Προς το περιεχόμενο

Crt ή TFT πιο βλαβερή...

jojos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα ήθελα να ρωτήσω μεταξύ μίας καλής οθόνης CRT και μίας καλής οθόνης TFT ποια έιναι πιο βλαβερή για τα μάτια.Ευχαριστώ

Δημοσ.

Σαφώς η CRT είναι πιο κουραστική, λόγω εκπομπόμενης ακτινοβολίας.

Βέβαια, αν πάρεις μια TFT με την οποία δε βλέπεις τίποτα, πάλι θα σου βγουν τα μάτια. άλλωστε και οι TFT εκπέμπουν ακτινοβολία. Όμως είναι σίγουρα πιο ξεκούραστη μια καλή TFT από μια έστω και πάρα πολύ καλή CRT

Δημοσ.

Προφανός και όλες οι οθόνες εκπέμπουν ακτινοβολία (φωτώνια, αλλιώς δεν θα βλέπαμε).

Το θέμα είναι ότι οι TFT εκπέμπουν μόνο φωτώνια καθώς αν δεν κάνω λάθος υπάρχει μία πηγή φωτός στην πίσω μερία της οθόνης και τα pixels ανοίγουν σαν πύλες ώστε να περνάει το φως (μαζί με ένα φίλτρο για το χρώμα).

Εν αντιθέση (και εδώ είμαι σίγουρος για τα τεχνικά που θα αναφέρω) οι CRT χρησιμοποιούν ένα "πυροβόλο" ηλεκτρονίων το οποίο "πυροβολεί" με ηλεκτρόνια (τα οποία είναι και η επικύνδινη ακτινοβολία καθώς είναι πολύ υψηλής ισχύως...) μία επιφάνεια από φώσφορο η οποία με την σειρά της ακτινοβολή φωτόνια όταν προσπίπτει η ακτίνα ηλεκτρονίων (και άλλωστε σε αυτό οφείλετε και το πρόβλημα του refresh rate, καθώς δηλώνη κάθε πότε ακτινοβολή το κάθε pixel....)

Μετα την τεχνική ανάλυση, η προσωπική μου άποψη είναι ότι μία φθηνή TFT (500€ --) είναι καλύτερη ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ (μην αρχίσετε να μου λέτε για χρωματικές αποδώσεις και καθυστερίσεις και Gaming κτλ - μιλάω από άποψη ξεκούρασεις για τα μάτια) από μία μέση CRT, και όταν λέω μέση CRT μιλάω για φθηνές Sony κτλ.

Για μένα που είμαι προγραμματιστής θεωρώ, ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ότι μία φθηνή TFT (Samsung 172v - που την έχω) είναι καλύτερη από οποιαδήποτε CRT.

Δημοσ.

εγώ είχα είχα crt για 4 χρόνια και κάθε φορά μετά από κανα τρίωρο στο pc μου ##$@$#@ τα μάτια! Οπότε πήρα την 172V και από τότε χτυπάω και οχτάωρα χωρίς να νιώθω καθόλου κούραση στα μάτια! σα να διάβαζα ένα βιβλίο. στο θέμα αυτό δεν υπάρχει σύγκριση... tft rulezzz! :D

Δημοσ.

mou fainetai pos to "kourazontai ta matia einai ipokeimeniko...

ego exo crt 15 sony me 80Hz kai xtipao apo sinitheia 10wra kai den katalavaino tpt.

kai den exo kai miopia...(mono apo ta 13 mou 1 kai 1.75 pou kata ta 19 mou eginan 1.25 kai 2, twra eimai 23 me ta idia) alla opote pao sto grafeio tou patera mou pou exei tft katalavaino TRELI diafora

einai alli empiria re paidi mou... einai afto pou lene ...den exeis ta skatoilektronia...

oso gia tin aktinovolia, mono to 10% apo to kanoni erxetai se mas , to ipoloipo 90 paei piso apo tin othoni...kai btw POTE min katheste gia poli wra piso akrivos apo mia crt...kalitera kante solarium...tha mavrisete ki olas!

Δημοσ.

Ego exo mia EIZO 17'' crt sta 100Hz kai einai ksekourasti.... molis omos anoikso to laptop katalavaino megali diafora..

Se tft den mou exei tixei pote na tsouksoun ta matia mou, kai tora psinomai gia mia 19ara TFT alla mallon pros ta xristougenna me vlepo....... :(

Δημοσ.

Πραγματι όπως και να το κάνουμε μια TFT είναι αρκετά πιο ξεκούραστη αφού η ακτινοβολία προέρχεται από μία συστοιχία λαμπτήρων φθορισμού. Ούτε πυροβόλα ηλεκτρονίων δεν υπάρχουν ούτε διέγερση φωσφόρου. Για μένα τουλάχιστον το να κάθομαι μπροστά απο tft είναι χάρμα οφθαλών, σκέτη απόλαυση!

Ένα ελληνικό site για το πως λειτουργούν οι TFT: http://www.avmentor.gr/howto/flat_screens_2.htm

Δημοσ.

Το πιο ξεκούραστη είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό, αλλα τό ότι έχει σημαντικά λιγότερη ακτινοβολία (αναλύω παραπάνω τους λόγους) είναι γεγονος.

Δημοσ.

nai, etsi einai opws ta les, ta xiliades ilektronia pou o ka8odikos swlinas purovolei to giali prosta stin mouri mas (CRT) exei pollaplasia ekbobi aktinovolias apo to lepto strwma diakoptwn pou anoigoklinoun (TFT).

Kai mono i kinisi twn ilekroniwn ekpempei hletromagnitiki aktinovolia.

Einai idia fash me thn apagoreush na ktiseis spiti se apostash 50m apo tous pulwnes

upshlhs tashs thw DEH. Idia aktinovolia, apla ta mage8h alazoun (kai oi apostaseis).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...