικά αν θέλει να προσαρμόσει το ποντίκι ακριβώς στις απαιτήσεις του) η δυνατότητα προσαρμογής του βάρους του μέσω των παρεχόμενων βαριδίων που είδαμε παραπάνω.
Κάτι ακόμη, που ενδεχομένως στην αρχή να μην το παρατηρήσει κάποιος σε ένα ποντίκι είναι η επίπδραση που έχει το καλώδιό στις κινήσεις που κάνουμε. Μια ακόμη ευχάριστη εκπληξη μας περίμενε εδώ από το Χ5 καθώς, παρόλο που το καλώδιο διαθέτει ένα αρκετά σκληρό sleeving δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση αντίσταση κατά τη χρήση του κάτι που καθιστά την λειτουργία του ιδιαίτερα άνετη και ξεκούραστη.
Κλείνοντας κάπου εδώ το κομμάτι των εντυπώσεων οφείλουμε να αναφέρουμε πως ένα σημείο που δε μας άρεσε είναι η λειτουργία του φωτισμού όταν μέσα από τη συνοδευτική εφαρμογή ρυθμίζουμε τη συχνότητα, με την οποία αναβοσβήνει, σε κάποια χαμηλή τιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αισθητή κλιμάκωση τόσο στο άναμμα όσο και στο σβήσιμο. Αν ωστόσο επιλέξετε υψηλή συχνότητα στην εν λόγω ρύθμιση, η μετάβαση γίνεται με απόλυτα ομαλό τρόπο. Θα μας άρεσε αν ακόμη υπήρχε και η δυνατότητα να αλλάξουμε το χρώμα του φωτισμού αλλά ίσως να ζητάμε πολλά από μια συσκευή που κινείται (σαν κόστος) οριακά κάτω από τα 30€.
Επίλογος - Συμπερασματα
Κάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση φτάνει στο τέλος και το Keep Out X5 κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις και με τη βεβαιότητα πως θα αποκτούσε μόνιμη θέση στο γραφείο μου αν δεν ήμουν...αριστερόχειρας. Σε μια αγορά με έντονο ανταγωνισμό, όπου κακά τα ψέματα υπάρχει πληθώρα λύσεων και προτάσεων για όλα τα γούστα και όλα τα budget από εταιρείες με πολυετή εμπειρία, το Χ5 έρχεται να δώσει ένα αρκετά δυναμικό παρόν καταφέρνοντας να συνδυάσει αποτελεσματικά τα καλά του χαρακτηριστικά και την απόδοσή, με την προσιτή του τιμή.
Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Keep Out X5, θυμίζοντας πως η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 29.95 ευρώ:
Πλεονεκτήματα:
- Πολύ υψηλός λόγος απόδοσης προς τιμή
- Καλή ποιότητα κατασκευής
- Ρυθμιζόμενο βάρος
- Ιδιαίτερα ικανοποιητική ανάλυση αισθητήρα
- Άνετη και ξεκούραστη χρήση ακόμη και μετά από πολλές ώρες
- Ρυθμιζόμενη ανάλυση και polling rate
- Προσαρμοζόμενος φωτισμός
Μειονεκτήματα:
- Αδυναμία χρήσης από αριστερόχειρες
- Τα πλαϊνά πλήκτρα είναι λίγο πιο σκληρά από όσο θα έπρεπε
- Αν επιλεγεί χαμηλής ταχύτητας ρύθμιση ο φωτισμός πάλλεται με αισθητές διακοπές.
Έτσι λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Keep Out X5 είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris
.