Προς το περιεχόμενο

Αξιοπιστία εγγραφών σε cd και dvd και διάρκεια στον χρόνο


karib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πολλά ακούγονται για το θέμα.

Παράγοντες αξιοπιστιας? Η μάρκα του media, το drive που κανει την εγγραφή, η σωστή φύλαξη σε θήκη και μακριά από σκόνες κλπ.

 

Βέβαια τα dvd μπηκαν στην ζωη μας τα τελευταια χρονια αλλα επειδή cd υπάρχουν από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90, έστω κι αν οι recorders κόστιζαν μια περιουσία(εκατομμύρια), θα ηθελα να μου πει καποιος παλιος στον χωρο αυτο(των μεσων αποθηκευσης) κατα πόσο παλιές του εγγραφές (άνω της δεκαετίας) έχουν διατηρηθεί.

 

Θελω δηλαδή, πέρα απο τη συζήτηση που θα αναπτυχθεί, να έχουμε αν γινεται και την έκφραση πραγματικης εμπειρίας.

 

Όχι μονο απλά παραδείγματα του στυλ «έχω ενα cd από το 1999 και δεν εχει παθει τιποτε». Ή «στα τεστ βγαινει η ταδε μαρκα πρωτη και επειδή κι εγώ αυτή αγοράζω ελπιζω ότι δεν θα χασω τις εγγραφες μου στο χρόνο.»

 

Ευχαριστω.

  • Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Τα πρωτα γραφτήρια σε λογικές τιμές κυκλοφόρησαν το 96-97 (το αλησμόνητο PHILIPS 3610). Επισης τοτε, τοσο τα δισκάκια όσο και οι συσκευές έπασχαν από διάφορες παιδικές αρρώστιες (το πρωτο μου γραφτηρι, ενα RICOH 4x, ήταν επιλεκτικό αφου εγραφε μονο δισκάκια μερικών εταιριών).

Τα καλά δισκάκια (MITSUI GOLD με καθρέφτη από χρυσό και επίστρωση φθαλοκυανίνης, όπως και τα πολύ ακριβά KODAK GOLD) που γραφτηκαν τότε, διαβάζονται μια χαρά μέχρι σημερα.

Το σιγουρο ειναι ότι, τα σημερινά drive γραφουν πολύ πιο καλά από τα παλιά, αλλά η αίσθηση μου είναι ότι η ποιότητα των CD και των DVD έχουν πέσει. Κατ'αρχήν άλλαξε το υλικό της ανακλαστικής επιφάνειας και από το χρυσό και τό ασήμι περάσαμε στο αλουμίνιο, επίσης βρέθηκαν και φθηνώτερες επιστρωσεις. Φυσικά και οι τιμες, ειδικά των CD δεν έχουν καμμια σχέση, αφου τοτε πληρώναμε 600 δρχ ενω τώρα 0.20 το δισκάκι.

Τα πραγματα σημερα, κατα την αποψη μου εχουν ως εξης:

- Τα δεδομένα που ειναι σημαντικά και θέλετε να διατηρηθούν οσο γινεται περσσότερο (πχ. φωτογραφίες) γραφετε τα, μονο σε CD πολύ υψηλής ποιότητας. Κυκλοφορουν (από οτι ειδα σε γνωστό κατάστημα) για παράδειγμα τα εξαιρετικά KODAK GOLD, όμως έχουν πολύ υψηλή τιμή για τα σημερινά δεδομένα, περίπου 1.30 (διαφημίζονται ως κατάλληλα για αποθήκευση Ιατρικών αρχειων).

- Μην εμπιστεύεστε τα DVD για σημαντικά δεδομένα που θέλετε να κρατήσουν πολύ (για μηνιαίο backup ειναι ότι πρέπει, οχι όμως για archive)

- Προστατέψτε τα δισκάκια από το φως! Κλειστε τα σε σκοτεινές θήκες (οχι διαφανείς)!

Δημοσ.

Λοιπόν αυτό ειναι ένα μεγάλο θέμα. Γράφω CD από την εποχή που έκαναν 2500 δρχ. το ένα. Πράγματι το πρώτο δισκάκι που έχω γράψει( ένα KODAK) λειτουργεί άψογα. Παρόλα αυτά με την έλευση των DVD τα μετάφερα όλα τα CD σε DVD οπότε είδα και την ποιότητα των διαφορων εταιριών από το 1991 μέχρι και το 2000. Πάντα προσπαθούσα να πάρω επώνυμα CD-DVD.

Για τη μόνη μάρκα που μπορώ να εκφέρω γνώμη με σιγουριά ειναι τα Princo. Αθλια ποιότητα. Όλα τα δισκάκια που είχα γράψει καταστράφηκαν μέσα σε 6 μήνες. Συγκεκριμένα η βαφή είχε γίνει διάφανη και φαινόταν τα γράμματα που είχα γράψει από την πίσω πλευρά.

Τα Princo αποτελούν το 70% των χαλασμένων μου CD. To άλλο 30% είναι TDK( δισκάκια της εποχής που σταμάτησε να παράγει δικά της CD και άρχισε να χρησιμοποιεί βαφή της Ritek, χωρίς βέβαια να το κάνει γνωστό).

Όλα τα υπόλοιπα CD , πάνω από 300, διαβάστηκαν άνετα.

Από το 2002 έχω σταματήσει να γράφω CD και ασχολούμαι μόνο με DVD. Τώρα το θέμα των DVD είναι λίγο πιο περίεργο, γιατί τα DVD Writers είναι κατά πολύ πιο εκλεκτικά στα δισκάκια που θέλουν για να δουλέψουν. Αρχικά είχα το πρώτο DVD+R και -R που βγήκε απο τη Sony που έγραφε ελλάχιστες μάρκες DVD. Είχα άθλια αποτελέσματα με τις μη εγκεκριμμένες μάρκες (Creation, Maxwelll κτλ.) Όσα όμως Creation γράφτηκαν σωστά, δουλεύουν ακόμα χωρίς πρόβλημα. Τώρα έχω το Pionner 108.

Από τότε έχω δουλέψει τα εξής:

Taiyo Yuden 4x 8x DVD+R και DVD-R και από Disk Impex και από e-shop. Πολύ καλά απότελέσματα αν και τα παλίότερα απου έχω ειναι μόνο 1,5 χρονών παλιά

DataWrite DVD-R 8x από το Burnit.gr. Πολύ καλά απότελέσματα κι εδώ. Προσοχή όμως, εχουν πέσει στα χέρια μου και ολόιδια διακάκια στα μισά λεφτά που όμως αντι για Fuji επίστρωση είχαν Ritek.

Verbatim DVD+R 8x και 16x. Αυτά χρησιμοποιώ τώρα χωρίς προβήματα αλλά είναι πολύ νωρίς να εκφέρω άποψη.

Παρεπιπτώντως όλα τα DVD τα κάνω verify στο DVD-Rom που έχω με άλλο πρόγραμμα από το Nero. Αυτό γιατί δεν έχει νόημα το δισκάκι να διαβάζεται μόνο από το Writer( συχνό φαινόμενο κύρια σε φτηνά δισκάκια).

Από αυτά που έχω δει και σε φτηνά δισκάκια πιστέυω τα εξής:

1. Δεν αξίζει να χρησιμοποιήσει κανείς φτηνά δισκάκια για πρσοωπικά backup. Η διαφορά τιμής, ακόμα και το 2x στην τιμή, δεν θα βοηθήσει αν το δισκάκι καταστραφεί.

2. Αν πάτε για φτηνά δισκάκια μια εμπειρική συμβουλή: ελέξτε το βάρος/πάχος του δισκακιού. Μπορεί να φαίνεται αστείο από πρώτης όψης αλλά συχνά τα φτηνά δισκάκια για να μειώσουν το κόστος αφαιρούν επιστρώσεις. π.χ τα Maxwell που είχα δουλέψει δεν είχαν UV φιλτρο( και το έγραφαν στο κουτάκι :) ) ενώ τα κόκκινα Datawrite DVD-R 8x έχουν το μισό πάχος και το 1/3 του βάρους των γκρι.

3. Αν τα δισκάκια που πήρατε δεν γράφονται σωστά δοκιμάστε να μειώσετε ταχύτητα εγγραφής. Κατά κανόνα σε μειωμένη ταχύτητα η εγγραφή είναι πιο ποιοτική.

3. Από την πρώτη μέρα που έγραψα διακάκια τα τοποθετούσα σε θήκες. Αυτό γιατί μακροχρόνια τα CD-DVD καταστέφονται από την UV ακτινοβολία. Εγώ προσωπικά προτιμώ να δίνω παραπάνω και να αγοράζω Case Logic για τους εξής λόγους: 1. έχω θήκη από το 1992 και δεν έχει παθει το παραμικρό 2. Στις φτηνές θήκες συχνά τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται χαράζουν σιγά-σιγά τα δισκάκια αντί να τα προστατεύουν 3. Σε φτηνές θήκες, ιδιαίτερα μεγάλες >200 CD, δεν είναι δυνατό να τις γεμίσεις και μετά να γυρίζεις με ευκολία τα φύλλα. Συχνά μαλιστα δεν κλέινουν καθόλου.

Αυτά τα λίγα. Συγγνώμη για το μεγάλο post.

Δημοσ.

Εψαξα για Kodak gold dvd σε πλαισιο και eshop.gr και mediacenter.gr αλλα δεν βρηκα να εχουν.

 

Μαλλον η κασετεμπορικη τα εχει(υποθετω).

 

Οτι λεμε εδω εννοουμε οτι αναφερομαστε σε αρχειοθετηση και οχι σε προσκαιρη αποθηκευση.

Δημοσ.

Μια μελέτη σχετικά με τη διάρκεια ζωής σε KODAK GOLD Ultima:

 

http://www.cd-info.com/CDIC/Technology/CD-R/Media/Kodak.html

 

Βέβαια εκτός από τα KODAK η μονη άλλη επιλογή σε δισκάκια Χρυσού-Φθαλοκυανίνης ειναι τα MITSUI (τωρα πια MAM-E) GOLD (όχι τα SG!).

Υπάρχουν και αυτά για μεγιστη διάρκεια ζωής (Medical)

http://www.mam-e.com/web/cdr_gold_medical_prostudio.phtml

 

 

Δες και αυτό το αρθρο: http://www.silverace.com/dottyspotty/issue12.html

Δημοσ.

Αληθευει οτι τα rw (cd-dvd), ειναι γενικα πιο ευπαθη στο χρονο?

Η αν παρω πχ Kodak Gold Ultima DVD-RW ειμαι καλυμμενος?

 

Δηλαδη, μια εταιρια μπορει να βγαζει αντοχης (στο χρονο) δισκακι -R και το -RW της να μην ειναι εξισου αντοχής?

Δημοσ.

ta rw einai gia proswrinh apo8hkeysh-metafora data kai oxi gia monimh apo8hkeysh kai den dinoun egghsh oti 8a diavazonte gia megala xronika diasthmata.twra gia ta r exw cds apo thn epoxh tou philips 3610(2x) kai egw kai diavazonte olla kai ta fthna kai ta akriba.ti fthna diladi pou tote kostizan 500drx ta fthna.pantws ta cds an einai fylagmena kai oxi parathmena ston hlio pisteyw 8a anexoun ta 10~ xronia pou dinoun san xrono zwhs.ta dvds omws einai plhrhs apogohteysh.mou exoun xalasei kala diskakia pou grafthkan swsta kai arga kai den ta xrhsimopiohsa oute 1 fora....apla meta apo mhnes pou ta xreiasthka ta brhka nekra.h diafora pou eida sta fthna dvds einai oti meta apo kairo merika ta readers den mporoun na ta diabasoun ka8olou,enw ta akriba diabazonte alla exoun tmhmata dysanagnwsta h nekra..den xalane toso grhgora kai entelws opws ta fthna.

Δημοσ.

Εγώ με Tayo έχω βρει την ηρεμία. Στην αρχή λόγω κόστους έπαιρνα κάτι bulkpaq πορτοκαλί και το χω σκυλομετανιώσει!!!! προσέξτε τι αγοράζετε γιατι μιλάμε πλεόν για 4,5giga και όχι για 700mb που σε ένα 7ωρακι τα ξαναβρίσκεις.

Δημοσ.

Η τιμή από μόνη της δεν μπορεί να σε κατευθύνει τελειως για το αν ένα δισκάκι ειναι καλό ή όχι.

Καταρχήν μην ξεχνάς ότι κάθε ένας προσπαθεί να βγάλει κέρδος από αυτά που πουλάει. Αναλογα με την αγορά και την κίνηση των προιόντων του καθορίζει και τις τιμές. Εδώ στα Χανιά έχω βρει DVD TDK με 10? το ένα. Τόσο θέλει να τα πουλήσει, τόσο θα τα πουλήσει αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο θύμα.

Επίσης υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ δισκακιών με κουτάκι και δισκακιών σε spindle ή χυμα, συνήθως 1,5-2x αυξημένη τιμή, για διαφορους λόγους. Κάποιοι θα σου πούνε ότι τα δισκάκια σε κουτί ειναι καλύτερα ποιοτικά και αυτό ισχύει εν μέρη: 1. Τα κουτάκια προσφερουν καλύτερη προστασία κατά την μεταφορά και τα δισκάκια δεν πιέζονται πολύ μεταξύ τους όπως σε spindle. 2. Σε μια καλή όμως μάρκα π.χ Verbatim βλέπεις ότι ακόμα και τα δισκάκια σε spindle φροντίζονται καλύτερα από ότι σε αλλές μικρότερες εταιρίες. 3. Με τα χύμα δισκάκια, ιδιαίτερα αν δεν έχουν καμιά εκτύπωση πάνω τους, ποτέ δεν μπορείς να εισαι σίγουρος αν προγματικά είναι γνήσια. Π.χ κυκλοφορούν αρκετά DVD μαϊμούδες που βγαζουν ID TY δηλαδή Τaiyo Yuden, χωρίς βέβαια να είναι.

Τρίτο πράγμα που καλό ειναι να κοιτάς έιναι αν έχουν καποια τυπωμένη επιφάνεια πάνω τους. Κατα κανόνα η εκτύπωση είναι ακόμα μια επίστρωση άρα παραπάνω ασφάλεια. Προσοχή όμως κι εδώ, φτηνοεταιρίες εξοικονομούν μια στρώση πλαστικού με το να βάζουν το χρώμα ακριβώς μετά την ανακλαστική επιφάνεια. Μου έχει συμβεί να δώ δισκάκι με αυτοκόλλητο που όταν το τράβηξαν ξεκόλησαν μαζί και την ανακλαστική στρώση.

Τέλος μην βλέπεις φτηνό δισκάκι στα π.χ 45 λεπτά και καλύτερο ποιοτικά στα 65 λεπτά και να σκέφτεσαι ότι τι να κάνουν τα 20 επιπλέον λεπτα. Μιλάμε για 45% αύξηση της τιμής του, πράγμα που δικαιολογεί και την επιλογή καλύτερων υλικών και την ύπαρξη παραπάνω στρώσεων.

Τώρα πόσο θα αντέξουν τα DVD ένας θεός ξέρει. Ελπίζουμε ότι οι καλύτερες μαρκες δίνουν και καλύτερη ποιότητα, αν και δεν έχω δεί καλό δισκάκι να μην διαβαζεται μέσα σε 3-6 μήνες. Αντιθετα φτηνά δισκάκια όσα θέλεις. Πάντως ισχύει ο κανόνας: όσο καλύτερα τα φροντίζεις τόσο περισσότερο κρατάνε.

Δημοσ.

Αυτο που με κανει ...να χανω τη μπάλα, ειναι οτι καταληγουμε να κραταμε το backup, του backup, ω backup!

 

Δηλαδη, δεν ξερω για κατι πολυτιμο σε τι μεσο και ποσες φορες να το γραψω. Και αν πχ. μου χαλασει και το αντιγραφο? Ποιο δισκακι θα τα παιξει πρωτα?

 

Επισης, επειδη ασχολουμαι και με την αποθηκευση video σε dvds, ειλικρινα απορώ, πως ειναι δυνατόν, με τις παλαιες βιντεοκασετες, να εχω καλα διατηρημενες(αν και οχι πολυ-παιγμενες) κασετες και να παιζουν σημερα, μετα απο 20 ολοκληρα χρονια!

 

Και θεωρουμε τις κασετες κατι ποταπο! Απαξιουμε και να ασχοληθουμε με αυτες καμια φορα. Ναι αλλα αυτες απεδειξαν οτι αντεχουν στο χρονο! (και ποιος ξερει ποσα χρονια ακομη)

 

Ενω, με τα dvd μας πηραν τα αυτια, για τις λιγες φθορες που εχει (laser και καλα εναντι κλασικης κεφαλης με επαφη-αν τα λεω καλα), για αντοχη στο χρονο (αν θυμαμαι καλα) και τωρα -χωρις να φταινε ολες οι εταιριες, αλλα ποσες αξιοπιστες απεμειναν πια-καταντησαμε να γραφουμε κατι σε δισκακι(και οχι της πλακας αλλα οχι και πανακριβο) και να μην ξερουμε αν θα βλεπουμε τις εγγραφες μας αυριο.

 

Τελικα προοδευουμε ή οπισθοδρομουμε?

Δημοσ.

Για σοβαρό backup δυστυχώς υπάρχουν μόνο 2 ακριβές λύσεις: Σκληρός δίσκος με αποθήκευση σε θήκη να μην τον πιάνει υγρασία-σκόνη και ΜΟ δισκάκια που έιναι πανάκριβα και μικρά σε χωρητικότητα.

Όσο αφορά τις κασέτες, ναι αντέχουν στον χρόνο αν είναι σωστά αποθηκευμένες και δεν είναι πολυπαιγμένες. Τα μαγνητικά πεδία τις καταστρέφουν, η υγρασία το ίδιο και τίποτα δεν τις σώζει από ένα κακής ποιότητας video player.

Πράγματι το DVD διαβάζεται μόνο από το laser, αλλά κατά την περιστροφή του χαράζεται σιγά-σιγά από το συρτάρι και τον μηχανισμό περιστροφής. Οι μεγαλύτερες ζημιές βέβαια γίνονται εκτός drive. Δεν είναι όμως μόνο τα εγγράψιμα CD-DVD που έχουν πρόβλημα. Ακόμα και τα πρεσσαριστά δισκάκια κατατρέφονται με τον χρόνο. Αν δεν βαριέσαι ψάξε στο δίκτυο για Disk Rot και δες τις φωτογραφίες. Εγώ παντως έχω ήδη 5-6 δισκάκια αυθεντικά που άρχισαν να καταστρέφονται.

Όλοι θυμόμαστε πριν από 10-14 χρόνια ποσο καλα ήταν τα δισκάκια και πόσο κρατάνε ακομα. Από την άλλη τιμή 2500 δρχ. που ειχα πληρώσει το 91( σαν να λέμε 30? σήμερα) για ένα άδειο δισκάκι κανείς δεν έχει πλέον διάθεση να δώσει. Επίσης από 1x ταχύτητα( μικρότερη καταπόνηση του υλικού εγγραφής) ή 150kb/sec έχουμε φτάσει στα 16-20ΜΒ/sec. Η ακτίνα εγγραφής σήμερα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100x μεγαλύτερης ισχύος από παλιότερα. Αυτό συν τα φτηνότερα υλικά κατασκευής των CD-DVD οδηγεί σιγουρα σε χειρότερα αποτελέσματα από παλιότερα.

Αυτά τα λιγα. Δεν είναι δυνατό να θέλουμε και ταχύτητα και χωρητικότητα και χαμηλή τιμή αλλά και ποιότητα. Ένα από αυτά, συχνά και παραπάνω από ένα, αναγκαστικά θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Η λύση τελικά θα δωθεί αν φτηνήνουν οι solid state μνημες , χωρίς κινητά μέρη και αλλα τέτοια προβλήματα. Βέβαια τώρα ένας τέτοιος δίσκος 73GB στοιχίζει 100000$ περίπου, αλλά όσο ζώ ελπίζω :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...