Papajohn Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2004 Hello insomniacs!! Λοιπόν πάμε με τη μια στο θέμα χωρίς πολλές εισαγωγες! Έχουμε 1 σπίτι όπου σε κάθε δυμάτιο πάει ένα UTP cat5e καλώδιο καί όλα καταλήγουν σε ενα σημείο μέσα σε μια ντουλάπα. Σκοπός μου είναι να έχω ταυτόχρονα σε όλο το σπίτι (ή έστω στο μισό) 10/100 LAN (4 αγωγοι του utp) αλλα και ISDN τηλέφωνο(2 αγωγοι του utp). Προφανώς το netmod θα τοποθετηθει στο σημειο που καταλήγουν τα utp ενώ ΔΕΝ θα δημιουργήσω S-Bus παρα μόνο σε ένα δωμάτιο οπου έχω φροντίσει να υπάρχει και δεύτερο utp ειδικα γι' αυτό το σκοπό. Πριν αρχίζω με τις απορίες και για να προλάβω ερωτήσεις: Ναι, μακαρι να μπορούσα να βάλω DSL αλλα ακόμα είναι πολύ ακριβο για μενα. Ανάγκη νούμερο 1: Χρειάζομαι πρίζες όπου να έχουν ενα φαρδύ (RJ 45) και ένα μικρο θυληκο φισάκι. Όπου και αν έψαξα όμως δεν βρήκα. Βρίσκω μονο διπλες, είτε φαρδιές είτε στενές. Γνωρίζετε αν υπάρχουν τετοιες πρίζες; Αν η απάντηση είναι ότι τότε τι μπορώ να κανω; Σκέψη: μπορώ να βάλω διπλες φαρδιές και να συνδέω σε φαρδιά το απλο τηλέφωνο;; υπάρχει καλώδιο απο τι μια με στενο φισακι και απο την άλλη με φαρδυ;; Πρέπει να το φτιάξω μονος μου;; Υπάρχει καποια άλλη λύση; Απορία νούμερο 2: Στο σημείο που καταλήγουν τα utp γίνεται ενας μικρός χαμός. Εκεί θέλω προφανώς να ξεχωρίσω τα καλώδια (ποιο πάει σε ποια πρίζα). Πώς το κάνω;; Επίσης απο τα utp, τα μισα περίπου θέλω να τα συνδέσω παράλληλα και όλα μαζι να τα τερματίσω με τη μορφή ενος στενού φίς ώστε να μπούν σε μια αναλογικη πόρτα του netmod. Αυτό γίνεται; (θα αγοράσω εναν ανταπτορα που θα συνδεεται στο sbus πανω στο netmod και θα μου δίνει αλλες 2 αναλογικές πόρτες) Σκοπεύω δηλαδή να έχω 4 αναλογικα POTS και στο 1 απο αυτα να συνδέσω 3-4 πρίζες μαζι. Ελπίζω να μη τα μπλέκω παρα πολυ. Επισης να σημειώσω πως δεν θελω "τρελές" λύσεις καθως το οικονομικο είναι πολύ σημαντικο. Θα προσπαθήσω να κάνω μονος που τη δουλεία, αλλα βλέπω πως μονο ας πούμε το "συραπτικο" για τα RJ έχει 80€ και το σκέυτομαι να φωναξω κανα "μάστορα". Τι λετε, να πειραματιστω μονος μου η όχι; Να σημειώσω πως έχω μηδαμινη γνώση του "μερεμετίζειν", πχ δεν ξέρω πως να ανοίξω την πρίζα ή ποως να την τερματίσω!
drm Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2004 μπορείς να φτιάξεις μόνο σου καλώδιο τηλεφώνου που να φτάνε σε "φαρδύ" φισάκι
Papajohn Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Το ξέρω αλλα η λύση της διπλής πρίζας θα ήταν η καλύτερη και ούτε θα χρειάζεται να φτιάχνω custom καλώδια...
Highlander Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Ανάγκη Νο 1: Δεν κατάλαβα τι εννοείς θυληκό φισάκι. Υπάρχουν πάντως πρίζες, αλλά δεν τις βρίσκω σε φωτό για να στις δώσω σε link. Εννοώ ότι υπάρχουν πρίζες που έχουν 2 UTP ή 1 UTP και 1 τηλεφώνου. Δηλ. 2 RJ45 ή 1 RJ45 & 1 RJ11. Πιστέυω ότι εννοείς την δεύτερη. Έχει σίγουρα η Legrand. Στην απορία Νο 1 μπορείς να φτιάξεις καλώδια αν βρεις αυτό που θες. Στην απορία Νο 2 μπορείς να φτιάξεις ένα αυτοσχέδιο beeper. Μία μπαταρία και ένα beezer το λένε αν θυμάμαι καλά. Έτσι θα βραχυκυκλωνεις ένα ζευγάρι και θα τα βρείς. Το να ενώσεις τα καλώδια σε 3-4 μαζί σαφώς γίνεται αρκεί να τα ενώσεις μαζί. Η πένσα RJ11 & RJ45 της πλάκας για να κένςι δουλειά σου δεν ξεπερνά τα 20 euro. Μία της προκοπής π.χ. Knippex έχει 150 euro. Και μην ανυσηχείς, θα μάθεις σιγά σιγά...
galanta Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Πρέσα για UTP μπορείς να πάρεις με 20 ευρώ, από το εξωτερικό.
Highlander Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Έχω αλλάξει 4 πένσες και με τιμή 20 Euro η κάθε μία. Μέχρι που κατέληξα σε Knippex λόγω του ότι οι φθηνές δεν είναι για πολλά πρεσαρίσματα...
ipso33 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2004 Στο RJ45 (πριζα) μπαινει και το RJ11 (φις) χωρις κανενα προβλημα. Εγω ετσι εχω δωσει γραμμη στο μοντεμ μου
Papajohn Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Ωπ ipso33 μαλλον έχεις δίκιο!!!! Δεν το χα σκεφτει, όντως μπαίνει χωρις πρόβλημα!! Ευχαριστώ!!! Highlander, είσαι σίγουρος πως υπάρχει πρίζα διπλη με ενα RJ45 και ένα RJ11;;! Kαι βγάζει και η legrand;;;!! Που μπορώ να βρω φιλε μου, που;;; Δεν ξέρω που αλλου να ψάξω, όλα τα μαγαζια με ηλεκτρικα της περιοχής μου δεν εχουν! Μήπως ξέρεις κανα μαγαζί κέντρο Αθήνα;; Έτσι και βρω με σώνεις!!!
Highlander Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Πάρε LEGRAND ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: 801 11 850 850 Ρώτα τους για πρίζα διπλή UTP & ΤΗΛ. αν τη βγάζουν ακόμα (μάλλον ναι) και που μπορείς να την πάρεις... Αν ήσουν Πάτρα θα σου έλεγα..., έχει ο πεθερός μου !!!! :) Όσο για το φις RJ11 δεν προτείνετε να μπαίνει σε RJ45 γιατί μπορεί να γίνει ζημιά...
ipso33 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Όσο για το φις RJ11 δεν προτείνετε να μπαίνει σε RJ45 γιατί μπορεί να γίνει ζημιά... Καμια ζημια δεν γινεται. Οι προδιαγραφες των βυσματων εχουν υπολογισει αυτην την περιπτωση. Στα ADSL modem που εχουν RJ45 για εισοδο προς το DSLAM οι οδηγιες του κατασκευαστη γραφουν οτι αν εχεις RJ11 το χρησημοποιεις χωρις προβλημα.
Papajohn Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Highlander, ευχαριστώ, τηλεφώνησα αλλα και αυτοί μου ήπαν πως δεν βγάζουν διπλες RJ45, RJ11. Ούτε γνωρίζουν αν θα φέρουν στο μέλλον... Καλα εσυ τωρα πώς έχεις;! Σίγουρα legrand κιολας;; Καλα και να μην είναι legrand σιγα το πράγμα.... Αν πάντως έχεις... εχω φίλο φοιτητη πάτρα, θα σε βάλω να του τις δώσεις! Τώρα, σε περίπτωση που ξεχναμε τις διπλες RJ45 και RJ11 πριζούλες και καταφύγουμε στις diplew RJ45 τότε: 1. Μπορώ είναι να συνδέω πάνω με τη μια το RJ11 φισάκι. Όμως στο παιδί που το πα στο μαγαζί με τα ηλεκτρονικα μου είπε πως θα "παίζει" το καλώδιο οπότε και θα έχει θόρυβο το τηλέφωνο και δεν θα μπορώ να έχω ικανοποιητικη συνδεση με μοντεμ (λεμε τώρα αν χρειαστει ποτε...) 2. Μπορώ να φτιάξω "ανταπτοράκια" που απο τη μια θα έχουν φαρδύ αρσενικο φισακι RJ45 και απο την αλλη θυληκο RJ11 ώστα να ξεπεράσω το παραπανω προβλήμα. η βλακεία είναι όμως πως κάθε φορά θα χρειάζομαι ανταπτοράκι όταν συνδέω τηλεφωνα στο μελλον... Βλέπετε καμμια άλλη λύση; Α, στο RJ11 του τηλεφώνου ποια απο τα 4 pin είναι αυτα που πρέπει αν συνδεθουν; Αλλα θα ξέρει αυτος που θα μου τα φτιάξει φαντάζομαι... Και κατι τελευταίο! Προφανως το pin out στη πριζα του RJ45 είναι το αντιστροφο του καλωδιου( Αν το καλώδιο είναι κοκινο-μπλε-κιτρινο τότε η πρίζα πρέπει να είναι κιτρινο-μπλε-κοκκινο ε;
Highlander Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Περίμενε μέχρι το απόγευμα (μετά τις 18:00) να δω τι μάρκα είναι πρίζες και αν υπάρχουν ακόμα και θα σου πω τι κάνουμε στη συνέχεια... Πάντως πριν 1 χρόνο τέτοια εποχή έφτιαξα το δίκτυο της Algita με τέτοιες πρίζες. Και θυμάμαι ότι ήταν legrand..... anyway... θα σου πω το απόγευμα...
ipso33 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Όμως στο παιδί που το πα στο μαγαζί με τα ηλεκτρονικα μου είπε πως θα "παίζει" το καλώδιο οπότε και θα έχει θόρυβο το τηλέφωνο και δεν θα μπορώ να έχω ικανοποιητικη συνδεση με μοντεμ (λεμε τώρα αν χρειαστει ποτε...) Για δκιμασε σε πριζα RJ45 να βαλεις ενα RJ11 με τηλεφωνο και πες μου οτι οταν το κουνας αν αν σου κανει φυσημα η θορυβο. Εχω βαλει δεκαδες δυκτια με διπλες πριζες RJ45 μια για LAN και μια για τηλεφωνο ποτε δεν ειχα κανενα προβλημα (ειμαι τεχνικος οχι πωλητης).
Highlander Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Λοιπόν... Πιθανόν στη Legrand ο υπάλληλος να ήταν από διακοπές... Δεν είμαι καλός στις φωτογραφίες αλλά με τις παρακάτω θα καταλάβεις: Η αριστερή είναι η Voice και η δεξιά η Data. Μπορείς όμως να βάλεις και 2 Data αν θέλεις γιατί η πρίζα είναι συναρμολογούμενη. Σου έβαλα και το πίσω μέρος για να δεις πως είναι. Και το μοντέλο είναι το Mosaic. Αυτό που θέλει να προσέξεις είναι το πως θα βάλεις τα καλώδια... Θα χρησιμοποιήσεις τον παρακάτω συνδιασμό: Data Άσπρο/Πορτοκαλί Πορτοκαλί Άσπρο/Πράσινο Πράσινο Voice Άσπρο/Καφέ Καφέ Και άσε το μπλε για εφεδρικό. Πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα κανένα. Επίσης η παραπάνω πρίζα βγαίνει και σε άλλο τύπο με χρώματα αν θυμάμαι καλά, αλλά είναι ποιό ακριβή. Καλή επιτυχία.... Highlander, ευχαριστώ, τηλεφώνησα αλλα και αυτοί μου ήπαν πως δεν βγάζουν διπλες RJ45, RJ11. Ούτε γνωρίζουν αν θα φέρουν στο μέλλον... Καλα εσυ τωρα πώς έχεις;! Σίγουρα legrand κιολας;; Δεν έχω εγώ αλλά ό πεθερός μου που έχει μαγαζί με ηλεκτρολογικό υλικό.
Papajohn Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2004 Σας ευχαριστω πολυ και τους δυο παιδία, η βοήθει σας ειναι ανεκτημιτη! Θα ξαναπαρω στη legrand να ρωτησω παλι, και η τηλφωνητρια μου είπε να το κάνω μιας και ομολόγησε πως δεν ήταν πολύ σχετικη. Κατι τελευταίο. Αν τελικα καταλήξω στις διπλές RJ45, σε ποια απο τα 8 pins πρεπει να συνδεσω τα δυο καλώδια?? Στα δυο μεσαια?? Λοιπόν, ίσως αργήσω να απαντήσω παλι! Σε 7 ώρες έχει μετακόμιση και προβλεπεται ΧΑΜΟΣ!! Τα λέμε και ευχαριστώ και παλι!! Papajohn
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.