ioneyez Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2005 Mετά από πολύμηνη έλλειψη χώρου στους σκληρούς δίσκους μου (είμαι με 2 τιγκαρισμένους 80άρηδες ΙΒΜ Deskstar 120GXP 7.200RPM 2MB Cache σε PATA αυτή τη στιγμή) και αναμονή σχετικής οικονομικής ευμάρειας ήρθε επιτέλους η στιγμή που θα πω αντίο στον προβληματισμό τι να σβήσω για να κατεβάσω αυτό που θέλω. Αποφάσισα λοιπόν ότι ο καλύτερος τρόπος να λύσω το πρόβλημά μου μεσοπρόθεσμα και με επιφύλαξη μακροπρόθεσμα καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσα terabytes μπορούν να μας προσφέρουν τα αγαπημένα μας μουλαράκια και βατραχάκια είναι να χτυπήσω μισό terabyte και να εφοδιαστώ με 2 σεβαστούς 250άρηδες Hitachi 7K250 7.200RPM 8MB Cache με σύνδεση SATA τους οποίους θα προμηθευτώ από εδώ. Τους δίσκους θα φιλοξενήσει προς το παρόν μία ABIT KR7A-133 RAID μητρική με ενσωματωμένο RAID controller. Στόχος μου είναι όταν αντικαταστήσω μητρική/επεξεργαστή/μνήμη κάποια στιγμή επόμενης οικονομικής ευμάρειας να μη χρειαστεί να δώσω φράγκα και για σκληρό δίσκο καλύπτοντας παράλληλα τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες αποθηκευτικού χώρου. Για να συνδέσω τους SATA σκληρούς στην IDE μητρική θα την εφοδιάσω με αυτό το ανταπτοράκι. Στη συνέχεια θα ήθελα να χρησιμοποιήσω επιτέλους τον RAID controller της μητρικής μου που υποστηρίζει RAID 0, RAID 1 και RAID 0+1 και σκεφτόμουν να τους συνδέσω σε RAID 0 προφανώς για την αύξηση του transfer rate. Εδώ αρχίζουν όμως τα αλλά... Αρχικά σκέφτομαι ότι θυσιάζω τη μισή μου χωρητικότητα! Στη συνέχεια θέλω να κάνω overclock σύντομα οπότε φαντάζομαι ότι αυξάνοντας το FSB αυξάνονται και οι πιθανότητες να κάτσει στραβή με τους δίσκους και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό όταν παίζει RAID 0. Τέλος μου υπενθυμίζω πόσο γρήγορα καταναλώθηκαν τα 160GB που ήδη έχω και συνειδητοποιώ ότι ουσιαστικά λιγότερο από 100GB εξτρά δεν είναι και τόσο καλή καβάτζα. Βέβαια θα ξεκινήσω με εγκατάσταση των XP από την αρχή οπότε θα ξεφορτωθώ πράμα αλλά και πάλι αυτό το ρημάδι το ADSL κατεβάζει όταν θέλει... Ιδανικά θα ήθελα αντί για 2 να έπερνα 4 δίσκους και να τους έβαζα σε RAID 0+1 (stripping και mirroring) και να είχα το κεφάλι μου ήσυχο από όλες τις απόψεις. Αντικειμενικά καίγομαι περισσότερο να δω τα GB να εκτοξεύονται παρά τα MB/s αλλά θέλω οι δίσκοι να εμφανίζονται σαν ένας. Δεν μπορώ να βάλω RAID JBOD (Just a Bunch Of Drives) γιατί δεν το υποστηρίζει ο RAID controller αλλά και εκτός αυτού το θεωρώ αστείο καθώς έχεις τους ίδιους κινδύνους με το RAID 0 και χειρότερη απόδοση από τον κάθε δίσκο ξεχωριστά. Φαντάζομαι δεν παίζει κάτι με software έτσι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και θέλω συμβουλές, κρίσεις και προτάσεις!
theglassicon Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2005 Σε RAID 0 θα έχεις ένα δίσκο με χωριτικότητα το άθροισμα των δύο και μεγαλύτερη ταχύτιτα διαμεταγωγής από τον κάθε ένα.....αυτό να κάνεις....τώρα για το o/c.....ο θεός βοηθός
ioneyez Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2005 theglassicon το σκέφτομαι για o/c καθώς η μητρική μου έχει VIA KT266A chipset το οποίο δυστυχώς δεν προσφέρει δυνατότητα PCI/AGP lock παρά μόνο divider frequency ratios [FSB:AGP:PCI] με επιλογές το [3:2:1] και [4:2:1] οπότε ακόμα το σκέφτομαι αν θα το τολμήσω το o/c με το RAID 0. Αυτή τη στιγμή το σύστημα λειτουργεί με μαμίσιο FSB στα 133MHz και [4:2:1] divider ratio. Έχω όμως OCZ Technologies PC2700 Rev 3.2 512ΜB DDR RAM που σηκώνει 400Hz FSB αέρα και με πονάει να τη βλέπω να χαραμίζεται! Πάντως λένε ότι η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς... αλλά και ότι κάλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι!
poulinos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2005 meta apo overclock to raid mou katereuse theoritika .otan ekana reboot kai tin cpu sta kanonika ola ok.
ioneyez Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2005 poulinos θα το εκτιμούσα απεριόριστα αν μπορούσες να δώσεις λεπτομέρειες του συστήματός σου, του RAID setup και του o/c!
poulinos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2005 poulinos[/b'] θα το εκτιμούσα απεριόριστα αν μπορούσες να δώσεις λεπτομέρειες του συστήματός σου, του RAID setup και του o/c! msi k8t me via chipset me onboard raid me 2 x 160 gb western digital sklirous diskous se raid 0 me 512 kingston me psiktra kai cpu amd 3000 64 bit.tin mnimi bgaltin stin akri den nomizo oti fteei se kati.mexri fsb 220 ola ok .meta ta 220 kati otan bootaro xekinaei to pc alla otan ftanei sto raid kai anagnorizei disko mou ta ebgaze ligo kinezika kai den mporese na bootarei apo to raid.to girisa sta default kai ola ok.default gia mena einai to 220.xexe.edosa kai parapano reuma se agp kai mnimes kai cpu alla tipota.apo oti thimame oi sata einai poli euesthitoi sto o/c kai trone tetia friki.pantos sigoura sto board mou den iparxei kati pou na mporo na allaxo gia na mioso tin taxitita tou sata.se auta me nforce exei alli taxitita gia agp alla oute ekei xero an exei gia sata.ama breislisi pes mou kai mena.
ioneyez Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2005 Δήλαδή αν κατάλαβα καλά το σύστημά σου τρέχει με 200MHz FSB μαμίσιο το οποίο έχεις ανεβάσει στα 220MHz έτσι; Δε μου είπες πάντως τι divider frequency ratio και τι RAID controller έχεις. Μια ιδέα που έχω πάντως για το σύστημά μου επειδή η μητρική μου δεν έχει PCI lock είναι αντί να χρησιμοποιήσω τον onboard RAID controller να πάρω έναν 2κάναλο SATA Silicon Image 3112 RAID controller που υποστηρίζει και PCI στα 66MHz και θεωρητικά να λύσω το πρόβλημα του o/c.
tzoykas Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2005 Χωρίς PCI lock είχα προβλήματα με περιφερειακά και corruption σε δίσκους (και ούτε καν σε RAID). Οπότε δε θέλω να σκέφτομαι τι προβλήματα μπορεί να έχεις σε RAID array. Αν θέλεις οπωσδήποτε να πειραματιστείς τότε κάντο πριν γεμίσεις τους δίσκους σου με data που θεωρείς ζωτικής σημασίας. Παίξε λίγο καιρό και δες αν έχει προβλήματα. Δυστυχώς νομίζω ότι μόνο έτσι θα δεις τι γίνεται καθώς ο καθένας μας έχει άλλο hardware από σένα και αυτά είναι ως γνωστόν του διαβόλου . Πάντως αν τα δεδομένα σου είναι όντως ζωτικής σημασίας, μήπως είναι καλύτερα να κάτσεις στα αυγουλακια σου όπως προτείνεις και συ άλλωστε; Η απόδοση των δίσκων σου φαντάζομαι ότι θα είναι καλύτερη ανταμοιβή από την απόδωση της μνήμης σου (αν κατάλαβα καλά παίζει πολύ Video? )
ioneyez Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2005 Καλά κατάλαβες tzoykas παίζω αρκετό encoding γι αυτό ψάχνομαι με bandwidth και RAID 0. Τελικά προς τα εκεί που λες καταλήγω δηλαδή να δω πρώτα πως πάει χωρίς να έχω φορτώσει τίποτα και μετά να καταλήξω. Βασικά καθώς τώρα παίζει αέρας με ψύκτρα Zalman το o/c θα είναι καθαρά από περιέργεια ενώ στη συνέχεια που θα έρθει ένα Asetek Waterchill θα ανεβάσω ανάλογα τα MHz.
tzoykas Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2005 ioneyez, καλή τύχη και όταν βγάλεις συμπεράσματα, κάνε ένα ποστ να μαθούμε νεα . Ετσι όπως πάω θα χρειαστώ τη λύση σίγουρα ...
dpolal Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2005 Εγώ θα σου πρότεινα να μην πειράξεις το μηχάνημα με o/c αφού δεν κλειδώνει όπως λες το AGP/PCI... Όλα τα περιφερειακά σου λειτουργούν με τον δίαυλο pci οπότε με το πείραγμα του fsb πειράζεται και αυτός και επηρεάζει έτσι τα πάντα, sata, ide, usb, όλα. Δηλαδή μπορεί να σου κτυπήσει ακόμα και το dvd-rom. Eπίσης ακόμα και αν αρχικά όλα δείχνουν οκ μπορεί μακροπρόθεσμα να έχεις πρόβλημα με τις συσκευές σου. Καλύτερα να παίξεις εκ του ασφαλούς με τα data σου παρά να τα κλαις μετά...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.