Προς το περιεχόμενο

Μεταπτυχιακά στην Πληροφορική - Απαιτούμενος βαθμός πτυχίου;


clairvoyant

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

 

μπαίνω στο 4ο έτος των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τμήμα Πληροφορικής. Σιγά σιγά, και κατ'όπιν συζητήσεως που είχα με καθηγητή μου, κατάλαβα πως καλό θα ήταν να αρχίσω από τώρα να σκέφτομαι περισσότερο την προοπτική ενός μεταπτυχιακού.

 

Αποφάσισα λοιπόν ότι από σήμερα θα αρχίσω το ψάξιμο, ώστε να γνωρίζω ποιες είναι οι επιλογές μου, οι προοπτικές και οι απαιτήσεις.

 

Ξεκινώντας από τις απαιτήσεις, και συγκεκριμένα από το βαθμό πτυχίου. Θα με ενδιέφερε η ιδέα ενός μεταπτυχιακού στο εξωτερικό (σε Αγγλόφωνη χώρα προφανώς), όμως έχω πανικοβληθεί λιγάκι με αυτά που ακούω για τους βαθμούς. Βγάζω Μ.Ο. 7.4 μέχρι στιγμής, βαθμό που ο καθηγητής μου σχολίασε ως "σχετικά καλό" (με ένα μούδιασμα στο πρόσωπο του, σαν να μου έλεγε "υπάρχουν και πολύ καλύτερα"). Ταυτόχρονα, πανικόβλητος σχεδόν ανακάλυψα πως υπάρχουν άτομα στο τμήμα μου με Μ.Ο 8, 8.5, ακόμη και... 9!! Εύλογο λοιπόν το ερώτημα μου: μπορεί το 7.4 να με βάλει στο μεταπτυχιακό ενός καλού και αναγνωρίσιμου Πανεπιστημίου;

 

Όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει, θα αφήσω τις υπόλοιπες απορίες μου για αργότερα :)

  • Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

thanks Dionisos, είχα αρχίσει να το διαβάζω το post, αλλά έθεσα το δικό μου ερώτημα πριν διαβάσω ότι "Upper class = 7/10", που ουσιαστικά ήταν και το ζητούμενο μου. Το θέμα όμως είναι το εξής: αν ένα Πανεπιστήμιο ζητάει upper class, δεν θα κοιτάξει το βαθμό πτυχίου; Αν πάω εγώ με 7.4 και ένας άλλος με 8.5, είμαστε και οι 2 upper class όμως προφανώς θα προτιμηθεί ο δεύτερος, σωστά; Οπότε, όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα υποθέτω..

Δημοσ.

Φυσικά όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα, όπως και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Εξαρτάται πόσες θέσεις έχει, πόσες θέλει να δώσει εδώ-πόσες εκεί κλπ κλπ.

Δημοσ.

Katarxas pisteyw oti o bathmos sou einai arketa kalos. Epipleon mhn agxwnesai me to kata poson einai dynaton na kaneis metaptyxiako sthn Agglia, kathws ekei dyskola dinoun megalh bash ston bathmo tou ptyxiou, ektos kai an to tmhma tou master einai uperplhres opote koitazoun kai alles parametrous. Arxise na psaxneis gia sxoles sto exoteriko, mpaine se sites kai enhmerwsou gia ta requirements tou kathe panepisthmiou. An xreiasteis kamia bohtheia steile mou PM exw kai egw kapoio uliko.

Δημοσ.

Και εγώ αυτό τον καιρό ψάχνω για μεταπτυχιακό αλλά στην Ελλάδα . Έχετε κάτι καλό στο νου σας ; Έχω δει μερικά στην Αθήνα αλλά δεν μου πολυγεμίζουν το μάτι .

Δημοσ.

Και εγώ μπαίνω στο 4ο έτος της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.Εγώ προς το παρόν βγάζω 7.36 αν εξαιρέσεις κάποια μαθήματα που χρωστάω.Σκέφτομαι και εγώ για Ελλάδα.Από ότι έχω διαβάσει πάντως αν έχεις από 7.5 και πάνω έχεις μεγάλες πιθανότητες να σε πάρουν σε κάποιο μεταπτυχιακό εδώ στην Ελλάδα μετά από συνέντευξη φυσικά.

Δημοσ.

An menete Athina kai vreite metapryxiako se sxolh ths Athinas exei kalws. An menete Athina kai breite master sthn eparxia xexaste to, fygete kalutera gia ekswteriko. Ta idia lefta tha sas erthoun mazi me thn diamonh, kai tha parete kai pio "dynato" xarti. Ypopsin oti to master sthn Agglia einai 1 xrono anti gia duo pou einai edw me oti synepagetai ayto.

Δημοσ.

Εγώ ρε γαμώτο βγάζω γύρω στο 6,5 οπότε δεν με πολυβλέπω να με πέρνουν σε κάποιο μεταπτυχιακό . Όπως έψαχνα , πέρασα και από το ΟΠΑ και είδα ότι είναι το μοναδικό (από αυτά που είδα) πανεπιστήμιο που ζητάει λεφτά για το μεταπτυχιακό . Θέλει 2500 ευρώ !

Δημοσ.

2500? ε; Εγώ κοίταζα χθες, περισσότερο για πλάκα, πόσο κοστίζει το μεταπτυχιακό στο Software Engineering στο Πανεπιστήμιο.. Μελβούρνης! 15000? παίδες!! Για Αγγλία δεν έχω βρει τιμές ακόμη. Στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης απαιτείται προυπηρεσία 2 ετών σε εταιρία ανάπτυξης λογισμικού (οπότε το ξεχνάμε), και σε αυτό το Warwick (ή κάπως έτσι), το link για τις τιμές δεν λειτουργεί.

Δημοσ.

Και με το 6.5 μπορει να σε πάρουν κάπου!Στα περισσότερα μεταπτυχιακά πληρώνεις!Σε ελάχιστα δεν πληρώνεις, αλλά τις περισσότερες φορές σε αυτά μπαίνεις μέσω εξετάσεων!Υπολόγισε περίπου ένα εκατομμύριο το χρόνο!

Δημοσ.

Με εξετάσεις μπορείς να μπεις σε μερικά μεταπτυχιακά της Ελλάδας και συνήθως δίνεις μερικά μαθήματα που ορίζουν αυτοί για να σιγουρευτούν ότι πληρείς τις προϋποθέσεις. Καλύτερο δεν είναι (αφού δεν μπορείς να επιλέξεις) αλλά είναι υποχρεωτικό αν στο ζητήσουν. Πάντως σε αρκετά μεταπτυχιακά και στην Ελλάδα πληρώνεις (περίπου 2εκατομύρια για 2 χρόνια είναι συνήθως) ενώ στην Αγγλία πληρώνεις σε όλα (είναι συνήθως 3000 λίρες~1.6 εκατομύρια) αλλά παίζουν αρκετές υποτροφίες και δεν έχουν σχέση με τον βαθμό αλλά με το πόσο νωρίς κάνεις την αίτηση.

 

Το καλό με το εξωτερικό πάντως είναι ότι μαθαίνεις καλά μια γλώσσα και αποκτάς μια οικιότητα, πράγμα που ίσως σου χρειαστεί αναλόγως τον τομέα, γενικά όμως είναι σημαντική εμπειρία. Στην Ελλάδα το καλό είναι ότι ίσως είσαι κοντά στο σπίτι σου, μπορεί να σου βγει πιο οικονομικά και στην τελική είναι πιο χαλαρή η ζωή.

 

Clairvoyant για Αυστραλία δεν ξέρω αλλά για Αμερική που το είχα ψάξει κάποια στιγμή, όσο έκανε ένας χρόνος στην Αγγλία με όλα τα έξοδα περίπου κόστιζαν μόνο τα δίδακτρα + εστία νομίζω. Αρκετά πιο ακριβά αλλά σε μερικές ειδικότητες ίσως να αξίζει.

Δημοσ.

Αυτό που πιστεύω ότι ισχύει στην Ελλάδα δεν είναι να έχεις τόσο το βαθμό όσο τις γνωριμίες... Πρόσφατα έκανα αίτηση σε Πανεπιστήμιο με βαθμό 7.8 από ΤΕΙ και εμπειρία σε διάφορα project και με δημοσιεύσεις στο ενεργητικό μου και δε με δεχτήκαν. Αν πιέσεις τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις (ή να βάλεις άλλους να το κάνουν) κάτι γίνειται... Η αξιοκρατεία σε αυτή τη χώρα είναι ακόμα πίσω...

 

Καλά αν είσαι από ΤΕΙ χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω οι πιθανότητες να κάνεις έτσι απλά στα ξεκάρφωτα μια αίτηση για μεταπτυχιακό σε ελληνικό πανεπιστήμιο και να σε δεχτούνε είναι σχεδόν απίθανο.... Πρέπει να είσαι "ιδεάζουσα περίπτωση" Δηλαδή φέξε μάη...

 

Μόνο αν πας Αγγλία η συμβιβαστείς με μεταπτυχιακό σε κάποιο ΤΕΙ. Από όσο γνωρίζω το ΤΕΙ Πειραιά κάνει μεταπτυχιακό....

Δημοσ.

Σημαντικό! Ρώτησα μια φίλη μου που αναχωρεί σύντομα για Εδημβούργο (για μεταπτυχιακό) και μου είπε διαφορετικά πράγματα απ'τα όσα διαβάζω εδώ για τους βαθμούς.. Συγκεκριμένα μου είπε ότι υπάρχουν 3 κλάσεις (first/second/third) και η 1η κλάση είναι το αντίστοιχο δικό μας άριστα, δηλαδή 8.5 και πάνω! Φυσικά τα λόγια της μου φαίνονται πολύ πιο λογικά, απ'ότι το να διαβάζω ότι το 7 είναι first class.

 

Μάλιστα, για να μου εξηγήσει ότι έχει δίκιο, μου είπε ότι το πτυχίο της ίδιας (8.4 τελικός Μ.Ο.) αναγνωρίστηκε ως "upper second class". Επομένως, υπάρχουν πράγματι πολλά μεταπτυχιακά στα οποία δεν μπαίνεις με βαθμό κάτω του άριστα (ή ίσως μπεις, αλλά δύσκολα)...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...