avenger Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 "les kai an exeis katalabei ena ergo tou Lynch eisai pyrinikos epistimonas kai autoi ntrepontai" Τα έργα του Lynch δεν τα καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος ο Lynch.Ξερώ και εγώ να αράζω ένα σωρό ασυναρτησίες και μετά να το πουλάω ως "τέχνη"(το straight story μάλιστα,αυτό ήταν έργο και κατά την άποψη μου άξιο ίσως και για όσκαρ).Απεχθάνομαι τα έργα που για να καταλαβεις τι γίνεται πρέπει να έχεις διαβάσει πέντε βιογραφίες του σκηνοθέτη,10 συνεντεύξεις του για να μπείς δήθεν στο μυαλό του.Και θα δώσω ένα παράδειγμα ενός άλλου κατά τα άλλα καλού ας πούμε σκηνοθέτη,του Burton.΄Οταν ρωτήθηκε για το φινάλε του remake του Planet of the Apes και το τι έχει συμβεί πραγματικά ξέρετε τι απάντησε?"Δεν έχει κανένα νόημα το φινάλε,απλώς κάναμε κάτι για να εντυπωσιάσουμε"Και βγαίνεις μετά απο την αίθουσα και σπας το κεφάλι σου τι εχεί συμβεί ενω ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης σου πουλάνε μετά τρέλα. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να δικαιολογήσει γιατί του αρέσει και γιατί δεν του αρέσει μια ταινία σε κανέναν...γούστο του καθενός τι θα δει,τι δεν θα δει.Το ότι κάποιος δε γουστάρει να βλέπει ταινίες τύπου Mulholland,δεν είναι κατακριτέο,δείγμα υγείας είναι για μένα.Μακριά απο μένα η προσήλωση-προσκύνημα σε κάθε σκηνοθέτη επειδή μια μερίδα κριτικών τον θεωρούν θεό. Ειδικά για τον συγκεκριμένο,μου άρεσε η σειρά Twin Peaks(έχω δει την πρώτη σαιζόν)γιατί μπορούσες παρακολουθώντας να βγάλεις κάποιο νόημα απο αυτήν..Σκηνές του τύπου,"Είμαι στο σπίτι σου,πάρε με τηλέφωνο"(lost highway αν δεν κάνω λάθος) να μου λείπουν. Τέλος θεωρώ τον κινηματογράφο ως ένα τρόπο διασκέδασης,και σίγουρα όχι πηγή μόρφωσης ή κουλτούρας,ή κριτήριο μορφωτικού-πνευματικού επιπέδου.Αν θέλω μια πραγματικά καλή ιστορία,διαβάζω ένα βιβλίο όπου υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης χαρακτήρων,καταστάσεων που στο σινεμά δύσκολα γίνονται λόγω της διάρκειας ενός έργου.. Και επειδή αναφέρθηκε και το flying daggers,ξέρετε γιατί δεν μου άρεσε...γιατί στον κινηματογράφο περιμένω διαλόγους τουλάχιστον καλύτερους απο ένα επεισόδιο της Λάμψης,να μη μιλήσω για το σενάριο της ταινίας."Με φόντο έναν πόλεμο ένα ερωτοχτυπημένο ζευγάρι προσπαθεί να επιβιώσει ενώ όλοι είναι εναντίον τους"θεέ μου τι πρωτοτυπία..να μη μιλήσω για την μονομαχία των 2 αντιζήλων,τύφλα να χει ο Φώσκολος και το χώμα βάφτηκε κόκινο..Αλλά ξέχασα ήταν Κινέζικο άρα αριστούργημα. Σταματήστε αυτή την νοοτροπία του είμαστε ανώτεροι επειδή μας αρέσει ο τάδε ή ο δείνα σκηνοθέτης,ενώ η πλέμπα απολαμβάνει κατώτερης ποιότητας θεάματα..Πολύ θα ήθελε ο Σκορτσέζε(που πέτυχε ωραιοποιόντας τη μαφία και τους δολοφόνους της) να είχε κάνει ένα έργο σαν την Άβυσσο του Cameron..αλλά μήπως είναι και αυτό υποκουλτούρα...ε βέβαια δεν έχει μέσα 15 κρυφά νοήματα που πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε άρα δεν αξίζει..και ειδικά το aviator μόνο "αριστούργημα" δεν είναι..απλώς είναι ένα έργο που πληροί τις προυποθέσεις της ακαδημίας για να πάρει και ο Σκορτσέζε το πολυπόθητο αγαλματάκι(ελπίζω να μην ξεπέσει τόσο η ακαδημία ώστε να το πάρει και ο Leonardo)..
pseira Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Εγώ πάλι είμαι με το μέρος του Predator (και των συναφών) Οταν θέλω να περάσω ευχάριστα την ώρα μου και να ξεχαστώ (γιατί αυτό θέλω να κάνω με το να δω μια ταινία, γιατί δεν προλαβαίνω να κάτσω όλη μέρα), δε μου κάθεται καλά να παω να κλειστώ σε μια αίθουσα, οπού να μεν θα είναι όλοι καλλιεργημένοι και θα δουν μια ταινία που στο 99% των περιπτώσεων κανείς δεν έχει καταλάβει τίποτα, ωστόσο πάνε γιατί είναι "σίνεφίλ", έχουν κουλτούρα, είναι άνθρωποι του πνεύματος , κ.τ.λ. Δε με ενδιαφέρει να δω μια ταινία και να σπαω το κεφάλι μου να καταλάβω τι ήθελε να πει ο κάθε overrated σκηνοθέτης, και επειδή ο καθένας προσπαθεί να δώσει τη δική του ερμηνεία, παει να πει οτι και το έργο είναι αριστούργημα... Το έργο τέχνης για να γίνει κατανοητό στον θεατή χωρίς αμφιβολίες και παρανοήσεις πρέπει να έχει σαφή μυνήματα τα οποία ωστόσο να περνάει στο θεατή με "ύπουλο" τρόπο. Όχι του στύλ - δείχνω έναν άνθρωπο να κοιτάει τη θάλασσα, μετά θυμάται μια στιγμή στο παρελθόν που έτρωγε μια μπανάνα και σε συνδυασμό με τη θάλασσα του θυμίζει τη μικρασιατική καταστροφή! Ε αυτό πια....... Για να μην αναφερθώ στο Mullhollad Drive(s you insane) που έπρεπε απο οτι διάβασα να προσέχω ποιός φοράει τι στο αυτί του για να μη χάσω τη μπάλα. Κινηματογράφο βλέπουμε, δε λύνουμε σταυρόλεξο/κρυπτόλεξο. Και φίλε epote μπορεί να διατυμπανίζεις τις αξίες του κινηματογράφου και την κουλτούρα σου και την πνευματικότητά σου, αλλά η μόρφωση που λες οτι αντιστοιχίζεται και με τα κριτήρια που πρέπει να έχει κανείς για την τέχνη, δεν διαφαίνεται στα μηνύματά σου... Και πιστέυω καταλαβαίνεις που αναφέρομαι, αφου νοιώθεις τόσο πιο εύστροφος και καλλιεργημένος από πολλούς από εδώ μέσα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί σου, ούτε κάνω προσωπική επίθεση, απλά δεν νομίζω οτι το γούστο του καθενός έχει τόση σχέση με το μορφωτικό επίπεδο. Εχω τελειώσει πανεπιστήμιο και σύντομα και μεταπτυχιακό, όμως Lynch δε μπορώ να δω ούτε για αστείο. Λάτρεψα όμως το Requiem for a dream. Είμαι φαν του Πολέμου των Άστρων και της επιστημονικής φαντασίας, αλλά βλέπω και Αλμοδόβαρ... Αυτά είχα να πω.... no hard feelings? EDIT: Avenger...με ψιλοπρόλαβες!
Gary Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Τα έργα του Lynch δεν τα καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος ο Lynch.Ξερώ και εγώ να αράζω ένα σωρό ασυναρτησίες και μετά να το πουλάω ως "τέχνη" ε κάντο ... αμα καταφέρεις με τις ασυναρτησίες που λές να εντυπωσιάσεις όλους αυτούς που θαυμάζουν τον Lynch (και γενικά τον ψαγμένο κόσμο) και να πουν καλά λόγια για την ταινία σου εγώ θα σε παραδεχτώ
pseira Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Και δηλαδή πρέπει να σ'αρέσει ο Lynch για να είσαι ψαγμένος; Το Mullholland Dr. το έπαιζε θυμάμαι μια φορά στο ΚΤΕΛ, διαδρομή Κομοτηνή-Θεεσαλονίκη...Γεμάτο το ΚΤΕΛ, 52 άτομα. Ο μόνος που έβλεπε το έργο ήμουν εγώ, (για 2η φορά) και παλι προσπαθούσα να καταλάβω τι γινόταν. Όλοι στην αρχή έβλεπαν το έργο, ησυχία στο λεωφορείο...Δεν είχαν περάσει ουτε 10' μέχρι να δω οτι όλοι είχαν χάσει το ενδιαφέρον και είτε διάβαζαν περιοδικό είτε μιλούσαν είτε άκουγαν μουσική. Συγνώμη αλλά αφού είναι τόσο "βαθυστόχαστος" ο Λύντς ας κάθεται να βλέπει τις ταινίες του μόνος του παρέα με όσους τον θαυμάζουν και θέλουν να λέγονται ψαγμένοι... 'Ενας φίλος μου έλεγε συνέχεια "γ@μ@τη ταινια το Mullholland" και με έπρηζε να το δω, αλλά όταν τον ρώτησα με τι έχει να κάνει, τα μασούσε. Όπως και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.. Αλλά βέβαια...ότι δεν καταλαβαίνουμε, είτε μας τρομάζει είτε το θεωρούμε ιδιοφυες...Ή μήπως το θεωρούμε ιδιοφυές επειδή μας τρομάζει (οτι το πιάνουν οι άλλοι, ενω εμείς οχι..) Ας μην προσπαθήσει κανείς να με πείσει οτι ειναι φοβερή ταινία, όπως και γω δε θα κάτσω να πείσω κανέναν οτι το Χ-ΜΕΝ2 είναι η καλύτερη μεταφορά κομικ στον κιν/φο! Αυτή είναι η άποψη μου για τον σκήνοθέτη και τις ταινίες του και συγνώμη κιόλας!
adams Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Noμιζω πως πρεπει να θεσουμε το θεμα σε αλλη βαση... Πως βλεπει ο καθενας τον κινηματογραφο...ως μορφη TΕΧΝΗΣ ή απλα ως μορφη διασκεδασης? Ο διαχωρισμος αλλες φορες ειναι τοσο εμφανης και αλλες φορες ειναι τοσο δυσδιακριτος. Εν αρχη λοιπον θα παραφρασω μια φραση του Picasso Oταν οι ανθρωποι θελουν να καταλαβουν κινεζικα,σκεφτονται πως πρεπει να μαθουν κινεζικα.Γιατι ποτε δεν σκεφτηκαν πως πρεπει να μαθουν κινηματογραφο? Γενικα δε χαρακτηριζω και απορριπτω πραγματα ολα εχουν λογο υπαρξης ωστε να εχουμε και μετρο συγκρισης ....Μαλλον το παρακατω με εκφραζει ... Νομιζεις ταχα οτι δεν ωραιο πρεπει καταναγκαστικα να ειναι ασχημο? Βεβαια... και δε σου περασε ποτε απο το νου οτι υπαρχει κατι αναμεσα στη σοφια και την αμαθεια? Τι ειναι αυτο? Το να εχει κανεις γνωμη σωστη χωρις να μπορει να τη δικαιολογησει.Αυτο δεν ειναι επιστημη (και πως μπορει να ειναι επιστημη πραγμα που δεν δικαιολογειται? και δεν ειναι αμαθεια πραγμα που αγγιζει το πραγματικο? Το πανω παει και στον keyser που θελει λογους και αιτιολογηση γιατι μου αρεσει ή δε μου αρεσει κατι. Γιατι αν λαβουμε ως βαση πως ο κινηματογραφος ειναι μορφη τεχνης (στις ιδανικες του συνθηκες) νομιζω πως για τον καθενα μας σημαινει πραγματα διαφορετικα. Ο κινηματογραφος (και η φωτογραφια που τη θεωρω κι αυτη προσωπικα μορφη τεχνης) εχουν ευτυχια και την ατυχια να ειναι μονες μορφες που το μεσο εκφρασης ειναι τοσο κοντα στην πραγματικοτητα ετσι κανει δυσκολο στον κοσμο (η ευκολια δηλαδη που μπορεις να γυρισεις μια ταινια ή να τραβηξεις μια φωτογραφια)να απομονωσει αυτα τα στοιχεια και να τα κατανοησει. Η τεχνη του θεαματος λοιπον οπως λεγεται ο κινηματογραφος αναζητει χωρο προβοληςκαι συνθηκες τετοιες (ιεροτελεστια,κλεισιμο φωτων-ηχο να σε περικλυει να σε βαζει "μεσα" στη ταινια που λεμε,) για να ψυχαγωγηθουμε. Πολλες φορες ομως το περιτυλιγμα ηχος( γροθια στο στομαχι απο τα μπασα κ.λ.π) και η μεγαλη οθονη ειναι αρκετα για να περασουμε καλα.... Μαλλον χασαμε το ουσιαστικο ομως την κατανοηση, την ψυχαγωγια,την τεχνη. Ισως σε αυτο παιζει ρολο και το κουτι που εχουμε σπιτι μας η μαζικοτητα του , η ευκολια που παρεχει και η απομυθοποιηση που εκανε στην 7η τεχνη. Συγνωμη που σας κουρασα με το μεγαλο κειμενο.....
predator Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 μπορώ να συγκρίνω τo AvP ας πούμε με μια άλλη ταινία γιατί δεν έχω δει τo Aviator? ας πούμε με τo Mullholand Drive που ανέφερε ο Fozzy πιο πάνω? καταρχάς οι 2 ταινίες δεν έχουν καμια σχέση μεταξύ τους γιατί είναι διαφορετικό είδος. αλλα τo AvP με διασκέδασε και με κράτησε καθηλωμένο στη θέση μου καθ όλη την διάρκεια ενώ ας πούμε τo MD με ξενέρωσε απίστευτα γιατί για να καταλάβεις τι θέλει να πει πρέπει να ανοίξεις λυσσάρη. ναι κυριες και κύριοι μπήκα σε web site για να καταλάβω τo νόημα του και τι σημαίνουν όλα αυτά τα κριμένα στοιχεια που παρουσιάζονται μέσα του. με μπέρδεψε και αυτό μου σπάει τα νεύρα. και θα πείτε τώρα: "δε θέλεις να σε προκαλεί νοητικά μια ταινία, να σε κάνει να σκέφτεσαι" κλπ , " δε σου αρέσει να ψάχνεις τα hidden meanings" κοκ. όχι δεν είναι ακριβώς έτσι απλά θέλω να τo ξέρω πριν κάτσω να την δω. και στην τελική είναι τόσο σκατά ο γύρω κόσμος μας που για να κάτσω να δω μια ταινία που θα με κάνει ακόμα πιο σκατά θα πρέπει να είμαι στα πολύ high μου η να είμαι μαζόχας. και δεν ήμουν την μέρα που είδα τo MD καθόλου καλά. η ας πούμε το Requiem for a Dream. έγινα χαλια μόλις το είδα. τι ακριβώς υποτίθεται πως μου προσφέρει μια τέτοια ταινία; αν θέλω να δω πρεζόνια πάω στα εξάρχεια. αν θέλω να δω έγκλημα ανοίγω ενα "δελτίο ειδήσεων". γούσταρα όμως τρελα τo one hour photo ας πούμε, επειδή ήξερα πριν κάτσω να τo δω περίπου τι να περιμένω. και για να μην υπάρξουν υπόνοιες: ναι μου αρέσουν οι σεναριακές ανατροπές και τα κούφα endings, όπως ας πούμε στο astronaut's wife. γούσταρα απίστευτα που δεν είχε happy end και μάλιστα τo άφησε και ψιλό ανοιχτό. ήξερα όμως πως να τo διερμηνεύσω χωρίς να πιω κόκα η να πάρω LSD. και έχω μεγάλη φαντασία, trust με! τι να τo κάνω να έχει φοβερή σκηνοθεσία, "βάθος σεναρίου" και άλλες τεχνικές λεπτομερείς μια ταινία όταν 1) δεν είμαι φοιτητής κάποιας σχολης καλών τεχνών 2) δεν έχω στη τελική τόσα ψιλά κριτήρια από μια ταινία 3) με ξενερώνει η ταινία για τους λόγους που προανέφερα δε νομίζω όμως κύριε kaiser να έχει κανένας δικαίωμα να πει τίποτα στον άλλον σε όσα αφορά το ΓΟΥΣΤΟ (στις γυναίκες, φαγητά, ταινίες, οτιδήποτε) δημοκρατία έχουμε. get over it!
Fozzy Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 p.s. Fozzy kai predator' date=' GIATI den sas arese to "Mulholland Drive"?[/quote'] Mporeis na mou peis esi giati sou arese? (Exw pei giati de mou arese sto analogo topic tou section "Worst Movie Ever") PS: Proteinw na mazeftoume emeis oi ypoloipoi akoultouroi, pou den exoume myalo kai apla epeidh den mporoume na katanohsoume th skinothetikh/senariakh megalofyia tou Lynch, ton thavoume, na ftiaksoume ena team ki emeis "I hate David Lynch Club" Etsi mwre.. na exoume me kati na asxoloumaste otan ta multiplex den paizoun xazoamerikanies. Kai na vazoume kana gkazaki sta koultouriarika sinema...oxi tpt allo...na vlepoume thn ekrhksh kai na ikanopoieitai h katapiesmenh mas sexualikothta...
Chinaski Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Wow oreo topic!!! Diabazontas oles tis gnomes mexri stigmis, i alitheia einai oti mperdeutika ligaki. Ok sumfonite oloi oti exoume diaforetika gousta stis tainies (upokimenikotita etc). Sumfonite episis oti oloi exoume diaforetika gousta sta eidi tainion (ruzogalo me moustarda xm...den kako)! Apoti katalabaino diafonite stin koultoura kai sto "psaksimo".H kritiki matia tou kathenos mas einai telios diaforetiki. To poso psaxnete kapios einai kurios staseis zois pou diaxeete kai ston kinimatografo. Emeis (eseis, autoi) pou goustaroun na embathinoun kai perimenoun kati parapano apo mia tainia apo merikes anatinakseis (opos to thesate) eimaste kurios atoma pou mas aresei (esoteriki anagki) na to kanoume se kathe aspect tis zois mas (eite filous,eite oikogeneia, eite sxeseis, eite douleia etc). Kalos i kakos katigoriopioume ta atoma pou erxomaste se epafi me krhtirio to poso not obvious einai i den einai. Katantaei san diagonismos tou pios einai pio psagmenos, pio anhsuxos, pio dioratikos etc. Auto pou den katalabeno einai giati merikoi apo emas (esas, autous) prospathoun na miosoun tous sunomilites tous, prospathontas prota apodiksoume stous eautous mas oti eimaste ontos "anoteroi" kai oti exoume dikio. Oloi mas goustaroume tin autoepibebaiosi (it feels so good to be right, doesnt it?) p.s Den me enoxloun oi diaforoi pou skane mouri sta cinema gia logous diaforetikous apo tous dikous mou. Den mporo na tous kathgoriso i na tous krakso gia tin diaforetikotita tous, epidi katalabaino tous logous pou tous othoun. Logous pou oi idioi kateme den "blepoun". Giati lipon prospathite na diadosete auto pou "blepete" eseis (me akompso tropo tha elega). Einai epilogi tou kathenos na kanei kai na skeftei oti goustarei kai den exo kanena dikaioma na ton mioso. Sorry gia ta Greeklish paides alla exo na grapso Ellhnika pano apo 5 xronia kai efoson to epixirousa tha disanasxetousate akoma perissotera me ta orthografika mou lathoi.
Fozzy Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Pes ta re chinaski!!! Giati ok.. egw px den goustarw kai poly tis koultouriarikes tainies...alla den vgika na meiwsw kapoion pou tis vlepei (me ta x,y,z DIKA MOU krithria) dikaiwma tou einai, emena de m'enoxlei to ti vlepei o allos sto cinema.. Aftoi giati kanoun omws to antitheto?
pseira Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Εγώ πάντως όποτε ακούω την λέξη "ψαγμένος" θυμάμαι το Dawson's Creek και τους διαλόγους των 16χρονων φιλόσοφον του Κειπσαιντ........
epote Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Και φίλε epote μπορεί να διατυμπανίζεις τις αξίες του κινηματογράφου και την κουλτούρα σου και την πνευματικότητά σου, αλλά η μόρφωση που λες οτι αντιστοιχίζεται και με τα κριτήρια που πρέπει να έχει κανείς για την τέχνη, δεν διαφαίνεται στα μηνύματά σου... Και πιστέυω καταλαβαίνεις που αναφέρομαι, αφου νοιώθεις τόσο πιο εύστροφος και καλλιεργημένος από πολλούς από εδώ μέσα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί σου, ούτε κάνω προσωπική επίθεση, απλά δεν νομίζω οτι το γούστο του καθενός έχει τόση σχέση με το μορφωτικό επίπεδο.Εχω τελειώσει πανεπιστήμιο και σύντομα και μεταπτυχιακό, όμως Lynch δε μπορώ να δω ούτε για αστείο. Λάτρεψα όμως το Requiem for a dream. Είμαι φαν του Πολέμου των Άστρων και της επιστημονικής φαντασίας, αλλά βλέπω και Αλμοδόβαρ... θα σε παρακαλουσα να μην προσβαλεις το γεγονος οτι ειμαι ανωρθογραφος δεδομενου οτι δεν ξερεις το backround μου. Περα απο αυτο δεν καταλαβαινω απο που συναγεις οτι θεωρω εσενα προσωπικα αμωρφοτο. Και εμενα μου αρεσε η μερα ανεξαρτησιας, πολυ μαλιστα, αλλα οπως λες και εσυ μου αρεσε και το ρεκβιεμ και ο αλμοδοβαρ. Συμφωνα με τα κριτηρια μου ανοικεις στην κατηγορια των συνειδητοποιημενων, μη προβατων, θεατων που μπορουν να αντιληφθουν τον κινηματογραφο τοσο σαν τεχνη οσο και σαν roller coaster ride. Το αν δεν σου αρεσει ο λιντς ειναι πραγματι θεμα προσωπικο εφοσων εχεις καταληξει εκει ΣΕΙΝΗΔΗΤΑ. Ειδες 5-6 ταινιες που απαιτουν κατι παραπανω απο ποπ κορν και γερα αυτια και κατεληξες οτι αυτη η τεχνοτροπια δεν σου αρεσει. Hell εγω απαιχθανομαι τον Dalli δεν τον γουσταρω τον ανθρωπο με τιποτα. Απο που συμπαιρενεις οτι σε λεω αμορφωτο δεν καταλαβαινω. Διαφωνεις με το γεγονος οτι πρεπει να υπαρχει μια σχετικη ποικιλια στα καλιτεχνικα ερεθισματα που δεχετε ενας ανθρωπος? no hard feelings? πολλα, αλλα πισω απο ενα πληκτρολογιο δεν λεει και τιποτα ετσι δεν ειναι? Απεχθάνομαι τα έργα που για να καταλαβεις τι γίνεται πρέπει να έχεις διαβάσει πέντε βιογραφίες του σκηνοθέτη,10 συνεντεύξεις του για να μπείς δήθεν στο μυαλό του.Και θα δώσω ένα παράδειγμα ενός άλλου κατά τα άλλα καλού ας πούμε σκηνοθέτη,του Burton.΄Οταν ρωτήθηκε για το φινάλε του remake του Planet of the Apes και το τι έχει συμβεί πραγματικά ξέρετε τι απάντησε?"Δεν έχει κανένα νόημα το φινάλε,απλώς κάναμε κάτι για να εντυπωσιάσουμε"Και βγαίνεις μετά απο την αίθουσα και σπας το κεφάλι σου τι εχεί συμβεί ενω ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης σου πουλάνε μετά τρέλα. μεγεια σου με χαρα σου, δεν ειναι διολου κακο που δεν γουσταρεις τα ακαταλαβιστικα (για σενα) εργα, εχεις καταληξει σε αυτο εχοντας ενα δομημενο καλιτεχνικο backround η απλα ειδες το mulh drive δεν καταλαβες χριστο και βαφτησες ολο το σινεφιλ κινηματογραφο υποκρισια? Και επειδή αναφέρθηκε και το flying daggers,ξέρετε γιατί δεν μου άρεσε...γιατί στον κινηματογράφο περιμένω διαλόγους τουλάχιστον καλύτερους απο ένα επεισόδιο της Λάμψης,να μη μιλήσω για το σενάριο της ταινίας."Με φόντο έναν πόλεμο ένα ερωτοχτυπημένο ζευγάρι προσπαθεί να επιβιώσει ενώ όλοι είναι εναντίον τους"θεέ μου τι πρωτοτυπία..να μη μιλήσω για την μονομαχία των 2 αντιζήλων,τύφλα να χει ο Φώσκολος και το χώμα βάφτηκε κόκινο..Αλλά ξέχασα ήταν Κινέζικο άρα αριστούργημα. ανοησιες....θα σε παρακαλουσα να μου υποδηξεις ενα σεναριο-βιβλιο-θεατρικο-ποιημα που να ειναι πιο πολυπλοκο. Hell η οδυσσια ειναι απλα ενα road movie και η ηλιαδια μια ιστορια τσαμπουκα.... απο την αλλη η ομορφια του house of the flying daggers (οση ομωρφια ειχε γιατι ουτε εγω το βρηκα θαυμασιο, απλα ωραιο) ηταν η εξαιρετικη χρωματικη παλετα του, το γεγονος οτι εδωσε στον ιμπρεσιονισμο κινηση, ολη η ταινια ηταν σαν ζωγραφισμενη απο το μονε και το σεζαν, κατα τη γνωμη μου αυτο κατι λεει γιατι ο ιμπρεσιονισμος σε ενα στατικο περιβαλον ειναι αναγνωσημος απο τον εγγεφαλο ενω σε ενα περιβαλον με ρεαλιστικες ανθρωπινες μορφες και πραγματικα κινησιολογικα μοτιβα κυνδηνευει να γινει γελειος. τι να τo κάνω να έχει φοβερή σκηνοθεσία, "βάθος σεναρίου" και άλλες τεχνικές λεπτομερείς μια ταινία όταν οταν απλα εισαι εσωτερικα ψαγμενος και οι εκρηξεις δεν αρκουν για να σου δωσουν μεγαλυτερη εσωτερικη και εξωτερικη κατανοηση τι κανεις? Ενας φίλος μου έλεγε συνέχεια "γ@μ@τη ταινια το Mullholland" και με έπρηζε να το δω, αλλά όταν τον ρώτησα με τι έχει να κάνει, τα μασούσε. Όπως και ο ίδιος ο σκηνοθέτης..Αλλά βέβαια...ότι δεν καταλαβαίνουμε, είτε μας τρομάζει είτε το θεωρούμε ιδιοφυες...Ή μήπως το θεωρούμε ιδιοφυές επειδή μας τρομάζει (οτι το πιάνουν οι άλλοι, ενω εμείς οχι..) ο επομενος που θα αναφερει τον Lynch θα φαει μια βδομαδα ban και αυτο γιατι δεν τον εχω μπροστα μου να του σπασω τα πλευρα. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΝΤΣ!!! Ας επικεντροθουμε στα υπολοιπα, πχ τον κουστουριτσα η τον κουροσαβα και γιατι οχι τον γαμημενο τον μαν, το κολατεραλ μια χαρα ταινια ηταν αλλα ο κοσμος το θεωρησε κατωτερο του blade. παρολαυτα, γιατι διαχωριζουμε τη τεχνη απο τα μαθηματικα ας πουμε? Δεν περιμενουμε απο ενα μπακαλη να ληνει διαφορικες εξισωσεις κατ επεκταση δεν περιμενουμε απο ενα χαζοπαιδακι που βλεπει αποκλειστικα bruckheimer να καταλαβει ριτσο. Its as simple as that. Να ρωτησω κατι ολους τους πολεμιους του ακαταλαβιστικου κινηματογραφου, Elliot, Σεφερη, Heminway, Καρυοτακη εχετε διαβασει ποτε η το ευρως του καλιτεχνικου σας κωσμου περιοριζεται στο the rock και το Evangelion? Γιατι αν ναι η συζητηση απλα δεν εχει νοημα. Για τον ιδιο λογο που απαιτουμε απο τον μεσο ανθρωπο να εχει γνωσεις ιστοριας και μαθηματικων για τον ιδιο θα επρεπε να απαιτουμε να εχει και γνωσεις τεχνης. Ειναι προφανες οτι στη σημεια υπαρχουν διαφωνιες (lynch η αλμοδοβαρ) αλλα εδω μιλαμε για χαος. Ειναι προφανες οτι το να μην ξερεις τοπολογια δεν κανει κατωτερο απο εναν φυσικο οπως και το να μην καταλαβαινεις η αναγνωριζεις τα πιο λεπτα σημεια του πικασο δεν σε κανει κατωτερο απο τον αισθητικο φιλοσοφο, αλλα μια υποτυποδης βαση ΠΡΕΠΕΙ να υπαρχει
Fozzy Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Lol...to Evangelion to pernw san mpixth gia mena... mias kai to latrepsa... An h syzhthsh opws les epote den exei nohma tote mhn perneis meros. Den eimai polemios tou akatalavistikou kinhmatografou, apla so far oti exw dei me afhse adiaforo. Oute thema to kanw... oute post me titlo "Ti malakia ergo htan afto tou Lynch" ekana oute arxisa na vrizw kai na xarakthrizw tous koultouriarides tou forum... H texnh opos xilioeipothike einai kati ypokeimeniko, kai to gousto tou kathenos prosopikh ypothesh. Ti parapanw na pw dld? OK nai.. emena m'arese to evangelion s'esena mporei na mhn aresei. den tha pethanw k olas oute tha se pw vlaka oute tha ftiaksw topic me titlo "Oi ellhnes anime theates" I don't give a f*ck! Afto pou lew k egw kai oi perissoteroi parathroume, einai h mania kapoiwn kallierghmenwn k koultouriaridwn (opws thelete peite tous) na katakrinoun olous emas, xwris sthn telikh na mas kseroun k apo xtes (ti rolo varame..apo pou hrthame ti exoume dei k ti den exoume dei kai poia einai ta krithria me ta opoia krinoume an h tade tainia mas arese 'h oxi) Get Over It!
crAss Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Πες τα ΕΡΟΤΕ... Εκτός των άλλων ο κινηματογράφος είναι και τέχνη, είτε μας αρέσει είτε όχι. ΑΝ κάποιοι από Χόλυγουντ μεριά σερβίρουν σκουπίδια οκ τι να κάνουμε, απλώς δεν τα βλέπουμε. Και όσο για ταινίες που θέλουν και λίγο μυαλό ε τι να κάνουμε, άλλοι θέλουν να το ψάξουν, άλλοι βαριούνται (δικαίωμά τους που θέλουν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους διαφορέτικα, θεμιτό είναι) και άλλοι είναι απλά κομπλεξικοί και κράζουν αυτούς που τα βλέπουν επειδή δεν μπορούν να δουν αυτό που βλέπουν οι άλλοι. Το ίδιο συμβαίνει με τα βιβλία (πχ εμένα μου αρέσει να διαβάζω Hesse, Camus, Kafka που άλλοι τους βρίσκουν περίεργους), το ίδιο συμβαίνει με τη μουσική (σχεδόν όλοι με λενε τρελό που μου αρέσουν έργα του Χρήστου, του Ξενάκη, του Berio, του Ligetti κλπ), με τη γλυπτική/ζωγραφική (πόσοι έχουν πάει στο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Σαλόνικα? και από αυτούς πόσους άγγιξαν τα εκθέματα?) Μην το ψάχνεται...Απλώς όλοι είμαστε διαφορετικοί τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Το κακό αρχίζει όταν κάποιοι νιώθουν ανασφαλείς και προσπαθούν να ισοπεδώσουν οτιδήποτε δεν μπορούν να κατανοήσουν... crAss
epote Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 ρε fozzy εισαι τοσο χοντροπετσος πραγματικα η απλα το παιζεις? ελεος, δεν καταλαβαινεις τι λεω? αυτο που λεω ειναι οτι οι ελληνες θεατες δεν ξερουν προπαιδια! αυτο λεω! Δεν κατηγορω που δεν λυνουν διαφορικες αλλα κατηγορω που δεν ξερουν προπαιδια! (δηλαδη βρισκουν το blade πιο καλο απο το aviator κ.ο.κ η τεχνη ειναι υποκειμενικη αλλα ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ. υποκεμινεσμινος ειναι να μην σου αρεσει ο λθντς αλλα να σου αρεσει ο miyazaki οχι να μην σου αρεσει ο λιντς και να σου αρεσει ο γου! τοσο δυσκολο ειναι αυτο που λεω?!)
predator Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2005 wow αφου το είδα και αυτό τι άλλο να πω. mod να απειλεί με ban επειδή του τελειωσαν προφανώς τα επιχειρήματα. δεν είναι μονο ο lynch ρε epote. είναι γενικά τo όλο κολυμα εγκεφαλου που διακρίνει κοινωνικά στρώματα εδώ στην ελλάδα. δεν είναι μονο στον κινηματογράφο. ας πούμε αυτοί που ακούνε gothic υποβαθμίζουν αυτούς που ακούνε σκυλάδικα και τους λένε ακουλτουρους και ρηχούς, αυτοί που παίζουν RPG και strategy τα χώνουν στους counterαδες και τους λενε κολιμενους και πάει λέγοντας. ως λαός είμαστε δυστυχώς πολύ στενομυαλοι για να καταλάβουμε ότι ο κάθε άνθρωπος κάνει τις δικες του επιλογές ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και ναι εμενα δε μου αρέσει το cult, το "σινεφιλ" και πάει λέγοντας. αυτό δε με κάνει παιδάκι αλλα ούτε και αμόρφωτο. ξέρω ότι υπάρχουν τέτοιες ταινίες, έχω δει αρκετές ώστε να σχηματίσω άποψη για αυτές, δε λέω απλά ότι δε μου αρέσουν χωρίς να έχω μετρο σύγκρισης. και δεν είναι ότι μου αρέσει μονο το AvP και οι χολιγουντιανικες παραγωγες, μου αρέσουν και πολύ πιο "σοβαρές" (κατ' εσάς) ταινίες, πχ το "das boot" του petersen η γενικά ο stone και ο kubrick. αυτές οι ταινίες και σκηνοθέτες όμως με εκφράζουν, μου προσφερουν κάτι και πάνω από όλα δεν με ξενερώνουν με το να με βάζουν σε μια διαδικασία ανεύρεσης του νοήματος τους. ξεκολατε απο την καραμέλα των εκρήξεων. δεν είπε κανείς ότι βλέπουμε μόνο Action ταινίες. και δε χρειάζεται να ρίχνετε τόσο χαμηλά το επιπεδο της κουβέντας λεγοντας πως ειναι θεμα καταπιεσμενης λιμπιντο γιατι δε τιμα κανεναν μας. και όσο το τι πρέπει να έχει και τι όχι ο καθε άνθρωπος είναι εξίσου άτοπο. γιατι μπορεί ας πούμε ο περιπτεράς να μην ξέρει μαθηματικά ή ο παπους στο καφενείο να μην ξέρει γράμματα αλλά έχει τέτοια πείρα ΖΩΗΣ που μας κολάει όλους εδω στον τοίχο. i rest my case
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.