Προς το περιεχόμενο

Αποτυχημένο BIΟS Update??? ***SOS***

thefirestarta

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το πσρακάτω σύστημα έιχε 128ΜΒ RAM.Ένας φίλος μου αποφάσισε να προσθέσει 256ΜΒ ακόμα με ένα τσιπάκι SDRAM 133MHz.(αγορασμένο σήμερα από Πλαίσιο).Όταν το εγκατέστησε, η μητρική αναγνώριζε μόνο τη RAM που βρισκόταν στο πρώτο slot (128 η 256ΜΒ αντίστοιχα).Έκανε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, χωρίς αποτέλεσμα.

'Ετσι κατέβασε από την Chaintech το τελευταίο BIOS και προσπάθησε να το φλασάρει.Μόλις πήγε να το περάσει από τη δισκέτα, το πισι κόλλησε...

Έβγαλε την μπαταρία του BIOS, έκανε clear CMOS, χωρίς αποτέλεσμα.Τώρα μόλις ανοιγει τον υπολογιστή, όλα ακούγονται κανονικά, (ανεμιστήρας επεξεργαστή, σκληρός δίσκος κλπ.),αλλά εμφανίζεται μια μαύρη οθόνη...

Σύστημα:

CPU P3 667MHz

M/B Chaintech CT-6ATA2 (VIA Apollo Pro 133)

VGA Voodoo 3 3500

Κάποια πιθανή εξήγηση;Κάποια βοήθεια;Ή η μητρική πάει;

Τhanks. :roll:

Δημοσ.

Αν η μητρική σου έχει αφαιρούμενο EPROM BIOS, μπορείς να τη σώσεις, αρκεί να βρείς ίδια μητρική. Αφαιρείς το τσιπάκι από την καλή μητρική, το βάζεις στη δικιά σου, μπουτάρεις μ' αυτό και ΕΝΩ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΣ το αφαιρείς (με προσχή μη σου γλυστρίσει κανένα κατσαβίδι και τη βραχυκυκλώσεις) και βάζεις το δικό σου τσιπάκι. Στο σημείο αυτό ξαναφλασάρεις το BIOS (κατά προτίμηση το παλιό αν έχεις πάρει backup) και είσαι εντάξει. Το είχα κάνει παλιά και δούλεψε. Το θέμα είναι το πού θα βρείς ίδια μητρική. Πόσταρε το θέμα, ή ψάξε σε κανένα μαγαζί αν έχει τίποτα τέτοια να σου δανείσει.

Δημοσ.

hm na ipotheso oti de skeftike na kratisei backup apo to bios tou..

Stin periptosi pou den einai dual bios (pou sigoura den einai) nomizo oti prepei na to pas sto kataskeuasti.... se kapoio service tes pa.Den eimai sigouros gia to ti magkia paizete pantos etsi ftiaxnete.

oso gia mpataries kai clear cmos.... tsampa kopos. ama ginei tarzania sto flash pas gia allagi ...

Δημοσ.

Σχεδόν σίγουρα το BIOS είναι πάνω σε DIL Flash EEPROM chip σε βάση, και αφαιρείται. Το "κόλπο" ονομάζεται "ROM hot-swap" και το έχω κάνει κάμποσες φορές με επιτυχία. Δε χρειάζεται καν να βρεις ίδια μητρική, απλά μητρική που να χρησιμοποιεί BIOS ίδιου revision (και ίδιου κατασκευαστή, εννοείται), πχ Award BIOS v.6 ή παρόμοιο. Μπορείς να κάνεις flash τη ROM στην άλλη μητρική. Τα βήματα είναι τα εξ'ης (εννοείται πως το default είναι με κλειστό τον υπολογιστή):

1. με ένα κατσαβίδι αφαιρούμε τη ROM, με προσοχή, σπρώχνοντας σιγά σιγά και από τις δύο πλευρές

2. επανατοποθετούμε την ROM στο socket χωρίς όμως να τη σπρώξουμε τελείως μέσα στο socket` μπορούμε να κάνουμε δοκιμές για το πόσο θα τη σπρώξουμε, ώστε να μπορούμε να την αφαιρέσουμε με το χέρι

3. ανοίγουμε τον υπολογιστή, και προσέχουμε στο BIOS να είναι ενεργοποιημένο το ROM shadowing και απενεργοποιημένα όλα τα BIOS flash protections

4. φορτώνουμε καθαρό DOS από δισκέττα

5. ενώ ο υπολογιστής δουλεύει (DOS) αφαιρούμε τη ROM, με μία κίνηση` μισοβγαλσίματα μπορεί να την χαλάσουν

6. τοποθετούμε την "χαλασμένη" ROM στο socket, επ'ίσης με μία κίνηση, και τη σπρώχνουμε

7. τρέχουμε το flash program (πχ awdflash) και γράφουμε κανονικά τη ROM

8. κλείνουμε το PC, αφαιρούμε την updated ROM και βάζουμε τη "μαμίσια"

9. τοποθετούμε την updated ROM στο PC από το οποίο προήλθε

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να βγει σφάλμα από το flash program για το binary, ότι δεν ταιριάζει με τη ROM. Αυτό λύνεται με ένα απλό rename του bin αρχείου.

Τέλος, να πω πως έχω σχεδιάσει και φτιάξει ένα ωραίο ROM switch, με το οποίο έχω κάνει "double BIOS" όλες μου τις μητρικές, με ένα απλό διακοπτάκι (ή jumper). Flash EEPROMs υπάρχουν άφθονες από χαλασμένες μητρικές, και δουλεύουν μιά χαρά! Ακόμη, η μία ROM είναι "write disable" μέσω ενός jumper, και δε σβήνεται από οποιοδήποτε πρόγραμμα ή πρόβλημα. ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...