afnman Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2004 Καλησπέρα παιδιά και καλές γιορτές!! Eχω εναν P4(socket 478) στα 2Ghz και ASUS P4B.Λοιπόν θα ήθελα να τον υπερσυχρονίσω αλλά δεν ξέρω πως.Για την ακριβεία φοβάμαι μην τον κάψω. Μηπώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος?
Theodore Tsi Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2004 logika mesa apo bios an pas tha sou exei kapou rithmisi manual gia na singroniseis esi to pc sou ekei pou thes....me to malako omws giati mborei k na trexeis.....bres prwta programmata gia parakolouthisi thermokrasias k kapoio kalo benchmark program(gia na mboreseis na pieseis to pc meta to o.c gia na deis an paramenei stathero to systima) k meta xekinas....
afnman Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Λοιπόν, το motherboard exei kάτι DIP switches.Κάποιους γιά CPU frequency Multiple με τιμές (10χ κτλ) και κάποιους για CPU frequency (MHZ) ....Μπορει να μου εξήγησει κανείς τι είναι αυτά.....Οταν λέμε οτι έχω cpu 2ghz ti εννοούμε?
tzoykas Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 afnman, πας να δοκιμάσεις κάτι που δεν ξέρεις καν τι είναι. Γιατί; Εγώ θα σου πρότεινα να μη πειράξεις τίποτα γιατι είμαι σίγουρος ότι αν αρχίσουν τα περίεργα δε θα ξέρεις τι να πρωτοδιορθώσεις. Είναι σαν να μην έχεις ιδέα πως δουλεύει ενας κινητήρας και να θέλεις να τον βελτιώσεις. Διάβασε πρώτα μερικά πράγματα για τον Η/Υ και μετά ίσως έρθει και η ώρα για overclocking
afnman Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Ξέρω τα βασικά πράγματα για τα pc's.Exω στήσει ήδη δικό μου pc... Απλά,θέλω να μου πει κάποιος τι ειναι αυτός ο πολλαπλασιαστής συχνότητας....Δέν πρόκειται να πειράξω τπτ αν δεν είμαι αρκετά σιγουρος....
tzoykas Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Υπάρχει μια βασική συχνότητα, στην οποία δουλεύει όλο το σύστημα. Ας πούμε ότι αυτή είναι 200ΜHz. Επειδή ο επεξεργαστής μπορεί να δουλέψει σε πολύ μεγαλυτερη συχνότητα απο το υπόλοιπο σύστημα, υπάρχει αυτός ο πολλαπλασιαστής που δίνει τελικά την ταχύτητα στην οποία δουλεύει ο επεξεργαστής. Αν ειναι 10 πχ τότε: 200 Χ 10 = 2000 MHz (2GHz). Αλλάζοντας αυτόν αλλάζεις και τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή χωρίς να επηρεάζεις το υπόλοιπο σύστημα.
afnman Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 το 200 Μhz είναι το άθροισμα συχνοτήτων πχ του PCI,AGP,ktl??? Bλέπω στο manual τής motherboard οτι μπορείς να επιλέξεις τις εξής ρυθμίσεις: CPU 100 105 111 120 120 125 133 AGP 67 70 74 80 60 62 66 PCI 33 35 33 40 30 31 33 (ολα σε Μhz) Δέν ξερω σε ποια συχνότητα λειτουργει το συστημα μου,γιατι ειναι στο ayto...
tzoykas Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Δεν είναι άθροισμα. Το FSB (που είναι και η συχνότητα της μνήμης) είναι διαφορετικό από τη συχνότητα του AGP και του PCI
georgeadams Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Ο δίαυλος AGP είναι σχεδιασμένος να δουλεύει στα 66MHz και ο δίαυλος PCI στα 33MHz. Αυτά τα 2 μην τα ανεβάσεις! γιατί μπορεί να δημιουργήσεις πρόβλημα στην κάρτα γραφικών ή σε κάποια συσκευή στο PCI (κάρτα ήχου, controller των δίσκων κλπ). Ο πολλαπλασιαστής του επεξεργαστή είναι κλειδωμένος από την Intel. Ότι ρύθμιση κι αν κάνεις στο motherboard αυτός θα δουλέψει με τον πολλαπλασιαστή που του έχει ορίσει η Intel στο εργοστάσιο. Οπότε, το μόνο που σου μένει να πειράξεις για το overclocking, είναι το FSB. Έχω την εντύπωση πως ο δικός σου επεξεργαστής δουλεύει τώρα με FSB 100MHz. Για σιγουριά, κατέβασε το CPUz και τρέξε το για να βεβαιωθείς. Δοκίμασε λοιπόν να ανεβάσεις το FSB, αλλά σιγά-σιγά. Ανέβαζε το λίγο και μετά δοκίμαζε αν αντέχει, για παράδειγμα με λίγες ώρες torture test του Prime 95. Αν όλα πάνε καλά, ανέβασε το FSB άλλο λίγο και ξαναδοκίμασε... Εκτός από αυτά, πρέπει να προσέξεις και 2 ακόμα πράγματα: Η ταχύτητα της μνήμης εξαρτάται κι αυτή από το FSB. Στους Pentium 4 υπάρχει ρύθμιση για τη σχέση αυτή. Μπορεί να είναι 1:1, 5:4, 3:2 κλπ. Οπότε, αν η μνήμη σου δεν μπορεί να δουλέψει σωστά σε 1:1 με μεγάλο FSB, μπορείς να την βάλεις να δουλεύει λίγο πιο αργά. Τέλος, όταν ανεβάζεις την ταχύτητα του επεξεργαστή, μπορεί να χρειαστεί να του δώσεις και λίγο παραπάνω ρεύμα σε σχέση με το κανονικό του. Συνήθως υπάρχει και γι' αυτό επιλογή στο BIOS... Υ.Γ. Το ποσοστό του overclock εξαρτάται και από την ψύξη του επεξεργαστή. Όσο ανεβάζουμε την ταχύτητα και το ρεύμα του, τόσο ανεβαίνει και η θερμοκρασία του. Έτσι, από κάποιο σημείο και μετά, μπορεί να μην είναι αρκετή η ψύκτρα και ο ανεμιστήρας που έχει τώρα και να χριεαστεί κάτι καλύτερο. Ταυτόχρονα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, βάλε να τρέχει και το ThrottleWatch για να ελέγχεις μήπως και ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία, γιατί από κάποια θερμοκρασία και πάνω ο επεξεργαστής αρχίζει να κάνει "throtttling" δηλαδή να δουλεύει πιο αργά για να μην καεί.
afnman Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Το FSB δέν είναι η συχνότητα διάυλου CPU/Μνήμης???Αν δεν είναι,τότε τι είναι?
georgeadams Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Front Side Bus: είναι η ταχύτητα του διαύλου με τον οποίο επικοινωνεί ο επεξεργαστής με τη μητρική (το chipset). Η μνήμη επικοινωνεί με το chipset (ή απ'ευθείας με τον επεξεργαστή στην περίπτωση των Athlon64) μέσω διαφορετικού διαύλου. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμπίπτουν οι 2 ταχύτητες (αν και συνήθως έτσι έχουμε τη βέλτιστη απόδοση).
afnman Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2004 Λοιπόν έτρεξα το CPUz... FSB 100.9 Μultiplier x20.0 BUS system 403.6 SDRAM 134mhz FSB:DRAM 3:4 To BUS system τι είναι?? Επίσης τι σημαίνει ακριβως το FSB:DRAM-> 3:4?? Επίσης τι είναι αυτά? CAS# Latency 3.0clocks RAS# to CAS# 3 RAS# Precharge Cycle TIme(Tras) 6 clocks
giorgos th. Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2005 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2005 des gia to system bus. http://www.webopedia.com/TERM/S/system_bus.html to fsb:dram einai i analogia leitourgias metaksi fsb kai ram.o diairetis 3:4 se sena dilonei pos:to fsb sou einai 100.9.an to diairesis me to 3(fsb) tha exeis 33.6 to opoio an to pollaplasiaseis me to 4(dram) tha exeis 134 pou einai ta mhz pou douleuei i mnimi sou. ta cas,ras klp einai ta legomena timings tis mnimis.oi arithmoi sou deixnoun se posous kiklous rologiou px cas 3 i mnimi sou tha ektelesei mia entoli.oso mikrotera toso kalitera,alla auto proipothetei kales kai akrives mnimes.
afnman Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2005 "The bus that connects the CPU to main memory on the motherboard. I/O buses, which connect the CPU with the systems other components, branch off of the system bus. The system bus is also called the frontside bus, memory bus, local bus, or host bus." Με βάση το παραπάνω...πως γίνεται το system bus να τρέχει σε 403,6... και το FSB να είναι μόνο 100 και η SDRAM μόνo 134?? Εστω ότι είναι το αθροισμα FSB+SDRAM,tα υπόλοιπα 169mhz που πηγαίνουν??
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.