konnak Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2004 Λοιπόν, έχω δύο σκληρούς IDE (WD, 7200 rpm). Πρόσφατα, ο δεύτερος σκληρός, o slave, έτρωγε κολλήματα, με αποτέλεσμα να ανάβει το λαμπάκι ανάγνωσης/εγγραφής σκληρού 1 φορά κάθε 5-10 δευτερόλεπτα, να κολλάει όλο το σύστημα όταν γινόταν από κάποιο πρόγραμμα προσπάθεια ανάγνωσης από αυτόν, σαν να είναι κλασσική περίπτωση bad sectors all over the place. Πριν δυο μέρες είχε γίνει και μια απότομη διακοπή ρεύματος και το συνδύασα με αυτό. Παρ' όλα αυτά, τον ελέγχω, η επιφάνεια μια χαρά (το extended test των Western Digital Diagnostics έκανε όμως γύρω στις 4 ώρες να τελειώσει, ενώ στον άλλο δίσκο -και οι δύο 80άρηδες- έκανε 45 λεπτά). Κοινώς, σε συγκεκριμένα σημεία αργούσε πολύ να διαβάσει. Τα αρχεία που είχα τα μετέφερα αλλού, αν και χρειάστηκε πολύ ώρα, και αντιγράφτηκαν σωστά. Στο θέμα μας τώρα: υποθέτω φταίει ο δίσκος. Όμως παρατήρησα ότι η καλωδιοταινία στην οποία κάθονται οι δύο δίσκοι είναι εμφανώς κιτρινισμένη, και όχι παντού (δεν είναι δηλαδή ομοιόμορφο) και στο connector του slave ακόμα πιο κίτρινο. Μήπως δεν φταίει ο δίσκος, αλλά αυτό; (αναφέρω ότι τους έκανα και ανασυγκρότηση, και εξέταση, και extended test των WD WinDiagnostics, και δεν έβγαλαν πρόβλημα -αν και πήραν ΠΟΛΥ χρόνο) ΥΓ: κάποιες φορές κατά την αντιγραφή, άκουγα έναν ήχο σαν να σταμάταγε και να ξαναξεκίναγε η κίνηση των μαγνητικών δίσκων, και μετά από λίγο ο δίσκος εξαφανιζόταν από τα Windows. Τι πιστεύετε; Δυστυχώς είναι περίοδος εξεταστικής και σε καμια βδομάδα θα αδειάσω να το ψάξω καλύτερα, γι' αυτό ρωτάω την γνώμη σας μέχρι τότε.
VasKag Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 για αρχη μπορεις να δοκιμασεις να αλλαξεις το καλωδιο.
Jaco Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Καταρχήν δεν είναι ο καλύτερος συνδιασμός να έχεις δυο δίσκους στο ίδιο ide κανάλι σαν slave-master... βάλτους και τους δυο master σε ξεχωριστά κανάλια και τις συσκευές cd-rom σαν slave με master τους δίσκους... Το ξεκίνα-σταμάτα μπορεί σημαίνει ότι δεν τροφοδοτούνται οι δίσκοι με αρκετό ρεύμα από το τροφοδοτικό... καλό να είναι να τους βάλεις τροφοδοσία από διαφορετική γραμμή/καλώδιο και όχι από δυο molex του ίδιου καλωδίου... Δες και την περίπτωση του psu ωστόσο...
invaider Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 mpas kai zestenotan toso poli to kalodio, h blepeis kamia alli zhmia sto M/B? oso gia to PSU dokimase na doulepseis ligo to mhxanima mono me enan disko kai xwris cd/dvd pano.
Επισκέπτης Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Αν θες καλώδιο, πες μου να σου δώσω, έχω μπόλικα.
konnak Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά. Λοιπόν... @VasKag: θα το κάνω απόψε, απλά δεν είχα χρόνο, και είπα να ρωτήσω μέχρι να ασχοληθώ. @Jaco: Καταρχήν δεν είναι ο καλύτερος συνδιασμός να έχεις δυο δίσκους στο ίδιο ide κανάλι σαν slave-master... βάλτους και τους δυο master σε ξεχωριστά κανάλια και τις συσκευές cd-rom σαν slave με master τους δίσκους... Εγώ έχω την εντύπωση ότι είναι καλύτερα στο ίδιο κανάλι. Έχει και υπέρ και κατά. Υπέρ: όταν βάλεις 2 συσκευές στο ίδιο IDE κανάλι, τότε ο δίαυλος χρονίζεται στην μικρότερη από τις δύο ταχύτητες των 2 συσκευών. Επειδή λοιπόν η ταχύτητα με την οποία το CD/CD-R/DVD/DVD-R συνδέεται με τον δίαυλο είναι μικρότερη, "υποβαθμίζει" τον ρυθμό μεταφοράς και του σκληρού. Γι' αυτό είχα προτιμήσει 2 δίσκους ως master/slave στο ίδιο κανάλι. Από την άλλη (=κατά), πιθανόν αντιγραφές από τον έναν στον άλλον, ή διάβασμα του ενός και αποθήκευση στον άλλον (π.χ. σε διαδικασία rendering σε Premiere), δεν γίνονται με την βέλτιστη ταχύτητα, αφού ο δίαυλος μπορεί κάθε φορά "αφοσιώνεται" (dedicated) μόνο στον ένα σκληρό. Γενικά, επειδή έχω 2 σκληρούς, DVD-ROM και DVD-RW, και κάνω μοντάζ στο PC, είχα ασχοληθεί πολύ με το πρόβλημα της συνδεσμολογίας. Τι θα προτείνατε; Πείτε αλλά επιχειρηματολογείστε, όχι απλά "εγώ έτσι τα 'χω". Θα με βόλευε να έχω τους δύο σκληρούς σε διαφορετικά κανάλια, ώστε όταν κάνω rendering, το Premiere να διαβάζει τα αρχικά βίντεο από τον πρώτο και να δημιουργεί τα rendering files στον 2ο (όσοι έχετε ασχοληθεί ξέρετε πόσο μεγάλη διαφορά είναι στην ταχύτητα). ΑΛΛΑ αν ισχύει το παραπάνω περί υποβάθμισης της ταχύτητας (όταν τα DVD-ROM και DVD-RW μπουν ως slave στα δύο κανάλια) δεν με συμφέρει. Οπότε τι κάνουμε; (χώρια ότι το DVD-RW "προτιμά" -recommended- να είναι master). Το ξεκίνα-σταμάτα μπορεί σημαίνει ότι δεν τροφοδοτούνται οι δίσκοι με αρκετό ρεύμα από το τροφοδοτικό... καλό να είναι να τους βάλεις τροφοδοσία από διαφορετική γραμμή/καλώδιο και όχι από δυο molex του ίδιου καλωδίου... Θα το δοκιμάσω και αυτό. Αλλά ρε γμτ, ένα χρόνο τώρα έτσι δουλεύαν όλα, δεν έκανα καμία αλλαγή, τώρα του την βάρεσε; Γι' αυτό προβληματίζομαι. Δες και την περίπτωση του psu ωστόσο... Θα το ψάξω, έχω βάλει πολλές συσκευές απ' όταν τον πήρα, και πιθανόν το PSU να μην αντέχει όλο το βάρος. Αλλά και πάλι, τόσο καιρό γιατί δεν είχε γκρινιάξει καθόλου; @invaider: mpas kai zestenotan toso poli to kalodio, h blepeis kamia alli zhmia sto M/B? Τι να πω, και εγώ παραξενεύτηκα. Από την άλλη, αν σκεφτείς ότι ένα χρόνο κάνω αυτήν τη δουλειά με το rendering το οποίο είναι ΠΟΛΥ καταπονητικό τόσο για σκληρό όσο και για καλώδιο, είναι πιθανό. Απλά, ποτέ δεν μου είχε τύχει κιτρινισμένο καλώδιο... oso gia to PSU dokimase na doulepseis ligo to mhxanima mono me enan disko kai xwris cd/dvd pano. Αυτό κάνω εδώ και μια βδομάδα και όλα είναι μια χαρά. ΑΛΛΑ και όταν είχα πάνω τον δίσκο, αλλά τον "αγνοούσα" (δεν άνοιγα αρχεία του, ούτε φακέλους στον explorer ώστε να μην αρχίσει να τον σκανάρει το antivirus, ΠΑΛΙ όλα μια χαρά πηγαίναν! Ευχαριστώ και πάλι, περιμένω τις απόψεις σας!
Dangelo Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2004 Το ίδιο πρόβλημα είχα κι εγώ, εκτος της καλωδιοταινίας... Ακουγόταν έναπράγμα λες και ο σκληρός έριχνε στροφες, οταν δουλευαν οι 3 απο τους 4 ήταν όλα ΟΚ, οταν δουλευαν και οι 4 επαιζε πρόβλημα... Αλλαξα PSU και ολα ήρθαν κανονικα... Οσο για τη συνδεσμολογία, νομίζω πως είναι καλύτερα τα CD-DVD devices να είναι σε ένα καλώδιο, και οι HDD σε άλλο... Τώρα ως καλύτερη λύση θεωρώ τους SATA, 1 HDD ένα καλώδιο... 150mb/s... και όχι 100mb/s...
konnak Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2004 Λοιπόν, παίδες επανέρχομαι στο θέμα. Το πρόβλημα ήταν η καλωδιοταινία, και όχι ο δίσκος, ο οποίος είναι μια χαρά (κάτι άλλωστε που περίμενα). Άλλαξα καλώδιο και όλα κομπλέ. Προηγουμένως είχα δώσει τον δίσκο σε έναν φίλο που αφού τον φούλαρε, του έκανε εντατική χρήση για καμιά βδομάδα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Έριξε και ένα extended test με τα WD Diagnostics και σε 35 λεπτά τελείωσε (σε μένα πήρε 3:30 ώρες). Έχει κανείς ιδέα τι να προκάλεσε αυτή την φθορά; Γιατί νομίζω δεν είναι και τόσο συνηθισμένο...σημείωση: Η μητρική είναι μια χαρά.
dpolal Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2004 Πιθανότατα να ήταν κακής ποιότητας η καλωδιοταινία αλλά πάλι μπορεί και να ακουμπούσε κάπου πολύ ζεστά, π.χ. αν την είχες στριμώξει ανάμεσα στους δίσκους ή αν ακουμπούσε πάνω στο dvd-r...
Voodooman Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2004 ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ Π Ρ Ε Π Ε Ι να είναι στο ίδιο κανάλι οι σκληροί μόνοι τους και στο δευτερο κανάλι τα drives!!!! Tί είναι αυτά που λένε, σto ίδιο κανάλι σκληρός και drive!! Καν.το, αν θέλεις ο σκληρός σου να δουλεύει με την ταχύτητα του drive, δηλαδή πολυυυυυύ αργάααααααα...
konnak Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2004 ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ Π Ρ Ε Π Ε Ι να είναι στο ίδιο κανάλι οι σκληροί μόνοι τους και στο δευτερο κανάλι τα drives!!!! Tί είναι αυτά που λένε' date=' σto ίδιο κανάλι σκληρός και drive!!Καν.το, αν θέλεις ο σκληρός σου να δουλεύει με την ταχύτητα του drive, δηλαδή πολυυυυυύ αργάααααααα...[/quote'] Εμ, αυτά ήξερα και εγώ...
konnak Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2004 Επαναφέρω το τόπικ, αφού ξαναπαρουσιάστηκε το πρόβλημα (διαβάστε παραπάνω τα post μου να καταλάβετε). Λοιπόν, λέω όλο το ιστορικό, και στο τέλος θα παραθέσω και όλο το σύστημά μου, γιατί είμαι αποφασισμένος να λύσω το πρόβλημα. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε ενώ έπαιζα Pro Evolution Soccer. Από ένα σημείο και μετά κόλλαγε κάθε φορά που χρειαζόταν να διαβαστεί ο δίσκος (για κάποιο audio file-πανηγυρισμοί, κτλ.). Βγαίνω από το Pro, προσπαθώ να αντιγράψω τον φάκελο του Pro από τον δεύτερο (και slave) δίσκο (από τον οποίο έπαιζα το παιχνίδι) στον πρώτο (και master). Το ίδιο πράγμα. Το λαμπάκι ανάγνωσης δίσκου να ανάβει 1 φορά κάθε 5 δευτερόλεπτα, για κάποια διαστήματα να αντιγράφει κανονικά, μετά πάλι να κολλάει. Αφού τον αντέγραψε, το έτρεξα από τον primary δίσκο. Ξανακόλλαγε, οπότε δεν φταίει ο δεύτερος δίσκος. Σβήνω το PC, ανοίγω το κουτί, βγάζω από την τροφοδοσία το DVD-ROM. Ανοίγω το PC, όλα κανονικά. Οπότε λέω, θα φταίει το PSU. Όμως σήμερα που το ξανάκανε, έκανα το ίδιο και δεν άλλαξε τίποτα. Μετά άλλαξα τα molex μεταξύ σκληρού και DVD-ROM (το ξαναέβαλα στην τροφοδοσία) και άφησα ανοιχτό το κουτί και όλα δουλεύουν μια χαρά (και στο pro:-)). ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΦΤΑΙΕΙ; Στάνταρ όχι οι δίσκοι, πιθανόν το psu, πιθανόν να είναι πολύ στριμωγμένα όλα στο MIDI κουτί (αλλά ρε γαμώτο είναι χειμώνας, ολόκληρο καλοκαίρι, και με πολύ δουλειά και ουδέποτε παραπονέθηκε), και φοβάμαι να μιλήσω (αλλά υποπτεύομαι) και για μητρική. Τι λέτε ρε παιδιά, θα τρελαθώ Χριστουγεννιάτικα...Δεν το κάνει και πάντα, όταν δουλεύει για πολύ ώρα το κάνει. Η σύνθεση του PC: Pentium 4 2.4 GhzM/B: Asus P4G8X RAM: 1 stick των 512 MB (DDR-333) Chaintech Geforce 4 Ti 4200 128MB-DDR 2 σκληροί δίσκοι IDE WD 80 GB (8 MB cache-7200rpm) στο primary κανάλι DVD-R Pioneer A06 (master) και DVD-ROM Toshiba SD-M1612 (slave) στο secondary κανάλι 1 PCI Firewire card 1 PCI TV/Radio card 2 USB συσκευές (1 joypad και το NetMod) ...and last but not least: τροφοδοτικό 300W Macron (MPT-301P) ΥΓ: Σε αυτή τη σελίδα, υπολογίζει το minimum supply στα 275 Watts. Ε, και λίγα παραπάνω να είναι, τα 300 δεν φτάνουν; ΥΓ2: Το σύστημα με ακριβώς αυτή τη σύνθεση δούλευε χωρίς πρόβλημα για περίπου έναν χρόνο...
doctorkostis Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2004 Δεν ξερω αν εχει σχεση,αλλα το pro evolution soccer κολλαει και σε μενα που και που,για ελαχιστα sec στα σημεια που αναφερεις,το κανει 2-3 φορες σε καθε παιχνιδι.Υποθετω οτι ειναι καποιο bug του παιχνιδιου γιατι κατα τα αλλα το pc μου δεν εχει κανενα προβλημα.Απλα το λεω για να μην τα ριξεις ολα στο psu σου και στο δισκο σου.Αν ολα τα αλλα ειναι οκ θα ελεγα να μην ανησυχεις και πολυ....
Tipos Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2004 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2004 Παρόμοια προβλήματα οφείλονται στην οξείδωση των επαφών τροφοδοσίας στο βύσμα molex η στην χαλάρωση των επαφών. Άλλαξε το βύσμα τροφοδοσίας με ένα άλλο και δοκίμασε να σφίξης λίγο τα pins, για να μπαίνουν λίγο πιο σφικτά, ώστε αν υπάρχει οξείδωση των επαφών να καθαριστούν από την εισαγωγή του βύσματος.
konnak Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2004 doctorkostis, ξέρω για τι κολλήματα μιλάς, δεν λέω για μια στο τόσο, αλλά συνέχεια. Άλλωστε, μιλάω για γενικό πρόβλημα όχι μόνο στο pro, απλά εκεί το πήρα χαμπάρι, μετά όλο το σύστημα ξεκίνα-σταμάτα ήταν, με το βηματισμό που έδινε ο σκληρός. Tipos, πρώτον ευχαριστώ, δεύτερον, τι ακριβώς να κάνω; να σφίξω τα pins των δίσκων; ή να προσπαθήσω να βρω κάποιο molex που να είναι πιο σφιχτό;Αλλά οξείδωση...; Είναι πιθανό κάτι τέτοιο; Δεν το έχω ακούσει ποτέ... Anyway, αύριο θα το δω το θέμα καλύτερα. Χρόνια πολλά, btw
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.