rafinos Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου Γεια σας, θα ήθελα να μου πει κάποιος αν υπάρχει κάποιος σχετικά απλός τρόπος για να κάνω αρνητική μια αριθμητική τιμή ανάλογα το value του δίπλα κελιού. Για να καταλάβετε καλύτερα: Έστω ότι στη στήλη "C" βάζω τιμές του στυλ «ΕΣΟΔΑ»,«ΕΞΟΔΑ» κτλ και στη στήλη "D" βάζω νομισματικές τιμές του στυλ "10,00€", "5,00€"κτλ. Πως μπορώ να κάνω σε περίπτωση που είναι «ΕΞΟΔΑ» η τιμή να γίνεται αρνητική αυτόματα; Πιθανότατα θα γίνεται με «μορφοποίηση υπό όρους», αν και θέλω να δω αν υπάρχει κάτι πιο απλό μιας που οι τιμές που βάζω στη στήλη "C" δεν είναι τόσο απλές, έχει αρκετές διαφορετικές επιλογές και ίσως να είναι λίγο «μπακαλίστικο» με αυτό τον τρόπο. Πιθανόν να μην ανήκει καν σε αυτό το subforum το συγκεκριμένο post. Αν ισχύει, συγγνώμη προκαταβολικά.
Panagiotis 05 Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου (επεξεργασμένο) θα φτιάξεις μια επιπλέον στήλη δεξιά, έστω η Ε και θα βάλεις στα κελιά την: =IF(c1="ΕΞΟΔΑ";D1*-1;D1) Επεξ/σία 7 Απριλίου από Panagiotis 05
micos000 Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου Γιατί το μπερδεύεις τόσο πολύ; Αν κατάλαβα καλά τι κάνεις, εγώ θα έβαζα δύο στήλες C και D και στην μία θα έβαζα τα έσοδα ενώ στην άλλη τα έξοδα και απλά θα έκανα μαι αφαίρεση από τα έσοδα τα έξοδα. Έτσι δε θα χρειαζόταν ούτε μορφοποιήσεις, ούτε if, ούτε τίποτα. Αν θέλεις ανέβασε ένα τμήμα του φύλλου που δουλεύεις να δούμε τι θέλεις και πως μπορείς να το κάνεις.
tasanton Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου (επεξεργασμένο) Μπορείς να κάνεις και το εξής: - να έχεις μια στήλη που θα βάζεις "Έσοδα" ή "Έξοδα", π.χ. στήλη C. - ακριβώς δίπλα βάζεις το ποσό και κάνεις conditional formatting ως εξής: Και να βλέπεις: Επεξ/σία 7 Απριλίου από tasanton
rafinos Δημοσ. 7 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου Το θέμα είναι όπως εξήγησα ότι δεν έχω «ΕΣΟΔΑ» και «ΕΞΟΔΑ». Τα «ΕΞΟΔΑ» έχουν επιπλέον κατηγορίες όπως και τα «ΕΣΟΔΑ». Θα μπορούσα να κάνω δύο στήλες σίγουρα και να τα διαχωρίζω, αν και το αρχείο το χρησιμοποιώ καιρό και θα πρέπει να κάνω ριζική αλλαγή. Στην παρούσα φάση τα βάζω απευθείας με "-". Ίσως αλλάξω απλώς τη μορφοποίηση του κελιού σε κόκκινο σε αρχική φάση (έτσι όπως το έχω τώρα πρέπει αν είναι αρνητική η τιμή για να είναι κόκκινο). Σας ευχαριστώ για τις ιδέες σας!
Billator Δημοσ. 8 Απριλίου Δημοσ. 8 Απριλίου (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, rafinos είπε Το θέμα είναι όπως εξήγησα ότι δεν έχω «ΕΣΟΔΑ» και «ΕΞΟΔΑ». Τα «ΕΞΟΔΑ» έχουν επιπλέον κατηγορίες όπως και τα «ΕΣΟΔΑ». Θα μπορούσα να κάνω δύο στήλες σίγουρα και να τα διαχωρίζω, αν και το αρχείο το χρησιμοποιώ καιρό και θα πρέπει να κάνω ριζική αλλαγή. Στην παρούσα φάση τα βάζω απευθείας με "-". Ίσως αλλάξω απλώς τη μορφοποίηση του κελιού σε κόκκινο σε αρχική φάση (έτσι όπως το έχω τώρα πρέπει αν είναι αρνητική η τιμή για να είναι κόκκινο). Σας ευχαριστώ για τις ιδέες σας! Νομίζω το κλασσικό INDEX - MATCH workaround θα σε καλύψει. Σαν απλό workaround χωρίς να χαλάσεις το setup σου: 1. Θα κάνεις σε ένα νέο tab (ή απλά πιο δεξιά του ίδιου sheet), μία λίστα με τις Unique τιμές της C στήλης και δίπλα από αυτό αν είναι θετικό ή αρνητικό. Πχ tab "Matching" όπου θα έχεις 2 στήλες A (unique values) και B (return values) 2. Εντοπισμό του row: =MATCH(C2,Matching!A:A,0) 3. Retrieve του Value που έχεις στην B στήλη άρα : = INDEX(Matching!B:B, MATCH(C2,Matching!A:A,0) 4. Τώρα έχεις το retrieved value οπότε είναι με πολλαπλασιασμό (πχ αν είχες "-1" / "1") είτε με CONCATENATE (εφόσον η παραμετροποίηση του κελιού είναι αριθμός) βάζεις απλά το - από μπροστά από το value. Τώρα εξαρτάται φυσικά και από του προκύπτει η τιμή που έχεις στο D column για το τελικό format, αλλά με το παραπάνω workaround μπορείς να προσθέτεις νέες τιμές στο "Matching" table χωρίς να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή στις υπάρχουσες συναρτήσεις οπότε θα λαμβάνει υπόψιν όλες τις επιπλέον ή νέες κατηγορίες που θα προσθέτεις. Αν η στήλη D είναι manual import τότε δεν νομίζω να μπορείς να κάνεις κάτι με formula , θα μπορούσες να κάνεις όμως μία "Λογιστική στήλη" όπου θα υπολογίζεται εκεί το αρνητικό και θετικό ποσό και θα χρησιμοποιείς την στήλη αυτή για το υπόλοιπους υπολογισμούς. Επεξ/σία 8 Απριλίου από Billator
rafinos Δημοσ. 8 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 8 Απριλίου 59 λεπτά πριν, Billator είπε Νομίζω το κλασσικό INDEX - MATCH workaround θα σε καλύψει. Σαν απλό workaround χωρίς να χαλάσεις το setup σου: 1. Θα κάνεις σε ένα νέο tab (ή απλά πιο δεξιά του ίδιου sheet), μία λίστα με τις Unique τιμές της C στήλης και δίπλα από αυτό αν είναι θετικό ή αρνητικό. Πχ tab "Matching" όπου θα έχεις 2 στήλες A (unique values) και B (return values) 2. Εντοπισμό του row: =MATCH(C2,Matching!A:A,0) 3. Retrieve του Value που έχεις στην B στήλη άρα : = INDEX(Matching!B:B, MATCH(C2,Matching!A:A,0) 4. Τώρα έχεις το retrieved value οπότε είναι με πολλαπλασιασμό (πχ αν είχες "-1" / "1") είτε με CONCATENATE (εφόσον η παραμετροποίηση του κελιού είναι αριθμός) βάζεις απλά το - από μπροστά από το value. Τώρα εξαρτάται φυσικά και από του προκύπτει η τιμή που έχεις στο D column για το τελικό format, αλλά με το παραπάνω workaround μπορείς να προσθέτεις νέες τιμές στο "Matching" table χωρίς να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή στις υπάρχουσες συναρτήσεις οπότε θα λαμβάνει υπόψιν όλες τις επιπλέον ή νέες κατηγορίες που θα προσθέτεις. Αν η στήλη D είναι manual import τότε δεν νομίζω να μπορείς να κάνεις κάτι με formula , θα μπορούσες να κάνεις όμως μία "Λογιστική στήλη" όπου θα υπολογίζεται εκεί το αρνητικό και θετικό ποσό και θα χρησιμοποιείς την στήλη αυτή για το υπόλοιπους υπολογισμούς. Το εν λόγω excel είναι γενικότερα φουλ απλό. Καταγράφονται τα έσοδα και τα έξοδα ενός νοικοκυριού και στην παρούσα φάση αν κάτι είναι «έσοδο» (απλά υπάρχουν 2-3 διαφορετικές κατηγορίες εσόδων) το βάζω απλά π.χ. 100€ και το κελί γίνεται πράσινο με κανόνα μορφοποίησης και αν είναι «έξοδο» (και εδώ υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εξόδων) και για το βάζω με αρνητικό πρόσημο π.χ. -20€ και το κελί γίνεται κόκκινο με αντίστοιχο κανόνα. Έτσι όπως το έχω τώρα απλά κάνω ένα SUM στα κελιά και βγάζει το τελικό νούμερο μιας που εφόσον υπάρχουν αρνητικές τιμές γίνεται αφαίρεση κανονικά. Απλά σκέφτηκα βολεύει καλύτερα να μπαίνει η τιμή χωρίς το αρνητικό πρόσημο κατά την καταγραφή. Θα τσεκάρω και τη δική σου λύση! Ευχαριστώ για το χρόνο σας! 1
ChrisGT7 Δημοσ. 8 Απριλίου Δημοσ. 8 Απριλίου Καλησπέρα @rafinos, Δοκίμασε το συνημμένο αρχείο αν σε καλύπτει. Περιέχει οδηγίες για τη χρήση του. Θα πρέπει επίσης να ενεργοποιήσεις τις μακροεντολές για να λειτουργήσει σωστά ο κώδικας. Όπως αναφέρει κι εσύ, το αρχείο σου θεωρώ πως είναι αρκετά απλό σε σύγκριση με το δικό μου. Έλεγξέ το μην τυχόν σου δώσει περισσότερες ιδέες. Ελπίζω να σου φανεί χρήσιμο! Πηγή: www.ms-office.gr ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ (ver. 1.1).xlsm 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα