Προς το περιεχόμενο

Από Ρ4 3TGHz στον Α64 3500+...εντυπώσεις!

Yannis1976

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Από τον Pentium4 στον Athlon64…εντυπώσεις!

Πριν τα Χριστούγεννα προχώρησα σε μία αναβάθμιση και άλλαξα έναν Pentium4 στα 3GHz και πήγα στο αντίπαλο στρατόπεδο παίρνοντας έναν Athlon64 3500+ με μία μητρική MSI K8N Neo2. Αρχικά ήμουν αρκετά σκεπτικός στο να προχωρήσω στην αναβάθμιση αφού ο Pentium ήταν ήδη γρήγορος. Αυτό που με τράβηξε στον Athlon64 ήταν το Cool n Quiet και όλες οι γνώμες για υψηλή ταχύτητα. Λοιπόν οι εντυπώσεις μετά από έναν ολόκληρο μήνα χρήσης του είναι οι εξής:

1)Χρήση στα Windows:

Εδώ τα πράγματα είναι λιγάκι πιο αργά. Το Hyper Threading του Pentium4 το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν το αποχωριστείς. Πολλές φορές τρέχω μαζί ένα word, πολλά παράθυρα Mozilla και Bittorrent στο βάθος μαζί βέβαια με όλα τα γνωστα antivirus, firewall και άλλα. Ε, λοιπόν και όμως υπάρχει μία πολύ μικρή διαφορά υπέρ του Pentium. Όλα φαίνονταν πιο ομαλά και τα προγράμματα εμφάνιζαν περισσότερη απόκριση. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι ο Α64 είναι αργός. Τώρα πια ούτε και μου φαίνεται αυτή η διαφορά και το σύστημα μου φαίνεται μία χαρά. Απλά τις 2-3 πρώτες ημέρες αντιλήφθηκα αυτή την καθυστέρηση..

2)Σταθερότητα:

Και εδώ μου φαίνεται ότι η πλατφόρμα της Intel ήταν καλύτερη. Πιθανότατα να φταίει και η μητρική της MSI, αλλά στην αρχή τουλάχιστον μέχρι να την ψάξω λίγο περισσότερο και να βρω απαντήσεις στα διάφορα forums, είχα κάποια μικρά κολλήματα. Για παράδειγμα το sygate firewall δεν με άφηνε να κλείσω τον υπολογιστή αφού κόλλαγε στο shutdown. Με τη μητρική της asus δεν υπήρχε το αντίστοιχο πρόβλημα. Τώρα τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί με το Outpost.

3)Παιχνίδια:

Εδώ η διαφορά είναι αξιοσημείωτη υπέρ του Α64. Αν και δεν το περίμενα, τα τρισδιάστατα παιχνίδια τρέχουν πιο ομαλά και γρήγορα. Μετροπρογράμματα δεν έτρεξα, αλλά στα παιχνίδια που παίζω είδα διαφορές από την 1η μέρα! Την πρώτη διαφορά την παρατήρησα στο Fifa 2005, το οποίο στην υψηλότερη ανάλυση (1280χ1024) με full detail είναι αισθητά πιο γρήγορο. Τα ίδια και με το FarCry, το οποίο είναι άψογο και αυτό στα 1280x1024 και με 2χΑΑ. Προσοχή, η κάρτα γραφικών ήταν η ίδια (Χ800 Pro πειραγμένη).

4)Θερμοκρασία, θόρυβος:

Εδώ απογοητεύτηκα λίγο, αφού περίμενα μάλλον περισσότερα. Το Cool n Quiet δουλεύει άψογα αυξομειώνοντας την συχνότητα του Α64. Το ίδιο και το fan control της μητρικής. Παρόλα αυτά η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους 32C μέχρι τους 55C. 32 βαθμούς πιάνει το σύστημα όταν δεν κάνει απολύτως τίποτα, ούτε καν να κατεβάζει κάποιο Bittorrent. Με μία μέση χρήση όπως τώρα (Word, MS Outlook, 2 παράθυρα Mozilla, 1 BT) η θερμοκρασία είναι στους 35C και ο ανεμιστήρας γυρνάει στην ελάχιστη ταχύτητα. Όταν όμως τρέξω κάποιο παιχνίδι η θερμοκρασία φτάνει ακόμα και τους 55! Με τον Pentium (Northwood) τα πράγματα ήταν περίπου ίδια, γεγονός που δεν το περιμενα αφού ο Ρ4 έτρεχε συνεχώς στα 3GHz. Ο θόρυβος και στα δύο ήταν περίπου ίδιος αφού είχα φροντίσει και στον Pentium για το θέμα αυτό. Επίσης η μητρική έχει ένα bug και δείχνει υψηλότερες θερμοκρασίες κατά 5-8C αν δεν την κάνετε επανεκκίνηση μετά το πρώτο άνοιγμα του υπολογιστή!!

Συμπεράσματα:

Γενικά την αναβάθμιση δεν την μετάνιωσα. Η διαφορά στα παιχνίδια είναι αισθητή, ενώ και η διαφορά στα windows συνηθίζεται μετά από λίγο. Το πακέτο A64-Nforce3 το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Δημοσ.

Well done... :)

Αν και τελικά νομίζω ότι οι ασχολίες σου (βλέπε καθημερινά προγράμματα και δουλειές που κάνεις) καθορίζουν και ποιόν έχεις ανάγκη περισσότερο.

• Super Moderators
Δημοσ.

gia thn xrhsh sta windows pou les 8a alla3ei pros amd kai auto dioti sto telos tou xronou vgainoun Amd CPUs me Dual Core dld hardware "hyperthreading" :D

Δημοσ.
gia thn xrhsh sta windows pou les 8a alla3ei pros amd kai auto dioti sto telos tou xronou vgainoun Amd CPUs me Dual Core dld hardware "hyperthreading" :D

Μην ξεχνάτε και τα WinXP 64. ΟΤΑΝ τα βγάλει η M$, η ψαλίδα θα ανοίξει αισθητά υπέρ των Athlon64

Δημοσ.

Εγω θα έλεγα κάτι άλλο...

αν σε έβαζα σε ένα δωμάτιο να δοκιμάσεις 2 PC , το ένα Intel & το άλλο AMD.

Και δεν σου έλεγα ποιό είναι ποιό.

Θα το έβρισκες ποιό είναι το Intel νομίζεις ?

[ no offense ]

Δημοσ.

Yanni, oso afora tin thermokrasia, exo to neo2 platinum kai ton 3500+ kai apo to proto "kalimera" mou deixnei 39-43 to poly, me to stock cooler. Sxetika me to sygate (to opoio xrisimopoio) den mou parousiase pote to problima pou aneferes me to shutdown. Kata ta alla to exo auto to mixanima kapou 2 mines kai eimai apolyta euxaristimenos. To exo anoixto apo tin proti mera pou to pira, kai tou kano kana restart kathe 3-4 meres, oute restart apo mono tou mou parousiase, oute tipota ;)

Δημοσ.

Ρε παιδιά τα win64 απο ότι φαίνεται θα συμπέσουν με την έλευση των καθαρόαιμων 64μπιτων ΙΝΤΕΛ επεξεργαστών, οπότε και η ΙΝΤΕΛ δεν έχει να φοβαται (πιστεύω)πολλά...

Δεν ξέρω ουτε εχω ακούσει τίποτα για τις δυνατότητες των τσιπ και κατά πόσο θα συναγωνίζονται τους Α64.

Επίσης dual core τσιπάκια θα κυκλοφορήσουν και από τις δυο εταιρίες ταυτόχρονα, αλλά από οτι είδα η λύση της ΙΝΤΕΛ απογοητεύει καθώς το τσιπ, θυμίζει τις κασετινες των αρχικών PII + PIII ....

Και ουτε καν θέλω να φανταστώ τι ψύξη θα θέλει εκείνο το πράγμα......

Δημοσ.

pseira μας βγάζεις λίγο Off-Topic.

Σε άλλο thread που μιλάει για τα Windows XP 64BIT αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες περί αυτών.

Dual Core θα έρθει σχεδόν 100% σίγουρα πρώτα από την AMD.

Τώρα για την πρώτη "ίσως" Dual Core παρουσίαση της Intel...ακούστηκαν πολλά...

εκ των οποίων τα μόνα "ίσως" αληθινά είναι περί κατανάλωσης...280+ Watt...

Και για ψύξη... φου!

Δημοσ.

Yannis1976 βασικά αυτά που παρατήρησες είναι αυτά που ήταν και αναμενόμενα από τα διάφορα reviews και συγκριτικά...

Πάντως για να είμαι ειλικρινής με χαλάει για άλλη μια φορά η εντελώς "υποκριτική" και "καθοδηγητική" συμπεριφορά της Microsoft! 64bit επεξεργαστές υπάρχουν και πωλούνται σαν τρελοί (δεν μιλάμε για μικρό μερίδιο της αγοράς που να φοράει Amd64..) και παρόλα αυτά η MS συνεχίζει να μας αγνοεί και να παίζει το παιχνίδι της Intel για να μην φανεί πόσο ξεβράκωτη είναι αυτή τη στιγμή στην αγορά!!

Τώρα για τα dual-core που αναφέρετε.. άντε να δούμε γιατί πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε πάλι κανένα σκηνικό τύπου "Hammer" που όλο τον ακούγαμε.. και όλο δεν τον βλέπαμε.. ή κανένα "φιάσκο" τύπου dual-cpu που έταζαν πολλά αλλά λόγω καταστάσεων έδωσαν πολύ λίγα!!

Δημοσ.
Εγω θα έλεγα κάτι άλλο...

αν σε έβαζα σε ένα δωμάτιο να δοκιμάσεις 2 PC ' date=' το ένα Intel & το άλλο AMD.

Και δεν σου έλεγα ποιό είναι ποιό.

Θα το έβρισκες ποιό είναι το Intel νομίζεις ?

[ no offense ']

Όπως είπα και στο αρχικό post, εξαρτάται από την εφαρμογή...Στο Fifa θα το καταλάβαινα αμέσως, όπως και στα Windows με δέκα παράθυρα Mozilla και ένα Word ανοιχτό.

Δημοσ.
Yanni, oso afora tin thermokrasia, exo to neo2 platinum kai ton 3500+ kai apo to proto "kalimera" mou deixnei 39-43 to poly, me to stock cooler. Sxetika me to sygate (to opoio xrisimopoio) den mou parousiase pote to problima pou aneferes me to shutdown. Kata ta alla to exo auto to mixanima kapou 2 mines kai eimai apolyta euxaristimenos. To exo anoixto apo tin proti mera pou to pira, kai tou kano kana restart kathe 3-4 meres, oute restart apo mono tou mou parousiase, oute tipota ;)

Kαι εγώ το stock cooler άφησα αφου είναι πολύ αθόρυβο και κάνει καλά τη δουλειά του αν δεν κάνεις overclock. Αυτή τη στιγμή έχω 5 παράθυρα Mozilla, Shareaza, Outlook, Outpost firewall και άλλα και η θερμοκρασία είναι στους 33C. Από ότι είδα λίγο στο Ιντερνετ η τελευταία έκδοση του sygate παρουσίαζε αυτό το πρόβλημα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...