ALIENWORLD Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 Καλημέρα σε όλους Θα ήθελα την γνώμη σας στο παρακάτω θέμα που με απασχολεί ώστε να προχωρήσω σε αγορά. Άν έχουμε πχ 2 δίσκους με μνήμη Buffer 8MB ο καθένας και έχοντας τους σε Raid 0,1 το array που δημιουργείτε τους θεωρεί σαν ένα έτσι δεν είναι? Και πάμε τώρα στο επόμενο σκέλος της ερώτησης το ίδιο συμβαίνει και με την μνήμη των δίσκων ????. Δηλαδή έχουμε ένα array δίσκων με 16MB μνήμη? Γιατί αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο θα έχουμε νομίζω απίστευτη επιτάχυνση του συστήματος. Παράλληλα θα είναι δυνατόν να έχουμε και availability του συστήματος αν έχουμε κάποιον on – board controller ATA 133 - Serial ATA ή έξτρα Pci card ειδικά αν εφαρμόσουμε την παρακάτω λύση πχ. Raid 0 σε 2 δίσκους 80GB = 1 array (set) 160GB with 16MB cache!! στo πρώτο κανάλι του controller. Raid 0 σε 2 δίσκους 80GB = 1 array (set) 160GB with 16MB cache!! στo δεύτερο κανάλι του controller. Αν τώρα εφαρμόσουμε Raid 1 στα δύο αυτά κανάλια (πρώτο + δεύτερο) θα έχουμε 1 array (set) 160GB mirror δηλ με 32MB cache!!!!!!! To συνολικό κόστος για αγορά 4 δίσκων 80GB δεν ξεπερνάει τα 250€. Φίλοι το ερώτημα είναι κρίσιμο πολύ, το έχει κάνει κανείς? γνωρίζουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο? καμιά ιδέα για αποδόσεις σε σχέση με απλό δίσκο χωρίς raid? Ευχαριστώ και πάλι. :?:
Jaco Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 Ο buffer (=cache) δεν έχει να κάνει με την συστοιχία του raid αλλά με τον δίσκο μόνο... στην ουσία είναι η μνήμη που περιέχει τους αλγορίθμους για την πρόσβαση των δεδομένων πάνω στον δίσκο και αναλαμβάνει την σύνδεση του bus με τον δίσκο για την μεταφορά τους... αυτές οι τιμές των buffer στην ουσία δεν συνδιάζονται γιατί ο μέγιστος ρυθμός μεταφοράς των δεδομένων εξαρτάται από τον buffer του δίσκου από τον οποίο μεταφέρονται τα δεδομένα και όχι από τον buffer των άλλων δίσκων... Για παράδειγμα αν διαβάζει 10ΜΒ από τον δίσκο 0 τότε τα δεδομένα περνάνε μέσω του buffer αυτού του δίσκου και όχι από το buffer του δίσκου 1... απλά όταν είναι συνδιασμένοι σε raid τότε ο buffer του κάθε δίσκου μεταφέρει δεδομένα στο κανάλι του και τα κανάλια είναι χωριστά μεταξύ τους και δεν εννόνονται πουθενά παρά μόνο στον buffer εισόδου πριν το bus, π.χ. pci το οποίο χρησιμοποιεί ο controler... Άρα ο όγκος των δεδομένων άρα και η ταχύτητα εξαρτώνται μόνο από τον εσωτερικό buffer του κάθε δίσκου και όχι του συνόλου... Απλά στο raid η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη γιατί το bus πέρνει δεδομένα ταυτόχρονα (σχεδών) από δυο δίσκους και όχι από έναν...
ALIENWORLD Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 Φίλε Jaco Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση η απορία μου δημιουργήθηκε από το site alienware.com που πουλάει extreme pcs and more!! σου παραθέτω περιγραφή που γράφει για το σύστημα δίσκων που πουλάει καθώς και το link για details Extreme Performance - Serial ATA RAID 0 - 148GB (74GB x 2) Western Digital® Raptor™ 10,000 RPM w/16MB Cache [+385 or $12/mo.] http://www.alienware.com/Configurator_Pages/area-51.aspx?SysCode=PC-AREA51&SubCode=SKU-PERFORMANCE
deathlok Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 oli i magia einai oi raptor kai oxi to olo configuration
georgeadams Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2004 Αν τώρα εφαρμόσουμε Raid 1 στα δύο αυτά κανάλια (πρώτο + δεύτερο) θα έχουμε 1 array (set) 160GB mirrorΑυτό γίνεται και ονομάζεται Raid 0+1. Δεν ξέρω όμως αν υποστηρίζεται από όλους τους controllers... η απορία μου δημιουργήθηκε από το site alienware.com που πουλάει extreme pcs and more!! σου παραθέτω περιγραφή που γράφει για το σύστημα δίσκων που πουλάει καθώς και το link για details Ο "καλός ο έμπορας" πάντα μαγειρεύει τα νούμερα σύμφωνα με το συμφέρον του :) EDIT: Τρελή σύμπτωση: μιλούσαμε τις προάλες στη δουλειά για RAID και μου έστειλε πριν λίγο ένας συνάδελφος ένα link με περιγραφή όλων των Raid πρωτοκόλλων: http://www.acnc.com/raid.html
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.