Προς το περιεχόμενο

Ποια η σημασία του surround ήχου σε ηχεία υπολογιστή;

The Crow

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω τα Creative Gigaworks S750 7.1 και δοκίμασα με το Powerdvd αλλά και με το Windvd να βάλω Dolby Surround όπου ο ήχος της ομιλίας ακούγεται μόνο από το κεντρικό ηχείο.Περιττό να σας πω ότι το volume το έβαλα τέρμα για να έχει καλή απόδοση το surround!Επίσης η ομιλία ακούγεται μόνο από το κεντρικό ηχείο όπως προείπα και όταν δεν έχει σκηνές δράσης με πολλά ηχητικά εφέ παρά μόνο ομιλία τότε ακούγεται μόνο το κεντρικό ηχείο και αμυδρά ακούγονται τα υπόλοιπα.Το surround ήχο τον καταλαβαίνεις μόνο στις σκηνές δράσης όπου συμμετέχουν όλα τα ηχεία.Αυτό αφορά και η ερώτηση που έχω θέση σαν θέμα αυτού του topic.Τι νοήμα έχει λοιπόν ο surround ήχος αν ακούγεται ως επι το πλείστον το κεντρικό ηχείο στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας(λάβετε υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι ομιλία)!Φανταστείτε και να δείτε και μια κοινωνική ταινία που δεν έχει σκηνές δράσης αλλά περισσότερο διάλογο τι έχει να γίνει!Θα ακούσετε όλη την ταινία μόνο από το κεντρικό ηχείο και αργά και που και από τα άλλα.

Βάζω και την επιλογή stereo και βλέπω θεαματική αλλαγή του ήχου!Το volume το κατεβάζω κάτω από μισό για να μην κουφαθώ και γενικά αποδίδονται πιο καλά τα ηχητικά εφέ παρ' όλο που δεν είναι κυκλικά όπως στο surround.Επίσης ακους την ομιλία από όλα τα ηχεία και όχι μόνο από ένα!!

Γενικά πιστεύω ότι ο surround ήχος υφίσταται μόνο στα σινεμά που έχουν καλύτερα ηχεία.Αλλά απορώ αν το έχει παρατηρήσει κανείς αυτό που σας είπα με τα ηχεία του υπολογιστή του και πως του φαίνεται.Αξίζει τελικά ο surround ήχος σε ηχεία υπολογιστή ή όχι;;;Μήπως υπάρχει κανένα μυστικό που δεν το ξέρω;;;

• Απαντ. 47
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Κι εγώ το έχω ψάξει αυτό το θέμα γιατί μου είχε ξυνίσει κι εμένα. Το θέμα είναι όμως ότι όταν υπάρχει ομιλία, υποτίθεται ότι έχεις μπροστά σου τους ομιλούντες και ακούς από τα μπροστινά ηχεία. Όταν έχει εφέ και κάποιοι ήχοι που έρχονται από πίσω, τότε παίζουν και τα πίσω ηχεία. Πιο πολύ στα θρίλερ και στις εφετζίδικες ταινίες (βλέπε άρχοντας των δαχτυλιδιών). Επίσης, τα πίσω ηχεία παίζουν κάπως σαν την ηχώ πολλές φορές. Απ' ότι έχω καταλάβει, πιο πολύ κάνουν την παραμόρφωση του ήχου δηλαδή.

Δημοσ.

Αυτό που περιγράφεις έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί ο surround ήχος σε ταινίες και που σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά χαρακτηριστικό της λειτουργίας του...

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν η h/w υλοποίηση που καλείτε να αποδόσει των ήχο αυτόν δεν είναι καλής ποιότητας ή ικανοποιητικής δύναμης. (ηχεία, ενισχυτής)

Προς Θεού, ΔΕΝ κατακρίνω το σύστημα των ηχείων που έχεις, απλά προσωπικά θεωρώ ότι η καλύτερη λύση για home cinema είναι ο ξεχωριστός ενισχυτής όπου έχει την απαιτούμενη δύναμη να τροφοδοτήσει τα ηχεία.

Σε συμβουλεύω πάντως να κοιτάξεις λίγο τις ρυθμίσεις των ηχείων σου.

Πρέπει να υπάρχει ρύθμιση της έντασης για το κάθε ηχείο ξεχωριστά, οπότε ανέβασε λίγο το κεντρικό σου για να ακούγεται καλύτερα ή αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι ποιό extreme κατάργησε το και δήλωσε το σαν ghost στις ρυθμίσεις προκειμένου η ομιλία να περνάει από τα δύο μπροστινά (δεξί,αριστερό).

Δημοσ.

Dolby Digital 5.1 / THX Surround Ex / DTS 5.1 / DTS-ES 6.1 [ Matrix & Discrete ] :

Το κεντρικό κανάλι χρησιμοποιείται για τους διαλόγους.

Μερικές φορές , κατά τις σκηνές που υπάρχουν διάσπαρτοι άνθρωποι που συνομιλούνε , γίνεται και ένα panning μεταξύ των 3ων μπροστινών καναλιών [ Front Left / Front Center / Front Right ]

"Προς Θεού, ΔΕΝ κατακρίνω το σύστημα των ηχείων που έχεις, απλά προσωπικά θεωρώ ότι η καλύτερη λύση για home cinema είναι ο ξεχωριστός ενισχυτής όπου έχει την απαιτούμενη δύναμη να τροφοδοτήσει τα ηχεία."

Εδώ δεν ευθύνεται ο ενισχυτής / προενισχυτής / decoder , αλλά οι ρυθμίσεις που έχεις δώσει εσύ στα ηχεία , καθώς και η τοποθέτηση στον χώρο [ των ηχείων ]

Αν είχαμε ήχο από όλα τα μπροστινά ηχεία , δεν θα υπήρχε αίσθηση του χώρου και της θέσης των ομιλούντων.

Τώρα για να βελτιώσεις την "ηχητική εμπειρία" σου:

Αν έχεις Audigy 2 ZS [ ή την Audigy 1 / 2 με τους drivers της Audigy 2 ZS ] [ ώστε να έχεις την THX Console ]

Έχοντας την THX Console ανοιχτή , και ένα αναλογική [ κατά προτίμηση ] dbόμετρο κλίμακας A , κάνεις τα:

Βάζεις όλα τα ηχεία από το κοντρόλ των ηχείων στο Full.

Ρυθμίζεις στην THX Console τις αποστάσεις και την κλίση των ηχείων [ με σημείο αναφοράς την κεντρική θέση ακρόασης ]

Έπειτα έχοντας την ένταση των ηχείων [ από το χειριστήριο των ηχείων ] σε μια σταθερή και μεσσαία ένταση , κάνεις τα:

Βεβαιώνεσαι πρώτα ότι το Level όλων των ηχείων είναι στο 0 [ στην THX Console πάντα ] , πατάς Enable Calibration Noise.

Κάνεις κλίκ στο πεδίο Level πάνω πάνω [ το 1ο ] , και μετράς την ένταση [ στο ντεσιμπελόμετρο ].

Έπειτα διαδοχικά κάνεις το ίδιο σε όλα τα ηχεία , και αναλόγως ρυθμίζεις το Level του κάθε ηχείου , ώστε να είναι στην ίδια ένταση με το πρώτο που μέτρησες [ το front left ]

Το Sub επιτρέπεται να παίζει και 3db πιο δυνατά από τα υπόλοιπα.

Μετά από αυτό , θα είσαι ok για την ακρόαση ταινιών.

Enjoy.

P.S. Για τους κατόχους καρτών ήχου Audigy Series [ all series ] [ 1 / 2 / 2 ZS ]

Στο πρόγραμμα παρακολούθησης DVD , βάζετε στο Sound Output "Use SP/DIF".

Έτσι παρακάμπτετε τον software decoder , και χρησιμοποιείτε τον Hardware Decoder της Audigy.

P.S.2. For Audigy 2 ZS Series Users:

Πηγαίντε στο Control Panel -> Audio HQ.

Έπειτα στο Device Controls.

Αν έχετε συνδεδεμένο DVD Player στο SP/DIF In της κάρτας ήχου , ενεργοποιείστε το

Bit Accurate Recording

Στο Decoder tab , πηγαίντε στα settings του Dolby Digital Decoder , και βγάλτε το tick [ ν ] από το Dolby Dynamic Range Compression.

[ αυτό κόβει την "εμπειρία" στις ταινίες με dolby digital soundtrack [ είναι το Night Mode που έχουν μερικοί home cinema προενισχυτές ] [ μικραίνει τις διαφορές έντασης , και τα δυναμικά εφέ ]

Και στις ρυθμίσεις του DTS Decoder , ενεργοποιείστε το DTS-ES 6.1 Matrix...

Δημοσ.

Αυτό το τελευταίο που είπες σχετικά με τις Audigy 1 series(αυτήν έχω εγώ) για το SP/DIF θα βοηθήσει σε τίποτα;;Θα βελτιώσει τον ήχο;;

Δημοσ.

Ποιά κάρτα ήχου και ποιές ρυθμίσεις στους οδηγούς;

Αν μιλάμε για κάποιο Creative π.χ. τότε θα πρέπει να ανταποκρίνεται κάθε ηχείο στα τεστ της εφαρμογής speaker settings. Αν ναι τότε το πρόβλημα είναι στις εκάστοτε εφαρμογές και όχι στην κάρτα ήχου, τους οδηγούς της ή τα ηχεία.

Το PowerDVD συγκεκριμένα ακόμα και η έκδοση 5.0 ουδέποτε δεν λειτούργησε ο ήχος όπως θα περίμενε κανείς, ανεξάρτητα τι κάρτα ήχου έχω χρησιμοποιήσει. Ακόμα και σήμερα έχω βάλει μέσα στην εφαρμογή να χρησιμοποιεί υποτιθέμενα 2 ηχεία.

Το WinDVD 6.0 PE από την άλλη δεν μου παρουσιάζει κανένα πρόβλημα απολύτως και αναγνωρίζει τα κανάλια του ήχου όπως θα το περίμενα.

Αν θελήσεις λεπτομέρεις για τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιώ θα περιμένεις να πάω σπίτι. Προς το παρών άλλος ένας insomniac εργάζεται.... :wink:

Δημοσ.

Βασικά το έκανα στο Windvd και απενεργοποίησε τις επιλογές για 2,4,5 κτλ ηχεία.Δεν προσπάθησα στο Powerdvd.Θα το κάνω και εκεί και θα σας πω.

Δημοσ.

Εννοείται πως απενεργοποιεί τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του PowerDVD / WinDVD.

Βάλε ένα DVD , και δες τα εφφέ ήχου [ περισσότερο την αίσθηση χώρου ].

Προτείνονται τα trailler του Dolby Digital [ Aurora , Train , Broadway , Waterfall , THX Surround Ex ]

Δημοσ.
Και αν εγκαταστήσεις τους drivers της Audigy 2 ZS , και κάνεις και τα υπόλοιπα που λέω , θα πάθεις πλάκα από τον ήχο έπειτα.

Κανένα link με οδηγίες για την εγκατάσταση οδηγών ZS σε κοινή Audigy2 υπάρχει πουθενά; **/εκτυπώνει οδηγίες από προηγούμενο post/**

Δημοσ.

Πιο πολύ από ότι έχω πάθει τώρα με τα ηχεία που αγόρασα πρόσφατα!Αυτό που λες πρέπει να το δοκιμάσω οπωσδήποτε!Γιατί καλύτερο ήχο από αυτόν που έχω τώρα απλά δεν μπορώ να τον φανταστώ!! :D :D Άντε ρε billpeppas στείλε τους drivers για να δούμε τι θα δούμε!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...