Προς το περιεχόμενο

ZALMAN RESERATOR 1 Question!...

Kostas75

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αγόρασα χθες το Zalman Reserator 1 και παρατήρησα ότι:

Ενώ στην αρχή το ενδεικτικό καλής και σωστής ροής του νερού που είναι απέξω από το μηχάνημα λειτουργούσε καλά και υπήρχαν έντονες ταλαντώσεις που έδειχναν (όπως λέει και στο manual) ότι είναι σωστή η ροή του νερού, μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας έχει σταματήσει να κάνει έντονες ταλαντώσεις όπως πρέπει, στην ουσία πλέον ίσα που το βλέπεις να ψιλο-ταλαντώνεται!!! Καμιά ιδέα του τι μπορεί να συμβαίνει; Έχω ελέγξει τα λάστιχα και δε φαίνεται κάπου να έχει "τσακίσει" οπότε και να μη περνάει σωστά το νερό. τι συμβαίνει;

Περιμένω εν'αγωνίως απαντήσεις σας! :?

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

δεν το έχω δουλέψει αλλά σου έγραψα και στο άλλο θρεντ πως δεν είναι και τόσο απαραίτητο, εμποδίζει και τη ροή...

κάνε το εξής πείραμα, μέτρα πόση ώρα κάνει να γεμίσει ένα δοχείο με γνωστό όγκο για να υπολογίσεις τη ροή σε l/h.. να δούμε αν είναι ικανοποιητική...

και ας πει και κάποιος άλλος χρήστης αν του συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.

Δημοσ.

Πιστεύω είναι φυσιολογικό... απλά έχει φύγει ο περισσότερος αέρας από το κύκλωμα και δεν παρατηρούνται τόσο έντονες ταλαντώσεις στο flow control.

Δημοσ.

Χθες ήταν ακόμη ένα δύσκολο απόγευμα που προσπαθούσα να κάνω το Zalman να δουλέψει όπως θα περίμενε κανείς!

Συγκεκριμένα μετά από προσεκτικούς ελέγχους των σωληνώσεων και μετά από πολλά πειράματα:

-δοκίμασα σε διαφορετικό ύψος την αντλία,

-έκοψα τα λάστιχα ώστε να είναι πιο κοντά στην αντλία

-άνοιξα και έκλεισα ανά 10 δευτερόλεπτα τον διακόπτη της αντλίας ώστε να φύγει πιθανός αέρας που θα υπήρχε μέσα στο σύστημα υδρόψυξης

κατέληξα στο ότι δε μπορούσα να αποφύγω να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία του CPU!!! Και αντί να ψύχει το σύστημα το CPU, εντέλει το CPU θέρμαινε συνεχόμενα το νερό με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να έχει φτάσει τους 65-68 βαθμούς κελσίου!!!

Πιστεύω ότι το circulation του απιονισμένου νερού που έχω μέσα ΔΕΝ γίνεται σωστά! Αποτέλεσμα το νερό θερμένεται πιο γρήγορα απ'όσο ψύχεται! Έτσι το Zalman μόνο επαρκή ψύξη δε κάνει, αλλά αντίθετα είναι άχρηστο. Τι πιστεύετε ότι φταίει; Έχω ακούσει για άλλους που κάνουν ακόμη και Overclocking με το Zalman Reserator! Και εγώ ούτε στο normal mode του CPU δε μπορώ να δουλέψω. Παρεπιπτόντως έχω Intel Pentium 4 Prescott στα 3.2 GHz.

Λέτε να έχει προβληματική αντλία το συγκεκριμένο Zalman;!;; Είναι το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό δυστυχώς. Και άντε να το αλλάξω από το Πλαίσιο που το πήρα!... Τι γκαντεμιά... :(

Δημοσ.

δεν ξέρω τι τεμπς θα έπρεπε να έχεις και αν όντως έχεις πρόβλημα, αλλά δε θα περίμενα και πολλά από παθητική ψύξη...

είναι δύσκολο να μετρήσεις τη ροή?

επίσης να ξέρεις πως σε τέτοιο σύστημα, δύσκολα εγκλωβίζεται αέρας, διότι και βυθισμένη αντλία έχεις αλλά και απουσιάζει το radiator/ψυγείο που είναι ο κυριότερος τόπος συγκράτησης φυσαλλίδων...

τί μητρική έχεις?

μπορείς να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες για τη διακύμανση των θερμοκρασιών από όταν το ανοίξεις?

Δημοσ.

voudas σου παραθέτω όλα τα στοιχεία και περιμένω τα φώτα σου!...

-Intel P4 Prescott 3.2GHz

-M/B Gigabyte 8KNXP rev.2.0, Bios: FH (Latest)

-Memory: 2=256=512MB Kingston, Dual Channel DDR 400

-Graphics card: ATI Radeon 9800 Pro Gigabyte 128MB

-2x80GB (=~150GB) SATA Maxtor on Raid 0 (Intel Raid του Motherboard)

-PSU Antec True Power Control 550W

-Case: Thermaltake V2000A Aluminum με 7 ανεμιστήρες!

-DVD-ROM Pioneer 106S, DVD+-RW Plextor 708A, Teac 52x32x52 CD-RW

Οι θερμοκρασίες απαράδεκτες:

-Ξεκινάει το σύστημα και μπαίνω στο Bios (ούτε καν αρχίζω Windows!): 45 βαθμοί κελσίου.

-Ανεβαίνει σταδιακά μέχρι περίπου 50-51 βαθμούς σε περίπου 15-20 λεπτά.

-Παίζοντας ένα παλιό παιχνίδι το Jedi Outcast σε 1600x1200 φτάνει στους 68-70 βαθμούς!!! Μία φορά μάλιστα κράσαρε και το σύστημα και έκανε μόνο του Reset! Και το Zalman εννοείται ήταν αρκετά θερμό τότε, σχεδόν έκαιγε!

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή και το ενδεικτικό ροής ΔΕΝ κάνει αισθητά έντονες ταλαντώσεις (ok δε περιμένω και να ταλαντώνεται σαν τρελό, δεν είμαι παράλογος(!), αλλά περιμένω να το βλέπω καθαρά ότι ταλαντώνεται σε λογικά αισθητά επίπεδα), έχω καταλήξει προσωπικά ότι μου έδωσαν Zalman καινούργιο με ελαττωματική αντλία και μάλλον πρέπει να το πάω πίσω και να ζητήσω αλλαγή.

Καμιά άλλη ιδέα πρν το επιστρέψω;;; :(

Δημοσ.

Narayan όπως καταλαβαίνεις από τη προηγούμενη απάντησή μου στον βούδα δεν είναι μάλλον όπως τα λες και δυστυχώς για μένα! Μακάρι να είχες δίκιο γιατί τότε όλα θα ήταν καλά!...

Δημοσ.

χμμμ

το ότι καίει το ζαλμάν δεν αποδεικνύει την κακή ροή, απλά είναι ενδεικτικό της μικρής απαγωγής θερμότητας που προσφέρει... κα΄τι λογικό για παθητική ψύξη...

έχεις κάποιο θερμόμετρο να μετρήσεις την τεμπ του νερού? και μετα ΜΕΤΡΑ ΤΗ ΡΟΗ!

στο bios να ξέρεις έχεις κάπου 60% load. όχι 0%

να ξέρεις επίσης πως ο Prescott σου, ειδικά αν είναι από τα πρώτα stepping είναι απόλυτα λογικό να ψήνεται... πριν με αέρα τι τεμπς είχες?

σε ρώτησα τί μόμπο έχεις γιατί κάποια δείχνουν παραπάνω τεμπ, αλλά αν σου κόλλησε κιόλας, τότε δεν έχει τόσο σημασία.

το μπλοκ πατάει σίγουρα καλά?

το ζαλμάν είναι γενικά άχρηστο για ψύξη σε σχέση με άλλες λύσεις αλλά όχι κι έτσι... ψάξτο λίγο ακόμα... δε βάζεις και κανα φαν να το φυσάει? (πάντως έχεις 7 ανεμιστήρες στο κουτί και πήγες για αθόρυβη υδρόψυξη???)

Δημοσ.

Loipon exo to idio, to evala extes

to systima mou einai afto tis upografis, kai exo valei kai to block gia tin 9800pro.

Etsi opos ta les, tha eprepe kai mena na vrazo avga mesa sto reserator, omos etreksa diplo prime gia 1 ora kai eixa temps 52 peripou...

Game den exo paiksei, alla perimeno na anevei i thermokrasia ligo, kurios logo tis 9800 pou tha zoristei.

To flow meter emena mou fainetai fusiologiko sto thema tis talantosis......kai skepsou oti xrisimopoiisa kai ta 3 metra tou solina opote logika mallon pas gia antikatastasi tou pump!

Δημοσ.

voudas οι 7 ανεμιστήρες είναι της Thermaltake και είναι απόλυτα αθόρυβοι! Αν κάποια στιγμή το Zalman Reserator δουλέψει σωστά και προσθέσω και το VGA block τότε θα ακούγεται μόνο λίγο ελάχιστα το τροφοδοτικό μου! Αλλά δυστυχώς το Zalman όπως είναι τώρα αν του βάλω και το VGA block θα... τηγανίζει αυγά όπως λέει και το polaki! Άσε που θα μπορούσε να μου καψει και τη GPU της ΑΤΙ!

Τη θερμοκρασία του νερού μπορώ εύκολα να τη μετρήσω, αλλά τη ροή πως; Δεν έχω κάποιο ειδικό όργανο.

Το block θα το ελέγξω ξανά αν και πιστεύω ότι πατάει άψογα, έχω βάλει και θερμοαγώγιμη κρέμα όπως πάντα.

Το Zalman το πήρα για αθόρυβη λύση, δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να κάνω overclocking, αλλά κυριότερα να σταματήσει αυτός ο τρελο-θόρυβος!

Πιστεύω ότι πρέπει να φταίει το pump, είμαι σχεδόν σίγουρος δυστυχώς.

Ευχαριστώ πάντως...

Δημοσ.

polaki με όσα μου γράφεις επιβεβαιώνεις πως μάλλον έχω ελαττωματικό pump από το κουτί του. Οπότε άντε πάλι να τρέχω για σέρβις στο Πλαίσιο Μεταμόρφωσης... και αν μου το αλλάξουν και άμεσα, αλλιώς τρέχα γύρευε. Πολύ γκαντεμιά... :(

Ευχαριστώ για την απάντησή σου πάντως, είναι κατατοπιστική.

Δημοσ.

τη ροή μέτρα τη γεμίζοντας ένα δοχείο πχ 1L και χρονομέτρησε πόσο θέλει...

σε ένα κλασσικό w/c σύστημα, το gpu block επιβαρύνει ελάχιστα. ίσως μόνο 1 βαθμό. στο ζαλμάν δεν ξέρω...

μακάρι να μη σε ταλαιπωρήσουν στο Πλαίσιο...

Δημοσ.

voudas το γέμισα περισσότερο νερό και έχω καλύτερα αποτελέσματα! Όχι κάτι το εντυπωσιακό αλλά τουλάχιστον συγκρατείται η θερμοκρασία σε λίγο πιο λογικά επίπεδα. Τώρα έχω 47-50 βαθμούς Κελσίου στα Windows και στο παιχνίδι που έλεγα δεν είχε ανέβει πάνω από 58-59 βαθμούς.

Τι λες να κάνω; Ακόμη πιστεύεις ότι πρέπει να το πάω αύριο για αλλαγή;

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

METΡΑ ΤΗ ΡΟΗ και κάνε σύγκριση με άλλο reserator...

το περισσότερο νερό συνήθως σημαίνει πιο αργές εναλλαγές στη θερμοκρασία από idle σε load... αλλά εσύ με παθητική ψύξη σε βοηθάει φαίνεται...

από εδώ και πέρα it's up to you. Δεν το είχα ποτέ το συγκεκριμένο και δεν ξέρω ακριβώς τι παίζει. Ότι σου είπα είναι από την εμπειρία μου από κανονικές υδροψύξεις...

το θέμα είναι ότι έχεις και πρέσκοτ... ένας τέτοιος γονάτισε ακόμα και το prometeia μου...

εγώ αν είχα το reserator, θα άλλαζα την αισχρή έτσι κι αλλιώς αντλία με μια Hydor L20 (κανα 30ρι ευρώ) και θα τοποθετούσα έναν κύλινδρο από πλεξιγκλας με ένα αθόρυβο 120mm blue led fan στην κορυφή να φυσάει προς τα κάτω... ;)

Δημοσ.

voudas δε θέλω και να πετάξω το Zalman! :)

Πάντως μια καλύτερη αντλία αν τη βρω θα τη χτυπήσω! Θα κάνει όμως για τα λάστιχα σιλικόνης του Zalman; Εννοώ θα μπορεί να κάνει fit χωρίς να υπάρχουν διαρροές;!; Θα ήθελα επίσης να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ απόδοσης και noise level, θα έλεγα να κλείνει περισσότερο προς το χαμηλό noise level μιας και όπως έχεις καταλάβει με ενδιαφέρει πρώτιστα να έχω ήσυχο σύστημα παρά να κάνω overclocking.

Αυτή λοιπόν η αντλία η Hydor L20 που έχει και πολύ καλή τιμή είναι "ήσυχη"; Που μπορώ να τη βρω αν αποφασίσω να την αγοράσω; Γενικά για αντλίες εδώ Ελλάδα που υπάρχουν; Και συγκεκριμένα που υπάρχουν αντλίες που να κάνουν για το Zalman Reserator;

Επιμένεις να μετρήσω τη ροή αλλά εκτός του ότι δεν έχω ούτε τα βασικά για να κάνω τη δουλειά (δεν έχω ούτε ένα δοχείο γνωστού όγκου όπως λες ώστε να ξέρω πότε θα έχει γεμίσει 1L) μετά δε ξέρω σε τι φυσικο-μαθηματικούς τύπους πρέπει να βασιστώ ώστε να μετρήσω αυτό που πρέπει και στη συνέχεια ώστε να το συγκρίνω με άλλα Reserator. Επίσης που θα βρω να το συγκρίνω με άλλα Reserator; Πάλι ρωτώντας και συζητόντας εδώ μέσα στα Forum; Αυτό μπορεί να πάρει και εβδομάδες! Θέλω κάτι πιο γρήγορο και άμεσο να ξέρω αν πρέπει να το πάω στο Πλαίσιο ή όχι. Και φυσικά δε χρειάζεται νομίζω να αναφέρω πόσο "πακέτο" είναι να αδειάζεις και να γεμίζεις νερό το Zalman!

Ευχαριστώ πάντως για όλες τις προτάσεις και που ασχολείσαι με το θέμα μου γενικότερα, όπως και όλους/όλες όσους μου έχουν απαντήσει.

Καλό βράδυ...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...