Προς το περιεχόμενο

dm_mlnk

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    83
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Οτιδήποτε δημοσιεύεται από dm_mlnk

  1. Πρωτα απο ολα διαβαζουμε το μανουαλ του κατασκευαστη αν αναφερει οτι πρεπει να την κλεινεις την παροχη τευματος για μεγαλα χρονικα διαστηματα που δεν θα λειτουργει. Οι περισσοτερες αντλιες ανα 24/48 ώρες που ειναι standby ενεργοποιουν τον κυκλοφορητη σε χαμηλο ρυθμο και ανοιγοκλεινουν ηλεκτροβανες (εσωτερικα και εξωτερικα περιφερειακα) για λογους να μην κολλησουν απο αχρηστεια. προφανως σοβαρος επιτηρητης τασης, αντικεραυνικο και σωστη ηλεκτρικη εγκατασταση ειναι απαραιτητες προυποθεσεις. απο τη μια μπορει να υπαρχει ασταθες ηλεκτρικη συνδεση-δικτυο και απο την αλλη μπορει να κολλησει κανενα ηλεκτρομηχανικο εξαρτημα. ο καθενας διαλεγει και πρατει αναλογως. παντα ομως συμβουλευομαστε και τις οδηγιες του κατασκευαστη. προσωπικα εγω σε τρεις αντλιες που χρησιμοποιω σε διαφορους χωρους βλεπω οτι ανοιγοκλεινουν εξωτερικη τριοδη και κυκλοφορητη. Αυτο απο μονο του με κανει να τις εχω συννεχομενα υπο ταση σε κατασταση standby με καταναλωση 5watt αν δεν δουλευει κυκλοφορητες , ηλεκτροβανες κλπ. για ρυθμισεις αν χανει αν διακοπει η ταση εχει απαντηθει.
  2. Ολοι οι κατασκευαστες για τα μοντελα τους εχουν αναρτησει στο διαδικτυο τα technical data. απο τις πιο οικονομικες να κατεβαινουν δλδ χαμηλα ειναι panasonic και mitsubishi απο αυτες που εχω δει με R32 mono block
  3. Στην περιπτωση που ο ηλιακος εχει κατω απο 42 βαθμους τοτε το θερμοδοχειο με τα ΖΝΧ απο την αντλια θα πρεπει να ζεσταθει και αυτο με καποιο τροπο (προφανως απο την Α.Θ η απο αντισταση) ωστε να καταναλωθει και επειτα να τροφοδοτηθει αυτος ο ογκος νερού με προθερμασμενο νερο απο τον ηλιακο που μπορει να ειναι π.χ. 38. Αυτο ειναι ενα οντως καλο σεταπ με την προυποθεση το θερμοδοχειο(μποιλερ) να μην ειναι πολυ μεγαλυτερο απο το δοχειο του ηλιακού. Επιπροσθετα εχω κανει σε μια αντιστοιχη δουλεια να βαλω εναν κυκλοφορητη μεταξυ θερμοδοχειου ηλιακου και μποιλερ ετσι ωστε να μεγαλωσει η αποθηκευση ζεστου νερου χρησης αλλα και να προστατευσω απο υπερθερμανη τον ηλιακο σε εντονη καλοκαιρια. (τυπου ανακυκλοφοριας με θερμοδιαφορικο ελεκτη).
  4. Εχεις δικιο , απλα το ανεφερα απο τη σκοπια του οτι η σερπατινα του ηλιακού που θα ζεσταινει το νερο απο την ΑΘ μπορει να ειναι (που συνηθως ειναι) μικρου βαθμου αποδοσης λογω κατασκευης (π.χ. κατασκευη απο χαλυβα που ως γνωστο οξειδωνεται και αυτο φθινει με το περας των χρόνων αλλα και της χρήσης) , συν τις απωλειες απο τις σωληνωσεις ( η θεωρηση ηταν οτι τις πεταξαν απο την ταρατσα εως κατω καρφωμενες στα τοιχεία) η οποια μονωση και αυτη φθειρει αν δεν προστατευτει η μονωθει καλα , θα μπορει αυτο ολο το σεναριο να οδηγησει σε βαθμο απωλειων και 15%. Αν η οδευση καλωδιωσης και σωληνωσεων ειναι απο εσωτερικό χώρο τοτε τα παραπανω εχουν μικροτερη σημασία αλλα και παλι η καλη μονωση των σωληνώσεων οπως σωστα λες επιβαλεται. EDIT: ξεχασα να το γραψω και το πρωί , το σεναριο η αντλια να κατεβάζει τα νερα κατω και μετα απο την τριοδη να ανεβαινουν επανω κατα καποιον τροπο θα στρεσαρει κατα κατι παραπανω το κυκλοφορητη. Συν η εγκαταταση 4 σωληνωσεων + καλωδιου ελεγχου βανας. Στην περιπτωση που η τριοδη τοποθετηθει επανω και αναμεσα ΑΘ και ηλιακο τοτε ο κυκλοφορητης θα στρεσαρετε λιγοτερο και θα χρειαστουν μονο 2 σωληνες να κατεβουν. Λεπτομερειες ολα τα παραπανω , αλλα για ενα συστημα που σχεδιαζεται να λειτουργει 24/7 κα ιεπειδη εχει και Fan Coil λογικα θα παιζει χειμωνα καλοκαιρι , εχει νοημα να υπολογιστουν και οι λεπτομερειες για την καλυτερη δυνατη αποδοση.
  5. Για να καταλαβω , στη ταρατσα θα εγκατασταθει προφανως ο ηλιακος αλλα και η Αντλια θερμοτητας. Η τριοδη μπαινει αναμεσα τους. Γιατι να τοποθετηθει στο λεβητοστασιο στο υπογειο και οχι εκει; Τι σου ειπαν; Επισης λες καποιες βανες ειναι στο λεβητοστασιο στο υπογειο; Τι βανες ειναι αυτες; Λογικα στο λεβητοστασιο θα ειναι οι αναχωρησεις προς τα κολλεκτερ. Δεν εχει λογικη να μπει εκει η τριοδη διοτι εκτος της υδραυλικης συνδεσης θα πρεπει να γινει και η ηλεκτρολογικη συνδεση της τριοδης. Εκτος αν εχουν κατα νου καποια αλλη τριοδη ή ηλεκτροβανα για καποια αλλη χρηση. το μειονεκτημα σε αυτη την τοποθετηση ειναι οτι για να παραξεις ζεστα νερα χρησης θα πανε τα νερα απο την ΑΘ στην ταρατσα στο υπογειο και μετα ξανα ατην ταρατσα στον Ηλιακο πραγμα που σημαινει απωλειες. Δεν ξερω αν το κανουν για να αυξησουν τον ογκο νερων προς στο κλειστο κυκλωμα του Ηλιακου.
  6. ωραια η λυση του βεβιασμενης αλλα σιγουρα πιο ακριβή στην κτήση και εγκατάσταση αλλα και στην συντηρηση. επισης εχει ιδιαιτεροτητες που αφορουν ξεχωριστο ups σε περιπτωση διακοπης ρευματος προς τον κυκλοφορητη. Επισης απο κακη εγκατασταση (συνηθες σε σημειο που καποιοι διαφημιζουν και στο youtube την αμαθεια και αγνοια τους) μπορει το βεβιασμενης να εχει μικροτερη αποδοση το χειμωνα απο ενα κλασσικο ηλιακο θερμοσιφωνα. Σε αντιστοιχες ασκησεις επιλυσης εδειξε οτι αποσβεση δεν γινεται ευκολα , βεβαια ομως ειναι μονοδρομος οταν δεν επτρεπεται η εγκατασταση ηλιακου θερμοσιφωνα αλλα μονο συλλεκτων. Η διασυνδεση αντλιας θερμοτητας με θερμοσιφωνα ειναι πιο ενδεδειγμενη λυση αρκει να μην μεσολαβει μεγαλη αποσταση αναμεταξυ τους. (σε μεγαλη αποσταση ειναι μεγαλυτερο το κοστος εγκαταστασης των σωληνωσεων αλλα υπαρχουν και προσθετες απωλειες λογω των σωληνωσεων).
  7. dm_mlnk

    Εξοικονομώ κατ' οίκον

    Ισχυουν οι υπορτιμολογησεις και οι καθυστερησεις αλλα και οτι τα πλεον καλα συνεργεια δεν αναλαμβανουν εργα με εξοικονομω. Αν τα οφελη αξιζουν τον κοπο το ξερεις εσυ και αν δεν το ξερεις θα το μαθεις οταν λαβεις τις προσφορες και τις συγκρινεις με προσφορες χωρις εξοικονομω. Αλλα για να εχεις μια απαντηση που ζητας αν εχεις χαμηλο ποσοστο επιδοτησης (~50%) και αναλογιστεις οτι το ΦΠΑ ειναι 24% συν την υπερημερια που βαζουν σχεδον ολα τα συνεργεια μεχρι να πληρωθουν μαλλον σου μενει κερδος η ταλαιπωρια και το αγχος.
  8. Οπως σωστα σου είπαν θα χρειαστει ια τριοδη βαλβιδα και ο ηλιακος να ειναι εξοπλισμενος με σερπατινα για Αντλια θερμότητας. Στην πειρπτωση μπορει να αξιζει μιας και ο βαθμος αποδοσης της αντλιας ειναι μεγαλυτερος απο το να ζεσταινεις τα νερα του ηλιακου με ηλεκτρικη αντισταση. Το νερο δεν θα ζεσταινεται παραλληλα με το σπιτι , θα κοβει η αντλία την θερμανση-ψυξη στο σπίτι και θα γυρναει την ηλεκτροβαλβιδα να ζεστανει το νερο του ηλιακού. Επιπροσθετα το δοχειο του ηλιακου θα πρεπει να εχει υποδοχη για κυαθιο ωστε να τοποθετηθει το αισθητηριο θερμοκρασιας της αντλιας που ελεγχει την θερμοκρασια του ΖΝΧ. Υπαρχει δυνατοτητα να σου παραγει-συντηρει 24 ωρες το 24ωρο ΖΝΧ αλλα και να αρχιζει να παραγει Ζεστο νερό κατα επιλογη απο το χειριστηριο. Γιατι δεν το εκαναν στην περιπτωση σου ? συνηθως λενε το αφηγημα ελα μωρε ποσσες μερες δεν εχει ηλιο στην Ελλαδα ειμαστε καθε μερα εχει ηλιοφανεια , για 5-10 μερες το χρονο συννεφια δεν αξιζει.
  9. well done !!! εβαλες τα γυαλια σε αρκετους εκει εξω "ειδικους" .
  10. Αν ειχε ενδοδαπεδια και οχι σωματα καλοριφερ ο βαθμος αποδοσης θα ηταν αρκετα παραπανω και απο οτι φαινεται το μελος @grtopo που ειναι μηχανικός, εκανε μονος του την μελέτη και την εκανε καλυτερα και απο "επαγγελματία με εμπειρία" οπου για σπιτι σε Βορεια Ελλαδα 270τμ κατ ελαχιστον θα απαιτουσε να εγκτασταθει 16KW ΑΘ. Αν θελει @grtopo να μοιραστει την ειδικοτητα του.
  11. Ξαναδιαβασε αν θες το σχολιο μου μιας και εκανα εντιντ για κατι που ξεχασα να προσθεσω. Η παραγωγη ΖΝΧ γινεται με ξεχωριστο boiler (ταμιευτηρα) ή με χρήση του δοχείου του Ηλιακου αν αυτος ειναι για ΑΘ (εχει δλδ σερπατινα εντος για ΑΘ). Για την συνδεση του ηλιακου με ΑΘ εχει και καποιες τεχνικες προυποθεσεις οπως π.χ. αποσταση απο την αντλια. Πληροφοριακα; Η καλυτερη (αλλα και ακριβοτερη λυση) για παραγωγη ΖΝΧ ειναι με συστημα βεβιασμενης οπου στην ταρατσα εχεις του συλλεκτες και το δοχειο-μποιλερ το εχεις στο λεβητοστασιο. Στο ιδιο μποιλες συνδεεις και την αντλια με χρηση τριοδης, επιπροσθετα θες και ενα solar kit.
  12. Αξιζει να πας σε split συστημα αν εχεις κλειστο χώρο (κατι σαν λεβητοστάσιο) για το indoor κομμάτι. Εχει ξανασυζητηθει αν ανατρεξεις σε προηγουμενα σχόλια. Στην περιπτωση σου θα επελεγα monoblock αν δεν ειχα συγκεκριμενο χωρο που προοριζεται για αυτη τη δουλεία. Η επιλογή να παρω split συστημα και να το βαλω ολο εξω απο το σπίτι δεν εχει λογική , δεν εχει σχεδιαστει το split για αυτο το σκοπό δεν εχει καν IP πιστοποιηση για χρηση σε εξωτερικο χώρο. Ο μηχανικος και ο ψυκτικος κατι θα εχουν κατα νου για να στο προτειναν . Αλλα αφου μιλας για νεοδμητο σπίτι και με συστημα ενδοδαπεδιας καλα κανεις και το ψάχνεις. Παντως η mitsubishi ειναι αξιοπιστη μοναδα αλλα με παλαιοτερο ψυκτικο υγρο R410 οταν πλεον το R32 ειναι αυτο που παιζει πλεον και εχει εισαχθει και το R290. Το περασμενο Σεπτεμβριο εργαστηκα σε ενα προτζεκτ οπου προσπαθουσαν να "σπρωξουν" αντιστοιχη αντλια R410 split σε εναν πελάτη. ο λογος της χρησης σπρωξουν ειναι οτι ετρεχαν και ισως και να τρεχουν ακομη δεν ξερω προσφορες απο τις εισαγωγικες εταιριες για αντλιες με φρεον R-410. Σιγουρεψου οτι η προτεινομενη εγκατασταση ειναι αυτη που ταιριαζει στο χωρο αλλα και στις αναγκες σου.
  13. Επαυξηση (τυπος παροχης 05) θελει 3Χ16 καλώδιο απο το ρολόι εως το πίνακα και ασφαλιζει με 50Α ασφάλεια πινακα. Επισης στο ρολόι πρεπει να φτάνει και ενα ακόμη 1Χ16 που θα ειναι η γειωση. Το καλώδιο-εργασίες απο την κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ εως το ρολοι παλι το πληρώνεις. Χρονος επαυξησης ισχυος μονοφασικης παροχης μπορει να ειναι λιγες εβδομαδες εως και καποιοι μήνες. Υ.Γ το τυπικο μονοφασικό (τυπος 03) απαιτει 3Χ10 καλώδιο απο το ρολόι εως το πινακα (παλαιοτερα βαζαν 2Χ6 και υπαρχει σε παλια σπιτια ακομα!!!)και παλι απαιτει ξεχωριστο καλώδιο γειωσης 1Χ10 στο ρολόι. Επαυξηση δεν δινεται σε ολους ειναι αναλογα τη διαθεσιμοτητα και την χωριτικοτητα δικτύου. Αρα πρωτα μιλας με τον ηλεκτρολογο και επειτα κανεις την αναλογη αιτηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Αν αποφασισεις για επαυξηση αλλα δεν σου δινουν παροχη 05(προσαυξημενο μονοφασικό) τοτε πας για παροχη τριφασική τυπου 2 (3Χ25Α,) ή τυπου 3 (3Χ35Α).Η επιλογη της τριφασικης παροχης μπορει να ξεπερασει τα 2000-3000 αν αναλογιστεις εγγυηση στο ΔΕΔΔΗΕ, Κοστος καλωδιωσης-εργασιων ΔΕΔΔΗΕ, Εργασία-υλικα εντος της οικιας σου. Λινκ παροχων: https://aepseh.gr/articles/96/Paroxes-reumatos
  14. Βαθμος αποδοσης ηλεκτρικης αντίστασης ταμιευτήρα: ~1 βαθμος αποδοσης Α.θ. ~3.0-3.5 μειον απωλειες απο εναλλακτη νερου-νερου , σωληνωσεις κλπ. απο τη θεωρια λεει οτι συμφερει ωστε να εκπονηθει η αντιστοιχη μελετη. Για την μελετη απαιτειται τα στοιχεια ζητουμενη θερμοκρασια νερου και αναγκη σε λιτρα ζεστων νερωναλλα και αλλα οπως απαιτουμενος χρονος κλπ τα βαζεις κατω και βλεπεις.
  15. 3500€ μαξιμουμ θες ιδια κεφαλαια και να φανταστουμε επιδοτηση 50% ?? Δλδ 7000€ ταβανι; Δεν μπορουμε να ξερουμε αν ειναι πολλα η λιγα γιατι δεν μας λες τι περιλαμβανει η μελετη απο μηχανολογο μηχανικο.(αν υπαρχει η αν εχεις προυπολογισει και αυτην στο ανω budget). Ολες οι αντλιες ειναι καλες αν ταιριαζουν στις εκαστοτε αναγκες και εγκατασταθουν και ρυθμιστουν σωστα. Οι LG ισως ειναι λιγο πιο ιδιαιτερες αλλα αυτο θα το βρεις με το μηχανικο και τον εγκαταστατη σου. τα συστηματα θερμανσης/δροσισμου -κλιματισμου δεν ειναι air condition που πας σε καταστηματα η στο σκρουτζ και αναλογα με τα λεφτα στη τσεπη ψωνιζεις, απαιτει μελετη , διαστασιολογηση , τεχνικη μελετη εγκαταστασης ωστε να εχεις ενα αποδεκτο αποτελεσμα. Σε οποια αλλη περιπτωση θα μπλεξεις και καλυτερα μεινε οπως εισαι με τα 3500€ στη τσεπη.
  16. Εξοικονομω - 22kw Αντλια R290 - δοχειο αδρανειας 750λιτρων τεχνολογιας tank in tank -αντλια που ριχνει την ισχυ της μεσω ρυθμιση αντιπροσωπείας αλλάζοντας την συχνοτητα συμπιεστη , πιστευω οτι ειναι τα ακριανα κομματια στο παζλ. Την εικονα δεν την ξερουμε και μας λειπουν και τα μεσαια κομματια για να ξερουμε ωστε να βγαζουμε συμπερασματα. Καπου αναφερει και για πιθανη επεκταση σε αλλο διαμερισμα. Οπου το εξοικονομω επιδοτει για συγκεκριμενη παροχη και συγκεκριμενα τετραγωνικα που δηλωνει στο Ε9. Θελω να πω πολλα τα σημεια που δεν εχουμε ολα τα στοιχεια για να σχηματιζουμε αποψεις. καποιος θα ελεγε οτι ειχε δηλωθει μεγαλυτερος χωρος απο οτι λεει στο βιντεο και ολα να ειναι βαση της αντιστοιχης μελετης… δεν μπορουμε να ξερουμε και σιγουρα ο καθενας τα παρουσιαζει με τη δικη του ματια.
  17. Δυο τρεις σελιδες πιο πισω ειχα ποσταρει ενα engineering data sheet απο μια αντλια που δειχνει μεταξύ αλλων και το ελαχιστο PI (power input) αναλογα τις συνθήκες (LWT - θερμοκρασια προσαγωγης νερών) και Εξωτερική Θερμοκρασία. Οι κατασκευαστές συνηθως παρεχουν αυτα τα δεδομενα σαν πινακες η και σαν διαγραμματα. Προφανως τα κλιματιστικα μπορουν κα κατεβουν αρκετα πιο χαμηλα απο τις αντλίες αλλα δεν μπορει να συγκριθουν μιας και τα μεν ειναι AirToAir και τα δε AirToWater. Η αρχη λειτουργιας κοινη αλλα το τροπος εφαρμογης τους διαφορετικος. π.χ. οι αντλιες εχουν πλακωειδη εναλλακτη πραγμα που δεν εχουν τα κλιματιστικα.Επισης οι αντλιες εχουν μεγαλυτερους συμπιεστες και τελος οι αντλιες εχουν και κυκλοφορητη που δεν εχουν τα κλιματιστικά. Αρα δεν μπορεις να τα συγκρινεις σαν απολυτες τιμες σε σχεση την καταναλωση. Για να συνοψισω δες για την αντλια - αντλιες που χρειαζεσαι τα Engineering datasheets να δεις που μπορουν να κατεβουν *Δυνιτικά) σε ζητουμενη ισχυ. Πολύ Χονδρικα να σου πω υπαρχουν δυο μεγαλες κατασκευαστικές κατηγοριες, οι μικρές αντλίες εως 9-10KW που εχουν παρομοια στοιχεια εσωτερικά και οι μεγαλυτερες 12ΚW και πανω που εχουν αντιστοιχα χαρακτηριστικά. Με αυτο θα δει καποιος οτι μια αντλια 14KW το ελαχιστο Power Input συγκριτικά με την 12KW ειναι μικρο , ενω η διαφορά της 12KW με την 10KW ειναι αρκετα μεγαλυτερη η διαφορά. Εμπειρικα εχω δει αντλια 5ΚW (Panasonic Aquarea) να εχει για λιγα λεπτα καταναλωση ~350Watt και να κανει θερμανση σε ενδοδαπεδια. ο συμπιεστης ηταν στο ελαχιστο οπως και ο κυκλοφορητης και οι εξωτερικες συνθηκες το επετρεπαν. Δεν ειναι ομως το συνηθες και δεν μπορει να ειναι και αυτοσκοπος. Σε ολες τις ψυκτικες-κλιματιστικες συσκευες ελεγχουμε την ισχυ-ρευμα σαν εναν γρηγορο τροπο ελεγχου λειτουργια της διαταξης χωρις ομως και αυτο να αρκει για όλα.
  18. Αν μπορώ να μεταφέρω την εμπειριά μου απο τις διαφορες εγκταστασεις που εχω συμμετασχει στο νομο Αττικης πολυ πολυ ενδεικτικα μπορω να πω για optimized συστηματα τα παρακάτω για 100τμ και θέρμανση: a) Μεσαιες θερμοκρασίες με Σωματα , Μετρια μονωση οικία --> 12-20 KWh / ημέρα b) Χαμηλές- Μεσαιες θερμοκρασίες με FanCoil/Σωματα , Kαλή-Αριστη Μονωση οικία --> 10-17 KWh / ημέρα c) Χαμηλές Θερμοκρασίες με Ενδοδαπέδια/FanCoil , μετρια μονωση οικία --> 10-15KWh / ημέρα d) Χαμηλές Θερμοκρασίες με ενδοδαπέδια , καλή-άριστη μόνωση --> 9-14 KWh / ημέρα Τα νουμερα δεν ειναι σταθερά , αλλα ειναι υπολογισμένα σαν μεσος ορος για διαστημα 4 μηνών απο ενα δειγμα κοντα 50 εγκταστάσεων.
  19. το R32 σωστα δεν θα καταργηθει αμεσα , αλλα θα παψει η κατασκευη αντλιων με R32 . το R32 θα συννεχισει να υπαρχει μεχρι να προταθει αντικαταστατης ο οποιος θα ειναι συμβατος με μηχανηματα R32 αλλα θα ειναι φιλικοτερο προς το περιβαλλον. Τωρα αν θα υπολειτουργουν τα μηχανηματα με το νεο υγρό ? Ε Αυτο ειναι στη σωστη κατευθυνση βαση κυβερνησεων, ενωσεων και εταιριων να αντικατασταθουν τα μηχανηματα με νεα φιλικοτερα προς το περιβαλλον. Μαλλον η γραμμη-πολιτικη να σωθει το περιβαλλον ειναι πλεον ψηλα στις προτεραιοτητες τους. Δυστυχως ολα ειναι αναλωσιμα πλεον και αυτο που ξεραμε ενα λεβητα-καυστηρα 40-50 χρόνια με ενα υποτυπωδες σερβις και αυτο αν χαλαγε κατι φαινεται πως σταματησε να παρεχεται σαν επιλογη και σαν αποτελεσμα να αλλαζουμε συχνοτερα συσκευες , αυτοκινητα κλπ κλπ.
  20. Αυτο που λεει ο giorgos-13 ισχύουν οπως επισης και η χρηση απαερωτων στις ζωνες-κυκλωματα θερμανσης , ειναι καποιες προδιαγραφες που αναφερονται στα εγχειριδια εγκαταστασης και απαιτειται για λογους ασφαλειας να τις ακολουθουν οι εγκαταστατες και να επιβλεπουν οι Μηχανικοί. δεν ειναι για να τρομαζει κανεις απλα πρεπει να ακολουθουμε τα προτυπα ασφαλειας και τις οδηγιες του εκαστοτε κατασκευαστη. Βεβαια καποια "τσακαλια" εγκαταστατες τις βαζουν εξω απο παραθυρα και μπαλκονοπορτες και τις καμαρωνουν και τις δειχνουν στο youtube. Το κλασσικο Ελληνικο ημιμαθειας σκηνικο και βαπτιση παραφιλολογιας αν τους πεις οτι ειναι λαθος και αντιθετο με αυτο που οριζει ο κατασκευαστης. Για να μην θυμηθω και το αλλο τσακαλι του youtube που κολλαγε με mapgas χαλκοσωληνα και επανω τοποθετημενη ασυρματη ηλεκτροβανα Ajax. Τεσπα ο μηχανολογος μηχανικος ειναι υποχρεωση του να εχει διαβασει το μανουαλ και ολα τα συνοδευτικα αρχεια και να επιβλεπει την εγκατασταση ετσι ωστε να εχει την απολυτη ευθυνη. Και εμεις απο τη μερια μας αν μπορουμε ας ριξουμε και μια ματια στο μανουαλ. Ενα μικρο αποκομα απο το εγχειριδιο εγκαταστασης Midea που λιγο πολυ οι κινεζοι απο αυτην κανουν φασον. Ακομα και τα ηλεκτορνικα της μερη εσωτερικα ειναι σφραγισμενα να μην προκληθει σε καποια κακη στιγμη σπινθηρας κλπ. Τεσπα μιληστε με τον μηχανικο σας.
  21. Αντλιες με R290 ναι μπορουν να φθασουν το LWT (θερμοκρασια προσαγωγης νερου) με COP 2-3 αναλογα τις εξωτερικες συνθηκες. (το καταναλωση ειναι σχετικό π.χ. τι ονομαστικη ισχυ ειναι το μηχανημα , πως ειναι ρυθμισμενο ,πως διαχειριζεται τα εξερχομενα νερα κλπ). Η βασικη χρηση/πλεονεκτημα του R290 σημερα θα πρεπει να ειναι για DHW (ζεστα νερα χρήσης) οπου θεωρητικα θα συμφερει να παραγεις ζεστα νερα απο την αντλια με COP:2-3 απο οτι με Αντισταση που εχει COP:~1 . Στο θεωρητικο επισης σκελος ανοικει και οτι συσκευες με R32 καποτε θα σταματησουν να παραγονται και θα παραγονται με R290, Συμπληρωματικα το R290 λειτουργει και λιγο πιο αποδοτικα/οικονομικά απο το R32. Στα αρνητικά εχει καποιες δυσκολιες εγκαταστασης-συντηρησης μιας και ειναι ευφλεκτο. Για να κλεισω το θεωρητικο κομμάτι , δεν σημαινει οτι θα πρεπει να επιλεχτει σαν αντικαταστατης συστηματος που χρησιμοποιει νερα υψηλων θερμοκρασιων (π.χ. καυστηρας/λεβητας). Εκει θα πρεπει να γινει ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ αν μπορει ο χωρος να ζεσταθει με μικροτερες θερμοκρασίες και με τελικό κοστος παρεμβασεων που οντως να προσφερει εξοικονομιση. Για να βοηθισω αν μπορω στην δικη σου περιπτωση , θα ζητουσα μια μελετη θερμομονωσης η οποια θα μειωνε τις απωλειες που αυτοματα χειμωνα - καλοκαιρι θα εχεις λιγοτερες απαιτησεις ενεργειας για κλιματισμο του χώρου. Σε δευτερο η παραλληλο χρονο θα αξιολογουσα και το ενδεχομενα της αντλιας θερμοτητας με σωματα ή fan coils. Τελος αφου εχεις πειστει απο τον οποιον μηχανολογο μηχανικο θα μελετουσα και το οικονομικό σκελος που αφορα την αποσβεση μιας και απο οτι καταλαβαινω προκειται να γινει μεγαλη παρεμβαση με σωματα αντλια κλπ κλπ. Υ.Γ. οι ελαχιστοι που αποφασισαν πρώτα να θερμομονωσουν το χωρο τους με θερμοπροσοψεις - θερμομονωσης ταρατσας,πυλωτης , αντικατασταση κουφωματων με ενεργειακα και επειτα να σκεφτουν για αντλια θερμοτητας δεν το εχουν μετανιωσει και η διαβιωση στο χωρο πραγματικα αναβαθμιστηκε.Κριμα που ειναι η μειονοτητα. Θεωρω οτι αφου λυθει το οποιο θεμα απωλειων και ζησει καποιος στο χωρο επειτα να σκεφτει πως μπορει να επιλεξει ενα εναλλακτικο τροπο θερμανσης-κλιματισμου-δροσισμου. Στο αντιπερα δεος ακολουθουν καποιοι που πρώτα πηγαν με το hype Αντλια θερμοτητας και με τους κινδυνους που ελλοχευει (κακη η οχι μελετη , μεγαλες απωλειες , κακο υφισταμενο υδραυλικο δικτυο κλπ κλπ) και καταληγουν με προβληματα που διαβαζουμε εδω μεσα
  22. Τα πρώτα μισά τα είπε καλά ο μηχανολόγος , για τα υπολοιπα θα πρεπει να μας πεις αν ο μηχανολογος εχει και εμπορικη σχεση , δηλαδη αν ειναι αυτος που θα σε προμηθεύσει με την αντλία. Υπάρχει αντλία R290 12KW φτηνοτερη απο την Daikin 11KW R32, οπου η R290 δεν θα χρειαστει σχεδον ποτε να αναψει αντιστασεις σε δυσκολες κρυες εξωτερικες θερμοκρασίες. Αυτο που δεν λενε ολοι οι μηχανολογοι , μετεωρολογοι κλπ κλπ ειναι οτι εν μεσω κλιματικης αλλαγης οσο και αν οι χειμωνες ειναι πιο ηπιοι και γινονται ακομα ηπιοτεροι κανενας δεν μπορει να προβλεψει αν αυτο μπορει να αναστραφει και οι χειμωνες να γινουν αποτομα πολυ κρυοι και να κρυωνουν με τα χρόνια. Μεχρι και να επιστρεψουμε στην πρωτερη κατασταση μεχρι πριν λιγα χρονια που ειχαμε κρυα και στην Αθηνα για αρκετες ημέρες. Θελω να πω οτι σε τη ζωνη βρισκομαστε ειναι πλεον και λιγο ρευστο και απο τη στιγμη που κανουμε μια υποδομη καλο ειναι να ειμαστε προετοιμασμενοι για οτι παραπανω μπορουμε και αντεχουμε. Η συμβουλη ειναι να παρεις και αλλη μια η δυο γνωμες απο επαγγελματία Μηχ. Μηχανικό και αν γινεται χωρις να εχει το ενδεχομενο πωλησης της υλοποιησης του εργου.
  23. https://cdn.contentspeed.ro/pimromstal.websales.ro/cs-content/cs-docs/products/tmmidear290mthermalarcticmonomideaexclusive_69730_31_1721267317.pdf σελιδα 46-51 θα δεις το minimum Power Input (PI) αλλα δεν σημαινει και σε εσενα θα παιζει στο Minimum PI , απλα λεει το μηχανημα το ελαχιστο Input Power και τι αποδοση θα εχει αναλογα τις περιβαντολογικες συνθηκες και το τι ζητας σαν θερμοκρασια προσαγωγης νερών.
  24. Το δοχειο θα πρεπει να εχει υποστηριξη για μια ακομα πηγη θερμοτητας/δροσισμου οπου εκει θα πρεπει να συνδεθει ο λεβητας. Αυτο σε περιπτωση που δεν ειναι ηδη συνδεδεμενος με αυτο το τροπο ο λεβητας πανω στα σωματα. Οπως και να εχει αυτο που θες γινεται και δεν ειναι μεγαλες οι αλλαγες που χρειαζεται να γινουν.
  25. Γινεται με διαφορους τρόπους , οπως με τρίοδες ηλεκτρικές βάνες , δοχείο αδρανείας (με ή χωρις εναλλάκτη) κλπ κλπ. Η αντλια εχει και ηλεκτρικη εξοδο για να αναβει τον καυστηρα-λεβητα. Σιγουρα μπορει να γινει και εκ των υστέρων. Το βελτιστο ειναι να βαλεις ενα δοχειο αδρανειας με εναλλακτη οπου πανω στον εναλακτη θα κουμπωσεις τον λεβητα. (βελτιστο απο την αποψη να διαχωριζεις τα "βρωμικα νερά" του λέβητα) αλλα και χωρις εναλλακτη αν εχεις κανει αξιοπρεπη καθαρισμο δικτυου-λεβητα. Επειτα δινεις ηλεκτρικη εντολή απο την Αντλία θερμότητας στον καυστηρα να ανοιξει οταν ο βαθμος αποδοσης ειναι μικρός διοτι εξωτερικη θερμοκρασία χαμηλη και ζητουμενη θερμοξρασια προσαγωγης μεγάλη. Συζητησε με καποιον θερμουδραυλικό που εχει γνώση απο αντλίες , λεβητες (αεριου-πετρελαιου) και θα στο κάνει. Σημειωση η Daikin η οποια εχει υβριδικες Αντλιες θερμοτητες με φυσικο αεριο , δλδ μιξ απο ΑΘ και λεβητα φυσικου αεριου.
  • Δημιουργία νέου...