Προς το περιεχόμενο

Κόστος μεταπώλησης domain name

leonidas112

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω στην κατοχή μου ένα domain name που παραπέμπει σε όνομα μιας μεγάλης εταιρείας. Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα μου ζητηθεί το όνομα (δε θα μπορούν να κάνουν αλλιώς), αναρωτιέμαι τι αμοιβές παίζουν.

Υπάρχει κανένα παράδειγμα, κανένα link/παραπομπή σε τέτοια περίπτωση για να δω που κυμαίνονται οι αμοιβές για μεταπώληση domain name;

Δημοσ.

Κάπως έτσι είχε σκεφτεί και ο κάτοχος του mega.gr αλλά το κανάλι τελικά προτίμησε να κατοχυρώσει το megatv.com.

Θα του βγήκε πιο φθηνά, μάλλον. :P

Δημοσ.

Εχω ακουσει (δεν ειναι σιγουρο απλα καπου το διαβασα)

Οτι αν η εταιρεια εχει παρει τα copyrights του ονοματος της πριν εσυ αγορασεις το domain name υποχρεουσαι να της το δωσεις και παλι ΤΟΝΙΖΩ οτι δεν ειμαι σιγουρος.....

Δημοσ.

Έχω στην κατοχή μου ένα domain name που παραπέμπει σε όνομα μιας μεγάλης εταιρείας. Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα μου ζητηθεί το όνομα (δε θα μπορούν να κάνουν αλλιώς), αναρωτιέμαι τι αμοιβές παίζουν.

Καπως ετσι εκανε ενας με την εβγα(παγωτα) και η αληθινη εβγα προτιμησε το Evga.net

Δημοσ.

Η εταιρεία είναι πολυεθνική και τα τελευταία χρόνια έχει παρουσία στην Ελλάδα. Δεν νομίζω να θέλει να έχει ένα site company.net με ελληνικά για τους πελάτες της.

Anyway, θα ήθελα να μάθω αν και τι ποσά παίζουν γενικότερα.

Οτι αν η εταιρεια εχει παρει τα copyrights του ονοματος της πριν εσυ αγορασεις το domain name υποχρεουσαι να της το δωσεις και παλι ΤΟΝΙΖΩ οτι δεν ειμαι σιγουρος.....

Παλιότερα το είχα ακούσει κι εγώ, όμως νομίζω ότι αυτό καταργήθηκε, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος βέβαια...θα ρωτήσω και κάποιον δικηγόρο για τη νομική πλευρά.

Δημοσ.

Leonidas112, αν η εταιρία έχει trademark θα το δώσεις το domain στο πολύ χαλαρό.

Αν σου χώσουν και καμιά αγωγή με αποζημίωση χχχχχχχχ λεφτά, πάλι θα το δώσεις (λόγω φόβου και λόγω υψηλού κόστους δικαστικού αγώνα). Αν σε πάνε για αθέμιτο ανταγωνισμό (αν έχεις βάλει καμιά σελίδα πάνω κλπ κλπ) τότε άστα να πάνε πάλι. Γενικά, αν δεν έχεις δικηγόρο ή λεφτά, καλύτερα άστο.

Μπορεί εκεί που παίζεις και θεωρείς ότι θα πάρεις λεφτά να βρεις άσχημο μπελά κι από πάνω. Δεν είναι Αμερική ούτε .com εδώ.

Πρόσεξέ το και πήγαινε σε δικηγόρο που ξέρει τι κάνει κι έχει ξανασχοληθεί με το θέμα.

Jerry

Δημοσ.

trademark mporo na paro kai ego i osoi exoun eteria?

Kai kati allo an to domain to exo kataxorisi edo kai 2 xronia kai mesa se ena mina vgeni mia eteria kai exi to idio onoma me to domain mpori na to diekdikisi?

Δημοσ.
Αν σου χώσουν και καμιά αγωγή με αποζημίωση χχχχχχχχ λεφτά, πάλι θα το δώσεις (λόγω φόβου και λόγω υψηλού κόστους δικαστικού αγώνα). Αν σε πάνε για αθέμιτο ανταγωνισμό (αν έχεις βάλει καμιά σελίδα πάνω κλπ κλπ) τότε άστα να πάνε πάλι. Γενικά, αν δεν έχεις δικηγόρο ή λεφτά, καλύτερα άστο.

Τι αγωγή να μου χώσουν; Αν βγάλω εγώ ένα site πχ. http://www.evga.gr και αναφέρω μέσα την ιστορία του παππούλη μου στον β' παγκόσμιο, θα μου κάνουν αγωγή, για ποιό λόγο;

Όσον αφορά το trademark: Από που κι ως που μια εταιρεία είναι πιο ισχυρή (ή πιο ίση....) από εμένα, ένα ιδιώτη, ώστε να μου πάρει ετσιθελικά, ή σύμφωνα με το καταστατικό του GR Hostmaster (δεν το διάβασα αναλυτικά, ομολογώ. θα το κάνω σιγά σιγά).

Αν είναι να παραχωρούνται αυτόματα σχεδόν τα domains που παραπέμπουν σε εταιρείες με trademark, μήπως είναι αντισυνταγματικός ο κανονισμός του Hostmaster?

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Κατά την κατοχύρωση του domain, υπέγραψες μία υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 (επί εποχής ΙΤΕ) ή μία ηλεκτρονική αίτηση (επί τωρινής εποχής) οπου ελεγε ρητά οτι -κατα την έκταση που μπορείς να γνωρίζεις- δεν παραβιάζεις δικαιώματα τρίτων πάνω στην ονομασία.

Από εκει και πέρα, αν το domain κατοχυρώθηκε πριν κατοχυρωθεί το trademark, τότε δεν μπορουν να στο πάρουν δια νόμου. Αν το domain εχει κατοχυρωθεί μετά την κατοχύρωση του trademark, τότε μπορουν να το πάρουν χωρις κανένα απολύτως κόστος, με μία καταγγελία στην ΕΕΤΤ, οπου θα τους παραχωρηθεί το domain και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση προς εσένα. Αν εχουν απτά στοιχεία οτι προσπάθησες να τους πουλήσεις το domain, τότε -εφόσον γνωρίζεις οτι είναι trademark τους- μπορούν εκτός της καταγγελίας στην ΕΕΤΤ να σου κάνουν και μήνυση για ψευδή δήλωση (οπως αναφέρω στην 1η παράγραφο).

Εδώ να επισημάνω οτι μία κατοχύρωση σήματος στην Ελλάδα, ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Με λίγα λόγια, αν αποδείξουν οτι πήγες να τους πουλήσεις το domain τότε την πάτησες, όχι γιατι απαγορεύεται η μεταπώληση (δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο ακόμη) αλλά γιατι εκανες ψευδή δήλωση κατά την δημιουργία του.

Δημοσ.

Αγαπητέ φίλε Γιώργο Βαρδίκο, σ'ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση.

Προσπαθώντας να βρω κάποια τρύπα στο όλο πλαίσιο που έχει στηθεί η υπόθεση .gr domains, αναρωτιέμαι πως θα μπορούσαν να μου πάρουν το domain αν πχ. το domain name germanos.gr δεν ήταν κατοχυρωμένο και το προλάβαινα εγώ και ταυτόχρονα έκανα εγγραφή στο όνομά μου του trademark 'GER MANOS'.

Επίσης, αν θελήσουν να αγοράσουν το domain πως γίνεται εμμέσως να θεωρούμε ότι παραβιάζω τα δικαιώματα τρίτων πάνω στην ονομασία; Αν εγώ δε δεχτώ να τους το πουλήσω σημαίνει ότι δεν κάνω κάποια παραβίαση της δήλωσης, ενώ αν δεχτώ, τότε την κάνω;

Αυτό δεν εμπεριέχει αντικειμενικότητα στην κρίση. Δεν μπορεί να βασίζεται η νομιμότητα της πράξης στον αν εγώ κάνω κάτι ή όχι. Ή κατέχω το domain παράνομα ή όχι.

Δημοσ.

Καλησπέρα,

αναρωτιέμαι πως θα μπορούσαν να μου πάρουν το domain αν πχ. το domain name germanos.gr δεν ήταν κατοχυρωμένο και το προλάβαινα εγώ και ταυτόχρονα έκανα εγγραφή στο όνομά μου του trademark 'GER MANOS'.

Αν είχες και το trademark, τότε δεν θα στο έπαιρνε κανείς. Επίσης αν δεν είχες το trademark αλλά το trademark το είχε άλλος και το είχε κατοχυρώσει μετά από την κατοχύρωση του domain σου, πάλι δεν μπορει να γίνει τίποτα (καθώς κατά την στιγμή του registration δεν παραβίαζες καποιο trademark.

Επίσης, αν θελήσουν να αγοράσουν το domain πως γίνεται εμμέσως να θεωρούμε ότι παραβιάζω τα δικαιώματα τρίτων πάνω στην ονομασία; Αν εγώ δε δεχτώ να τους το πουλήσω σημαίνει ότι δεν κάνω κάποια παραβίαση της δήλωσης, ενώ αν δεχτώ, τότε την κάνω;

Το domain θα σου προτείνουν να στο αγοράσουν εφόσον δεν εχουν κάποιο trademark που να τους δίνει το δικαίωμα να το πάρουν. Αν υπάρχει trademark, θα σου έρθουν με μία "τυπική" προσφορά της τάξης των 50-100 ευρώ, ισα-ισα για τα έξοδα του domain. Αν δεν θελήσεις γενικώς, τότε θα πάνε στην ΕΕΤΤ και θα το πάρουν με μία απλή καταγγελία. Αν δεν θελήσεις με τόσα λίγα αλλά ζητήσεις περισσότερα, τότε θα μπορούν να κάνουν και μήνυση καθώς θα σε κατηγορήσουν οτι ενώ γνώριζες οτι ηταν trademark, αποφάσησες να το κατοχυρώσεις (για να ζητήσεις περισσότερα, οπως και τους έκανες και αρνηθηκαν).

Αυτό δεν εμπεριέχει αντικειμενικότητα στην κρίση. Δεν μπορεί να βασίζεται η νομιμότητα της πράξης στον αν εγώ κάνω κάτι ή όχι. Ή κατέχω το domain παράνομα ή όχι.

Τα πάντα είναι σχετικά, καθως ολα βασίζονται στον τρόπο προσέγγισης και στην αντίδραση σου. Μέχρι τώρα εχω αναλάβει 2 περιπτώσεις "ανάκτησης" domain από τετοιες εταιρίες, στην 1η περίπτωση ο παλαιός κάτοχος αποφάσισε να το δώσει με 100 ευρώ (γνωρίζοντας οτι αν συνέχιζε θα το έχανε χωρις να πάρει τίποτα), ενώ στην 2η περίπτωση ο παλαιός κάτοχος παραιτήθηκε μολις είδε οτι ξεκινούσαν νομικές διαδικασίες.

Ο μοναδικός λόγος που η εταιρία θα σου προτείνει να το δώσεις έναντι ενός Α τιμήματος είναι ωστε να το πάρει άμεσα και όχι μετα από 2 μήνες (οσο παίρνει δηλαδή η εκδίκαση της καταγγελίας στην ΕΕΤΤ).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...