Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

 

Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ, ελπίζω να βρεθεί κάποιος σχετικός να με κατατοπίσει.

Έδωσα πρόσφατα σε ένα εργαστήριο ένα δείγμα για ανάλυση ελαιόλαδου που μου είχε δοθεί από συγγενικό μου πρόσωπο. Ήταν εμφανές ότι δεν ήταν ποιότητας βέβαια και εν συνεχεία πήρα τα εξής αποτελέσματα που φαίνονται στην εικόνα. Συνοπτικά από το εργαστήριο μου απάντησαν ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση (γενικά). Διάβασα μερικά πράγματα για το τι σημαίνει ο κάθε δείκτης στο ίντερνετ αλλά ήθελα κάποιος σχετικός (αν ασχολείται με τρόφιμα ακόμα καλύτερα...) να με κατατοπίσει καλύτερα και πιο πρακτικά. 

Με βάση την εικόνα τί συμπέρασμα βγάζουμε ότι απλά δεν είναι φετινό; ότι έχει γίνει πρόσμειξη με άλλα έλαια; (αυτό κυρίως θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος αν προκύπτει!) ή ότι δεν έχει συντηρηθεί σωστά;

 

Ευχαριστώ πολύ τον όποιο γνώστη!

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-09 214304.png

  • Sad 1
Δημοσ.
8 minutes ago, nickarg19 said:

Καλησπέρα σε όλους,

 

Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ, ελπίζω να βρεθεί κάποιος σχετικός να με κατατοπίσει.

Έδωσα πρόσφατα σε ένα εργαστήριο ένα δείγμα για ανάλυση ελαιόλαδου που μου είχε δοθεί από συγγενικό μου πρόσωπο. Ήταν εμφανές ότι δεν ήταν ποιότητας βέβαια και εν συνεχεία πήρα τα εξής αποτελέσματα που φαίνονται στην εικόνα. Συνοπτικά από το εργαστήριο μου απάντησαν ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση (γενικά). Διάβασα μερικά πράγματα για το τι σημαίνει ο κάθε δείκτης στο ίντερνετ αλλά ήθελα κάποιος σχετικός (αν ασχολείται με τρόφιμα ακόμα καλύτερα...) να με κατατοπίσει καλύτερα και πιο πρακτικά. 

Με βάση την εικόνα τί συμπέρασμα βγάζουμε ότι απλά δεν είναι φετινό; ότι έχει γίνει πρόσμειξη με άλλα έλαια; (αυτό κυρίως θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος αν προκύπτει!) ή ότι δεν έχει συντηρηθεί σωστά;

 

Ευχαριστώ πολύ τον όποιο γνώστη!

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-09 214304.png

Ο γνωστός σας κοροϊδεύει και σας πουλάει λάδι που κανονικά είναι για βιομηχανική χρήση, πολύ πιθανών να είναι ελιές Καλαμών που δεν πουλήθηκαν πάνω από 1 χρόνο και τις έβγαλε λάδι.

  • Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Με τέτοιους φίλους (ή συγγενείς) τι τους θέλεις τους εχθρούς η φάση...

  • Haha 1
Δημοσ.

Απ' όσο ξέρω, αν ήταν μόνο το 272 ψηλά, θα ήταν απλά είτε παλιότερη σοδειά (όχι φετινή) είτε μείγμα φετινής με προηγούμενη.

Το 232 όμως δείχνει πρόσμιξη με άλλο λάδι. Αν ήταν και αυτό μόνο του, τεχνικά θα μπορούσαμε να λέμε ότι ίσως πάτησαν τις ελιές με τα πόδια το 2025, αλλά είναι πάρα πολύ ψηλά.

Εγώ πιστεύω ότι σου πουλήσανε πρόσμιξη περασμένης σοδειάς με κάποιο λάδι της πλάκας.

Δημοσ.

Μην το πολυψάχνεις. Απλά αρνεισαι να πάρεις ξανά λάδι από τον εν λόγω συγγενή, κι αν είναι κανένας πολύ στενός που σας το δίνει δωρεάν και σας ρωτάει άμα είναι καλό, εσείς πάρτε το, πετάξτε το και πείτε του ναι μια χαρά είναι ελπίζουμε να βάζεις και εσύ τέτοιο λάδι στο δικό σου φαγητό. 

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποσους μηνες ειναι στο 5λιτρο ή 17λ?

Ραφιναρισμενο ή Σπορελαιο με ελαιολαδο? απο χρωμα πως τα παει?

Πας στο γενικο χημειο κρατους πληρωνεις μεγαλυτερο ποσο (αν γ αυτη την αναλυση εδωσες κανα 40ε )κ σ λενε με τι ειναι η μιξη..

Επεξ/σία από kage
Δημοσ.

Κατι test που κυκλοφορουν που βαζεις κατι σταγονες στο δειγμα και αλλαζει χρωμα ειναι αξιοπιστα;

Δημοσ.
8 ώρες πριν, kage είπε

Ποσους μηνες ειναι στο 5λιτρο ή 17λ?

Ραφιναρισμενο ή Σπορελαιο με ελαιολαδο? απο χρωμα πως τα παει?

Πας στο γενικο χημειο κρατους πληρωνεις μεγαλυτερο ποσο (αν γ αυτη την αναλυση εδωσες κανα 40ε )κ σ λενε με τι ειναι η μιξη..

Δεν έχω ιδέα πόσους μήνες μπορεί να ήταν. Κυρίως το χρώμα με προβλημάτισε ήταν αρκετά διάφανο το φως πέρναγε άνετα από μέσα και πολύ καθαρό δεν φαίνονταν καθόλου σωματίδια. 

Για την ανάλυση πάντως σε ένα εργαστήριο που βρήκα από το ίντερνετ το έδωσα και κόστισε 50 ευρώ (το βασικό πακέτο).

 

14 ώρες πριν, Lucifer είπε

Απ' όσο ξέρω, αν ήταν μόνο το 272 ψηλά, θα ήταν απλά είτε παλιότερη σοδειά (όχι φετινή) είτε μείγμα φετινής με προηγούμενη.

Το 232 όμως δείχνει πρόσμιξη με άλλο λάδι. Αν ήταν και αυτό μόνο του, τεχνικά θα μπορούσαμε να λέμε ότι ίσως πάτησαν τις ελιές με τα πόδια το 2025, αλλά είναι πάρα πολύ ψηλά.

Εγώ πιστεύω ότι σου πουλήσανε πρόσμιξη περασμένης σοδειάς με κάποιο λάδι της πλάκας.

Μάλιστα.

 

Οπότε καταλήγουμε και παλαιό ελαιόλαδο και με προσμίξεις με άλλα έλαια π.χ. ηλιέλαιο;

 

 

Δημοσ.

Εκεί καταλήγω εγώ με τη γνώση που έχω ως μη-επαγγελματίας, αλλά σίγουρα δεν μιλάμε ούτε για ποιοτικό λάδι, ούτε φυσικά για εξαιρετικά παρθένο -ούτε καν παρθένο.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, nickarg19 είπε

ήταν αρκετά διάφανο

Αν ηταν διαφανο, το ειχαν στον ηλιο και εχασε το χρωμα του + οτι ειναι αρκετα παλιο.

Δημοσ.
23 ώρες πριν, nickarg19 είπε

Καλησπέρα σε όλους,

 

Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ, ελπίζω να βρεθεί κάποιος σχετικός να με κατατοπίσει.

Έδωσα πρόσφατα σε ένα εργαστήριο ένα δείγμα για ανάλυση ελαιόλαδου που μου είχε δοθεί από συγγενικό μου πρόσωπο. Ήταν εμφανές ότι δεν ήταν ποιότητας βέβαια και εν συνεχεία πήρα τα εξής αποτελέσματα που φαίνονται στην εικόνα. Συνοπτικά από το εργαστήριο μου απάντησαν ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση (γενικά). Διάβασα μερικά πράγματα για το τι σημαίνει ο κάθε δείκτης στο ίντερνετ αλλά ήθελα κάποιος σχετικός (αν ασχολείται με τρόφιμα ακόμα καλύτερα...) να με κατατοπίσει καλύτερα και πιο πρακτικά. 

Με βάση την εικόνα τί συμπέρασμα βγάζουμε ότι απλά δεν είναι φετινό; ότι έχει γίνει πρόσμειξη με άλλα έλαια; (αυτό κυρίως θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος αν προκύπτει!) ή ότι δεν έχει συντηρηθεί σωστά;

 

Ευχαριστώ πολύ τον όποιο γνώστη!

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-09 214304.png

Το εργαστήριο τι λέει?

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Το εργαστήριο τι λέει?

Μου είπαν ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση δεν μου ανέλυσαν τους λόγους ακριβώς.

 

19 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Αν ηταν διαφανο, το ειχαν στον ηλιο και εχασε το χρωμα του + οτι ειναι αρκετα παλιο.

Ναι ήταν πολύ διάφανο, γεύση του δεν ήταν κακή, φαίνονταν σαν πολύ πολύ ελαφρύ (δηλαδή στη σαλάτα "χάνονταν").

 

Πήρα μια εικόνα από τα σχόλια, αρχικά πίστευα ότι ήταν παλιό αλλά όπως μου λέτε έχει και πρόσμειξη με άλλα έλαια βάση δεικτών.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...