Προς το περιεχόμενο

dop

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    786
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Οτιδήποτε δημοσιεύεται από dop

  1. Η Backblaze χρησιμοποιεί consumer-grade σκληρούς δίσκους με το δικό της RAID-like σύστημα. Οι consumer σκληροί δίσκοι δεν έχουν φτιαχτεί για racks με συστοιχίες δίσκων, οπότε τα νούμερα είναι λίγο αυξημένα. Γενικά πάντως άμα λένε ότι ένας συγκεκριμένος δίσκος αντέχει, τότε αντέχει (ιδίως αν κανείς ανατρέξει στα προηγούμενα δεδομένα της Backblaze που είναι διαθέσιμα), ασχέτως της προσωπικής εμπειρίας του καθενός.
  2. Και ούτε πρόκειται: είναι trade/state secret. Ο Loongson 3B, επεξεργαστής για desktops/laptops έχει τυπωθεί στα 28nm (https://en.wikipedia.org/wiki/Loongson#Loongson_3B) οπότε ο SW26010 θα είναι το πολύ τόσο. Οι NVIDIA Maxwell ήταν και αυτοί στα 28nm. Ο παλιός Intel Xeon Phi ήταν στα 22nm και ο καινούριος στα 14nm οπότε είναι θα είναι ασφαλές να πούμε ότι οι κινέζοι είναι 1-2 processes πίσω από δυτικές εταιρίες. Σα γενική παρατήρηση, καλά όλα για το hardware, αλλά δεν έχουν πει τίποτα για το software. Κρίνοντας από τους Tianhe, το πιο πιθανό είναι το software τους να είναι για κλάματα. Και όποιος έχει δουλέψει με τα εργαλεία της NVIDIA και Intel θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το software stack σου.
  3. Το θέμα είναι γιατί ένα άρθρο για κάτι που είναι προφανές είναι στην πρώτη σελίδα.
  4. Αυτό που απέδειξαν (και δεν κατάλαβαν) είναι ότι η οθόνη και όχι το SoC ξοδεύει την μπαταρία.
  5. Θα έρχεται σε τρία χρώματα με το χρυσό να είναι η ναυαρχίδα (το πράσινο, μπλε, κόκκινο, κίτρινο και λευκό θα είναι από πλαστικό). Θα χρειάζεται νέο σύστημα φόρτισης, καθώς είναι ασύμβατο με όλα τα υπάρχοντα συστήματα, και το iTunes είναι απαραίτητο για να ξεκλειδώσει και να ξεκινήσει.
  6. Κάνουν κάτι παραπλήσιο ήδη: eDRAM (http://en.wikipedia.org/wiki/EDRAM)
  7. dop

    To Uber σύντομα και στην Ελλάδα

    Λίγος ανταγωνισμός δεν βλάπτει. BTW, η Uber κάνει απίστευτη δουλειά.
  8. Μισθοί για Apple, Google και Samsung Group (στο San Jose, CA): http://www.glassdoor.com/Salary/Apple-San-Jose-Salaries-EI_IE1138.0,5_IL.6,14_IM761.htm , http://www.glassdoor.com/Salary/Google-San-Jose-Salaries-EI_IE9079.0,6_IL.7,15_IM761.htm , http://www.glassdoor.com/Salary/Samsung-Group-San-Jose-Salaries-EI_IE3363.0,13_IL.14,22_IM761.htm Τι μεγάλους μισθούς και πράσινα άλογα; Όλοι τα ίδια δίνουν.
  9. Εκτός και αν δουλεύεις για την Apple, δεν πρόκειται να δεις τίποτα από αυτά τα κέρδη. Από το άρθρο: "This is pretty astounding, and a neat little fact for Apple. But, it's not necessarily something to brag about. [...] Apple has thrived even with a smaller piece of the market. But its growth has finally hit a wall. Revenue was up 6% last quarter as the iPhone slows. The next wave of smartphone buyers are not going to be willing to pay $800 for a phone. And the next wave of smartphone makers will be able to produce a low-cost phone that can replicate a lot of what the iPhone offers."
  10. Διαβάστε προσεκτικότερα "Google had a touchscreen phone prototype in the works, too, codenamed Dream, but deemed interacting with it too forward-thinking for the general public just yet, just like Nokia did, and too risky to put resources into. That notion was completely turned on its head by Steve Jobs, and Google fast-tracked the touchy-feely phone a year or so, to launch something that was a mixture of the Sooner and Dream projects, at the same time trying to implement the things Apple didn't do with the first iPhone as an added value in the G1." Ποια αρχή; Ήδη είχαν κάτι οι άνθρωποι.
  11. Η κάθε εταιρία έχει τον δικό της κουλό, κουτσό, στραβό τρόπο να κάνει κάτι. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο κουλός, κουτσός, στραβός τρόπος της Apple θεωρείται ο χρυσός κανόνας από τους χρήστες της (αντί να απαιτούν περισσότερα, είναι οκ με το να λένε "ε, αφού έτσι θέλετε, έτσι θα κάνουμε"). Την τελευταία φορά που ήθελα να μεταφέρω 2-3 ταινίες σε ένα iPad φίλης έφαγα 1 ώρα (χώρια ότι έψαχνα να βρω καλώδιο μια και το είχε ξεχάσει). Όχι το ένα πρόγραμμα δεν αναγνώριζε τα αρχεία, όχι το άλλο δεν τα μετέφερε σωστά κλπ Στο παλιό μου Nexus 7 έκανα 5 λεπτά. Σε Linux. Με απλό microUSB καλώδιο. Με την πρώτη προσπάθεια.
  12. Ο αρχικός τίτλος από την πηγή είναι: "Vishera" End Of The Line for AMD FX CPUs: Roadmap. Φυσικά η μετάφραση (που απλά θέλει να δημιουργεί εντυπώσεις) δεν είναι σε καμία περίπτωση "Διαρροή φανερώνει την αποχώρηση της AMD από την κατασκευή CPU" Οι CPUs σήμερα είναι ένας συνδυασμός Arithmetic Logic Units για ακέραιες αριθμητικές και λογικές πράξεις, Floating Point Units για πράξεις κινητής υποδιαστολής, SIMD (Single Instruction Multiple Data) Units για γρήγορες στοιχειώδεις πράξεις σε αντικείμενα που βρίσκονται σε vectors, υποσύστημα μνήμης και ένα υποσύστημα που επιτρέπει γενικούς υπολογισμούς για embarassingly parallel υπολογισμούς (GPU core). Μην παίρνετε τοις μετρητοίς μια κακή μετάφραση: η AMD απλά σταματά να παράγει CPUs χωρίς GPU cores. Καλά κάνει, ούτως ή άλλως η αγορά των high performance desktops έχει ήδη πέσει και συνεχίζει πτωτική πορεία.
  13. Γιατί χρησιμοποιείς ακόμα C-style casts; Τα C-style casts μπορεί να καταλήξουν να κάνουν reinterpret_cast μερικές φορές (και οι κανόνες δεν είναι οι πιο καθαροί πότε γίνεται αυτό).
  14. 1) Η Apple έφυγε από την Power αρχιτεκτονική σχετικά πρόσφατα και δεν είναι μέλος του OpenPOWER. Από όσο ξέρω, δεν έχουν ιδιαίτερους δεσμούς. Η IBM δεν ενδιαφέρεται να υποστηρίζει πολύ κόσμο, αλλά θα ήθελε πολύ να κάνει licensing. 2) Τα optimizations για Power συνεχίζουν στον IBM AIX compiler. Οι GCC/LLVM είναι κάπως πίσω, καθώς οι περισσότεροι developers δεν έχουν πρόσβαση σε Power ή δεν τους νοιάζει. 3) Δε μπορείς να κρίνεις τι εμπειρία έχω, καθώς δεν ξέρεις καν ποια είναι.
  15. Λάθος, είναι πολύ δύσκολο. Η Intel δεν πρόκειται να της δώσει x86 (μπορεί να της πουλήσει chips όμως), η IBM μόλις τον Αύγουστο 2013 αποφάσισε να κάνει licensing (μέσω του OpenPOWER Consortium) και η MIPS προς το παρόν παίζει στα embedded, αλλά για smartphones έχουν ακόμα χρόνο. Άρα η ARM είναι η μόνη διέξοδος. Επιπλέον, η επένδυση που κάνει η Apple σε βασικά στοιχεία ενός συστήματος (πχ. compilers) είναι πολύ μικρή - το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει αρκετούς ανθρώπους για να χτίσουν γρήγορα καλό back-end για άλλη αρχιτεκτονική (σήμερα χρησιμοποιούν τον LLVM και κάνουν contribute σε αυτόν, αλλά το heavy lifting το κάνουν άλλοι developers). Άσε που ό,τι optimization γίνεται για τους ARM συνολικά, η Apple έτσι μπορεί να το εκμεταλευτεί. Ποιος θα κάτσει να κάνει optimizations για Power; Τι ακριβώς έχει αρχίσει να εφαρμόζει; Από την δικιά μου πλευρά βλέπω την Apple να γίνεται ARM μαγαζί 100% (όταν θα αρχίσουν να έχουν 64bit ARM για laptops που να στέκονται απέναντι στους Intel αξιοπρεπώς - ναι εκεί θέλεις 64bit για τα 4+GB μνήμης).
  16. Όχι άμα θέλει ARM ISA - είναι copyrighted και ιδιοκτησία της ARM Holdings. Όπως η x86 της Intel. Και η MIPS της MIPS Technologies (Imagination Technologies). Θα χρειαστεί να κάνει δικιά της ISA που 1) είναι χαζό μια και υπάρχουν ήδη αρκετές, 2) είναι δύσκολο, 3) η τεχνογνωσία στο να κάνουν σχεδιάσεις, υλοποίησεις και εργαλεία για ARM δεν είναι πλήρως μεταφέρσιμα. Άρα προς το παρόν η μεγάλη κερδισμένη είναι η ARM
  17. Από το http://anandtech.com/show/7335/the-iphone-5s-review/2 : "there are two basic types of licenses ARM will bestow upon its partners: processor and architecture. The former involves implementing an ARM designed CPU core, while the latter is the creation of an ARM ISA (Instruction Set Architecture) compatible CPU core. NVIDIA and Samsung, up to this point, have gone the processor license route. They take ARM designed cores (e.g. Cortex A9, Cortex A15, Cortex A7) and integrate them into custom SoCs. In NVIDIA’s case the CPU cores are paired with NVIDIA’s own GPU, while Samsung licenses GPU designs from ARM and Imagination Technologies. Apple previously leveraged its ARM processor license as well. Until last year’s A6 SoC, all Apple SoCs leveraged CPU cores designed by and licensed from ARM. With the A6 SoC however, Apple joined the ranks of Qualcomm with leveraging an ARM architecture license. At the heart of the A6 were a pair of Apple designed CPU cores that implemented the ARMv7-A ISA." Ο Apple A7 είναι υλοποίηση της ARMv8-A (architecture license). Δεν είναι σχεδίαση της ARM. Παραπάνω λέω ότι υπάρχουν δύο τρόποι ή κάνεις license την αρχιτεκτονική (Apple, Qualcomm) ή παίρνεις την reference implementation (υπόλοιποι). ΔΕΝ μπορείς να κατασκευάσεις επεξεργαστή που να έχει το ARM ISA χωρίς να πληρώσεις την ARM. Δεν της κατέβηκε της Apple από το πουθενά η αρχιτεκτονική: η ARMv8-A σου λέει πόσους καταχωρητές, ποιες εντολές κλπ. Ο σχεδιαστής πρέπει να διαλέξει cache, branch predictor, TLB cache, interconnect, pipeline, memory controller κ.ά που μπορείς ή να τα σχεδιάσεις ή να τα πάρεις έτοιμα (δε μαθαίνουμε ποτέ τι από τα δύο ισχύει) και τα βάζει όλα μαζί σε κατάλληλη μορφή για το process και τον κατασκευαστή (Samsung 28nm high-κ metal gate για τον A7). Για να αλλάξεις κατασκευαστή, πρέπει να κάνεις μέρος της σχεδίασης από την αρχή.
  18. Εδώ και μερικά posts λέω ότι η απόδοση είναι αυξημένη, αλλά όχι λόγω της 64bit αρχιτεκτονικής. Είναι λόγω της μεγαλύτερης cache, του process, της καλύτερης υλοποίησης, του branch predictor, του TLB, των χιλίων δύο. Ήδη έβαλα και αποτελέσματα σε x86-64 που δείχνουν ότι πηγαίνοντας από 32bit σε 64bit η απόδοσή σου είναι ίδια ή χαμηλότερη και μιλάμε για πλατφόρμα που είναι stable και αρκετά γνωστή, ώστε οι compilers να βγάζουν ποιοτικό εκτελέσιμο. Αλλά φυσικά κανείς δεν κάνει benchmarks που να δείχνουν τι έχει ωφελήσει και τι όχι (προφανώς δεν ξέρουν ποια είναι ή για τι ψάχνουν). Οι σχεδιαστές της Apple ξέρουν, αλλά ως συνήθως δε μπορούν να πουν τίποτα. Στα αγγλικά έχεις architecture (αρχιτεκτονική) και implementation (υλοποίηση) - δεν υπάρχει άλλη μετάφραση. Η Apple παίρνει την ARM αρχιτεκτονική και την υλοποιεί, ή αν θέλει την reference implementation και την κάνει tweak, αλλάζει άμα θέλει το υποσύστημα γραφικών (που το αγοράζει από άλλη εταιρία) και κάνει και ένα γενικό optimization για να δέσει πάνω στο process που υποστηρίζει η εταιρία που παράγει τα chip (σε αυτή την περίπτωση η Samsung). Γενικά η υλοποίηση και κατασκευή ARM επεξεργαστών είναι λίγο φασόν. Η ARM πουλάει την αρχιτεκτονική και την reference implementation - δεν πουλάει chips, οπότε δεν ξέρουμε την απόδοσή τους. Δεν υπάρχουν σε κανέναν προϊόν. Τώρα πως μπορεί να συγκρίνει μια αληθινή υλοποίηση που υπάρχει σε προϊόν με ένα μάτσο χαρτιά και αρχεία, beats me. Όταν θα βγάλουν όλοι οι υπόλοιποι ARMv8 υλοποίηση, τότε θα δούμε πόσο καλός ή κακός είναι ο κάθε επεξεργαστής. Και για να είμαι ξεκάθαρος, αν τις ίδιες μπούρδες έλεγε η Samsung, Qualcomm ή οποιοσδήποτε άλλος, ότι με τα 64bit είμαστε πιο γρήγοροι, θα είχα την ίδια αντίδραση.
  19. Από το ίδιο άρθρο (έμφαση δικιά μου): "The move to a 64-bit platform however does complicate things a bit. Moving to a larger memory address space increases the size of pointers, which in turn can increase the footprint of 64-bit applications compared to their 32-bit counterparts. So although there’s clearly a performance uplift from app developers recompiling in 64-bit mode (more registers, access to new instructions), there’s also an associated memory footprint penalty. Since the iPad Air and iPhone 5s don’t feature a corresponding increase in memory capacity, I wondered if this might be a problem going forward." "In general you’re looking at a 20 - 30% increase in memory footprint when dealing with an all 64-bit environment. At worst, the device’s total memory usage never exceeded 60% of what ships with the platform but these are admittedly fairly light use cases. With more apps open, including some doing work in the background, I do see relatively aggressive eviction of apps from memory." PS Μην το πεις πουθενά, αλλά η αρχιτεκτονική είναι της ARM, η υλοποίηση είναι της Apple. Η ARM κάνει reference implementations. Η Apple έκανε μια καλή υλοποίηση. Αλλά όχι μια καλύτερη αρχιτεκτονική. Αυτός που έγραψε το "higher performance CPU architecture than any other ARM player, including ARM itself" απλά δεν ξέρει τι λέει.
  20. Το ότι το marketing τμήμα αγχώθηκε με αυτά που είπε Chandrasekher (και που είναι αλήθεια, πηγαίνεις στα 64bit για άλλους λόγους, αλλά όχι για επιδόσεις) ποσώς με ενδιαφέρει. Τα 64bit δε σημαίνουν αυτόματα και επιδόσεις. Πάρε το νέο σου iPhone 5s, κάνε compile μερικά benchmarks (SPEC, NAS, STREAM, γνωστά και καταξιωμένα) με 64bit και με 32bit και πες μου ποια τα αποτελέσματα. Το λυπηρό είναι ότι νόμιζα το insomnia είναι forum με ανθρώπους που είναι τεχνολογικά καταρτισμένοι.
  21. Η HTC δεν κάνει σχεδόν καθόλου διαφήμιση - έχω βαρεθεί να βλέπω διαφημίσεις στην αμερικάνικη TV για Samsung, Apple μέχρι και LG. Η HTC πουθενά. Και στα διάφορα μαγαζιά, το One είναι σε μια ακρούλα δίπλα από τις 20 συσκευές που διαθέτει η Samsung. Πρέπει να το ψάξεις λίγο το θέμα για να ανακαλύψεις την HTC. Καλά που έψαξα δηλαδή
  22. Δεν λέω και κάτι καινούριο για τις επιδόσεις. Τώρα για το αν η πλειονότητα ξέρει κάτι από αρχιτεκτονική Η/Υ για να το καταλάβει, είναι άλλο θέμα.
  23. Source? Κάποιος είπε σε ένα e-mail (που δημοσιεύτηκε στο macrumors και όλοι αναδημοσιεύουν το ίδιο κείμενο).
  24. Έτρεξα το NAS IS (integer sort) benchmark στον x86-64 μου με 64bit και 32bit compilation: // NAS IS benchmark, Class A, 10 iterations, sequential on Intel Core i7-2600K // 64bit NAS Parallel Benchmarks (NPB3.2-SER) - IS Benchmark Size: 8388608 (class A) Iterations: 10 iteration 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 IS Benchmark Completed Class = A Size = 8388608 Iterations = 10 Time in seconds = 0.28 Mop/s total = 304.74 Operation type = keys ranked Verification = SUCCESSFUL Version = 3.2.1 Compile date = 05 Oct 2013 Compile options: CC = gcc-4.8 CLINK = $(CC) C_LIB = (none) C_INC = (none) CFLAGS = -O3 -march=native CLINKFLAGS = -O3 -march=native // 32bit NAS Parallel Benchmarks (NPB3.2-SER) - IS Benchmark Size: 8388608 (class A) Iterations: 10 iteration 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 IS Benchmark Completed Class = A Size = 8388608 Iterations = 10 Time in seconds = 0.27 Mop/s total = 314.08 Operation type = keys ranked Verification = SUCCESSFUL Version = 3.2.1 Compile date = 05 Oct 2013 Compile options: CC = gcc-4.8 CLINK = $(CC) C_LIB = (none) C_INC = (none) CFLAGS = -O3 -march=native -m32 CLINKFLAGS = -O3 -march=native -m32 Σε αυτή την περίπτωση 32bit>64bit, σε μια ώριμη 64bit αρχιτεκτονική (Intel Sandy Bridge) με compiler που παράγει ταχύτερο κώδικα από τον clang (gcc vs LLVM). Συγγνώμη, ο Intel compiler δεν ήθελε να παίξει. Σε αυτό το benchmark (για την ιστορία, είναι από τα κλασσικά benchmarks που είναι memory bandwidth bound καθώς κάνει sorting integers), το να πας από 32bit σε 64bit κοστίζει, καθώς το μέγεθος των integers αυξάνεται. Και ξανά για όποιον δε θέλει να καταλάβει: ο A7 είναι γρήγορος, απίστευτος επεξεργαστής, χωρίς ίχνος ειρωνίας. Οι επόμενοι ARM 64bit από την Samsung (δουλεύουν εδώ και καιρό σε 64bit), Qualcomm (είπαν ήδη ότι θα κάνουν 64bit), nVidia (Project Denver από το 2011) και AMD (64bit Cortex50, γνωστό από Οκτώβριο 2012 http://www.anandtech.com/show/6420/arms-cortex-a57-and-cortex-a53-the-first-64bit-armv8-cpu-cores) το πιο πιθανό να είναι πιο γρήγοροι τον Α7. Αλλά προς το παρόν είναι πιο γρήγορος και με περισσότερα features. Αλλά η ανωτερότητά του ΔΕΝ είναι λόγω των 64bit.
  25. "Neither irony nor sarcasm is argument." -- Rufus Choate Η συζήτηση είναι για το αν η ταχύτητα βασίζεται στα 64bit ή στην συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής. Ναι, ο A7 είναι σίγουρα καλύτερος από τον A6. Και μάλλον από τις υπόλοιπες υλοποιήσεις της Qualcomm κλπ. Είναι όμως η ταχύτητα αποτέλεσμα των 64bit ή λόγω των υπολοίπων χαρακτηριστικών; Ο Schiller υποστηρίζει το πρώτο, οι ενημερωμένοι προγραμματιστές το δεύτερο. Τώρα αν απλά θέλετε να χαρείτε για την νίκη της Apple, go for it. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτά που λένε είναι και σωστά. Το πνεύμα της δήλωσης της Qualcomm είναι πόλεμος εντυπώσεων. Ο Schiller θέλει να τονίσει την ανωτερότητα του iPhone 5s λόγω των 64bit. Η Qualcomm λέει "μπούρδες, αυτό είναι απλά marketing". Λέει ο ένας κάτι, λέει ο άλλος κάτι. Στο κάτω-κάτω, τα bit δεν κάνουν την CPU.
  • Δημιουργία νέου...