elpenor Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) @akoinonitos Σαν να βλέπεις στημένο αγώνα είναι όταν βάζει ο youtuber video που έβγαλε η LG πριν από 5 χρόνια για να προωθήσει τις OLED και κάνει με αυτό σύγκριση ανάμεσα σε monitor 315 ευρώ και monitor 700 ευρώ. Το πιο περίεργο όμως είναι ότι άλλοι που κάνουν σύγκριση στο ίδιο video έχουν άλλα αποτελέσματα... Για καλύτερα συμπεράσματα υπάρχει το https://www.youtube.com/@TheHDRSuperchannel, που έχει σύγχρονα video και όχι πενταετίας. Επίσης η συζήτηση δεν θα έπρεπε να είναι ποια είναι καλύτερη αλλά αν με το Xiaomi έχεις μία καλή HDR εμπειρία με μόνο 313 ευρώ ή αν για να την έχεις πρέπει αναγκαστικά να μαζέψεις τα 800 για την OLED. Επεξ/σία 12 Απριλίου από elpenor 2
pirmen56 Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου 16 ώρες πριν, akoinonitos είπε Σωστα Αν θες βαλε και το βιντεο απο το ss της συγκρισης να δουμε και εμεις τι μαγικα εχει κανει ο φιλος Απόλυτα αληθινό. Όταν έπαιξα το συγκεκριμένο σε HDR με τα default settings ήταν αρκετά σκοτεινό. Αυτός βέβαια έχει κατεβάσει ISO στην κάμερα για να τονίσει την διαφορά, έτσι ώστε στο τέλος του βίντεο δεν βλέπεις σχεδόν τίποτα στο xiaomi. Που φυσικά δεν ισχύει. Βέβαια με gamma στο ~1,10 διορθώνεται έστω και αν δεν είσαι 100% πάνω στην σωστή gamma curve. Το θέμα είναι ότι δεν μπορείς με το QDOLED να πετύχεις παρόμοια βελτίωση, μέσω ρυθμίσεων, στα παρακάτω. Σε κόβει το ABL. Spoiler
prefuse Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, elpenor said: έχεις μία καλή HDR εμπειρία με μόνο 313 ευρώ ή αν για να την έχεις πρέπει αναγκαστικά να μαζέψεις τα 800 για την OLED. Ίσως επανέλθω αλλά ένα στα γρήγορα... Με κανένα από αυτά τα μόνιτορ ΔΕΝ έχεις καλή εμπειρία HDR γιατί ήδη από την γέννηση του το HDR έχει θέματα που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΥΘΕΊ, (παρά μόνο με γιατροσόφια) και από πλευράς monitor, και από γνώσεις στο πώς να διαχειριστούν το HDR, είτε είναι color engine, είτε κινηματογραφιστές, colorist κτλ Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των σοβαρών κινηματογραφιστών δεν προτιμά το HDR για ταινίες — το θεωρούν αναγκαίο κακό, απαραίτητο μόνο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του μάρκετινγκ: την πώληση νέων οθονών, την προώθηση "καινοτομιών" σε λιγότερο εξοικειωμένους καταναλωτές και τη διαφοροποίηση του περιεχομένου στις πλατφόρμες streaming. Υποθέτω πως κάτι αντίστοιχο —ίσως και χειρότερο— συμβαίνει και στον χώρο του gaming. Κοινώς αλλο ένα παράδειγμα όπου το μάρκετινγκ υπερισχύει, ενώ οι καταναλωτές δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να το αντιληφθούν. Κάνε ένα τεστ και βάλε μια ταινία σε καλιμπραρισμενο μόνιτορ SDR στα 200nits και την ίδια ταινία σε έκδοση HDR και πες μας ποια θα σου φαίνεται να έχει μεγαλύτερο APL και πιο κινηματογραφική εικόνα. Έπισης ενημέρωσε μας τι θα κάνεις αν θέλεις να δεις ταινία ή game σε HDR, αν το δωμάτιο σου έχει άπλετο φως; Τα φιλιά μου, Κυριάκος Επεξ/σία 12 Απριλίου από prefuse
pirmen56 Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου 1 ώρα πριν, elpenor είπε @akoinonitos Το πιο περίεργο όμως είναι ότι άλλοι που κάνουν σύγκριση στο ίδιο video έχουν άλλα αποτελέσματα... Το έχω δει αρκετά παλιότερα. Αν συγκρίνεται η SDR έκδοση του βίντεο δεν υπάρχει το πρόβλημα με το gamma.
prefuse Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου Και τον αντίλογο Προσωπικά κανένα από τους 2 δεν θεωρώ ότι έχει απόλυτο δίκιο για διαφορετικούς λόγους, αλλά και οι 2 έχουν point. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε υλικό HDR και στην διαχείριση του.
elpenor Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου 1 minute ago, prefuse said: Ίσως επανέλθω αλλά ένα στα γρήγορα... Με κανένα από αυτά τα μόνιτορ ΔΕΝ έχεις καλή εμπειρία HDR γιατί ήδη από την γέννηση του το HDR έχει θέματα που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΥΘΕΊ, (παρά μόνο με γιατροσόφια) είτε από πλευράς monitor, είτε από γνώσεις στο πώς να το διαχειριστούν, είτε είναι color engine ή κινηματογραφιστές, colorist κτλ και γι'αυτό δεν το προτιμάει η πλειοψηφία των σοβαρών cinematographer για ταινίες αλλά είναι αναγκαίο κακό, για να πουλήσουν στους λιγότερο εξοικειωμένους, οθόνες, νέες τεχνολογίες και να προωθήσουν τα κανάλια streaming Κάνε ένα τεστ και βάλε μια ταινία σε καλιμπραρισμενο μόνιτορ SDR στα 200nits και την ίδια ταινία σε έκδοση HDR και πες μας ποια θα σου φαίνεται να έχει μεγαλύτερο APL και πιο κινηματογραφική εικόνα. Έπισης ενημέρωσε μας τι θα κάνεις αν θέλεις να δεις ταινία ή game σε HDR, αν το δωμάτιο σου έχει άπλετο φως; Τα φιλιά μου, Κυριάκος Όσο αφορά τα games, συνήθως έχουν ρύθμιση για φωτεινότητα μια και το HDR είναι φτιαγμένο για εντελώς σκοτεινό δωμάτιο. Όσο αφορά τις ταινίες/σειρές έχω κάνει πραγματικά πολλές συγκρίσεις, όχι απλά μία και δύο. Το συμπέρασμα μου είναι ότι το Dolby Vision είναι μαγικό, απλά καλύτερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει. Όταν βλέπεις ένα μέταλλο να γυαλίζει σε SDR 200nits και σε HDR 600-800 nits το SDR φαίνεται σαν θολό. Όταν βλέπεις τα κύμματα να σκάνε στην παραλία αντίστοιχα το HDR είναι πιο εντυπωσιακό. Έχω κάνει ακόμα και επιλογές που εσύ θα τις θεωρήσεις ιεροσυλία, έχω κατεβάσει 4K Bluray Remux χωρίς HDR (200Mbit peaks), το έχω συγκρίνει με web-dl (30Mbit constant) με DV και έχω προτιμήσει να δω το DV. Οι colorist στο DV μπορούν από το raw να κάνουν tweak σκηνή σκηνή με κάποιες φορές φανταστικά αποτελέσματα. 6 minutes ago, prefuse said: Και τον αντίλογο Προσωπικά κανένα από τους 2 δεν θεωρώ ότι έχει απόλυτο δίκιο για διαφορετικούς λόγους, αλλά και οι 2 έχουν point. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε υλικό HDR και στην διαχείριση του. Ναι υπάρχουν προβλήματα με το HDR, όμως στο SDR το dynamic range είναι τόσο μικρό που αν ξεμάθεις μετά το βλέπεις και λες πως είναι δυνατόν το πρόσωπο να έχει την ίδια ένταση φωτισμού με τον ήλιο... 12 minutes ago, pirmen56 said: Το έχω δει αρκετά παλιότερα. Αν συγκρίνεται η SDR έκδοση του βίντεο δεν υπάρχει το πρόβλημα με το gamma. Λες να έχουν βάλει HDR demo σε SDR; Τίποτα δεν αποκλείεται με τους youtuber αν και εγώ παρατηρώντας το ξανά απλά πιστεύω ότι η κάμερα στο video που έκανα εγώ post δεν είχε fixed ρυθμίσεις. Τίποτα μόνο τα μάτια μας πρέπει να εμπιστευόμαστε..
prefuse Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου 2 minutes ago, elpenor said: Όσο αφορά τα games, συνήθως έχουν ρύθμιση για φωτεινότητα μια και το HDR είναι φτιαγμένο για εντελώς σκοτεινό δωμάτιο. Όσο αφορά τις ταινίες/σειρές έχω κάνει πραγματικά πολλές συγκρίσεις, όχι απλά μία και δύο. Το συμπέρασμα μου είναι ότι το Dolby Vision είναι μαγικό, απλά καλύτερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει. Όταν βλέπεις ένα μέταλλο να γυαλίζει σε SDR 200nits και σε HDR 600-800 nits το SDR φαίνεται σαν θολό. Όταν βλέπεις τα κύμματα να σκάνε στην παραλία αντίστοιχα το HDR είναι πιο εντυπωσιακό. Έχω κάνει ακόμα και επιλογές που εσύ θα τις θεωρήσεις ιεροσυλία, έχω κατεβάσει 4K Bluray Remux χωρίς HDR (200Mbit peaks), το έχω συγκρίνει με web-dl (30Mbit constant) με DV και έχω προτιμήσει να δω το DV. Οι colorist στο DV μπορούν από το raw να κάνουν tweak σκηνή σκηνή με κάποιες φορές φανταστικά αποτελέσματα. Ναι υπάρχουν προβλήματα με το HDR, όμως στο SDR το dynamic range είναι τόσο μικρό που αν ξεμάθεις μετά το βλέπεις και λες πως είναι δυνατόν το πρόσωπο να έχει την ίδια ένταση φωτισμού με τον ήλιο... Δες και τα βίντεο γιατί απάντησες πιο γρήγορα από ότι η διάρκεια τους. Κατανοώ τα τεχνικά πλεονεκτήματα του HDR, όπως το αυξημένο δυναμικό εύρος και η δυνατότητα για πιο εντυπωσιακά highlights — πράγματι, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δώσει ένα θεαματικό αποτέλεσμα. Όμως, άλλο η τεχνική βελτίωση και άλλο η αισθητική της εικόνας. Το ότι μια επιφάνεια γυαλίζει πιο έντονα ή ότι το κύμα φαίνεται πιο φωτεινό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι "καλύτερο" με καλλιτεχνικούς όρους. Το HDR μπορεί εύκολα να αλλοιώσει τον κινηματογραφικό χαρακτήρα μιας ταινίας και να της δώσει όψη “ψηφιακής” ή “κινητής τηλεφωνίας” — μια αισθητική που συχνά απέχει από την πρόθεση του δημιουργού. Γι’ αυτό και πολλοί σοβαροί κινηματογραφιστές προτιμούν το SDR ή τουλάχιστον έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο του HDR grading. Τελικά, όλα καταλήγουν στην αισθητική παιδεία του θεατή. Αν κάποιος έχει μεγαλώσει αποκλειστικά με games, TikTok και YouTube βίντεο, και δεν έχει επαφή με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική ή τον κλασικό κινηματογράφο, είναι λογικό να εντυπωσιάζεται εύκολα από τεχνικά gimmicks χωρίς να αντιλαμβάνεται τις βαθύτερες αισθητικές ισορροπίες.
elpenor Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) 46 minutes ago, prefuse said: Δες και τα βίντεο γιατί απάντησες πιο γρήγορα από ότι η διάρκεια τους. Spoiler Δυσκολεύομαι να δω video από τύπους 30 χρονών που έχουν βγάλει μία μέτρια σχολή και έχουν τραβήξει 10 γνωστές διαφημίσεις. Να ήταν κάποια ομιλία από καθηγητή του USC/AFI/NYU/La Fémis/NFTS να την άκουγα όλη με προσοχή. Το είδα πάντως αφού το επισήμανες αλλά μάλλον χαμένος χρόνος ήταν, 8 λεπτά για να μας πει ότι σήμερα έχουμε γεμίσει σκουπίδια και εταιρείες παραγωγής που βγάζουν ταινίες με το κιλό. To HDR δίνει περισσότερες δυνατότητες όχι λιγότερες άρα για ότι πρόβλημα υπάρχει δεν μπορεί να φταίει το format. Οι βαθύτερες αισθητικές ισορροπίες που αναφέρεις έχουν πάλι να κάνουν με τους δημιουργούς όχι με το format. Όσο αφορά το σχόλιο για τα υπερβολικά φωτισμένα πλάνα χωρίς contrast, πιστεύω όλοι που αγαπούν το cinema συμφωνούν μαζί του, την πιο ωραία κριτική για αυτό το πράγμα την είχε κάνει μία κωμωδία του HBO που όταν θα ερχόντουσαν οι χρηματοδότες στο studio έβαλαν όλα τα φώτα που είχαν με αποτέλεσμα οι ηθοποιοι να κάψουν τον αμφιβληστροειδή τους, αυτό όμως δεν έχει να κάνει με το HDR. Εγώ σε κάθε περίπτωση επιλέγω τι βλέπω, τώρα τελείωσα την τρίτη σεζόν του White Lotus όπου σε μία στιγμή αγωνίας είχαν καταφέρει οι σκιές από πυρσούς στο πρόσωπο του ηθοποιού να κάνουν δραματικές σκιές οι οποίες κουνιόντουσαν με τον ρυθμό της αναπνοής του που συγχρονιζόταν με τους χτύπους της καρδιάς του. Το 2024 είδα Dune (movies + series)/Furiosa/Wild Robot που ήταν απίστευτα σε HDR, ακόμα και μέτριες σειρές όπως A Thousand Blows ή το Severance ήταν πολύ ωραίες σε HDR Επεξ/σία 12 Απριλίου από elpenor
akoinonitos Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, elpenor είπε @akoinonitos Σαν να βλέπεις στημένο αγώνα είναι όταν βάζει ο youtuber video που έβγαλε η LG πριν από 5 χρόνια για να προωθήσει τις OLED και κάνει με αυτό σύγκριση ανάμεσα σε monitor 315 ευρώ και monitor 700 ευρώ. Το πιο περίεργο όμως είναι ότι άλλοι που κάνουν σύγκριση στο ίδιο video έχουν άλλα αποτελέσματα... Για καλύτερα συμπεράσματα υπάρχει το https://www.youtube.com/@TheHDRSuperchannel, που έχει σύγχρονα video και όχι πενταετίας. Επίσης η συζήτηση δεν θα έπρεπε να είναι ποια είναι καλύτερη αλλά αν με το Xiaomi έχεις μία καλή HDR εμπειρία με μόνο 313 ευρώ ή αν για να την έχεις πρέπει αναγκαστικά να μαζέψεις τα 800 για την OLED. δεν τα συγκρινα εγω ποτε ,εχω πει χιλιες φορες οτι για τα λεφτα του δεν υπαρχει καλυτερο αλλα μπορω να βλεπω τον pirmen να αναμασα τα ιδια και τα ιδια απο βιντεο στο youtube και χωρις να ειχε ποτε και τα δυο μονιτορς Καταλαβαινεις λοιπον και μονος σου οτι αν δεν τα εχειε δει ο ιδιος και τα δυο απο τα βιντεο του καθενος στο youtube δεν βγαζεις ακρη. Επισης να πω οτι αν συνδεσεις και τα δυο μονιτορ στην ιδια καρτα γραφικων και βαλεις hdr το qd δεν θα ανοιξει hdr. Σκεψη για τα βιντεο που βλεπουμε. Επεξ/σία 12 Απριλίου από akoinonitos 1
prefuse Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) 5 hours ago, elpenor said: Τίποτα μόνο τα μάτια μας πρέπει να εμπιστευόμαστε. Το πρώτο και συχνότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι εμπιστεύονται αποκλειστικά τα μάτια τους, αντί να βασιστούν σε κατάλληλα όργανα μέτρησης σε συνδυασμό με τις απαραίτητες γνώσεις — και στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν τα μάτια τους επικουρικά. Εκτός βέβαια αν η ποιότητα και η ακρίβεια της εικόνας δεν είναι ζητούμενο. Στην ουσία, όλα τα συγκριτικά και οι παρατηρήσεις που παρουσιάζετε – τουλάχιστον όσα έτυχε να διαβάσω – βασίζονται αποκλειστικά στη δική σας οπτική αντίληψη. Χωρίς τη χρήση κατάλληλων οργάνων μέτρησης και τη σχετική τεχνογνωσία, όχι μόνο είναι δύσκολο να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα, αλλά πολλές φορές παρερμηνεύονται και βασικές έννοιες. 3 hours ago, akoinonitos said: δεν τα συγκρινα εγω ποτε ,εχω πει χιλιες φορες οτι για τα λεφτα του δεν υπαρχει καλυτερο αλλα μπορω να βλεπω τον pirmen να αναμασα τα ιδια και τα ιδια απο βιντεο στο youtube και χωρις να ειχε ποτε και τα δυο μονιτορς Καταλαβαινεις λοιπον και μονος σου οτι αν δεν τα εχειε δει ο ιδιος και τα δυο απο τα βιντεο του καθενος στο youtube δεν βγαζεις ακρη. Επισης να πω οτι αν συνδεσεις και τα δυο μονιτορ στην ιδια καρτα γραφικων και βαλεις hdr το qd δεν θα ανοιξει hdr. Σκεψη για τα βιντεο που βλεπουμε. Αδέλφια μου μη μαλώνετε, διαλέξτε ο καθένας διαφορετικό placebo φάρμακο που νομίζετε ότι θα σας γιατρέψει και απολαύστε την ανωτερότητα του HDR σε όλο του το μεγαλείο. 😛 Αλλά όπως λέει ο akoinonitos πλέον όλα τα παιχνίδια βγαίνουν σε HDR οπότε όλα καλά. 😛 οι μίνι λενταδες λένε ότι είναι σκοτεινά τα OLED, ονειρεύονται καρτέλ με Εσκομπάρ των πάνελ, λατρεύοντας τα specular highlights αδιαφορώντας για την γενική εικόνα αλλά και αυτοί και οι ολεντιστές, όπως ορθά τους βάπτισε ο μεγάλος Νονός των πάνελ primen, λατρεύουν το HDR γιατί είναι σαφώς καλύτερο αφού το αναφέρουν και στο ονομα του High dynamic range, που στις περισσότερες περιπτώσεις, μας παρέχει ένα σαφώς κατώτερο αποτέλεσμα του standard κατώτερου dynamic range αλλά σε container του σαφώς ανώτερου High dynamic range. Επεξ/σία 12 Απριλίου από prefuse
elpenor Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) @prefuse Spoiler Νομίζω ότι οι ημερομηνίες στα video που έχεις βάλει λένε περισσότερα από το περιεχόμενο τους. Mad Max ταινία του 2015 και video του Vincent από το 2020. GTA 5, παιχνίδι του 2013 και video του Vincent από το 2021. Cyberpunk, παιχνίδι του 2022 με bug στο HDR τόσο γνωστό που αν το γράψεις στο YouTube μπορείς να κάνεις infinite scrolling για ώρες βλέποντας video με τίτλο "Fix HDR black levels in Cyberpunk". Όλα τα video καταλήγουν ότι μόλις με τη βοήθεια του reshade διορθώσεις το tonemaping bug το παιχνίδι φαίνεται απίστευτο σε HDR. Εγώ παίζω ελάχιστα και έχω δει λίγα παιχνίδια, μπορώ να δεχτώ αυτό που γράφεις ότι "το HDR στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σαφώς κατώτερο του SDR" αν βάλουμε το σύνολο των παιχνιδιών που υποστηρίζουν HDR από το 2018 μέχρι το 2024. Όμως τώρα έχουμε 2025 και τα σχόλια που διαβάζω για τα καινούργια παιχνίδια σε HDR είναι σχεδόν πάντα του στυλ "looks amazing!", μπορεί ακόμα να υπάρχουν κάποια bugs αλλά "στις περισσότερες περιπτώσεις το HDR είναι σαφώς ανώτερο του SDR". Τόσο ανώτερο που μου κάνει εντύπωση που το αρνείσαι. Όσο αφορά το σχόλιο μου "Τίποτα μόνο τα μάτια μας πρέπει να εμπιστευόμαστε." δεν το έγραψα στο context του ότι δεν θα πιστέψω τις μετρήσεις του Rtings ή του HWUnboxed ή του Vincent, το έγραψα σαν κριτική πάνω σε δύο video άγνωστων youtuber που δεν μας έδιναν καμία πληροφορία για το τι ακριβώς δείχνουν και πως το κάνουν capture με αποτέλεσμα να βγάζουν αντίθετα συμπεράσματα. Μιλώντας όμως και γενικότερα, ενώ πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις μετρήσεις, για να μας κάνουν να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτό που βλέπουμε, στο τέλος της ημέρας πάλι τα μάτια μας πρέπει να εμπιστευόμαστε γιατί όσο και να μην θέλεις να το δεχθείς υπάρχουν τακτικές καρτέλ και όλα τα κανάλια που κάνουν τις μετρήσεις την στιγμή που θα αναφέρουν το συμπέρασμα τους σίγουρα θα σκεφτούν ότι το 90% των εσόδων τους έρχεται από συγκεκριμένες εταιρείες. Συν ότι αν δεν γλύψουν και τους followers τους και δεν ακολουθήσουν τα trends θα μείνουν χωρίς κοινό, πολύ ασφυκτικό πλαίσιο με ελάχιστα περιθώρια για ειλικρίνεια. Επεξ/σία 12 Απριλίου από elpenor
prefuse Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) 57 minutes ago, elpenor said: Μιλώντας όμως και γενικότερα, ενώ πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις μετρήσεις, για να μας κάνουν να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτό που βλέπουμε, στο τέλος της ημέρας πάλι τα μάτια μας πρέπει να εμπιστευόμαστε γιατί όσο και να μην θέλεις να το δεχθείς υπάρχουν τακτικές καρτέλ και όλα τα κανάλια που κάνουν τις μετρήσεις την στιγμή που θα αναφέρουν το συμπέρασμα τους σίγουρα θα σκεφτούν ότι το 90% των εσόδων τους έρχεται από συγκεκριμένες εταιρείες. Συν ότι αν δεν γλύψουν και τους followers τους και δεν ακολουθήσουν τα trends θα μείνουν χωρίς κοινό, πολύ ασφυκτικό 57 minutes ago, elpenor said: Τόσο ανώτερο που μου κάνει εντύπωση που το αρνείσαι. Θα ανοίξω ένα νέο νήμα. Πολύ σωστά έγραψες στο προηγούμενο ποστ σου ότι το HDR είναι απλά ένα φόρμα. Το πώς θα το διαχειριστεί κάποιος κάνει την διαφορά. Και αυτή η διαφορά δεν χρειάζεται στην πλειονότητα των ταινιών, στα παιχνίδια αν σας αρέσει οκ. Στις ταινίες όμως πολλοί κινηματογραφιστές σοβαρών ταινιών και όχι κλοτσοπατιναδες στο διάστημα της marvel, αναφέρουν ότι ακριβώς αυτό που θεωρείται προτέρημα στο HDR είναι μειονεκτήματα στην κινηματογραφική αφήγηση, ενίοτε και των παιχνιδιών αλλά οκ. Κάποια στιγμή, ίσως βάλω quote από κινηματογραφιστές και το πώς τα specular highlights τραβάνε την προσοχή και δημιουργούν αποσπάσεις και προβλήματα αφήγησης. Γι'αυτό και το συντηρητικό HDR grade και η πολύ μικρή πρόοδο του, παρόλο που σαν πρότυπο έχει αρκετά χρόνια. 57 minutes ago, elpenor said: το έγραψα σαν κριτική πάνω σε δύο video άγνωστων youtuber που δεν μας έδιναν καμία πληροφορία για το τι ακριβώς δείχνουν και πως το κάνουν capture με αποτέλεσμα να βγάζουν αντίθετα συμπεράσματα. Δεν γνωρίζω την ηλικία σας, αλλά αν είστε κάποιας ηλικίας, απορώ γιατί ασχολείστε με τέτοια βίντεο τυχαίων, χώρις γνώσεις και κατάλληλα όργανα. Aν πιστεύεις σε αυτά, και τύχει να έχεις πονοκέφαλο ή έντονη ημικρανία, περνά από την πλατεία του χωριού για δωρεάν γιατρειά. Εγγυημένη λύση, που μου την δίδαξε ένας φίλος. Spoiler 57 minutes ago, elpenor said: Μιλώντας όμως και γενικότερα, ενώ πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις μετρήσεις, για να μας κάνουν να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτό που βλέπουμε, στο τέλος της ημέρας πάλι τα μάτια μας πρέπει να εμπιστευόμαστε γιατί όσο και να μην θέλεις να το δεχθείς υπάρχουν τακτικές καρτέλ και όλα τα κανάλια που κάνουν τις μετρήσεις την στιγμή που θα αναφέρουν το συμπέρασμα τους σίγουρα θα σκεφτούν ότι το 90% των εσόδων τους έρχεται από συγκεκριμένες εταιρείες. Συν ότι αν δεν γλύψουν και τους followers τους και δεν ακολουθήσουν τα trends θα μείνουν χωρίς κοινό, πολύ ασφυκτικό πλαίσιο με ελάχιστα περιθώρια για ειλικρίνεια. Αν πιστεύει κάποιος σε καρτέλ OLED vs mini led, νομίζω η κουβέντα σταματάει εκεί. Η TCL έχει δικά της εργοστάσια και ευρωπαϊκή διανομή, έβαλα και βίντεο παρουσίασης της νέας σειράς mini led. Συνεργάζεται με τον Vincent εδώ και χρόνια ο ψηλεας Πολωνός της TCL, μάλιστα φέτος τον άκουσαν και χάρη στον Vincent έβαλαν και αυτοί επιτέλους filmmaker mode. Επίσης και η Sony έχει mini led με ευρωπαϊκή διανομή. Όσο αφορά τους YouTubers που δεν δίνουν μετρήσεις είναι λογικό, να γλύφουν τους σπόνσορες, αφού ούτε γνώσεις έχουν ούτε τα κατάλληλα όργανα για μετρήσεις. Αν όμως δημοσιεύεις μετρήσεις και μετά βγεί ένας άλλος αξιόπιστος review και οι μετρήσεις του είναι πολύ διαφορετικές από τον πρώτο, κατανοείς ότι ο πρώτος θα χάσει το κοινό του και την αξιοπιστία του Ε; Γι'αυτό και δεν έχει κανένα νόημα να βλέπετε review που δεν εξειδικεύονται στο θέμα αυτό που ήδη είναι πολύ απαιτητικό και απαιτεί πολλές και διαφορετικές γνώσεις. Δεν είναι όπως οι CPU/GPU που τρέχω ένα benchmark βάζω και ένα hardware info για θερμοκρασίες και δημοσιεύω τα αποτελέσματα σε γραφήματα..όπου και εδώ παίζουν ρόλο πολλά άλλα είναι πιο εύκολα μετρήσιμο από όλους, άσχετα αν δεν είναι σωστά τα αποτελέσματα. Στο calibration θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον κάποια πράγματα σωστά για να πάρουμε σωστά αποτελέσματα. Ούτε οι hwunbox είναι ιδιαίτερα καλοί calibrators αλλά αυτούς έχουμε, μαζί με τον πιο αξιόπιστο Άγγλο TFT central και rtings. 5 hours ago, elpenor said: Το 2024 είδα Dune (movies + series)/Furiosa/Wild Robot που ήταν απίστευτα σε HDR, ακόμα και μέτριες σειρές όπως A Thousand Blows ή το Severance ήταν πολύ ωραίες σε HDR Ο ίδιος αναφέρεσαι σε 3 ταινίες και 2 σειρές από όλο το 2024. Δεν νομίζεις ότι αυτό από μόνο του λέει και πολλά γι'αυτό που θέλεις να υποστηρίξεις; Δεν αμφισβητώ ότι το HDR έχει τη χρησιμότητά του· όμως, όπως και εσύ παρατηρείς, πρόκειται για μια τεχνολογία που αφορά πολύ συγκεκριμένα έργα και απαιτεί εξαιρετική φροντίδα σε όλα τα στάδια της παραγωγής — από τον σχεδιασμό του φωτισμού και τη λήψη, μέχρι το post-production, την επεξεργασία και το tone mapping στην τηλεόραση ή το μόνιτορ. Ακόμη σημαντικότερος είναι ο χώρος προβολής, ο οποίος πρέπει να είναι απόλυτα σκοτεινός ή όσο το δυνατόν πιο χαμηλά φωτισμένος, ώστε να αποδοθούν σωστά τα δυναμικά εύρη. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι το HDR προϋποθέτει πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και ταιριάζει σε συγκεκριμένα κινηματογραφικά έργα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν η τεχνολογία αυτή δεν εμπλουτίζει τη κινηματογραφική αφήγηση, αλλά την περιορίζει. Αντί η αισθητική να λειτουργεί ως μέσο έκφρασης, εγκλωβίζεται σε τεχνικούς περιορισμούς και προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και να αλλοιώνεται η κινηματογραφική αφήγηση. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και με το 3D και είδες που κατέληξε. Βέβαια στο HDR δεν χρειάζεται να φοράμε άβολα γυαλιά. Επεξ/σία 12 Απριλίου από prefuse 1
akoinonitos Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, prefuse είπε Το πρώτο και συχνότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι εμπιστεύονται αποκλειστικά τα μάτια τους, αντί να βασιστούν σε κατάλληλα όργανα μέτρησης σε συνδυασμό με τις απαραίτητες γνώσεις — και στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν τα μάτια τους επικουρικά. Εκτός βέβαια αν η ποιότητα και η ακρίβεια της εικόνας δεν είναι ζητούμενο. Στην ουσία, όλα τα συγκριτικά και οι παρατηρήσεις που παρουσιάζετε – τουλάχιστον όσα έτυχε να διαβάσω – βασίζονται αποκλειστικά στη δική σας οπτική αντίληψη. Χωρίς τη χρήση κατάλληλων οργάνων μέτρησης και τη σχετική τεχνογνωσία, όχι μόνο είναι δύσκολο να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα, αλλά πολλές φορές παρερμηνεύονται και βασικές έννοιες. Αδέλφια μου μη μαλώνετε, διαλέξτε ο καθένας διαφορετικό placebo φάρμακο που νομίζετε ότι θα σας γιατρέψει και απολαύστε την ανωτερότητα του HDR σε όλο του το μεγαλείο. 😛 Αλλά όπως λέει ο akoinonitos πλέον όλα τα παιχνίδια βγαίνουν σε HDR οπότε όλα καλά. 😛 οι μίνι λενταδες λένε ότι είναι σκοτεινά τα OLED, ονειρεύονται καρτέλ με Εσκομπάρ των πάνελ, λατρεύοντας τα specular highlights αδιαφορώντας για την γενική εικόνα αλλά και αυτοί και οι ολεντιστές, όπως ορθά τους βάπτισε ο μεγάλος Νονός των πάνελ primen, λατρεύουν το HDR γιατί είναι σαφώς καλύτερο αφού το αναφέρουν και στο ονομα του High dynamic range, που στις περισσότερες περιπτώσεις, μας παρέχει ένα σαφώς κατώτερο αποτέλεσμα του standard κατώτερου dynamic range αλλά σε container του σαφώς ανώτερου High dynamic range. Βρηκες και εσυ τωρα ενα παιχνιδι ρε , ασε που ειναι παλιο το βιντεο του και ειναι για το παλιο cp αλλα ναι στο cp το hdr δεν εχει και καμια σοβαρη διαφορα με τo sdr. Υπαρχουν παιχνιδια ομως που ειναι η μερα με τη νυχτα Επεξ/σία 12 Απριλίου από akoinonitos
prefuse Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου 5 minutes ago, akoinonitos said: Βρηκες και εσυ τωρα ενα παιχνιδι ρε , ασε που ειναι παλιο το βιντεο του και ειναι για το παλιο cp αλλα ναι στο cp το hdr δεν εχει και καμια σοβαρη διαφορα με τo sdr. Υπαρχουν παιχνιδια ομως που ειναι η μερα με τη νυχτα Τι μας είπες τώρα... Όταν γράφουμε κάτι δεν πρέπει να το υποστηρίξουμε; Name a few παναθεμα σε και αν έχω χρόνο θα δοκιμάσω. Άμα είναι και στο playstation πιο εύκολα, για να μην τα ψάχνω κιόλας.
pirmen56 Δημοσ. 13 Απριλίου Δημοσ. 13 Απριλίου 17 ώρες πριν, elpenor είπε Λες να έχουν βάλει HDR demo σε SDR; Τίποτα δεν αποκλείεται με τους youtuber αν και εγώ παρατηρώντας το ξανά απλά πιστεύω ότι η κάμερα στο video που έκανα εγώ post δεν είχε fixed ρυθμίσεις. Τίποτα μόνο τα μάτια μας πρέπει να εμπιστευόμαστε.. Οι HDR συγκρίσεις του ρωσικού technokitchen είναι στο τέλος, όπου το Xiaomi το τρέχει με LD medium(από τα σχόλια του βίντεο) και όχι high που είναι το ενδεδειγμένο και το φωτεινότερο. Άρα η ψαλίδα σε σχέση με το MSI QDOLED είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αναφορά σε κείμενο Το πρώτο και συχνότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι εμπιστεύονται αποκλειστικά τα μάτια τους, αντί να βασιστούν σε κατάλληλα όργανα μέτρησης σε συνδυασμό με τις απαραίτητες γνώσεις — και στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν τα μάτια τους επικουρικά. Εκτός βέβαια αν η ποιότητα και η ακρίβεια της εικόνας δεν είναι ζητούμενο. Μόνο που οι μετρήσεις έρχονται σε αντίθεση με τα συγκριτικά του akoinonitos. Αυτά στα οποία βασίστηκες με τα μάτια σου για να βγάλεις το βολικό συμπέρασμα ότι τα miniLED σκοτεινιάζουν τα πάντα για να κρύψουν blooming και είναι HDR μόνο στα χαρτιά. Για παράδειγμα στο ίδιο real scene test του rtings που τα QDOLED μαξάρουν highlights στα 400-450nits(όπως υποδηλώνει και η HDR400 πιστοποίηση) το Xiaomi είναι στα ~1000. Αναφορά σε κείμενο Αν πιστεύει κάποιος σε καρτέλ OLED vs mini led, νομίζω η κουβέντα σταματάει εκεί. Εξήγησέ μας τότε γιατί miniLED μοντέλα που βγαίνουν με επιτυχία στις ασιατικές αγορές δεν έρχονται ποτέ στις δυτικές. Φοβούνται τον ανταγωνισμό από τα υπερδιπλάσιας τιμής OLED ή μήπως τρέμουν τα κλασικά IPS με το τέλειο καλιμπράρισμα και glow που φαίνεται από το διάστημα;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα