Προς το περιεχόμενο

Για όσους ξέρουν από ήχο και Sound Forge

nikolaos_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να δειγματοληπτίσω ένα (αναλογικό) σήμα που περιέχει κάποιο πολύ υψίσυχνο ήχο (πάνω από 20KHz συχνότητα), δηλ. υπέρηχο. Ένα εργαλείο είναι το Sound Forge με rate 192KHz. Δεν έχω και πολλή ιδέα από ψηφιοποίηση ήχου, αλλά έχω κάποιες ερωτήσεις:

α) Υπάρχει φίλτρο υψηλών συχνοτήτων στο πρόγραμμα; Δηλ. αν βάλω στο μικρόφωνο (ας πούμε ότι έχει καλό A/D converter) θα καταγράψει μέχρι τα 96KHz ή θα λειτοργήσει "κόφτης" στα 22KHz?

β) Θέλω να εκμεταλλευτώ το aliasing για να "μεταφέρω" το σήμα στην ακουστή ζώνη. Δηλ. κάτι που είναι υπέρηχος να το ακούσω! Αν κανείς ξέρει και κανένα άλλο τρόπο είμαι όλος αυτιά (και τι αυτιά! Για υπέρηχους)

γ) Τελευταία ερώτηση φαντασίας: Πώς να μεταφέρω ένα ακουστό σήμα στους υπέρηχους; Να βάλω ένα φίλτρο στις ακουστές συχνότητες και να "αφήσω" τις μη-ακουστές;

Όποιος ξέρει / θέλει απαντά. Νομίζω θα υπάρχουν 2-3 ψαγμένοι στο insomnia που θα τους άρεσε αυτό που ρώτησα. Ή μήπως οχι?

Δημοσ.

den exo doulepsei to soundforge kai den ksero.ksero omos oti kathe mikrofono exei tin dikia toy apokrisi sixnotitas diladi to evros ton sixnotiton pou mporei na piasei.den ksero an yparxei mikrofono pou na pianei ixous parapano apo ta oria tis anthropinis akois alla kai na iparxei den tha boreseis na toys akouseis.tora oson afora tin metatropi iperixou se akousto ixo den nomizo na ginetai.fanatasou oti exoume ena sima sta 19khz(terma prima diladi) kai theloume na to metatrepsoume se 40hz(vathi baso).akoma kai an mporousame na to kanoume tha allaze o xaraktiras tou ixou toy simatos.diladi ayto poy tha akouges den tha plisiaze kan ston ixo toy iperixou.kane ena googlarisma kai tha vreis perisotera.elpizo na voithisa

Δημοσ.

Η ιδέα που έχω είναι αρκετά fuzzy αλλά στο περίπου:

1) Δειγματοληπτώ ήχο με 192KHz (άρα "πιάνω" θεωρητικά ήχους μέχρι 96KHz)

2) Κάνω invert, copy το ακουστό σήμα και anti-alias resample αυτού στα 44KHz

3) Κάνω resample σε 44KHz χωρίς anti-alias οπότε οι ήχοι των συχνοτήτων 20-96KHz εισβάλλουν στη ζώνη των 44KHz σαν χαμηλές, παραμορφωμένες συχνότητες.

4) Αφαιρώ το ακουστό σήμα κάνοντας invert και paste στο resampled σήμα, για να αφαιρέσω το ακουστό και να μείνει το "υψίσυχνο" aliased σήμα.

Όχι ότι δουλεύει αλλά αν έχει κανείς κάτι να πεί...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...