Προς το περιεχόμενο

Αξιοπιστία εγγραφών σε cd και dvd και διάρκεια στον χρόνο

karib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γράφω CD από το 1997.. Τότε αγόρασα το πρώτο μου CDRW Yamaha SCSI (200.000 το drive + ξεχωριστός controler SCSI!!!), και φυσικά τα πρώτα μου δισκάκια.. Θυμάμαι που έβγαινα από το Disc Impex με ένα κιβώτιο (100τεμαχια) Mitsui Gold CDs!!! Είχαν γύρω στις 550 δρχ. το ένα! Μαζί με 2-3 CDRW (νομίζω Ricoh) είχα πληρώσει 60.000 δρχ. Άλλες εποχές.. :-) :-) :-)

Από τότε έχω γράψει χιλιάδες δισκάκια, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών μέχρι το έτος 2000 ήταν MITSUI Gold και SG. Τα MITSUI Gold ήταν σίγουρα τα καλύτερα δισκάκια τότε. Όλοι το λέγαν. Πρόσφατα πάντως που έψαχνα σε κάποια παλιά MITSUI μερικά δεν τα διάβαζε το Pionner DVD-ROM 116 (τριετίας) στο εξω άκρο του δίσκου.. Δηλαδή τους τελευταίους φακέλους του δίσκου.. Μερικά όμως από αυτά που τα τσέκαρα και στο Nec DVD-RW 3500 διαβάζονταν! Πρέπει να τα τεστάρω όλα κάποια στιγμή για να δώσω πιο σίγουρα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια τα αποθηκεύω σε κορίνες των 25 δίσκων μέσα σε ντουλάπι. Πιστεύω ότι επειδή έχουν ένα δακτύλιο-εξόγκωμα ενδιάμεσα από την τρύπα και και την επιφάνεια εγγραφής, που δεν αφήνει να ακουμπάει η επιφάνεια του δίσκου επάνω σε αυτό που είναι ακριβώς από κάτω, δεν έχουν πρόβλημα με την αποθήκευση σε κορίνα. Επίσης κάπου διάβασα ότι είναι καλύτερα να αποθηκεύονται όρθια και όχι οριζόντια. Τι έχετε ακούσει γι αυτό;;;

Πάντως τα CDRW Ricoh δεν μου άφησαν καλές εντυπώσεις. Είχα χάσει δεδομενα 2 μέρες μετά την εγγραφή τους...

Η συνέχεια στο post μου αύριο...

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Παντως, ενώ αναμφίβολα το δισκάκι και η ποιοτητά του παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάρκειας της εγγραφής, ανακαλύπτω με όσα λέτε και πραγματα που δεν τα περίμενα.

Δηλαδή, παίζουν ρόλο, το πρόγραμμα εγγραφής(πχ, παλιές εκδόσεις Nero ή αλλο-δεν εγραφαν τόσο 'καλά'?), το drive που τα έγραψε, το drive που τα διαβάζει κλπ?

Αντε τωρα να ελεγξει κανείς όλους αυτούς τους παράγοντες για να κάνει εγγραφές που κρατάνε στο χρόνο!

Δημοσ.

Εγω ειχα παρα πολλα cd intenso, και επειδη αντεξαν στο χρονο και μεχρι σημερα διαβαζονται ολα ειπα να παρω και dvd intensο. Ξερει κανεις αν ειναι αξιοπιστα??

Δημοσ.

Να δώσω και μια "επιστημονική" προσέγγιση του θέματος για όσους εχουν Plextor 708,712,716 (για DVDs) ή το Premium (για CDs):

Με τα plextools μπορει κάποιος πολυ ευκολα να τσεκάρει το αγραφο δισκάκι -χωρις να το χαλάσει- για την ποιότητα του. Το ιδιο μπορει να κάνει και για το γραμμένο. Εχω κάνει κι εγω με το δικό μου κάποια τεστ και κατέληξα σε Taiyo Yuden σε ΚΟΥΤΙ, τα spindle εχουν περισσότερες διακυμάνσεις στην ποιότητα.

Επίσης τα Verbatim (MCC) ειναι καλά , δεν ξέρω ομως σε βάθος χρόνου. ΠΑΙΖΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ρόλο και το recorder που γράφουμε και η ταχύτητα (να μη γράφουμε παραπάνω απο οσο λέει το δισκάκι). Με ενα NEC2500 και ενα Plextor 712, βλέπω διαφορές ~40 ως και 100 PIF στο ιδιο δισκάκι, με ολα τα τελευταία firmware κτλ κτλ...

Περισσότερα θα δείτε και εδω σ'ενα αλλο φόρουμ που κάνουν δοκιμές:

http://forum.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=76

Για την ανάγνωση των γραφημάτων να έχετε υπόψη σας οτι:

α) ως 20 PIF το δισκάκι ειναι άψογο (για κάτω απο 10 δεν συζητείται, ειναι για μουσείο!)

β) απο 20-100 PIF ειναι απλως καλό και μπορει να βγάλει λάθη στο μέλλον

γ) πάνω απο 100 PIF ειναι σίγουρα μέτριο με πολλές πιθανότητες να βγάλει λάθη μελλοντικά.

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους...

Πριν από ένα εξάμηνο αγόρασα το πρώτο μου DVD-RW NEC 3500, και τα πρώτα δισκάκια που πήρα ήταν Taiyo Yuden σε κουτί +R x4 για δικές μου εγγραφές και MAM-E +R x4 σε κορίνα 25τ (φθηνά) για όταν θέλω να δώσω σε κανένα φίλο (πάντα από Disc Impex). Το μόνο πρόβλημα σε αυτά ήταν με ένα ΜΑΜ-Ε ταινία που δεν έπαιζε σε κάποιο DVD player.

Στο προηγούμενο Hitech είχε κάποια συγκριτικά τεστ σε DVD που έκαναν σε δίσκους της ελληνικής αγοράς και στις πρώτες θέσεις είχε Verbatim, Maxell και Taiyo Yuden σε κουτί -R x8... Ακολουθούν τα +R. Ανέφεραν ότι όλοι οι δίσκοι με ένα καθορισμένο κωδικό κατασκευαστή δεν διαθέτουν την ίδια ποιότητα. Υπάρχουν 3 τουλάχιστον ποιότητες με διαφορές στην απόδοση και στη μακροζωία! Η πρώτη χρησιμοποιείται για τους δίσκους γνωστων κατασκευαστών που πουλώνται σε συσκευασία DVD (μεγάλο πλαστικό κουτί) ή jewel (η κλασική θήκη CD). Η δευτερη πάει στα cake box ή spindle και είναι από λιγότερο γνωστούς κατασκευαστές. Η τρίτη ποιότητα χρησιμοποιείται

για τους δίσκους των αγνώστων κατασκευαστών. Δεν αναφέρει αν η slim case θήκη είναι το ίδιο με τα jewel case, αλλά φανταζομαι ότι έτσι είναι. Το σίγουρο στα DVD είναι "ότι πληρώσεις παίρνεις".

Οπότε τη δευτερη φορά που αγόρασα, πήρα μόνο Taiyo Yuden -R x8 σε slim case, ελπίζοντας ότι είναι αρκετά καλή επιλογή.

Πάντως, όσον αφορά την αντοχή στο χρόνο των σημαντικών μας Backup, η πιο καλή λύση είναι κάθε 5 ας πούμε χρόνια να τα ξαναγράφόυμε σε δίσκους νεώτερης τεχνολογίας (κρατώντας και τους παλιούς βεβαια) που έτσι κι

αλλιως πολλαπλασιάζεται η χωρητικότητά τους. Από CD τα περνάμε σιγά σιγά σε DVD, μετά θα πάμε σε Blue-Ray και πάει λέγοντας.. Αλλωστε μπορεί να παίξουν και άλλες τεχνολογίες που δε φανταζόμαστε ακόμα... Θα δείξει..

Δημοσ.
Οπότε τη δευτερη φορά που αγόρασα' date=' πήρα μόνο Taiyo Yuden -R x8 σε slim case, ελπίζοντας ότι είναι αρκετά καλή επιλογή.

Απο disk impex φαντάζομαι... επειδη μ'ενδιαφέρει, ήταν κλειστά σε ναύλον το καθένα ξεχωριστά; ή σε 10αδες; ή ΚΑΘΟΛΟΥ περιτύλιγμα;

(το τελευταίο εχει γίνει στο παρελθόν με CDs Mitsui! Kάποιες παρτίδες spindle τις εβάζαν με τα χεράκια τους σε slim κουτάκια ;) Θα το διαπιστώσετε αν οι serial αριθμοί στα δισκάκια δεν ειναι συνεχόμενοι αλλα εντελώς τυχαίοι , και φυσικά δεν υπάρχει χαρτονάκι ουτε ηταν σφραγισμένα με ναυλον)

Πολυ θα χαρώ να εχει slim σφραγισμένα, εχω βαρεθεί να πετάω Jewel boxes :P :p

Δημοσ.

Με προβληματισατε.

Κανω κυριως τις εγγραφες μου σε TY απο κορινα. Τα bulk no logo -r, σε 4x. Απο Disk Impex.

Λετε να μην με βγαλουν για πολλα χρονια?

Αγορασα και τα ceramic TY. Αυτα-εκτος απο τις γνωμες εδω στο Insomnia, που με προσανατολισαν- μου ειπαν κι εκει (Disk Impex) οτι ειναι οτι καλυτερο μπορω να αγορασω σε δισκακι. Κοστιζει φυσικα κατι παραπανω απο την κορινα.

Αλλα οι εγγραφες απο TY σε κορινα λετε να μην κρατησουν τοσο οσο περιμενα?

Ειναι και το αλλο θεμα.

Ναι, αντιγραφουμε καθε 5 χρονια(ερωτηση: θα αντεξουν τοσο?) τα δεδομενα του pc, στα νεοτερα media. Αχαρη δουλεια, αλλα θα την κανουμε. (ολο Migration δεδομενων βρε παιδια)

Αλλα με τα videos τα προσωπικα-οικογενειακα-κλπ που γραφω, τι θα γινει? Αν ειναι να αντιγραφω και ολη μου τη συλλογη καθε 5 χρονια...χαθηκα.

Δεν πρεπει να κανουμε αλλη δουλεια. Χασιμο και χρονου και χρηματος. Και τα δυο πολυτιμα.

Αν ειναι ετσι, να το γυρισω σε βιντεοκασετα ξανα(να παω να στοκαρω-εξαντλουνται πια) και να βγαλω μια 20ετια χαλαρα και χωρις σκεψη και κοπο.

Δημοσ.

Εχουν μια διαφορά αλλα οχι τόσο τραγική:

Taiyo Yuden -R 8x / Jewel Box

red300-taiyo_minus_8x_jewel.JPG

Taiyo Yuden -R 8x / NoLogo Mat

red300-taiyo_minus_8x_nologo_mat.JPG

Παντως τα εχουν κάνει "αναλώσιμα" με ολη τη σημασία της λέξης, σε λιγα χρονια θα πεταμε τα χρήματά μας να τα ξαναγράψουμε παλι ..και παλι ...και παλι... :(

Δημοσ.

Αυτο λεμε. Και να θες μια καλη επιλογη, δεν υπαρχει.

Εχει γινει κανονας, το 'μη χειρον, βελτιστον' , ή 'στους τυφλους βασιλευει ο μονοφθαλμος'.

Αφου τα 'αλλα' δισκακια ειναι για τα μπαζα, παιρνουμε ΤΥ που ειναι καλυτερα, αλλα και παλι κανεις δεν εγγυάται αν θα εχουμε οτι γραψαμε σε λιγα χρονια.

Κριμα. Μετα σου λεει η τεχνολογια προχωραει...

Δημοσ.

Prin 2 me 3 xronia eixa grapsei 10 (650aria MB)creative,backup tou sklirou mou tote(10 GB).....Ta creative tote eixan kali fimi....Opws ta egrapsa ta ebala sto kouti tous k ta afisa ekei.Otan fetos piga na ta valw sto skliro dn ta diavaze kala....kati data den mporousa na ta perasw....pali kala pou ta eixa moirastei me 2-3 filous k ta ksanavrika giayto--->Moirasteta oso mporeitai....gia na min klete meta

Δημοσ.

Σωστο, να μοιραστουμε, αλλα ομως δεν μπορουμε να μοιραστουμε τα προσωπικά μας έγγραφα και δεδομενα. Ειναι προσωπικά. Αν τα δωσουμε σε 'φιλους' αυριο μπορει να ειναι απλα 'γνωστοι'. Ή μπορει να πεσουν σε λαθος χερια.

Ειναι μια λυση ημιμετρο.

Η αξιοπιστια ειναι το ζητουμενο αλλα με τοσες επιλογες, αμφιβαλλω αν στο τελος μας μενει καμια.

Δημοσ.

karib θα σου πρότεινα ενα συνδυασμό πολυ καλου recorder πχ. Plextor με δισκάκια TY ή Verbatim και.... να πας κάθε 12 μήνες το κουτί αποθήκευσης για εναν αγιασμό, προληπτικά :D :D :D

Τα ιδια λέω κι εγω σε φίλους, κάθεσαι παιδεύεσαι και γράφεις κάτι (πχ. ενα βιντεο απο φωτογραφίες ή απο μια γιορτή) και εχεις πάντα το αγχος οτι αυριο-μεθαύριο δεν θα δουλεύει.... :(

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...