ntountou Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2004 Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσω στο laptop μου windows xp home είτε ελληνικά είτε αγγλικά (τους λόγους εξήγησα σε σχετικό topic χτες - είναι λίγο πιο κάτω). Βρήκα από φίλο μου (κάτοχος και αυτός laptop της Fujitsu Siemens όπως το δικό μου) ένα recovery cd win home GR και αυτό που θέλω να μάθω είναι αν μπορώ να το χρησιμοποιήσω κι εγώ (λογικά μπορώ...). Ακόμη, επειδή έχω τον σκληρό μου μοιρασμένο στα δύο με ενδιαφέρει να μην επηρεαστεί ο τομέας D: καθόλου γιατί εκεί θα αποθηκεύσω προσωρινά όλα μου τα έγγραφα και τα αρχεία γενικά. Να προχωρήσω με αυτό το cd? Τελικά τι κάνει το recovery cd? Κάνει format?
Petza Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 ta recovery cd einai stin ousia kati san Ghost den nomizw na kaneis douleia ektos kai an einai akribws ta idia se hardware
ntountou Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Όχι, δεν είναι τα ίδια σε hardware. Αυτό είναι που με φοβίζει κι εμένα. Αν το recovery cd εγκαθιστά και drivers τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Το δικό μου το laptop το είχα από την πρώτη μέρα με λειτουργικό που βρήκα από Γερμανία (όταν ήμουν εκεί πέρσι) από κάτι φίλους συμφοιτητές, το οποίο περιείχε 6 διαφορετικές εκδόσεις των windows XP και επέλεγες όποια ήθελες να εγκαταστήσεις. Εγώ είχα εγκαταστήσει τα αγγλικά home XP και από πάνω έβαζα όλους τους drivers από το cd που συνόδευε το laptop και όλα δούλευαν ρολόι. Με το cd αυτό έκανα 1-2 format ακόμα αλλά επειδή ήταν κακογραμμένο αναγκάστηκα να το πετάξω και τώρα ψάχνομαι για windows XP home. Κανείς γνωστός δεν έχει home εκτός από το recovery cd που γραφω πιο πάνω...
ntountou Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Αλλά κάτι μου κάνει εντύπωση.... Το recovery cd πάει και "καρφώνει" drivers χωρίς να ελέγχει αν είναι οι σωστοί? Το laptop μου και αυτό του φίλου μου συνοδεύονται από παρόμοια recovery cd (απλά το δικό μου είναι γερμανικό) και ένα cd με drivers για chipset, modem, video, audio κτλ. Αν το recovery cd εγκαθιστά όλους τους drivers, τότε αυτό το δεύτερο cd γιατί το δίνουν...?????
thcp Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Δυστυχώς, μόνο αν έχεις το ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο μοντέλο θα παίξει. Το cd-aki αυτό όταν τρέχει πάει και σβήνει το δίσκο σου και αποσυμπιέζει μετά εκεί μία έτοιμη εγκατάσταση windows, με όλα τα λογισμικά και τους οδηγούς προ-εγκατεστημένους. Συνήθως, όταν ξεκινάει η εγκατάσταση σε ρωτάει που θες να το βάλεις, οπότε έχεις και την επιλογή να μην σβήσεις τον δεύτερο δίσκο ( = δεύτερο partition) όπου και έχεις τοποθετήσει προνοητικά τα δεδομένα σου... Το μόνο που σε σώζει είναι να επικοινωνήσεις με την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, που και αυτοί μάλλον θα επικοινωνήσουν με τα κεντρικά, για να σου στείλουν ένα άλλο CD-ακι. Το θέμα γίνεται γιατί κάθε recovery cd είναι στην ουσία και μία άδεια χρήσης λειτουργικού Microsoft! Δεν ξέρω πως είναι από υποστήριξη η εν λόγω εταιρία οπότε... Να έχεις κατά χείρας όλα τα απαραίτητα έγγραφα/στοιχεία που αποδεικνύουν την κυριότητά σου του μηχανήματος, και καλή τύχη!
ntountou Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Φίλε thcp αφού επιβεβαιώνεις τους φόβους μου αποφάσισα να μη χρησιμοποιήσω αυτό το cd. Πλέον έχω δύο επιλογές. Να βρω μια έκδοση win home XP όπως αυτή η αγγλική που είχα τόσο καιρό αλλά δυστυχώς το cd-ακι χάλασε Ή να επικοινωνήσω με την Fujitsu-Siemens. Το δεύτερο θα το κάνω έτσι κι αλλιώς για να δω τι θα μου πούνε από κει. Είμαι πραγματικά πολύ περίεργος γιατί βρήκα παλιό θέμα, παρόμοιο με το δικό μου, δηλαδή κάποιος αγόρασε laptop της Fujitsu-Siemens από Φιλανδία και όταν επικοινώνησε με την αντιπροσωπεία εδώ για να ρωτήσει αν μπορεί να αγοράσει το recovery cd που αντιστοιχεί στο μηχάνημά του του απάντησαν, κατά λέξη, "kala re xazos eisai MIN PAREIS ORIGINAL TA XP".... Ελπίζω να με αποστομώσουν κι εμένα με την ίδια ευχάριστη απάντηση...
galanta Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Εγώ που έχω Fujitsu φορητό, χρησιμοποίησα το recovery cd του χωρίς πρόβλημα, όχι σε άλλο ίδιο φορητό, αλλά σε desktop pc!! Στην αρχή λέει ότι το emulation failed και μετά κάνει την εγκατάσταση των windows κανονικότατα!
ntountou Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Αυτό πάλι δεν περίμενα να το διαβάσω.. Άμα φτάσω σε αδιέξοδο θα το βάλω κι όπου βγει. Κι αν δε κάτσει όπως θέλω του ξαναπερνάω τα Pro μέχρι κάποια μέρα να πέσει στα χέρια μου cd των win XP home.. Το ζητούμενο είναι να μη κινδυνεύει το laptop να πάθει ζημιά σε hardware.. Τι να πω, drivers είναι αυτοί...
madboy Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Epeidh eimai ligo asxetos me notebooks tha hthela na kano mia erothsh. Den mporeis na kaneis install ta win xp kanonika opos se desktop pc kai meta na peraseis kai tous drivers? Den mporo na po oti me thn agora tou notebook den thelo leitourgiko giati thelo na balo linux h exo hdh agorasmena ta win apo to desktop pc.
dali13gr Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Kalispera Dokimase tin eksis mpakalistiki lysi(mias kai den exeis to cd me tous drivers): Antegrapse sto 2o partition olo ton fakelo C:\\WINDOWS\System32 o opoios periexei olous tous drivers pou einai twra egkatestimenoi sto laptop sou. Meta egkatestise mia ekdosi twn windows(ennoeitai idias glwssas me afta pou exeis twra) kai molis oloklirwthei i egkatastasi,des poies syskeves den exoun anagnwristei kai kane xeirokiniti egkatastasi twn drivers xrisimopoiwntas ton fakelo system32 pou eixes antigrapsei sto 2o partition. Filika
ntountou Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 @madboy Εγώ μπορώ να βάλω ότι λειτουργικό θέλω αλλά οι drivers που συνοδεύουν το laptop είναι για win home XP. Τώρα που έχω περασμένα τα Pro ουσιαστικό πρόβλημα έχω μόνο με τους drivers του wireless, το οποίο προκαλεί καθυστερήσεις σε όλο το σύστημα. Αν δε κάνω λάθος όλα τα laptops συνοδεύονται απαραίτητα από λειτουργικό. Δε γνωρίζω το λόγο. Έτσι, επειδή το δικό μου συνοδεύεται από win XP home δεν μπορώ να πάω στο site της Fujitsu-Siemens και να κατεβάσω drivers για win XP Pro διότι δεν υπάρχουν αφού αυτό το μοντέλο που έχω "υποτίθεται" ότι έχει περασμένα αποκλειστικά τα home. Μόνο για κάποια Acer laptops γνωρίζω ότι δέχονται αποκλειστικά το recovery cd που τα συνοδεύει αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Στα πιο πολλά laptop μπορείς να εγκαταστήσεις ότι λειτουργικό θέλεις αρκεί να βρίσκεις drivers. Το πρόβλημα που έχω εγώ με το wireless ειναι κάπως εξεζητημένο και να πω την αλήθεια δεν περίμενα να υπάρχει.
madsc Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Να ρίξουμε λίγο φως στην υπόθεση. Υπάρχουν 2 τύποι recovery cds, ανάλογα την εταιρεία/μοντέλο. Το ένα είναι είναι ένα απλό image στημένου υπολογιστή σε μορφή τύπου ghost/drive image με αυτοματοποιημένη λειτουργία dump κ δυνατότητα boot. To άλλο είναι τύπου unattended cd με τα προγράμματα/drivers/updates που έχουν επιλεχθεί από τον εκάστοτε κατασκευαστή, πάλι συμπιεσμένο σε μορφή τύπου ghost/drive image. :arrow: Απλό image Αυτό είναι στην ουσία το ίδιο που θα κάνατε κ εσείς αν θέλατε να κρατήσετε ένα image backup του hd σας. Προορίζεται για τον συγκεκριμένο υπολογιστή, οι πιθανότητες να δουλέψει σε άλλο είναι ελάχιστες εώς καθόλου. [eide/mobo drivers conflict]. To ξεχωρίζετε από την λιγοστή ώρα [5-20min] που χρειάζεται για να γίνει dump το image στον hd. Μπορείτε επίσης να το ανοίξετε με τον αντίστοιχο explorer αν υπάρχει [ghost=>ghost explorer]. Αν κοιτώντας μέσα στο image δείτε ίδιους φακέλους με το boot partition/hd σας, τότε το recovery cd σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αν δείτε φακέλους /Ι386 κτλ ανήκει στην επόμενη. Αυτή η έκδοση των recovery cd κατά κανόνα κάνει εγκατάσταση στο 1:1 [1hd:1partition] με παράθυρα προειδοποίησης διαγραφής του c: & κ επιβεβαίωσης του image dump. Tεχνικά όμως μπορεί να φτιαχτεί κ τελείως stealth για τον χρήστη. :arrow: Unattended image setup Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα περισσότερα recovery cds που έχω συναντήσει. Πρόκειται για μια unattended deployment μέθοδο των windows, η οποία μπορεί να περιέχει ότι έχει αναλυθεί στο αντίστοιχο sticky post στα Λειτουργικά Συστήματα, με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο. Όταν ξεκινήσετε μία unattended εγκατάσταση μετά από την επιλογή του partition/hd εγκατάστασης τα δεδομένα γίνονται extract στον hd σας. Από εκείνο το σημείο κ μετά ακόμα κ να σταματήσετε το setup & να βγάλετε το cd από το drive, κλείνοντας τον υπολογιστή, το setup θα συνεχίσει από το σημείο που έμεινε κατά το επόμενο boot. Αν αυτά τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή τα κάνεις ένα back up image, έχεις στα χέρια σου ένα recovery cd αυτής της κατηγορίας. Το 2ο cd περιέχει συνήθως τα προγράμματα/extra drivers που θα εγκατασταθούν. O λόγος ύπαρξης των 2 cds αντί του ενός είναι θέμα νομικό/πολιτικής των εταιρειών & ο λόγος ύπαρξης του image θέμα οικονομίας χώρου (μέχρι κ 50% συμπίεση). Αυτό το cd δεν κάνει force εγκατάσταση κάτι, παρά αποτελεί σύνολο αυτοματισμών των διαδικασιών εγκατάστασης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για setup σε άλλο υπολογιστή στήνοντας λειτουργικό, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν θα βάλει αχρείαστους drivers ή/και κάποιο setup προγράμματος δεν θα κάνει fail. Μόλις στηθεί διαφορετικός υπολογιστής με αυτό το cd απλά συνεχίζουμε με εγκατάσταση των απαραίτητων drivers, επιθυμητών προγραμμάτων. p.s. Τα drivers δεν έχουν σχέση με την έκδοση του λειτουργικού. (Home/Pro) /sc
ntountou Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 mias kai den exeis to cd me tous drivers Meta egkatestise mia ekdosi twn windows(ennoeitai idias glwssas me afta pou exeis twra) Φίλε μου cd με τους drivers έχω αλλά αυτοί (οι drivers) ενδείκνυνται για win XP home. Αυτό που χρειάζομαι είναι XP home και δεν έχω πρόβλημα να είναι είτε αγγλικά είτε ελληνικά
ntountou Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2004 Αν δείτε φακέλους /Ι386 κτλ Στο cd υπάρχει όντως φάκελος Ι386' date=' άρα σύμφωνα με αυτά που αναφέρεις madsc ανήκει στη δεύτερη κατηγορία p.s. Τα drivers δεν έχουν σχέση με την έκδοση του λειτουργικού. (Home/Pro) Τότε τι μπορεί να φταίει?
thcp Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2004 Μια διόρθωση στο ποστ μου: στο τέλος της πρώτης πρότασης προσθέσατε ΣΩΣΤΑ και ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ. Η διαφορά XP Home/Pro από όσο ξέρω και εγώ είναι εξτρα δικτυακές δυνατότητες της δεύτερης, και είναι άσχετο με οδηγούς. Τώρα, από ό,τι κατάλαβα, με την ενεργοποίηση του wireless adaptor, το σύστημα σέρνεται. Παρόμοιo πρόβλημα μου παρουσιάστηκε και εμένα (σε desktop) όταν έβαλα μια Netgear MA311 PCI ενώ είχα και DLink 520+. Το πρόβλημα παρουσιαζόταν με ταυτόχρονο "παίξιμο" και των δύο και λυνόταν προσωρινά (μέχρι το reboot) μετά από αρκετά Disable-Enable και Uninstall-ScanForHardwareChanges Σαν πηγή προβλήματος βρίσκω πιθανές... -> ασυμβατότητα των οδηγών των υποσυστημάτων του φορητού μεταξύ τους. Δηλαδή, ίσως το τσιπσετ του να θέλει ειδική έκδοση οδηγών (όπως π.χ. για εκδόσεις καρτών γραφικών για φορητούς, βλέπε ATI) για να συνεργάζεται καλά με την έκδοση για τον ασύρματο αντάπτορα... Προτείνω να κατεβάσεις ό,τι σχετικό με τον φορητό σου από την ιστιοσελίδα και να τα βάλεις με την σειρά προτεραιότητας (chipset, etc) -> λανθασμένη ρύθμιση του αντάπτορα? λανθασμένη δικτυακή ρύθμιση ? ϊσως κάτι σχετικό με firewall ? ρύθμιση του utility του αντάπτορα? Επίσης, τι φορητός είναι? Η έκδοσή του η παλιά είχε SP1? Μήπως χρειάζεται/δεν χρειάζεται για τους οδηγούς? Προτείνω αναζήτηση στο παρόν φόρουμ ή σε μηχανή αναζήτησης, να σου βγάλει τίποτα σχετικό. Προσωπικά, έχω κάνει εγκαταστάσεις σε αρκετά φορητά, με "αμφιλεγόμενες" backup κόπιες λειτουργικών και με τους οδηγούς από τις σελίδες των εταιριών και δεν έχουν παρουσιάσει προβλήματα, εφόσον ακολουθήθηκαν οι ακριβείς οδηγίες βέβαια... Μια τελική λύση: Αναφορά του προβλήματός σου στην σελίδα της εταιρίας ή στο helpdesk της ελληνικής αντιπροσωπείας... Υ.Γ. Αν δεν απατώμαι, πιστεύω πως ο φίλος dali13gr αναφέρεται σε εγκατάσταση "Repair" των Windows, γιατί σε κανονική εγκατάσταση ενδέχεται κάποια αρχεία που δεν βρίσκονται στο συγκεκριμένο φάκελο να σβηστούν, με αποτέλεσμα να ψάχνεις να τους βρεις. Το καλύτερο και ευκολότερο εργαλείο για "backup" οδηγών σε τέτοιες περιπτώσεις κατά την δικιά μου γνώμη είναι το WinDriver Ghost, που σώζει ό,τι απαραίτητο. (Trial εκδοση μου φαίνεται)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.